PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : HDP'den PKK saldırısına kınama

Neva
01-08-2018, 22:48
HDP, dün Nurcan Karakaya isimli sivil ile 11 aylık bebeğinin hayatını kaybettiği PKK saldırısını kınayan bir açıklama yaptı.

Dün Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, astsubay eşini ziyaretten dönen Nurcan Karakaya'nın kullandığı otomobilin geçişi sırasında, PKK'nin koyduğu ifade edilen el yapımı patlayıcı infilak etti. Patlamada, Nurcan Karakaya ve 11 aylık bebeği hayatını kaybetti.

HDP de saldırı üzerine, eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli imzalı bir kınama yayınladı.

"Üzüntümüz büyük" başlığı taşıyan kınama mesajı şöyle:

"Dün Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yola döşenmiş patlayıcının infilak ettirilmesi sonucunda yaşamını yitiren anneye ve bebeğine rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Bu tür saldırıları asla kabullenmiyoruz ve kınıyoruz. Şiddet kısır döngüsü daha fazla insan yaşamını yitirmeden sona ermelidir. Bunun için başta siyasetçiler olmak üzere herkes ve her kuruluş üzerine düşeni yapmalı, sorunlarımızı konuşarak çözme anlayışının üstün gelmesi sağlanmalıdır."

https://www.birgun.net/haber-detay/hdp-den-pkk-saldirisina-kinama-225458.html

Dijwar
02-08-2018, 00:54
Gereksiz bir açıklama olmuş, PKK'lılar bile sivillerin ölmesinden rahatsızlık duymuştur.

world
02-08-2018, 08:58
Gereksiz bir açıklama olmuş, PKK'lılar bile sivillerin ölmesinden rahatsızlık duymuştur.

Tabi yas ilan etmişler. (!)

Bebek katili olduğunu başından beri bildiğimiz bir bölücü örgütten kendi öldürdüğü bir anne ve bebek için vicdan beklemeniz komik.

Hdp sanki katliam faili meçhul gibi bir açıklama yapmış dahasını yapamaz zaten Kandil izin vermez.

Dijwar
02-08-2018, 09:15
Tabi yas ilan etmişler. (!)

Bebek katili olduğunu başından beri bildiğimiz bir bölücü örgütten kendi öldürdüğü bir anne ve bebek için vicdan beklemeniz komik.

Hdp sanki katliam faili meçhul gibi bir açıklama yapmış dahasını yapamaz zaten Kandil izin vermez.

Gene sen ve gene salakça ve çocukça yorumlar. Keşke forum baştan yenilenip üye kaydı yapsa da, IQ testlerine göre üye alsa. En azından üye olamazsınız, biz de sizin gibilerle uğraşmak zorunda kalmasak. AKP nin hüloğğğğ tabanı bile sizden birkaç adım ileride.

Bebekleri ve çocukları o dönem özel harekatçılar öldürdü, hatta itiraf ettiler biz çocukları öldürdük Apo nun adı bebek katiline çıktı dediler.

Hadi bunları geçtim, bebek katili deyince benim aklıma Maraşta Çorum da hamile kadınları karnında çocuklarla öldüren Türk milliyetçileri ve ülkücüler geliyor. En azından benim söylediklerim belgeli ve mahkeme kayıtları ile sabit.

Derin devletin öldürdüğü çocukları ve gençleri saymıyorum bile...

Bunları unutmadık, unutmayacağız.

world
02-08-2018, 09:20
Dünyada solculuk teröre tamamen karşıdır hatta Sovyet Rusya Dersim Harekatını desteklemiştir Kemalist Aydınlanmanın yanında olmuştur bütün dünyada bu böyledir.

Gel gelelim bizim ülkemizde bugün(21.yuzyil) sol tamamen bitti.Cogunlugu Sol ayağına açık açık Pkk propagandası yapıyor sol ayağına herkese faşist ırkçı diyip bebek katili bir örgütü destekliyor sırf sol ayağına devlete katil diyip canlı bombayı savunabiliyor.

Sol Türkiye'de artık bu durumda. Tebrikler.

kartopu
02-08-2018, 10:00
Sol deyince ucu açık bir şeydir Ortanın solundan (İnönü solu) Milliyetçi sol (Perinçek solu ) komünist hatta Anarşitlere kadar uzanan uzun bir yoldur.
Sol mazlum ezilen halklara da sahip çıkmak diye meselesinin yanında işçi sınıfı ve sistemin madur ettiği halklarda hedef göstermek diye bir işi vardır.
Bazı solcular devletçidir bazıları devletin tasfiyesini söyler yani hepsini aynı katagoriye koymayacaksın.
Solu bir bütün gibi göstermek hep düzen kurucularının işine yaramıştır.
Onun için konuya insanlık açısından bakmak daha faydalıdır.

Örneğin Gandi şöyle diyor öldürecek bir davamız yok ama ölçek davamız var diyor. İspanyol çingeneleri ise ölülerimizi gömdüğümüz topraklar vatanımızdır. diyor. Kürd ler ne demeli sence. İşte diyorlar, Yaşadığımız toprakları yönetmek istiyoruz. Kötü mü ?

world
02-08-2018, 10:16
Peki bana şunu bir açıklayın:

Bu nasıl sol ki " halkların kardeşliği bütün dünyada sınırların kalkması tüm halkların birleşmesi " sloganıyla yola çıkıp daha " bir ülkeyi " birleştiremiyor aksine "ayırıyor".

Ayrıca Kürtlerin Doğuyu yönetememesi gibi bir durum mu var yönetti hatta ülkenin başına da geçen bir Kürt var. ( Turgut Özal)

Bana romantizm değil adam akıllı sol tanımı lazım bu sol ne menem bir şey ki Kürt milliyetçiligi yapıp buna karşı çıkanlara ırkçı diyebiliyor?

Turdur
02-08-2018, 10:29
Örneğin Gandi şöyle diyor öldürecek bir davamız yok ama ölçek davamız var diyor. İspanyol çingeneleri ise ölülerimizi gömdüğümüz topraklar vatanımızdır. diyor. Kürd ler ne demeli sence. İşte diyorlar, Yaşadığımız toprakları yönetmek istiyoruz. Kötü mü ?

Kürtler böyle bir şey demiyorlar, Pkk bunu diyor. Onun derdi yönetmek değil sömürmek. Tamamen eli kanlı, çocuk ve kadın katili bir terör örgütüdür.

Dijwar
02-08-2018, 11:42

Bu nasıl sol ki " halkların kardeşliği bütün dünyada sınırların kalkması tüm halkların birleşmesi " sloganıyla yola çıkıp daha " bir ülkeyi " birleştiremiyor aksine "ayırıyor".?
Onu bize değil, Kürtleri dışlayıp herkesi zorla Türk kabul ettirmeye çalışanlara soracaksın.
Neden bu ülkeyi birleştiremediniz ortak bir paydada, neden Kürt yoktur, Kürtçe yasaklanmalı gibi şeyler söylediniz, neden Türk Milliyetçiliği yaparak Kürtleri Kürt Milliyetçiliğine ittiniz, diye sor büyüklerine...
Bunu Türkçülere sor. Cevap onlarda.
Bizim ki meşru müdafaa.

Bu ülke, Kürtleri ve Alevileri dışlayarak, yok sayarak, asimile etmeye çalışarak bölünmeye başlamıştı. Ve bundan haberleri bile yoktu.

spartacus
02-08-2018, 14:21

Bu nasıl sol ki " halkların kardeşliği bütün dünyada sınırların kalkması tüm halkların birleşmesi " sloganıyla yola çıkıp daha " bir ülkeyi " birleştiremiyor aksine "ayırıyor".

Ayrıca Kürtlerin Doğuyu yönetememesi gibi bir durum mu var yönetti hatta ülkenin başına da geçen bir Kürt var. ( Turgut Özal)

Bana romantizm değil adam akıllı sol tanımı lazım bu sol ne menem bir şey ki Kürt milliyetçiligi yapıp buna karşı çıkanlara ırkçı diyebiliyor?
Anladım ki ciddi sağcısın ve kafa hala ötekileştirmeci, öteki üzerinden çalışıyor-Hitler ruhu kaçmış içine.

Benim de anlamadığım bir şey var;
PKK böyle bir katlin faili olduğunda aklınıza terör vb demek geliyor ama ne hikmetse bundan onlarca kat fazlası devlet, kolluk güçleri veya devlet eliyle desteklenenlerce yapıldığı zaman, anında bunu yapanların ardına-yedeğine düşüp, bir sol karşıtlığı tutturuyorsunuz?

Eğer Mars üzerinde yaşıyorsanız acaba diyorum Marslıların beyin hacmi ceviz kabuğu kadar mıdır?

Geçtiğimiz 1 yıl içinde, polisin ev baskınalrı yapıp, öldürdüğü çocuklar acaba ne adına öldrülmüştü?

Ha tencere dibin kara, senin ki ondan kara durumu sözkonusu ise, benim tavsiyem hiç olmazsa 3,5 dürüst olup, yüzlerdeki eşek derisinin bir kenara bırakılması.

Bu ülkede hiç bir zaman sol bir iktidar olmadığı gibi, ideolojik, felsefik, siyasi, dini olarak da hakim olmamıştır.

Turdur'un bir çok konudaki akılsız yorumlarını okudum(nedense bana Bedevi'yi anımsatmaya başladı), world'ün her fırsatta bu tür konuları aynen Süleyman Soylular gibi istismar eden yaklaşımlarına baktığımda ise gördüğüm, sadece ama sadece 1 level farktan öteye gitmiyor.Ha fazlasını da beklemiyorum zaten, zira mevcut iktidarın sözde meşruiyeti ile sözde ondan ayrı olduğunu iddia eden kemalist muhafazkarların kafa yapısı, stratejik konumlanışına değin aynı çalışıyor, aralarındaki en önemli fark kullandıkları araç-malzeme farkı, kullanım biçimi ise tamamen aynı.

Kamplaştırma, ötekileştirme, bölücü siyaset kafaları dahi aynı! Tamamen aynı, dünyaya bakışları da aynı, ya müm'in, ya kafir! Başka hiç bir dertleri de yok...

Yıllardır atıyorum polisin, askerin, jandarmanın, korucuların katliamları da konu olur, ama ölen onca garibana dair bunalrdan hiç kimse hakim olana terör, terörist devlet, terör devleti demez(yani madem terörün ne olduğunu bilmiyorsunuz ve kıstasınız bu kadar basit, öyleyse polis insan katlettiğinde otomatikman o devlett de terörist oluyor!). Halbuki terörü hakim kılanın aslında hakim olan anlayış olduğu, ayrımcı, bölücü, ötekileştirici, YETMEZ BİRDE gerici, toplumu sürüleştirip, ayıran, kamplaştıran olduğuna değinmez-bilmez, ama bizim geri iktidarların asıl hamuru olan sürü psikolojili kitlemizden 1 parmak ileri çıkanların çoğuda world, turdur gibi, olsa, olsa 1 dirhem level farkını aşamaz, süreğen hakim sistemin, rezil siyasetin, bok içinde yaşayıp, destek verip, kokudan şikayetten öte gitmez. Oysa ne ekilirse o biçilir, bu toprakların kanunudur.

Milliyetçilik bırakalım bilime aykırı temellerini, koyunların temel gıdalarından birisi olmasını, tarihsel olarak da ÇAĞDIŞIDIR. Ama burada defalarca denk gelmeme rağmen, World bir kez olsun sosyal devlet, sosyal yapı, insan için hukuk, insan için siyaset, kısaca ülkeyi tanılayan esas olarak insan ve sosyal faktörü esas alan bir ifadesini görmedim, ama buna rağmen, nedense her fırsatta sol'cuları(ki ben solcu değilim!) eleştirme namına bu tür konuları istismar ettiğini gördüm. Dilim varmıyor mu diye kendime sorsam da sonunda gayet basit olduğunu anladım, world bu mevcut anlayışı ile sol'a dair herhangi bir eleştiride bulunacak birikime sahip değil, ama buna rağmen fırsattan istifade(içinde durmadan depreşen muhafazakarlıkla - ki psikanaliz'in konusu) böyle sloganik-kof ifadelerle de garip-guraba -bir dincinin tabularının eleştrilmesinden rahatsız olması gibi- kompleks belirtisi gösteren sözde eleştirilerinin ise bir densizlikten öte gitmeyeceğini anladım(zira önce hem birikim gerekir, hemde temelde olan o muhafazkarlığın-sağcı- rolünü kendi üzerinde tespit edebilmesi gerekir).

ne gariptir ki buna ısrarla karşı çıkanlar, ne zaman bu ve benzeri, terör-katliam haberi olur, istismara yönelirler, KİMİN YAPTIĞINA BAKARAK duruma göre İKİYÜZLÜ-ONURSUZ bir yol izlerler. Bir kukla gibi...

Başka garip olan ise, bizzat koyunluğunu yaptıkları çobanların temsil ettiği iktidarların onca terör, katliam, hukuk dışı, bilim dışı, gerici eylem, terör siyasetlerine ise bir şey demezken, alttan alta da destek vermeyi kendilerine görev edinirler.

Tasvip etmememiz başka bir şeydir, tasvip etmediğimizi yaamak zorunda bırakılmışlığımız başka. Örneğin AKP zihniyetinin iktidar olduğu bir ülkedeki siyaseti tasvip etmiyor olmamız başka,, fiili durum başkadır.

Örneğin ırkçılığın, mezhepçiliğin, dinci ve milliyetçiliğin çağdışı ve toplumları kötürümleştiren, birer sürüye çeviren, sürü psikolojisi cehalet-zombilik-mankurtuluk, dolayısıyla insanın daha nasıl kötü, insanlık dışı yaşayabilirim acaba sorusuna işte böyle -kotun- olursan diye rahatlıkla cevap verebileceğimiz kalemler olmaları başka, bizlerin ırkçılığı, dinciliği, milliyetçiliği, ötekileştireyi, bilim dışı, subjektif ayrımları kabul etmeyişimiz başkadır.

Ha başarılı olamadık mı? Ne yazık ki dinci gericiliğin egemenliğini bir yana bırakırsak, bu alanda koyunlaşma-sürüleşme cenderesinden kurtulanlar diyecebileceğimiz kesimlerde ırkçı-milliyetçi(tencere ve kapak) tuzakla elde tutuluyor, dolayısıyla solcu diyebileceğimiz kitle, kitle ve etki edebilirlik açısından da azınlık kalıyor, ve karşılarında toplumun çoğunluğunu temsil eden dinci-milliyetçi, mankurtlaşmış bir çoğunluk gerçeği var. Hasılı fiili durum başka, arzu edilen başka ne yazık ki.

Yine konu getirilmiş toprağa vs. Arkadaşım mesele toprak mı o zaman 2 yol vardır.
1.) Ya birlikte -sosyal- esaslara dayalı bir alanın paylaşımı sağlanır
2.) Ya da herkes kendi evinde yaşar!

Bunu sindirememek, işte asıl bölücülüğün temeli budur. Bir ev düşünün, aile fertleri hem birlikte yaşamak istemiyor ama hemde aynı çatı altında birileri ısrar ediyor ve diğerlerini yok sayıyor ve o kadar ileri gidiyor ki, siz yoksunuz, burada sadece ben varım diyor Dingil, yok saydığınla,senden başka kimsenin olmadığını iddia ettiğin bir ortamda, birliktelikten söz edebilir misin, kiminle? Kısaca bilimsel analiz açısından da sorunun kaynağı belli, aslında büyük sorunların, basit çözümleri olur, ya da büyük sorunlar genelde küçük sebeplerden meydana gelir. Mesele kaynağı bulmaktır ki, kaynak ortada ve basit.

Şimdi cevap verin;
Her gün vatan, millet, sakarya yanında Birde BİRLİK OLALIM, BİR OLALIM VB LAFLARI EDİLİR. PARDON KİMİNLE BİR OLUNACAK, KİMİNLE BİRLİK OLUNACAK, NASIL OLACAK-BÖYLE ÖTEKİLEŞTİRİP, YOK SAYDIĞIYLA BİRLİK OLMAKTAN SÖZ EDİYORSA, YA BEYİNSİZDİR YA DA SAHTEKAR, KÖTÜ NİYETLİ BİR ALÇAK.

Her tarafı tarikatların sardığı, her yanın İmam hatip okulu yapıldığı, sünni egemen bir ülkede vs atıyorum örneğin, alevi ile sünni, alevilerin yok sayıldığı, aşağılandığı, dışlandığı, süreğen evlerine çarpı işaretlerinin konduğu, devlet ağzıyla yetkililerden yer, yer alevilerin soyunu kuruttum, mum söndürürler, ahlaksızdırlar vb gibi lafların dahi çıktığı, polisin dahi cemevine girdiğinde koridoruna pisleyebildiği bir ülkede, din dersi diye soraki sünniliğin okutulduğu bir ülkede nasıl birlikte olabilir? Hukuk sisteminde dahi türkiyede hukuktan faydalanmak için kişinin türk anne veya babadan gelmiş olmasını yasaya koymuşsan, nasıl olurda birlikten söz edersin, hem kiminle? vatandaş olarak dahi görmediklerinle mi? Buna kendinde inanmıyorsun ama illa bir inanç eri olarak başka türden absürt inançlar-tabular geliştirmelisin...
Hasılı 2 yol var, ya gerçekten birlik(bunun için ayrımcılık olmamalı, sosyal taban) ya da her dışlanan, dışlanmayacağı bir ülkede yaşama hakkını kullanabilmeli(hepimiz yurtdışına gidemiyoruz, o kadar çaresiz şu anki durum). Alevilerde, kürtlerde ayrı ülkelerde yaşamalı -zira mevcut olan onların ülkesi olmadığını ve asla olmayacağını iddia edip, diretiyor!- ya da ayrı-gayır sayılmayacak bir ülkeleri olmalı.

ilahimasal
02-08-2018, 15:15
Devlet ve terör !!

Spartaküs ün yazısını okuyunca aklıma geldide ;

Bu devlet nasıl bir devlet ? Bu gün Türkiye de yaşayan karşıt grupların biribirine söyledikleri " ergenekoncu yapı "
" derinci yapı "
" cemaatci yapı "
" tarikatci yapı "
" amerikancı yapı "
" ruscu yapı "
" şucu bucu ocu yapı "

Devlet denilen mekanizmanın içine girdiği ve gizli yada açıktan devletin içinde iş tutan , her kesiminde artık VAR bunlar dediği , bunlar üzerinden de GÜÇ ve HAKİMİYET saglamaya çalışanların olduğu bir ortamda , bundan öncekilerde de olduğu gibi TÜPLE dahi bu cinayeti işleyenler kim ?

Evet Pekaka deniliyor , evet pekaka peki bu pekaka lı teröristler şu yukarıda ki belirttiğim ve devletin içinde varlıkları bilinenlerden birine yada hepsine hizmet etmediğini söyleyebilirmiyiz.

Astsubay ın dediklerine bakıyorum !!
Devletin dediklerine bakıyorum !!
Medyaya bakıyorum !!
Halkın dediklerine bakıyorum !!

Bu nasıl bir iştir ? Astsubayın eşi ve bebeği görüştükten hemen sonra ayrıldıktan İKİ DAKİKA sonra oluyor. Hemde bir tüple yada başka bir patlayıcı ile.

Astsubay diyor ki ; ayrıldıktan iki dakika sonra patlama oldu ve ben silahımı alıp oraya gittim !!!!!!

Bu nasıl bir iştir. Burunlarının dibine bomba yerleştirmişler bir yerden gözetliyip , ASTSUBAYIN YANINA GELİRKEN DEĞIL !!!! GİDERKEN PATLATIYORLAR!!!!

Burda o kadar çok soracak soru var ki !! Soracak adam lazım .

Bu pekaka denen örgütü SİVİL insanların üzerine salanlarda kesinlikle o yukarda belirtiğim yapılardır.

Aracın içinde bebek olduğunuda bile bile o bombayı patlattılar. O araçta bir kızın ve bebeğinin olduğunu biliyorlardı !!!! Nereden biliyorlardı ??? Şerefsiz alçaklar.

Vorld da gelmiş burada durumdan vazife çıkarıyor. World pekka terör örgütü bu kesinde , bunları kullananlar ne ? Önce oraya bak .

Devlet öyle bir hale gelmiş ki İçine gizli yada açık yuvalanmışlatın NE BOK OLDUĞU BİLİNMİYOR.

İş kan davasına dönmüş , gözlerini kırpmadan bile bile bebekleri öldürüyorlar.

Sen eğer bu duruşunda samimi isen her tip teröre ses edeceksin.

Bak ben ediyorum.

Pekaka denen örgütte şerefsiz , devletin içine girip bunları yada başka grupları halka karşı kullananda şerefsiz.

abd denen şerefsizler ne zaman burdan bir şey almak isteseler muhakkak böyle olaylar oluyor.

Ya evde kızı öldürüyorlar yada dağda bebeği.

Durumu siyasi ranta çeviren şeref yoksunlarıda avuç ovuşturuyor....

world
02-08-2018, 20:00
Spartacus uzun yazıyor ki cevap veremediği anlaşılmasın keza ben soruma yanıt alamadım klasik : devlet daha fazla öldürdü " saçmalığı.

Akıl karı bir iddia değil devletin katliam amacıyla PKK'dan daha fazla insan öldürmesi o yüzden ciddiye alınacak bir yazı değil.

Ayrıca yobazlığı bırakın ve size karşıt bir şey söyleyen herkese sağcı demekten vazgeçin. Allahu Ekber demeyen herkesi katleden IŞID'ten farkı yok.

Turdur
02-08-2018, 21:42
Turdur'un bir çok konudaki akılsız yorumlarını okudum(nedense bana Bedevi'yi anımsatmaya başladı), world'ün her fırsatta bu tür konuları aynen Süleyman Soylular gibi istismar eden yaklaşımlarına baktığımda ise gördüğüm, sadece ama sadece 1 level farktan öteye gitmiyor.Ha fazlasını da beklemiyorum zaten, zira mevcut iktidarın sözde meşruiyeti ile sözde ondan ayrı olduğunu iddia eden kemalist muhafazkarların kafa yapısı, stratejik konumlanışına değin aynı çalışıyor, aralarındaki en önemli fark kullandıkları araç-malzeme farkı, kullanım biçimi ise tamamen aynı.

Bende sizin yazılarınıza denk geliyorum. Nedense başka insanların da "Bedevi" olduğunu ima etmişsiniz. Daha dün okudum bir yazınızı. Eskiden beri yapıyorsunuz demek ki bunu.

Bedevi değilim, sağcı da değilim solcu da değilim.

Yazdıklarımın akılsız olup olmadığını neye göre belirliyorsunuz, ideolojinize ve felsefenize göre.

Leonardo
02-08-2018, 21:44
- Kolay bir durum değil tabi.

Bu son haber (ki okumadım bile) iğrençlik derecesinde medyatize edilmiş. Türk medyasının da en sevdiği konu bu tür "acı dolu" olayları gösterip "eli kanlı" örgüte lanet etmek.

- Bir şey demiyorum ama, yeşil çam filmlerini habire oynatıp insanlara zorla izletmek gibi. Hele ki neyin ne olduğunu gayet iyi bilen biriysen :)

/ Ben yine yakın bir konudan söz edeceğim, o da zenginlere süresiz paral askerlik hakkı tanıyıp, parası olmayanı doğuya gönderen zihniyet. Rezalet olduğunu şuradan biliyorum: Oraya giden kişi olabiliyorsun, orada akraban vs'en olabiliyor, ve eğitimine filan da bakmazlardı, 90'larda kaç tane mühendis vs. oralarda ölüp gitti.

Bu 1.

2. Zihniyet olarak milliyetçilik çok yetersiz. Bu tür "ya sen ya ben" mantığı bu çağda yeterli değil. Çok daha bilimsel düşünebilen, felsefe yapabilen nesil istiyoruz.

Yanlış anlaşılmasın. Miliyetçilik de aşamadır. Ama o düzeyde kalmak sorundur. halkın akıl düzeyinin artması zorunlu bir şey. Bence burada hata yapıldı, halen de yapılıyor. :)

Turdur
02-08-2018, 23:14
spartacus yazınızı bir daha okudum açıkca zırvalamışsınız. Suçlamaktan bir adım öte gitmemişsiniz.

spartacus
02-08-2018, 23:23
Spartacus uzun yazıyor ki cevap veremediği anlaşılmasın keza ben soruma yanıt alamadım klasik : devlet daha fazla öldürdü " saçmalığı.

Akıl karı bir iddia değil devletin katliam amacıyla PKK'dan daha fazla insan öldürmesi o yüzden ciddiye alınacak bir yazı değil.

Ayrıca yobazlığı bırakın ve size karşıt bir şey söyleyen herkese sağcı demekten vazgeçin. Allahu Ekber demeyen herkesi katleden IŞID'ten farkı yok.
soru mu sormuştun? bak sen, soru sorduğunu sanıyor. Konu gereği çok, çok kısa bir yazı yazdım. Tabi slogan atmak dışında bir şey bilmediğiniz için öyle sanman normal. Evet, devlet PKK dan daha fazla insan hatta bir dolu bebek öldürdü! Ama konumuz değil, böyle bir mantık yürüten sensin, bende sana dedim ki neden bu ikiyüzlülük?.

Kriterin o ise, yani o kadar net isen, o halde dürüst isen devlete de terörist demen gerekmiyor mu?(ki aslında TERÖR DENEN KAVRAMIN ne OLDUĞUNU bilmiyorsunuz) Sonra sana dedim ki, neden bu tür konuları SOL ELEŞTİRİSİ OLARAK İSTİSMAR EDİYORSUN, halkalrın kardeşliği ifadesinden NEDEN GOCUNUYORSUN?

Kısaca çözümlememi dile getiriyorum, senin sorunun ve her fırsatta sola çamur atma yaklaşımın içindeki muhafazakar görünümlü sağcılığından. Ama ekliyorum, bu sorunun 2 ayağı var, içindeki muhafazakarlığın depreştiği dönemleri, ATAK hali olarak görebiliriz ve burada sorunun kaynağı namına yönelmemeiz gereken alan psikalanizdir.

İkincisi ise,meseleye bilimsel, objektif yaklaşmamız gerektiği ve her tür sözde kutsallaştırılmış, bilim dışı yücelik atfedilmiş vs subjektif aidiyetin siyasete alet edilmesinin laiklik karşıtı olduğu kadar, sürü piskolojili dinci nesiller yetiştirdiği, kamplaştırıcı, asıl bölücü rolü oynadığı gerçeğinin ifadesi(bunu dile getirdim zaten). Kısaca bir Talibansın konu itibariyle...

Bir not: Ölümleri sayacaksan bu tek taraflı olmayacak, asker ölümlerini nasıl sayıyorsak, dağdakileri de saymalı, beriki can ise ötekide candır!

Örneğin 10 yıldır gelen asker ölümü haberlerinin %99'u TC nin saldırması-operasyonudur, ballandıra, ballandıra şu kadar bilmem neyi yok ettik, parçaladık haberleri arasında, tabi ölenlerede tecavüz etmeleri, tanka bağlayıp çıplak biçimde dolaştırmaları, kulak, burun kesmeleri de ayrı bir dert... Meseleye kimin tarafından baktığımıza göre düşüncelerimiz değişiyorsa, orada bilimsellikten söz edilemez, ciddiye de alınmıyorsun aslında, sadece slogan atıyorsun.

DÖNDÜK DOLAŞTIK VE SORUNU DA KAYNAĞINI DA GÖRDÜK, TÜRK, KÜRT ŞU BU HİKAYE, BÜTÜN MESELE İNSAN-SOSYAL ESASLI TANIMLARI SAĞLAMAKLA ÇÖZÜLÜYOR. Aksine ben türküm, burası türklerin ya kan kustururuz, ya tam sustururuz kafasıyla girdiğiniz HER TÜRLÜ YAKLAŞIM mevcut olan terör ortamının da, savaş ortamının da, dökülen kanın da ve bölücülüğün de(dilinizden düşürmediğiniz haliniz) asıl kaynağı oluyor. Her koyun kendi bacağından asılır, ama bilimsel-objektif yaklaşımda öznelliğe, kişiselliğe yer yok.

Ne demişti ötekici kafalı faşist mafya reis, oluk oluk kan akacak! Kimi kastetmişti, AKP taraftarı olmayanları, ya böyle bir şeyi pratiğe geçirirlerse ne olur? Sorun nerede?

bilgivehis
02-08-2018, 23:56
Aslında teferruattan ziyade olayın ana damarına bakmak gerekiyor.
Olayın ana damarı nedir?
Devlet ile PKK çatışması kime yarıyorsa olayın ana damarı da odur.
Bugün devletin bütün gücünü elinde tutan şahıs bir ABD projesidir.
Bugün PKK olarak adlandırılan örgüt yine bir ABD projesidir.
İki adet kendi projesini çatıştırmakla ABD'nin eline ne geçecek, asıl sorulması gereken bu noktadır.
Bu noktanın bam teli ise Kuzey Afrika ve Orta Doğu'yu kapsayan BOP projesidir.
Bu ülkede bu projeden bağımsız sinek dahi uçamaz.
Olayları bu temelde değerlendirmek daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.
Bu gerçeği bırakıp da teferruatla uğraşmak beyhuda tartışmadan öte gitmez.

Neva
03-08-2018, 00:21
Patagonya milliyetcileri duzeyinde olunca basliga katilim, haliyle tek tek anlatmak gerekiyor.

spartacus
03-08-2018, 01:07
Aslında teferruattan ziyade olayın ana damarına bakmak gerekiyor.
Olayın ana damarı nedir?
Devlet ile PKK çatışması kime yarıyorsa olayın ana damarı da odur.
Bugün devletin bütün gücünü elinde tutan şahıs bir ABD projesidir.
Bugün PKK olarak adlandırılan örgüt yine bir ABD projesidir.
İki adet kendi projesini çatıştırmakla ABD'nin eline ne geçecek, asıl sorulması gereken bu noktadır.
Bu noktanın bam teli ise Kuzey Afrika ve Orta Doğu'yu kapsayan BOP projesidir.
Bu ülkede bu projeden bağımsız sinek dahi uçamaz.
Olayları bu temelde değerlendirmek daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.
Bu gerçeği bırakıp da teferruatla uğraşmak beyhuda tartışmadan öte gitmez.
Bizde hastalıktır bu bir yerde. Dış güçler vs lafzı. Hatta o düzeydedir ki, Ankara'ya şiddetli yağmur yağdığında, seçim öncesine tekabül etmesinden dolayı, AKP li üst akıllardan bir divaneye göre, şiddetli yağmurun -ki yol açtığı olumsuz koşullar- sebebinin dış güçlerin, AKP'nin seçimi kazanmasını istemeyenlerin bir oyunu idi...

Bir yönüyle Avrupa onları hem kıskanıyor, ama hemde bütün başarısızlıkların, sorunların kaynağı dış güçler oluveriyordu. Başarı da da, başarısızlıkta da dış güçler merkeze alınıyor-du.

Evet dış güçler etkleşimin olumlu ya da olumsuz sonuçalrı gereği bir faktör olarak ele alınabilirdi, lakin bu ne fiilde olanın tek ve ana faktörü olarak ele alınabilirdi ama ne de asıl kaynağı! ÖKÜZ ALTINDA BUZAĞI aramak, son yüzyılda Ortadoğu ve Türkiye gibi ülkeler namına birer saplantı halini aldı. Bu akıl tutulması zihniyet o düzeye erişti ki artık yağmurların yağma sebebi dahi, birilerini istemeyen-çekemeyenlerin sözde planı, oyunu oluverdi...

Öyleyse sormalı, neden bu sorunlar binbir milletin, inancın bir arada yaşadığı ülkelerde göülmüyor veya dış güçler, bu tür taktiklerde oralarda avucunu yalıyor?

Demek ki öne sürdüğün, sorunun bütününü temsil etmiyor, ama sonucun(yani varılan yerin) sadece faktörlerinden birisi, ama birincil değil ikincil(kullanım değeri), direk değil dolayım, sebep değil sonuç dahilinde ifade bulur yüzeyselliği aşmıyor. Yani meseleyi görmek yerine etrafında dönmek.

Şu ya da bunun, şu ya da bunu kullanmasının esası, kullandığı malzemenin ortada olması yani bir kullanım değeri arzetmesiyle ilgilidir.

Yani kısaca önce malzeme, kaynak geliyor sonra şu ya da buna göre kullanım değeri anlam kazanıyor.

Öküz altında buzağı aramanın anlamı yok, sorunalrın temeli, esası, kyanğı 3. şahıslar veya dış güçler değildir bu bahiste, aksine sorun bunlara rağmen, bunalrdan önce-bağımsız ortadadır ve böylece kullanım değeri kazanır.

Örneğin Ortadoğu'da din, belirli-ayrıcalıklı, soylu kesimlerin, sermayesi olmasa, bunun sürekliliği de mezhep-tarikat, aşiret ayrışmasından ve dolayısıyla ülke kaynaklarına kimin sahip olacağına ve egemen olacağına dair çatışmalar olmasa veya böyle bir kamplaşma-ayrışmayı sağlayan anlayış, örgütlenme, dinci kullanım, sürü piskolojisi üzerinde iktidar olmak vb esası, ayrışması olmasa, kim, kimi, kime karşı ne adına kullanabilir?

Elbette münferit olaylar, her yerde, her an olabilir ancak münferit toplumsal, kitlesel bir kullanım elde edemediği gibi, hakim anlayışı da temsil edemez ve münferit üzerinden genelleme anlayışı ise safsatadır sadece.

Örneğin Kanada'da, İsviçre'de, insanları milli, dini vb inanç ve aidiyetlerine göre ayıran bir HUKUK, siyasetin, kitlesel bir taban bulması gibi, devletin karakterini, iktidarı temsil edecek, toplumsal ayrışmayı ve çatışmayı sağlayacak potansiyeli de yoktur. Oysa bu maksat namına öyle yüksek bir potansişyel, öyle çeşitli millet inanç vardır ki! Şimdi böyle bir ortamda -yani siyaset ve iktidar, hukuk olgusunun şu ya da bu din, mezhep, millet olarak hakim kılınmadığı bir ortamda, kim, kime karşı neyi kullanacak?

Basit yazdım zira uzun, uzadıya anlatılması gerekir, lakin bizim insanımız - ki başlıkta da görüldüğü üzere- zombi kültürüyle yetişmiş durumda, sadece slogan duymak istiyor ama kendi beklediği türden.

BOP diyenlerin bir çoğunun İKİYÜZLÜ OLDUĞUNU biliyorum, düşünüyorum, zira gerçekten BOP diyen birisinin, böyle bir projenin başarılı olmaması namına, ilk elden, öncelikle laiklikten yana olması, insanı dil, din, cins, sınıf gibi ayrıştıran, kamplaştıran ve ille de kendi din ya da ırkçılığı namına salt kendisinin subjektif, kof temsiliyetini hakim kılma, farklı her tür millet, innaç, görüşü yok sayma-ötekileştirme isteminden, siyaseti, hukuku, iktidarı herhangi bir aidiyetin egemenliği olarak okumak-görmek anlayışı-saplantısından kurtulması gerekir. Ve böyle bir projeyi ete kemiğe büründürenlerin yine kendileri olduğunu da görmeleri gerekir.

Hem diyeceksin bu proje, çeşitli aidiyet ayrımalrını kullanıyor hem de sen dibine kadar o ayrımların bizzat örgütleyicisi olacaksın, bu kadar çelişki deve de bile yok. Hasılı koyunun, kasap bıçağını yalayışıdır bu durum ve bunu açıkca dile getirenlere de garip bir karşı koyuş kompleksidir. Nedir, doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

bilgivehis
03-08-2018, 11:55
PKK'ye toz kondurtmamak adına herkesi milliyetçilikle, gerizekalılıkla, bilinçsizlikle suçlayarak aynı duruma siz düşüyorsunuz.
Bugünkü devlet ve yönetimi ve PKK ABD projesidir dedik, bu gerçeği milliyetçilikle bağdaştırmak konuyu çarpıtmaktan ibarettir.
Tayyibin kendisi BOP eşbaşkanı olduğunu söylerken, PKK yöneticileri "ABD desteğini almazsak biteriz" derken, bizim forum yöneticilerimiz bu gerçekler dile getirilince nedense rahatsız oluyorlar.
AKP, Tayyip, PKK, Feto, MHP, Milliyetçilik bir ABD-AB projesidir, bu gerçeği yok sayanlar dürüst olamazlar...

Turdur
03-08-2018, 12:12
PKK'ye toz kondurtmamak adına herkesi milliyetçilikle, gerizekalılıkla, bilinçsizlikle suçlayarak aynı duruma siz düşüyorsunuz.
Bugünkü devlet ve yönetimi ve PKK ABD projesidir dedik, bu gerçeği milliyetçilikle bağdaştırmak konuyu çarpıtmaktan ibarettir.
Tayyibin kendisi BOP eşbaşkanı olduğunu söylerken, PKK yöneticileri "ABD desteğini almazsak biteriz" derken, bizim forum yöneticilerimiz bu gerçekler dile getirilince nedense rahatsız oluyorlar.
AKP, Tayyip, PKK, Feto, MHP, Milliyetçilik bir ABD-AB projesidir, bu gerçeği yok sayanlar dürüst olamazlar...

Pkk kimsenin projesi değildir, Kürt halkının barış ve demokrasi hareketidir.
Aksini mi iddia ediyorsun ?
Seni akılsız ikiyüzlü ve alçak onursuz ilan ederim.
Yersen !

world
03-08-2018, 13:19
Yahu hakkaten , ben sadece Pkk'yı eleştiriyorum ''terör örgütüdür ve buna destek olunmamalı amasız fakatsız karşı çıkılmalı'' diyorum ardından onun forumdaki temsilcileri başlığı basıyor niye üstünüze alınıp devlete sövüyorsunuz ki ama neden belli, ayrılıkçı solcular (Kürtçülüğü sol diye pazarlayanlar) Hdp'sine Pkk'sına laf ettirmiyor. Ne! ??? Onların aksi bir şey mi dedin Pkk'ya laf mı attın Hdp'ye Kürtçü mü dedin ''seni gidi ırkçı faşist sen nasıl Kürt halkının Kürtçü partisi Hdp'ye Kürtçü dersin nasıl devletten daha az zararsız (!) elinde çiçekle böcekle Doğu Anadolu'da öğretmenleri, bebekleri,anneleri,askerleri öldüren okul,hastahane yakan canlı bomba patlatan Pkk'ya terörist dersin!??? Irkçısın faşistsin.''

Bahçeli'nin Kürtçü versiyonusunuz ve her yorumunuz bunun kanıtıdır.

Neva
03-08-2018, 14:03
Yahu hakkaten , ben sadece Pkk'yı eleştiriyorum ardından onun forumdaki temsilcileri başlığı basıyor niye üstünüze alınıp devlete sövüyorsunuz ki ama neden belli, ayrılıkçı solcular (Kürtçülüğü sol diye pazarlayanlar) Hdp'sine Pkk'sına laf ettirmiyor. Ne! ??? Onların aksi bir şey mi dedin Pkk'ya laf mı attın Hdp'ye Kürtçü mü dedin ''seni gidi ırkçı faşist sen nasıl Kürt halkının Kürtçü partisi Hdp'ye Kürtçü dersin nasıl devletten daha az zararsız (!) elinde çiçekle böcekle Doğu Anadolu'da öğretmenler, bebekleri,anneleri,askerleri öldüren okul,hastahane yakan canlı bomba patlatan Pkk'ya terörist dersin!??? Irkçısın faşistsin.''

Bahçeli'nin Kürtçü versiyonusunuz ve her yorumunuz bunun kanıtıdır.

World, forumda irkci oldugunu kendin deklare ettin, bu bizim sana yakistirdigimiz veya iftira ettigimiz bir konu degil. Yaniliyorsak duzeltmek yap lutfen.

Pkk zaten bir teror orgutu, dogasi geregi de teror uretecek, hayir anlamiyorum ne bekliyordunuz? Teror bir yontemdir, fasizm bir yontemdir ve dunyadaki butun teror orgutleri bu sekilde teror uretirler.

Bu bebek bizim ilk kaybettigimiz bebek degil, yillarin icinde onlarca bebek kaybedildi her iki taraftan da...Guzel, ben de sana sorayim o halde, Kandil'den o kadarina izin verildiginden nasil bu kadar eminsin?
Kandil ile iclidisi bir iliskin mi var? Terorist misin sen?

Bir kinama mesaji neden seni bu kadar ajite etti? Neden genel olarak sol'a iliskin elestiri getirmek ihtiyaci hissettin? Pkk'ya elestir tabi ki, yanisira su sorulari da sordun mu, akil suzgecini kullanarak?

Askeri us'ler ha deyince elini kolunu sallayan sivillerin girebilecegi yerler midir? Koylulerin ifadesine gore 3 gun boyunca adres soran bir genc anne ve bebeginden soz ediyoruz. Velev ki bir sekilde us'se ulasmis olsun, o Anne ve bebegi bir zirhli aracla guvenli bolgeye kadar goturmek bir luks mudur?

Su an ulke ici, dinci teror orgutu mensuplarindan gecilmiyor. Ulkede sadece pkk teroru mu var? Daha bugun 38 kisi Isid gerekcesi ile gozaltina alinmis. Sen ille de pkk ile nasil baglanti kurdun bunu bir aciklasan da bizi de aydinlatsan...

Us'ler santraldeki askeri arayip, sen cayi koy Ben borekleri kapip geliyorum tarzinda ha deyince gidilecek yerler midir? Veya o bebegin cenaze toreni, idam yasasinin pazarlanacagi yer midir? Turk Silahli Kuvvetleri, bir astsubayinin bebegine hizmet veremeyecek denli vicdanini, insanligini kaybetmis bir yapi midir? Faraza pkk pusulamis olmasin da, herhangi bir baska yapi pusulamis olsun, her iki kosulda da, bunun istihbarati nasil alinmaz? Astsubayin kendi ifadesi, gozden kaybolana kadar baktim demekte.. Ben evlat katili degilim diyen bir astsubaydan soz ediyoruz.

Bunlari da soracak misin, ben senin yerine sormaya devam edeyim mi? Devlete sovmuyoruz, vatandas olarak devlete elestirme hakkina da sahibiz. Devletin basindakiler de senin benim gibi bir insan neticede, uzaydan filan gelmis degiller degil mi?

Saint-Just
03-08-2018, 14:17
Özet geçmeye çalışarak şunları soyleyim.

Bugün turkiye'de sol inanılmaz bir hdp kuyrukculuguna ve kimlik siyasetine batmış durumda. Oysa solcunun asıl siyaseti sınıf üzerinden yapılır sınıf.

Kürt sorunu aynı zamanda bir emek sorunudur. Kurt emekçilerinin sorunudur. Dolayisiyla turk emekçilerinin de sorunudur. Kürtlerin problemleri yalnızca bir ulusal sorun değildir. Bunu böyle görmek hen metafizik hem de sol dışıdır.

Sorunun kaynağında toplumsal esitsizlikler var. Kapitalist piyasa ekonomisinin getirdiği esitsizlikler nedeniyle bugün bu hale ulaştı.

Düzen değişikliği talep etmeden, insanı insanı köle eden sermaye düzenini ortadan kaldıracak bir sosyalist devrimi hedeflemeden, sosyalizmi kurmadan sorunun cozulebilecegini zannetmek budalaliktir. Bugün hdp'nin kuyruğuna düşen sözde sol partilerin ortak tutumu sürekli bir sosyalizmi erteleme cabasidir. önce kurt sorunu çözülecekmis sonra sosyalizme bakilacakmis. İyide kardeşim, sosyalizm olmadan nasıl sorunu cozuceksin sen ya?

Hdp bugun turkiye'de sosyalizm'in veya solun hangi türünü vaat ediyor? sınıf siyasetini falan geçtim, milliyetçi-kimlikci bir politikadan ote bir şey yapmıyorlar. İçlerinde şeriatcılar var yahu. şeyh sait'i anan bir partiden ne hayir bekliyorsunuz?

Hdp son kertede düzen partisidir ve diğer neredeyse tüm kurt siyasi ozneleri gibi emperyalist merkezlere işbirliği içerisindedir. Tipki Türkiye de düzen siyasetçilerinin tamamı gibi. Kürt emekçilerinin her turlu hak talebini emperyalist kiskirtma olarak yaftalayanlar gibi görünmek istemem ama somut gerçek bu.

Problem türk veya kurt emekcileriyle ilgili değil. Onlar adına ve onlar için siyaset yapma iddiası olanlarla ilgili.

Kurulması muhtemel bir kurt devletine bakış açımızdan ortaya koyarken ilk önce şu soruyu sorucaz, kimin devleti? Patronnlarınmi? İşçilerinmi?
Açıkki soz konusu devlet işçilerin değil patronların devletidir. Bölgede abd ve israil'in müttefiki olarak kurulacak hiçbir yeni devlet bölge halklarının çıkarına olmayacak. Biz kurt emekcisini bırakamayiz. emperyalizm hanesinde kazanç olacak ve işçi sınıfınin çıkarlarına bütünüyle zarar veren hic bir ayrilikci harekete de musamaha gösteremeyiz

Öyleyse Türk ve Kurt emekcileri sınıf siyasetinde omuz omuza verip, bütün yurttaşların etnik yada ulusal kökenlerine bakılmaksızın eşit haklardan yaralanmalarini sağlayacak ve ülkedeki bütün toplumsal kesimlerin ülkemizin toplam zenginlikleri ve olanaklarını eşit, özgür ve adil bir biçimde paylaşmasıni yasal düzenlemeler ile garanti edecek bir sosyalist anayasanin hakim olduğu sosyalist bir türkiye için mücadele etmeli.

Israrla diyorumki sınıf diye, sosyalizm diye

Ülkemizde işçi sınıfının iktidarı ve sosyalizm saglanmadikca bırakın kurt sorununu hiçbir sorun çözülemez.

world
03-08-2018, 15:22
World, forumda irkci oldugunu kendin deklare ettin, bu bizim sana yakistirdigimiz veya iftira ettigimiz bir konu degil. Yaniliyorsak duzeltmek yap lutfen.

Pkk zaten bir teror orgutu, dogasi geregi de teror uretecek, hayir anlamiyorum ne bekliyordunuz? Teror bir yontemdir, fasizm bir yontemdir ve dunyadaki butun teror orgutleri bu sekilde teror uretirler.

Bu bebek bizim ilk kaybettigimiz bebek degil, yillarin icinde onlarca bebek kaybedildi her iki taraftan da...Guzel, ben de sana sorayim o halde, Kandil'den o kadarina izin verildiginden nasil bu kadar eminsin?
Kandil ile iclidisi bir iliskin mi var? Terorist misin sen?

Bir kinama mesaji neden seni bu kadar ajite etti? Neden genel olarak sol'a iliskin elestiri getirmek ihtiyaci hissettin? Pkk'ya elestir tabi ki, yanisira su sorulari da sordun mu, akil suzgecini kullanarak?

Askeri us'ler ha deyince elini kolunu sallayan sivillerin girebilecegi yerler midir? Koylulerin ifadesine gore 3 gun boyunca adres soran bir genc anne ve bebeginden soz ediyoruz. Velev ki bir sekilde us'se ulasmis olsun, o Anne ve bebegi bir zirhli aracla guvenli bolgeye kadar goturmek bir luks mudur?

Su an ulke ici, dinci teror orgutu mensuplarindan gecilmiyor. Ulkede sadece pkk teroru mu var? Daha bugun 38 kisi Isid gerekcesi ile gozaltina alinmis. Sen ille de pkk ile nasil baglanti kurdun bunu bir aciklasan da bizi de aydinlatsan...

Us'ler santraldeki askeri arayip, sen cayi koy Ben borekleri kapip geliyorum tarzinda ha deyince gidilecek yerler midir? Veya o bebegin cenaze toreni, idam yasasinin pazarlanacagi yer midir? Turk Silahli Kuvvetleri, bir astsubayinin bebegine hizmet veremeyecek denli vicdanini, insanligini kaybetmis bir yapi midir? Faraza pkk pusulamis olmasin da, herhangi bir baska yapi pusulamis olsun, her iki kosulda da, bunun istihbarati nasil alinmaz? Astsubayin kendi ifadesi, gozden kaybolana kadar baktim demekte.. Ben evlat katili degilim diyen bir astsubaydan soz ediyoruz.

Bunlari da soracak misin, ben senin yerine sormaya devam edeyim mi? Devlete sovmuyoruz, vatandas olarak devlete elestirme hakkina da sahibiz. Devletin basindakiler de senin benim gibi bir insan neticede, uzaydan filan gelmis degiller degil mi?

Ben ırkçı değilim sadece Arapların ve Kürtlerin hala modernleşememiş geri kalmış geleneklerini sevmiyorum .Yoksa banane Doğu Anadolu'da Kürtçe konuşuluyormuş falan sadece resmi dili kesinlikle öğrenmeliler ve bu da çoktan belirlenmiştir her ülkede (istisnai çok dilli ülkeler haricinde) böyledir derim.

HDP konusuna gelince inanın ben bir şey söylemiyorum HDP'ye, kendileri kendi parti kadrosu söylüyor açık açık her fırsatta diyorlar. Demirtaş, Buldan,Yüksekdağ,Sırrı Süreyya açık açık nerden ilham aldıklarını belirtiyorlar. Ben demiyorum kendileri söylüyorlar. Amerika'da Ladin'e övgüler düzüp yolundan gittiğinizi söylerseniz ne kadar destek bulabilirseniz burada da Apo için geçerlidir ha destek alırsınız nasıl alırsınız yeri gelir Sosyal Demokratlar'a oynarsınız sanki söyleminizi değiştiriyormuş gibi yaparsınız TRT konuşmasında Seyit Rıza diyip aynı zamanda ''cumhuriyetin artıları'' dersiniz bir nebze sosyal demokrat ve çok bu işleri detaylı bilmeyen seçmeni çekersiniz. Bunu her parti yapmıştır AKP, MHP,CHP hep bir oy amacıyla açılım yapıp kendine ait olmayan seçmeni çekmeyi amaçlamıştır ama ana damarları aynı kalmıştır. HDP'de de durum bu sürekli ''azınlık siyaseti'' üreten her mecliskonuşmasında ''Kürt'' miliyetçiliğini hissettiren buna rağmen son zamanlrda sola oynamak için bazı sol kanad isimleri de kamufle aracı olarak bünyesine alan daha ne istediklerini çözemediğimiz bir Türkiyelileşiyoruz diyip ardından ''sayın Öcalan'' diyen bir yapı. Bu yapıya isteseniz de Kandil'le organik bağı yok diyemezsiniz.

Eğer HDP'ye kendi kabul etmedikleri bir ithamda bulunmuşsam belirtin ne demişim ki onlar ''hayır biz bu lafı hiç kullanmadık'' demiş olsunlar.

spartacus
03-08-2018, 15:30
Bana cevap mı yazdın Bilgivehis? Gerçekten.

Bana ne anlatıyorsun yahu? Neden ifadelerimi çarpıtıyorsunuz?

Yazıma cevap ver vereceksen.

Sen kürt, türk, alevi ,sünni, bilmem neci diye toplumu aidiyetler üzerinden örgütler sonrada herhangi birisini resmiyet statüsüne çıakrtıp, diğerlerini yok sayıp, baskıalrsan ne olur?

Çıkıp diyorsun ki BOP, MOP

BOP gökten inmiş bir şey değil, sorunun kaynağını kendinde arayacaksın.

PKK ne yahu durmadan PKK deyip duruyorsunuz, AKP lilerden farkınız yok bu konuda, o da durmadan FETÖ diyor.

Ben PKK da demiyorum özelde Türkiye de demiyorum, ifadelerim evrensel niteliğe dair.

Bu Türkiye değil başka bir coğrafya da olsa böyle olur.

Sorun sizde, sizin çağdışı, ırkçı ötekileştirici dinciliğinizde, kısaca malzeme sizsiniz, maşa da sizsiniz...

Bilmem ki ben daha hangi düzeye inip ifade etmeliyim...

Şikayet etmeyin

BOP dediğiniz projeler KAYNAK değildir, KAYNAĞIN KULLANIM DEĞERİ ÜZERİNDEN işletilebilir projelerdir.

Öyleyse kaynak ne?

Sizsiniz, çağdışı, faşist zihniyetiniz. Ötekileştirmeci, ayrımcı, kendisi gibi olmayan yaşama hakkı tanımayan dinci siyasetiniz.

Şimdi bir ev düşün

Evdekilerin hepsi birbiriyle husumetli, hepsi birbirinin altını oyuyor, birisi egemen benim diyor diğerleri ya benim gibi olur ya da yaşatmam vs.

Böyle bir ortamda öküz altında buzağı aramanın anlamı yok, komşu şöyle etti de, böyle etti de, bilmem nede... Hede, hödö...

BOP ne yahu, BOP sizler üzerine inşaa edilebilir bir proje, aynen Ortadoğuda olduğu gibi, mezhepler, tarikatlar, çağdışı aidiyetler siyasi olarak egemen hale getirilir ve burada bir çatışma ortamı, fiili durum arzederse, elbette kullanılır! Sorun nerede?

spartacus
03-08-2018, 16:36
Bu da, böyle bir şey.

https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/37951148_1996585650372390_810398983737311232_n.jpg ?_nc_cat=1&oh=27233f42599a24a09b64f0272f8456e5&oe=5BD64C86

ilahimasal
03-08-2018, 16:55
Bu da, böyle bir şey.

https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/37951148_1996585650372390_810398983737311232_n.jpg ?_nc_cat=1&oh=27233f42599a24a09b64f0272f8456e5&oe=5BD64C86

Spartaküs bu hesap doğrumu ?

Bu adam bunu söyleyecek cesaret ve mertlikte değil.

spartacus
03-08-2018, 20:08
Spartaküs bu hesap doğrumu ?

Bu adam bunu söyleyecek cesaret ve mertlikte değil.
Hesap doğru olmayabilir, ifade yerinde. Tabi şöyle bir video da var elimzide.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/938846/Erdogan_in_itirafina_Cemil_Cicek_ten_yanit__Kim_ya pti__Amerika_mi_.html

Şu başlıkta bir tane bile olsun şu ya da bunlar şöyle-böyle tartışması yapmadım ama hemen oralara çekildi.

Hasılı

Örnekle;

Bu coğrafya, BOP projesi olduğu için bu halde değil, bu halde olduğu için BOP gibi projeleri var ve eğer kişi dürüst ya da en azından azıcık bilinçli ise sorunun asıl kaynağını rahatça görebilir. Toplumsal olarak sosyo-kültürel tabanda insanları olduğu gibi kabul edebilmek gerekir, aksi taktirde toplumdan söz edilemez, burada kastettiğim kişisel, münferit davranışlar değil, sosyo-kültürel aidiyettir.

Her zaman böyle olmuştur, bu toplum daim öküz altında buzağı arayıp, kendisini sorgulamaktan, özeleştiriden kaçtığı gibi doğru olduğunu sandığı yanlışlar içinde kendisini ikna-tatmin yolu, kısaca kendisini aldatma yolu arar-bulur.

Bu konuda da görüldü -ki buna dair yazdım.

Yani o resime göre bakarsak
Dolar yükseldiği için mi ülke batıyor, ülke battığı için mi dolar yükseliyor?

Ben dışlanmanın ne olduğunu iyi biliyorum. Nasıl bir şey olduğunu, ötekileştirilmenin nasıl bir şey olduğunu da iyi biliyorum.

Ötekileştirenin, ötekileştirdiğinin, kendisini artık öteki olarak tanıtmasının da kaçınılmaz olduğunu da biliyorum.

Hasılı sorunun kaynağı, öteki değil, ötekileştirendir, bu kişi-şahıs anlamıyla değil, zihniyet, ideoloji, siyasi iktidarın biçimi, kendisini neyle nasıl temsil ettiğiyle diyorum.

Devlet kimin içindir(bir an olsun, kapitalist yalanlara göre bakarsak)? Toplum için. Bizim gibi ülkelerde kimin için peki? Efendim Türk milleti için, Türk için vs, ortadoğuda ise bu mezhepler için gibi bir hal alıyor.

Sonra biz bir gerçeği kabul etmek zorundayız, Osmanlı, Feodal devlet yapısı yıkılmasına rağmen, yerine gelen yapı ne yazık ki, evvel devletin devamı-tekrarlayıcısı oldu. Yani devlet, kutsal addedilirken, beraberinde de kutsallık ve insan üstülük devlete atfedişmiş oldu, yanına birde aidiyet temsili eklendi, yani toplum olabilme-olma vasfı, feodal geleneğin aşılamaması sebebiyle başarılamadı.

Hasılı bu kısa ya da uzun vadede telafisi zor sonuçlar doğuracaktı belkide mümkün olmayan düzeye kadar varacaktı. Öyle de oldu.

Hasılı ateş olmayan yerden duman çıkmıyor. Bizim kavramamız gereken en önemli sorun, insan öznesidir, tüm sosyo-kültürel aidiyet, gelenekler sonradan edinilir ve bunalrın %99'u empoz olmakla birlikte insanın kendisine olduğu kadar doğaya ve diğer canlı-cansız ne varsa kendisini onlardan, onalrı da kendisindne ayırma-yalıtmaya değin bir yabancılaşmaya götürür.

Sosyo kültürel aidiyetlerin siyaseten kullanımı sadece istismardır. Hasılı hal böyle olunca bu işin siyaseti de din siyaseti olmaktan daha ileri-anlamlı bir temele oturmaz. Bundan sonra dünya mümin ile kafir arasında yorumlanmaya başlanır ve kişiler siyaset dendiğinde takım holiganlığı gibi, gerçekten gündelik yaşam, ihtiyaç ve asıl taleplerinin dışına itilirler, bu beraberinde sistemin sınıfsal, ekonomi-politik temelini de görmelerine engel olurken, içinde yaşadıkları sistemi de görmelerine engel olur. Bu hem bu kişilerin gerçekten daha iyi bir yaşam, insan standartları için değil, tamamen subjektif, idealize edilmiş, tabu-kutsal-sembol temelli kof bir sürü psikolojisinin getirdiği bir güdülenmeyle hareket eder hale gelirler. Siyaset bu değildir özünde ama yaptıkalrı şeyin siyaset olduğunu sanırlar vs. vs. Sonrası işte kof bir müm'in, kafir edebiyatı.

Artık yolda ayağı taşa çarpsa sebebi ötekidir, artık ne olursa olsun sebebi hep ötekidir, dış güçlerdir vs, devemiz o düzeye varmıştır ki, eğrisini görmeyen ama eğrisinden muzdarip olursa da suçu file atan bir psikolojiye girmiştir, kendisine yabacılaşmış artık kendisi ve içinde olduğu ortamı-koşulu analiz etme yetisini tamamen yitirmiştir.. vs. vs. vs.

bilgivehis
03-08-2018, 21:17
spartacus: ister coğrafya BOP'u doğursun isterse BOP coğrafyayı bu hale getirsin, bu durum ABD projesi olan parti, örgüt ve dernekleri masum veya haklı yapmaz.
Bu örgütler vahşi kapitalizmin işbirlikçisi ise daha neyi tartışıyoruz?
Daha önce de bahsettim bu coğrafya; dincilik, ırkçılık, bireycilik gibi ilkelliği aşma evrimini tamamlamamış, böyle bir durumda elbette BOP ve ona bağlı örgütler olacaktır. Ancak dediğim gibi bu durum bu işbirlikçileri masum yapmaz, fırsattan ganimet çıkaran bu örgütlerin herhangi birini savunmak bizi dürüst yapmaz.
Oysa BOP denen proje, birinci, ikinci dünya savaşından daha çok yıkımı getiren bir projedir ve en yoğunu da bu ülkede uygulanıyor.
Toplumları Türkçü, Kürtçü, Alevi,Sunni, diye ayıran ve bugün toplumda oluşan psikolojik ayrışmalar bu proje ile yürümektedir.
Bu projenin getirdiği yıkıma karşı olmadan, sömürüye karşı durmadan, baskı ve zulüme direnmeden ve daha önemlisi bunları yapan vahşi kapitalizme karşı el birliği içinde mücadele etmeden Kürtçülük, Türkçülük yapmak bu projeye ortak olmak demektir.

spartacus
03-08-2018, 22:27
spartacus: ister coğrafya BOP'u doğursun isterse BOP coğrafyayı bu hale getirsin, bu durum ABD projesi olan parti, örgüt ve dernekleri masum veya haklı yapmaz.
Bak Bilgivehis
Bilgi, bilim, objektif, ANALİZ dediğimiz şeyde amaç birilerin, haklı ya da haksız yapmak için değildir. Akademik dil, literatür kullanmıyorum, ki kullansam biliyorum ki, yeterince ifade-anlaşılır olamayacağım.

Ben ne yazıyorum sen nerelere çekiyorsun farkında mısın?

Mesele kimin haklı-haksız olduğu meselesi değil, mesele öküz altında buzağı aramak.

Bu örgütler vahşi kapitalizmin işbirlikçisi ise daha neyi tartışıyoruz?

Pardon, siz neyi savunuyordunuz? kapitalist sistemi, devleti coğrafyayı sözde kapitalist sömürü sınırları mı? Mesele şu ya da bunun kapitaliszmle işbirliği ise, devletin kendisi, ideolojisi, sembolik aidiyeti ne oluyor? Neden kapitalist aidiyet, ötekileştirici zihniyetin sonuçlarını, asıl kaynağı görmek istemiyorsun? Neden ifadelerimi objektif analizden elde edilen yorum olarak okuyamıyorsun?

Toplumları Türkçü, Kürtçü, Alevi,Sunni, diye ayıran ve bugün toplumda oluşan psikolojik ayrışmalar bu proje ile yürümektedir.
Bu projenin getirdiği yıkıma karşı olmadan, sömürüye karşı durmadan, baskı ve zulüme direnmeden ve daha önemlisi bunları yapan vahşi kapitalizme karşı el birliği içinde mücadele etmeden Kürtçülük, Türkçülük yapmak bu projeye ortak olmak demektir.
İşte aslında proje temel-kaynak değildir.

şimdi bir meta vardır birde kullanım değeri, ok?
Bir kaynak vardır birde kullanım alanı.

Meselenin özü, kaynağa inilerek tespit edilebilir, aksi taktirde bu BOP olur POP olur, LOP olur, döner dolaşır siz her türlü sorunu, açmazı, gidip, gidip ikide bir iç güçler, dış güçler zavazingo diye ifade etmeye başlarsanız bu bilinçsizlikten, çözümsüzlükten öte anlam taşımaz.

Hangi ifademden, meseleyi şu ya da bunu haklı-haksız yapmak çabası çıakrttın ki?

Bilgivehis psikanalize göre değerlendirirsek, aslında senin bilinçaltında, illa bir yerleri haklı yapmak dürtüsü var, bu muhafazakar bir tutulumdan geliyor olabilir, böyle olunca da ifadelerimi, kendi durumunla değerlendiriyor olabilirsin.

Kimin haklı-haksız olduğu meselesi değil burada konu. Mesele neyin talep, neyin arz, neyin kaynak, neyin sonuç, neyin esas neyin tali vb olduğu üzerinedir.

A ların ve B lerin yaşadığı bir coğrafyada, siz salt A'yı siyasileştirir ve iktidarın biçimini de(ki kapitalist yanını da gizlemek) sadece A ile tanılar, devleti salt A ile ifade eder, B'yi B olarak kabul etmez, yok sayarsanız, B kendi varlığını DAYATMAK ZORUNDA KALIR. Buna mecburdur..

Örneğin bu ülke Yunanistanın elinde kalsaydı, eminim şimdiki düşünceleriniz tam tersi olurdu. Değil mi ama?!!!! Örneğin türkçe yasaklansaydı, eğitim sadece yunanca olsaydı, bu ülkede vatandaş sayılmak için hepimizin Yunan olduğunu kabul etmemiz gerektiği dayatılsaydı, aksi tutum baskı ile sonuçlansaydı, ne yapardınız?

Demek ki burada sorun şu ya da bunun A, B, C vb olması değil, mesele 3 yazıdır ifade ettiğim gibi basit bir meseledir(dönüp tekrar okuyun).

Dışlayanlar, dışlananlardır, dışlayan dışlanır, öteleyen, ötelenir, ötekileştiren, ötekileşir, buradan farazi, bış, anlamız ve insanlık adına hiç bir yarar sağlamayan kof bir çatışma doğar. Çatışmanın kaynağı belli, ötekileştirerek, ötekileşmek ve bunu meşrulaştırıp, iktidar olgusu(!!!!) haline getirmek.

Ben ne diyorum sen ne diyorsun.

Söyler misin, seçim öncesi Ankaraya şiddetli yağan yağmuru, sırf AKP seçimlerde az oy alsın diyedış güçler mi yapmıştır.

peki ama hadi diyelim ki öyle, Ankara yağmurlar yağdığında sokakları sular altında kalıyorsa asıl sorun nerede? Altyapı mı bozuk yoksa bütün sorun dış güçler mi? Nasıl bir sonuca varıyoruz?

Bu mantığı artık terk etmek gerekiyor.

BOP diyorsun ama nedense aksine ifadelerin BOP'un gerçekleşmesi için çabaya dönüşüyor. Burayı kavrayabiliyor musunuz? Yani MALZEME ortada, bu tür projeler KULLANIM temelinde hayat bulur! Ya toplumsal barışı sağlayacaksınız(geçmişte oldu, bitti vs! sonuç ortada) ya da aynı türden ötekileştirme-kamplaşma-ayrışmayı körükleyerek BOP'a malzeme olacaksınız, stratejik-taktik hat belli, ortada.

Benim ifadelerim şu ya da bu haklı, haksız meselesi değil, kimsenin ne olduğu beni ilgilendirmiyor bu bahisle. Ben ortada olana yani nesnel zemine, duruma, koşula bakar, gözlem yapar, analiz eder ve yorumu yaparım. Türk, Kürt şu bu beni bağlamaz, kim ki başka milletleri boyunduruk altına alarak iktidar olgusu oluşturmuştur, asıl problem de o temelde oeyda olur. Bunun Türk'ü, Kürdü diye bir ayrımı yok, bilimsel analizde bunalr birer çık olmaktan öte gitmez, A,B,C,D gibi. Örneğin A yunan olsun, B de Türk, ve ülke Yunan elinde kalmış ve Türkler de millet sayılmayıp, sadece Yunan devleti, Yunan ülkesi, yunan olarak görülmesi istenmiş, dili, kültürü vb hukuka kadar yok sayılmış, bu durumda ne yapardınız? Bu soruyu sormak zorundasınız eğer samimi iseniz.

Hasılı ben böyle bir durumda bilimsel analiz yapacaksam şöyle bakarım;
A = Yunan
B = Türk
ise
burada sorun A'nın B'yi yok sayması ve boyunduruğu, tahakkümü altına almasıyşla başlamıştır, heleki A ve B esasında aynı coğrafyanın yerleşiği iken, BİRLİKTE YAŞARKEN böyle bir ayrımı örgütlemek, esas ayrımcı, çatışmalı fiilin ve bağlı meselelerin kaynağı olmuştur. neresiymiş, yok hangi ülkeymiş, yok hangi milletmiş diye bir ayrımı yok, A,B,C,D var ortada.

BOP olur, ZOP olur, hem A'yı hem de B yi kullanır! Hiçbirzaman bu tür projeler tek bir tarafı kullanarak başarıya ulaşmaz(do you understand me?! örneğin nedir MHP? Türk-islam sentezi nedir? What?)

Örneğin en basit haliyle, milliyetçilikten vazgeçecek misiniz? Samimiyetle başlayalım yok değilse boşa zaman öldürmeyelim sizinle, A nın milliyetçi olduğu koşulda B'ninki kaçınılmazdır(o potada kalındığı sürece ve bundan A'nın hayıflanması abestir). Beyazların egemenlik iddia edip, siyahları dışladığı koşulda, siyahların direnmesi(!), mücadelesi, SAVAŞI kaçınılmazdır, öyle de olmadı mı? Meseleyi doğru okumak gerekir, ben şu ya da bunu haklı-haksız, desteklemek için konuşmadım hiç, objektif analiz yapıyorum sadece, madem bir sorununuz var -ki samimi iseniz- çözüm belli, önce kendinizi değiştirerek, kendinizde o ilerleme, devrimi başarmak zorundasınız, asıl sorunu görmek gerekir... Empozu kavramanız gerekir.

Ha illa bir haklı-haksız diye diretirsen
A'nın, B'yi dışladığı koşulda B'nin bende varım demesi HAKTIR, meşrudur bu hak ve meşruluğu B2ye veren A'dır zaten-ben söylediğim için değil! Şu ya da bu davranışı, seçtiği, tercih ettiği yollardan hangisi iyi-kötü vs demiyorum farkındaysan.

BOP dan rahatsızsan elindeki malzemeyi almalısın, o ideolojiye, stratejiye yedeklenerek yapamazsın bunu. Yani? Önceki yazımda zaten ifade etmiştim.

Neva
04-08-2018, 16:09
Ben ırkçı değilim sadece Arapların ve Kürtlerin hala modernleşememiş geri kalmış geleneklerini sevmiyorum .Yoksa banane Doğu Anadolu'da Kürtçe konuşuluyormuş falan sadece resmi dili kesinlikle öğrenmeliler ve bu da çoktan belirlenmiştir her ülkede (istisnai çok dilli ülkeler haricinde) böyledir derim.

HDP konusuna gelince inanın ben bir şey söylemiyorum HDP'ye, kendileri kendi parti kadrosu söylüyor açık açık her fırsatta diyorlar. Demirtaş, Buldan,Yüksekdağ,Sırrı Süreyya açık açık nerden ilham aldıklarını belirtiyorlar. Ben demiyorum kendileri söylüyorlar. Amerika'da Ladin'e övgüler düzüp yolundan gittiğinizi söylerseniz ne kadar destek bulabilirseniz burada da Apo için geçerlidir ha destek alırsınız nasıl alırsınız yeri gelir Sosyal Demokratlar'a oynarsınız sanki söyleminizi değiştiriyormuş gibi yaparsınız TRT konuşmasında Seyit Rıza diyip aynı zamanda ''cumhuriyetin artıları'' dersiniz bir nebze sosyal demokrat ve çok bu işleri detaylı bilmeyen seçmeni çekersiniz. Bunu her parti yapmıştır AKP, MHP,CHP hep bir oy amacıyla açılım yapıp kendine ait olmayan seçmeni çekmeyi amaçlamıştır ama ana damarları aynı kalmıştır. HDP'de de durum bu sürekli ''azınlık siyaseti'' üreten her mecliskonuşmasında ''Kürt'' miliyetçiliğini hissettiren buna rağmen son zamanlrda sola oynamak için bazı sol kanad isimleri de kamufle aracı olarak bünyesine alan daha ne istediklerini çözemediğimiz bir Türkiyelileşiyoruz diyip ardından ''sayın Öcalan'' diyen bir yapı. Bu yapıya isteseniz de Kandil'le organik bağı yok diyemezsiniz.

Eğer HDP'ye kendi kabul etmedikleri bir ithamda bulunmuşsam belirtin ne demişim ki onlar ''hayır biz bu lafı hiç kullanmadık'' demiş olsunlar.

World, senin oznel olarak bir kesim etniklerin, birtakim geleneklerini sevmiyor olusun anlasilirdir ve fakat seni baglar. Ayni sekilde baskalari da senin geleneklerini sevmiyor olabilir. Sorun modernlesmek ise bu ucu acik bir konudur. Kim'e gore modern veya degil? Burada nesneli/objektifi yakalamak zorundasin o halde, madem ki modernlesmek senin icin onemlilik arzediyor, bunu ortaya surebilmen icin, once nesnel anlamda laik olmalisin. Baska bir deyisle, kendin laik olmadan, bir baska insani sirf etnik kimligi sebebiyle, ama bunlar modern degil diye degerlendirmek gafletine dusersen, haliyle onlar da biz teroru sonlandirmak istiyoruz bu sebeple de meclise girip, demokratik bir sekilde fikirlerimizi beyan etmek istiyoruz diyebilirler. Bu da nesnel bir gorustur. Veya ornegin savas karsitlarina, modern olmayan gelenekleri var diyebilir misin? Dersin elbet, ama sana goredir, ozneldir yani, diyecegim o ki, madem derdin modernlesme, o halde gayet modern sekilde meclisteler iste. Ha, dersen ki sayet, Turkiye Buyuk Millet Meclisi modern bir yapi degildir, o halde kendine ait, oznel, goruslerini beyan etmeye devam edebilirsin elbette, bu en dogal hakkin ama nesneli yansitmaz ve dogal olarak objektif olmaz.

Pekala, objektif olarak elestirelim bakalim neler siralayabiliriz.
Meclisteki bir kisim milletvekilleri, Turkiye'nin muhtelif bolgelerinde silahla geziyorken, ayni sekilde bu partinin milletvekillerini halkin icinde neden kalasnikof, roketatar vb. unsurlarla goremiyoruz? Ustte saydigin isimler,gelip gecicidir, bugun Ahmet olur, yarin Ayla olur vb. onemli olan o partinin ortaya koydugu iceriktir, parti programidir, parti programini islevsel kildigi surece varlik gosterir. Bu her parti icin gecerlidir ayrica, sadece hdp'ye iliskin bir durum degil. Diger partiler icinde Amerikan'ci, Ingiliz'ci, Suudi Arabistan'ci vs. olan yok mu saniyorsun, kucuk dusunuyorsun o halde..

Ne gariptir ki ustte bahsettigin hitaplari, hdp'den fazla kullanmaktasiniz. Hem Seyid Riza deyip, hem de Cumhuriyetin artisi olarak lanse eden sen de Dersim basligini oy toplamak amaciyla mi acmistin? Eee o zaman niye elestiriyorsun ki diye sorarlar ... Seyid Riza olmasa oy toplayamayacaktin bak...Seyid Riza bile senin ana damarinda, bir unsurdur. Onlar kullandilar parti babinda, cunku mevcut iktidar, acilim, sacilim, cozulum, Imrali ile gorusmeler vb. kavramlarla bu baglamda ellerine malzeme verdi, sonra bakti ki, is oyle kompozisyon yazarcasina, giris, gelisme ve sonuc seklinde olmuyor, ne yaptim!?, kendimi nasil aldattim sarkisini terennum ederek, bu kez onlarin ve onlari oylamis kitleler uzerinden, karsi politika gelistirmeye basladi. Kaldi ki bu tip fikirlerini soylediklerinde, halk veya kendi secmenleri dogru/yanlis babinda tepki gosteriyor. En azindan bu konuda durustler, ilham aldiklari fikirlere iliskin, almadik seklinde riyakarlik yapmiyorlar. Tepki almadan, verilen tepkileri degerlendirmeden kendilerini bir parti olarak nasil gelistirecekler? Ornegin hdp icinde baskanlik sistemine karsi cikanlar var, karsi cikmasi suc mu? Ayni sekilde iktidara degil, diger partilere oy vermis baskanligi istemeyenler suclu mu, kabul etmek zorunda mi? Sen kabul ediyormusun baskanlik sistemini? Ediyorsan sayet, altini doldurmalisin tutarli sekilde, yok etmiyorsan, otekini niye elestiriyorsun? Kaldi ki diger partiler icinde de farkli onca etnik varken...O bolge insanlari ve dahi diger bolge insanlari anadillerini gundelik yasamda kullaniyorlar, genc nesil ise Turkce biliyor, ha belki ortayas ustu kitle bilmiyor olabilir, bu da cesitli yollarla, gonullu ogretmenler, o yas'a hitap eden kurslar, stk'lar vb. yollarla giderilebilir, resmi dil zaten Turkce.

Peki sunu merak ediyorum, dusuncelerine iliskin, sosyal demokrasi deyince ne anliyorsun world, basitce bir tanimlar misin? Turkiye'nin su konjukturde nesnel anlamda sosyal demokrasiyi hedeflemis bir partiye de ihtiyaci var midir? Ikincisi sorum ise, azinlik kavramindan ne anliyorsun?

bilgivehis
04-08-2018, 21:30
Bak Bilgivehis
Bilgi, bilim, objektif, ANALİZ dediğimiz şeyde amaç birilerin, haklı ya da haksız yapmak için değildir. Akademik dil, literatür kullanmıyorum, ki kullansam biliyorum ki, yeterince ifade-anlaşılır olamayacağım.

Mesele kimin haklı-haksız olduğu meselesi değil, mesele öküz altında buzağı aramak.

Pardon, siz neyi savunuyordunuz? kapitalist sistemi, devleti coğrafyayı sözde kapitalist sömürü sınırları mı? Mesele şu ya da bunun kapitaliszmle işbirliği ise, devletin kendisi, ideolojisi, sembolik aidiyeti ne oluyor? Neden kapitalist aidiyet, ötekileştirici zihniyetin sonuçlarını, asıl kaynağı görmek istemiyorsun? Neden ifadelerimi objektif analizden elde edilen yorum olarak okuyamıyorsun?

Meselenin özü, kaynağa inilerek tespit edilebilir, aksi taktirde bu BOP olur POP olur, LOP olur, döner dolaşır siz her türlü sorunu, açmazı, gidip, gidip ikide bir iç güçler, dış güçler zavazingo diye ifade etmeye başlarsanız bu bilinçsizlikten, çözümsüzlükten öte anlam taşımaz.

Hangi ifademden, meseleyi şu ya da bunu haklı-haksız yapmak çabası çıakrttın ki?

Ee, ben farklı bir şey mi söyledim, ben de kapitalizm eşittir devlet, eşittir terör demedim mi?
Üstelik sizin kaçırdığınız bir noktayı ben yazayım, Kürt sorunu kapitalizmi yarattığı gibi kapitalizm de Kürt sorununu yaratmıştır, birbirini tamamlayan bir çark gibidir.
Bu durum süreç meselesidir, süreç tamamlanmadan her iki sorun da bitmez.

Bilgivehis psikanalize göre değerlendirirsek, aslında senin bilinçaltında, illa bir yerleri haklı yapmak dürtüsü var, bu muhafazakar bir tutulumdan geliyor olabilir, böyle olunca da ifadelerimi, kendi durumunla değerlendiriyor olabilirsin.

Yanlış tespit, muhafazakar olan elli yıldır komünist olamaz ve ne olduğumun bilincindeyim.

Kimin haklı-haksız olduğu meselesi değil burada konu. Mesele neyin talep, neyin arz, neyin kaynak, neyin sonuç, neyin esas neyin tali vb olduğu üzerinedir.

A ların ve B lerin yaşadığı bir coğrafyada, siz salt A'yı siyasileştirir ve iktidarın biçimini de(ki kapitalist yanını da gizlemek) sadece A ile tanılar, devleti salt A ile ifade eder, B'yi B olarak kabul etmez, yok sayarsanız, B kendi varlığını DAYATMAK ZORUNDA KALIR. Buna mecburdur..

Örneğin bu ülke Yunanistanın elinde kalsaydı, eminim şimdiki düşünceleriniz tam tersi olurdu. Değil mi ama?!!!! Örneğin türkçe yasaklansaydı, eğitim sadece yunanca olsaydı, bu ülkede vatandaş sayılmak için hepimizin Yunan olduğunu kabul etmemiz gerektiği dayatılsaydı, aksi tutum baskı ile sonuçlansaydı, ne yapardınız?

Demek ki burada sorun şu ya da bunun A, B, C vb olması değil, mesele 3 yazıdır ifade ettiğim gibi basit bir meseledir(dönüp tekrar okuyun).

Dışlayanlar, dışlananlardır, dışlayan dışlanır, öteleyen, ötelenir, ötekileştiren, ötekileşir, buradan farazi, bış, anlamız ve insanlık adına hiç bir yarar sağlamayan kof bir çatışma doğar. Çatışmanın kaynağı belli, ötekileştirerek, ötekileşmek ve bunu meşrulaştırıp, iktidar olgusu(!!!!) haline getirmek.

spartacus, ya ben anlatamıyorum ya da sen beni anlamakta zorlanıyorsun.
Ezilen sınıf, kesim veya halk sırtını emperyalizme dayamaz, hem Yunanistan örneği veriyorsun hem de PKK'nin duruşuyla Kürt sorununu aynı kefeye koyuyorsun, oysa ikisi aynı şey değildir. Birisi ezilen halktır, diğeri halkı ezen güç ile dayanışma içindedir. Bu gerçeği dile getirmeden salt Yunanistan örneği bir işe yaramaz.

Söyler misin, seçim öncesi Ankaraya şiddetli yağan yağmuru, sırf AKP seçimlerde az oy alsın diyedış güçler mi yapmıştır.

peki ama hadi diyelim ki öyle, Ankara yağmurlar yağdığında sokakları sular altında kalıyorsa asıl sorun nerede? Altyapı mı bozuk yoksa bütün sorun dış güçler mi? Nasıl bir sonuca varıyoruz?

BOP diyorsun ama nedense aksine ifadelerin BOP'un gerçekleşmesi için çabaya dönüşüyor. Burayı kavrayabiliyor musunuz? Yani MALZEME ortada, bu tür projeler KULLANIM temelinde hayat bulur! Ya toplumsal barışı sağlayacaksınız(geçmişte oldu, bitti vs! sonuç ortada) ya da aynı türden ötekileştirme-kamplaşma-ayrışmayı körükleyerek BOP'a malzeme olacaksınız, stratejik-taktik hat belli, ortada.

Benim ifadelerim şu ya da bu haklı, haksız meselesi değil, kimsenin ne olduğu beni ilgilendirmiyor bu bahisle. Ben ortada olana yani nesnel zemine, duruma, koşula bakar, gözlem yapar, analiz eder ve yorumu yaparım. Türk, Kürt şu bu beni bağlamaz, kim ki başka milletleri boyunduruk altına alarak iktidar olgusu oluşturmuştur, asıl problem de o temelde oeyda olur. Bunun Türk'ü, Kürdü diye bir ayrımı yok, bilimsel analizde bunalr birer çık olmaktan öte gitmez, A,B,C,D gibi. Örneğin A yunan olsun, B de Türk, ve ülke Yunan elinde kalmış ve Türkler de millet sayılmayıp, sadece Yunan devleti, Yunan ülkesi, yunan olarak görülmesi istenmiş, dili, kültürü vb hukuka kadar yok sayılmış, bu durumda ne yapardınız? Bu soruyu sormak zorundasınız eğer samimi iseniz.

A = Yunan
B = Türk
ise
burada sorun A'nın B'yi yok sayması ve boyunduruğu, tahakkümü altına almasıyşla başlamıştır, heleki A ve B esasında aynı coğrafyanın yerleşiği iken, BİRLİKTE YAŞARKEN böyle bir ayrımı örgütlemek, esas ayrımcı, çatışmalı fiilin ve bağlı meselelerin kaynağı olmuştur. neresiymiş, yok hangi ülkeymiş, yok hangi milletmiş diye bir ayrımı yok, A,B,C,D var ortada.

BOP olur, ZOP olur, hem A'yı hem de B yi kullanır! Hiçbirzaman bu tür projeler tek bir tarafı kullanarak başarıya ulaşmaz(do you understand me?! örneğin nedir MHP? Türk-islam sentezi nedir? What?)

Örneğin en basit haliyle, milliyetçilikten vazgeçecek misiniz? Samimiyetle başlayalım yok değilse boşa zaman öldürmeyelim sizinle, A nın milliyetçi olduğu koşulda B'ninki kaçınılmazdır(o potada kalındığı sürece ve bundan A'nın hayıflanması abestir). Beyazların egemenlik iddia edip, siyahları dışladığı koşulda, siyahların direnmesi(!), mücadelesi, SAVAŞI kaçınılmazdır, öyle de olmadı mı? Meseleyi doğru okumak gerekir, ben şu ya da bunu haklı-haksız, desteklemek için konuşmadım hiç, objektif analiz yapıyorum sadece, madem bir sorununuz var -ki samimi iseniz- çözüm belli, önce kendinizi değiştirerek, kendinizde o ilerleme, devrimi başarmak zorundasınız, asıl sorunu görmek gerekir... Empozu kavramanız gerekir.

A'nın, B'yi dışladığı koşulda B'nin bende varım demesi HAKTIR, meşrudur bu hak ve meşruluğu B2ye veren A'dır zaten-ben söylediğim için değil! Şu ya da bu davranışı, seçtiği, tercih ettiği yollardan hangisi iyi-kötü vs demiyorum farkındaysan.

BOP dan rahatsızsan elindeki malzemeyi almalısın, o ideolojiye, stratejiye yedeklenerek yapamazsın bunu. Yani? Önceki yazımda zaten ifade etmiştim.

BOP'un elindeki malzeme devlet ve PKK'dir, her ikisini yok edecek olan yine süreçtir, bugün PKK ne kadar desteklenirse Kürt sorunu o kadar çözümsüz olur.

Neva
05-08-2018, 02:40

bilgivehis, forum ekibi nicin rahatsiz olsun? Site cizgisi olarak, belli bir siyasi yapinin kanali olmus olsaydik, dediginizde hakli olabilirdiniz. Pkk'ya toz kondurmamak da ne demek, bu konu tabu mu ki tartisilamasin? Terorizm tartsilasamaz diye bir kural mi var?

Kaldi ki farkli baslikta BOP basligi hala aciktir, aktiftir. Ve fakat bop bahsi, fil'e bakip, iste bu kuyrugu bop'tur seklinde ele alinacak bir konu degildir. Bu sebeple yazdiklariniz (bir cesit onkabullu yaklasim) kabul edilmez ki bunun durust olmakla, hakli olmakla veya tam tersi hic mi hic ilgisi yoktur.

Soylemleriniz bir kesimin, once dediklerimi kabul et, sonra tartisalim demesine benziyor, ki objektif bakis acisinda bu tur bir yaklasima karsiyim. Buna karsi olabilmek icin de falanci, filandi vs. olmaya gerek yok. Bence objektif bakmiyorsunuz konuya..

Bop bahsine iliskin link icin;
http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=26905

bilgivehis
05-08-2018, 19:29
bilgivehis, forum ekibi nicin rahatsiz olsun? Site cizgisi olarak, belli bir siyasi yapinin kanali olmus olsaydik, dediginizde hakli olabilirdiniz. Pkk'ya toz kondurmamak da ne demek, bu konu tabu mu ki tartisilamasin? Terorizm tartsilasamaz diye bir kural mi var?

Kaldi ki farkli baslikta BOP basligi hala aciktir, aktiftir. Ve fakat bop bahsi, fil'e bakip, iste bu kuyrugu bop'tur seklinde ele alinacak bir konu degildir. Bu sebeple yazdiklariniz (bir cesit onkabullu yaklasim) kabul edilmez ki bunun durust olmakla, hakli olmakla veya tam tersi hic mi hic ilgisi yoktur.

Soylemleriniz bir kesimin, once dediklerimi kabul et, sonra tartisalim demesine benziyor, ki objektif bakis acisinda bu tur bir yaklasima karsiyim. Buna karsi olabilmek icin de falanci, filandi vs. olmaya gerek yok. Bence objektif bakmiyorsunuz konuya..

Bop bahsine iliskin link icin;
http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=26905

PKK de aynı AKP gibi bir projedir diyoruz, "yok efendim projenin ne önemi var" deniyor.
PKK Kürt halkını temsil etmiyor diyoruz, Yunanistan örneği veriliyor.
Ezilen, sömürülen, varlığı hiç edilen halklar sırtını emperyalizme dayamaz diyoruz, bunu Kürt halkı değil bizzat PKK yapıyor diyoruz, "Yok efendim onlar Kürt halkı için ölüyor" deniyor.
Kürt halkı için ölenler kandırılmış yoksul Kürtler diyoruz, onları yöneten ağababaları değil diyoruz, halen bir PKK sevdası tutturulmuş gidiyor.

Böyle bir durumda ben ön yargılı oluyorum, bilinçaltı muhafazakar oluyorum.
Oysa bizler gerçekleri görmek zorundayız, değilse fikir belirtmenin, tartışmanın anlamı olmaz.

70'li yılların sonuna doğru bugünkü PKK'nin kökeni Apocular vardı, onlara "Birlikte mücadele edelim, hepimiz aynı şartlardayız" diyorduk, "Yok efendim, biz ayrı devlet kuracağız" diyorlardı, öyle ise Marksist olmanızın anlamı yok diyorduk, öyle ya hem kendine Marksist diyeceksin hem de Marksistlerle birlikte mücadele etmeyeceksin. Zaten PKK olunca Marksist olmadığı da anlaşıldı.
Buradaki çelişki de buna benziyor, hem halkların hakkını savunacaksın, hem bir projeyi görmezlikten geleceksin...

world
06-08-2018, 11:16
Bak Bilgivehis

A = Yunan
B = Türk
ise

Şuan ülkede boyunduruk altına alınan bir Kürt olmadığına göre burda Pkk'yı illegal görüyor ve tasfiye edilmesini istiyorsun bunu anladım teşekkürler açıklama için.

Şüpheci Dinsiz
06-08-2018, 17:42
Olayla ilgili yeni bir iddia var. İddiaya göre patlayan şey mayın veya bomba değil, arabanın bagajındaki LPG tüpü. Resme bakınca, iddiayı destekler biçimde arabanın bagajı ve tavanı havaya uçmuş, kapılar ve tavan direkleri dışa açılmış, patlamanın olduğu yerde bomba çukuru oluşmamış. Patlama bagajda gerçekleşmiş gibi.

ilerihaber.org (http://ilerihaber.org/icerik/hakkarideki-olayla-ilgili-yeni-iddialar-88382.html)
Hakkari'deki olayla ilgili yeni iddialar
AKP tarafından 'idam' naralarıyla duyurulan olaya ilişkin yeni iddialar ortaya atıldı.

http://ilerihaber.org/images/userfiles/hakkarideki-olayla-ilgili-yeni-iddialar.jpg

Olay günü Kadıköy adlı köyde 20 kişi gözaltına alınmış, 18'i serbest bırakılmış. Dün yine 5 kişi daha gözaltına alınmış.

ilerihaber.org (http://ilerihaber.org/icerik/hakkaride-bebegi-hastaneye-goturen-koyluleri-de-gozaltina-aldilar-88413.html)

--/--

Köylülerin söylediğine göre;
- Olay gününden önce, patlamada ölen kadıncağız epey yol aramış, yol sormuş. Bu nasıl olur, pek anlayamadım. Bölgede kadıncağıza yardımcı olabilecek asker-polis yok muymuş?
- Olay olduğunda kadıncağız olay yerinde ölmüş, bebek yaşıyormuş, köylüler bebeği hastaneye kaldırmışlar, ne yazık ki bebek de kurtarılamamış. Yandaş gazetelerde askerlerin ve ambulansın hemen olay yerine geldiğini yazmışlar ama köylülere göre askerler yarım saat sonra, ambulans ise çok daha sonra gelmiş.
- Ölen kadıncağızın ziyaret ettiği kişi eşi, sıradan bir er değil, ast subay, ki ne fark eder. Neden bir askeri konvoy kendisine eşlik etmemiş, anlamak mümkün değil.

ilahimasal
06-08-2018, 17:49
Olayla ilgili yeni bir iddia var. İddiaya göre patlayan şey mayın veya bomba değil, arabanın bagajındaki LPG tüpü. Resme bakınca, iddiayı destekler biçimde arabanın bagajı ve tavanı havaya uçmuş, kapılar ve tavan direkleri dışa açılmış, patlamanın olduğu yerde bomba çukuru oluşmamış. Patlama bagajda gerçekleşmiş gibi.

ilerihaber.org (http://ilerihaber.org/icerik/hakkarideki-olayla-ilgili-yeni-iddialar-88382.html)

Olay günü Kadıköy adlı köyde 20 kişi gözaltına alınmış, 18'i serbest bırakılmış. Dün yine 5 kişi daha gözaltına alınmış.

ilerihaber.org (http://ilerihaber.org/icerik/hakkaride-bebegi-hastaneye-goturen-koyluleri-de-gozaltina-aldilar-88413.html)

--/--

Köylülerin söylediğine göre;
- Olay gününden önce, patlamada ölen kadıncağız epey yol aramış, yol sormuş. Bu nasıl olur, pek anlayamadım. Bölgede kadıncağıza yardımcı olabilecek asker-polis yok muymuş?
- Olay olduğunda kadıncağız olay yerinde ölmüş, bebek yaşıyormuş, köylüler bebeği hastaneye kaldırmışlar, ne yazık ki bebek de kurtarılamamış. Yandaş gazetelerde askerlerin ve ambulansın hemen olay yerine geldiğini yazmışlar ama köylülere göre askerler yarım saat sonra, ambulans ise çok daha sonra gelmiş.
- Ölen kadıncağızın ziyaret ettiği kişi eşi, sıradan bir er değil, ast subay, ki ne fark eder. Neden bir askeri konvoy kendisine eşlik etmemiş, anlamak mümkün değil.

Buda oluyor ki , aracın lpg li olduğunu bilen her kimse(ler) ??? , aracın lpg tankına uzaktan mermi attılar.