Felâsife´isimli üyeden Alıntı
Ne kadar ilginç değil mi? aralarında dünyalar var ve farkları olsa bile küçük küçük farklar sayılır, sanki aynı şeylerden bahsediyorlar.
Çoğuda vahiy odaklılar, vahiy alıyorlar veya bir işaret ve işe koyuluyorlar.
Şamanlıkta tuhaf değil mi?
Dinlerden çok önceleri varlar, yeryüzünün her yerinde mantar gibide çıkmışlar.
|
Evet gayet ilgi cekici, ozellikle samanizm, animizm ve sembolizm ana koken olarak mevcut dinlerin temelinde yer ediyor.Tarihsel acidan baktigimizda ruh diye birsey yok zaten ilk etapta, ne zamanki mezarlarin uzerine kirmizi kok boya ile isaret koyuyor o donem insani, ondan sonra kan/ ruh yasami temsil etmeye basliyor. Ondan sonraki donemde, ruh kimlik degistirip, nefs'e donusuyor.
Bir kisim farkli dinlerde de durum ayni, onlar da genelde cilecilik, dunyanin arzularin merkezi oldugu, arzularin yok edilmesi gerektigi vb. daha cok insani pasifize edici kavramlari isleyip savunuyorlar. Mesela bir Afrika tarafinin ogretileri var gercekten ilginc, antik Kemet 'in kokenini olusturuyor kismen. Ama eski Amerika inanclarinda da goruluyor. Kokopelli hep favorimdir mesela
Ancak temel olarak degismeyen ve tum zamanlarda gorulen Taoizm, motto bakimindan.
Gnostizm daha cok Isa ogretilerini alip kiliseyi tanimayan gruplarin katledilmesi ile olusmus bir akim. Ruh'a butun anlami atfediyor.
Tabi diger bir yonden bakarsak Okult mesela , neredeyse bugunku fizik, kimyanin vb. temelini olusturuyor ilkel doneme iliskin. Bence o donem dini baskilardan, cezalardan, olumlerden vb. kacinmak icin kenar susu olarak tanri/ ruh vs. kavramlarini ilave etmek zorunda kalmalari da muhtemeldir. Yani bu ruh vs. ciktigimiz zaman adamlar ciddi isler de yapmislar kendi donemlerine iliskin, o cagdaki imkanlarla.
Deep´isimli üyeden Alıntı
Simdi ben Hicret motifinin Misir dan cikis ile ayni oldugunu soylemistim.Hz Musa ve Hz Muhammed in 40 yasinda ikisinin de bir dagda vahiy aldigini yazmistim.Belki daha detayli benzerlikler vardir,bilemem.Sizden bekliyorum bulursaniz..
Bir benzerlik daha var ki o da Veda Hutbesi arkadaslar.Inanilmaz ama evet oyle.
http://www.oztorah.com/wp-content/up...2003771668.jpg
Hz Muhammed in de Hz Musa nin da Veda Hutbesi var.
Ortalik karisiyor..Eminim daha cok sey var.
|
Hutbe'nin pek inanilmaz tarafi yok bence, megafon vs. olmadigi donemlerde sorunu boyle cozmus olmalari normal. Hava/gokyuzu dinlerinde bu sekilde olurken, toprak/yer dinlerinde yerde oturmak suretiyle yapiliyor ayni islem.