PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Farkındalık Oluşturmak İçin

Velhelebe
03-03-2018, 21:16
Şu anda ülkemizde muhalefet işini doğru düzgün yapamıyor, eleştiremiyor, yanlışları söyleyemiyor. Dolayısıyla da farkındalık oluşmuyor. Halk hep muhalefetin kötü olduğunu görüyor ve iktidarla kıyaslayarak iktidarın çok iyi olduğu sonucuna ulaşıyor, bazen de geçmiştekilerle kıyaslıyorlar ve rahatlıyorlar.

Medya zaten muhalefet etmiyor, belli bir bakış açısını yansıtıyor sadece, karşıt görüş yok. Ayrıca dini ve milli duyguları da hesaba kattığımızda insanlar tek bir görüşe körü körüne bağlanıyorlar ve aksini kabul etmiyorlar, hayatlarının temeli haline getiriyorlar o görüşü, herkes uç noktalarda yaşamaya başlıyor, farklı fikirlere tahammül ortadan kalkıyor, farklı görüştekiler hain ilan ediliyor ve linç oluşuyor. Bazı eleştirenlere karşı da "sen ne yaptın da devlet engelledi" deniyor.

Herkesin bireysel olarak inanılmaz başarılı olması bekleniyor ve herkes bu başarıya sahip değilse hükümet tamamen haklı oluyor ama bireyler haksız oluyor, tüm sorun bireylerde aranıyor. Böyle devam ettiği müddetçe herkes uç noktalarda yaşar, sorun çözülmez, sorunlar dinlenmez vb. Cehaletin aşılması gerekmekte. Dolayısıyla insanların farkındalığının oluşması lazım, bunun için de muhalefet gerekiyor, farklı görüşler gerekiyor, eleştirel bir bakış gerekiyor.

Bu sitenin bir amacı da farkındalık oluşturmaktır, bu aydınlanma sürecinde büyük önem taşıyor aslında site ve üyeleri. Ama burda biraz da kendi kendimize konuşuyoruz, kimse haberdar olmuyor. Veya haberdar olunsa bile aman yanlış bir şey söyledim mi, sıkıntı olur mu paniği yaşanıyor, fikirleri özgürce ifade etmekte sorunlar var. Her ne olursa olsun karanlığa teslim olunamaz, direnmek gerekir fikri olarak.

Bu bağlamda din ve milliyetçiliği eleştirerek farkındalık sağlamaya çalışmak tamamen ters tepecektir. Çünkü insanlar duygusal olarak karşı çıkarlar, bütün karşı fikirlere karşı mesafeli olurlar, mantıksal olarak düşünmezler. Ama din ve milliyetçilik üzerinden görüşler aktarılısa çok daha başarılı olunur, halkta karşılık bulunabilinir. Dolayısıyla dini ve milliyetçiliği eleştirme politikasını kesinlikle bu aşamada bırakmak lazım, daha entelektüel aşamaya gelinmedi. Ama belli bir yerden sonra onlar da tartışılabilinir, fakat önce temel siyasi şeyleri halletmek gerekir, en iyi biçimde uygulamak gerekir, insanların yüzünün gülmesi gerekir.

Hasılı aktif olarak siyasete atılmak gerektiğini düşünüyorum, bu siyasi fikirler de milliyetçilik, dindarlık ve başka önemli görülen değerler üzerinden aktarılabilir. Bu aşamada bilim ve felsefe konuşmaya gerek de yok, konuşulacaksa ilgili olan sosyal bilimler konuşulabilir ama doğa bilimleri ve üst düzey felsefi mevzular gereksiz bu noktada. En önemlisi ise halka fikirlerimizi duyurabilmektir, onlarla dost olmak ve geribildirim alabilmektir, umut verebilmektir. Bunu çok iyi yapacak üyelerimiz mutlaka var inanıyorum ama korkuluyor sanırım, herkes kendi köşesine çekilmiş ve bana dokunmayan yılan bin yaşasın deniyor sanki.

Dijwar
04-03-2018, 00:24
Milleti değiştirelim diye yazmıyoruz ki.
(En azından ben öyleyim:) )
Amaç, paylaşımlarda bulunmak.
Yoksa toplumu dönüştürmek gibi Vizyonumuz yok. İnsanlar isterse değişir, sen değiştiremezsin.

Su akar, yatağını bulur. Geç de olsa.

Velhelebe
04-03-2018, 00:39
Siz o amaçla yazmayabilirsiniz, ama mutlaka insanların aydınlanmasını ve kardeşçe yaşamasını isteyenler vardır(zira hepimiz toplumun parçasıyız, izole değiliz) , onlara yöneliktir ifadelerim.

Paylaşımların amacı olması lazım, boşu boşuna paylaşım yapmanın bir mantığı yok, boş iş diye düşünüyorum. İçinde yaşadığımız toplum ve durumların elbette eksi ve artılarını dile getirip farkındalık oluşturmak gerekiyor, cehaleti yenmek gerekiyor. Bu bağlamda siyasi çalışmalar yapılabilir, akışına bırakmak bir çözüm değil, çözümsüzlüktür, cehalete teslim olmaktır. İnsanlar aydınlandığı takdirde zaten kendisi doğrusunu yapabilir, ama bu koşullar oluşmadığı müddetçe ilerleme kaydedilemez. Hepimizin el atması gerekiyor, birlik olması gerekiyor, ayrılığın vakti değil.

ilahimasal
04-03-2018, 00:51
Daha , sana VAR ile YOKUN farkına vardıramadık ki ? Kaldı ki , başkalarına farkındalık oluşturalım.

Sen kafana gore takıl işte. Kumda oynar gibi.

Yonetim ile alakalı bir rahatsızlığın varsa !! Git sarayın önünde soyun. Fark edilip , farkındalık oluşturabilirsin. Burayı bulastirma , sınama oyunlarına.

Velhelebe
04-03-2018, 00:57
Kim olduğumuzu ve ne istediğimizi bilmek gerekiyor, sonra çevreye bakıp ne olduğunu okuyabilmeliyiz, okuyamayanlara öğretebilmeliyiz..

Vatan, millet, Sakarya denilen bir şey var, kimileri bunu istismar edebiliyor. Aslında vatan demek bir bütünlük demek, insanların ortak bir paydada birlik olup hukuk çerçevesinde yaşaması ve bunu istemesi demek, ortak bir gelecek için birarada olmaları demek, dayanışma demek, hukuk demek, özgürlük demek vb. Böyle bir vatan istiyorsak hepimizin bir olup çalışması gerekiyor. Banane yaa dersek hiçbir şey çözülmez, zaten bana dokunmayan yılan bin yaşasın zihniyeti yüzünden sorunlar çıkıyor, birlik ve beraberlik bozulabiliyor, insanların hakkı yenebiliyor, canlar yanıyor, analar ağlıyor, insanlar ölüyor.

Her şeyi çözmek insanların elinde. İstenirse en iyi toplum olunabilinir, bunun tersi istenirse o da olunabilinir, iyi yaşamak istiyor muyuz bunu bilmemiz gerekir. Çoğu kişi daha iyi bir gelecek istiyordur, daha iyi bir vatan istiyordur, daha iyi bir toplum istiyordur. Bu kadar vatansever varsa sorun nerde? Sorun cehalet ve zihniyette. Cehalet ve zihniyet zincirleme olarak birbirini doğuruyor zaten, ama bunların değişmesi mümkün, yeter ki istensin, çaba verilsin. Avrupa gökten zembille mi düştü? Onlar da mücadele verdiler ve başardılar, su akar yolunu bulur deseler hiçbir şey olmazdı. Ne demişler ağlamayana meme vermezler.

ilahimasal
04-03-2018, 01:30
Çevreme bakınca caner taslaman denen malı görüyorum ve tüm iştahım kaçıyor.

Ve

Bu topluma , bu durum müstehak diyorum.

Deveye diken insana .......

İnsanlara gaz verme , senin gibiler gazı verir ve en arkaya geçip aradan da sıvışır.

bilgivehis
04-03-2018, 01:35
Vatan millet Sakarya dediğin yüzünden birlik-beraberlik bozuluyor, onun yüzünden insanlar cahil bırakılıyor.
İşin bu tarafına bakmadan öyle cennet vaat etmeyle olmuyor bu işler.
Aman gönülleri kırılmasın diye dini eleştirmemek, doğruları rafa kaldırmak demek, bu düzensizlik böyle sürsün demektir.
Kardeşlik showlarıyla insanlar uyanmaz aksine din batağına daha çok saplanır.
Zaten devlet ve iktidarların yaptığı da bu değil mi, ocaklar sönmesin, analar ağlamasın diye diye ayrımcılığı körüklediler, her kesimi birbirine düşman ettiler, kendinden olmayanları yok etme gayretindeler.
İnsanlara gerçekleri anlatmadan kardeşlik palavralarıyla ne kardeşlik olur ne de toplum düzeni...

Velhelebe
04-03-2018, 01:56
Vatan millet Sakarya unsuru istismar edilirse olumsuz sonuçları olabilir, ama doğru kullanılırsa toplumsal bilinç oluşturulabilir. Önemli olan ortak bir amaç çerçevesinde biraraya gelebilmek, önce birey sonra da toplum olabilmektir.

Mesele din eleştirisi falan asla değil. İnsanlar istediğine inanır, kimseyi alakadar etmez. Bu bireysel bir şey. Bağlayıcı olan ise toplumsal meseledir, sosyo ekonomik meselelerdir. Bu alanlarda bir aydınlanma, rahatlama, refah sağlanmadan din ve benzeri tartışmalar yapılamaz. Yapılırsa insanlar ayrışır. Vatan için biraraya gelmeleri gerekirken birbirlerini ötekileştirirler, ayrılırlar, hak hukuk kalmaz.

Dolayısıyla insanların kişisel değerlerini eleştirmek gibi bir amacımız olmamalı. Amaç kişisellik değil, amaç koşulları düzeltmek ve bu koşullar düzelttikten sonra insanlar kişisel meselede kendi kararını verir zaten. Bu özgürlüktür, istismar değildir. Vatan bilinci böyle olmalı. Din eleştirileri hiç sonuç vermedi, hep ayrıştı insanlar. Yok ateist, yok dindar, yok şucu bucu diye ayrıştılar ve duygusal bakmaya başladılar. Bu bağlamda farkındalık biter ve içgüdülere geçilir, akıl devre dışı kalır, vicdan devre dışı kalır. Bunu istemek insanlığa sığmaz. Cennet vaad etmiyorum, çok daha iyi bir dünya, vatan mümkün diyorum.

Natan
04-03-2018, 03:10
Vatan millet Sakarya unsuru istismar edilirse olumsuz sonuçları olabilir, ama doğru kullanılırsa toplumsal bilinç oluşturulabilir. .

Mesela Turkiye topraklarinda Federal bir Kurdistan kurulmali diyorum. Ileride belki bir bolumu Ermenistanin kontrolune verilebilir. Simdi ben boyle dusunuyorum. Turkiyede benzer fikre sahip milyonlarca insan da bulabiliriz. Bu ornekler uzerinden gidilirse, nasil bir toplumsal bilinc olusturulmali?

Insanlar kardesce yasayip, ayni zamanda federal bir yapiya sahip olabilir mi Turkiyede? Kardesce bolunebilir mi mesela ?

Velhelebe
04-03-2018, 04:21
Mesela Turkiye topraklarinda Federal bir Kurdistan kurulmali diyorum. Ileride belki bir bolumu Ermenistanin kontrolune verilebilir. Simdi ben boyle dusunuyorum. Turkiyede benzer fikre sahip milyonlarca insan da bulabiliriz. Bu ornekler uzerinden gidilirse, nasil bir toplumsal bilinc olusturulmali?

Insanlar kardesce yasayip, ayni zamanda federal bir yapiya sahip olabilir mi Turkiyede? Kardesce bolunebilir mi mesela ?

Bu önerileriniz birleştirici değil, ayrıştırıcı gözükmekte. Çoğunluğu direk karşınıza alırsınız, ağır bir direnç ile karşılaşırsınız, o yüzden çözümden çok sorun getirir. İnsanların tepki gösterdiği ve korktuğu şey bölünmektir, toprak bölünme lafını duydukları an birçok kişi karşıya konumlandırır kendisini, yani desteklemezler.

Dolayısıyla belli bir kesimi değil, bütün kesimlere hitap etmek lazım ama çok zor bir şey. Muharrem İnce her kesime hitap etmeyi düşünüyordu, geniş bir şemsiye altında toplamaktan bahsediyordu, böyle bir şey yapılırsa harika olur. Ama ağırlık muhafazakar ve milliyetçi kesime verilebilir, en büyük oranı onlar oluşturuyor. Din ve milliyetçilikten söz edilerek "biz de sizdeniz" görüntüsü oluşturulmalı(onlardan olunduğu hissettirilmeli, umut verilebilmeli, tabi amaç kişisel çıkarlar değil, toplumun çıkarları olmalı.)Tabi daha Atatürkçü kesim var, solcular var, ateistler var bunlar da dışlanmamalı. Ama farkındalığın temel odağı iktidarın icraatlarını analiz edip tek tek ispatlarıylaortaya koyup halkı bilgilendirmektir, diğer kısımlar bu temelden sonra anlam kazanır, farkındalık olmadıktan sonra diğer fikirlere geçilemez. İyi hoş konuşuyoruz da daha partiye bile üye olan yoktur bu forumda, zamanla o da olabilir tabi.

Ayrıca farkındalığı forumda oluşturmak imkansız. Habertürk gibi kanallarda 3-4 saatlik tartışma programlarında iktidarı temsil eden kişilerin argümanlarının çürütülmesi lazım. Keşke bunu bir CHP'li yapabilseydi ama sağlam siyasetçilere ihtiyaçları var.

Dijwar
04-03-2018, 19:03
Velhelebe, ne tartışması ne farkındalığı.Bu insanlara mı?
https://m.youtube.com/watch?v=F7-uslGuIKk

bilgivehis
04-03-2018, 20:16
Velhelebe, senin mutluluk mesajlarını zaten devletler, iktidarlar hep yapıyor, sen farklı bir şey önermiyorsun, faşist iktidarların nakaratını yapıyorsun.
Dinleri, yalanları ifşa etmeyin diyorsun, yalanları yutun diyorsun, işte iktidar da farklı bir şey söylemiyor, ya benden olursun ya da yok olursun diyor, açıkça burada dinci faşist iktidarın sözcülüğünü yapıyorsun, hem de kardeşlik, dirlik, düzen, vatan adına.
Vatan, din adına 80 milyon insan birilerinin kulu-kölesi yapılıyor, sen de bunu yumuşakça yiyin diyorsun...

dine mine ne
05-03-2018, 00:10

Istiyorsun anliyorum ama türkiye noel babanin topraklari degilki.
Istemek icin önce kardesin o topraklarda dogal bir hakki olmali. Varmi öyle bir durum?.

Velhelebe
05-03-2018, 00:38
Güleryüz gösterip arkadan kötülük yapan varsa bu iyilik yapılması gerektiğini olumsuzlamaz. Dolayısıyla böyle bir temelden sonuca vararak çözümleri gözardı etmek safsatadır.

Faşizm ötekileştirir, ayrıştırır, kaos ortamı yaratır ve çıkarlarını korur, faşizm budur. Benim önerdiğim bu değil ki, ben birlik ve beraberliği savunuyorum. Dolayısıyla kimin ne yaptığıyla benim dediklerimi ilintilemenin mantığı yok bu bağlamda.

Önce farkındalık yaratılır, sonra da çözümler üzerine kafa yorup uygulamaya geçilebilir. İlk aşama farkındalıktır. Bu farkındalıa inançları eleştirerek ulaşamazsınız, olsa olsa düşman üretirsiniz, olumsuzluk üretirsiniz, faşizm ortamı açığa çıkar. Kavga etmeden bu tür entelektüel konuları(din, bilim, felsefe) konuşabilmek için önce medeniyet inşa etmek gerekir, bunun da ilk adımı farkındalıktır. Dolayısıyla siyasi olarak insanları bilinçlendirmeden hiçbir şey olmaz, çözüm ortaya çıkmaz. İnsanlar bilinçlendirilir, çözümler yapılır sonra da istediğiniz konuyu tartışırsınız, ama yeri ve zamanı değil.

Velhelebe
05-03-2018, 00:42
Velhelebe, ne tartışması ne farkındalığı.Bu insanlara mı?
https://m.youtube.com/watch?v=F7-uslGuIKk

Ortada kötü bir tablo var ama bunun sebebi bilinçsizliktir, cehalettir. Zeka geriliği olduğunu sanmıyorum, tek sorun cehalet. İşte cehaletin aşılması isteniyorsa bu din eleştirerek olmaz, insanlar ayrışır. İnsanların size inanması için ondan olduğunu gösterebilmeniz gerekir, kabileci içgüdüler var çünkü. Dolayısıyla ne sosyalizm, ne komünizm, ne ateizm vb bunları bu aşamada anlatmamak gerekir. İnsanların değerlerine atıf yapmak gerekir, en basit örnek din ve milliyetçilik. Bu temelden bilgi aktarımı yapılıp aklın çalıştırılması sağlanırsa sorun çözülebilir duygusal bakmamış olurlar.

spartacus
05-03-2018, 01:12
Ortada kötü bir tablo var ama bunun sebebi bilinçsizliktir, cehalettir. Zeka geriliği olduğunu sanmıyorum, tek sorun cehalet. İşte cehaletin aşılması isteniyorsa bu din eleştirerek olmaz, insanlar ayrışır.
Velhelebe, yazışmayalım, eleştirme ayrışmayalım... Neden bunları dile getiriyorsun ki, madem ayrışmamalıyız, o halde? Yani, böyle yazmamalısın, çünkü insanlar ayrışır, ayrışırız(mıyız?)

Eğer kastedilen rencide edici, dışlayıcı, ötekileştirici bir tarz ise bu zaten eleştiri, analiz, yorum değildir, ama eğer böyle bir sorun varsa, bu da demektir ki burada insanlar zaten birlikte değil ve bunun sorumlusunu salt bir tarafta görmek hatadır.

Bugün insanlığı ayrıştıran asıl faktör, din, mezhepçilik ve dinin yapısı doğası gereği zaten kendisinin ideolojik, siyasi bir istismar, erk, iktidar aracı, malzemei olarak kullanılmasıdır. Hasılı böyle bir sistem ve dünyada, din hakim olanın ihtiyaç duyduğu ötekini, hasımı oluşturmak ve diri tıtmanın da aracı oluyor. Bu bağlamda, din eleştirilmesin diye muğlak bir gerekçenin altı boştur, altı doldurulmalı ve iyi analiz edilmelidir, eleştiriyor muyuz, mecbur muyuz?(örneğin Avrupada aydınlanma hareketleri nasıl gerçekleşti, hangi engeller ve hangi zihniyetlerin zinciri, hakimiyeti kırılmak zorundaydı, tercih mi, zaruriyet miydi?...)

Örneğin kırılması gereken nedir? İlk elden? Dinin, ayrıştırmacılığı, hasım ve siyasi olarak erk, iktidar, siyaseten kullanımıdır, vs, vs,vs. Daha uzun ve can alıcı detaylara girmek iterdim, ama bu cevabı yazarken bile hiç bir ifademin ve paragrafımın, cümle bütünlüğü ve bağlamıyla anlaşılmayacağını düşünüyorum veya o kaygıdan dolayı kısa kesiyorum. Bu tarz boş siyaset ise artık baydı demeyeceğim, bunadı. Birlikte olan-olabilenlerin ancak ayrışma kaygısı olur ve birliktelik tarafların birbirini kabuluyle anlam kazanır, günde binlerce kez, kendisi gibi inanmayan ve düşünmeyenin kafir olduğu üzerine kurulu, milyonların ekmek derdini dahi aşamadığı bir ortamda tepedekilerin saraylarda zevki-sefa sürdüğü bir siyaset, anlayış, zaten birliktelik vasfı taşımaz. "Dindar nesil yetiştirmeyelim de, ateist mi olsunlar" ifadesi bile zaten yeterince özetlemedi mi? Örneğin %80 lik maaliyeti soygun olan-rant olan ve işletilmesi dahi toplumun sırtına bindirilen -zira avrupada 1/10 maaliyetle daha kapsamlı köprü açılırken- köprüye Yavuz Sultan Selim ismi verilirken verilen mesaj neydi? basit gidiyorum zira buraya binlerce örnek verebilirim, örneğin zorunlu din dersi nedir, her okulun imam hatipleştirilmesi nedir, sınıfsal ayrımlara mı, cinsel ayrımlara mı, etnik ayrımlara mı, dinsel ayrımlara mı, mezhep ayrımlarına mı, zengin-fakir ayrımlarına mı, aradaki uçuruma mı, cemaat, tarikat ayrımlarına mı, parası olanın daha iyi bir sağlık, eğitim hatta askerlikten bile yırtması ayrımlarına mı hangisine girelim? Ve çok basitçe dinci ve şovenist, düşman, hasım-öteki, savaş, çatışma, vatan, hain... kof bir siyasetle bu ayrımların kolayca oluşturulduğu ve üzerine de iktidar olunabildiği, en gayr-ı meşru soygunların, talanın bile bu iki basit kof ilizyon ve sahte, adi siyasetle kolayca sağlandığı, piranhaların, filleri yediği bir bataklığı yaşadığımız bir ülke gerçeğine mi? mevcut durumu ve verili koşulları ne kadar objektif ve dürüstçe ele alıp, analiz edebiliyorsunuz, bu önemli.

Velhelebe
05-03-2018, 03:40
spartacus

Analiz etmek, eleştirmek iyidir aşağılama ve hakaret olmadığı sürece. Ama kavga etmeden tartışabilmek için medeniyet gerekir sizin de takdir ettiğiniz üzre. Yani ben farklı düşünmeyelim demiyorum, fikirlerimiz ayrışabilir. Ama insanlarımız böyle entelektüel tartışmaya hazır değil. Siz hakaret etmeden sırf gerçeği ortaya koymak amacı ve suretiyle dini ve siyasete alet edilmesini bu aşamada eleştirirseniz saygı görmezsiniz, hemen öteki ilan edilirsiniz. Çünkü bu aşamaya gelmek için katedilmesi gereken çok yol var.

Ben zaten hiçbir zaman din eleştirilmesin demiyorum, şimdi zamanı değil diyorum. Dediğiniz gibi ekmek derdi var, ötekileştirme derdi var, bir sürü sorun var, bu koşullarda dini karşınıza alamazsınız, kesinlikle çözüm olmaz alırsanız da. İşte önce bu koşulları düzeltmek gerekiyor, bu yapılırsa istediğiniz şeyi analiz edip eleştirirseniz, rasyonel tartışmalar yaparsınız. Çünkü insan aklının filtreleri var, din eleştirisi direk bu filtreye takılıyor ve içgüdüler devreye giriyor, duygusallık devreye giriyor, bu yetiler hayatta kalmamız üzre evrimleşmiş.

Avrupa günümüzde aydın olabilir ama geçmişte değildi. Mücadele vererek bugünlere gelebildiler, bizler de aydınlanabiliriz, sadece mücadele gerekiyor, davaya inanan büyük insanlar gerekiyor. Avrupada hala din var ama kimse kimsenin neye inanıp inanmadığını takmıyor, bunun üzerinden ötekileştirme yapmıyor. Çünkü insanlar bilinçli, birçok şeyin farkındalar, akıllarını kullanıyorlar. Bunun olması için öncelikle ekonominin düzelmesi ve adil şekilde paylaştırılması lazım. İnsanlara "biz de sizdeniz, sizin iyiliğinizi istiyoruz" imajı vermek suretiyle iktidarın bütün hataları ispatlarla ortaya koyabilirse seçmen olacaklardır.

Çünkü şu an tek muhalefet var o da CHP(diğerlerinin oy oranı çok düşük) , ama insanlar din karşıtı veya dinsiz olarak görüyorlar CHP'yi. Dolayısıyla iktidar güç kazanıyor. Siyah ve beyaz gibi oluyor, ara tonlar ortadan kalkıyor, ben ve öteki anlayışı hakim oluyor. Siz de dini bir kenara bırakırsanız filtreyi aşamazsınız. Ama insanların milli ve dini değerlerini sonuna kadar destekleyip iyi muhalefet yapabilirseniz iktidara gelme şansınız var, yeter ki onlardan olduğunuzu gösterin ve bütün sorunları ispatlarıyla ortaya koyup çözümler sunun, iyi hitabetiniz olsun, onlara ümit verebilin, size güvensinler, dost olarak görsünler, lider olarak görsünler, bütün mesele bu. Bunun sonucunda diyelim ki iktidara geldiniz ve ekonomiyi baya bir düzelttiniz, insanlar rahatladı, adalet oluştu, eğitim iyileşti, koşullar düzeldi vb. İşte bu aşamadan sonra din veya başka istediğiniz konu tartışılabilinir, o seviyeye gelmeden olmaz. Siz de diyorsunuz ki nutuk siyaseti var, ben ve öteki yapılıp afyonlama yapılıyor diye, bunu aşmanın temel çözümü budur bence.

Natan
05-03-2018, 03:51
Iki paralik ak'it trolleri gibi konusuyorsun.

dine mine ne
05-03-2018, 08:01
Avrupada aydınlanma hareketleri nasıl gerçekleşti.
Aydınlandida ne oldu ?.Hadi bizimkiler cahil bilgisiz yobaz biatçı.İyide aydınlanan avrupa bu özelleştirme politikalarına niye karşı çıkmadı???.
Ssen dinleri özel mülkiyetten sorumlu tutmuyormuydun.
((((((((Avrupa aydınlaşmış yani dinden kurtulmuş diyorsun iyide avrupa niye o zaman özel mülkiyet kaynıyor)))))))))
Özel mülkiyetin dinle hiç bir alakasi yoktur,alakasi insandir.Dinleri hedef gösterme saftirikliği sadece senin kitabında var.İslami yobaz göstereyim derken kendi dininlede çelişiyorsun.

spartacus
05-03-2018, 21:52
Dine mine ne

Ben ne zaman özelleştirme ile dini ilintiledim?

Diyorum ya muhatap olmamın anlamı yok, zombiliğin reçetesi yok.

Avrupa aydınlandı da ne oldu? Farkı 21. Yüzyılın Arabistan'ı, Afrikası özetlemiyor mu, bana sormana dahi gerek yok, bir kaç yüzyıllık tarihsel bir araştırmayla dahi ne düzeyde büyük bir fark oluşturduğunu zaten görebilirsin. Ne olmuşmuş, günde 5 vakit namaz kılıp, zerdüşt tespihini çekmek ve kölelik senin için yeterli olabilir. Kaldı ki Türkiye seni bekliyor, gel artık, orada AKP benzeri hiç bir partiye oy vermiyorsun, kendin için istemediğini, buradaki gariban milyonlar için isteyip, boş, cahil progandasını yapıyorsun, adi değil mi?...

ilahimasal
05-03-2018, 22:13
Dine mine ne

Sizinkiler kim ? Kimden bahsediyorsun ?

Tum ülkeyi genelliyorsan olmaz , belki de akp ye oy veren tipleri isaret ettin .

Sizinkilerin alayı islamcı , oysa sen deistim demiştin ! Avrupa görmüs adamım ben , işim olmaz islamla falan diyordun . Sende şu çarkcı bahceli gibi makas mı deiştirdin.

Neyse , sizden bi yol olmaz.

Farkındalık ya mesele , bende farkına vardim , dinin her tipinden uzak durmam gerektiğini , dinle halvet olan her insansıdan uzak durmam gerektiğinin kesinlikle farkına vardım.

Cocukların ırzına geçenlere , " bir kereden bişey olmaz " !!! diyen tiplerle BENDE SİZDENİM DİYECEĞİM öyle mi ?

Bir dinci ile aynı havayı solumak bile zul iken , onlara yaklaşıp durumu düzelteceğim öyle mi ? Hangi salak bu tavsiye de bulunuyorsa , sieee

Evet evet ben ayrıştım , birleşmeye falanda ihtiyacım yok.

Toplum düzelmeli ve insanlar huzur içinde yaşamalı ise , din beyinliler uzaya yollanıp bir daha da haber dahi alınmamalı.

Evet evet ben ayrıştım

Benim ayrışmamı isteyenler , yani dinciler ayrışmamızı istiyorlardı ve oldu. Bir dincinin isteğine uymak istemezdim ancak oldu . İyi de oldu.

Ne gerek var bir dinci ile aynı havayı solumaya.

Dinciler zaten ayrı ;

Helal otelleri , helal ibadethaneleri, helal vakıflari, helal etleri , helal bokları f , Helal porno , Helal subyancılık , helal katillik falan eeee. Bunlar helalse , benim takildiğım her yer haram , ohhh ne güzel BEN HARAMI SEVİYORUM.

Mesela ben amerikalı sevmem , bu durum haram mesela
Mesela ben paraya tapan mülkiyetci sevmem , bu durum haram mesela
4 kari almamam , asansörde bir kadınla bulununca azmamam , anamın bacağına bakıp kudurmamam , oyleyse ? haram .

9 yaşında ki bir subyana sulanmazssam. , bittim ben yahu , ne büyuk haram işledim , YANMAM LAZIM.

Bırak saçlarim dağınık kalsın , benim boyle hoşuma gidiyor.

Farkına vardım ve uzak duruyorum. Cami , kilise , havra görünce uzak duruyrum, ezan , can zart zurt duyunca , kulaklığımdan ilahi TÜRKÜLER dinliyorum.

Gelelim arap yalaması milliyetciliğe

Kurt gibi uluyup , allah diye nağra atacam öyle mi ?

Arabamın her yerine , bayrak , tugra asıp , arabamla trafikte herkesi rahatsız ediceğim öyle mi ?

Vatan bolünmez diyip , baskalarının yurdunu işgal edicem

Sabah kahvalti yapıp , sokaga çıkıp oruc tutmayana saldıracağım

Eroin , esrar , kadın satip , milliyetci BABA rolü keseceğim ÖYLEMİ

İscini , uçkuruşluk maaşına yeter bu sana , sesini çıkarma , bolücü , hain diyecegim öyle mi

Devlete ait, yani kamu malını , parası olana satmayı milli diye dillendireceğim öyle mi ?

ÜRETTİRMEYİP , TUKETTİRECEĞİM oylemi ? sonra da , uretip bize çakana itiraz edince jop öylemi

6 . Filo yu. Denize dökene hain , incirlik ve benzeri terör yataklarına , stratejik ortaklığımızın nişanesi diyip , karşı gelene HAİN diyeceğim öyle mi ?

Yunan kazansaydı keşke diyene, üstat
Yunan için , hilafetin askeri diyene , iadei itibar
Dedesinin malı diye istanbula sahip çıkan hanedan kraliçelerine , ahan da atam bu diyeceğim öyle mi ?

Oğlunu dahi iple bogana
Saray kurup , cariye toplayana
Ganimet için , kelle koparana. Atam diyip , sokakta böğureceğim oyle mi ?

Bunlarla beraber olmak , bunların oylarına talip olmak, bunların gonlünü etmek için KİŞİLİĞİMİ , kişiliksizlikle takas edeceğim oyle mi ?

Bunlara hoş gorünmemizi isteyen birisi var forum da, bu kişi ya çok korkak , ya da utanmaz bir ahlaksız teklifci .

E bre utanmaz , burada , o kesimin yaptiklarına onay verecek bir tek üyeye mi denk geldin de , bu ahlaksız teklifi yaptın.

Sana bura da yazı yazdiran , Turan Dursun forumu modaratorlerini KINIYORUM.

BURASI ÖZGÜR bir forum bu ayrıda , bu tarz teklifcilere de geçit vermeyen bir yer olmalı.

Velhelebe
09-04-2018, 13:56
Arkadaşlar siyasette din ve milliyetçilik esastır, siyasetin yasaları ve olguları bunlardır. Bunlardan bağımsız siyaset ikna edici olmaz ve dolayısıyla halkta karşılığı olmaz, ne kadar doğru olursanız olun reddederler. Özellikle dinin kendisini eleştirmek veya devlet işlerine karıştırılmasını eleştirmek hiç ikna edici olmaz, muhalefet şansı olmaz.

Günümüzde siyaset iman üzerine kuruludur, güven üzerine kuruludur. Halkı inandıramazsanız sonuç alamazsınız. Dolayısıyla dünyayı bile kurtaracağım diye çıksanız ikna edemediğiniz müddetçe hiçbir şey olmaz. Dolayısıyla halkın değerleri siyasette ön plandadır, çünkü halkı böyle ikna etmek kolaydır, partiler bunları kullanırlar.

Elbette bu değerleri kötüye değil iyiye kullanmak gerekir. Bu bağlamda siyasi farkındalık için bir şeyler yapmak gerektiğini düşünüyorum. Sokağa inip halka iletişim kurulmalı ve bilgilendirilip ikna edilmelidir(tabi değerlerine değinerek ve överek, atıf yaparak). Ama hep gelen itiraz ise muhalefet olmadığıdır, yani ikna olunsa bile oy verecek alternatif olmadığından yakınılır. Yeni bir parti kurma şansı olmaz, olsa bile başarılı olunmaz gibi ama en azından deneyimli ve birikimli forum üyeleri partilere katılsa ve aktif olarak çalışsa, çünkü çok aydın üyelerimiz mevcut ve geleceğimiz onlara bağlıdır.

Leonardo
09-04-2018, 14:34
Arkadaşlar siyasette din ve milliyetçilik esastır, siyasetin yasaları ve olguları bunlardır. Bunlardan bağımsız siyaset ikna edici olmaz ve dolayısıyla halkta karşılığı olmaz, ne kadar doğru olursanız olun reddederler. Özellikle dinin kendisini eleştirmek veya devlet işlerine karıştırılmasını eleştirmek hiç ikna edici olmaz, muhalefet şansı olmaz.

Günümüzde siyaset iman üzerine kuruludur, güven üzerine kuruludur. Halkı inandıramazsanız sonuç alamazsınız. Dolayısıyla dünyayı bile kurtaracağım diye çıksanız ikna edemediğiniz müddetçe hiçbir şey olmaz. Dolayısıyla halkın değerleri siyasette ön plandadır, çünkü halkı böyle ikna etmek kolaydır, partiler bunları kullanırlar.

Elbette bu değerleri kötüye değil iyiye kullanmak gerekir. Bu bağlamda siyasi farkındalık için bir şeyler yapmak gerektiğini düşünüyorum. Sokağa inip halka iletişim kurulmalı ve bilgilendirilip ikna edilmelidir(tabi değerlerine değinerek ve överek, atıf yaparak). Ama hep gelen itiraz ise muhalefet olmadığıdır, yani ikna olunsa bile oy verecek alternatif olmadığından yakınılır. Yeni bir parti kurma şansı olmaz, olsa bile başarılı olunmaz gibi ama en azından deneyimli ve birikimli forum üyeleri partilere katılsa ve aktif olarak çalışsa, çünkü çok aydın üyelerimiz mevcut ve geleceğimiz onlara bağlıdır.

- Buna hiç katılmıyorum. Din veya Milliyetçilik esas ise, o zaman saltanatı niye kaldırdık? Ülkeyi padişah yönetir olur biter. Al sana sonuna kadar din + milliyetçilik.

- Cumhuriyet geldiği andan itibaren iki tür siyaset ve bunun türevleri vardır. Liberalizm ve sosyalizm. Bir de "merkez" partiler.

Miliyetçi partinin bile siyasette yeri yoktur.

Velhelebe
09-04-2018, 15:12
- Buna hiç katılmıyorum. Din veya Milliyetçilik esas ise, o zaman saltanatı niye kaldırdık? Ülkeyi padişah yönetir olur biter. Al sana sonuna kadar din + milliyetçilik.

- Cumhuriyet geldiği andan itibaren iki tür siyaset ve bunun türevleri vardır. Liberalizm ve sosyalizm. Bir de "merkez" partiler.

Miliyetçi partinin bile siyasette yeri yoktur.

Saltanat olmasa bile Osmanlı torunları var hala ve duygusal bağ bitmiş değil. Cumhuriyet olması, din ve milliyetçiliği ortadan kaldırmıyor. Şu an tamamen bu 2 unsur üzerinden yürüyor siyaset. Sosyalizm ve liberalizmin ülkemizle hiç ama hiç alakası yok, oralara gelinmedi daha.

Siz olması gerekeni söylüyorsunuz ama olan farklı. Ateist şöyle, komünist şöyle, Kürtler şöyle diye hiç propaganda duymadınız mı, ayrıştırma duymadınız mı? Partiler de bunlara değinince oy alabiliyorlar, mesele budur.

Leonardo
09-04-2018, 18:16
Saltanat olmasa bile Osmanlı torunları var hala ve duygusal bağ bitmiş değil. Cumhuriyet olması, din ve milliyetçiliği ortadan kaldırmıyor. Şu an tamamen bu 2 unsur üzerinden yürüyor siyaset. Sosyalizm ve liberalizmin ülkemizle hiç ama hiç alakası yok, oralara gelinmedi daha.

Siz olması gerekeni söylüyorsunuz ama olan farklı. Ateist şöyle, komünist şöyle, Kürtler şöyle diye hiç propaganda duymadınız mı, ayrıştırma duymadınız mı? Partiler de bunlara değinince oy alabiliyorlar, mesele budur.

- Ama ilkel olduğumuz için öyle bir de garip bir döneme girdiğimiz için öyle.
90'ların sonundan beri. haksızlığa uğradığını düşünen kitleler Avusturya'daki gibi neo-nazilerin ya da Lepenci ırkçı-faşistlerin peşine takılıyorlar. Onlarda insanlar yabancılar yüzünden işsiz kaldıkları için bu var. Çoğu ülkede de bu tür partilere karşı ya önlem alınıyor, ya da Almanya'daki gibi eli kolu bağlanıyor, kimseye zarar veremiyorlar.

Bizdeki durum zaten anormal. Fas'taki sisteme benziyor. Orada da kısmi saltanat var. Partilerin hepsi (bakarsanız) Miliyetçi parti, Muhafazakar milliyetçi parti, Liberal muhafazakar parti, Şeriatçı-muhafazakar parti filan.

Benim dediğim Cumhuriyet böyle tasarlanmamış. Cumhuriyetin iki ayağı
1) ülkenin patronları, sermaye, burjuvazi
2) Halk.

O yüzden normal demokraside sağ parti, sol parti, bir de ortadaki parti vardır.

Miliyetçi partiye oy veren bir şey anlamıyordur. Dinci ile aynı düzeydedir.

Velhelebe
09-04-2018, 19:22
- Ama ilkel olduğumuz için öyle bir de garip bir döneme girdiğimiz için öyle.
90'ların sonundan beri. haksızlığa uğradığını düşünen kitleler Avusturya'daki gibi neo-nazilerin ya da Lepenci ırkçı-faşistlerin peşine takılıyorlar. Onlarda insanlar yabancılar yüzünden işsiz kaldıkları için bu var. Çoğu ülkede de bu tür partilere karşı ya önlem alınıyor, ya da Almanya'daki gibi eli kolu bağlanıyor, kimseye zarar veremiyorlar.

Bizdeki durum zaten anormal. Fas'taki sisteme benziyor. Orada da kısmi saltanat var. Partilerin hepsi (bakarsanız) Miliyetçi parti, Muhafazakar milliyetçi parti, Liberal muhafazakar parti, Şeriatçı-muhafazakar parti filan.

Benim dediğim Cumhuriyet böyle tasarlanmamış. Cumhuriyetin iki ayağı
1) ülkenin patronları, sermaye, burjuvazi
2) Halk.

O yüzden normal demokraside sağ parti, sol parti, bir de ortadaki parti vardır.

Miliyetçi partiye oy veren bir şey anlamıyordur. Dinci ile aynı düzeydedir.

Dedikleriniz olması gerekene dair şeyler, yani aslında şöyle böyle olması lazım tarzı. Ama bildiğiniz gibi olan ise benim dediğim gibi. Bu durumu kurtarıp farkındalık oluşturmak yine din ve milliyetçiliğe bağlı. Din ve milliyetçiliğe atıf yapan ve çok iyi eleştiriler getiren sağlam bir muhalefet şart, şu an muhalefet yok gibi bir şey. Muhalefet insanları ikna edip iktidara gelebilirse birçok şey çözülebilir, Avrupa gibi olunabilinir. Dolayısıyla halkı ikna etmek suretiyle bilgilendirecek muhalefet lazım ama kimse yok piyasada.

Leonardo
10-04-2018, 13:51
Din ve milliyetçilik özünde kötü şeyler değil.
Ama sürekli bunların seçilmesi demek halkın siyasetten anlamaması demek. Toplum sözleşmesi nedir? Cumhuriyet nedir? bilmiyorlar demek.

Çünkü
- "Ben Müslümanım"
- E bende Müslümanım.
- "Ben Türkiye'yi seviyorum"
- Ben de seviyorum.

Bunlar geyik muhabetidir.
Yurt dışında da var. İnsanların eğitim düzeyi ile alakalı. Liberalizm ne bilmiyor. Sosyalizm ne bilmiyor. Merkez partiyi de anlamıyor. O yüzden din veya millet partisine yöneliyor. Doğrudan eğitim düzeyi ile alakalı. Bizde sosyalizm bastırıldı. Bastırılmasa bizde de sivil toplum kuruluşları olsun, sendika olsun, sol partiler olsun, daha renkli ve kalabalık bir siyaset olacaktı.

İsrail de de aynı sorun var. Cumhuriyet var, ama tamamen dengesiz bir siyaset hayatı var.

Velhelebe
10-04-2018, 14:54
Sosyalizm ve komünizm öcü olarak gösterildi, sosyalist ve komünist denilince bölücü akıllara geldi. Dolayısıyla sosyalizm ve komünizm lafzı bile iknayı engeller ve başarı imkansızlaşır. Hasılı mevcut siyasette sosyalizm ve komünizme atıf yapılamaz ve yapmamak da gerekir.

Dini ve milli değerleri överek önce güven kazanılmalıdır, ardından iktidar eleştirilebilir ama eleştiriler çok kritik olmalı ve halkta karşılığı olmalıdır. Muhabbet aynı yerde dönüp duruyor, muhalefet yok ortada, yapabilecek şahıslar piyasada yok, piyasada olan kişilerse işi bilmiyor, iknayı bilmiyor, konuşmayı ve eleştirmeyi bilmiyor. Farkındalık nasıl oluşacak?