PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilim insanları ateist midir ?

Yıldıztozu
21-02-2015, 01:46
Bununla ilgili Amerikada bazı araştırmalar yapılmış.Sonuçlara göre inançlı ve inançsızlık oranı birbirine yakın çıkmış.

Bir araştırma sonucu şöyle;
ateist: %41
tanrıya inanan:%52
cevapsız: %7

Ayrıca bu araştırmadaki tanrıya inananların %65i dinlere de inanan bilim insanları.

Başka bir araştırmada ise ateistler %60 inananlar %40 civarı.

Bir araştırmada da ateistler azınlıkta kalıyor.Dine inanan bilim insanları çok daha fazla çıkıyor.

Tabi bu araştırmalar ne kadar tarafsızdır tartışılır ama genelde oranlar birbirine yakın çıkıyor.

Kaynakları da vereyim;

http://idpluspeterswilliams.blogspot.com.tr/2014/03/percentage-of-american-scientists-who.html

http://www.pewforum.org/2009/11/05/scientists-and-belief/

Ayrıca şu gerçeği de belirteyim.

Tüm tarihteki bilim insanlarına ve filozoflara bakarsak inançlı sayısı kesinlikle daha fazla.
Günümüzde de inançlıların toplam sayısı yine fazladır muhtemelen.
Ama hem sadece günümüze bakıp hem de sadece popüler ve üst düzey bilim insanlarına ve filozoflarına bakarsak bu sefer ateizm oranı daha yüksek.

Üst seviyedeki bilim insanlarının ateist olmalarını da doğal karşılıyorum.Belki içlerinde inanç vardır ama yaptıkları iş gereği sadece bilimsel kanıtlarla ilgilenip bu kanıtlara göre davranmaları gerekiyor.
Bu konuda ateist bilim insanı Leonard Susskind'in şu sözü de manidar. '' Biz bilim insanları birçok konuda tanrıyla karşılaşmamıza rağmen herşeyi tanrısız açıklamak durumundayız.''

Ayrıca üst düzey zeki insanların ego seviyeleri de yükseleceği için kendinden daha üstün bir tanrının varlığını kabul etmekte zorlanabilirler.
Zaten tanrıyı kabul etmek demek, egolardan ve kibirden vazgeçip ona teslim olmak demektir.

Ateist insanların zeka ortalamasının daha yüksek olması da çok normal.Çünkü ateistlerin çoğunluğu sorgulayan düşünen insanlar.Zaten ateist olmak için belli bir seviyeye gelmek gerekiyor.
Dindarların dindar olması için sorgulayıp düşünmesi gerekmiyor.Öylesine inanan dindar sayısı çok fazla.
Dindarlar için zeka şartı yok, herkes dindar olabilir.Bu da dindarların zeka ortalamasını düşürüyor.

Bir de inanç konusu zekadan bağımsız bir olay.Sadece zeki insanlar tanrının varlığını anlayabiliyor olsaydı, tanrı haksızlık yapmış olurdu.Herkese onu anlayıp ona ulaşmasını sağlayacak şekilde potansiyel vermiştir.Bu durum zekayla doğrudan bağlantılı değildir.

Sonuç olarak üst seviyedeki zeki insanların bazılarının tanrıyı reddetmelerinin en önemli nedeni kibirleri ve egolarıdır.O seviyedeki bir insanın kibirli olması normaldir.

Ayrıca bilim insanları ateisttir gibi bir düşünce de yanlıştır.

Yıldıztozu
21-02-2015, 02:06
Bu arada son 100 yılda Nobel ödülü alanların %80i de tanrıya inanan insanlardı şu kaynağa göre 100 years of nobel prizes, B.Shalev

Bir de yukarıdaki araştırmaların sadece Amerikadaki bilim insanlarına uygulandığını hatırlatayım.Tüm dünyadaki bilim insanlarına bakarsak ateist oranı azalacaktır, inançlı sayısı daha da artacaktır.

evrensel-insan
21-02-2015, 02:43
Bilim kisisi olmak okisinin bilissel oldugu anlamina gelmez.

Sonucta bilim kisisi tahsil ile olunuyor.

Onemliolan bilim kisisinin bilimsel calismasina kendine ozel degerleri inanc ve ideolojileri katmamasidir.

Bu da bilimsellik ile degil, bilim kisisinin bilimsel bilisselligi ile paraleldir.

Yıldıztozu
21-02-2015, 02:44
Bilim kisisi olmak okisinin bilissel oldugu anlamina gelmez.

Sonucta bilim kisisi tahsil ile olunuyor.

Onemliolan bilim kisisinin bilimsel calismasina kendine ozel degerleri inanc ve ideolojileri katmamasidir.

Bu da bilimsellik ile degil, bilim kisisinin bilimsel bilisselligi ile paraleldir.

Aynen öyle.Yaptığı bilime inancını karıştırmasın yeterli.

Benim amacım şunu göstermekti.Bazı insanlar sanki bilim tanrıyı reddediyormuş gibi gösterdikleri için, durumun böyle olmadığını belirtmek istedim.

evrensel-insan
21-02-2015, 02:53
Aynen öyle.Yaptığı bilime inancını karıştırmasın yeterli.

Benim amacım şunu göstermekti.Bazı insanlar sanki bilim tanrıyı reddediyormuş gibi gösterdikleri için, durumun böyle olmadığını belirtmek istedim.

Evet bilime gore tanrikonusu manridan farksizdir cunkugozlemi yoktur.

Bilim olgusal gecerlilik ve gozlemsel yanlislanabilirlik uzerine ve nasil sorusuna yoneliktir.

Tanri kavrami sosyal ve psikoloji biliminin kavramidir.

Tanri kavraminin insanoglu uzerindeki olumlu olumsuz etkilerini inceler. Yani tanri konusunu varliksal inancsal ve ideolojik olarak tartismaz.

Yine burda her bilim kisisinin kendine oz tanriya bakis acisi olabilir, bu da onun bilimsel calkismasini baglamaz.

Gonul ister ki tum bilim kisileri serbestdusunur olsun.

Yani hic bir kavrami varliksal ideolojik inancsal ve izmsel olarak ifade etmesin. Sadece kavrami ortaya koysun vebilime yararini/zararinibilimsel olarak ortayakoysun.

Buradaki sorun da bilimkisilerinin, salt bilimi bilmeleri ve bilimsel felsefeden bi haber olmalaridir.

Sigur Ros
21-02-2015, 07:29
(Sonuç olarak üst seviyedeki zeki insanların
bazılarının tanrıyı reddetmelerinin en önemli
nedeni kibirleri ve egolarıdır.O seviyedeki bir
insanın kibirli olması normaldir...)
Yani ateistler şöyle düşünüyor; aman tanrım benden güçlü hiçbir varlık olamaz. Bu yüzden tanrı varsayımını reddetmeliyim...
Asıl inanırlar dünyaya kibirli bakarlar. Herşey benim için yaratıldı. Ben muhteşem bir varlığım. Değerli hissetmek için kendilerine mümin, kul gibi sıfatlar bahsederler. Oysa bir ateist evrende ne kadar değersiz olduğunu, hayvanlardan pek bir farkının olmadığını bilir. Sonuç olarak aslında tam tersi üst seviyedeki zeki insanların bazılarının tanrıyı kabul etmesinin en önemli nedeni kibirleri ve egolarıdır. "Hayır ben bu kadar değersiz olamam, dünyaya bir amaç uğruna gelmiş olmalıyım" vb.

upuaut
21-02-2015, 08:27
Yani ateistler şöyle düşünüyor; aman tanrım benden güçlü hiçbir varlık olamaz. Bu yüzden tanrı varsayımını reddetmeliyim...
Asıl inanırlar dünyaya kibirli bakarlar. Herşey benim için yaratıldı. Ben muhteşem bir varlığım. Değerli hissetmek için kendilerine mümin, kul gibi sıfatlar bahsederler. Oysa bir ateist evrende ne kadar değersiz olduğunu, hayvanlardan pek bir farkının olmadığını bilir. Sonuç olarak aslında tam tersi üst seviyedeki zeki insanların bazılarının tanrıyı kabul etmesinin en önemli nedeni kibirleri ve egolarıdır. "Hayır ben bu kadar değersiz olamam, dünyaya bir amaç uğruna gelmiş olmalıyım" vb.

İstersen sana bu konuda bir sır verebilirim: BATI'daki en inançsız insan bile en çaresiz anında, eğer JESUS CHRIST (IC XC) zamanında zihnini meşgul etmiş ise, JESUS CHRIST'in yanına gelmesine bırak, bir işaretini algılasa ya da onunla ilgili bir imada bulunsa bile ne yapacağını şaşırır ve yardım dilenir.

Örneğin, 9/11'deki felaket anlarını gösteren videolarda birçok kişinin "JESUS" dediğini ne çabuk unuttuk!

Yıldıztozu
21-02-2015, 13:52

Güzel bi noktaya değinmişsin de kul olmak kibirli olmak demek değildir.
Evrende hala bilinen tek bilinçli varlık biziz.Evrende küçük bir nokta olsak bile hala çok değerliyiz.
Hayvanlarla aynı şekilde evrimleşecek kadar da aciz varlıklarız.

İnançlı insanlar için de bu iki durum tanrı karşısında acizliklerini hissetmelerini sebep olur.Tanrıya karşı kibirlenmelerine değil.

Bazı zeki ateistlerde gördüğüm bir durumdu; ben birinden emir almam, beni kimse yaratmadı tarzı kibirli bakış açıları..Bütün ateistlere genelleyemem tabiki.

Sigur Ros
21-02-2015, 16:49
Bazı zeki ateistlerde gördüğüm bir durumdu; ben birinden emir almam, beni kimse yaratmadı tarzı kibirli bakış açıları..Bütün ateistlere genelleyemem tabiki.

Bahsettiğin kişilere pek rastlamadığım için tezine antitez olarak sundum asıl imanlıların kibirli olmasını. Tabiki de obi wan ın sentezi bu konudaki en doğru görüş.

Sayın upuat, Ateistlerin jesus christ demesinde bir sorun görmüyorum hayatın içine girmiş alışılmış dini terimler eski anlamalarını yitirirler. Ben de günlük hayatımda çokça "allah allah" 'inşallah' vb kelimeler kullanıyorum. Batı da biri jesus christ dediğinde de bu onun olaya karşı şaşkınlığını, tepkisini gösterir. Tıpkı benim allah allah demem gibi. Bunun anlamı yanlış yoldaymışım, özür dilerim tanrım vesaire değildir.

Foruma sürekli telden girdiğim için alıntı işlerini tam halledemiyorum sevgili obi wan . İlk cümlem zfr87 ye aitti. 2. cümlemde ona karşı bir ironiydi. Onun dışında söylediklerinize katılmakla beraber bir soruyu yöneltmek istiyorum. Kendini değerli, görmenin de değersiz görmenin de ego ürünü olduğunu, anladığım kadarıyla neysek kendimizi öyle görmemiz gerektiğini söylüyorsunuz. Bu iddiaya göre bir kralı ele alırsak kralın halkına onların üstü, efendisi gibi davranması normal bir davranışken, kendini halktan biriymiş gibi görmesi, onlara arkadaşça davranması ego ürünü bir hareket oluyor. Bu bir çelişki değil mi?

evrensel-insan
21-02-2015, 17:45
Güzel bi noktaya değinmişsin de kul olmak kibirli olmak demek değildir.
Evrende hala bilinen tek bilinçli varlık biziz.Evrende küçük bir nokta olsak bile hala çok değerliyiz.
Hayvanlarla aynı şekilde evrimleşecek kadar da aciz varlıklarız.

İnançlı insanlar için de bu iki durum tanrı karşısında acizliklerini hissetmelerini sebep olur.Tanrıya karşı kibirlenmelerine değil.

Ateizmin genel anlam ve icerigi bir ateist olarak "tanrisizlik" tir.

Iste bu temelde her bir ateist kendi beyin duzeyinin algisi bilgisi bilinci temelinde ya ateizmi bireysel olarak ya da toplumsal olarak ele alir.

Bireysel olarak ele alan, sadece kendi gorusunu bilimsel, inancsal, varliksal, ideolojik olarak dile getirir ve bu konuda tartismaya gerek duymaz.

Toplumsal olarak alan kendi ideolojik inancsal varliksalgorusunu sadece ortaya koymak ile kalmaz, bunun dogrulugunu savunur ve dogru oldugunu soyleyenler ile de tartisir.

Yani antiteist ve teist olmayan olarak farklilasir.

Non teistler tanri kavraminin disindadir.

Teolojik noncognitivistler, tanri kavramini ayni manri gibi anlamsiz gereksiz ve luzumsuz bulur.

Bunlarin hepsi teolojik olarak tanrisizlik bunyesindedir. Yani ana temelde ateisttir.

Ayrica ateist bir kisinin birey bilinci yuksek ise, o durumda tanri kavraminin kendi yasam ve iliskisinde hic bir sekilde yer almadigini savunur.

Sonucta her kendine ateist diyence, bu kavram onun beyninde bir sekilde yer almaktadir ve verdigi bu yer almisliga karsi mucadele de her bir ateiste gore degiskendir.

Zaten cagdas olarak bilinci olan bir ateistin kendi yasam ve iliskisinde tanri kavramina oyle ya da boyle yer ve yon vermesi de dusunulemez.

Yani tanri disi bir yasam ve iliski surer.

Yıldıztozu
21-02-2015, 23:01
Tanrı bizi hayvanlarla aynı şekilde evrimleştirerek ve evrende küçücük mavi bir nokta yaparak onun karşısında ne kadar aciz olduğumuzu göstermek istemiş olsa gerek.

Dünyadaki zeki ve aptal her insanın içinde inanma arzusu vardır.Bu içgüdülerle dünyaya gelir.
Bu arzuların varlığını ateist filozoflar da kabul eder.
Bu içgüdüler bizi tanrıya yönlendirir.

İnanma eğilimimiz olduğu için tanrı icat edilmedi, tanrı bize inanma eğilimi verdi ki onu herkes bulabilsin.

AerA
21-02-2015, 23:07
Bu arada son 100 yılda Nobel ödülü alanların %80i de tanrıya inanan insanlardı şu kaynağa göre 100 years of nobel prizes, B.Shalev

Bir de yukarıdaki araştırmaların sadece Amerikadaki bilim insanlarına uygulandığını hatırlatayım.Tüm dünyadaki bilim insanlarına bakarsak ateist oranı azalacaktır, inançlı sayısı daha da artacaktır.

Gözünün yağını yiyeyim abuk subuk konuşma...
Yok şunun sayısı şundan fazla imiş de, yok şu imiş...

Dünya'da tüm sinekler "bok" yiyor. Hepsi yanılmış olamaz. Kap kaşığını koş peşlerinden :)

Yıldıztozu
21-02-2015, 23:11
Gözünün yağını yiyeyim abuk subuk konuşma...
Yok şunun sayısı şundan fazla imiş de, yok şu imiş...

Dünya'da tüm sinekler "bok" yiyor. Hepsi yanılmış olamaz. Kap kaşığını koş peşlerinden :)

:D böyle konuşan ben değildim aslında.
Ben bilimsel gelişmeleri tanrıyla veya dinlerle bağdaştırdığım zaman aldığım tepki sürekli şuydu; madem bilimsel gelişmelerin tanrıyla ilgisi var öyleyse neden bilim insanları ateist?
İşte bu argümana cevap vermek için bunları söylemek zorunda kaldım.
Normalde beni pek ilgilendirmez başkalarının inançları.Bilim adamları ateist de olabilir, sorun değil.

AerA
21-02-2015, 23:17
:D böyle konuşan ben değildim aslında.
Ben bilimsel gelişmeleri tanrıyla veya dinlerle bağdaştırdığım zaman aldığım tepki sürekli şuydu; madem bilimsel gelişmelerin tanrıyla ilgisi var öyleyse neden bilim insanları ateist?
İşte bu argümana cevap vermek için bunları söylemek zorunda kaldım.
Normalde beni pek ilgilendirmez başkalarının inançları.Bilim adamları ateist de olabilir, sorun değil.

Demek ki ne imiş; bundan sonra böyle argümanlar ile gelenlere sende yukarıdakini söylemeliymişsin. Basit ve etkili.

evrensel-insan
21-02-2015, 23:59
Tanrı bizi hayvanlarla aynı şekilde evrimleştirerek ve evrende küçücük mavi bir nokta yaparak onun karşısında ne kadar aciz olduğumuzu göstermek istemiş olsa gerek.

Dünyadaki zeki ve aptal her insanın içinde inanma arzusu vardır.Bu içgüdülerle dünyaya gelir.
Bu arzuların varlığını ateist filozoflar da kabul eder.
Bu içgüdüler bizi tanrıya yönlendirir.

İnanma eğilimimiz olduğu için tanrı icat edilmedi, tanrı bize inanma eğilimi verdi ki onu herkes bulabilsin.

Inanma bir arzu degildir. Insanoglunun zihinselfaaliyetlerindeki soyutlasmasina yonelik secilmis en basit bir yoldur.

Cunku inanmak beynin islemesini de gerektirmez. Inanirsin olur biter. Neye sana dogumdan itibaren verilen tum degerlere.

Kisaca inanmak en ilkel karar mekanizmasidir. Inandin bitti.

Sundance
23-02-2015, 04:26
Bununla ilgili Amerikada bazı araştırmalar yapılmış.Sonuçlara göre inançlı ve inançsızlık oranı birbirine yakın çıkmış.

Bir araştırma sonucu şöyle;
ateist: %41
tanrıya inanan:%52
cevapsız: %7

Ayrıca bu araştırmadaki tanrıya inananların %65i dinlere de inanan bilim insanları.

Başka bir araştırmada ise ateistler %60 inananlar %40 civarı.

Bir araştırmada da ateistler azınlıkta kalıyor.Dine inanan bilim insanları çok daha fazla çıkıyor.
.
.
Ayrıca bilim insanları ateisttir gibi bir düşünce de yanlıştır.

Belirttiğiniz rakamlara göre

Herhangi bir dine inanan - %33
Ateist - agnostik - deist - %59

Bir de USA din dağılımına bakalım;

%83 inanan - %16 inançsız

Meslek olarak bilimi seçen insanların nüfusun geneline göre olan inançsız / inanan oran farkını görebiliyor musunuz?

Bu anketin dışında dünya çapında prestij sahibi bilim adamlarına ait adını şimdi hatırlayamadım başka bir organizasyon bulunmakta idi. Bilimsel ilerlemeye ciddi katkılarda bulunmuş bilim adamlarının. O organizasyondaki ateist oranı yanılmıyorsam %90 idi.

Bilim adamı teist olmuş ateist olmuş yaptığı çalışma ile ne gibi bir bağıntı kurulabilir o konuya girmeyeceğim ancak vermiş olduğunuz tablodan anlaşılan eğitim seviyesi yükseldikçe non-teist / teist oranı artmakta.

Yıldıztozu
23-02-2015, 11:05
Belirttiğiniz rakamlara göre

Herhangi bir dine inanan - %33
Ateist - agnostik - deist - %59

Bir de USA din dağılımına bakalım;

%83 inanan - %16 inançsız

Meslek olarak bilimi seçen insanların nüfusun geneline göre olan inançsız / inanan oran farkını görebiliyor musunuz?

Bu anketin dışında dünya çapında prestij sahibi bilim adamlarına ait adını şimdi hatırlayamadım başka bir organizasyon bulunmakta idi. Bilimsel ilerlemeye ciddi katkılarda bulunmuş bilim adamlarının. O organizasyondaki ateist oranı yanılmıyorsam %90 idi.

Bilim adamı teist olmuş ateist olmuş yaptığı çalışma ile ne gibi bir bağıntı kurulabilir o konuya girmeyeceğim ancak vermiş olduğunuz tablodan anlaşılan eğitim seviyesi yükseldikçe non-teist / teist oranı artmakta.

Tabiki halka göre dinsizlik daha fazla ve bunun nedenlerini de açıklamaya çalıştım.
Bir de bazı insanlar bilimi ateizmin aracı zannediyorlar.Bunun doğru olmadığını da göstermeye çalıştım.

evrensel-insan
23-02-2015, 18:28
Tabiki halka göre dinsizlik daha fazla ve bunun nedenlerini de açıklamaya çalıştım.
Bir de bazı insanlar bilimi ateizmin aracı zannediyorlar.Bunun doğru olmadığını da göstermeye çalıştım.

Sence bilim ile ateizmin bagi nedir?

Ya da soyle sorayim, ateizm bilime yardimci mi/engel mi?

Yardimci ise nerede yardimci?

Engel ise nerede engel?

Yıldıztozu
23-02-2015, 18:42
Sence bilim ile ateizmin bagi nedir?

Ya da soyle sorayim, ateizm bilime yardimci mi/engel mi?

Yardimci ise nerede yardimci?

Engel ise nerede engel?

Bilim bazen yanlış teistik argümanlar yüzünden ateizme yardımcı olmuş gibi görünüyor.
Mesela nedir bu yanlış argümanlar; insanlar açıklayamadıkları olayları hemen tanrı yapmıştır diyerek tanrnın varlığına argüman olarak kullanmışlar.Bunu hala yapanlar var.

Bu yanlış yol yüzünden bilim herşeyin açıklamasını yaptıkça sanki tanrıya ihtiyaç bırakmıyormuş izlenimi veriyor.
Halbuki diğer taraftan bilimin açıkladığı birçok şeyde tanrının izini bulabiliyoruz ve onu daha iyi anlayabiliyoruz.
Açıklanamazlıklara değil açıklanabilirliklere bakmak gerekiyor.
Kuantum, izafiyet, bigbang, sicim gibi teorilerde tanrıyla uyuşan bir sürü konu var.

evrensel-insan
23-02-2015, 18:48
Bilim bazen yanlış teistik argümanlar yüzünden ateizme yardımcı olmuş gibi görünüyor.
Mesela nedir bu yanlış argümanlar; insanlar açıklayamadıkları olayları hemen tanrı yapmıştır diyerek tanrnın varlığına argüman olarak kullanmışlar.Bunu hala yapanlar var.

Bu yanlış yol yüzünden bilim herşeyin açıklamasını yaptıkça sanki tanrıya ihtiyaç bırakmıyormuş izlenimi veriyor.
Halbuki diğer taraftan bilimin açıkladığı birçok şeyde tanrının izini bulabiliyoruz ve onu daha iyi anlayabiliyoruz.
Açıklanamazlıklara değil açıklanabilirliklere bakmak gerekiyor.
Kuantum, izafiyet, bigbang, sicim gibi teorilerde tanrıyla uyuşan bir sürü konu var.

Bilim ne tanriyi arar ne de bulur. Bu ihtiyaci olan kisilere mahsustur. Bu kisi bilim kisiside olabilir, olmayabilirde.

Sen sadece sabit fikirliolarak sorgulanmaz olarak aramak mecburiyetinde kendini sartladigin tanrini ariyor ve kendince izini buluyorsun.

Baskasi da boyle bir aramaya ihtiyac duymaz ve bulmaz.

Bilimde ne tanrinin izini bulmak ne de tanriya ulasmak gibi bir yanasim yok.

Bilim bunun icin de yola cikmaz, sadece bilir ve bildirir.

Sundance
23-02-2015, 20:39
Bilim ne tanriyi arar ne de bulur. Bu ihtiyaci olan kisilere mahsustur. Bu kisi bilim kisiside olabilir, olmayabilirde.

Sen sadece sabit fikirliolarak sorgulanmaz olarak aramak mecburiyetinde kendini sartladigin tanrini ariyor ve kendince izini buluyorsun.

Baskasi da boyle bir aramaya ihtiyac duymaz ve bulmaz.

Bilimde ne tanrinin izini bulmak ne de tanriya ulasmak gibi bir yanasim yok.

Bilim bunun icin de yola cikmaz, sadece bilir ve bildirir.

Ek olarak bilimin tanımı; gözlemlenebilen olaylara doğa üstü açıklamalar getirmeden doğanın yapısına bağlı açıklama getirmektir.
Eğer tanrı gözlemlenebilen bir olay olsa idi bilimin konusu olurdu. Aynı şekilde sihir, astroloji, fal vs bilimin alanına girmez.

evrensel-insan
23-02-2015, 20:41
Ek olarak bilimin tanımı; gözlemlenebilen olaylara doğa üstü açıklamalar getirmeden doğanın yapısına bağlı açıklama getirmektir.
Eğer tanrı gözlemlenebilen bir olay olsa idi bilimin konusu olurdu. Aynı şekilde sihir, astroloji, fal vs bilimin alanına girmez.

Evet, onlar; "pseudo science", yani "sozde bilim" dir.

Yıldıztozu
02-04-2015, 00:57
Yeni öğrendiğim sonuçlara göre filozofların sadece %14'ü dinlere inanıyor.
Lider bilim insanlarının ise sadece %7'si tanrıya inanıyor ve bu oran gittikçe azalıyor.

Filozofların anketi için;
http://stephenlaw.blogspot.com.tr/2009/12/only-146-of-philosophers-are-theists.html

Bilim insanlarının anketi Nature dergisinden;
https://www.lhup.edu/~dsimanek/sci_relig.htm

Sundance
05-04-2015, 22:01
Yeni öğrendiğim sonuçlara göre filozofların sadece %14'ü dinlere inanıyor.
Lider bilim insanlarının ise sadece %7'si tanrıya inanıyor ve bu oran gittikçe azalıyor.

Filozofların anketi için;
http://stephenlaw.blogspot.com.tr/2009/12/only-146-of-philosophers-are-theists.html

Bilim insanlarının anketi Nature dergisinden;
https://www.lhup.edu/~dsimanek/sci_relig.htm

Bilim zaten olayları doğa üstü güçlere dayandırmadan, ispatlanabilir, deneyle gözlemlenebilir olarak açıklayabilmeye çalışmaktır.

Yani tevrata, incile, kurana alternatif ateist bir gelişmedir bilim. Üstelik gerçek bilim sadece son 400 yılda yapılmaya başlamıştır. Bizi dünyanın düz olduğu ortaçap karanlığından alıp uzaya çıkarmıştır 400 yılda. Önümüzdeki 400 yılda ise dünya genelinde tanrının tahtını sarsacağı kesin bence.

Aborjin
06-04-2015, 00:20
Net cevap : Evet bilim insanlarının büyük çoğunluğu "non-teist"tir.