world´isimli üyeden Alıntı
Ne sanıyordun ki Musa Yahudi olmayan biriyle mi evlenecek?
|
Musa, Sippora ile evlendiğinde Yahudilik diye bir din yoktu. Sadece Tanrı; İbrahim, İshak ve Yakup ile bir antlaşma imzalamıştı. Bu antlaşma ile 1)İbrahim'in soyu denizin kumu gibi çoğalacaktı. 2)Onun soyu, Tanrı'nın halkı olacaktı. Dolayısıyla Sippora'nın Yahudi olması gibi bir durum söz konusu değildi. Çünkü, ortada böyle adlandırılan bir din da hi bulunmamaktadır. Sadece Tanrı ile antlaşma yapan İsrail(Yakup)'in soyu vardır ve Sippora'da o soya mensup değildi.
|
Ayrıca Musa İbrahim'e verilen her Yasa'ya zaten uyuyor ve biliyor bunu karısının bilmesi de olağan.
|
Tanrı, İbrahim ile konuştu ama ona bir Yasa verilmedi. Dolayısıyla Musa, İbrahim'in yasasını uyguladı demek, kronolojik sırayı birbirine karıştırmak demektir.
|
Ayrıca Yaratılış kitabını Musa yazdı diyemezsin Yahudi geleneğine göre Musa yazdı dersin
|
Yahudi inancının temel metinlerini yorumluyorsak, tabi ki söz konusu inancın geleneği üzerinden konuşuyorum demektir.Bunu algılayamıyormusun? Fakat burada önemli olan ve benim dikkat çekmek istediğim nokta şu, Yaratılış kitabının metinleri, burada ismi geçen karakterler veya olaylara tanıklık etmiş olanlar tarafından değil, onlardan kuşaklar sonra yaşayan Musa tarafından kaleme alınmıştır. Bir bakıma Yahudi ulusunun kültürel mirası olan sözlü efsaneler, yazıya dökülmüştür.
Bu arada köşeye sıkışınca tartışmayı kişiselleştirmeye çalışman gülünç. Sahip olduğun bilgi kırıntılarının yetersiz olduğu yerlerde susabilirsin bence... Bunda ayıp olan bir şey yok. Herkes Hristiyan teolojisine benim kadar hakim olacak diye bir kaide de yok.