Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Mitoloji & Esoterisizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 08-07-2018, 17:44
Ahlaksız Ahlaksız isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart MİTHRA(S)

M.Ö.1500-1000 arasında yazıldığı düşünülen Zerdüştlük dininin kutsal kitabı Avesta'da,Ahura Mazda'nın en büyük rakibi,oğlu veya ikiz kardeşi olarak gösterilen Mithra,gökyüzü ve güneşle ilgili bir tanrıdır..Mithra güneş değildir,o ışıktır..Göksel ışığın tanrısıdır..Güneş onun maddi aracıdır..Aynı zamanda hakikatin,bağlılığın,verimliliğin,geniş otlakların tanrısıdır..Görünmez bir tanrıdır..Hep tek ve bekardır..Önceleri Ahura Mazda'ya tanrıların en büyüğü diye yakarılmış ama sonradan Mithra ve Anahita'ya da yakarılmıştır..Mithras,mesih,kurtarıcı,arabulucu,k oruyucu rollerine sahiptir..Beyaz atların çektiği muhteşem bir savaş arabasıyla etrafta dolaşır..Işığın tanrısı olarak,karanlığın/günahın/pisliğin düşmanıdır..Mithras tapısı,erkeklerin oluşturduğu küçük gruplardan oluşur..Mithras tapımında yeniden dirilme ayinlerinde bal kullanılır..Mithras gizemlerindeki inisiyasyon törenlerinde 12 havari,tanrı insan Mithras'ın çevresindedirler..Mithras gizemlerindeki katılımcılara ekmek ve şarap verilir..Mithracı tapınağının ünlü bir yazıtında ''kan dökerek bizi kurtardın'' yazar..Mithra boğa öldürüyor ama antik İran'da ejderha öldürme ritüeli(miti) de görülüyor..Mithras gizemlerinde ruh,7 gezegensel gök yoluyla ilahi varoluşa yükselmiş düşüncedir..
Kaynaklar;
Cennet'te kim kimdir?-Giovanni Bandini
İlkçağ gizem tapıları-Walter Burkert
İlkçağ tarihi-V.Diakov-S.Kovalev
Kutsal kitapların kaynakları 1-2-3 Turan Dursun
Şeytanın genel tarihi-Gerald Messadie
Zerdüşt avesta bölümler-Eshat Ayata
Zerdüşt dini-Irach J.I.Taraporewala
Yahudi mistisizmine giriş-Joshua Abelson
Sayıların gizemi-Annemarie Schimmel
Gnostikler ilk hristiyan sapkınlar-Sean Martin
İsa'nın gizemleri-Tımothy Freke-Peter Gandy
Thespis-Theodor H.Gaster
Alt 08-07-2018, 20:35
Leonardo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Leonardo Leonardo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Farmasonluğun öncüsü, bizdeki tasavvufa benzeyen bir din diye biliyorum. dönemin Okült geleneklerinden bir tanesi. Girince de prestijin oluyor, kariyerinde yardım ediyorlar filan (eski roma dönemi)
Alt 09-07-2018, 15:43
Üyeliğini Sonlandırmış

Leonardo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Farmasonluğun öncüsü, bizdeki tasavvufa benzeyen bir din diye biliyorum. dönemin Okült geleneklerinden bir tanesi. Girince de prestijin oluyor, kariyerinde yardım ediyorlar filan (eski roma dönemi)
Masonluğun veya sufizmi öğrenmek/anlamak için Mithra konusunu da bilmek lazım..Mithra konusu,tüm bu inanışların çıkış noktasıdır..Gizem dini denilen şeylerin kökeninde Perslerin bu inancı vardır..İsa'nın da arketipi olduğu,aynı zamanda Yahudiliğin de bu inançtan beslendiği ortadadır..
Alt 19-07-2018, 16:02
Üyeliğini Sonlandırmış

- Ben bu kadar ileri gitmezdim.

Mitraizm İran kökenli bir gizemcilik öğretisi.
Ama İran'da değil, roma toprakalrında çok yayılmış.

Gizemcilik demek bir takım sembollerle, gizli, sadece üyelern onların da inancın basamaklarında ilerledikçe bir şeyleri öğrendiği ruhsal öğreti demek.

Bu da tıpatıp masonluğa benziyor. Ama BU tür öğretiler (mesela Pytagorculuk) eski Mısıra kadar gider.

Tasavvuf öğretisi ile bu inançlar arasında paralellik vardır. Ama tasavvufun gizli bir yönü yoktur.

Masonluğun gizli tutulma sebebi, tapınakçıların filan kiliseden korkmalarıdır.

Mitraizm konusunda o yüzden emin değilim. Çünkü Roma döneminde dini baskı pek yok. Ama 2000 yıl öncesinden söz ediyoruz. Gizli bir öğreti olduğu, gizemci bir gelenek olduğu ve bazı yerlerde gizli tapınaklar inşa ettiklerini biliyoruz. Başka bir şey bilmiyoruz. Arolog olmayan biri bu konuda atıp tutuyorsa çok da inanmayın derim.

+ Roma dönemi boyunca bu türden kültler, özellikle kadınlara ya da özellikle erkeklere hitap eden gizli tarikatlar filan çok yaygın. Sebepleri de tartışılır.

Masonluk tapınak şövalyelerinden çıkıyor. apınak şövalyelerinin de kabaladan etkilendikleri filan söyleniyor. O konuları da çok bilmiyorum.
Alt 19-07-2018, 20:02
Üyeliğini Sonlandırmış

Leonardo;mithracılık sadece Roma'da değil,İran ve çevresinde hep yaygındı..Bu masonluk veya tapınak şövalyeleri meseleleri,sonraki meseleler..Bu bahsettiğimiz gizem tanrısı Mithra ve gizem dinleri,antik çağa/tarihe ait olgular..
Bugün Yahudilik,hristiyanlık,islam veya bu dinlerle bağlantılı farklı görüşlerin kökeninde;hep bu gizem dinleri ve bağlantıları var..Mithra bu yüzden çok çok önemli..
Yazımdaki kaynaklardan birine bakalım;İlkçağ gizem tapıları-Walter Burkert
Diyor ki adam..İlkçağda genel olarak 5 gizemden veya gizem dininden bahsedebiliriz;
-Eleusis
-Ana tanrıça
-İsis
-Dionysos
-Mithras
Bunların en eskileri Mithras ve İsis..Hangisi daha eski,bu tartışılır..
Zaten kitabında bunlar hakkında yazmış..Ben size,örnek olarak bir kurgu yapacağım şimdi..
Bu adam kitabında diyor ki,İsis tapımına katılanlar keten kumaştan elbise giymişler..Bu İsis,hristiyanlıktaki Meryem'e takabül ediyor..İsis'in eşi Osiris'in heykelini de keten kumaşlara sarmışlar..Sözde İsa'nın ölüsünü de keten bir kumaşa sarmışlar..Aynı şekilde Adonis'in de..Yani,mitoloji ufak değişikliklerle devam ediyor..
Buradan nereye gidebiliriz?Muhammed'in de keten hırkası olduğu söylenir..Sufilerin de keten hırkalar giydikleri bilinir..
Hep aynı şey..
Walter Burkert,Mithras gibi gizemlerin masonluğu doğurduğunu da belirtmiş..Ayrıca 391-392 yıllarında pagan(bu bahsettiğimiz gizem konusu) dinlerin/tapınakların tamamen ortadan kaldırıldığını belirtir..
Ayrıca tasavvufun gizli bir yönü de vardır..Sufiler kendilerini her zaman ''Allah'ın seçkin kulları'' olarak görmüşlerdir..

Bence olan şu;
İran topraklarında gelişen Mithras dini/inancı,Babil'de sürgün bulunan Yahudileri etkisi altına aldı..Yahudiler buradan kendi dinlerini yarattılar..Zaten tanrıları Yahve,Mithras'ın Yahudi versiyonudur..Yahudilik içinden ortaya çıkan veya Yahudilikten beslenen gnostik akımlardan(mesela Esseniler) Hristiyanlık ortaya çıktı..Hristiyanlıktan beslenen gnostik akımlar(mesela ebiyonitler),İslam dinini ortaya çıkardı..
Alt 19-07-2018, 20:42
Üyeliğini Sonlandırmış

Bayağı bir gezinmişiz

- Ana-tanrıça çatal-höyükte,Neolitik dönemin başlarında MÖ 8000 filan.

Tunç çağında, ilk tarım toplulukları / şehir deletleri döneminde çok-tanrıcılığa geçiliyor. Ana-Tanrıça, örneğin babilde, kötü bir güç olan "tiamat"'a dönüşüyor filan. her yerde öyle değil. ama Stonehenge'de de erkeksi güneş kültü. geliyor. Ay*kültü (dişi) bitiyor. çünkü avcı-toplayıcılık yerini tarıma bırakıyor. ana hatları ile bu böyle

- İsis Roma'da Venüs'tür. gizem şeysi de olabilir ama ben duymadım.
- Dyonisos tarikatını duydum. Ama bunlar aşırı alkol tüketen, bizim standartlarımıza göre ruhsal yönü olmayan bir kült.
- Eleusis duymadım.

- Mitraizm İran'dan çıkıyor. Ama İran'da o kadar popüler değildi diye biliyorum.

- Yahudilik bunlardan önce vardı. Ramses döneminde Yahudi kölelerin Mısır'da yaşadığı kabul ediliyor. Ama tek tanrıcı oldukları için tabi ki içine kapalı ve çok da sevilmeyen bir topluluk. Yine de Bazı Mısır Kraliçelerinin Yahudi olmuş olabilecekleri bile ima ediliyor.

- Hıristiyanlık Yahudilikten türemiştir. Ama Roma imparatorluğu çökerken bazı "adetler" Hıristiyanlığa geçmiştir. Dinin özünün Mitras gizemleri ile filan alakası yok.

- Sufizm'de gizli bir şey yok. İlk günde her şeyi açık açık söylüyorlar. Tasavvuf neyse odur. Yani 1000'li yıllarda islamın yeniden saflaştırılıp, düzeltilme çabası.

- Gizemlere benzetilmek istenir. Çünkü bazı prensipler dışardan benziyor gibidir. Ama aynı şey olduğuna ben inanmıyorum.

/Seçkin kul filan yok. Hatta İslami temeli olan sufizmi iyi anlar. Sufizm islam'da da çıkmaz. İslam'ın biraz arıtılmış, yoğun bir formu diyebilirim.

/ Da vinci şifresi şeylerine de çok girmeyin.
Alt 19-07-2018, 21:06
Üyeliğini Sonlandırmış

Leonardo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Dinin özünün Mitras gizemleri ile filan alakası yok..
Leonardo;benim ''bence'' dediğime takılma..Ben veriler ışığında yazıyorum..Yoksa neyin nereden çıktığını,tıpkı senin gibi subjektif olarak yorumlamasını da bilirim..
Ben ''dinin özü Mithras gizemleridir'' demedim..''Semavi dinlerin kökeninde bu inanış/din vardır'' dedim..Bunu sen keyfi bir yorum olarak algılıyorsun sanırım..Da vinci filan dediğine göre,benim salladığımı sanıyorsun..
Olan şey bu..Sallamakla,subjektiflikle alakası yok..İtiraz edilecekse,ortaya veri konur..
Alt 20-07-2018, 00:06
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Oryantalist urunlerin karakteristik ozelligi, mevcut tum inanclari kaldirip antik Yunan'a dayamak, en buyuk sorunu ise paralojik olarak ele alamamasi bu yonuyle de yanilticidir.

Mitracilik veya Ahura Mazda koklu inanclardan biridir, buna kimsenin itirazi yok, ama mevcut dinlerin sadece burdan evrildigini ileri surmek objektif degil. Kuskusuz birtakim kultler etkilesim sebebiyle alinmistir.
Mitraciligin gizemli bir tarafi filan da yok. Gunes ne kadar eril bir tanriyi bir donem ifade ediyorsa, Ahura Mazda'da isigi temsil eder, sonuc itibariyle aydinligin temsilidir. Karanlik/ Aydinlik anlayisi(inanclara iliskin) Kimya ne kadar gizemliyse, mitolojilerde o kadar gizemlidir ancak, Okult dediginiz arkaik, basit kimyadir.

Edebi yazina dahi bunlar konu olmustur.( siir, sarki, turku vb..)

Su ornekle daha iyi anlasilabilir belki; gunesin(yildizin) tanri olusu ayri bir konudur, gunesten isik yontan sert adamlarin mevcudiyeti ayri bir konudur. Bunlar hep Mujgan'a dairdir. Mujgan burada sakli oge ana tanricayi simgeler.

Yakin dogu ayaginda ise, Mujgan bu kez isimsiz gibi algilanir, oysa bu ayakta o Sadiye'dir (el Saddai), bir yar'dir(sevgili), bu yuzden adalardan, modalara gecilir, Yar elinden zehir olsa bade diye icilir.
Sehadet, Sadiyenin basi Icindir.

Belli bolgelerde Nemrut'un kizina turkulerle ileni babinda yuceltme yapilir. Keza Hayyam'da da gorulur, eril tanriya oykunme...

Bunlarin tumunde, islenen oge ay kultudur, ama asil gizli gibi algilanip, gercekte gizli olmayan isik bahsidir.

Burkett, antik Yunan'a iliskin, eski donemlerdeki etoloji bahsini (kurban), cikarimlarini buna dayandirir.Elefsis kasaba mitlerinde, bahse konu Demeter ve Kore bahsidir. Ki kabaca 4. Yuzyilda popularite kazanmis, ki cok daha eski mitlerde kafatasindan icki vs. icmek de bir ritueldir. Isa'nin meshur kasesi sonraki donemde ortaya cikmis bir anlayistir.

Hayli onu da gectik, Catalhoyugun Ana tanricasini, Kibele'yivs. nereye saklayacagiz, veya Sumer'i ?

Hepsinden daha koklu eski tip Samanizm varken, Kaldi ki Elefsis mitlerinde dahi, Kaldi'lerin domuzu/ dumuzi oldurulurken, oryantalizmin mizragi, cuvala sigmaz.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Calydonian_Boar

Cunku rituelin icerigi belli, erkisiler hayvani oldurur, kadinlar agit yakar, sarki soyler, aglayarak..

Buradan Masonluga filan ulasilmaz, Kaldi ki masonluk icin soylenilenlerin cogu sehir efsanesidir, toplumlar gizemi pek sevdiklerinden abarttikca abartirlar.

Antik Pers'in ejderha oldurulmesi ise benzer rituellerden sadece biri. Bozulmamis sufilikte, ki orjin kokeni arkaik Samanizm'e dayanir, oyle seckinler falan filan yoktur. Bunun disinda kalanlarin bu ekole yapistirdigi yaftadir.
Alt 20-07-2018, 00:24
Üyeliğini Sonlandırmış

Neva;karşılaştırma yapmak lazım,aradaki kurguyu iyi yapmak lazım..Ben satıhtan yazıyorum konuyu,çok detaylı konular bunlar..
Yukarıda keten örneği verdim..Bir başka örnek daha vereyim..Mithracılıkta kadına yer yoktur..Bu gizem dinine mensup özel insanlar,kadınları aralarına almıyorlar..Yahudilikteki,hristiyanlıktaki ve islamdaki kadın düşmanlığı,buradan kaynaklanır..
Ya da kurban meselesi,buradan kaynaklanır..Ya da mesih meselesi,buradan kaynaklanır..
Şu da var..Semavi dinler,direk bu inancı baz almadılar tabi ki..Bu inanç(din),semavi dinlerin oluşumunu sağlayan ana kaynak..Mithra,Suriye'de Adonis oluyor,Ugarit'te Baal oluyor,Mısır'da Osiris oluyor..Bunların hepsi aynı tanrı aslında..İşlevleri aynı,karakterleri aynı..Yahve konumda belirtmiştim hepsini..

Oryantalistler herşeyi Yunan'a filan dayandırmazlar..Mesela bu yazımdaki kaynaklardan birisi,Gerald Messadie..Adam müthiş birisi..Yahudiliği,mazdacılığa dayandırır..

Çatalhöyük'ü veya şamanizmi karıştırmayın..Bunlar daha eski konular..
Alt 20-07-2018, 00:46
Üyeliğini Sonlandırmış

Neva´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

Antik Pers'in ejderha oldurulmesi ise benzer rituellerden sadece biri. Bozulmamis sufilikte, ki orjin kokeni arkaik Samanizm'e dayanir, oyle seckinler falan filan yoktur. Bunun disinda kalanlarin bu ekole yapistirdigi yaftadir.

- Sufizmin bence Şamanizm ile de alakası yok.
İslamın biraz basitleştirilmiş / sadeleşmiş hali diyebilirim.

Önerilen Siteler