Orijinalini görmek için tıklayınız : Belgesel video hazırlama ilkeleri ve yöntemleri
Grubumuzda yaptığımız video çalışmaları sanırım yorumlu veya yorumsuz sosyal belgesel olarak tanımlanabilir.
Peki sosyal belgesel hazırlamanın ilkeleri ve yöntemler nedir? Bunu görüşlerinize açıyorum. Kurgu olarak, video tekniği olarak nelere dikkat edilmeli?
Bu konuda varsa profesyonel üyelerimiz, yakınlarımız, görüşlerini almak, buraya aktarmakta fayda var.
Bir amatör olarak bizlerin, profesyonel video belgeseli çalışmaları inceleyerek kurgu ve yöntemleri belirlemeye çalışmamız iyi bir yol olabilir. Bu amaçla profesyonellerin yorumları gelene kadar bizler konu hakkında belki bir şeyler belirleyebiliriz.
İlk olarak Zeitgeist adlı video belgeselini bir Yönetmen gözüyle incelemeye ne dersiniz? Zeitgeist'de nasıl bir kurgu yapılmış? Konular nasıl bir sıralamaya sokulmuş? Video tekniği olarak nelerden yararlanılmış? Fon müziği belgeselin bölümlerine göre nasıl değişiyor?
Diğer başarılı bulduğumuz belgeselleri de inceleyip kendi çalışmalarımız için bir ışık oluşturabiliriz.
Öncelikle varsa sizlerin görüşlerini alayım.
Zeitgeist'de teknolojinin en yüksek olanakları kullanılmamış. Buna rağmen anlatımları görsel olarak destekleyecek pek çok küçük animasyon, fotoğraf ve grafik kullanılmış. Belgeselin başarısının en büyük nedenini argümanların kuvvetli olmasına ve iyi bir kurguyla dile getirilmiş olmasına bağlıyorum.
Acaba bizler de neden buna benzer başarılı belgeselleri hazırlayamayalım? Zeitgeist yapımcısının sahip olduğu ama bizim henüz sahip olamadığımız tek nesnel öğe filmi seslendiren mikrofonik bir sese sahip olmamamız.
Argümanlarımız en az zeitgeistdeki argümanlar kadar çarpıcı. Bu konuda sıkıntı yaşamayız.
Argümanların nasıl dile getireleceği konusu -ki be buna kurgu diyorum- üzerinde uzun uzun düşünmemiz gereken ve bence başarının anahtarı olacaktır.
Zeitgeist belgesilinin başlarında yer alan savaş sahnelerinde yüksek tempolu müzik arka fonu oluşturuyor. Diğer kısımlarda düşük tempolu ve konuşmaları boğmayacak, tezat oluşturmayacak enstrümental müzikler konulmuş. Belgeselin tamamında enstrümental müzik kullanılmış. Hiç bir yerinde şarkı yok.
Bölüm 1'de, Horus'un, Krişna'nın, Dyonysos'un, Mithra'nın benzerliklerinin anlatıldığı bölümde Virtual Camera kullanılmış. Böylelikle durağanlık yerine görsel hareketlilik belgeselin bu kısmını canlandırmış.
Belgesel felsefi sözlerle başlıyor. Ardından savaş sahneleri ve ölen yakınlarına ağlayan insan görüntüleri veriliyor. Bu kısımlarda konuşma veya altyazı yok. Yapımcı, izleyenlerin empatisini sağlamaya çalışıyor belli ki.
Ardından, bu savaşlara neden olan insanoğlunun para ve güç hakimiyeti sorgulanmaya çalışılıyor. I. bölümün sonlarında şöyle bir ifade geçiyor:
"Toplumsal kontrolü sağlamak için İsa'yı tarihi bir karekter haline getirmek, politik bir gereksinimdi."
Böylece belgeselin başlarındaki savaş sahnelerinin neden oraya konulduğu yavaş yavaş anlaşılmaya başlanıyor.
Uzun çalışmalarımız sonucunda bizim de benzeri bir belgesele imza atabileceğimize yönelik umudum var.
çakırcalı
24-09-2008, 23:15
Ben, Pinnacle ve Ulead Videostüdyo diye 2 proğram buldum. Pinnacle çok iyi olmakla birlikte, özellikle ulead Türkçe olması nedeniyle çok hoşuma gitti. Mükemmel efektler yaratılabiliyor.
Çakırcalı, o iki program bu alanda kullanılabilecek iyi programlardandır. Hangi versiyonları var sende?
Önemli olan asıl nokta bu programlardan faydalanabilmek. Elimizde var ama ne yapabiliyoruz bu programlarla, ne üretebiliyoruz?
çakırcalı
25-09-2008, 01:14
Sevgili Cem,
Her ikisinin de 10. versiyonu bendekiler. Sanırım pinnacle'ın 12. versiyonu da çıkmış. Sabahtan beri her iki proğramla da bir şeyler yapmaya, özelliklerini kavramaya çalışıyorum. Neler yapılabilir gibisinden. İkisinin de birbirine üstün olan yanları var. Mesela çok önemli bir efekt, birinde varken diğerinde yok. Her iki proğramın birlikte kullanılmasıyla mükemmel klipler oluşturulabileceğine inanıyorum.
Dediğim gibi, ben şu an proğramları anlamaya çalışıyorum. Henüz somut bir proje aşamasında değilim. Bir iki güne kadar çözerim sanıyorum. Fakat şu ana kadar anladıklarımdan, mükemmel oldukları sonucunu çıkardım. Çünkü hep Windows Movie Maker'la çalışıyordum. O bunların yanında hayli amatör kalıyor.