Orijinalini görmek için tıklayınız : Tanrı'nın Musa'yı Öldürmek İstemesi
Takiyiddin
16-05-2017, 23:36
Kutsal Kitap'ta en fazla dikkatimi çeken kısımlardan birisidir, Tanrı'nın Musa'yı öldürmek istemesi ile alakalı bölüm. Fakat benim için asıl ilginç olan Tanrı'nın bunu yapması değildir. Bunu durup dururken, ortada hiç bir neden yokken birden bire yapmaya kalkışmasıdır. Hani bazen çevremizde görürüz, bir anı bir anını tutmayan, dengesiz insanlar vardır. Ne yapacakları belli olmaz. Arıza çıkarmasın diye suyuna gidilir. Burada çizilen Tanrı profili de öyledir. Söz konusu bölüm, Mısır'dan Çıkış 4. bab'da geçer. Musa, Mısır'a doğru, karısı Sippora'yı da yanına alarak yola çıkar. Üstelik bunu ona; ''Mısır'a dön, çünkü canını almak isteyenlerin hepsi öldü" (Mısır'dan Çıkış 4:19) diyen Tanrı emreder. Fakat Musa yola koyulduğunda, Tanrı birden onu görür ve görünce de öldürmeye kalkar. Bunun bir sebebi varsa da söz konusu bölümde yer verilmez. Tanrı sanki olay çıkarmaya meyilli bir alkolik gibi tasvir edilir ayetlerde; ''RAB yolda, bir konaklama yerinde Musa'yla karşılaştı, onu öldürmek istedi''.( Mısır'dan Çıkış 4:24) Burada çizilen Tanrı profili o kadar fevri biridir ki, meyhanede içip içip sonra etrafındakilerle tipini beğenmedim diye kavga çıkaran birinden bahsedilir sanki...
Sonrasında Musa'nın karısı oğlunu sünnet eder ve sünnet derisini Musa'nın ayaklarına koyar. Böylece Tanrı, Musa'yı öldürmekten vazgeçer. Böylelikle çocuğunun sünnet derisi onu kurtarmış olur. Fakat Tanrı'nın durup dururken Musa'yı öldürmek istemesinin sebebine, bundan vazgeçtiğinin belirtilmesinden sonrada yer verilmez. Sanırım kutsal metinlerinde yer verecek kadar geçerli bir nedeni de yoktur.
Gerçekten Tevrat'ta çizilen Tanrı profili çok enteresandır...
Nedeni açık. Sünnet. Tevrat'ın Tanrısı için sünnet bir babanın en önemli görevlerinden biridir babanın oğlunu sünnet etmeyi ihmal etmesinin cezası ölüm değildir ama İsraillileri Tanrı önünde temsil eden ve en büyük peygamber olan Musa normal bir babadan daha katı kriterlere göre yargılanır bu hep böyle olmuştur. Aynı şey Yahudi halkı için de geçerlidir. Yahudiler kötü bir şey yaptıklarında diğer halklardan daha çok azarlanır ve cezalandııırlar çünkü onlar Kutsal Halk'tır ve Tanrı gözünde daha katı kurallara bağlı olmak durumundadırlar seçilmişlerdir. Musa'da da durum bu sen en büyük peygambersin ve en büyük babalık görevlerinden birini ihmal edersen en katı şekilde yargılanırsın.
Takiyiddin
17-05-2017, 20:39
Hayırdır, kahinliğe mi başladın? Tanrı'nın düşüncelerini okuyabildiğine göre... Ben Mısır'dan Çıkış bölümünde ''Tanrı Musa'yı çocuğunu sünnet ettirmediği için öldürmek istedi'' gibi bir ifade göremedim. Bu senin kendi sefil çıkarımın. Ayrıca ayette Musa'yı görünce öldürmeye karar verdi, demektedir. Musa falanca şeyi yaptığı ve yapmadığı için değil! Diğer yandan İsrailli olmayan Sippora sünnet ile ilgili buyruğu nereden bilecek? Zeka seviyenin elvermediğimi konulara girme bence...
Hayırdır, kahinliğe mi başladın? Tanrı'nın düşüncelerini okuyabildiğine göre... Ben Mısır'dan Çıkış bölümünde ''Tanrı Musa'yı çocuğunu sünnet ettirmediği için öldürmek istedi'' gibi bir ifade göremedim. Bu senin kendi sefil çıkarımın. Ayrıca ayette Musa'yı görünce öldürmeye karar verdi, demektedir. Musa falanca şeyi yaptığı ve yapmadığı için değil! Diğer yandan İsrailli olmayan Sippora sünnet ile ilgili buyruğu nereden bilecek? Zeka seviyenin elvermediğimi konulara girme bence...
Ya sen harbiden ya trollsün ya beni tanımıyorsun ya da safsın. Bedevi dostum ben ne zaman kaynaksız delilsiz bir şey yazdım? Ben hiçbir zaman kendi görüşümü yazmam bu tür konularda. Bu cevabı da sevivion'un sitesinden kütüphane bölümünden indirebileceğin Türk Musevi cemaati onaylı Tevrat tefsirinin Mısır'dan Çıkış(Şemot) bölümünün ilgili kısmından aldım. Senin verdiğin kısmın açıklaması bu. Erken döenm Yahudi kaynakları da bu konuyu tartışmış.
Ah Bedevi ah ben bilim insanıyım Tanah değil de Tanah'a ait olan bir paylaşımda (Çocuk düşmanı peygamber Elişa konusu) başlığa Tevrat yazdım diye bilimsel olmaz diyerek başlığı değiştirten Tanah diye düzelttiren ,biriyim sen herkesi kendin gibi sanma.
Takiyiddin
17-05-2017, 21:48
Sevgili world,
Yahudi tefsirinden buraya ayet yorumu iktibas edince bilim insanı mı oluyorsun :) Bu kadar basitmiş desene bilim insanı(!) olmak.
Ayrıca Yahudilerin söz konusu ayeti bu şekilde yorumlaması tartışmayı bitirmez. İsrailli olmayan Midyanlı Sippora, İbrahim'e verilen sünnet emrini nereden bilecek ki, bu doğrultuda çocuğunu sünnet ettirecek. Üstelik İbrahim'in hikayesini anlatan kutsal yazılar bile daha kaleme alınmamış. Sen bilmezsin belki ama Yaratılış bölümünü kaleme alan Musa'nın kendisidir. Bak benim sayemde yeni bir şey öğrenmiş oldun çakma ordinaryus seni...
Sevgili world,
Yahudi tefsirinden buraya ayet yorumu iktibas edince bilim insanı mı oluyorsun :) Bu kadar basitmiş desene bilim insanı(!) olmak.
Ayrıca Yahudilerin söz konusu ayeti bu şekilde yorumlaması tartışmayı bitirmez. İsrailli olmayan Midyanlı Sippora, İbrahim'e verilen sünnet emrini nereden bilecek ki, bu doğrultuda çocuğunu sünnet ettirecek. Üstelik İbrahim'in hikayesini anlatan kutsal yazılar bile daha kaleme alınmamış. Sen bilmezsin belki ama Yaratılış bölümünü kaleme alan Musa'nın kendisidir. Bak benim sayemde yeni bir şey öğrenmiş oldun çakma ordinaryus seni...
Ya sen harbiden safsın. Yahudilik'i bilmezsin Hristiyanlık'ı bilmezsin islam'ı bilmezsin sonra da millete bilerek eleştirin dersin.
Tsipora Musa'nın karısı Yahudilik'e göre Musa Tsipora ile evlendiğinde zaten onu kendi dinine döndürmesi hiç mi aklına gelmedi?. Ne sanıyordun ki Musa Yahudi olmayan biriyle mi evlenecek? Ayrıca Musa İbrahim'e verilen her Yasa'ya zaten uyuyor ve biliyor bunu karısının bilmesi de olağan.Zaten Yahudilik'e göre Musa'nın yasasından önce de Patriarch'lar Tora'ya Tanrı'nın bildirilmesiyle uyuyoılardı.
Ayrıca Yaratılış kitabını Musa yazdı diyemezsin Yahudi geleneğine göre Musa yazdı dersin çünkü biz bugün Tevrat'taki ünlülerin olmadığı ayetleri nasıl okuycağımızı bile o gelenekten öğrendik Hristiyanlar da o gelenekten öğrendi İsa da. Yoksa bir kelime tıpkı Arapça'nın harekesiz hali gibi farklı şekillerde okunabilir.
Senin yanında kendimi allame gibi hissediyorum çünkü yetersizsin ve o yetersiz halinle koskoca 4000 yıllık İbrahimi dinler tarihini yorumlamaya çalışıyorsun. Ben de çok bilgili değilim belki ama sen vasat altısın maalesef.Şu ad hominemi de bırak ki adam gibi cevap yazabileyim sana her mesajında ahmakça seviyesizce hakaret ediyorsun.
Takiyiddin
17-05-2017, 23:41
Ne sanıyordun ki Musa Yahudi olmayan biriyle mi evlenecek?
Musa, Sippora ile evlendiğinde Yahudilik diye bir din yoktu. Sadece Tanrı; İbrahim, İshak ve Yakup ile bir antlaşma imzalamıştı. Bu antlaşma ile 1)İbrahim'in soyu denizin kumu gibi çoğalacaktı. 2)Onun soyu, Tanrı'nın halkı olacaktı. Dolayısıyla Sippora'nın Yahudi olması gibi bir durum söz konusu değildi. Çünkü, ortada böyle adlandırılan bir din da hi bulunmamaktadır. Sadece Tanrı ile antlaşma yapan İsrail(Yakup)'in soyu vardır ve Sippora'da o soya mensup değildi.
Ayrıca Musa İbrahim'e verilen her Yasa'ya zaten uyuyor ve biliyor bunu karısının bilmesi de olağan.
Tanrı, İbrahim ile konuştu ama ona bir Yasa verilmedi. Dolayısıyla Musa, İbrahim'in yasasını uyguladı demek, kronolojik sırayı birbirine karıştırmak demektir.
Ayrıca Yaratılış kitabını Musa yazdı diyemezsin Yahudi geleneğine göre Musa yazdı dersin
Yahudi inancının temel metinlerini yorumluyorsak, tabi ki söz konusu inancın geleneği üzerinden konuşuyorum demektir.Bunu algılayamıyormusun? Fakat burada önemli olan ve benim dikkat çekmek istediğim nokta şu, Yaratılış kitabının metinleri, burada ismi geçen karakterler veya olaylara tanıklık etmiş olanlar tarafından değil, onlardan kuşaklar sonra yaşayan Musa tarafından kaleme alınmıştır. Bir bakıma Yahudi ulusunun kültürel mirası olan sözlü efsaneler, yazıya dökülmüştür.
Bu arada köşeye sıkışınca tartışmayı kişiselleştirmeye çalışman gülünç. Sahip olduğun bilgi kırıntılarının yetersiz olduğu yerlerde susabilirsin bence... Bunda ayıp olan bir şey yok. Herkes Hristiyan teolojisine benim kadar hakim olacak diye bir kaide de yok.
Musa, Sippora ile evlendiğinde Yahudilik diye bir din yoktu. Sadece Tanrı; İbrahim, İshak ve Yakup ile bir antlaşma imzalamıştı. Bu antlaşma ile 1)İbrahim'in soyu denizin kumu gibi çoğalacaktı. 2)Onun soyu, Tanrı'nın halkı olacaktı. Dolayısıyla Sippora'nın Yahudi olması gibi bir durum söz konusu değildi. Çünkü, ortada böyle adlandırılan bir din da hi bulunmamaktadır. Sadece Tanrı ile antlaşma yapan İsrail(Yakup)'in soyu vardır ve Sippora'da o soya mensup değildi.
Tanrı, İbrahim ile konuştu ama ona bir Yasa verilmedi. Dolayısıyla Musa, İbrahim'in yasasını uyguladı demek, kronolojik sırayı birbirine karıştırmak demektir.
Yahudi inancının temel metinlerini yorumluyorsak, tabi ki söz konusu inancın geleneği üzerinden konuşuyorum demektir.Bunu algılayamıyormusun? Fakat burada önemli olan ve benim dikkat çekmek istediğim nokta şu, Yaratılış kitabının metinleri, burada ismi geçen karakterler veya olaylara tanıklık etmiş olanlar tarafından değil, onlardan kuşaklar sonra yaşayan Musa tarafından kaleme alınmıştır. Bir bakıma Yahudi ulusunun kültürel mirası olan sözlü efsaneler, yazıya dökülmüştür.
Bu arada köşeye sıkışınca tartışmayı kişiselleştirmeye çalışman gülünç. Sahip olduğun bilgi kırıntılarının yetersiz olduğu yerlerde susabilirsin bence... Bunda ayıp olan bir şey yok. Herkes Hristiyan teolojisine benim kadar hakim olacak diye bir kaide de yok.
Musa İbrahim'in yasasına uydu, madem Yahudi geleneğine güveniyorsun Tevrat'ı Musa yazdı diyerek ,Talmud'a da ipe ipe güveneceksin. Talmud'a göre Musa'ya verilen yasalara tüm patriarklar uymuştur.
Gerisine yorum yapmaya bile gerek yok ne tür bir bukelemun ve gerzek olduğunu forumdakiler gördü. Senin yanında azcık teolojik bilgisi olan allamei cihan gibi duruyor git Pastör Güçü Erman'dan teoloji eğitimi al en azından dans eder kutsal ruhla gülücükler atar dillerle konuşursun burası senin seviyesizliğini tatmin yeri değil.
Bu tarz bir konuşma hiç hoş değil.Direkt çatıyorsunuz karşındakinize, daha dinlemeden.
World, teoloji konusunda oldukça bilgili biridir.
Burada fikir alışverişi yapıyoruz.Agresif olduğunuzu ispatlamaya çalışmayın.
Bu tarz bir konuşma hiç hoş değil.Direkt çatıyorsunuz karşındakinize, daha dinlemeden.
World, teoloji konusunda oldukça bilgili biridir.
Burada fikir alışverişi yapıyoruz.Agresif olduğunuzu ispatlamaya çalışmayın.
Hayır ukalalık bile bir seviye istiyor yani ukalalık yapıp ''benim bilgi kırıntılarım kadar bile bilemezsin'' diyecek olan kişi hakkaten iddialıysa ona lafım yok ama bu arkadaş bukalemun gibi bir İslamcı bir Ermenici bir Hristiyan bir Yahudi bir Ateist gibi davranıp Bedevi nickiyle forumu trollüyordu şimdi de oryantalist Tevrat eleştirmeni olacam diye uğraşıyor beceremiyor.
Takiyiddin
18-05-2017, 17:55
Pastör Güçü Erman'dan teoloji eğitimi al en azından dans eder kutsal ruhla gülücükler atar dillerle konuşursun burası senin seviyesizliğini tatmin yeri değil.
Sanırım tartışma, sınırlı bilgi ve birikiminizin yetersiz kaldığı bir noktaya geldi ki, küfür ederek tartışmayı asıl mecrasından saptırıp, ağız dalaşı düzeyine indirgemeye çalışıyorsunuz.
Evet yukarıda değindiğim hususlara ilişkin yanıt niteliğinde bir cevabınız var mı, varsa sizi dinliyoruz sayın bilim(!) insanı...
Sanırım tartışma, sınırlı bilgi ve birikiminizin yetersiz kaldığı bir noktaya geldi ki, küfür ederek tartışmayı asıl mecrasından saptırıp, ağız dalaşı düzeyine indirgemeye çalışıyorsunuz.
Evet yukarıda değindiğim hususlara ilişkin yanıt niteliğinde bir cevabınız var mı, varsa sizi dinliyoruz sayın bilim(!) insanı...
Cevap verdim ya troll. Hala laga luga yapıp küfür etmediğim halde küfür etmişim gibi gösteriyorsun.
Takiyiddin
18-05-2017, 19:27
Cevap verdim ya troll. Hala laga luga yapıp küfür etmediğim halde küfür etmişim gibi gösteriyorsun.
Trol mü? 1 sene öncesine kadar abi diyordun lan bana. Üç, beş bir şey öğrenebilmek için götümde dolanıyordun forumda. Bana sorduğun sorular duruyor forum arşivinde...
Trol mü? 1 sene öncesine kadar abi diyordun lan bana. Üç, beş bir şey öğrenebilmek için götümde dolanıyordun forumda. Bana sorduğun sorular duruyor forum arşivinde...
Sana yazdığım son mesajlara da bak o zaman troll olduğunu öğrendikten soraki hani. Bu kadar seviyesizlik yeter.
Takiyiddin
18-05-2017, 19:51
Sana yazdığım son mesajlara da bak o zaman troll olduğunu öğrendikten soraki hani. Bu kadar seviyesizlik yeter.
İşim gücüm yok, oturup bi de senin yazdığın son mesajları okuyacağım! Daha Musa'ya Yasa verilmemişken, hatta Musa, halkına, Tanrı ile iletişim kurduğu şeklinde bir iddiada da hi bulunmamışken, yani ortada Yahudi inancı diye bir şey söz konusu bile değilken, Musa'nın, karısı Midyanlı Sippora'yı Yahudi yaptığını iddia eden birisi için bu kadar zaman harcayamam, üzgünüm.
İşim gücüm yok, oturup bi de senin yazdığın son mesajları okuyacağım! Daha Musa'ya Yasa verilmemişken, hatta Musa, halkına, Tanrı ile iletişim kurduğu şeklinde bir iddiada da hi bulunmamışken, yani ortada Yahudi inancı diye bir şey söz konusu bile değilken, Musa'nın, karısı Midyanlı Sippora'yı Yahudi yaptığını iddia eden birisi için bu kadar zaman harcayamam, üzgünüm.
Vermiş olduğun kaynak: Yahudiler'e ait ve sen bunun üzerinden eleştiri yapıyorsun.
Benim eleştirilerine yanıt verdiğim kaynak yine Yahudiler'e ait. Sen Yahudiler'in kendi metinlerini yorumladığı geleneğe bunların Tevrat'la ilgisi yok diyorsun. Musa:'ya yasa verilmeden önce Yahudilik'e göre Musa'nın Yasası'nın emirlerine uyuluyordu büyük İbrani atalar buna uydu bu Talmud'ta yazar. Talmud'u kabul etmiyorum diyorsun sonra da gidip Tevrat'ı Musa yazdı diyorsun ? Talmud'la Tevrat'ın farkı ne ki Tevrat'ı Musa'nın yazdığını kimden öğrendin ya da?
Takiyiddin
18-05-2017, 21:39
Talmud'u kabul etmiyorum diyorsun sonra da gidip Tevrat'ı Musa yazdı diyorsun ?
Talmud'u sende olduğu gibi, tamamıyla kabul etmiyorsun. Eğer orada yazan her şeyi gerçek olarak kabul edip, doğruluğuna inansaydın Musevi olurdun, değil mi? Ben Talmud'da yazan herşeyi kabul etmiyorum ama içinde Yahudi inancı, tarihi, kültürü ile alakalı önemli bilgiler olduğunu ya da en azından bu bilgilere ulaşabileceğimiz izler olduğunu inkar etmiyorum. Ayrıca Yaratılış bölümünün Musa tarafından yazıldığı sadece Yahudi geleneğinin değil, Müslümanlarında bir bakıma kabul ettiği bir şeydir. Yaratılış bölümü Tevrat'ın bir bölümüdür ve Tevrat'ında Musa'ya verildiği ifade edilmiştir. Bu da söz konusu metinler ile Musa arasındaki ilişki, Kuran tarafından da vurgulanmış demektir.
Bu arada Musa'dan öncede Yasa, İsrailoğulları tarafından uygulanıyordu diyerek, Yahudi mitlerini sanki tarihsel bir gerçekmiş gibi ortaya koyuyorsun. Bu iddia, İslam kaynaklarında, İslam peygamberinin gelmesini bekleyen Yahudi haham ve Hristiyan rahip menkıbeleri kadar hayalidir.
Talmud'u sende olduğu gibi, tamamıyla kabul etmiyorsun. Eğer orada yazan her şeyi gerçek olarak kabul edip, doğruluğuna inansaydın Musevi olurdun. Ben Talmud'da yazan herşeyi kabul etmiyorum ama içinde Yahudi inancı, tarihi, kültürü ile alakalı önemli bilgiler olduğunu ya da en azından bu bilgilere ulaşabileceğimiz izler olduğunu inkar etmiyorum.
Ayrıca Yaratılış bölümünün Musa tarafından yazıldığı sadece Yahudi geleneğinin değil, Müslümanlarında kabul ettiği bir şeydir. Yaratılış bölümü Tevrat'ın bir bölümüdür ve Tevrat'ında Musa'ya verildiği ifade edilmiştir. Bu da söz konusu metinler ile Musa arasındaki ilişki, Kuran tarafından da vurgulanmış demektir.
Ben Talmud'u tarihi kaynak olarak değerli görürüm edebi kaynak olarak erken dönem edebiyatını iyi yansıtır gerisini umursamam senin hatansa şu Musa'ya verien Tevrat'ı biz nerden öğrendik : Yahudiler'den. Şimdi eğer buna güveniyorsak aynı Yahudiler'in sözlü geleneği yazıya döktükleri Talmud'ta yazan Musa Yasa'yı almadan önce Yasa'ya uyuluyordu ifadesine neden güvenmeyelim?Aradaki fark nedir? Kuran'da tabii ki Musa aldı yazacak Kuran Yahudi geleneğini reddetmiyor ki bilakis ondan alıntılar yapıyor Maide 32'de mesala bizzat Talmud'tan alıntı var.
Amon yarebbi
19-05-2017, 11:51
Tanrının Musa yı öldürmek istemesi mi?
İnanca göre tanrı Musa nın canını zaten aldı.Almadı mı?Musa yaşıyor da haberimiz mi yok? Orada öldürmemiş de sonradan canını almış . Büyütmeye ne gerek var.
İslami kaynaklara göre Musa ile ıslamın peygamberi miraç mevzun da görüştüler. Adam hala yaşıyor!
Dinler genel olarak böyle saçmalıkları yazılı metin olarak içinde barındırıyor.
Aslında iyi senaryolar . Sinema filmi ve dizi filimler olarak gayet iyi parasal getirileri olabilir.