PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Komünizmden Uzak Komünistler !!!

Svarog
26-05-2008, 08:32
Her ülkenin küçük ya da büyük bir kesimi komünizm rejimini desteklemektedir.Gençler boğazları patlayana kadar haykırıyorlar kahrolsun kapitalizm diye.Peki komünizm bu mudur? Sokaklarda eşitlik diye bağırarak iktidara taş atmak mı? Yoo hayır değil. Sosyalizm veya komünizm tatmışlar için hayır elbette. Peki ya şimdi ki rusya gençleri sizce nasıllar ? Sokaklarda haykırıyorlar mıdır CCCP diye ? Bunlar gerçek tadı almış bir millet olarak farklı bir yol seçiyorlar.Cevap evet değil tabi.Boş vitrinli mağazalara ve ekmeksiz fırınlara bakmakla yetindiler çoğu zaman.Oysa diğerleri...Okuyup komünizm kelimesiyle tanıştılar.Öyle oldular sonra. Okumaya devam ettiler.Hala komünistler.Çocukları oldu.Özel okullarda.Ayağında marka omuzlarında marka POPOSUNDA AMERİKA !! Hala komünistler.Şirket kurdular işçileri oldu . Zam yapmadılar sıkışıktılar hep.Hala komünistler.......
Zorunlu piyoner olacaksın.Dikkat edin ZORUNLU .Sadece bir kişinin izin verdiği kitapları okuyacaksın.Diğerlerini okursan tutuklanırsın . Her yerde tek kişinin adını haykıracaksın.Konuşabileceğin kişi sayısı kısıtlı; bir kişi tarafından. Zorunlu olarak din seçemeyeceksin ve her yerde piyoner olmaya devam edeceksin."ZORUNLU OLARAK" Birsüre kapitalizm hayaliyle yatağa yatan insanlar onu tadınca da zehirlendiler. Birçok tabelası olan yol ayrımlarında seçenekleri tanıyamadan kayboldular ve yürüyüp durdular.Bazen de durup "KAHROLSUN O ! KAHROLSUN BU ! " diye haykıranları izlediler; onlara katılmadan.Çünkü onlar tattılar.
Buna sürükleyen yada sürükleyenler ÇOK BAŞKA nedenlerle hazırladılar bu yolu.Kimin umrunda bilmek bir işe yaramaz.Çaresiz millet DEVLETİN KATILMADIĞI SOSYALİZM EŞİTLİĞİNİ yaşadı kendi çapında.El altından işler kaçınılmazdı; yaşamak gerekti.Yaşamak kaçınılmazdı; piyoner olmak gerekti.

Evet tabi ilk kurulan sistemin oturması zor çok doğru.Ama merak ediyorum kaçınız katlanırdı bu oturmamış sisteme "ilerlemek için;oturtmak için" ? ARANIZDAN KAÇ KAPİTALİST PİYONER GERÇEK PİYONER OLURDU YA DA OLABİLİRDİ ? ? Kaçınız kmlerce uzak komünizme azda olsa yaklaşmaya cesaret edebilirdi ?

(YAZILANLAR KESİNLİKLE KOMÜNİZMİ KÖTÜLEMEK AMAÇLI DEĞİL; SORU NİTELİKLİDİR !! )

dilaver
26-05-2008, 08:57
Komünizm bu degil ki Svarog. Belki kendilerine sosyalist yaftası asan devletlerde yaşayanlar bu tür deneyimlerden geçmiş olabilirler ama komünizm bu degildir.

Komünizm idealine yönelmek nedir, herşeyden evvel ücretsiz egitimdir, ücretsiz saglık hizmetleridir, herkese barınma ve konut imkanıdır. Bu ülkeler bunu gerçekleştirdiler mi, evet. İşte kavranacak halka budur.

Gereçekleştirdikleri tüm bu getirilerin önemi yadsınabilir mi.

Şimdi yapılması gereken, hayal edilmesi gereken, düşünülmesi ve planlanması gereken aksayan yerlerin neler oldugudur. Bu kazanımlar üzerine daha da fazla kazanımları ve insanca yaşamı bina etmektir. Demek ki bir devlet yönetimi altında herkese ücretsiz saglık hizmeti verilebiliyormuş, herkese iş imkanı yaratılabiliyormuş. Peki bizde neden yok bunlar.

Aksayan yönler düzeltilerek daha iyiye ulaşılabilir. Yoksa tökezlemiş bazı yönler daha eskiyi savunmak için bir araç olamaz.

Tüm fakirligine ve tecrit edilmişligine ragmen Kuba nın dünyanın en modern saglık hizmetine sahip olmasının altında yatan güdü nedir. Toplumsallık güdüsü degil midir bu. Demek ki en azından başarılabiliyormuş. Küba seviyesinde olan kaç tane ülke var, üstelik tüm muazzam servet ve teknolojilerine ragmen. Belki Abd de sadece parası olanlar için daha da iyi hizmetler olabilir ama sadece parası olanlar için.

Bu sistemlerin şu an iddia edilen başarısızlıgı ise sadece kendi iç dinamikleri ile açıklanamaz. Bunların tarihlerini iyice inceledigimizde gene sınıf mücadelesi olgusuyla karşılaşırız. Geriye dönüş ve sistemin tekrar kapitalizme entegrasyonu gene bir karşı devrim sürecidir ama bize yansıtılan işin bu tarafı degil sadece komünizm idealinin aşarısızlıgıdır.

Başarısız sa o halde bu panik niye. 1 Mayıs İşçi Bayramlarından ve işçilerden bu korku niye. Esas düşünülmesi gereken de budur.

saygılarımla

Svarog
26-05-2008, 20:34
sayın dilaver
Komünizmin bu olmadığını çok iyi biliyorum.Benim sorunum oluşan ilk aksaklıklarda değil.Çünkü o aksaklıkların yanında büyük imkanlar da getiriyor bu rejim.Benim bilmek istediğim kaç tane komünist geçinen vatandaşımızın bu ilk aksaklıklara katlanabileceğidir.Yazıda vurguladığım gibi bu yola baş koymuş insanlar genelde okumuş geçirmiş insanlar ve doğal olarakta birşeyler kazanmış insanlar.Yine vurgulanan bu insanların yaşamlarını nasıl sürdürdükleri.Burada kastedilen komünizmi savunan insanların tam bir kapitalist olarak hayat sürdürmeleridir; herkes için geçerli değil tabii ama çoğunluk diyebiliriz.Çoğunluk grubuna girmeyenler de bir üst seviyedekiler tarafından kullanıldı her zaman.Bir düşünün ve kısa bir süreliğine her yönüyle bahsettiğimiz şeyi yaşamış insanların yerine koyun.Herkesin aklına soru işaretleri ve zıtlıklar gelecektir.
Açıklamarınız için teşekkür ediyorum ama ihtiyacım olan açıklama değil sorulan sorulara birkaç kısa cevaptı.

saygılar

serüvenci
26-05-2008, 22:56
insan, inandığı şey uğruna aç kalsa da katlanabilir. ancak bu açlığın bir sınırı vardır. aynı zamanda katlanılacak sorunların da. şimdi öyle bir soru sormuşsun ki çık işin içinden çıkabilirsen. istatistik kurumlarının işi olan birşeyi bize sormuşsun. açıkçası onların dahi bir sonuç alabileceğini düşünmüyorum.
bir komünist olarak ben katlanabilirim. geleceği düşünen her komünistin de katlanacağını düşünüyorum. komünistin en önemli özelliklerinden bazıları de toplumu düşünmek, onların yararına mücadele etmek ve geleceği de düşünmek değil midir? bu durumda mutlaka katlanacağız. tarihe adımızın yazılması için değil halkımız için, geleceğimiz için.
komünist olduğunu iddia edip olmayanları çıkarıp komünistleri hesapladıktan sonra bir istatistiğe ulaşabiliriz umarım.

Svarog
26-05-2008, 23:25
İstatistik çıkarmaya gerek yok; çünkü üzücü bir sonuç çıkabilir eğer cevaplar samimiyetle verilirse.Ama böyle birşey mümkün olabilir mi? Sanmıyorum.

"komünist olduğunu iddia edip olmayanları çıkarıp komünistleri hesapladıktan sonra bir istatistiğe ulaşabiliriz umarım." böyle birşeyinde olabileceğini sanmıyorum.Bir istatistik beklentisiyle sorulmuş sorular değildi sayın delx.Ciddiyetinizi koruyarak verdiğiniz cevap için teşekkür ediyorum.Zaten bireysel cevaplar tatmin edicidir.

saygılar

Lestat
27-05-2008, 04:04
Türkiyedeki komünistlerin çoğu rusya daki rejime dayanamazdı.Düşünsenize siz orda giyecek kıyafet yiyecek ekmek bulmazken belli be kesim rahat içindeydi.evet ideal düşünceden ayrılmış,sınıf çatışmasını bırakamamış bir sistemdi fakat şuanda türkiyede komünist geçinen partilere baktığımızda da sistemi ne kadar kendilerine çevirdiklerini göstermekteyiz.Ben bu insanların o sistemde yaşayabileceğini düşünmüyorum.

serüvenci
27-05-2008, 23:53
insanlarda küresel bir kültür oluşmadıkça hiçbir ülkenin komünizme yaklaşıma ve komünizmi uygulayışı birbirine benzemez. her toplum kendi dinamiği açısından değerlendirilir. tarihsel gelişimine göre toplumsal genetiği çözülür. komünizme geçişi için bu genetiğe göre bir yapı oluşturularak gelişim sağlamasına yardımcı olunur.

KızıL
29-05-2008, 16:57
sovyetlerin çözülüş sebepleri hem fazladır hemde üzerinde çokça tartışma gerektirir.. ancak bir gerçek var ki gençlerin artık çok fazlası cccp demiyor!! peki ne diyor??
atalarına bin saygı duyduğum genç kızlar ne diyor para para para.. ve bedenlerini satıyorlar artık bakınız sovyet çözülüşü ve bakınız rusyada fuhuş! bakınız sovyet çözülüşü bakınız uyuşturucu trafiği!! bakınız sovyet çözülüşü bakınız okuma oranındaki düşüş!! bakınız çözülüş bakınız kapitalizm ve bakınız sokaklardaki evsiz yurtsuz insanlar... valla benim babamda sovyetlerde yaşadı ama benim oramda buramda amerika hiç olmadı, evet sokaklarda haykırarak bağırmak gerekir gerekirki görmeli kapitalistler emekçiler burda!! ancak kırmamak gerekir duvarları durakları çünkü kamu malı sosyalizmde bizim olacak!! şimdi hani bahsedilen solcular var ya şirket kurdular işçileri oldu zengin oldular v.s biz onlara hala komünist demiyoruz onlar artık DÖNEK!!
bir zamanlar ser verip sır vermeyenleri unutmasakta artık bu satılmışlardan bahsetmesek ya...
saygılar...

Svarog
30-05-2008, 04:46
Rusyadaki bu çözülüşün tek nedni zamanında gereğinden fazla sıkılmalarıdır.Özgürlük önlerine serildiğinde neye uğradıklarını şaşırıp her yöne saldırdılar tabii ki iyi bir sonuç vermedi bu ama suçu farklı yerlerde aramakta fayda var öyle değil mi!!! Ayrıca eğitim düzeyinde bir düşüş olmamakla artış da yok tabi.özür diliyorum ama düzeltmem gerekiyor ki orasında burasında amerika olanlar sovyetlerde yaşamış insanların çocukları değil tam tersi sosyalizm veya komünizmi tatmamış komünist geçinen insanlara yönelik bir sözdü yanlış anlamışsınız sayın kızılordu.Afedersiniz ama ülkemizdeki sosyalist ve komünist kardeşlerimizi görüyoruz.1 Mayıs gelince çıkar bağırırlar ancak kendi çocukları özel okullarda adidas markalarla gezer.yine 1 mayıs diye bağırırlar ama kendi çalıştırdıkları işçilere bile haklarını vermezler.Çünkü onlar rusyadaki gençlerden bile daha düşkün paraya.En azından rusların geçmişinden kaynaklanan sıkılıktan bir dengesizlik ortaya çıkıyor peki diğerlerinin bahanesi ne ? deneyin görün bir insanı ne kadar sıkarsanız o kadar onu uzaklaştırır ve yırtıklaştırırsınız.belirli bir seviyede özgür olan birey ise geçmişin acısını çıkarmak istemez birisinin kurallarıyla değil kendi kurallarıyla yaşamaya çalışır.hiçbir insan sadece birkaç insanın dediği sınırlarda yaşamayı kabul etmez kendi isteğiyle en azından günümüzde ! isteyenler varsa da işte onlar zoru tatmamış tecrübesiz kesimdir..

saygılarımla

KızıL
30-05-2008, 11:42
bakınız adidas giyilmesi yada iyi bir yaşam sürülmesi komünizm yada sosyalizm için kötü değil yani bu kişilerin giymesi çocukalrının giymesi kötü bişey değil bu bir çürümedir bozulmadır diyemezsiniz bugün açıktırki belli başlı markalar kaliteli sosyalizm herkesin kaliteli giymesini ister mesele budur eşitsizlik! ben giyiyyorsam seninde giyebilmen gerek.... ha işçisini ezene hakkını vermıyene insanı sömürene zaten diğer yazımda dediğim gibi lafı söledim! dönekler.. satılmışlar... berlin duvarının yıkılışından bir anekdot; doğu almanyadaki insanlar doğu almanyadaki kazanılmış haklarının dışındabatı almanyadaki gibi yaşayabilecekleri hayali( kandırmacasıyla) o duvarın yıkılmasını istedi, aralarında olacakları gerçekten bilenler ise zaten karşı çıktılar.. duvar yıkılınca kolalara, mec donalds a, kot pantoluna v.z giden yolculuk iyi başladı çok kötü bitti .. aç kaldılar evlerinden oldular kapitalizm kirli yüzü insanlıktan etti bi çoğunu...ve pişman oldular bakınız bugün rusya komünist partisindeki yaşlılara.. iki sistemide tattılar..
saygılar..

AYATA
30-05-2008, 23:30
Bir çölün ortasında istediği kadar özgür olsan ne yzar....ıssız bir adada sonuna kadar özgürsün ne yazar.....yokluğun ve hiçliğin tam ortasında istediğin kadar özgür ol...ne yazar.....Brunei sultanlığı kral altından sarayda oturuyor, kadınları serveti tartışılamaz zenginlikler içinde....halka soruyorlar kral böyle yaşıyor diye yaşasın ne iyi diyor halkı der tabiiii, ülked benzin bedava, okuma sağlık hizmetleri bedava
akumak isteyeni devlet dünyanın her hangi bir ülkesinde bedava okutuyor ve işde hazır okuyan için evide aydaücretinin binde beşini ödeyerek süper bir ev alabiliyor....onlar krallarını seviyor ne yazık ne yazıkkkkk....

Subat
31-05-2008, 02:28
Mesela istatistik mi yapılmıştır komünistlerin adidas ayakkabı giydiği ve de özel okullara gittiği ile ilgili?
Bir imza var sitede, Thunderpoint'e ait...
"Düşünebildiklerinin hepsini düşünülebileceklerin tamamı zannetme!" diye...
Ne de güzel bir söz. Anlamı neredeyse her siteye girdiğimde kendini tekrar tekrar kanıtlıyor. Yok efendim özgürlük çok geldi de bundan böyle oldular... Ne yani, insanların en insani haklarını ellerinden mi almak gerekiyor?
Ayrıca SSCB nin bazı dönemlerinde işçiler 14 saate varan çalışma koşullarını da görmüştürler. Buna da çalışma özgürlüğü mü desek, bilmem ki?

Kızgınsınız, bu her yazınızda biraz daha gösteriyor kendisini. Ama unutmayın ki kızdığınız kişiler, ideolojileri doğrultusunda bu yaşamın içerisinde değiller. Bu yaşamda ideolojilerini belirlemişler. Engels varlıklı değil miydi bilimsel sosyalizm'in temellerini atarken? Marks, çocuklarının açlıktan ölümünü kendi gözleri ile görmedi mi? Engels değil miydi paris komününde barikatta savaşan?

Kızmışsınız, kızmışsınız kızmasına da kızgınlığınızı şahıslarda arayacağınıza ideolojide aramaktasınız. Ben bu satırları yazarken kirli iş elbisesi ve mürekkepli ellerle yazıyorum. Şimdi aynaya baktım, kirden yüzüm kararmış ve hiç şaka yapmıyorum...

Svarog
31-05-2008, 02:59
sayın kızılordu
çok affedersiniz ama komünizme neyin uygun neyin uygun olmadığını bir iki siteden okuyarak değil; yılların getirdiği birikimle öğrendim.Bir diğer açıklığa kavuşturulması konu da şu yapılan yorumlarda bana verilen cevaplar benim komünizme karşı bir insan olduğumu düşünerek yazılmış yorumlar.Burada bir yanılgı var.Benim bu yazıyı yazma amacım yaşanan sosyalizmi yermek değil; diğer kapitalist ülkelerde yaşayan komünist ve sosyalist insanlara yönelik bir soru sormaktı.Ama yapılan yorumlar gerekse yanlış anlama, gerekse yanlış yönlere kayma nedeniyle konudan uzaklaşıp; cevap vermek yerine gereksiz tartışma ortamlarıyaratmaktadır.Ayrıca verilen bazı cevaplar da bütün bir yazıdan çıkarılmış bir cümleye yönelik yazılmıştır ki bu doğru değildir.Önemli olan asıl söylenmek istenileni anlamaktır.Kapitalizmin kitli yüzüne gelince evet bu konuda çok haklısınız çoğu insan insanlığından oldu ki bu konuda farklı bir fikir beyan etmiyorum zaten!
saygılarımla

Svarog
31-05-2008, 03:08
sayın sirius-b
Issız bir adada veya çölde zaten özgürlüğü öngören herhangi bir rejimin oluşması olanaksız ki biz burda bu rejimler üzerinde tartışıyoruz.Özgürlük terimini kullandığım yerde ise komünizmin bir eksikliğinden bahsettim.Fikir beyan etmeyi kısıtlaması.Bence bu insanlığa yapılmış en büyük bir haksızlık; insanları susturuyorsanız bu otoritenizden emin değilsiniz demektir.Yine şunu söylemek istiyorum bir rejimi tutmanız için onun sunduğu somut şeyler o kadar da önemli olmamalıdır.Bu kişisel çıkar meselesidir.Örneğinizde olduğu gibi.Bunların tersine sunulan ve yapılan şeyler mantığa uygun olmalıdır; karnınızı doyuran ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılayan biri için yaşasın diye bağırmak sizinde dediğiniz gibi ne yazık.

reyhan alemdar
31-05-2008, 03:12
slm düşüncelerinize sonuna kadar katılıyorum selamlar

Svarog
31-05-2008, 03:19
sayın namik
Çok özür diliyorum ama neye kızdığımı tam anlayamadım.Bir önceki yorumumda belirttiğim şeyi bir daha belirtiyorum yazımın amacı komünizmi yermek değil; onu tatmamış komünistlere bazı sorular yöneltmek idi.Umarım bu aynı şeyi son kez yazıyorumdur.
Adidas istatistiğine gelince o basit bir örnekti.Kapitalizme kurban olmuş komünistlerimize yönelik bir örnekti. Ancak bu küçük örnek öyle bir tepki aldı ki ; ben bu alınan tepkiden bir suçluluk duygusu seziyorum.Ama bu o kadar da önemli değil şimdi.Yaptığınız yorumda kendi düşüncenizle kavga eder gibi bir haliniz var bilmem farkında mısınız ? Bir diğer konu özgürlüğün fazla gelmesi.Evet tabiiki insanlar kendilerini hapisten çıkarmışçasına özgür hissettiler.Bu komünizmin kötü bir disiplini var anlamına gelmiyor.Ancak bir insanı ne kadar sıkarsanız o kadar uzaklaştırırsınız ki bunu da daha önce belli etmiştim yorumumda."İnsani haklarını mı ellerinden alıyorlar?" dediniz.Evet örneğin benim düşünce özgürlüğüm diğer bütün insani ihtiyaçlarımdan daha önemlidir.Bir disiplin güçlü ise; kendisine karşı olan düşüncelere karşı açık olmalı ve korkmamalıdır.
"İnsanları susturuyorsanız bu otoritenizden emin değilsiniz demektir."
saygılarımla

Svarog
31-05-2008, 03:26
Evet yorum yazan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum ama burada tartışma yaratacağımıza yöneltilen soru üzerine verilen cevaplar hakkında konuşursak çok daha sağlıklı olacağına inanıyorum.Bir kelimeye takılacağımıza hiç tatmadığımız sosyalizmi bir düşünelim tabii ki ondan uzakta yaşayarak onu arzulamak çok güzel ve kolay birşey.Ama birde onu yaşamak...Hangimiz buna katlanabilir ? Bu kadar tepki alıp hiç cevap alamadığıma göre üzücü düşünceler var galiba bazı kafalarda.Yazıda yöneltilen sorulara karşılık cevaplarınızı bekliyorum.
saygılar

dilaver
31-05-2008, 03:36
Bizim gibi bir ülkede bir işverenin kazandıgı maddi şartlarla ailesine daha iyi bir yaşam saglamaya çalışması ile sınıfsız topluma sempati duyması yerilecek bir şey degil, tam tersine takdir edilecek bir şey olabilmeli. Komünizm ancak ve ancak işçilerin ya da daha genel ele alırsak üreticilerin, üretimde yer alan mülksüzlerin bir icraatı olabilir.

Sistemler insanlara kurtuluşu ögretirler. komünizm ögretisine kadar tüm sistemler bireysel kurtuluşu vaaz ederler. Bu aslında toplum içerisinde yaşayan her birey için geçerlidir. Bir fabrika işçisi içinde bir burjuva aristokrat içinde. Kapitalizm içerisinde de bireysel kurtuluş mümkündür, ancak ne pahasına, milyonların yıkımı pahasına. Kapitalist kurtuluş bir kişinin kurtuluşunu milyonların sefaleti ve yıkımı, sömürüsü pahasına varsayar ve gerçekleştirir. Şayet böyle bir kurtuluşa taraftar iseniz kendinizi kurtarmak için diger insanların sırtına basar ve yükselirsiniz.

Ancak bunun sonucu yoktur ve sistem mutlaka bir yerlere bir şeylere baglıdır. Sistem genişleyerek kendini üretmek zorundadır, yoksa sonu yıkım olur. Böylece sonsuz bir döngü içerisine girilir. Krizler bunalımları tetikler, psikolojik yıkımlar ekonomik yıkımları takip eder. Buna son vermenin tek yolu ise toplumsal kurtuluştur. Birey olarak degil tüm toplum bireyleri olarak kurtulmaktır. Bu ise kurtarmakla degil, kurtarılmakla olur.

Komünizme taraftar olan bir insan kurtarmayı degil, kurtarılmayı bekler. Bu kurtarılmayı gerçekleştirecek olan tek sınıf ise işçi sınıfıdır. O işçi sınıfını kurtarmayı degil, işçi sınıfı tarafından kurtarılmayı hedefler. Buna katkısı ise ona bilinç taşımakla olabilir.

Şayet komünistleri kurtarıcılar olarak ele alırsanız yanılırsınız, onlar sınıf tarafından kurtarılmak için en öne atılmış bireylerdir.

Tüm insanların amacı daha iyi bir yaşamdır. Daha iyi ve adil bir bölüşümdür, verilen savaş bölüşümden daha çok pay alma savaşımıdır. Komünistlerin önerdigi ise madem ki toplumsal olarak üretiyoruz, o halde toplumsal olarak da bölüşmeliyizdir.

Komünistlerin belli ideal, kural ve ilkeleri vardır. Bundan saparak kendi kurtuluşlarını toplumsal kurtuluşun üzerine çıkaran bireyleri ise artık komünist olarak nitelemenin imkanı yoktur. Eski sosyalist ülke deneylerinden bunların artık bürokrat burjuvalar haline geldigini ve süeç içerisinde sistemi tekrar kapitalist hale getirdigini gördük ve yaşadık, izledik.

1928 lere kadar bir komünistin toplumdaki en düşük ücretten fazla gelir elde edemeyecegi ilkesi bu tarihlerden sonra parti üyelerinin ayrıcalıklar edinmesi halinde geldiginde artık o toplumda komünistlerden ve komünist partiden de bahsetmek zorlaşır. Sistem revize edilmeye başlanmış, geriye dönüş sürecine girilmiştir. Yapılan şey artık bireysel kurtuluş lehine bir karşı devrimdir ve onaylamak da mümkün degildir.

Yaşanan terübe bize aksaklıkları ve aksayan yönleri de göstermiştir, yapılacak iş bunlardan dersler çıkarabilmek ve yeni uygulamalarla bu toplumsal hayali gerçekleştirebilecek araç ve örgütleri yaratabilmektir.

Pratikte ve devrim öncesi koşullarda en agır gizlilik ve mahrumiyet koşulları içerisinde faaliyet gösteren bir parti sekreteri, devrimden sonra daçalarda, villalarda, ahçılı ve hizmetkarlı evlerde yaşıyorsa, ya da yaşamaya başlıyorsa, diger insanlardan sınıfsal olarak ayrışıyorsa böyle bir sistemim toplumsal kurtuluşu getirmesi mümkün degildir.

Her türlü ayrımcılıgın, ekonomik farklılaşmanın uçurumlar haline geldigi bir ülkede sosyalizmin s sinden bile bahsedilemez.

saygılarımla

aydoe
31-05-2008, 03:46
Sayın Svarog,
Dünyada hiç kimse komünizmi tatmadı ki ,dünyada hiç komünizm kurulmadı ki.
İnsanların çoğu siz dahil komünizmin ne olduğunu bilmiyorsunuz.
Sitemizde kendini komünist olarak tanımlayan ve bencede komünist olmaya çalışan bir tek Dlilaver var.
İnsanlardan ne olduğunu bilmedikleri bir şeyi isteyip istemediklerini ve bunun için yani bilmedikleri birşey için fedakarlık yapıp yapmayacaklarını sormak doğru değil bence.
Ben eski bir komünist olarak günümüz koşullarında dünyada komünizmin kurulabileceğini görsem ,her türlü fedakarlığı yaparım.
Şahsi kanaatim içinde bulunulan dünya koşullarında komünizmi nihai hedef olarak görsekte daha rasyonel ve gerçekçi politikaları desteklemeli ve yeni açılımlar geliştirmeliyiz.

Svarog
31-05-2008, 03:57
sayın dilaver
Bahsettiğiniz ilgiyi yermiyorum tabii ki.Sadece bazı sorular yöneltiyorum ve kendime göre bazı sonuçlar çıkartacağım.Yazılarımdan kapitalizme taraftar olduğumun çıkarılabileceğini sanmıyorum.Şayet öyle birşey anlaşıldı ise bunun yanlış olduğunu belirtmek isterim.
Sosyalizm döneminde yaşamış bazı insanlar kapitalizme yöneldiler.Evet devrim istediler ve devrim oldu.Şimdi şunu söyleyebilirim ki sosyalizmi ve yeni rejimi görmüş insanlar eskiyi özlüyor.Ama sorun bu özlemin az yönlü olması.Eksikler, eksikler ve yine eksikler...Sınıfsal ayrımın olmaması tartışılmaz birşey ama bir insana yönelik sınırlarda yaşamak da olanaksız; çekilemez birşey.Yine söylüyorum ki yazılarım komünizmi yermek amaçlı değildir.Ben sadece komünizm ve sosyalizmden uzak komünist insanların oluşan eksik ve aksaklıklara dayanıp dayanamayacaklarını gözlemlemek istiyorum.Bazı eksik yönleri böyle vurgulamamın amacı komünizme karşı birşey yapmak istememden dolayı değil; doğru cevaplar alabilmektir.
saygılar

Svarog
31-05-2008, 04:14
sayın aydoe
sorulan soru kurulmuş bir komünizmi ister misiniz değil! Komünizme doğru yaklaşırken yapılan çabaların sonucunda kurulmuş birşeyde oluşan aksaklıklar odak noktasıdır.Yaptığınız yorum o kadar ilginçki şaşırmamak elde değil ben dahil sitedeki bütün herkesi o kadar iyi tanıyorsunuz belli ki; bu kadar emin olarak neler söylüyorsunuz.Doğrusu çok şaşırdım.Asla böyle bir yorum yapamam şu tam komünist şu az komünist.Çünkü bunu kimse bilemez.Yöneltilen sorulara cevaplar vermek için de ölümüne bir komünist olmak gerekmiyor.Bu düşünceyi savunmayan bir insanın fikri bile saygımla karşılanır.İinsanın fikir beyan edeceği konuları sınırlayamazsınız.Eğer öyle olsa idi yukarıya bir not düşerdim sadece komünizmi yemiş yutmuşlar cevaplasınlar diye.Ancak öyle birşeye ihtiyacım yok benim için her düşünce önemlidir.Eğer dediğiniz gibi dilaver bey tam bir komünist ise ne mutlu ona ancak söylediğiniz şey; çoğu insanlar tarafından hakaret olarak bile kabul edilebilir.Ben hiçbirşey dahi bilmiyor olabilirim.İişte bu yüzden hala kendimi geliştirmek adına burada tanımadığım insanlar hakkında yorum yapmak yerine; bu tanımadığım insanlara soru sormayı seçtim.

saygılarımla

AYATA
31-05-2008, 07:16
sayın svarog hiç anlamamışsınız...ben yokluğa değindim..hiç bir şeyiniz yok ama özgürsünüz....bazılarına yetmez, nitekimde yetmedi :)

Svarog
31-05-2008, 07:34
sayın sirius-b
Yoklukta özgürlük fantazilerinizi tebrik ediyorum.Anlamamış olabilirim cahilliğime verin ancak bizim burada üzerinde tartıştığımız konular siyasi disiplinler ile ilgili; fantazi kökenli ıssız ada özgürlükleri değil.Yorum ve eleştiri yaparken sanat yapmanıza gerek yoktur, açık ve sade bir dil kullanmanız; özelliklede böyle ciddi konularda daha sağlıklı olacaktır.
saygılarımla

AYATA
01-06-2008, 10:40
sayın svarog...ortada asla alay yok...dağılan sovyetlerden koşa koşa buraya gelenler....ne için gelmişlerdi...neyse boş verin

KızıL
02-06-2008, 16:53
dünyanın birçok yerindeki komünist partiler, sosyalist partiler ve işçi örgütleri en iyi yaşam standartlarına çıkabilmek ve her yerde anti empetyalizm anti kapitalizmdir mantığıyla mücadele etmekteler.. ve içlerinde gerçekten zenginlerde var almanyada bu fazlaca görülmekte.. hollanda ve danimarkada komünistler maddi olarak çok iyi durumdalar keza yunanistanda da öyle ancak paraları var diye mücadeleyi bırakmış değiller.. tüm dünya devrimcilerinin nihai hedefi kapitalizmi yıkmak sosyalizmi kurmaktır...teoriler açıktır marx engels çok net ifade etmiştir tek sınıf işçi sınıfı! lenin pratikte önemli bir katkı yapmıştır. sosyalizm aşaması tamamlkandıktan sonra komün hayat başlamakta sınırların kaldırılması! bu aşama için teorilerden öteye gitmek mümkün değil.. ancak sosyalizm için önemli bir gerçek var "uygulandığı yerde ve başarılı olduğu yerde" yaşanılabilecek en güzel sistemdir bakın kübaya işçiler 4 saat çalışmaktalar..
sağlık hakkı ulaşım hakkı konut hakkı haberleşme hakkı ücretsiz olarak verilmektedir... her türlü sanat faaliyeti yapılmakta dünyanın neresinde işçiler baleye gidiyor?? yada sokakta yağlı boya resimleri yapıorlar? sadece kübada birde zamanında sovyetler birliğinde olmuştu... yaşayan efsanelerden örneklerle sosyalizmin ne olduğunu biraz açıklayabiliriz.. bugün venezüela sosyalizme gitmekte ve chavez her seçimden zaferle çıkmakta halk arkasında ve chavez her fırsatta sosyalizme bir adım daha yakınız demekte..

meaculpa
23-12-2008, 14:59
‘Kapital’in çizgi romanı çıktı!
Küresel ekonomik kriz ile birlikte aranan kitaplardan birisi haline Karl Marx’ın Kapital’i Japonya’da çizgi roman olarak yayımlandı

TOKYO - Küresel ekonomik krizle birlikte aranan kitaplar listesine giren Karl Marx’ın şaheseri Kapital, Japonya’da çizgi roman olarak yayımlandı.
Kitabı yayımlayan EastPress Yayınevi yöneticisi Yusuke Maruo, Kapital’in birinci cildinin Manga (Japon çizgi romanı) versiyonunun, piyasaya sürüldükten sonraki ilk birkaç günde 6 bin adet satıldığını söyledi.

Aha da ikinci Che vakası... Kapitalist sistem şimdi de Marx ve eserini gururla popüler kültür ikonu kılmaktan kaçınmıyor. Fırsat bu fırsat nasılsa...

mücerred
09-01-2009, 23:41
Kominist yasam bicimini muhalefette yaratabilmektir.Kominist yacam bicimi nedir? bunun üzerine cok düsünmeliyiz.Yarin yanagindan gayri her yerde herseyde hep beraber olmaksa, emek sermaye celiskisinin ortadan kalktigi bir toplumun pratikteki yansimasi ne olcaktir.Bunun cevabini marksist leninistler veremez.M.L.ler yapilari geregi kominist olamazlar onlar ancak devrimi örgütlemeye yönelirler.Denetleyen kararlara katilan örgütü sorgulayan bireye katlanamazlar.