Orijinalini görmek için tıklayınız : Herkesin ateist olduğu bir dünya
Yıldıztozu
26-06-2015, 01:40
Bazen gelecekte insanlığın dinlerden tamamen kurtulmuş olacağını hayal ediyorum, bazen de dinlerin hiçbir zaman yok olamayacağını düşünüyorum.
Herkesin ateist olduğu bir dünyayı düşünün.
Dinler artık fosilleşmiş birer masal haline gelmiştir.
Homo sapiens türü yeni bir gelişmiş türe evrimleşmiştir.
Böyle bir dünyada bazı insanları kontrol altında tutacak din dışında bir araç bulabilir miydik?
Yoksa öyle bir dünyada cehalet sona ereceği için insanlık kendi kendini yönetecek kadar ahlaki erdemlere ve yeterli akla ulaşmış olur muydu?
Günümüzde dinsiz bir dünya mümkün değil. İstemem de zaten. Bazı insanları uykuda tutmak gerekiyor.
Sanırım din sırf bu amaçla binlerce yıl daha varlığını sürdürebilir.
İnsan türü hep daha üst seviyeye ulaşmak için çabalıyor. Bir gün her konuda zirveye geldiğimizde türümüzün amacı ne olacaktır?
Herkes dinsiz olsun, bilimde de herşeyin teorisini bulmuş olalım. Evreni de keşfetmiş olalım. Teknoloji sınırsız olsun. Bütün hazlar sınırsız olsun.
Homo sapiens zirveye ulaştığında ne yapacaktır merak ediyorum. Ya da zirveye ulaşmak mümkün müdür..
Homo sapiens zirveye ulaştığında ne yapacaktır merak ediyorum.
Üremekten vazgeçerek kendi türünü sonlandıracaktır..
Yıldıztozu
26-06-2015, 02:42
Üremekten vazgeçerek kendi türünü sonlandıracaktır..
Sonsuz zaman ve sonsuz mekan içerisinde zirveye ulaşıp kendi türünü sonlandıranlar da olmuştur o halde.
Şempanzelerle genlerimiz %98 oranında benzer. Bu azıcık farka rağmen biz çok daha zekiyiz. Düşünsene bi %2 daha farkla bizden de zeki ve bizden de üst bilince sahip varlıklara dönüşeceğimizi.
Belki de olaylara bakış açımız ve değerlendirme ölçütümüz çok farklı olacaktır.
Benim tahminim zirveye ulaşmak mümkünse ve ulaşırsak tamamen robotlaşacağımız. Duygulardan körelip kuantum bilgisayarlarına dönüşebiliriz. Sonsuza kadar var olmaya devam edip öylece kalabiliriz. Herhangi bir şey hissetmeden.
Evrenden geldik evrene gideceğiz. Bilinçsizdik, yine bilinçsizliğe döneceğiz. İradesizdik yine iradesiz olacağız.
Belki herkesin Ateist olduğu bir dünyayı gözlemleyemiyoruz fakat çoğunluğun ateist olduğu ülkeleri gözlemleyebiliyoruz. Buradan yola çıkarak Ateist bir dünya hakkında bir tahmin yapabiliriz.
Dinlerin toplumlara zarardan başka bir getirisi bulunmuyor. İnsanların bir an önce uyanması, "bilim ne diyorsa o" şeklinde bir anlayışı kabul etmesi lazım. Bilimin şu an açıklayamadığı şeyler için de, "şu an bilmiyoruz" diyebilmeli herkes.
Yıldıztozu Yıldıztozu
"Herkesin ateist olduğu bir dünya
Bazen gelecekte insanlığın dinlerden tamamen kurtulmuş olacağını hayal ediyorum, bazen de dinlerin hiçbir zaman yok olamayacağını düşünüyorum."
Ben de birgun yeryuzunun dinlerden kurtulacagini dusunuyorum. Birgun insanoglu "hey binlerce yildir cesitli dinlere inanmisiz, Dinler yeryuzu daha yasanasi bir yer olsun diye konduysa hicbir ise yaramamis.Dunya gittikce yasanmaz bir yer olmus ve tamami sinifta kalmistir." der mi acaba diye umuyorum ancak binlerce yildir suregelmis olmalari, insanlarin bilmeden, ogrenmeden, arastirmadan, SORGULAMADAN, butun dogmalara kosulsuz egilimi bu hayalime ihtimal vermiyor.
Bazen gelecekte insanlığın dinlerden tamamen kurtulmuş olacağını hayal ediyorum, bazen de dinlerin hiçbir zaman yok olamayacağını düşünüyorum.
Herkesin ateist olduğu bir dünyayı düşünün.
Dinler artık fosilleşmiş birer masal haline gelmiştir.
Homo sapiens türü yeni bir gelişmiş türe evrimleşmiştir.
Böyle bir dünyada bazı insanları kontrol altında tutacak din dışında bir araç bulabilir miydik?
Yoksa öyle bir dünyada cehalet sona ereceği için insanlık kendi kendini yönetecek kadar ahlaki erdemlere ve yeterli akla ulaşmış olur muydu?
Günümüzde dinsiz bir dünya mümkün değil. İstemem de zaten. Bazı insanları uykuda tutmak gerekiyor.
Sanırım din sırf bu amaçla binlerce yıl daha varlığını sürdürebilir.
İnsan türü hep daha üst seviyeye ulaşmak için çabalıyor. Bir gün her konuda zirveye geldiğimizde türümüzün amacı ne olacaktır?
Herkes dinsiz olsun, bilimde de herşeyin teorisini bulmuş olalım. Evreni de keşfetmiş olalım. Teknoloji sınırsız olsun. Bütün hazlar sınırsız olsun.
Homo sapiens zirveye ulaştığında ne yapacaktır merak ediyorum. Ya da zirveye ulaşmak mümkün müdür..
Dinin toplumda adalet huzur ve güven sağlaması vasat bir argumandır. Yasa din den daha üstün bir koruyucudur. Günümüzde dinsiz ve dinsizlesmekte olan ülkeler mevcuttur. İnancın bazı insanlar için gerekli olduğu doğru olabilir ancak etik değil. Evet belki 16 saat maden ocağında günlüğü 2 dolara çalışan bir adama tanrının olmadığını söylemek acımasızlık olabilir zira motivasyonunu düşürür iyi sömürülemez ya da Bushun ırak işgali için tanrı benden Irakı İşgal etmemi istedi dediğinde buna inanan milyonlarca Amerikalıya kandırıldıkarını söylemek. Din olmasa her şeyi yaparım diyen adam herseyi yapamıyorsa bu dinden ötürü değil yasalardan toplum baskısından Bu dünyaya ait olgulardan ötürüdür. Dinin faydası zararını geçmez. Uyuşturucudan medet umulmaz
İlahimasal
26-06-2015, 10:04
Herkesin ateist olması durumu hem saçma hemde tehlikeli,hemde imkansız.
Ateizm veyahut diger düşünce ler tek başına hakim olduğu zaman diktacı olur.
Bu gün hakim olan düşünce sistemleri nasıl atesitleri baskı altinda yaşamaya mahkum ediyorsa ,ateist düşüncenin hakim olduğu sistemde digerleri baskı altında kalır.
İnsan denilen varlık güçlünün yaninda durmayi sever.güclünün düşünce sistemi deil güçlü olması önemlidir .güçlü bir ateist sistem baskı ve zulum yapabilir.tehlikelidir.
Renk her zaman guzeldir.
spartacus
26-06-2015, 10:12
Herkesin ateist olduğu bir dünya da kimse ateist değildir... Böyle bir konumlanma reel hayat açısından artık gereksizdir...
Bir gün öyle olacak :)
İlahimasal
26-06-2015, 10:19
İnsanlık tarihi dinsel inanç,inançsızlık gibi düşüncelerle bu güne kadar geldi.tanrıları ve tanrısızlıkları deişdi,halende devam ediyor.ileride tüm dünya ateist olmayacak.
Tüm dünyanın tanrıları veya tanrısızlıkları deişecek.
Kendimizi yok etmez isek.ileriki kuşaklar bunu görücek
Herkesin ateist olduğu bir dünya da kimse ateist değildir... Böyle bir konumlanma reel hayat açısından artık gereksizdir...
Bir gün öyle olacak
:) Doğru...
Forumda daha önce konuşuldu mu bilmiyorum da, Ateist kelimesini bulan ve bizim üstümüze takanlar da Teistler aslında :)
Bu konuyla ilgili Dawkins'e mail atmış. Şu kelimeyi değiştirelim demiştim. :) Kimse cevap vermedi tabi de...
Ateistlerin isim babasının teistler olması, ilginç biraz.
İlahimasal
26-06-2015, 10:29
Teistlerin isim babası kim ?
Teistlerin isim babası kim ?
Mustafa topaloğlu.
Felâsife
26-06-2015, 10:55
Herkesin Ateist olduğu bir ortamda, Ateizm sıradanlaşır, sıradanlaşan şeyde önemini yitirir, bu statizmin yapısından böyle olur.
Statizmde bu açıdan insanlığın baş edebileceği bir şey değildir, Doğa bile baş edemez ki bu yüzden Dinamik bir doğada yaşıyoruz.
Hasılı herkesin Ateist olduğu bir gün, Ateizm biter.
Tabi benim başka merak ettiği şeyde, cennet hayalinde de zıt olayı yok, dinamizm yok, onlar bu sitatik ortamla nasıl baş edecekler. :D
Ateistler arasında felsefi görüşler yayılıyor artık, Budizm gibi, Jediism çıktı mesela. Bazıları kafa buluyor ama, Jedi felsefesi yayılıyor ciddi ciddi.
Avustralya'da Jedi'ler 65.000 kişi, Kanada'da 20.000 kişi olmuşlar.
İngiltere'de Jediism, Judaism'i geçmiş mesela. Jedi Şövalyeleri çoğalıyor. :) Jedi tapınakları çıkmaya başlamış sağdan soldan.
http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2012/5/4/1336122992437/Jedi-Master-Yoda-in-a-sce-006.jpg
Insanlar kafalarindan dini atar ama o boslugu sacma sapan seylerle doldururlar.
Insanlar kafalarindan dini atar ama o boslugu sacma sapan seylerle doldururlar.
Ben mesela o boşluğu macunla dolduruyorum. :) Macun bulamazsam alçı da aynı görevi görüyor. :)
Yok öyle bir boşluk, moşluk. Teist ülkelerde doğan insanların, dinden ayrılırken bocalamasına boşluk diyorlar sanırım. Buna sebep olan dinin kendisi zaten.
İsviçre nüfusunun %40'ı Ateist. Adamlar lay lay lom geziyorlar, mutlu mutlu.
Sigarayı bırakınca da bir süre hayat pırasa gibi geliyor. Sonra alışıyor insan.. :) ;)
Ben mesela o boşluğu macunla dolduruyorum. :) Macun bulamazsam alçı da aynı görevi görüyor. :)
Yok öyle bir boşluk, moşluk. Teist ülkelerde doğan insanların, dinden ayrılırken bocalamasına boşluk diyorlar sanırım. Buna sebep olan dinin kendisi zaten.
İsviçre nüfusunun %40'ı Ateist. Adamlar lay lay lom geziyorlar, mutlu mutlu.
Arkadasim sen neden herseyi yanlis anlama egilimindesin? Dine inanan sonradan ateist olan ama kafasindaki tanri boslugunu da sacma seylerle dolduran cok insan var.
Arkadasim sen neden herseyi yanlis anlama egilimindesin? Dine inanan sonradan ateist olan ama kafasindaki tanri boslugunu da sacma seylerle dolduran cok insan var.
Mesela? Örnek alalım.
Mesela? Örnek alalım.
Ornek ustte. Bosluk yok diyorsun. Var oyle bir bosluk! Kafalarindaki bir hayali kahraman ölünce yeni bir hayali kahraman yaratiyorlar.
Benim yazdığım Jediism mi? O mu örnek?
Eğer oysa Jediism de tanrı yok ki; O yaşam felsefesi sadece. Budizm'e benzer gibi. Jediism saçma ise ki; Çhi felsefedir birazı, birazı Budizm'dir.
Sen kendinin örnek vermen lazım. Madem boşluğu saçma sapan şeylerle dolduruyorlar diyorsan.
Nana Buluku
26-06-2015, 20:28
Boşluk varsa genelde bilim ile dolar. Boşlukta hissetmeyenler de yok değil.
Siz bosluk derken ne dedigimi saniyorsunuz? Hayali varliklardan bahsediyorum. Birseye tapinma ihtiyacindan bahsediyorum. Bu tapinma tipa tip tanriyla ayni olmasina gerek yok. Senin o dedigin felsefi gorusleri bilmiyorum ama ona benzer dusunceler diyelim.
Nana Buluku
26-06-2015, 20:39
Boşluğu o şekilde doldurmaya çalışanda hiç boşluk açılmamıştır. :)
Siz bosluk derken ne dedigimi saniyorsunuz? Hayali varliklardan bahsediyorum. Birseye tapinma ihtiyacindan bahsediyorum. Bu tapinma tipa tip tanriyla ayni olmasina gerek yok. Senin o dedigin felsefi gorusleri bilmiyorum ama ona benzer dusunceler diyelim.
Hayat felsefesi tapınma ihtiyacından ortaya çıkan değil ki; Hayat görüşü, yaşama bakış açısı.
"Somut bir örnek" ver ki ne kastettiğini anlayalım.
Yoksa yanlış anlamaya meğilli oluyoruz. :)
Boşluğu o şekilde doldurmaya çalışanda hiç boşluk açılmamıştır zaten. :)
Bosluga farkli anlamlar mi veriyorsunuz anlamadim. Adam artik dinlere inanmiyor. Bu da kafasinda bir bosluk yaratiyor. Onun yerine ufolara falan inanmaya basliyor. Ateistforumda ornegi mevcut. Adam suanki ciddi korkularimizin bir onceki dunyada olum sebebi olduguna inaniyordu :D
Bosluga farkli anlamlar mi veriyorsunuz anlamadim. Adam artik dinlere inanmiyor. Bu da kafasinda bir bosluk yaratiyor. Onun yerine ufolara falan inanmaya basliyor. Ateistforumda ornegi mevcut. Adam suanki ciddi korkularimizin bir onceki dunyada olum sebebi olduguna inaniyordu :D
Şunu mu diyorsunuz yani? İnsanlar Vampirlere inanıyor, Kurtadamlara inanıyor, bunun sebebi "Tanrı boşluğudur."
Uzaylı konusu ayrı, çünkü ufoloji diye bir dal var. Mars'ta canlı bakteri arıyoruz.
bakkalmahmud
26-06-2015, 21:55
Cocuk yasda almanyaya geldim ve burda yaslandim,burda inanc ve fikir özgürlüyü var,hertürlü insan birbirini yemeden birarada yasiyor,burda istediyin herseyi konusabilirsin ama kimseye siddet uygulayamazsin,bende böyle bir dünya özlüyorum hercesit insanin baris icinde herkesin can güvenliyinin oldugu bir dünya,cesitlilik zenginlikdir,insanlara ateizm dayatmanin asiri dincinin din dayatmasindan farki yokdur,ne diyor nazim baba,bir agac gini hür ve bir orman gibi kardescesine,,ormanda bir cesit agac yok,binlerce cesit var,akilli olup cevreyi gözlemlemek güzel ve zevkli birsey ama baskasina dayatmak kötübirsey.saygilar
Şunu mu diyorsunuz yani? İnsanlar Vampirlere inanıyor, Kurtadamlara inanıyor, bunun sebebi "Tanrı boşluğudur."
Uzaylı konusu ayrı, çünkü ufoloji diye bir dal var. Mars'ta canlı bakteri arıyoruz.
Anlamamakta israr ediyorsun. Cok duz mantik dusunuyorsun ayrica. Portakal turuncudur o zaman turuncu hersey portakaldir gibi.
spartacus
26-06-2015, 23:25
İyi de bunun teizm, ateizmle ilgisi ne?
Sistem kapitalizm, mesela meta fetişzmi var, envai çeşit fetişzm var... Bunun teizm, ateizm ile ilgisi ne?
Son olarak kafalarda fetişzm(!) ölçeğine vuracağınız boşluk yoktur, ona boşluk denmez ARIZA denir...
Ben insan değil miyim? Neden bende öyle teist temelli bir boşluk yok veya olmayan bir boşluğun yerini doldurma hissiyatında değilim?
Yani böyle bir boşluk doğuştan geliyor, sonra teizm yerleşiyor mu? Sonra teizmden geçenin, boşluğu kalıp, yerini başka teizmlerle filan mı dolduruyor?
Arıza, sadece arıza... Yani sağlıksız bir durum(ister zihinsel, ideolojik, ister psikolojik)...
Kısaca örneklerinize arıza diyorum ve ateizmle ilintileme şansımız yok... (her insanın gündelik hayatta istekleri, hayalleri, hedefleri, acıları, korkuları, sorunları olabilir, bu doğal olandır ve buna benzer her durum, sorun, boşluklar yaratabilir, lakin bunun irdelenmesi dinsel değil koşullar-fizik- ve sosyal temellidir - sosyal bilimlerin, biyolojinin, psikolojinin, felsefenin, hukukun hatta siyasetin konusu olabilirler, zira sorunun ne olduğu ve kaynağına bağlı, mesela köpek korkusu olan bir insanın gece yalnız dolaşamamsı gibi bunlar gayet doğal-ARIZA değil, ama teist iken boşluk yaratıp o boşluğu kapatmak yerine doldurma çabası ise ARIZADIR-)
Iyide herkese oluyor mu dedim. Bana da olmadi mesela.
spartacus
26-06-2015, 23:31
Iyide herkese oluyor mu dedim. Bana da olmadi mesela.
Tamam da, ifadelerinin ateizm-teizm çerçevesi ile ilgisini kuramıyoruz.
Kısaca arıza, demek ki bu konuda sizde arızalı değilsiniz ve arızalıları esas alıp, bir çıkarım yapamayız.
Mesela ifade ettiklerin eğer bir teizm boşluğuna sahip ve doldurmaya çalışıyorsa, ateist değildir :)
Anlamamakta israr ediyorsun. Cok duz mantik dusunuyorsun ayrica. Portakal turuncudur o zaman turuncu hersey portakaldir gibi.
Düz mantık diye bir şey yok benim bildiğim. Sizin verdiğiniz tüme varımlı mantık örneği.
... Neyse;
Sizin saydığınız;
hayali kahraman ölünce yeni bir hayali kahraman yaratiyorlar
Adam artik dinlere inanmiyor. Bu da kafasinda bir bosluk yaratiyor. Onun yerine ufolara falan inanmaya basliyor.
Dine inanan sonradan ateist olan ama kafasindaki tanri boslugunu da sacma seylerle dolduran
Hayali varliklardan bahsediyorum. Birseye tapinma ihtiyacindan bahsediyorum
Her neyse artık o boşluk. O yok bende. 20 milyon Ateistle beraberim, onlarda da yok. (Biz alçıyla kapatıyoruz, dediğim gibi. :) )
Bu boşluk da Tanrı inancı gibi bir şey sanırım;
Boşluk inancı.
Boşluk yaratılmamıştır, boşluk ezelidir.
Boşluğun eşi ve benzeri yoktur.
Evren boşluğun varlığını kanıtlıyor.
Boşluk eğer yoksa dünya nasıl var oldu?
Ben bilmem, boşluk bilir.
Yıldıztozu
26-06-2015, 23:49
Şahsen ben ateizme geçiş evremde önemli bi boşluk hissetmedim.
Sanırım inançtan kalma boşluğu bizzat ateizmin kendisiyle doldurdum.
Ateizmi inanç haline getirmedim elbette fakat peri masallarının verdiği yalancı huzur yerine gerçek bilginin verdiği huzuru koydum.
Of. Demek istedigim su bazi insanlar dini kafasindan atinca bir bosluk kaliyor sanirsam. Bu gune kadar sacma sapan seylere inandigindan o bosluguda sacma sapan seylerle dolduruyor. Alt tarafi bunu dedim olaylari nerden nereye cekiyorsunuz. Insani sıkıyorsunuz biliyor musunuz? Mesela bazi insanlarda ateist olduktan sonra ateizmi ozel goruyor. Kendini diger insanlardan daha zeki hissediyor. Acaba sizde bu gruptan olabilir misiniz?
Of. Demek istedigim su bazi insanlar dini kafasindan atinca bir bosluk kaliyor sanirsam. Bu gune kadar sacma sapan seylere inandigindan o bosluguda sacma sapan seylerle dolduruyor. Alt tarafi bunu dedim olaylari nerden nereye cekiyorsunuz. Insani sıkıyorsunuz biliyor musunuz? Mesela bazi insanlarda ateist olduktan sonra ateizmi ozel goruyor. Kendini diger insanlardan daha zeki hissediyor. Acaba sizde bu gruptan olabilir misiniz?
Bence sen o grubun içinde olabilirsin.
Arkadasim sen neden herseyi yanlis anlama egilimindesin?
Anlamamakta israr ediyorsun.
Cok duz mantik dusunuyorsun
Bizim çapımız bu kadar demek ki;
Anlayamıyoruz. Düz mantık düşünüyoruz falan.
Ergen ateistler genelde ateizm dini bilime inanir bende bilime inanmaliyim der ve iki lafindan biri bilim olur. Sende aynen oylesin. Tabiki bilime inanacagim gerceklere inanacagim ama cool gorunmek icin iki lafimdan biri bilim degil. Eskiden bir dine inandiginiz cok belli. Dogustan ateist olanlar sizin gibi degil. Yani ateizmi ozel olarak gormuyor. Bilimi cool gorunmek icin kullanmiyor. Insanlara tepeden bakmayin. Alt tarafi dine inanmayi biraktiktan sonra bazi insanlarda bu bosluk sacma sapan dusuncelerle kapaniyor diyorum. Bosluk ezeliymis bosluktan sual olunmazmis vs.. her konuyu ti ye almaya ne kadar meraklisin.
Ergen ateistler genelde ateizm dini bilime inanir bende bilime inanmaliyim der ve iki lafindan biri bilim olur. Sende aynen oylesin. Tabiki bilime inanacagim gerceklere inanacagim ama cool gorunmek icin iki lafimdan biri bilim degil. Eskiden bir dine inandiginiz cok belli. Dogustan ateist olanlar sizin gibi degil. Yani ateizmi ozel olarak gormuyor. Bilimi cool gorunmek icin kullanmiyor. Insanlara tepeden bakmayin. Alt tarafi dine inanmayi biraktiktan sonra bazi insanlarda bu bosluk sacma sapan dusuncelerle kapaniyor diyorum. Bosluk ezeliymis bosluktan sual olunmazmis vs.. her konuyu ti ye almaya ne kadar meraklisin.
Biz sonradan Ateist olduğumuz için, ezik olduğumuzdan, zırt pırt bilim diyoruz işte. Cool gözükmek için bilimi kullanıyoruz. Doğuştan Ateist olanlar gibi olamıyoruz maalesef. Siz de azcık anlayışlı olun sn. Popeye
Şahsen ben ateizme geçiş evremde önemli bi boşluk hissetmedim.
Sanırım inançtan kalma boşluğu bizzat ateizmin kendisiyle doldurdum.
Ateizmi inanç haline getirmedim elbette fakat peri masallarının verdiği yalancı huzur yerine gerçek bilginin verdiği huzuru koydum.
Ben bu yönden senin kadar rahat değildim. Bilgi de pek tabi oldu ancak varoluş üzerine sorular ya da hayatın kendi başına bir anlamı olmaması beni huzursuz etmişti. Hayatımızı bizim anlamlandırmamız gerektiğini anladıgımızda bunu yapmıyorsak derin bir çöküşe sürüklenebilir insan. O yüzden şahsen sosyal ilişkilere daha fazla ağırlık veriyorum ve bu soruları takıntı haline getirmemeye çalışıyorum