Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Mitoloji & Esoterisizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 16-11-2014, 15:20
Deep Deep isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Ìslam gnostiklikten dogmus olabilir mi?

zeitgeist belgeseli disinda yaziyorum bunu. zeitgeist izleyip galeyana gelen biri degilim. orda iddia edilenler zaten taaaa 16-17.yy da iddia edilmisti.

ben tevrat ve incil in uydurulmus, antik kitaplar oldugunu dusunmuyorum. ozellikle sistematik bir sekilde sembolizmle yazilmis kitaplar.en onemlisi ise diger mitolojilerdeki tanrilari tarihsellestirip hikayelestirmeleri. musa nin hikayesi,isa nin hikayesi, meryem ve daha onlarca hikaye bircok tanrinin hikayesine benziyor.

gnostisizm, antik mısır ezoterizmini, antik yunan ezoterizmini (platon, pisagor), ibrani geleneklerini, zerdüştçülüğü, bazı doğu geleneklerini ve dinlerini, hıristiyanlığı eklektik bir tutumla sentezleyen, birçok tarikâtın benimsediği mistik felsefeye verilen genel addır.

gnostiszm in tanimini da ekledim.

aynisi islam ve hz muhammed icin de olmus olabilir mi diye dusunuyorum.hz muhammed in hikayesi de hz musa dan esintiler tasiyor ve sembolizmle dolu. mesela hz muhammed in ilk vahyini aldigi 40 yasi sembolik bir sayi,hz musa da 40 yasinda almisti ilk vahyini. mesela kirk sayisi uzerine kuran da vurgu var, hadislerde de vurgu var.

Ne dusunuyorsunuz bu konuda?
Alt 16-11-2014, 15:38
Üye

Sayin obi wan;

Birkac gun once kutuphanede maya ve inka mitleriyle ilgili okuma yaparken sanki tevrat ı gozumun onunde gordum,bu mitlerde batan bir adadan cikan insanlari birisi denizi yararak kurtariyordu hem de asasiyla.Aynisi Hz Musa nin hikayesinde de var.Sanirim bu batan ada tufanla ilgiliydi,Sumer mitolojisinde de tanrilar insanlarin kotulugune pisman olup tufan yapiyorlardi.Acaba bu ada sodom gibi kotuluk sembolu olabilir miydi,Hz Musa nin inanirlarini cikardigi yer olan Misir da bu batan ada gibiydi,bir motifti.Bu sefer firavunun askerleri suda boguluyordu.Daha sonra Ms 6 yy da dogmus Muhammed peygamber kotulugun,cahiliyenin icinden inanirlarini cikariyordu.

Her yerde ayni hikayeler ve ayni semboller var.Buna Islam da dahil.Nasil olmusdu da aralarinda binlerce kilometrelik okyanus bulunan Maya ve Mezopotamya medeniyetlerinde ayni hikayeler ve ayni semboller bulunuyor?

Ayrica kitabi bulursam ayri bir konu halinde ekleyecegim bu foruma bu konuyu,ezoterizm ile ilgili ne dusunuyorsunuz?
Alt 16-11-2014, 20:44
cenkvarol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
cenkvarol cenkvarol isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

kuran'da geçen "kuran" kelimesi dahil "kitap" kelimesi dahil bu kelimelerin hepsinden kasıt Musa'ya Tur'daki "ağaçtan" seslenen Allah'ın (tanrıçanın) indirdiği kitaptır.

"İslamı yanlış yaşıyorlar" değil, doğrusu "İslam yanlış, yaşanılmıyor." CENKVAROL

http://hakikatbununneresinde.blogspot.com/
Alt 16-11-2014, 20:51
Üye

cenkvarol´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
kuran'da geçen "kuran" kelimesi dahil "kitap" kelimesi dahil bu kelimelerin hepsinden kasıt Musa'ya Tur'daki "ağaçtan" seslenen Allah'ın (tanrıçanın) indirdiği kitaptır.
Cenkvarol.

Her ne kadar sizin konularinizdaki kelime analizlerini abartili bulsam da gercekten degindiginiz konularin yabana atilmayacak gibi oldugu kesin.

Ozellikle su myrrha adonis Meryem Hz Isa konusu ve Mur agaci.

Sanki birileri kasitli olarak bunlari islemis gibi kutsal kitaplarda.Gnostikler,ezoteristler artik her me ise,ama ben bu kitaplara artik farkli gozle bakmaya basladim diyebilirim.
Alt 16-11-2014, 21:01
Üye

Sizi biriyle tanistirmak istiyorum,

Kendisi 15 yasinda Musluman olmus birisi ve Hz Muhammed in hic varolmadigini dusunuyor.

Yani Hz Isa nin basina gelen Hz Muhammed in basina da gelmisti.Onunla ilgili anlatanlar,hayatindaki motifler,semboller de kurguydu.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Sven_Kalisch

O Mekke den Medine ye göçün Misir dan cikis motifi oldugunu soyluyor,Hira ve Sina Dagi,40 yas konusu da buna dahil.Yani Hz Muhammed sadece bir kurguydu.

Ben de acaba bu islami literaturde buna dair ne bulabilecegimizi dusunuyorum.
Alt 16-11-2014, 21:10
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

gno·sis (nss)
n.
Intuitive apprehension of spiritual truths, an esoteric form of knowledge sought by the Gnostics.

gercegin ne oldugunun ruhsal dogrulanmasinin sezgisel anlayisi , bilginin, belirli bir grup tarafından anlaşılan veya onlara hitap eden seklinin gnostikler tarafindan aranmasi ve ogrenilmeye calisilmasi/istenmesi/pesinden kosulmasi.

Gnostik te "bu tanima meyilli olan/bu tanim ile ilgili olan/bu tanima sahip olan" demektir.

Bu acidan her bir din ya da fizik otesi ogreti gibi, Islam da gnostik niteliktedir. Mesela en belirgin sekilde digger iki ibrahimi dinden esinlenmistir.

Gnos·ti·cism (nst-szm)
n.
The doctrines of certain pre-Christian pagan, Jewish, and early Christian sects that valued the revealed knowledge of God and of the origin.

Hristiyanlik oncesi, pagan, yahudi, ve erken hristiyanligin tanrinin ya da onun kokeninin aciklanmis bilgisine mezheplerin deger vermesinin belirli doktrinleridir.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 17-11-2014, 03:43
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Deep´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Her yerde ayni hikayeler ve ayni semboller var.Buna Islam da dahil.Nasil olmusdu da aralarinda binlerce kilometrelik okyanus bulunan Maya ve Mezopotamya medeniyetlerinde ayni hikayeler ve ayni semboller bulunuyor?
Ne kadar ilginç değil mi? aralarında dünyalar var ve farkları olsa bile küçük küçük farklar sayılır, sanki aynı şeylerden bahsediyorlar.
Çoğuda vahiy odaklılar, vahiy alıyorlar veya bir işaret ve işe koyuluyorlar.

Şamanlıkta tuhaf değil mi?
Dinlerden çok önceleri varlar, yeryüzünün her yerinde mantar gibide çıkmışlar.
Bunlar küçük küçük kabileler ki öyle büyük büyük göçler yapacaklarını da sanmıyorum, sabitler sonuçta, belki küçük göçler yapıyorlardır.
Ama ruhlar olayı ve Şamanlık neredeyse hepsinde de var.
Şamanlığın temelinde de bir çeşit sara vâri hastalık varmış mesela.

Adeta bir furya misali dönem dönem garip rüzgarlar esmiş koca dünyada.

Başkaları bu duruma ne der bilemem ama benim bu konuda fikirlerim var tabikide şuradaki Ruhsal kurgu dediğim yazı dizisinde bunuda ele aldım, ileriki bölümlerde sırayla gelecektir.

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.
Alt 17-11-2014, 10:13
Dialectics - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Dialectics Dialectics isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Bir ihtimal de bu kitapların hepsinin aynı eller tarafından oluşturulduğu ihtimali. Şu anki dünya nüfusunun yarısı bu kitaplara inanıyor. Nasıl oluyor da binlerce yıl önce yazılmış bu kitaplar halâ bu kadar çok insanı peşinden sürükleyebiliyor?

Dinler de belki "böl ve yönet" politikalarının bir uygulamasıdır. Herkesin aynı dine inandığı bir dünya nasıl olurdu? Tarih boyunca din adına pek çok savaşlar yapılmış, din için devletler yıkılmış yeni devletler kurulmuş, tarih şekillenmiş. İnsanları birbirleri ile savaştırmak için daha iyi bir yöntem olabilir miydi? Yüzbinlerce insanı nasıl içlerindeki en temel yaşama güdüsüne rağmen ölüme gönderebilirsiniz? Tabi ki öldükten sonra onlara cennet diye bir yer vaad ederek.

Eğer durum böyle ise soru şu olmalı o zaman: Bu dinleri kim neden ortaya çıkarmıştır?

Bizler dünyanın şarkı söyleyip dans eden çöpleriyiz.
Alt 17-11-2014, 10:35
Üye

Simdi ben Hicret motifinin Misir dan cikis ile ayni oldugunu soylemistim.Hz Musa ve Hz Muhammed in 40 yasinda ikisinin de bir dagda vahiy aldigini yazmistim.Belki daha detayli benzerlikler vardir,bilemem.Sizden bekliyorum bulursaniz..

Bir benzerlik daha var ki o da Veda Hutbesi arkadaslar.Inanilmaz ama evet oyle.

http://www.oztorah.com/wp-content/up...2003771668.jpg

Hz Muhammed in de Hz Musa nin da Veda Hutbesi var.

Ortalik karisiyor..Eminim daha cok sey var.
Alt 17-11-2014, 11:34
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Felâsife´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ne kadar ilginç değil mi? aralarında dünyalar var ve farkları olsa bile küçük küçük farklar sayılır, sanki aynı şeylerden bahsediyorlar.
Çoğuda vahiy odaklılar, vahiy alıyorlar veya bir işaret ve işe koyuluyorlar.

Şamanlıkta tuhaf değil mi?
Dinlerden çok önceleri varlar, yeryüzünün her yerinde mantar gibide çıkmışlar.
Evet gayet ilgi cekici, ozellikle samanizm, animizm ve sembolizm ana koken olarak mevcut dinlerin temelinde yer ediyor.Tarihsel acidan baktigimizda ruh diye birsey yok zaten ilk etapta, ne zamanki mezarlarin uzerine kirmizi kok boya ile isaret koyuyor o donem insani, ondan sonra kan/ ruh yasami temsil etmeye basliyor. Ondan sonraki donemde, ruh kimlik degistirip, nefs'e donusuyor.

Bir kisim farkli dinlerde de durum ayni, onlar da genelde cilecilik, dunyanin arzularin merkezi oldugu, arzularin yok edilmesi gerektigi vb. daha cok insani pasifize edici kavramlari isleyip savunuyorlar. Mesela bir Afrika tarafinin ogretileri var gercekten ilginc, antik Kemet 'in kokenini olusturuyor kismen. Ama eski Amerika inanclarinda da goruluyor. Kokopelli hep favorimdir mesela

Ancak temel olarak degismeyen ve tum zamanlarda gorulen Taoizm, motto bakimindan.

Gnostizm daha cok Isa ogretilerini alip kiliseyi tanimayan gruplarin katledilmesi ile olusmus bir akim. Ruh'a butun anlami atfediyor.

Tabi diger bir yonden bakarsak Okult mesela , neredeyse bugunku fizik, kimyanin vb. temelini olusturuyor ilkel doneme iliskin. Bence o donem dini baskilardan, cezalardan, olumlerden vb. kacinmak icin kenar susu olarak tanri/ ruh vs. kavramlarini ilave etmek zorunda kalmalari da muhtemeldir. Yani bu ruh vs. ciktigimiz zaman adamlar ciddi isler de yapmislar kendi donemlerine iliskin, o cagdaki imkanlarla.

Simdi ben Hicret motifinin Misir dan cikis ile ayni oldugunu soylemistim.Hz Musa ve Hz Muhammed in 40 yasinda ikisinin de bir dagda vahiy aldigini yazmistim.Belki daha detayli benzerlikler vardir,bilemem.Sizden bekliyorum bulursaniz..

Bir benzerlik daha var ki o da Veda Hutbesi arkadaslar.Inanilmaz ama evet oyle.

http://www.oztorah.com/wp-content/up...2003771668.jpg

Hz Muhammed in de Hz Musa nin da Veda Hutbesi var.

Ortalik karisiyor..Eminim daha cok sey var.
Hutbe'nin pek inanilmaz tarafi yok bence, megafon vs. olmadigi donemlerde sorunu boyle cozmus olmalari normal. Hava/gokyuzu dinlerinde bu sekilde olurken, toprak/yer dinlerinde yerde oturmak suretiyle yapiliyor ayni islem.

Önerilen Siteler