Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Fizik

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 21-02-2015, 01:46
Yıldıztozu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yıldıztozu Yıldıztozu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Bilim insanları ateist midir ?

Bununla ilgili Amerikada bazı araştırmalar yapılmış.Sonuçlara göre inançlı ve inançsızlık oranı birbirine yakın çıkmış.

Bir araştırma sonucu şöyle;
ateist: %41
tanrıya inanan:%52
cevapsız: %7

Ayrıca bu araştırmadaki tanrıya inananların %65i dinlere de inanan bilim insanları.

Başka bir araştırmada ise ateistler %60 inananlar %40 civarı.

Bir araştırmada da ateistler azınlıkta kalıyor.Dine inanan bilim insanları çok daha fazla çıkıyor.

Tabi bu araştırmalar ne kadar tarafsızdır tartışılır ama genelde oranlar birbirine yakın çıkıyor.

Kaynakları da vereyim;

http://idpluspeterswilliams.blogspot...tists-who.html

http://www.pewforum.org/2009/11/05/s...ts-and-belief/

Ayrıca şu gerçeği de belirteyim.

Tüm tarihteki bilim insanlarına ve filozoflara bakarsak inançlı sayısı kesinlikle daha fazla.
Günümüzde de inançlıların toplam sayısı yine fazladır muhtemelen.
Ama hem sadece günümüze bakıp hem de sadece popüler ve üst düzey bilim insanlarına ve filozoflarına bakarsak bu sefer ateizm oranı daha yüksek.

Üst seviyedeki bilim insanlarının ateist olmalarını da doğal karşılıyorum.Belki içlerinde inanç vardır ama yaptıkları iş gereği sadece bilimsel kanıtlarla ilgilenip bu kanıtlara göre davranmaları gerekiyor.
Bu konuda ateist bilim insanı Leonard Susskind'in şu sözü de manidar. '' Biz bilim insanları birçok konuda tanrıyla karşılaşmamıza rağmen herşeyi tanrısız açıklamak durumundayız.''

Ayrıca üst düzey zeki insanların ego seviyeleri de yükseleceği için kendinden daha üstün bir tanrının varlığını kabul etmekte zorlanabilirler.
Zaten tanrıyı kabul etmek demek, egolardan ve kibirden vazgeçip ona teslim olmak demektir.

Ateist insanların zeka ortalamasının daha yüksek olması da çok normal.Çünkü ateistlerin çoğunluğu sorgulayan düşünen insanlar.Zaten ateist olmak için belli bir seviyeye gelmek gerekiyor.
Dindarların dindar olması için sorgulayıp düşünmesi gerekmiyor.Öylesine inanan dindar sayısı çok fazla.
Dindarlar için zeka şartı yok, herkes dindar olabilir.Bu da dindarların zeka ortalamasını düşürüyor.

Bir de inanç konusu zekadan bağımsız bir olay.Sadece zeki insanlar tanrının varlığını anlayabiliyor olsaydı, tanrı haksızlık yapmış olurdu.Herkese onu anlayıp ona ulaşmasını sağlayacak şekilde potansiyel vermiştir.Bu durum zekayla doğrudan bağlantılı değildir.

Sonuç olarak üst seviyedeki zeki insanların bazılarının tanrıyı reddetmelerinin en önemli nedeni kibirleri ve egolarıdır.O seviyedeki bir insanın kibirli olması normaldir.

Ayrıca bilim insanları ateisttir gibi bir düşünce de yanlıştır.
Alt 21-02-2015, 02:06
Üye

Bu arada son 100 yılda Nobel ödülü alanların %80i de tanrıya inanan insanlardı şu kaynağa göre 100 years of nobel prizes, B.Shalev

Bir de yukarıdaki araştırmaların sadece Amerikadaki bilim insanlarına uygulandığını hatırlatayım.Tüm dünyadaki bilim insanlarına bakarsak ateist oranı azalacaktır, inançlı sayısı daha da artacaktır.
Alt 21-02-2015, 02:43
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Bilim kisisi olmak okisinin bilissel oldugu anlamina gelmez.

Sonucta bilim kisisi tahsil ile olunuyor.

Onemliolan bilim kisisinin bilimsel calismasina kendine ozel degerleri inanc ve ideolojileri katmamasidir.

Bu da bilimsellik ile degil, bilim kisisinin bilimsel bilisselligi ile paraleldir.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 21-02-2015, 02:44
Üye

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bilim kisisi olmak okisinin bilissel oldugu anlamina gelmez.

Sonucta bilim kisisi tahsil ile olunuyor.

Onemliolan bilim kisisinin bilimsel calismasina kendine ozel degerleri inanc ve ideolojileri katmamasidir.

Bu da bilimsellik ile degil, bilim kisisinin bilimsel bilisselligi ile paraleldir.
Aynen öyle.Yaptığı bilime inancını karıştırmasın yeterli.

Benim amacım şunu göstermekti.Bazı insanlar sanki bilim tanrıyı reddediyormuş gibi gösterdikleri için, durumun böyle olmadığını belirtmek istedim.
Alt 21-02-2015, 02:53
Kıdemli Üye

zfr87´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Aynen öyle.Yaptığı bilime inancını karıştırmasın yeterli.

Benim amacım şunu göstermekti.Bazı insanlar sanki bilim tanrıyı reddediyormuş gibi gösterdikleri için, durumun böyle olmadığını belirtmek istedim.
Evet bilime gore tanrikonusu manridan farksizdir cunkugozlemi yoktur.

Bilim olgusal gecerlilik ve gozlemsel yanlislanabilirlik uzerine ve nasil sorusuna yoneliktir.

Tanri kavrami sosyal ve psikoloji biliminin kavramidir.

Tanri kavraminin insanoglu uzerindeki olumlu olumsuz etkilerini inceler. Yani tanri konusunu varliksal inancsal ve ideolojik olarak tartismaz.

Yine burda her bilim kisisinin kendine oz tanriya bakis acisi olabilir, bu da onun bilimsel calkismasini baglamaz.

Gonul ister ki tum bilim kisileri serbestdusunur olsun.

Yani hic bir kavrami varliksal ideolojik inancsal ve izmsel olarak ifade etmesin. Sadece kavrami ortaya koysun vebilime yararini/zararinibilimsel olarak ortayakoysun.

Buradaki sorun da bilimkisilerinin, salt bilimi bilmeleri ve bilimsel felsefeden bi haber olmalaridir.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 21-02-2015, 07:29
Sigur Ros - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sigur Ros Sigur Ros isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

(Sonuç olarak üst seviyedeki zeki insanların
bazılarının tanrıyı reddetmelerinin en önemli
nedeni kibirleri ve egolarıdır.O seviyedeki bir
insanın kibirli olması normaldir...)
Yani ateistler şöyle düşünüyor; aman tanrım benden güçlü hiçbir varlık olamaz. Bu yüzden tanrı varsayımını reddetmeliyim...
Asıl inanırlar dünyaya kibirli bakarlar. Herşey benim için yaratıldı. Ben muhteşem bir varlığım. Değerli hissetmek için kendilerine mümin, kul gibi sıfatlar bahsederler. Oysa bir ateist evrende ne kadar değersiz olduğunu, hayvanlardan pek bir farkının olmadığını bilir. Sonuç olarak aslında tam tersi üst seviyedeki zeki insanların bazılarının tanrıyı kabul etmesinin en önemli nedeni kibirleri ve egolarıdır. "Hayır ben bu kadar değersiz olamam, dünyaya bir amaç uğruna gelmiş olmalıyım" vb.

Yazılarımda hiçbir gruba, kişiye karşı dalga geçme, küçümseme amacı yoktur. Öyle olduğu düşünülürse özel mesaj yoluyla şahsıma bildirilebilir. (kısaca; hatalıysam ara)
Alt 21-02-2015, 08:27
upuaut upuaut isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

upuaut - İCQ üzeri Mesaj gönder upuaut - AİM üzeri Mesaj gönder upuaut - YAHOO üzeri Mesaj gönder upuaut isimli Üyeye Skype üzeri Mesaj gönder

Sigur Ros´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Yani ateistler şöyle düşünüyor; aman tanrım benden güçlü hiçbir varlık olamaz. Bu yüzden tanrı varsayımını reddetmeliyim...
Asıl inanırlar dünyaya kibirli bakarlar. Herşey benim için yaratıldı. Ben muhteşem bir varlığım. Değerli hissetmek için kendilerine mümin, kul gibi sıfatlar bahsederler. Oysa bir ateist evrende ne kadar değersiz olduğunu, hayvanlardan pek bir farkının olmadığını bilir. Sonuç olarak aslında tam tersi üst seviyedeki zeki insanların bazılarının tanrıyı kabul etmesinin en önemli nedeni kibirleri ve egolarıdır. "Hayır ben bu kadar değersiz olamam, dünyaya bir amaç uğruna gelmiş olmalıyım" vb.

İstersen sana bu konuda bir sır verebilirim: BATI'daki en inançsız insan bile en çaresiz anında, eğer JESUS CHRIST (IC XC) zamanında zihnini meşgul etmiş ise, JESUS CHRIST'in yanına gelmesine bırak, bir işaretini algılasa ya da onunla ilgili bir imada bulunsa bile ne yapacağını şaşırır ve yardım dilenir.

Örneğin, 9/11'deki felaket anlarını gösteren videolarda birçok kişinin "JESUS" dediğini ne çabuk unuttuk!
Alt 21-02-2015, 13:52
Üye

Sigur Ros´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

Güzel bi noktaya değinmişsin de kul olmak kibirli olmak demek değildir.
Evrende hala bilinen tek bilinçli varlık biziz.Evrende küçük bir nokta olsak bile hala çok değerliyiz.
Hayvanlarla aynı şekilde evrimleşecek kadar da aciz varlıklarız.

İnançlı insanlar için de bu iki durum tanrı karşısında acizliklerini hissetmelerini sebep olur.Tanrıya karşı kibirlenmelerine değil.

Bazı zeki ateistlerde gördüğüm bir durumdu; ben birinden emir almam, beni kimse yaratmadı tarzı kibirli bakış açıları..Bütün ateistlere genelleyemem tabiki.
Alt 21-02-2015, 16:49
Sigur Ros - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sigur Ros Sigur Ros isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bazı zeki ateistlerde gördüğüm bir durumdu; ben birinden emir almam, beni kimse yaratmadı tarzı kibirli bakış açıları..Bütün ateistlere genelleyemem tabiki.
Bahsettiğin kişilere pek rastlamadığım için tezine antitez olarak sundum asıl imanlıların kibirli olmasını. Tabiki de obi wan ın sentezi bu konudaki en doğru görüş.

Sayın upuat, Ateistlerin jesus christ demesinde bir sorun görmüyorum hayatın içine girmiş alışılmış dini terimler eski anlamalarını yitirirler. Ben de günlük hayatımda çokça "allah allah" 'inşallah' vb kelimeler kullanıyorum. Batı da biri jesus christ dediğinde de bu onun olaya karşı şaşkınlığını, tepkisini gösterir. Tıpkı benim allah allah demem gibi. Bunun anlamı yanlış yoldaymışım, özür dilerim tanrım vesaire değildir.

Foruma sürekli telden girdiğim için alıntı işlerini tam halledemiyorum sevgili obi wan . İlk cümlem zfr87 ye aitti. 2. cümlemde ona karşı bir ironiydi. Onun dışında söylediklerinize katılmakla beraber bir soruyu yöneltmek istiyorum. Kendini değerli, görmenin de değersiz görmenin de ego ürünü olduğunu, anladığım kadarıyla neysek kendimizi öyle görmemiz gerektiğini söylüyorsunuz. Bu iddiaya göre bir kralı ele alırsak kralın halkına onların üstü, efendisi gibi davranması normal bir davranışken, kendini halktan biriymiş gibi görmesi, onlara arkadaşça davranması ego ürünü bir hareket oluyor. Bu bir çelişki değil mi?

Yazılarımda hiçbir gruba, kişiye karşı dalga geçme, küçümseme amacı yoktur. Öyle olduğu düşünülürse özel mesaj yoluyla şahsıma bildirilebilir. (kısaca; hatalıysam ara)
Alt 21-02-2015, 17:45
Kıdemli Üye

Güzel bi noktaya değinmişsin de kul olmak kibirli olmak demek değildir.
Evrende hala bilinen tek bilinçli varlık biziz.Evrende küçük bir nokta olsak bile hala çok değerliyiz.
Hayvanlarla aynı şekilde evrimleşecek kadar da aciz varlıklarız.

İnançlı insanlar için de bu iki durum tanrı karşısında acizliklerini hissetmelerini sebep olur.Tanrıya karşı kibirlenmelerine değil.

Ateizmin genel anlam ve icerigi bir ateist olarak "tanrisizlik" tir.

Iste bu temelde her bir ateist kendi beyin duzeyinin algisi bilgisi bilinci temelinde ya ateizmi bireysel olarak ya da toplumsal olarak ele alir.

Bireysel olarak ele alan, sadece kendi gorusunu bilimsel, inancsal, varliksal, ideolojik olarak dile getirir ve bu konuda tartismaya gerek duymaz.

Toplumsal olarak alan kendi ideolojik inancsal varliksalgorusunu sadece ortaya koymak ile kalmaz, bunun dogrulugunu savunur ve dogru oldugunu soyleyenler ile de tartisir.

Yani antiteist ve teist olmayan olarak farklilasir.

Non teistler tanri kavraminin disindadir.

Teolojik noncognitivistler, tanri kavramini ayni manri gibi anlamsiz gereksiz ve luzumsuz bulur.

Bunlarin hepsi teolojik olarak tanrisizlik bunyesindedir. Yani ana temelde ateisttir.

Ayrica ateist bir kisinin birey bilinci yuksek ise, o durumda tanri kavraminin kendi yasam ve iliskisinde hic bir sekilde yer almadigini savunur.

Sonucta her kendine ateist diyence, bu kavram onun beyninde bir sekilde yer almaktadir ve verdigi bu yer almisliga karsi mucadele de her bir ateiste gore degiskendir.

Zaten cagdas olarak bilinci olan bir ateistin kendi yasam ve iliskisinde tanri kavramina oyle ya da boyle yer ve yon vermesi de dusunulemez.

Yani tanri disi bir yasam ve iliski surer.

Önerilen Siteler