Orijinalini görmek için tıklayınız : 68-78-88-98-08
Bugün 9. sınıfta okuyan oğlumun ara karnesini almak ve öğretmenleriyle görüşmek için okuluna gittim.
Okula vardığımda öğrenciler bahçede toplanmıştı ve haftanın son günü olması nedeniyle müdür bir konuşma yapıyordu.
Sonra İstiklal marşı okunmaya başladı,ben okul dışında caddede hazırolda durdum.
Etrafıma bakındım,68 liler ,78 liler ve 88 liler hazıroldaydılar.
Ama 98 lilerin bir kısmı ve 2008 liler gayet rahat yürüyüp gitmekteydiler ve hiçbir rahatsızlıkta hissetmediklerini farkettim.
Bu toplumsal değişim ,yeni kuşağın duyarsızlığı , 12 eylül 80 in bize armanağıdır.
Toplum ve gençlik depolitize edilmiş,duyarsızlaştırılmış ve soyutlanmıştır.
80 darbesi ile halkın politik ve demokratik mücadelesi ezilmiş ve örgütlü toplum yok edilmiş,insanlar bireyselleştirilmiş ve pasifleştirilmiştir.
Nerden geldik nereye getirildik,nereye gidiyoruz?
metalheart
18-04-2008, 21:46
yalnız istiklal marşına özgü bir durum değil...
10 kasımlarda saat 9.05 te hep yürüyorsam dururum ,arabadaysam durdurup inerim..
ama son zamanlarda farkettiğim bunun artık kimsenin umurumda olmadığı....
yazık demekten başka birşey diyemiyorum..
bu durum herkezin dikkatini çekmekte özellikle duyarlı vatanseverlerin.ülke için geçmişimiz için utanç verici bir durum olduğunu düşünüyorum.yaşanan siyasi olaylardan dolayı insanlar ülkenin siyasi durumuyla ilgilenmekten kaçndılar ve şimdi durum bu hale geldi siyasi durum değil ülkeyle ilgilenmemeye başladı insanlar özelliklede gençler gerçekten..bu durumun düzelmesi umuduyla bakıyorum geleceğe...
rebera_roni
18-04-2008, 21:58
80 darbesiyle beraber sistem insanlar üzerinde darbeden ziyade çok baska yöntemler *kullandı ve asıl en büyük darbeyi bunlarla vurdu.kadınlar şuan dizi ve sabah programlarıyla kendisini siyasetten ve toplumsal sorunlardan ızaklaştırmış yada uzaklaştırılmıştır.gençler; futbol,bağımlı maddeler,popülerlik namına(yozlaşma yolunda) ve varsa uygulamaktadır.işçilerin sendikalardan bile haberi yok sadece orda var olan kendisini temsil ettiğini tek bilir ama işleyişi, sisteme karşı duruşundan bile habersiz.özet olarak insanlar siyaset, toplumsal sorun ve hatta sizlerin dediği(istiklal marşı) değerlerden bile uzaklaşmışlardır.insanlar toplumdan, bireyselliğe dönüşmüş.
Siteyi okuyarak tanımaya çalışıyorum.
Sonra İstiklal marşı okunmaya başladı,ben okul dışında caddede hazırolda durdum.
Etrafıma bakındım,68 liler ,78 liler ve 88 liler hazıroldaydılar.
Ama 98 lilerin bir kısmı ve 2008 liler gayet rahat yürüyüp gitmekteydiler ve hiçbir rahatsızlıkta hissetmediklerini farkettim.Aydoe
Önce istiklal marşı okunurken neden rahatsızlık hissedilmelidir? *bir açılım getirirseniz konu üzerinde ayrıntılı bir fikir alış verişi başlayabilir kanısındayım. Örgütlü toplum söylemini ise konuyla bağdaştıramadığımı belirtmek isterim.
Saygılar...
''Önce istiklal marşı okunurken neden rahatsızlık hissedilmelidir? *bir açılım getirirseniz konu üzerinde ayrıntılı bir fikir alış verişi başlayabilir kanısındayım. Örgütlü toplum söylemini ise konuyla bağdaştıramadığımı belirtmek isterim. '' simal
İstiklal marşı okunurken değil,ulusal marş okunurken durup saygı göstermemek ve oralı olmamak beni rahatsız etti,ama gençler gayet rahattı.
Ulusal bilinç verilememiş yada yok edilmiş işte 80 ihtilali ve sonrası liberal politikaların ülkemizi ve gençliğimizi getirdiği durum budur.
sevgiler
98'liler simdi 10 yasinda olan cocuklar oluyor herhalde. Cocuktur abisi, daha hazirol vaziyeti almasi gerektigini ogrenememistir. Zamanla onlar da ogrenecekler tabii. Yalniz 2008'lileri anlayamadim. 0 yasindaki cocuklardan milli bagililik istemek biraz haksizlik olur gibi geliyor. Bilindigi gibi milli duygular DNA'larda bulunmuyor, toplumsal sistemler tarafindan ediniliyor. Onlarin daha cok zamana ihtiyaci var.
Sayın Sargon; "Ağaç yaşken eğilir" bu ne cehalet, Ulusal bilinç için anne karnında ilk üç haftadan sonra istiklal marşı eşliğinde verilmelidir diyor! artık doktorlarımız. :lol:
68 kuşağı *bugün kaç yaşında?
Bu sorunun cevabını blirseniz 2008 lilerin de kaç yaşında olduğunu anlarsınız :lol:
18-20 aydoe bildiysem 3 kere tahtaya vur.
pardon aydoe, haklisin, yanlis anlamisim. Galiba bu istiklal marsi bizim kusagi artik fazlaca irrite ettigi icin yanlis anlamaya egilimli hale gelmisiz. Iskencehanelerde falan istiklal marsi dinlete dinlete nefret ettirdiler. Bir iskence sahnesi de gozumun onunden hala gitmiyor. Bizim kusagin bir kismini senin listeden silebilirsin. En azindan bende sadece huzursuzluk uyandiran bir zorbalik hissi yaratiyor bu mars.
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celâl
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl!
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddım var
Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın...
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda!
Canı, cananı, bütün varımı alsın da Huda,
Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli:
Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli-
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddım var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
* * *tartışmaya daha sonra dahil olabilirm ama bir noktayı dikkate almanızı istiyorum. Marştan yukarıdaki mısraları aldım ve bunların rastgele alınması ifade ettigi anlamı degiştirmiyor. Mehmet Akif'in niteligini biliyoruz, Kuran meali oldugunu da biliyoruz.
* * *Bu aşamada bir atesit ya da dinsiz birey olarak, ırkçılıga karşı bir birey olarak yukarıdaki mısraları terennüm etmeyi içinize sindirebiliyor musunuz. Dinsiz olarak Hakka tapmayı ve bunu ilan etmeyi kabul ediyormusunuz.
* * * Irkçılıga karşı iseniz kendi ırkınızın kahramanlıgını ilan etmekle ırkçılık yapmış olmuyor musunuz. Marşlar anayasalar mıdır.
* * * *Degişik bir açılım olsun istedim, kasıt yoktur. *:lol:
* * * *Ayrıca sevgili aydoe; 68 lilik ve 78 lilik tarihsel kesitleri ve bir mücadele anlayışını ifade eder. 88 lilik, 98 lilik diye bir şeyi ilk defa duyuyorum. *:cry:
* * * *saygılarımla
tak,tak,tak,
''pardon aydoe, haklisin, yanlis anlamisim. Galiba bu istiklal marsi bizim kusagi artik fazlaca irrite ettigi icin yanlis anlamaya egilimli hale gelmisiz. Iskencehanelerde falan istiklal marsi dinlete dinlete nefret ettirdiler. Bir iskence sahnesi de gozumun onunden hala gitmiyor. Bizim kusagin bir kismini senin listeden silebilirsin. En azindan bende sadece huzursuzluk uyandiran bir zorbalik hissi yaratiyor bu mars.'' Sargon
''Bu toplumsal değişim ,yeni kuşağın duyarsızlığı , 12 eylül 80 in bize armanağıdır.
Toplum ve gençlik depolitize edilmiş,duyarsızlaştırılmış ve soyutlanmıştır.
80 darbesi ile halkın politik ve demokratik mücadelesi ezilmiş ve örgütlü toplum yok edilmiş,insanlar bireyselleştirilmiş ve pasifleştirilmiştir. '' Aydoe
Her ülkenin ulusal marşı var,Millî Marş demek bağımsızlıktır, istiklâldir, bir milletin dünya milletleri arasında yerinin olduğunun ve kendi geleceğini kendisinin tayin ettiğinin en belirgin ifadesidir.
İşkenceciler ,cuntacılar görevlerini yapmış işte ki marşlar söyleyerek yürüyen,marşlar söyleyerek işkencelere direnenleri ulusal marşımızdan nefret ettirmişler.
Ayrıntılara takılmamalıyız,marşın sözleri o zamana uygun yazılmıştır.Marşı değiştirebilirizde ama
yurdumuzdan *ve bağımsızlığımızdan vazgeçemeyiz.
Dilaver ne güzel söylemiş;''68 lilik ve 78 lilik tarihsel kesitleri ve bir mücadele anlayışını ifade eder. 88 lilik, 98 lilik diye bir şeyi ilk defa duyuyorum. ''
Evet 68'liler ve 78 lileri *biliyoruz ama ne yazık ki 88'lilik ve 98'liliği ilk defa duyuyorsun.
Yoklar *çünkü ,kayıplar
Bende buna üzülüyorum zaten
sevgili aydoe
* *enternasyonali her türlü marşın üzerinde tutuyorum. Bu ülkede milli marş eskisinden de daha çok söyleniyor, ama eskiden söylendigi duyarlılıkta söylenmiyor bunda haklısın. Ama esas vahim nokta şudur ki bu ülkede artık enternasyonel hiç söylenmiyor. Senin o muhtelif sekizlilerin öyle ya da böyle ulusal marşlarını biliyorlar, ama içeriginden boşaltılmış halde. Ancal o sekizlilerin hiç biri enternasyoneli bilmiyor, belki de hiç duymadılar. İstedikleri buydu, şimdilik amçlarına da ulaştılar. Ancak önemli olan enternasyonelin söylenmesi. *Dedigin gibi milli marşlar degişebilir ama entermasyonalin degişebilmesi için nitel bir devrim gerekli.
* * saygılarımla
metalheart
19-04-2008, 17:34
insanların istiklal marşını iplenmemesi içerik yönünden midir yoksa beraberlik duygularının gevşeyip umursamaz bencil şekle girmesinden midir...
benim içerikle sözle falan işim olmaz...
ama söyleyince ve duyunca etnik din dil ırk kavramı olmaksızın ülkeme ve ülkemde yaşayan herkese olan bağlılığım kabarır.
zamana göre yazılmıştır bestelenmiştir...
amacı şarkı olmak değil içerik söz üstü beraberlik bütünlüğü hatırlatmasıdır....
68 *kuşağı * bugün *kaç *yaşında?
Bu *sorunun *cevabını *blirseniz *2008 *lilerin *de *kaç *yaşında *olduğunu *anlarsınız *AYDOE
18-20 *aydoe *bildiysem *3 *kere *tahtaya *vur. VGM
tak,tak,tak, AYDOE
“nerdesin ey gazi hünkar, eşek dizdar oldu katır mühürdar”
Madem ki gelenekten benim mutlaka VGM’ye sarmam lazım yoksa işin bereketi kaçıyormuş :wink: *Okuya okuya öğrenmiş oldum.
Gelelim konumuza;
Devletin milli marşında geçen dini öğelerin, devletin resmi dinini ilan etmesi gibi bir durumla da karşı karşıyayız. Bu dine tabi olmayan vatandaşların ötekileştirilmesi hakkında neler düşünülmektedir? Bazı vatandaşların *“ya sev, ya da git hayallerindeki laik ülkede yaşa” sözünü kullanması gerekmekte midir?
Sayın Dilaver şimdilik *dini ve ırki açılım var, bir de solaganlar…
“din ve ırk” ikisi de üç harfli, benim ilgi alanım ise, bunlardan birini alıp taraf olanların benzerliği, her ikisinin ise insanlık için tehlikeleri, *İstiklal marşında bu iki öğenin yoğunluğu, çok kültürlü ülke vatandaşlarının bu öğeler karşısındaki duygu yoğunluğu üzerinde de durulması gerekir. Her şeyin suçunu şeytana atan tanrılar gibi 12 Eylül'ü elimizin altında tutup biraz da öncesine *bakmak lazım :twisted: *
Bayrak da milli marş da dokunulmaz olmamalıdır. Bu aşamada konumuz bu değil diye düşünüyorum.
Sayın Sargon; İsviçre’nin milli marşı hakkında en güzel açılımı sizin sunacağınıza inanıyorum. Yaw ne güzel bir yer burası böyle “yok yok” yani!
ama *söyleyince *ve *duyunca *etnik *din *dil *ırk *kavramı *olmaksızın *ülkeme *ve *ülkemde *yaşayan *herkese *olan *bağlılığım *kabarır.
amacı şarkı olmak değil içerik söz üstü beraberlik bütünlüğü hatırlatmasıdır....METALHART
İçerik ortada, İsterseniz biraz da kabarmalar kısmına gelelim.
Yaw hala halla, dinle dinle bir türlü kabaramadım. Yarın karbonat içip bir daha deneyeceğim.
Baktın olmadı Garki’nin Anasını yeniden okuyup, entermasyonal dinleyeceğim.
Saygılar...
eller gider aya bizişte bu sebepten ksldık yaya...
walla ne diyeyim arkadaşlar ipini koparanlar marş yazmış yazı tura atmışlar biri kazanmış bunda fevkalade bişi yoktur..
ne demiş atalarımız onların gözleri vardır görmerzler, kulakları vardır duymazlar...
ben şunu bilir şunu söylerim en kutsal marş yazılmamış olandır....
siz şimdilik hebe ninkiyle idare ediverin gari... :D
gozeneli
19-04-2008, 22:42
Sayın Dolfen sorun İstiklal marşı degil sorun Ulusal degerlere önem vermemek.
İstiklal marşında hoşuma gitmeyen şeyler var ama Ulusumun simgesi oldugu için saygımı gösteririm.
Soru sorulunca birden Isvicre milli marsini dinleyip dinlemedigimi dusundum. *Acaba Isvicre'nin milli marsi yok mu diye dusundum bir an. Cunku bazi ulkelerin bir milli marslarinin olmadigini okumustum bir yerde. Hatta bir Afrika ulkesi, olimpiyatlarda falan bir mars kullanmalari gerektigi zaman, rasgele bir parca secip caldiriyormus. Bulup dinleyince hatirladim, daha once duymustum. Tabii bizdeki gibi zirt pirt, heryerde calinip coluk cocuk herkesin kafasina kazima seklinde bir beyin yikama operasyonuna donusturulmus degil.
Isvicre'nin bir marsi var ama buna milli mars denir mi bilmiyorum. Cunku Isvicre herkesin ayni milletten olma zorunlulugu olan bir ulke degil. 4 tane resmi dili oldugu icin marslari da 4 ayri dile cevrilmis. Icerik ise daha cok dini bir temel uzerine kurulmus. Uzun uzun Isvicrenin guzelliklerini anlatiyor ve her yerde tanriyi gordugunu soyluyor. Ozgur Isvicrelileri tanriya kendilerine bahsettikleri bu guzel ulke icin sukretmeye cagiriyor vb. Bolca daglar, goller, gunesin batisi gibi temalardan olusan lirik bir siir. 1841 yilindan beri resmi mars imis. Asagida 4 resmi Isvicre dili ile ve ingilizce olarak var.
http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_Psalm
Son olarak mars sozleriyle birlikte degil, sadece muzigi ile kullaniliyor.
88'liler, 98'liler, 2008'liler mücadele kuşağı olmasa da, bir nesil olarak baktığımızda Aydoe'nin gözlemlerine katılıyorum.
Bu iplememe tavrı keşke Dilaver'in marşla ilgili eleştirileri gibi bir bilinçli tavır olsaydı.
Bu tavır, 12 Eylül'ün hasatıdır. Marşın içeriği mükemmel de olsaydı bu tavırla yine karşılaşırdık.
Marşın içeriğine gelirsek;
Marş Kurtuluş savaşı sırasında yazılmış ve kabul edilmiştir.
Dolayısıyla savaşın psikolojisi yansımıştır, aşırı duygu yüklü olmuştur ve bu duygular, savaş motivasyonunda kullanılan sloganvari sözleri yüklenmiştir.
Eğer marş, 1930'lu yıllarda yazılmış olsaydı çok daha farklı olurdu, yazarı Mehmet akif olsa dahi.
Örneğin, Behçet Kemal Çağlar ve Faruk Nafiz Çamlıbel 10. Yıl Marşı'nı yazarken daha farklı bir çizgi izlemiştir. Her ne kadar Türklük öğeleri ağır bassa da ırk ve dinden sıyrılınmış, daha ilerici bir mesaj verilmiştir. Bu marştaki milliyetçi çizgiyi ise, dünyadaki milliyetçi ve faşist düşüncelerin zirve yaptığı dönemin etkisi olarak düşünüyorum.
10. Yıl Marşı (http://www.istanbul.gov.tr/?pid=395)
Bekir Sıtkı Erdoğan'ın 50. yıl marşında ise ırkçı ve dinci düşüncelerden tamamen sıyrılındığını görmekteyiz.
50. Yıl Marşı (http://www.meb.gov.tr/belirligunler/29ekim/siirler/ellinci_yilmarsi.htm)
Umarım Cumhuriyetin 100. yıl Marşı çok daha ilerici, yurtsever, devrimci içerik taşır.
İstiklal Marşı ise değişmez değildir. Ancak değişmesi için tarihi bir olumlu gelişme olması gerekir.
Bu da Türkiye'nin geri kalmışlıktan kurtulup çağdaş uygarlık seviyesini yakaladığı zaman olabilir.
Bu zamanın da 100. yıla denk gelmesi mükemmel olur. Hayal değil.
Şimdilik işin senfonik kısmını asalım.
http://www.seyyahamca.com/millimarslar.asp
“nerdesin ey gazi hünkar, eşek dizdar oldu katır mühürdar” Şimal
Anlamadım,dizdar kim mühürdar kim açıklarsan sevinirim!
evrensel-insan
20-04-2008, 04:45
Saygideger arkadaslar;
Eger istiklal marsinin sozleri AKP'yi rahatsiz etseydi,onu da degistirmek icin bir girisimde bulunurdu.Demekki ilimli islam bakisiyla,istiklal marsinda bir sorun yok.
Bende dilaver'in verdiklerine ek su misrayi vereyim:
Medeniyet dedigin, tek disi kalmis canavar
Bu misrayi nasil yorumluyorsunuz?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Medeniyet dedigin, tek disi kalmis canavar
Bu misrayi nasil yorumluyorsunuz?
Bu mısradaki medeniyet, sözcük anlamındaki uygarlık değildir.
Batı ülkelerine, Avrupa'ya "medeniyet" denirdi.
Yani, mısradaki medeniyet o dönemin Avrupa'sıdır, batı ülkeleridir.
Batı ülkelerinin vahşi kapitalist düzenleri ve emperyalist paylaşım niyetleridir.
Ancak bu mecazi anlam yanlış anlamalara yol açtığı, sanki uygarlık eleştiriliyormuş gibi algılandığı için uygun değildir.
metalheart
20-04-2008, 15:31
sana karbonat , kabartma tozu , maya fazla etki etmez....boşver derim...
evrensel-insan
20-04-2008, 18:18
Saygideger pante;
En azindan"emperyalizm dedigin tek disi kalmis canavar"belki senin dedigin temelde algilanabilir.
Ki o da sonucta ekonomik gelisme ve kapitalizmin yapi ve mentalitesi geregi kacinilmazdir.
Ben, Mehmet Akif'in din yanlisi bir kisi oldugunu ve burada bilimsellige ve onun toplumlari gelistirmesine-din elden gidiyor korkusu- karsi ciktigini,Ataturk'un de bunu-ayni senin algiladigin gibi-emperyalzm hegemonyasi olarak algiladigini ve kabul ettigini dusunuyorum.
Saygilarimla;
evrensel-insan
gozeneli
20-04-2008, 18:40
Biri beni aydınlatabilir mi?
Bildigim kadarı ile anayasaya göre Ulusal marş degiştirilemez degiştirilmesi teklifde edilemez.
Bu dogru mu? Kusura bakmayın konunun dışına çıkıyorum.
Doğrudur sayın Gözeneli,
Anayasın 3. maddesi Milli marşı İstiklal Marşıdır der.
Anayasanın 4. maddeside 3. maddenin değiştirilemeyeceğini söyler.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk *devrimcidir ,ilericidir ;
'' Zaman suratle ilerliyor ; milletlerin , toplumlarin , kisilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayislari bile değişiyor.
*Böyle bir dunyada , asla degismeyecek hukumler getirdigini iddia etmek ,
aklın ve ilmin gelisimini inkar etmek olur.'' 'demiştir.
evrensel-insan
20-04-2008, 20:45
Saygideger aydoe;
Anayasanın 4. maddeside 3. maddenin değiştirilemeyeceğini söyler.-aydoe
Yukaridaki cumle ile;
Böyle bir dunyada , asla degismeyecek hukumler getirdigini iddia etmek ,
aklın ve ilmin gelisimini inkar etmek olur.'' 'demiştir-aydoe
Yukaridaki cumle, biribiriyle celismiyor mu?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Aferin Evrensel hocam güzel bir çelişki yakalamışsın.
Sağol teşekkür ederim.
sevgiler
gozeneli
20-04-2008, 21:20
Umarım suç işlemiyorumdur ama İstiklal marşını degiştirmek demeyeyimde güncelleştirme zamanı gelmedimi?