Orijinalini görmek için tıklayınız : Ne için tartışıyoruz?
bilgivehis
26-04-2017, 23:52
Tartışmak eskiden teorik bilgileri artırmak ve daha doğru olanı tahlil etmek içindi.
Kasıtlı yapılan saptırma, demogoji, ajitasyon gibi davranışlar kişiye eksi olarak döneceğinden bu riski göze alan pek olmazdı.
Günümüzde ise tartışma, çok fonksiyonel bir hale getirilerek asıl amacından saptırıldı. Hatta sırf bunun için trollük yapmaya çalışan ve trollüğü meslek haline getirenler türedi. Bu da haliyle tartışmanın karakter ve kalitesini düşürerek tartışma gibi bir değeri basitleştirdi. Bu gibi yollara başvuranlar özellikle ateistleri ve antiemperyalistleri hedef alanlarda görülmektedir. Bu yola başvuranlara günümüzde trol deniyor. En fazla T-D forum ve diğer ateist forumda görülen bu troller karşımıza çok çeşitli maskeyle çıkabilmektedir. Maskelerini gizleyebildikleri en büyük açık ise bu forumların herkese sunduğu özgür tartışma ortamıdır. Ateistlere bu kadar özgür tartışma ortamı sunan bir tane dahi karşıt forum bulamazsınız.
Ateistlerin özgürlük anlayışını bir açık olarak kullanarak trollük yapmakla daha başından iddia ettiği insani vasfını kaybetmektedirler.
Konu hakkında yeterli bilginiz yoksa en fazla soru sorabilir, görüş belirtebilirsiniz ama tartışamaz veya iddiada bulunamazsınız.
Oysa tartışmak bilinç ile olur, konu üzerinde hakim değilseniz istemeseniz de trollük yapmış olursunuz.
Ne için tartışıyoruz sorusu için benim tartışma anlayışım böyledir.
Sizler ne için tartışıyorsunuz, ne için tartıştığınızı ciddi olarak düşündünüz mü?
Bir amaç mı bir eğlence mi iş olsun diye mi yoksa kendinizi tartıştığınız konularda zorunlu mu hissediyorsunuz?
Örneğin benim üç nedenim var, öğrenmek-öğretmek ve koşullara göre de yaşama geçirmek...
NickMickyok
27-04-2017, 00:04
Sadece Trol değil, bilmediğini ya da yanlış bildiğini bilmeyen ruh hastaları da türedi.
Ben, kendi uzmanlık alanım da çok iyi olduğumu söyleyebilirim.
Türkiyede sayılı kişilerden birisiyimdir.Ama benim alanımda, %100 yanlış şeyler bildiği halde ısrarla benimle tartışanlar gördüm.
Hatta kendini haklı çıkarmak için, aynı kişinin 5-10 tane nik alıp tüm nikleri ile kendisini desteklediğini gördüm.Ve dahası, çoğu ilkokul çocuğunun kültürüne bile sahip değiller.
Bu yüzden sanaldaki tartışmaları bıraktım.İsteyenle yüzyüze kaynağa dayalı tartışırım sadece.
Fakat işin iyi tarafı şu ki, biz bilimin yolundaydız ve gerçekçiyiz.Bu yoldan sapmadığımız müddetçe, eninde sonunda biz kazanacağız.
Bu forum bir okul gibi. Bana bilmedigim pek cok sey ogretti. Yada ogrenmeye tesvik etti. Fakat tartismaktan yoruldum. Uzun zamandir da bu yonde gidiyor. Aslinda bir kafa tatiline ihtiyacim var. Belki de cok uzun bir sure..
Bazilarimiz tartismayi kazanmak icin yaziyor. Bilmiyorum, bir arastirayim diyeni az gordum. Bu sekilde bir yol alinmaz. Hem enerjimize hem zamanimiza yazik. Zaman geri alinmiyor. Gecince kiymeti anlasiliyor.
bilgivehis
27-04-2017, 01:00
Bu forum bir okul gibi. Bana bilmedigim pek cok sey ogretti. Yada ogrenmeye tesvik etti. Fakat tartismaktan yoruldum. Uzun zamandir da bu yonde gidiyor. Aslinda bir kafa tatiline ihtiyacim var. Belki de cok uzun bir sure..
Bazilarimiz tartismayi kazanmak icin yaziyor. Bilmiyorum, bir arastirayim diyeni az gordum. Bu sekilde bir yol alinmaz. Hem enerjimize hem zamanimiza yazik. Zaman geri alinmiyor. Gecince kiymeti anlasiliyor.
Bende çok yoruldum sevgili Natan. Beyin artık kaldırmıyor, dinlenmek de pek bir işe yarayacağını zanetmiyorum ama adam gibi tartışanlar olursa o da bir dinlenme gibi oluyor. Belki de bu başlığı açmamın bir nedeni de beynimin çok yorulmuş olması olabilir. Üstelik alkol veya herhangi bir uyuşturucu da kullanmıyorum, oysa ben halen bu beyin yorğunluğu yüzünden psikoljik tedavi görüyorum ama dediğim gibi doktorların verdiği ilaçları da kullanmıyorum, kullandığım zaman salaklaşıyorum, bazen salaklaşmak işe yarıyor ama salaklık geçince dünya daha ağır oluyor maalesef...
NickMickyok
27-04-2017, 09:56
Bende çok yoruldum sevgili Natan. Beyin artık kaldırmıyor, dinlenmek de pek bir işe yarayacağını zanetmiyorum ama adam gibi tartışanlar olursa o da bir dinlenme gibi oluyor. Belki de bu başlığı açmamın bir nedeni de beynimin çok yorulmuş olması olabilir. Üstelik alkol veya herhangi bir uyuşturucu da kullanmıyorum, oysa ben halen bu beyin yorğunluğu yüzünden psikoljik tedavi görüyorum ama dediğim gibi doktorların verdiği ilaçları da kullanmıyorum, kullandığım zaman salaklaşıyorum, bazen salaklaşmak işe yarıyor ama salaklık geçince dünya daha ağır oluyor maalesef...
Sanırım üreten birisisin.Sadece üret ve ürettiklerini paylaş.
En iyisi ve en güzeli bu.
Ben alkolu hergun alirim. Rahatlatiyor. Suan sabah sabah basladim mesela. Bir iki bira ic, siteye bak, nette takil..ilac milac iyi degil dostum.ha bir de evli misin?
aliyarasfal
27-04-2017, 11:58
Niye tartışıyoruz?
Öncelikle şu tespiti yapalım, bizi böyle kızdıran , bıktıran tartışmak değil, yaşadığımız ortamdaki "siyaset" adı ile dinin arkasına saklanıp artık inanılmaz faşizan bir noktaya getirilerek neredeyse insani hiç bir değer bırakmayan "din simsarlığı ile" resmen insanları cahilleştirme ve cehalete tapma noktasına taşıyan ve çıkarları uğruna "insanca yaşamak adına "umutlarımızı tüketen güç odakları ve etraflarındaki inanılmaz boyutlardaki omurgasızlar sürüsünün ellerindeki gücün (din-inanç) tadını alıp engellenemez şekilde kullanması.
Bu öyle bir sömürüki "inancın" kendisinde olmayanı dahi( eleştirdiğimiz yönü çokta olsa) rahatlıkla insanlara varmış gibi kabul ettirebilme rahatlığını yaşıyor.
Aslında inananı dahi çaresiz bırakıyor inancı katledilirken. Yani böyle bir slahın önünde durmak ve gerçekleri anlatmak veya söylemek ve karşı durmak cesaret ile bile engellenemeyecek bir noktaya ulaştı.
İnanç özündeki "tanrıya tapınmanın "ötesine taşınıp yaşayan somut "kişilere" tapma noktasına taşındı. Bu nokta o kişilerin suç işleme konusunda dokunulmaz bir zırha bürünmesi noktasına geldi.
Tanrılaştılar desek yeri. Bu nokta inançlı kişilerde rahatsızlık verir halde ama o din zırhını atıp altındaki mafyayı göstermek öyle kolay değil. Dinin bu özelliği, kutsiyet zırhı her daim tehlikelidir. İşte bu gücü eline geçirmiş çevreler bunu hak hukuk tanımadan rahat rahat kullanmakta, dinler tarihinde yeni bir din( mezhepte diyebilirsiniz) nasıl ortaya çıkmıştırıda canlı canlı yaşayarak görmüş oluyoruz.
Kızgınız, sadece biz değil, refrormistçilerden tutunda samimi olarak insanı değerlerle(hak-hukuk çerçevesinde) dini yorumlayarak yaşamaya çalışan inananlarda , farklı inançlara sahip olsalarda, eğer bu güç odaklarının yaptıklarından yararlanmıyorlarsa her kesimden her tür insan kızgı, umutları kırılmış, geleceğe kaygıyla bakıyor.
Tartışmak için insan psikolojiside biraz düzgün olmalı, rahat hissetmeli, aşırı baskı olduğu yerde birde trol denen tiplemeler ortalığa salınınca bu siyasi ve düşünsel HY tiplilerle bilime kafa atılan ortamda rahatsızlık gitgide artıyor artacak. Doyum noktasını aştı ama bu şirketdeğil, inanç, tabu öyle kolay kolay sermayesi bitmez ,çünkü sermayesi zaten bedava inanç.
Neden tartışıyorum, trollerle tartışmıyorum, direk küfrediyorum zaten:) Kendi özgün görüşünü sunmayan, empoze etme peşinde koşan yada dürüstlükten uzak tartışmayı kazanayım( yenme-yenilme) şekliyle ele alanlara karşıda sabır bu şartlarda gösteremez olduk.Belki biraz onlara benzedik.
Amacım burda öğrendiklerimi( öğrenebildiğim kavrayabildiğim kadar) çocuklarıma çevreme topluma yaşarken anlatabilmek ama etkilemek değil, kendi özgür iradeleriyle kendilerinin bir şeyleri sorgulamaya başlamalarını sağlayabilmek. Çocuğum kuran kursuna gitmek istedi, gitti, sonra büyüdü, şimdi ateistim diyor amma hala çocuk, fırçayı yedi benden:) Çünkü ben ateistim diye ateist olmaması gerektiğini, bunu kendi bilgi ve düşünsel kendini bilme tanıma süreciyle beraber değerlendirerek, kim ne diyoru öğrenerek yapması gerektiğini, sonucu hazır birinden değil, kendine ait ulaştığı sonuç olması gerektiğini söylüyorumki bu konuda anlatmayı başardım sanıyorum.
Din dersinden nefret eder amma ona bu bilgiler gerçek dışıda olsa kendi düşüncesine ulaşmasında referans olarak kullanabileceği, yararlı hale dönüşecek-karşıt görüşü bilmeninde gerekliliği olduğunu öğrettim . Yanlış bilgilerle dolu din kitapları onuda araştırarak doğrularına ulaşabileceğini, şu anda devletin resmi ideolojik din diye öğrettiği ile gerçeği arasındada böylece kıyas yapabileceğinide anladı.
Neyse sonuç mu, notlar süper amma ısrarla ben ateistim diyor:) Daha çok yolu var.Neyse.
Sanırım bu sitede olmakta bir nebze biraz olsun bunca çarpıtılmış yalan yanlış ideolojiyle aptallaştırılmış ve sürüklenen toplumda aklı başında tek tükteolsa karşıt görüş bulabilme umudu. Onlara karşıda bu gerginlikle ilk anda "trol "muamelesi yapabiliyoruz.sabrımızı ve insana olan güvenimizi kaybettik resmen, umudumuzu tükenme aşamasına getirdiler.
İçki sevmem, sigara ve çay için adam öldürüm :)
Bildiğim yanıbaşında senin gibi düşünebilen tartışabileceğin ve destek olabileceğinyada o sana olacak eşin veya dostun olmalı. O zaman daha kolay oluyor bu coğrafyada ayakta durup kendini kaybetmemek.
şimdilik saygımla gittim...
Tum site sakinlerine duyrulur;
Ben bu Harun Yahya'ci, C. Taslaman'ci adamlarin -kendilerine sayfalarca cevap verilmesine ragmen- yine TEKRAR TEKRAR BASA DONUP AYNI zirvaliklardan bahsetmelerinden sikildim.
Sayfalarca, onlarca, yuzlerce cevap veriliyor,
sanki hic bir sey soylenmemis gibi tekrar basa donup ayni seyi (hassas ayar, sabitler, hicbirsey kendiliginden olmaz, ama Caner Taslaman soyle demis, evrim yok, pilot kalemle ateizmi cokertmek, nurcularin sozde ilimsel videolari, taslaman videolari )
PAPAGAN GIBI TEKRARLIYORLAR.
Ben hic makale kitap okumadim sizi anlamak icin, sadece video izledim deyip, (cahilligini ortaya koyup) sayfalarca yazdirip, uyelerin zaman ve enerjisini calisp, yine TEKRAR "o zaman yaratici kesin olmali" deniyor. Sanki BIKTIRMAK ICIN GIRISILEN BIR PROJE gibi. Bu adamlar proje adamlari gibi bir algi veriyor.
Sonra ddos saldirilari yapiliyor icimizden birileri bu siteyi izliyor ve kizinca teknik olarak site cokertilmeye calisiliyor.
Bu HY/TASLAMAN cilar, sozde hic kitap okumadigini ifade edip sayfalarca yazabiliyorlar.
Biktirmak, bezdirmek icin bunu yapan belki de yonlendirilip kanalize edilen adamlar.
Ben gercegi ariyorum, sorguluyorum diyorlar,
ama kitap okumak, arastirmak, anlamak istemiyorlar.
kardesim sorgulayan samimi biriysen, ac bilimsel bir iki kitap oku diyorsun,
gerk yok, videolari dinliyorum diyorlar.
o zaman ben de samimiyetini sorgularim.
ogrenmek isteyen acar okur.
Taslaman sunu demis.
Bana ne ulan Taslaman'dan?
Sen Taslaman misin?
SENIN fikrin nedir?
Taslaman sunu demis, ben de onu diyorum.
iyi git o zaman taslamancilar dernegi kur, ifade et.
Gelip de bana fikir vermeyeceksen ne anlami var!
Taslamanci götler bu forumda "taslaman sunu bunu dedi, tanri var "propagandasi.....
.....YAPTIGI MUDDETCE BEN YAZMAYACAGIM VE BU DURUMU PROTESTO EDIYORUM.
Moderator olarak gorevimi yerine getirmeye fakat bir yazar olarak bu durum duzeltilmedigi mudedetce yazmamaya karar verdim.
Bu ileti benim forum yazari olarak SON ILETIMdir.
cevap doguracak bir ileti yazmamanizi talep ediyorum.
cunku cvp yazmayi da dusunmuyorum.
Ese dosta selamlarimi iletir, tum tartisma ve sohbetler icin tesekkur ederim.
Iyi forumlar
bilgivehis
28-04-2017, 23:23
Sevgili Natan bizleri forumdan bıktırmak için yapılmış bu bir tuzaktı, sen de bu tuzağa düşüverdin.
Tam tersi forumda daha çok bulunman gerektiği bir zamanı yaşıyoruz.
Zaten onların istediği de bu değil mi bizlerin forumda etkisiz olması, küsmemiz, kızmamız, ya yazmayı bırakmamız, ya da bir şekilde forumun kalitesini düşürmek onların istediği.
Lütfen kendine gel ve bunun bir tuzak olduğunu artık anlamalısın.
Üstelik dürüst arkadaşlar da var onları yarı yolda bırakmak sana yakışır mı, bugün sen, yarın ben, olur mu böyle tuzağa düşmeyelim...
aliyarasfal
29-04-2017, 00:01
Bende yazmama yada siteden ayrılıp kaçanları protesto ediyor ve bundan sonra yazmıyorum. Bu mudur?
İsterseniz yönetimide onlara devredin tam olsun, tamam ülkeninde insanlığında .......koydular. Engel olamıyoruz ve dellenmemek mümkün değil. Bu bildiğimiz doğruları geleceğe onlardan daha inatla çocuklarımız için taşımaya egel mi?
Kurşun türküye neyler.
Avunmak değil, avutmak değil derdim, omuz verdiğim, omuz veren insanların tek tek düştüğünü görmek zoruma gidiyor.
Kimi zaman bende kaçmak istedim, ama nereye?
Bu trollerin dost yüzlü düşmanlar olduğunu biliyoruz. Sorun onların bu omurgasız, arsız davranışlarını silah olarak kullanması değil, bu onların işi, bıksak kaçsak bundan zevk aldıklarından emin olabilirsin.Olan biten bizim bir kişiye dahi olsa bu artniyetli ve propaganda amaçlı tartışmalarda doğruyu göstermemizden en azından sorgulatmayı başarmamızdan korktuklarını bilmediğimizi sanmaları.
Bıktık mı hedeflerine ulaşmış oluyorlar, sürekli aynı propagandanın pompalanması ve sitenin saldırıya uğrama sebepleri bu korkularının eseri.
Bırak o spartacusun başına bela olmuş zaten:) bazende düşünüyorum, ihtiyarı bıktıramıyor ve bu yüzdende her geçen gün saçmaladığını bunların herkes( okuyan) daha net farkedip benden daha çok küfrediyordur:)
Çok bu saçmalığa, propagandaya devam ederse zaten konular çöp olacak. Yani kendine benzeyecek:)
Şimdilik saygımla gittim...
Forumlarda ve sosyal medyada abuk sabuk şeyler yazarak tatmin olma heveslisi insanlar çok. Maalesef tartışma düzeyleri de can sıkıcı ve bıktırıcı. Yukarıdaki yazılarda da bu bıkkınlığı gördüm.
Forumlarda yazışmanın iki işlevi olmalı: gelişmek ve geliştirmek. Öğrenmek ve öğretmek.
Bunun dışından niyetlerle foruma girip kendi önyargılarını diğerlerine dayatmaya çalışmak, ona kendince buna laf sokmak sağlıksız bir ruh ve kişilik yapısının ürünü. Böyle olmaktan sakınmak gerek.
Yine de böylelerine bile bir şeyler öğretilebilir. Mantıklı düşünme, sağlıklı yorumlama ve akıl yürütme alışkanlığı aşılanabilir.
Bunun faydasız olduğunu düşünebiliriz. Ama belki de işe yarıyordur.
Kısacası iki husus önemli. Birisi bir şeyler öğrenmek ve öğretmek, diğeri ise doğru akıl yürütme konusu.
Fikrin farklı olabilir, ama hiç olmazsa doğru akıl yürüt, mantıksız bir yol izleme o fikrini oluştururken. Karşı fikirdeki biriyle tartışırken hatalı yöntemlerle tartışma. Örneğin birinin bir konudaki fikrinden söz ediliyorsa buna "zaten o adam işe yaramazın teki" diye cevap verme. Adamla değil, fikriyle ilgilen, ona cevap ver.
Forumlarda ve sosyal medyada abuk sabuk şeyler yazarak tatmin olma heveslisi insanlar çok. Maalesef tartışma düzeyleri de can sıkıcı ve bıktırıcı. Yukarıdaki yazılarda da bu bıkkınlığı gördüm.
Forumlarda yazışmanın iki işlevi olmalı: gelişmek ve geliştirmek. Öğrenmek ve öğretmek.
Bunun dışından niyetlerle foruma girip kendi önyargılarını diğerlerine dayatmaya çalışmak, ona kendince buna laf sokmak sağlıksız bir ruh ve kişilik yapısının ürünü. Böyle olmaktan sakınmak gerek.
Yine de böylelerine bile bir şeyler öğretilebilir. Mantıklı düşünme, sağlıklı yorumlama ve akıl yürütme alışkanlığı aşılanabilir.
Bunun faydasız olduğunu düşünebiliriz. Ama belki de işe yarıyordur.
Kısacası iki husus önemli. Birisi bir şeyler öğrenmek ve öğretmek, diğeri ise doğru akıl yürütme konusu.
Fikrin farklı olabilir, ama hiç olmazsa doğru akıl yürüt, mantıksız bir yol izleme o fikrini oluştururken. Karşı fikirdeki biriyle tartışırken hatalı yöntemlerle tartışma. Örneğin birinin bir konudaki fikrinden söz ediliyorsa buna "zaten o adam işe yaramazın teki" diye cevap verme. Adamla değil, fikriyle ilgilen, ona cevap ver.
Katılıyorum, zihinsel mastürbasyon için forumlara yazmanın pek gereği yok. Çok zaman kaybı olur, boşuna stres olur. Ama ağzı efsane laf yapan birisi olursa bunu deneyebilir, profesyonel olmak lazım. Yani foruma yazma amacı laf salatası yapmaksa uzmanlık lazım, demagogluk kolay şey değil. Ben mesela laf oyunu yapamam, ne ise öyle yazarım. Bazıları demagoji yeteneği ile doğuyor, kıvırmayı biliyor. İşte tartışmada köşeye sıkıştığında bile çok rahat kıvırıp üste çıkanlar oluyor. Gerçekten yetenek gerektiren bişey. Ama bence gereksiz de bir uğraş. Bunu bir savaş gibi düşünelim, karşıdakileri bezdirmek falan için demagoji yapılıyorsa gerçekten gerek yok. Psikolojik saldırı, saldırı değildir. Yani böyle bir çatışma ortamı yaratmak yerine boksa gidip stres atılabilir. O yüzden forumlarda laf salatası yapmanın alemi yok diye düşünüyorum. Aklına ne geliyorsa yazacaksın forum budur.
Fikir almak ve bilgi alışverişi forumlarda önemli rol oynar. Forumların amacı da denebilir aslında. Mesela bi konuda fikirlere ihtiyacın vardır, açarsın bi konu bir sürü yorum yapan olur. Baya yardımcı olur. Şunu mu yapayım, nasıl yapayım, vs konularda fikirler yardımcı olacaktır. Ama çözüm odaklı olmak lazım, forumlara dert anlatıp da rahatlamak da gereksiz ve saçma bir şey. İç dökme işi reelde bi arkadaşa yapılır, forumda tanımadığın görmediğin ve etkileşmediğin ne olduğu belirsiz kimselere yapılmaz. Anlamı olmuyor. Forumda çözüm odaklı konular açılır, bilgi alınabilir ve fikir alınabilir. Yoksa forumda milletle kavga etmenin hiçbir anlamı ve faydası yok. Kavga reelde edilir, forumda kavga olmaz. Forumda insanların eli kolu bağlıdır, sinirlensen de sinirini boşaltamazsın karşındakine. Sanki vücut yok, sadece zihin kalmış ve zihinle bir şeyler yapmaya çalışılıyor gibi olur. Çok acizce bir durum. Forumlarda entellektüel tartışma yapılınabilir ama reeldeki atışma ve kavgaya benzer şeyler yapılamaz. Çünkü kavgada karşındaki ile etkileşmen lazım. Onu gerçek zamanlı olarak görmen lazım, etki verip tepki alman lazım. Gerekirse bedene temas edip müdahale etmek lazım, yani etkileşerek sinir de boşaltılmış olunuyor. Fakat forumda insan siniriyle kalır, karşıdakine de dokunamadığı için sinirden delirir ve boşu boşuna sinirlenmiş olur, ayrıca gereksiz yere sinirlenmek de kişiye zarar verebilir. Nötr kalmak çoğu zaman iyidir. O yüzden forumlarda kavgalardan kaçınmak gerekir. Gerekirse kavga çıkarmak isteyen biri varsa bile o kişiden kaçınmak lazım. Dediğim gibi kavga reelde yapılır, forumlar bunun için değil.
Tabi forumdaki tartışmalarda insanların egosunu ve keyfiyetini görüyoruz. Ah ne olacak bu insanlar. Hiçkimse hatalı olduğunu ve karşıdakinin haklı olduğunu kabul edemiyor. Herkes ben haklıyım diye ortada dolanıyor. Keyfiyet faktörü elbette var ama bir de görecelik var bence. Karşıdakine ne anlatırsan anlat kendi bakış açısından baktığı için senin gibi düşünemiyor veya çok zamana ihtiyacı oluyor. Bakış açısıyla ilgili bir şey. Zihnindekileri ona aynen yaşatamıyorsun. Mesela insanlar belli zamanlarda belli düşüncelere kapılırlar. Dönem dönem. Mesela bi dönem şu idi, başka dönemde de başka düşüncelere kapılabilir yani düşünsel evrim geçirir. İşte mesela bi dönemdeyken o dönemin düşüncesi mantıklı gelir, diğer düşünceyi kabul etmez. Fakat zamanla diğer düşünceyi kabul ederse de önceki düşünce yanlış gelmeye başlar. O an ne hissettikleriyle alakalı sanırım. Aslında falanca kişi yine aynı falanca fakat aynı düşünemiyor. Bir engel, barikat var gibi. Vücudundaki biyokimyasal etkileşimler sanırım düşünceleri değiştiriyor. İstese de onu doğru kabul edemiyor, gizli bir duvar varmış gibi o anki düşüncesi ona doğru geliyor. Yani insanlar at gözlükleriyle dar açıdan bakarlar dünyaya. Kendisi bile bir düşünceyi zor sindirmişken karşıdakine anlatıp da onun kabul etmesi beklenemez. Hem bu dar açı faktörü var hem ego hem de keyfiyet var. Ben haklıyım, ben doğruyum egosu yüzünden kabul edemiyor insanlar hatalı olduğunu. Veyahut hatasını görse bile keyfi olarak inkar ediyor, demagoji yaparak üste çıkıyor. İnsanoğlu iflah olmaz.
Adam resmen ''Taslaman'ın karşısına kimse çıkamıyor'' ded, forumda bu ne biçim bir laf diye hem güldüm hem sinirlendim.
Adam resmen ''Taslaman'ın karşısına kimse çıkamıyor'' ded, forumda bu ne biçim bir laf diye hem güldüm hem sinirlendim.
Bir dostun hatrina sabrediyorum.
Ahlaksız
08-06-2017, 01:00
World;bir zombinin karşısına çıkıp ''az sakin olun lütfen'' denir mi?Denmez..Çünkü zombi laftan anlamaz ki..!
Müslümanların hepsi bildiğin demagogtur..Hepsi ağzının içinden konuşur,hepsi..Nasıl bu cümleleri kuruyorum?Çünkü zamanında bizde böyleydik..
Forumdaki bir zombiye kaç gündür birşeyler anlatmaya çalışıyorum ama anlamıyor..Zombi çünkü..!
Caner bu işten para kazanıyor artık..Caner'e hiçbirşey anlatamazsın..Asla dinlemez seni,ASLA..!
Taslaman'ın karşısına programda ateist fizikçiler ve ateist felsefeciler çıkıyor ama çok yetersiz kalıyorlar. Spartacus, pyrrhon ve nihilist üçlüsü yani bu 3 silahşörden birisi çıksa o zaman tatmin edici bir tartışmaya tanık olmuş oluruz. Bu 3'lüden başkası karşısına çıkarsa yetersiz kalır ki kalıyorlar da. Fakat bu 3lü ile Taslaman buluşmuyor. Taslaman TV'lere çıkıyor, bu 3'lü de forumlarda takılıyor o yüzden aralarında ilişki kurulamıyor ve tartışamıyorlar.
aliyarasfal
08-06-2017, 12:03
Selgom saçmalamak zorunda mısınız? Siz kimi dolduraşa getirme telaşındasınız?
Bu ülkede en küçük din hakkında eleştiri yapmak ölüm fermanıdır açık kimlikle. Taslaman bunun rahatlığında, karşısındaki insanlar konuşurken bin kez tartmak zorunda, o ise fütursuzca yalan dolan kendisi senaryolar uydurup din-bilim -felsefe diye sallıyor.
Heleki siyasi ortam tam onun istediği gibi faşist bir din anlayışıyla gücü ele almışken nedir bu dolduruşa getirme çabanız?
2- 3 tipsiniz burada gördüğüm kadarı ile.
Taslaman sevicilik( yüceltmecilik) nedense hobi olmuş sizde.
Çıkar yakında kokusu. Bakalım
Selgom saçmalamak zorunda mısınız? Siz kimi dolduraşa getirme telaşındasınız?
Bu ülkede en küçük din hakkında eleştiri yapmak ölüm fermanıdır açık kimlikle. Taslaman bunun rahatlığında, karşısındaki insanlar konuşurken bin kez tartmak zorunda, o ise fütursuzca yalan dolan kendisi senaryolar uydurup din-bilim -felsefe diye sallıyor.
Heleki siyasi ortam tam onun istediği gibi faşist bir din anlayışıyla gücü ele almışken nedir bu dolduruşa getirme çabanız?
2- 3 tipsiniz burada gördüğüm kadarı ile.
Taslaman sevicilik( yüceltmecilik) nedense hobi olmuş sizde.
Çıkar yakında kokusu. Bakalım
Ali bey bağlamları karıştırmayın. Din tartışması ile tanrının varlığı tartışması başkadır. Felsefi olarak tanrının varlığını Taslaman ile tartışabilirler ki tartışıyorlar da. Kuran tartışması tamam belki tehlikeli olabilir, ama tanrının varlığı tartışmasının tehlikeli olacağını sanmıyorum. Taslaman'ın karşısındaki konukların yetersiz kalmasına bu bahaneyi getirmeniz oldukça saçma. Tanrı var olamaz, tanrı yoktur diye rahatça konuşabilir konuklar. Tanrının var olduğunu anladıktan sonra Kuran tartışmasına geçilir yani tanrı tartışması öncedir, kuran sonradır. Fakat tanrı konusunda da konuklar yetersiz kalıyorlar diyorum, hocanız spartacus beyefendi çok daha iyi işler çıkarabilir diyorum yanlış mıyım?
aliyarasfal
08-06-2017, 12:29
Dalga geçme, tanrı =Allah bu topraklarda ve sen sadece inanmıyorum diyebilirsin, onun olmadığını kanıtlamaya kalkmak Allah yok demektir . Kimi salak yerine koyuyorsunuz?
Bunu iddia edip tartışabilecek rahatlıkta bu ortamda kimse çıkamaz.
Tanrının var olduğunu anladıktan sonra mı? Olmadığını anlarlarsa sizce ne yapar o programı seyredenler?
Hadi başka ülkede yaşıyoruz gibi havadan boş konuşmayın.
tamamen gerçek dışı şu bakışınız.
Maalesef koyunun olmadığı( öldürüldüğü) yerde keçi hesabı Caner gibiler.
Ulan evrim teorisinin bile yasaklanıp neredeyse tümokulları imam hatipleştiği, devlet kadroları imamla tıka basa dolduğu bir zamandayız.
Rahat rahat sallayın bakalım meydan okuyun . Nasılsa devir dizin devriniz.
Dalga geçme, tanrı =Allah bu topraklarda ve sen sadece inanmıyorum diyebilirsin, onun olmadığını kanıtlamaya kalkmak Allah yok demektir . Kimi salak yerine koyuyorsunuz?
Bunu iddia edip tartışabilecek rahatlıkta bu ortamda kimse çıkamaz.
Tanrının var olduğunu anladıktan sonra mı? Olmadığını anlarlarsa sizce ne yapar o programı seyredenler?
Hadi başka ülkede yaşıyoruz gibi havadan boş konuşmayın.
tamamen gerçek dışı şu bakışınız.
Maalesef koyunun olmadığı( öldürüldüğü) yerde keçi hesabı Caner gibiler.
Ulan evrim teorisinin bile yasaklanıp neredeyse tümokulları imam hatipleştiği, devlet kadroları imamla tıka basa dolduğu bir zamandayız.
Rahat rahat sallayın bakalım meydan okuyun . Nasılsa devir dizin devriniz.
Ali bey sizin ki yalnızca bir bahane. Programları ben de izliyorum, sizin dediğiniz gibi saldırı olmuyor. Taslaman ile birçok kişi tanrı konusunu tartıştı, hatta Kuran bile tartışılmıştı! Tabi kuran biraz daha sınırlı tartışıldı yani bu forumlardaki gibi rahat tartışmadılar ama tanrı konusunda çok rahattılar. Örsan Kunter Öymen ile Caner Taslaman'ın tartışmasını izlememişsiniz sanırım. Öymen, tanrının var olamayacağına dair argümanlar sunmuştu, ha yetersiz kaldı bence ama orası ayrı konu. Sonuçta rahat rahat tartıştı.
Seyredenler, tanrı var yok tartışması karşısında öfkelenmiyor. Kendilerinin hakaret olarak gördüğü şeyler Kuran ve Allah'a karşı sarfedilirse o zaman sinirlenirler. Kuran ve Allah kelimeleri anahtar kelimeler. Bu kelimelere karşı bir kötü söz söylenirse veya ağır eleştirilirse o zaman tehlike olabilir yalnızca. Tanrı var yok tartışmasında bir tehlike yok. Sizin dediğiniz gibi olsaydı Taslaman'ın karşısına çıkan her ateist konuğa saldırı olurdu fakat öyle bir şey duymadım ben. Mesela Turan Dursun gibi eleştirenlere saldırı oluyor çünkü doğrudan Kuran'ı eleştiriyor Turan Dursun. Turan Dursun felsefi olarak tanrı şu şu şu gerekçe yüzünden var olamaz ve kanıtı yoktur deseydi saldırı olmazdı bence. İslam dinine doğrudan eleştiri yönelttiği için saldırı oldu diye düşünüyorum. Tanrı kavramı daha geniş bir kavram. Tanrı genel bir küme gibi, Allah ve diğer tanrılar da onun içinde yer alıyor. Yani elma= meyve lafı yanlış olur. Çünkü elmadan başka meyveler de var. Yani meyve kümesinin bir elemanıdır elma. Tanrı konusu da böyle. Tanrı kümesinin bir elemanıdır Allah kavramı. Çünkü başka dinlerde birçok tanrılar var. Yani tanrı kümesinin bir elemanı olmuş oluyor, tanrı var olunca doğrudan Allah var olmuş olmuyor. Allah'ı özel isim olarak da düşünebilirsiniz. İnsan var deyince falanca kişi var olmuş olmuyor. İnsanın var olduğunu anladıktan sonra falanca kişinin var olduğuna bakılabilir. Ama insan yoksa falanca kişi de yoktur. Yani tanrı yoksa Allah da yoktur ama seyirciler bunun pek farkında değil bence. Yani tanrının yokluğunu anlatan felsefeciye saldırıldığını ben duymadım. Allah, Kuran ve İslam kelimelerine karşı eleştiri olduğunda saldırı oluyor. Dikkat edin peygamber karikatürü olayında Paris'te saldırı olmuştu. Doğrudan İslami unsurlara eleştiri olduğunda o eleştirenlere saldırı oluyor. O eleştiri hakaret olarak algılanıyor. Tanrı yoktur diye argüman dizenlere saldırı olmuyor, din eleştirisi yapanlara saldırı oluyor. Bunu hiç fark etmediniz mi? Turan Dursun felsefeci olsaydı bir sıkıntı yaşamazdı sanırsam. Doğrudan İslam'ı eleştirdiği için bunlar başına geldi sanırım. Yani seyircilerin hassas noktası İslam'dır, tanrı değildir. Mesela Kerem Cankoçak ve Örsan Kunter Öymen Taslaman'ın karşısına çıkıp birçok kez tartışmıştılar. Bir şey oldu mu bu kişilere? Bir saldırı olduysa linki verin de görelim. O yüzden sizin bahaneniz geçersiz. Tanrının varlığı çok rahatça programda tartışılabilir ve bir sıkıntı da olmaz. Bir zahmet İslam'ı da tartışmasınlar o konu halkın hassas konusu. Ama tanrı konusunda sıkıntı yok.
Vefik Sami
08-06-2017, 13:20
Bu tartışma husûsunu ikiye ayırıp analiz edeceğim:
1 - İnsanların genel olarak kendi aralarında yaptıkları veya ekranlardan izleme imkânı bulduğumuz münâkaşalar.
2 - İnternet üzerinden, sosyal medya ve forumlarda yapılan tartışmalar.
Sosyal medya ile ilgili pek tecrübem yok. Gerçek ismimle orada var olmayı pek akıllıca görmem. Birkaç fake hesap açtım; 10-15 gün içerisinde kapattılar. Ben de uğraşmaktan vazgeçtim. Forumlarda bulunduğum süreç içerisinde edindiğim intibâ şu: Kimse kendi fikrinden gram taviz vermiyor. Sanırsınız ki hepimimiz adetâ "Tanrı hükmü" modunda 'en doğru'(!) olanı yazmaktayız. Şimdiye kadar "Evet ben, şurada hatâ yapmışım diyene rastlamadım.
Ha, bir de herkes kendini okuyor.
Avâmın kendi içindeki tartışmaları ka'ale almıyorum.
Çoğu geyik muhabbeti kıvamında, sığ ve düzeysiz.
Ekranlarda ise samimi tartışmaların yapıldığı kanâ'atinde değilim.
Her tartışmacı kendi kliğinin savunucusu görünümünde.
Tanrı ile ilgili yapılagelen tartışmalar noktasında kısa ve öz tespitim şu: Kendim de dâhil milyarlarca inanır, bir gün ölüp toprağa karışacağımız, sâhip olduklarımızı terk edeceğimiz gerçeğini kabul edemeyor, korkularıyla yüzleşemiyor. Bir Tanrı'nın varlığı ve bu Tanrı'nın bizi tekrar diriltip "ebedi hayat" vereceği, dünyada karşı karşıya kaldığımız haksızlık ve adâletsizliklerin hesâbını soracağı düşüncesi, korkularımızı bastırıp kendimizi avutmakta son derece etkili bir 'müsekkin' gibi. Gerçi, Tanrı inancı burada birkaç cümleye sığdırdığım hususlar kadar sığ değil. İnanç, soyut/izâfi olduğundan her düşündüğümü cümleye döküp anlatmakta mahâretli olamıyorum. Bilemiyorum, belki de kelime haznemin yetersizliği de engel oluyor düşüncelerimi doğru ve etkili biçimde aktarmama. Ama, netice itibâriyle Tanrı fikri görece olduğundan, üretilen her düşünce her insanda aynı etkiyi yapmıyor, benzer sonuçlar ortaya koymuyor. Tıpkı kimya bilminde görüldüğü üzere, her maddenin birbiriyle tepkimeye girmediği gibi.
Ahlaksız
08-06-2017, 18:44
Forumun trolü,forumun sahibi adamla ve bizlerle dalga geçiyor..
Dikkat edin şu lafına;
Fakat tanrı konusunda da konuklar yetersiz kalıyorlar diyorum, hocanız spartacus beyefendi çok daha iyi işler çıkarabilir diyorum yanlış mıyım?
Bir ara banlanmıştı ama tekrar hesabı açılmış..Şimdi de yeni hesabıyla resmen dalga (argosunu yazmayayım şimdi) geçiyor..
''Hocanız spartacus beyefendi'' demek,''hepinizle burada eğleniyorum,aslında derdim paylaşım yapmak,rasyonel yazılar yazmaya çalışmak değil..vb '' demektir..Yani ''benim niyetim KÖTÜ'' demektir..
Hiiiç bana cevap verme selgom..Hiiiiç uğraşamam seninle..!
Forumun trolü,forumun sahibi adamla ve bizlerle dalga geçiyor..
Dikkat edin şu lafına;
Fakat tanrı konusunda da konuklar yetersiz kalıyorlar diyorum, hocanız spartacus beyefendi çok daha iyi işler çıkarabilir diyorum yanlış mıyım?
Bir ara banlanmıştı ama tekrar hesabı açılmış..Şimdi de yeni hesabıyla resmen dalga (argosunu yazmayayım şimdi) geçiyor..
''Hocanız spartacus beyefendi'' demek,''hepinizle burada eğleniyorum,aslında derdim paylaşım yapmak,rasyonel yazılar yazmaya çalışmak değil..vb '' demektir..Yani ''benim niyetim KÖTÜ'' demektir..
Hiiiç bana cevap verme selgom..Hiiiiç uğraşamam seninle..!
Hiç uğraşamayacaksan laflarımı irdeleyip cevap hakkı doğurma. Orda hiçbir dalga yok, tamamen ciddi olarak yazdım. Hocanız spartacus beyefendi ifadesi çok kibar bir ifade. Herkes anlayamaz. Dalga ile bir ifade yok, bunu dalga olarak görenler asıl dalga geçenlerdir.
Felâsife
09-06-2017, 01:43
"Tartışma" kelimesi zaten bana hep oldum olası itici gelmiştir, özünde de negativite vardır, Gerçek hayatta "falanca ile tartıştım" derken, bu onunla adeta kavga ettim anlamındadır çoğunca, yani kelime zaten kafadan uyumsuzluk ile anılıyor ki forumlarda ki tartışmada bu anlamda uyumsuzluk barındırır illaki.
Sohbettir, muhabbettir bunlar çok daha yumuşak kavramlardır. Karşı ile anlaşılmasa bile değil mi ki "sohbet ettik" diye bir kelime ile biten bir sohbet/yazışma, kişiye pozitif olarak yansıyacaktır.
Tabi olay sohbetten çıkıp, tartışma düzeyine geçince, artık bir pozitivite kalmaz. Hakeza direk tartışma olarak başlayan bir yazışmada böyledir.
Eski deyimle, ... gönül sohbet ister kahve bahane bu hep böyledir aslında.