PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fazıl Say'a '2015 Uluslararası Laiklik Ödülü' verildi.

Neva
27-10-2015, 10:42
Ödülü aldığı için onur duyduğunu kaydeden Say, laikliğin önemine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Laiklik”, benim memleketim Türkiye’de, cesur lider Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet ile özdeşleşmiş bir kavramdır. Bizler için laiklik bilimde, sanatta, sporda, her şeyde dünya yarışında varolmak isteyen Türkiye insanlarının, farklı inançlara ve farklı etnik kökenlere dağılmış halkına, eşit insan hakları veren, tüm inanışlara ve inançsızlara adil hak tanıyan, her tür felsefi düşünceyi özgür kılan bir üst adalet idi. Hepiniz biliyorsunuz ki, bu durum son yıllarda vahim bir şekilde değişime sürüklenmektedir.”
“TEHLİKENİN FARKINDAYIZ”

Dünyanın mükemmel olmamasına rağmen sanatın bu duruma olumlu yönde katkı sağlayacağını ifade eden Fazıl Say, “21. yüzyılın başında bu kadar tepkili bir terör zihniyetinin bu kadar insanlık dışı bir noktaya varmış olması, hepimiz için bir dramdır. Bu durumun oluşmasının suçluları hem doğuda, hem de batıdaki güç dengeleridir. Bu ‘mükemmel olmayan dünyada’ sanatımız ile gerçekte ne kadar yapıcı olabileceğimizi zaman gösterecek. Ama bu dünyanın, çocuklarımıza torunlarımıza bırakmak istediğimiz iyi ve barış içinde bir dünya olması için artık hepimiz çok şey yapmalıyız, tehlike büyüktür, ve tehlikenin farkındayız” dedi.

http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/fazil-saya-fransadan-laiklik-odulu-970080/

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, Ankara katliamında yaşamını yitirenlerin anısına bir beste yaptı.

2HQtOuLo7xg

deliadam
27-10-2015, 11:11
Anlamadığım nokta hem Laikliği getir hemde Dyaneti kur ..nasıl oluyorsa artık ?

upuaut
27-10-2015, 17:40
Benim Fazıl Say'ın açıklamasında anlamadığım nokta şudur (ki daha doğrusu anladığım ama tezat gördüğüm nokta): Madem ki "Laiklik" ilkesini Atatürk'e ve kurduğu Cumhuriyet'e dayandırıyorsunuz, o zaman neden Atatürk'ün diğer ilkelerini görmezden, örneğin, "Milliyetçilik" ilkesi ve Atatürk'te ifadesini bulan "Türk Milleti" tanımı görmezden geliniyor?

Yani Fazıl Say'ın,

“Laiklik”, benim memleketim Türkiye’de, cesur lider Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet ile özdeşleşmiş bir kavramdır. Bizler için laiklik bilimde, sanatta, sporda, her şeyde dünya yarışında varolmak isteyen Türkiye insanlarının, farklı inançlara ve farklı etnik kökenlere dağılmış halkına, eşit insan hakları veren, tüm inanışlara ve inançsızlara adil hak tanıyan, her tür felsefi düşünceyi özgür kılan bir üst adalet idi. Hepiniz biliyorsunuz ki, bu durum son yıllarda vahim bir şekilde değişime sürüklenmektedir.”

açıklamasında kırmızıyla gösterdiğim ifade Atatürk tarafından "Türk Milleti" tanımında kullanılmış idi; ama Atatürk bunu basamak olarak kabul edip, bu millete "Türk Milleti" demiştir.

Bilirsiniz, Aziz NESİN'in Soyadı Kanunu sırasında bu soyadını nasıl aldığını... Peki biz neciyiz? Atatürk, buna "Türk Milleti" diyerek yanıt vermemiş miydi?

Aynı şekilde, şimdi GOOGLE'a girin ve orada adres satırında "İngiliz Gazeteleri" ya da başka bir ülkenin gazeteleri yazınız, karşınıza "İngiltere Gazeteleri" gibi abuk sabuk sonuçlar çıkacaktır.

Oysa https://www.google.co.uk sitesinin arama çubuğunda "England Newspapers" yazdığınızda, karşınıza yine ya "British Newspapers" çıkar ya da "English Newspapers".

Atatürk, "Türk Milleti" derken işte bu salaklığı düzeltmişti. Ama biz, hala aynı salaklığı yapmaya devam ediyoruz!

kut
27-10-2015, 18:53
Anlamadığım nokta hem Laikliği getir hemde Dyaneti kur ..nasıl oluyorsa artık ?

Diyanet sözcüğü din sözcüğünün çoğuludur, yani Diyanet İşleri, ülkedeki tüm din ve mezheplerin ihtiyaçlarını karşılasın diye düşünülmüş ve oluşturulmuş bir kurumdu; Sünni, Alevi, Hristiyan vb. ama sizin siyasal İslamcı Sünni ideolojinizin mensupları zaman içinde diyaneti tabiri caiz ise işgal etti. Bugün utanmadan arlanmadan herkesin verdiği vergilerle 8-9 bakanlığın bütçesi kadar bütçeyi diyanete aktarıp havadan geçiniyorsunuz.