PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : MİTHRA(S)


Ahlaksız
08-07-2018, 17:44
M.Ö.1500-1000 arasında yazıldığı düşünülen Zerdüştlük dininin kutsal kitabı Avesta'da,Ahura Mazda'nın en büyük rakibi,oğlu veya ikiz kardeşi olarak gösterilen Mithra,gökyüzü ve güneşle ilgili bir tanrıdır..Mithra güneş değildir,o ışıktır..Göksel ışığın tanrısıdır..Güneş onun maddi aracıdır..Aynı zamanda hakikatin,bağlılığın,verimliliğin,geniş otlakların tanrısıdır..Görünmez bir tanrıdır..Hep tek ve bekardır..Önceleri Ahura Mazda'ya tanrıların en büyüğü diye yakarılmış ama sonradan Mithra ve Anahita'ya da yakarılmıştır..Mithras,mesih,kurtarıcı,arabulucu,k oruyucu rollerine sahiptir..Beyaz atların çektiği muhteşem bir savaş arabasıyla etrafta dolaşır..Işığın tanrısı olarak,karanlığın/günahın/pisliğin düşmanıdır..Mithras tapısı,erkeklerin oluşturduğu küçük gruplardan oluşur..Mithras tapımında yeniden dirilme ayinlerinde bal kullanılır..Mithras gizemlerindeki inisiyasyon törenlerinde 12 havari,tanrı insan Mithras'ın çevresindedirler..Mithras gizemlerindeki katılımcılara ekmek ve şarap verilir..Mithracı tapınağının ünlü bir yazıtında ''kan dökerek bizi kurtardın'' yazar..Mithra boğa öldürüyor ama antik İran'da ejderha öldürme ritüeli(miti) de görülüyor..Mithras gizemlerinde ruh,7 gezegensel gök yoluyla ilahi varoluşa yükselmiş düşüncedir..
Kaynaklar;
Cennet'te kim kimdir?-Giovanni Bandini
İlkçağ gizem tapıları-Walter Burkert
İlkçağ tarihi-V.Diakov-S.Kovalev
Kutsal kitapların kaynakları 1-2-3 Turan Dursun
Şeytanın genel tarihi-Gerald Messadie
Zerdüşt avesta bölümler-Eshat Ayata
Zerdüşt dini-Irach J.I.Taraporewala
Yahudi mistisizmine giriş-Joshua Abelson
Sayıların gizemi-Annemarie Schimmel
Gnostikler ilk hristiyan sapkınlar-Sean Martin
İsa'nın gizemleri-Tımothy Freke-Peter Gandy
Thespis-Theodor H.Gaster

Leonardo
08-07-2018, 20:35
Farmasonluğun öncüsü, bizdeki tasavvufa benzeyen bir din diye biliyorum. dönemin Okült geleneklerinden bir tanesi. Girince de prestijin oluyor, kariyerinde yardım ediyorlar filan (eski roma dönemi)

Ahlaksız
09-07-2018, 15:43
Farmasonluğun öncüsü, bizdeki tasavvufa benzeyen bir din diye biliyorum. dönemin Okült geleneklerinden bir tanesi. Girince de prestijin oluyor, kariyerinde yardım ediyorlar filan (eski roma dönemi)
Masonluğun veya sufizmi öğrenmek/anlamak için Mithra konusunu da bilmek lazım..Mithra konusu,tüm bu inanışların çıkış noktasıdır..Gizem dini denilen şeylerin kökeninde Perslerin bu inancı vardır..İsa'nın da arketipi olduğu,aynı zamanda Yahudiliğin de bu inançtan beslendiği ortadadır..

Leonardo
19-07-2018, 16:02
- Ben bu kadar ileri gitmezdim.


Mitraizm İran kökenli bir gizemcilik öğretisi.
Ama İran'da değil, roma toprakalrında çok yayılmış.


Gizemcilik demek bir takım sembollerle, gizli, sadece üyelern onların da inancın basamaklarında ilerledikçe bir şeyleri öğrendiği ruhsal öğreti demek.


Bu da tıpatıp masonluğa benziyor. Ama BU tür öğretiler (mesela Pytagorculuk) eski Mısıra kadar gider.


Tasavvuf öğretisi ile bu inançlar arasında paralellik vardır. Ama tasavvufun gizli bir yönü yoktur.


Masonluğun gizli tutulma sebebi, tapınakçıların filan kiliseden korkmalarıdır.


Mitraizm konusunda o yüzden emin değilim. Çünkü Roma döneminde dini baskı pek yok. Ama 2000 yıl öncesinden söz ediyoruz. Gizli bir öğreti olduğu, gizemci bir gelenek olduğu ve bazı yerlerde gizli tapınaklar inşa ettiklerini biliyoruz. Başka bir şey bilmiyoruz. Arolog olmayan biri bu konuda atıp tutuyorsa çok da inanmayın derim.


+ Roma dönemi boyunca bu türden kültler, özellikle kadınlara ya da özellikle erkeklere hitap eden gizli tarikatlar filan çok yaygın. Sebepleri de tartışılır.


Masonluk tapınak şövalyelerinden çıkıyor. apınak şövalyelerinin de kabaladan etkilendikleri filan söyleniyor. O konuları da çok bilmiyorum. :)

Ahlaksız
19-07-2018, 20:02
Leonardo;mithracılık sadece Roma'da değil,İran ve çevresinde hep yaygındı..Bu masonluk veya tapınak şövalyeleri meseleleri,sonraki meseleler..Bu bahsettiğimiz gizem tanrısı Mithra ve gizem dinleri,antik çağa/tarihe ait olgular..
Bugün Yahudilik,hristiyanlık,islam veya bu dinlerle bağlantılı farklı görüşlerin kökeninde;hep bu gizem dinleri ve bağlantıları var..Mithra bu yüzden çok çok önemli..
Yazımdaki kaynaklardan birine bakalım;İlkçağ gizem tapıları-Walter Burkert
Diyor ki adam..İlkçağda genel olarak 5 gizemden veya gizem dininden bahsedebiliriz;
-Eleusis
-Ana tanrıça
-İsis
-Dionysos
-Mithras
Bunların en eskileri Mithras ve İsis..Hangisi daha eski,bu tartışılır..
Zaten kitabında bunlar hakkında yazmış..Ben size,örnek olarak bir kurgu yapacağım şimdi..
Bu adam kitabında diyor ki,İsis tapımına katılanlar keten kumaştan elbise giymişler..Bu İsis,hristiyanlıktaki Meryem'e takabül ediyor..İsis'in eşi Osiris'in heykelini de keten kumaşlara sarmışlar..Sözde İsa'nın ölüsünü de keten bir kumaşa sarmışlar..Aynı şekilde Adonis'in de..Yani,mitoloji ufak değişikliklerle devam ediyor..
Buradan nereye gidebiliriz?Muhammed'in de keten hırkası olduğu söylenir..Sufilerin de keten hırkalar giydikleri bilinir..
Hep aynı şey..
Walter Burkert,Mithras gibi gizemlerin masonluğu doğurduğunu da belirtmiş..Ayrıca 391-392 yıllarında pagan(bu bahsettiğimiz gizem konusu) dinlerin/tapınakların tamamen ortadan kaldırıldığını belirtir..
Ayrıca tasavvufun gizli bir yönü de vardır..Sufiler kendilerini her zaman ''Allah'ın seçkin kulları'' olarak görmüşlerdir..

Bence olan şu;
İran topraklarında gelişen Mithras dini/inancı,Babil'de sürgün bulunan Yahudileri etkisi altına aldı..Yahudiler buradan kendi dinlerini yarattılar..Zaten tanrıları Yahve,Mithras'ın Yahudi versiyonudur..Yahudilik içinden ortaya çıkan veya Yahudilikten beslenen gnostik akımlardan(mesela Esseniler) Hristiyanlık ortaya çıktı..Hristiyanlıktan beslenen gnostik akımlar(mesela ebiyonitler),İslam dinini ortaya çıkardı..

Leonardo
19-07-2018, 20:42
Bayağı bir gezinmişiz :) :)


- Ana-tanrıça çatal-höyükte,Neolitik dönemin başlarında MÖ 8000 filan.


Tunç çağında, ilk tarım toplulukları / şehir deletleri döneminde çok-tanrıcılığa geçiliyor. Ana-Tanrıça, örneğin babilde, kötü bir güç olan "tiamat"'a dönüşüyor filan. her yerde öyle değil. ama Stonehenge'de de erkeksi güneş kültü. geliyor. Ay*kültü (dişi) bitiyor. çünkü avcı-toplayıcılık yerini tarıma bırakıyor. ana hatları ile bu böyle


- İsis Roma'da Venüs'tür. gizem şeysi de olabilir ama ben duymadım.
- Dyonisos tarikatını duydum. Ama bunlar aşırı alkol tüketen, bizim standartlarımıza göre ruhsal yönü olmayan bir kült.
- Eleusis duymadım.


- Mitraizm İran'dan çıkıyor. Ama İran'da o kadar popüler değildi diye biliyorum.


- Yahudilik bunlardan önce vardı. Ramses döneminde Yahudi kölelerin Mısır'da yaşadığı kabul ediliyor. Ama tek tanrıcı oldukları için tabi ki içine kapalı ve çok da sevilmeyen bir topluluk. Yine de Bazı Mısır Kraliçelerinin Yahudi olmuş olabilecekleri bile ima ediliyor.


- Hıristiyanlık Yahudilikten türemiştir. Ama Roma imparatorluğu çökerken bazı "adetler" Hıristiyanlığa geçmiştir. Dinin özünün Mitras gizemleri ile filan alakası yok.


- Sufizm'de gizli bir şey yok. İlk günde her şeyi açık açık söylüyorlar. Tasavvuf neyse odur. Yani 1000'li yıllarda islamın yeniden saflaştırılıp, düzeltilme çabası.


- Gizemlere benzetilmek istenir. Çünkü bazı prensipler dışardan benziyor gibidir. Ama aynı şey olduğuna ben inanmıyorum.


/Seçkin kul filan yok. Hatta İslami temeli olan sufizmi iyi anlar. Sufizm islam'da da çıkmaz. İslam'ın biraz arıtılmış, yoğun bir formu diyebilirim.


/ Da vinci şifresi şeylerine de çok girmeyin.

Ahlaksız
19-07-2018, 21:06
Dinin özünün Mitras gizemleri ile filan alakası yok..
Leonardo;benim ''bence'' dediğime takılma..Ben veriler ışığında yazıyorum..Yoksa neyin nereden çıktığını,tıpkı senin gibi subjektif olarak yorumlamasını da bilirim..
Ben ''dinin özü Mithras gizemleridir'' demedim..''Semavi dinlerin kökeninde bu inanış/din vardır'' dedim..Bunu sen keyfi bir yorum olarak algılıyorsun sanırım..Da vinci filan dediğine göre,benim salladığımı sanıyorsun..
Olan şey bu..Sallamakla,subjektiflikle alakası yok..İtiraz edilecekse,ortaya veri konur..

Neva
20-07-2018, 00:06
Oryantalist urunlerin karakteristik ozelligi, mevcut tum inanclari kaldirip antik Yunan'a dayamak, en buyuk sorunu ise paralojik olarak ele alamamasi bu yonuyle de yanilticidir.

Mitracilik veya Ahura Mazda koklu inanclardan biridir, buna kimsenin itirazi yok, ama mevcut dinlerin sadece burdan evrildigini ileri surmek objektif degil. Kuskusuz birtakim kultler etkilesim sebebiyle alinmistir.
Mitraciligin gizemli bir tarafi filan da yok. Gunes ne kadar eril bir tanriyi bir donem ifade ediyorsa, Ahura Mazda'da isigi temsil eder, sonuc itibariyle aydinligin temsilidir. Karanlik/ Aydinlik anlayisi(inanclara iliskin) Kimya ne kadar gizemliyse, mitolojilerde o kadar gizemlidir ancak, Okult dediginiz arkaik, basit kimyadir.


Edebi yazina dahi bunlar konu olmustur.( siir, sarki, turku vb..)

Su ornekle daha iyi anlasilabilir belki; gunesin(yildizin) tanri olusu ayri bir konudur, gunesten isik yontan sert adamlarin mevcudiyeti ayri bir konudur. Bunlar hep Mujgan'a dairdir. Mujgan burada sakli oge ana tanricayi simgeler.

Yakin dogu ayaginda ise, Mujgan bu kez isimsiz gibi algilanir, oysa bu ayakta o Sadiye'dir (el Saddai), bir yar'dir(sevgili), bu yuzden adalardan, modalara gecilir, Yar elinden zehir olsa bade diye icilir.
Sehadet, Sadiyenin basi Icindir.

Belli bolgelerde Nemrut'un kizina turkulerle ileni babinda yuceltme yapilir. Keza Hayyam'da da gorulur, eril tanriya oykunme...

Bunlarin tumunde, islenen oge ay kultudur, ama asil gizli gibi algilanip, gercekte gizli olmayan isik bahsidir.

Burkett, antik Yunan'a iliskin, eski donemlerdeki etoloji bahsini (kurban), cikarimlarini buna dayandirir.Elefsis kasaba mitlerinde, bahse konu Demeter ve Kore bahsidir. Ki kabaca 4. Yuzyilda popularite kazanmis, ki cok daha eski mitlerde kafatasindan icki vs. icmek de bir ritueldir. Isa'nin meshur kasesi sonraki donemde ortaya cikmis bir anlayistir.


Hayli onu da gectik, Catalhoyugun Ana tanricasini, Kibele'yivs. nereye saklayacagiz, veya Sumer'i ?

Hepsinden daha koklu eski tip Samanizm varken, Kaldi ki Elefsis mitlerinde dahi, Kaldi'lerin domuzu/ dumuzi oldurulurken, oryantalizmin mizragi, cuvala sigmaz.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Calydonian_Boar

Cunku rituelin icerigi belli, erkisiler hayvani oldurur, kadinlar agit yakar, sarki soyler, aglayarak..

Buradan Masonluga filan ulasilmaz, Kaldi ki masonluk icin soylenilenlerin cogu sehir efsanesidir, toplumlar gizemi pek sevdiklerinden abarttikca abartirlar.

Antik Pers'in ejderha oldurulmesi ise benzer rituellerden sadece biri. Bozulmamis sufilikte, ki orjin kokeni arkaik Samanizm'e dayanir, oyle seckinler falan filan yoktur. Bunun disinda kalanlarin bu ekole yapistirdigi yaftadir.

Ahlaksız
20-07-2018, 00:24
Neva;karşılaştırma yapmak lazım,aradaki kurguyu iyi yapmak lazım..Ben satıhtan yazıyorum konuyu,çok detaylı konular bunlar..
Yukarıda keten örneği verdim..Bir başka örnek daha vereyim..Mithracılıkta kadına yer yoktur..Bu gizem dinine mensup özel insanlar,kadınları aralarına almıyorlar..Yahudilikteki,hristiyanlıktaki ve islamdaki kadın düşmanlığı,buradan kaynaklanır..
Ya da kurban meselesi,buradan kaynaklanır..Ya da mesih meselesi,buradan kaynaklanır..
Şu da var..Semavi dinler,direk bu inancı baz almadılar tabi ki..Bu inanç(din),semavi dinlerin oluşumunu sağlayan ana kaynak..Mithra,Suriye'de Adonis oluyor,Ugarit'te Baal oluyor,Mısır'da Osiris oluyor..Bunların hepsi aynı tanrı aslında..İşlevleri aynı,karakterleri aynı..Yahve konumda belirtmiştim hepsini..

Oryantalistler herşeyi Yunan'a filan dayandırmazlar..Mesela bu yazımdaki kaynaklardan birisi,Gerald Messadie..Adam müthiş birisi..Yahudiliği,mazdacılığa dayandırır..

Çatalhöyük'ü veya şamanizmi karıştırmayın..Bunlar daha eski konular..

Leonardo
20-07-2018, 00:46
Antik Pers'in ejderha oldurulmesi ise benzer rituellerden sadece biri. Bozulmamis sufilikte, ki orjin kokeni arkaik Samanizm'e dayanir, oyle seckinler falan filan yoktur. Bunun disinda kalanlarin bu ekole yapistirdigi yaftadir.



- Sufizmin bence Şamanizm ile de alakası yok.
İslamın biraz basitleştirilmiş / sadeleşmiş hali diyebilirim.

Leonardo
20-07-2018, 00:52
- "dinlerin evrimi" diye bir şey var. Yanlış anlaşılmasın. Ama bu konuda bilimsel kalmakta fayda var.


Mitrascılık / masonluk "gizem" dediğimiz şeyle alakalı.


Sufizm mistisizm ile alakalı.


bu ayrımları yaparsak daha kolay yol alırız.


- Dyonisos kültü ne ben bilmiyorum. O da mistik bir akım.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cult_of_Dionysus


/ tarihte geriye gittikçe bilgimiz de azalıyor.

Neva
20-07-2018, 01:27
- Sufizmin bence Şamanizm ile de alakası yok.
İslamın biraz basitleştirilmiş / sadeleşmiş hali diyebilirim.

Bugunku sufizm degil bahsettigim, arkaik tip soz edilen.

Neva;karşılaştırma yapmak lazım,aradaki kurguyu iyi yapmak lazım..Ben satıhtan yazıyorum konuyu,çok detaylı konular bunlar..
Yukarıda keten örneği verdim..Bir başka örnek daha vereyim..Mithracılıkta kadına yer yoktur..Bu gizem dinine mensup özel insanlar,kadınları aralarına almıyorlar..Yahudilikteki,hristiyanlıktaki ve islamdaki kadın düşmanlığı,buradan kaynaklanır..
Ya da kurban meselesi,buradan kaynaklanır..Ya da mesih meselesi,buradan kaynaklanır..
Şu da var..Semavi dinler,direk bu inancı baz almadılar tabi ki..Bu inanç(din),semavi dinlerin oluşumunu sağlayan ana kaynak..Mithra,Suriye'de Adonis oluyor,Ugarit'te Baal oluyor,Mısır'da Osiris oluyor..Bunların hepsi aynı tanrı aslında..İşlevleri aynı,karakterleri aynı..Yahve konumda belirtmiştim hepsini..

Oryantalistler herşeyi Yunan'a filan dayandırmazlar..Mesela bu yazımdaki kaynaklardan birisi,Gerald Messadie..Adam müthiş birisi..Yahudiliği,mazdacılığa dayandırır..

Çatalhöyük'ü veya şamanizmi karıştırmayın..Bunlar daha eski konular..
Karsilastirma yapmana kimse birsey demiyor ki, tek sorun yapilan elestiriyi sahsina olarak alma, yaptigin calismaya iliskin al mumkunse..Konu sabitleyerek bir yere varamayiz. Cunku katilimcilar tek tarafli dusunmuyor olabilir. Tartismanin ozu bu olmali, senin karistirmayalim dedigin unsurlar da din inanc degil mi? Ne sebeple karistirmayacagiz, bunun altini doldur, sebep?

Samanik inanclar, Ana tanrica kultu hala bile dinamikken ustelik!?
O senin algiladigin sekilde kadina yer olmayis, oysa kendi iceriginde anlami daha farkli. Cunku Ana tanrica kultu var.

Kurban ise baslibasina bir kult. Ama kokeni mitolojik, bogayi oldurmek, ejderhayi oldurmek, domuzu oldurmek, bulbulu oldurmek vs. Gec donemde sistemli hale gelmis bir uygulama.. Primitif aldiginda gayet dogal ve siradan.

Satihtan yazdiginin farkindayim, ama kisisel olarak, ille de bir baslangic takintim yok ki, kurgulayayim!? Evrenin baslangici, dinlerin baslangici vs.vs baslangici gibi.. Bagintilar bulunabilir, kulturu bir etkilesim Sonucta, insanlarin yeryuzundekia hareketlerini, goclerini vs. Nasil ki durduramazsak bu da boyledir.

Oryantalistler herseyi Yunan'a dayandirirlar dememdeki kasit, dikkatli oku, verdigin yazarlardan sadece birine atifla elestiri getirdim, henuz digerlerini de acmadim. Kaldi ki Yunan'i da bosver, daha onemlisi objektif olamamasidir, oryantalizme iliskin, varsa da sayica cok cok azdir istisna olarak. Tabi bu onlarin sucu degil, Vatikan baskisi altinda ancak bu kadar olabiliyor.

Ha mesela dinlerin evrimi olarak bakacaksak, tanri'dan evvel ruh inanci var. Tanri daha dunku cocuk, keza organize dinler de...

Bosa demez koca Arif, Havva anan daha dunku cocuk sayilir diye... Anadolu bu baglamda gercekten besikler vermis bir cografya...Bu sebeple onemli. Senin yukarda saydiklariniz bircogu da bu cografyayla da ilgili inanclar bakimindan... Gobeklitepe mesela... Nasil aciklarsin?

- "dinlerin evrimi" diye bir şey var. Yanlış anlaşılmasın. Ama bu konuda bilimsel kalmakta fayda var.


Mitrascılık / masonluk "gizem" dediğimiz şeyle alakalı.

Guzel de masonluk nedir once bir tanimlanmali ki, kac kilo gizem barindiriyormus bilelim. Ne yapacagiz yani, aaa dolarin uzerindeki gozu tartisip 6 sinif komplo teorisi mi yazacagiz? Boyle mi bilimsel olacagiz?

Ahlaksız
20-07-2018, 16:46
Neva;Göbeklitepe,Çatalhüyük veya Şamanizm konuları;bahsettiğimiz Mithra konusundan daha eski olduğu için,''o konulara değinmeye gerek yok'' diyorum..Çünkü bahsettiğimiz konu,yerleşik hayata geçmiş insanların sistematik bir hale getirdikleri bir inançtır..

Şamanizm,orta asyadaki Türklerin inancı gibi algılanıyor ama daha geniş bir çevrede bu inanış hakimdir..Bu bir inanç mı,yoksa din mi tartışması da var ama ibre inançtan yana..Turan Dursun'da şamanizmin bir din değil de,bir inanç olduğunu söyler..
Şamanizm,geç paleolitik döneme dair bir inançtır..M.Ö.40,000 ile 12,000 arası..Aslında bu tarihlere dair şamanizme dair bir şey yok ama bu tarihler arasında olan şey de,şamanizmden farklı değildir..Şamanizmin başlangıcı olarak M.Ö.1000 yılı kabul ediliyor gibi..Bu resmi tarih tabi..
Bu inanca animizm,totemizm,fetişizm veya atalara tapınma gözüyle bakabilirsiniz..Buradaki mevzu büyüdür..Şaman aslında bir büyücüdür..Büyü gücüyle insanları kendine çekmekte,doğayı etkilediği düşünülmektedir..
Pers topraklarındaki Mithra veya Sümer topraklarındaki Dumuzi tanrısı,bir anda ortaya çıkmış değildir..Bu tanrılar,bu bahsettiğimiz şamanlık veya tengricilik inancının bir sistem haline getirilip,din olarak empoze edilmiş şeklidir..Yani şamanlıkla bugünün dinlerinin alakası çok ama dediğim gibi o kadar geriye gitmenin bir gereği yok..Ben tarımla birlikte ortaya çıkan dinleri baz alıp,günümüz semavi dinleri hakkında cümle kuruyorum..
M.Ö.10,000 ile 2,000 arasında Asya'da ARİLER diye bir ırktan/toplumdan bahsediliyor..Zamanla Hindistan ve İran olarak ikiye ayrılıyorlar..Hindistan metinlerinde (Vedalar) Mitra diye bir tanrı var..İran metinlerinde de(Avesta)Mithra diye bir tanrı var..
Şamanizm ama aslında animizm denilen şey ise,bu tanrının(mithra) ortaya çıkmasından önceki tarihlerde gündemde..Hem de aynı bölgede,yani asyada bu değişim yaşanıyor..Yani ''şamanizmin,yani büyücülüğün/ruhçuluğun Hindistan ve İran dinlerine etkisi kabak gibi ortadadır'' diyebiliriz..
Mesela şamanların ölüp yeniden doğma gibi mevzuları var..Aynı şeyi Mithra inancında da görüyoruz..Yani detaya indiğimizde,farklılıkların o kadar da önemli olmadığı görülür..
Şamanların gizli bir dilinden de bahsedilir..Bu gizlilik konusu,olduğu gibi Mithra dinine enjekte edilmiş,bugünün Hristiyanlığı da buralardan vücut bulmuştur..

Biraz da sufilikten bahsedeyim..Masonluğu boşverin..
Yazımdaki son cümle şöyle;
Mithras gizemlerinde ruh,7 gezegensel gök yoluyla ilahi varoluşa yükselmiş düşüncedir..
Şamanlar da göğe yükselirler..Miraca çıkarlar..Bunlar tesadüf değil tabi ki..Peki,bu sufilikte nasıl karşımıza çıkıyor?
Seyri sülük diye bir şey var..Sufi veya mürit,belli bir yoldan/makamdan geçerek bunu başarıyor..Burada 7 tane makamdan bahsedilir..
Ya da gizlilik konusu..Sufiler Muhammed'in batıni söylemlerini sadece kendilerinin anlayabileceğini,yani seçilmiş/özel kişiler olduklarını belirtirler..Şaman da aynen böyledir,Mithra'da,İsa'da..

Leonardo
20-07-2018, 21:49
Bugunku sufizm degil bahsettigim, arkaik tip soz edilen.


(...)



Guzel de masonluk nedir once bir tanimlanmali ki, kac kilo gizem barindiriyormus bilelim. Ne yapacagiz yani, aaa dolarin uzerindeki gozu tartisip 6 sinif komplo teorisi mi yazacagiz? Boyle mi bilimsel olacagiz?


- İşte anlatmaya çalışıyorum. Sizin lise eğitiminizde din dersi de vardı üstelik. Gelin görün kü yanlış bakıyorsunuz. :)


Feto okullarında filan "dinler tarihi" dersi bile varmış. ama yetersiz.


Youtube'da çok güzel videolar var. Bunları önerebilirim.


Tek tek açıklayayım:


- "Gizemcilik" eski Mısır'a dayanır. Bunlar bir takım kültlerdir. Ama herkesi üye yapmazlar, üyelerin gizli selamlaşmaları filan vardır. Mistik boyutu da vardır. "Herkesin erişemeyeceği" bilgiler vardır. Mesela Yunan Matematikçi Pytagoras, Thales filan Mısır'a gitmiş ve bu türden gizli cemaatlere katılmışlar. O zamandan bile daha eski bir şey.


Roma döneminde Mitraistler var. Aynı şekilde devam ediyorlar. Çırak - Kalfa - üstat olarak ayrılıyorlar. Her düzeyde belirli bilgilere erişiyorlar. Tam olarak ne yaptıkları asla kesin olarak bilinmiyor. Çünkü "gizli" bir cemaat. Yine de çoğu insan olumlu bakıyor. Çünkü zararlı değiller.


Orta çağda da Masonluk / tapınakçılık filan çıkıyor. Yine çok kafa patlatanlar oluyor. Ama aynı "gizemci" mantık devam ediyor. Mistik bir yönü de var. ama mistik bilgiler herkese açıklanmıyor.


- Mistisizmde bu yok. Yani Sufizm, şamanlık, Hindu mistisizmi, Budist mistisizmi, vs. Burada "gizli" bir şey yok. kalfa - çırak - üstat ayrımı yok. İlk günden ne sorarsan söylüyorlar. O yüzden diğeri gibi insanları korkutmuyor.


- "kült" dediğimiz apayrı bir şey. Eski Yunan / Roma'da mesela Baachus kültü var. Yanılmıyorsam çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar buna katılıyorlar. Eski toplumlar daha mistik ve bu konularda daha serbest oldukları için, mesela İSİS Kültü filan varmış (toplu halde seks filan yapılan)


Ya da Diyonisos kültü'nde de benim bildiğim yine seksli şaraplı ritüeller olurmuş. Eski insanlar öyle.


- Kurban kesmeye kızıyorsanız, Eski Atina'da herhalde kriz geçirirdiniz. Tanrı'ların "kan ihtiyacı" için sayısız hayvan resmen katledilirmiş. (etini fakirlere filan da dağıtmıyorlardı diye biliyorum) + insanların ciddi olarak aç oldukları bir dönemde.


/ Da seçeneksiz de değillerdi. Antik dönem, hatta daha önce Mısır dönemi, Felsefe, tıp, matematik gibi bilimlerin geliştiği bir dönemdi. O dönemde en mantıklısı gidip filozof olmaktı.


- Ama şu da var: Sokrates'in ölümünü hatırlayın. Biz her şeyden tek-tanrıcı dinleri sorumlu tutma eğilimindeyiz. Bu tarihsel örnek, çok tanrılı Atinalıların da gayet yobaz / dogmatik karar alabildiklerini gösteriyor.

Leonardo
20-07-2018, 21:53
Ahlaksız: Mitra dini hakkında elimizde ne kadar veri olduğunu ben bilmiyorum.


2000 yıl öncesinden söz ediyoruz. Şamanizm ile paralellik olacağını sanmam.


Şamanizmde "gizli öğreti" filan yok.


"Kam" veya "baksi" ye direk gidiyorsun. "Beni öğrencin yap" diyorsun. Kabul ederse ölünceye kadar şifacı oluyorsun. Dansları öğreniyorsun, kötü ruhları kovuyorsun filan.


Ama Roma ordusunda Komutanın senin gibi Mitra inancındaysa (aynı bugünün masonları gibi) adam seni kanadı altına alıyor, "birader"e yardım ediyor filan.


Yani ciddi hatta yapmayalım. Alakası yok diyorum :)

Ahlaksız
20-07-2018, 23:33
Leonardo;şamanların gizli bir dilleri var..Bu gizli dil ile büyücülük yapıyorlar,hastaları iyileştiriyorlar veya avın bereketi için dua ediyorlar..Bunu sadece Türk şamanlığı olarak görmeyin..Geç paleolitik dönemden beri,bu mevzu var..Kabaca 40,000 yıldan beri..Bu çok büyük bir rakam..
Bugün de şamanizm hayatta..Mesela Afrika'da bu tarz büyücüler,bugün de var..Bu büyücünün özel birisi olması,insanların anlamadığı bir dilde dualar filan etmesi,neyi doğurmuş?Din adamlarını..!
Sümer'deki veya Mısır'daki veya Pers topraklarındaki din adamlarını..Din adamları da halktan kendilerini soyutlayarak,özel insanlar olduklarını lanse ederler..Halkın anlamadığı bir dille dua filan ederler..Yani perşembenin gelişi,çarşambadan belli..Mitoloji dediğimiz şey,böyle işler..Arada bir kopukluk filan olamaz..

Mithra hakkında detaylı bilgi edinecekseniz,yazımdaki kaynakları edinmeniz lazım..

Natan
21-07-2018, 08:13
Guzel bir baslik. Hristiyanlikla birlestirilmeli diye dusunuyorum. Mesela konu ile ilgili basliklar bulunmali ve birlestirilmeli. Bu sekilde hristiyanlik alt basliginda sabitleyip, hristiyanligin temelleri seklinde yayinlayabiliriz. Isim bu olmaz cunku sabitte acilmis ayni isme sahip bir baslik var. Fakat mithra kokeni uzerine yogunlasabiliriz. Bazi arkadaslar konu ile ilgili ceviri yapip katkida da bulunabilir. Ben sahsen nacizane de olsa destek olurum.

Sayin ahlaksiz, isterseniz siz bu basliklari getirin yada sadece boyle kalsin. Veyahut yabanci bir kaynagi paylasabilirsiniz. Vakti olan ugrasir gibime geliyor. Gerci bu hali ile de guzel, net ve oz..Ne dersiniz?

Neva
21-07-2018, 09:08
Leonardo,

Feto okullarinda, ne tur bir dini ders veriliyor bilmiyorum, belki orada egitim almis olan arkadaslar varsa paylasirlar, basindan takip ettigim kadariyla bilmekteyim. Gizemcilik veya mistisizm kokeni Misir degil, bir kesimin empozesi ile boyle aktariliyor. Genellikle ortadogu merkezli algilaniyor, okyanusun diger ucunda da boyle inanclar var.
Bunun disinda Roma mitraciligi bahsettiginiz konu daha gec bir donem. Tapinakcilik neredeyse modern insanlik tarihi ile yasit, keza diger saydiklarinizda da benzer ogeler vardir. Sanmiyorum Sufizmi filan islamiyetle bagdastirilmis sekilde biliyorsunuz. Veya gunumuz samanligi anlattiginiz.

Demek siz korkuyorsunuz? Ilginc tabi..

Elbette kultler var, bahsettikleriniz de yaklasik gec donem.. Keza Yunan kulturundeki kurban rituellerini de biliyoruz.Kuskusuz felsefeye katkilari tartisilmaz. Fakat bahsettigim genel anlamda bu inanislarin koken aldigi, etkilesime girdigi oteki..


Ahlaksiz,
Evet o sekilde algilaniyor, zira tanri kavrami olmadigindan, ruh inanci daha baskin, durum boyle olunca ruhlarla ilgili islere buyucu bakiyor, diger sosyo vb. Sorunlarin cozumune iliskin de soz sahibi.

Elbette Turk samanligi ile sinirli degil bahsettigim. Genel anlamda samanizm. Pek cok cografyada hala yasaniyor. Animizm veya totemizim daha farkli ama bagintilar olabilir.

Ben acikcasi sistematik hale gecmeden oncesiyle ilgiliyim tabi bolge sinirlamasi yapmadan.. Kadim bilgiler tabir edilenin, onune gelene aktarilmamasi, ilgili toplumlarin bir sebeple kendilerini korumaya almis olmalari olabilir. Diger bir sebep de verilecek bilgiyi, tasiyabilecek veya deformasyona ugratmayacak kisilerin cok fazla olmamasi olabilir. Kesin bilgi ile kadim bilgi bu sekilde ayriliyor diyebiliriz sanirim.

Ari'ler hala mevcut, ayni topluluksa sayet bahsedilen. Anlasilan o ki epey direnmisler, yeni ahit 1997'lerde filan basilabilmis kendi orjin dillerine iliskin... Belki sonra bu konuda ayri bir baslik acabiliriz.

https://kwekudee-tripdownmemorylane.blogspot.com/2014/02/ari-aari-people-indigenous-agro-pottery.html

Ahlaksız
21-07-2018, 12:44
Natan;forumda bu konular işlenmiş,doğru..Mesela 10 yıl önce sizin açtığınız şu konu;
https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5491&highlight=mithra
Ben şu yazımdaki mithra bölümünü olduğu gibi,mitoloji bölümüne açtım;
https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=40756
Bu bölümde de bulunsun bu konu..Wikipedia gibi yerlere ulaşamayanlar,foruma ulaşıp,bu bilgileri edinebilir..

Neva;bu bahsettiğimiz konuları öğrenmek/anlamak o kadar zor değil..Asıl sorun,sizin ''ilgiliyim'' dediğiniz tarım öncesinde dönemde..Mesela göbeklitepe..Buraları inşa edenler avcı toplayıcılar..Bu insanların bu yapıları(sanat) nasıl yaptığı,neden yaptığı,çok da net değil..Ya da daha geriye gidersek,insanların evrimleri boyunca önce animizme mi inandıkları,yoksa totemizme mi;tartışılır..Tarım sonrası dönemden elimizde fazlaca veri bulunduğundan,mesela Sümer toplumu ile ilgili çok net şeyler söyleyebiliriz..Yerleşim yerleri,tapınaklar,ev aletleri veya dini/toplumsal yazıtlar;bizim net olmamızı sağlıyor..Mesela ''din nerden başlar?'' demiştiniz ya,bunu biliyoruz..Din,devletin başladığı yerde başlar ve devletin ilk olarak ortaya çıktığı yer Sümer olduğuna göre,din de Sümer'de başlamıştır diyebiliriz..Burada bir kafa karışıklığı,bir muğlaklık yok..Tarım öncesi böyle değil işte..

Leonardo
21-07-2018, 12:58
Ahlaksız:

- Olabilir. ben 2000 yıl önceki bir inanç olduğu için konunun zaten çok belirgin olmadığını düşünüyorum. Kaynak varsa tekrar alabilirim.


Eski Roma kültleri vs. eski tarih okuyanlarda tez konusu olabilir. O yüzden piyasadaki kitaplama ben çok güvenmiyorum.




Şimdi Şamanlıkta elbette bazı gizli bilgiler var. Ama kendin şaman veya öğrenci olduğunda, eski şamanın görevi bunları sana tamamen öğretmektir.


deminki mesajım silindi: Şamanizm'den, daha doğrusu animizmden Paganlığa bir geçiş vardır. Birinde herşeyin ruhu / enerjisi vardır. diğerinde Ay Tanrıçası, Fırtına Tanrısı, Nehir Tanrısı, Orman Tanrıçası vs diye ayırıp her birine tapınak filan inşa ediyorlar.


Gizli bilgiler yine var. Mesela Sekmet rahibeleri içinde Tıp bilgilerinin filan da olduğu gizli öğretilere erişiyorlarmış (eski mısırda). Bazen (şamanlıkta gibi) Trans halleri olup bu şekilde Tanrıça sekmet ile doğrudan karşılaşıyorlar filan.




Gizemcilik dediğin de benim bildiğim bu dönemde başlıyor ve Mısır'da başlıyor.
Gizemci insanlar Rahip filan olabiliyorlar. Ama öncelikli işleri din adamlığı olacak diye bir kural yok. MÖ 7yy'a gelindiğinde, Eski Yunan bilginleri, bu tarz eğitim almak için Mısır'a filan gitmeye başlıyorlar. Thales Pytagor vs böyle.


Mithras da bunun 400 yıl sonrası. İran kaynaklı bir gizemdir. Bunun içinde artık siyaset adamları, askerler, sıradan esnaf olan kişiler, tüccarlar ne arasan var.


Eski Mısır gizemleri konusunda kaynak var mı bilmiyorum. Mithras gizemleri, daha yakın dönem olduğu için, daha iyi biliniyor. Bir de masonlukla filan kıyaslama olanağımız var. Gizli bir örgüt. Ama olumlu yönleri var. gizli bilgiler var, bir takım düzeyleri var. filan öyle bir şey bu.

Leonardo
21-07-2018, 13:04
Neva:


(imam hatiplerde "dünya dinleri" dersi varmış. gülmek için söyledim :) )


- Kitaplarda Tapınakçılığı bu yazdığım (tarihsel) olgularla bağdaştıranlar var. Hatta Hz Süleyman'a kadar gidenler var.


Ama şu da var: "Süleyman tapınağı" Mö 7 yy'da filan inşa edildi diye biliyorum (tarihsel açıdan)


Yani efsaneleri filan ben çok iyi bilmem. Kabala çok eski bir gelenek. Yahudi tarihi kadar eski. Tapınakçılık / masonluk, tarihsel açıdan, haçlı seferlerinden daha eskiye gitmez. Yanlışsam düzeltin :)

Ahlaksız
21-07-2018, 19:12
Leonardo;kaynak olarak şu kitap enfestir..İçinde Mithras'ta var,Mısır gizemleri de..

https://www.idefix.com/Kitap/Isanin-Gizemleri/Din-Mitoloji/Hristiyanlik/urunno=0000000199429

Leonardo
21-07-2018, 20:24
- Galiba haklısın.
Şuranın son kısımlarında var:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mithraism


İlk Hıristiyanların ritüelleri ile Mitraistlerin ritüelleri arasında benzerlik var. Ama Hıritiyanlar bunu kabul etmiyorlar.


/ Olmuştur. Dinler / inançlar arasında etkileşim vardır.

Neva
22-07-2018, 00:07
Neva:


(imam hatiplerde "dünya dinleri" dersi varmış. gülmek için söyledim :) )


- Kitaplarda Tapınakçılığı bu yazdığım (tarihsel) olgularla bağdaştıranlar var. Hatta Hz Süleyman'a kadar gidenler var.


Ama şu da var: "Süleyman tapınağı" Mö 7 yy'da filan inşa edildi diye biliyorum (tarihsel açıdan)


Yani efsaneleri filan ben çok iyi bilmem. Kabala çok eski bir gelenek. Yahudi tarihi kadar eski. Tapınakçılık / masonluk, tarihsel açıdan, haçlı seferlerinden daha eskiye gitmez. Yanlışsam düzeltin :)

Hacli seferleri biliniyor zaten ama konuyla ilgisi yok.

Tapinakcilik, yani tapinagi koruma epey eskiye yonelik. Suleymani filan da gecer.. bir benzer ornek olarak Dravapala verilebilir cografi olarak bu ayakta.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dvarapala

Guardian okur musunuz?

Natan
22-07-2018, 10:12
Neredeyse iki kolum da sakatlandı ve bu mesajı sol orbir iki ormagimla zor yazıyorum. İsa'nın gizemleri adlı kitap muhteşemdir.

İsa olgusu paganizm kökeni eşliğinde anlatilliyor

Leonardo
22-07-2018, 14:41
Hacli seferleri biliniyor zaten ama konuyla ilgisi yok.

Tapinakcilik, yani tapinagi koruma epey eskiye yonelik. Suleymani filan da gecer.. bir benzer ornek olarak Dravapala verilebilir cografi olarak bu ayakta.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dvarapala

Guardian okur musunuz?



- Bu heykeller. eski inançta birer ruh barındırıyorlar. Bu ruhta tapınağı kötü enerjilerden koruyor. Eski Yunanda Medusa, Eski Mısırda sfenks, Eski Babil ve Asurda Lamasu, eski Hititlerde yine aslan vücutlu / kartal başlı heykeller bu görevi üstlenirdi.


/Tapınak şövalyeleri ile alakası yok bunların. İyice assassin's Creed olmayalım şurda yaw. :) :)

Leonardo
22-07-2018, 14:45
Neva:
Bu tür bir belgeseli yıllar önce Discovery'de de izlemiştim. Olabilir.


Ama Ben İsa'nın özgün bir ruhsal öğretisi gerçek bir kişilik olduğunu düşünüyorum. BU kişinin de tıpkı Sokrates gibi, sorun çıkardığı için Romalılar tarafından cezalandırıldığına filan inanıyorum.


- Dinlerin evrimi / etkileşimi vardır. Ama bir yere kadar. Bazen, mesela Buda gibi, biri yeni önerilerle ortaya çıkar bu da eski dinde değişime ya da yeni dinin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Neva
23-07-2018, 00:31
- Bu heykeller. eski inançta birer ruh barındırıyorlar. Bu ruhta tapınağı kötü enerjilerden koruyor. Eski Yunanda Medusa, Eski Mısırda sfenks, Eski Babil ve Asurda Lamasu, eski Hititlerde yine aslan vücutlu / kartal başlı heykeller bu görevi üstlenirdi.


/Tapınak şövalyeleri ile alakası yok bunların. İyice assassin's Creed olmayalım şurda yaw. :) :)

Yok bu sadece bir ornek, bahsettiginden fazlasini barindiriyorlar mitolojik olarak, dar capli dusuldugunde boyle algilaniyor olabilir mi?

Ille de sovalye isteyenler icin alakasi yok elbette, ama dedik ya genel bakiyoruz konuya sinirlanmis mitoloji ile boyle algilaman normal yani.

Neva:
Bu tür bir belgeseli yıllar önce Discovery'de de izlemiştim. Olabilir.


Ama Ben İsa'nın özgün bir ruhsal öğretisi gerçek bir kişilik olduğunu düşünüyorum. BU kişinin de tıpkı Sokrates gibi, sorun çıkardığı için Romalılar tarafından cezalandırıldığına filan inanıyorum.


- Dinlerin evrimi / etkileşimi vardır. Ama bir yere kadar. Bazen, mesela Buda gibi, biri yeni önerilerle ortaya çıkar bu da eski dinde değişime ya da yeni dinin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Elbette inaniyor olabilirsin, bunda bir problem yok benim acimdan..Fakat dusuncemi soracak olursan, kitapta ruh ogretisi filan da yok.

Sokrates ayri, o bir tanri rolune filan soyunmamis. Isa ise Ceres'e aykiri davrandigi icin dislanmis. Cok basitce gidip 12 tablet kanunlarina bakabilirsin. Bunlari islemistik forumda.

Leonardo
23-07-2018, 13:56
- ben yoktum o sıralar. Link verirseniz bakabilirim :)

Felâsife
09-11-2018, 07:44
Çok güzel konu olmuş, katkı verenlerin eline sağlık. Tabii herkes olayı kendi açısından ele alacak, bende Şamanlık ve Sufilik açısından şöyle bir bakacağım.

Bir zamanlar bu toplum içinde Şamanlar vardı, sonra bunlar birden bire "puf" oldular. Nereye gittiler, ne oldular kimseler bilmiyor.
Bu tuhaf değil mi?
Derken sonra Sufiler çıktı ortaya, bunlarda tarih sahnesinde şöyle bir göründüler, sonra onlarda "puf" oldular.
Puf oldular diyorum, zira son bir kaç yüz yıldır, hiç büyük bir Sufi gördünüz mü?
Peki bu tuhaf değil mi?

Hepsi Ortaçağın karanlık zamanlarda bir görünmüşler bir kaybolmuşlar. Ama bir Sufizm lafıdır gidiyor.

Sufizm tamam da, Sufi nerede?

Sorun şu ; Bir zamanlar çıkan bu insanlar gibisi, şimdilerde neden çıkmıyor?
Cevap ; Çünkü Sufizm de gizli.

Ortaya çıkmazda, çünkü Sufizm düzelteceği bir dünya da yok, o zaten düzgün... Düzeltmek sevdası ise kaostan başka bir şey değildir, Hasılı o gizli bir öğretidir, tıpkı Şamanlık gibi gizli.

Zaten Sufilik ve Şamanlık bir birine bağlıdırda.
Sufilik, Şaman versiyon 2 dir.

İkisini de az biraz bilinirse, ikisini çatmak kolay olur. Öteki türlü zaten gizli olan iyice gizlenecektir.
Onun aslında gizlenmesinede gerek yok, zira yanlış yerlere bakmak onu otomatikman gizleyecektir.
Şamanlar için şu denir; "Şaman inanmaz, deneyimler!"
Tasavvufta "Keşf ve İspat!" vardır.
Aynı şey...

Şamanlık bir Usta/Çırak ilişkisidir.
Tasavvufta Şeyh/Mürit denen Usta/Çırak ilişkisidir.
Aynı şey...

Şamanlar edebi kişilerdir, öykü şiir vb. uzmanıdırlar.
Tasavvufçular da edebi kişilerdir öykü şiir onların hayatıdır.
Aynı şey...

Şamanlar da Ruhlar Rüyalar vardır.
Tasavvufta da Ruhlar Rüyalar vardır.
Aynı şey...
vs.

Ayrı görüldükleri belki de tek nokta Doğa/Şehir olayıdır, Şamanlar doğanın adamıdırlar, şehir onları boğar.
Sufiler daha çok şehir adamıdırlar, ama bir hırka bir lokma yaşam onları, yalnızlığa iter. Onlar yalnızdırlar.
Fakat dediğim gibi, Sufiler şehir yaşamına uyarlanmış, Şamanik versiyon 2 dirler.
Uyarlama oldukları içinde aslında çokta uyum sağlayamazlar.

İşin gerçeği doğa veya şehir ikisi de bunlar için yabancı topraklardır, bunu yerliler de çok iyi bilirler, bu dünya insana ait bir yer değildir. İnsan bu dünya da yabancıdır.

Şamanlarda mesela, öldükten sonra dirilme, reankarnasyon olayı yoktur ama onlarda şu vardır, ölen Şaman, hayatta ki Şamana ruh olarak destek verir.
Dolayısıyla hayatta ki bir şamanın yardımcı ruhları olur, yardımcıları olmayan Şaman, çakma Şamandır.
Öyleki 100 civarı ve üzeri yardımcı ruhları olan Şamanın inanılmaz işler başarabileceğinden bahsedilir.

Sevgiler