Orijinalini görmek için tıklayınız : TRT Şeş Piroz Be!
Dün TRT 6'nin test yayinini seyrettim. Ne yalan söyleyeyim, sanki Türkiye'de devrim olmus gibi geldi bana. 1980'li yillari hatirliyorum da, gazetelerde Kürt sözcügü yazilmazdi, kimse Kürt, Kürtce, Kürt dili gibi ifadeleri kullanmazdi. Kullanana da terörist gözüyle bakilirdi. Kürtlerle ilgili birsey söylenmek isteniyorsa Güneydogu denirdi. Zaten Kürt diye bir ulusun da olmadigi sadece Genelkurmay yayinlarinda gecen birsey degil, sol örgütlerin tartismalarinda bile kullanilan bir argümandi. Bazi sol gruplar acikca Kürt ulusu diye bir ulus oldugunu reddederlerdi. Kürt dili de Türkce'den bozma bir dildi.
20 yilda ne cok sey degisti. Simdi TRT Kürtce yayin yapan bir televizyon kurdu ve Kürtlerin yogun yasadigi sehirlerde ilgiyle takip ediliyor. Bu gelisme Türkiye'nin cagdas uygarlik seviyesine ulasmasinda önemli bir adimdir. TRT'nin bu adimini büyük bir mutlulukla karsilayanlardanim. Yüzyillardir birlikte yasadigimiz kardes Kürt halkinin da dilini özgürce kullanabildigi cagdas, modern ve demokratik bir Türkiye icin diyorum ki
TRT Şeş Piroz Be!
meaculpa
28-12-2008, 22:40
Aynı şaşkınlık ve sevinci paylaşıyorum. Bende bir kac saat takip ettim. Kanalın yeni kurulumundan dolayı yurdun dört bir yanından yorumlar toplamaya özen göstermiş yayın sorumlusu ve dikkatimi yorumlarda kullanılan kürtçe çekti. Türkce ve kürtce girift biçimde. Dilin, bozulmaya yüz tuttuğu aşikardı ve içimi sızlattı. Mehmet Uzun'u yadettim ve umdum ki; bu üstadın benimde gözlemledigim dilin unutuluyor oldugu noktasındaki emek sarfeden çalışma ve ikazları yerinde bir kitleye ulaşabilsin. Kürtçe özgür bir dil olarak, özgün ve tarihin yasaklı sayfalarında boğdurulan kelimeleri ile tekrar hayat bulsun...Taze bir solukla dirilsin...
Ülkemiz ve tüm yaşayan insanlarımız için umut dolu bir haber ve önü açık gelişmelerin müjdecisi olsun bu kanal...
Oldukça yetersiz ve gecikmiş olmasına rağmen bunca acının çekilmesi mi gerekiyordu?
Yazık...
Hayırlı uğurlu olsun ,Allah tamamına erdirsin inşallah!
Sargon'un ve mea'nın duygularını paylaşıyorum. Ben de sevinçle karşıladım bu gelişmeyi ve Kürt kimliğinin tanınması konusunda çok önemli bir adım olarak görüyorum bunu.
AKP'yi tebrik ediyorum. Her partinin her uygulaması ayrı değerlendirilmelidir. AKP'yi başka konularda eleştirmem bu konuda yaptığım tebriğe engel olamaz. Ne CHP'nin (1950'den önce) ne de DSP'nin koalisyonla da olsa iktidar olduğu dönemlerde başaramadığını AKP başardı. Kendisini soldan sayanların değil sağdan sayanların başardığı bir uygulama bu. Bu nedenle bence tebriğe değer.
Şimdi sanırım liberal solun neden CHP veya ulusalcı "sol" a oranla AKP'ye daha yakın durduğu anlaşılmıştır.
Kürtler ile Türkler bu vatanı beraber kurtardı beraber savundu.. hiç bir zaman aralarında sürtüşme olmadı ama ne zaman ki sömürgeci şerefsiz ülkeler Kürtleri kandırmaya başladı (Şerif Hüseyin'i kandırıp Araplara Türkleri katlettirdiği, Ermenileri kandırıp Erzurum'da Ermenilerin insanlık dışı- hamile kadının karnını yarıp çocuğu çıkartmaları- işkenceler yaptırması ve aklıma gelmeyen daha bir çok öreneği gibi) işte ondan bu yana kardeşi kardeşe kırdırıyorlar.. Ve maalesef Şuan Filistin örneği yani arapların ihanetin bedelini nasıl ödediğini görmeyen bazı Kürt kardeşlerimiz korkunç bir oyunun içinde olduğunun hala farkında değil...
Sömürgeci zihniyet önce devlet kurdurur sona sömürür işkence eder.
lütfen Kürt kardeşlerimiz Arapların halini görün ve birlğiimizi bozacak kansızca oyunlara gelmeyin..
Trt 6 umarım bu yolda atılmış güzel bir adım olur.
ama Kürt milliyetçiliğinin hatta ırkçılığının biraz daha dirilip DTP ve PKK nın işine yarayağından korkmuyor değilim..
saygılar..
Doğru bu ülkeyi Türkler ve Kürtler kurtardı , nikahları hayırlı olsun, Bir yastıkta kocasınlar, Tanrı tamamına erdirsin.
Ratiönalism
29-12-2008, 16:01
Bu kanalın açılmasıyla bakın biz ayrım yapmıyoruz,onlara da değer veriyoruz anlamına gelmiyor.
Çünkü,Kürtçe kanal açıldı o zaman Ermeniler için TRT 7,Rumlar için TRT 8'de açılmalı
Sırf siyasi propaganda işte
Kürt kardeşlerimizin Roj tv izleyip zehirlenmesindense TRT6 izlemeleri çok daha iydir.
Değerli Arkadaşlar
düşüncelerinze katılmıyorum.Bu tv'nin açılması tamamen bir seçim yatırımıdır başka da hiçbirşey değildir.Bunu göremiyorsanız diyecek birşeyim yok.....
yucemanitu
31-12-2008, 18:07
Bu kadar büyük bir değişim seçim yatırımından öte bir şeydir. AKP'nin bu yaptığına seçim yatırımı gözüyle bakmak yanlış. Velev ki yatırım bu Kürtçe tv tartışmaları ne zamandan beri var Sosyal demokratlar iktidarın büyük ortağıyken bu yatırımı yapsalardı. AKP'nin bu tutumu olumlu bir adımdır ve seçim yatırımı değildir.
Elçiliği çekerek tepki göstermesi şöyle dursun AKP'nin İsrail'le yaptığı askeri anlaşmaları bile iptal etmemesi Filistinli masumları öldüren pilotların Türkiye'de yetişmesi vs. olayı devam ederken Başbakan'ın İsrail'e yönelik göstermelik sertliği seçim yatırımıdır. IMF'ye gırtlağımızı sıktırmayız, söylemi bir seçim yatırımıdır. Çünkü bu konularda bir adım atılmamıştır. Ama dürüstçe konuşalım ki bu Kürtçe tv bir seçim yatırımı değildir atılan olumlu bir adımdır. Söylemde kalmamıştır somut bir adım atılmıştır. AKP'nin başka uygulamalarını eleştiririm eleştirmem severim sevmem ama sadece bu olaya objektif bir şekilde bakınca bu bir seçim yatırımı değildir. Ayrıca seçim yatırımı da olsa mükemmel olumlu bir yaklaşımdır, şu ana kadar hiçbir iktidarın söylemeye dahi cesaret edemediğini AKP yapmıştır.
Bu işi Akp işi olarak görürseniz yanılırsınız. Bu da tam tekmil bir devlet operasyonudur. Askerden yeşil ışık gelmese Akp böyle bir işe kalkışamazdı. Son yaşananlar ve Başbakanın dogu illerine girememesi artık başka çare olmadıgını kanıtladı. İki tercihleri vardı, ya Kürtleri topyekün bir imhaya ve iç savaşa yöneleceklerdi, ya da reformlar yapılacaktı. Dogru olan tercih edildi, akıldan yana gidildi.
Şimdi önemli olan bu savaşın durdurulması ve demokratik açılımların yapılabilmesidir. Barzani/Talabani ile sürdürülen görüşmelerin sonucunda bu tarz bir açılımın da dogabilecegi gözükmektedir.
Her şeye ragmen Kürt realitesinin nihayet kabul edilebilmesi olumlu bir adımdır. İşin garibi Kürtçe diye bir dil olmadıgını savunanlar, Kürt diye bir milliyetin olmadıgını savunanlar bu gerçeklik karşısında ne diyecekler onu merak ediyorum.
Benim gençligimde Kürt diye bir şey yoktu, Kürtçe de yoktu. Bunlardan bahsetmek zindana atılabilmek için yeterli bir nedendi. 78 senesinde 141/142 kapsamında sırf bu yüzden ve devrimci oldugumuz için ama sadece düşüncelerimizi ifade ettigimiz için agır ceza mahkemesinde yargılandıgımı hatırlıyorum. Daha düne kadar forumlarda Kürtçenin konuşulabilmesini savundugumuz için, ana dilde egitim hakkından bahsettigimiz için vatan haini ilan ediliyorduk.
Her şeye ragmen, kim ne derse desin bu olumlu bir adımdır. Destekliyor ve devamının gelmesini arzu ediyorum.
saygılarımla
BASKALTURK
31-12-2008, 19:40
Roj tv mi?Trt mi? deseler tabiki trt derim.Goze kulaga hos gelen adimlar umarim diger istekleri beraberinde getirmez.Bu ulke ulus devletti nereye gidiyor?Yasadigim ulkenin nufusunun %33 luk bolumu TURK asilli hemde AB uyesi bir ulke ama boyle bir adim yok.ilginc,acaba ab ye girdikde bizim mi haberimiz yok?
Birde nedir bu akp aski? Milleti ac birak sonra kanal kur sak sak ha? Cok ilgincsiniz!Dinlerden ozgurlugu savunanlar'in dini kullanarak bu gunlere gelenleri begenmelerini anlamiyorum..Hepimizin isimleri akp de mevcut,sistem yikilirsa hepimiz asilacagiz...bravoooooo akp !yuru!
çakırcalı
31-12-2008, 20:40
... Kürtçe kanal açıldı o zaman Ermeniler için TRT 7,Rumlar için TRT 8'de açılmalı
Sırf siyasi propaganda işte
İşte olay budur. Hükümetin TRT-6 girişimini demokratikleşme olarak değerlendiren arkadaşlar, acaba bu konuda ne diyebilirler?
Bu arada sevgili Rasyonalist2, Çerkesler için TRT-9, Gürcüler için TRT-10, Araplar için TRT-11, Zazalar için TRT-12, Boşnaklar için TRT-13, Arnavutlar için TRT-14, Lazlar için TRT-15, Afganlar için TRT-16, Acemler için TRT-17 vs. vs. unutulmamalı diyorum. Kürtler bu ülkenin ne kadar vatandaşıysa, bu adını saydığım ve sayamadığım etnik kimlikler de o kadar vatandaşımızdır.
Efendim? Onların, AKP'yi iktidara taşıma veya ülkeye şer'i düzen getirme bağlamında oy kapasiteleri yok mu dedin? :)
Alayına_anti
31-12-2008, 21:04
heee bana da bitane kanal açsınlar bari bunu yapanların bi gün tarih yargılayacak
Erol Manisalı'nın "Batı'nın Yeni Türkiye Politkası" adlı kitabını yeni bitirdim. Kitapta, ABD'nin Ortadoğu'ya egemen olmak için, Kuveyt'in işgaliyle başlayan süreçte, Türkiye ile birlikte Irak'a müdahale davetiyesini Genelkurmay'ın reddetmesi ve akabinde Necip Torumtay'ın istifa etmesiyle, ABD'nin B planı gereği Özal'ın 1991'de Kuzey Irak'ta "Çekiç Güç'e" izin vererek, burada Güneydoğu Anadolu'yu da kapsayan (özellikle dicle, fırat nehirleri) bir Kürt Devleti planını devreye sokmuştur. (2007 yılında Y. Büyükanıt da Çekiç Güç'ün bir hata olduğunu söylemişti.)
Acaba, Özal zamanında daha rahat uygulanabilir bir proje iken, neden bu bu iktidar dönemine denk geldi, bu bir tesadüf mü? Üstelik o zaman ki Genelkurmay Başkanlarından Eşref Bitlis'in Kürt sorunu için Güneydoğuya yapacağı seyahat ölümle sonuçlandığı halde?
Şu anda TRT 6 açık izliyorum.
Hoşuma gitti güzel bir hazırlık ve çalışma yürütmüşler.
Ratiönalism
02-01-2009, 17:56
Bende seyrediyorum.Çok kopacağınız programlar var:D
Çok komik yaa:D Her zaman seyredelim gülelim:D
TRT Şeş hahaha:D Gülmek için TRT Şeş'i açın:D
BASKALTURK
02-01-2009, 21:02
Bende seyrediyorum.Çok kopacağınız programlar var:D
Çok komik yaa:D Her zaman seyredelim gülelim
TRT Şeş hahaha:D Gülmek için TRT Şeş'i açın
TRT yekdi, du oldu du'den seye se'den caar'a ve ulastik Şeş'e! Zar Şeş'de biter bundan sonrasi da bizi bozar.esenlikle
peygamberlerin Marlyn Monreo için zar atışı ve sonunda büyük bir gürültü ile gökten düşen kocaman zarların 7-7 gelişi fıkrası geldi aklıma.
yucemanitu
02-01-2009, 21:45
"Birde nedir bu akp aski? Milleti ac birak sonra kanal kur sak sak ha? Cok ilgincsiniz!Dinlerden ozgurlugu savunanlar'in dini kullanarak bu gunlere gelenleri begenmelerini anlamiyorum..Hepimizin isimleri akp de mevcut,sistem yikilirsa hepimiz asilacagiz...bravoooooo akp !yuru!"
Milleti aç bırakması, sosyal güvensizlik yasa tasarısı vs. doğru. Hatta bir fırsatını bulsalar dinlerden özgür insanlara ne yapacakları Ankara'da parkta kimseye karışmadan bira içen adamın suratına satırla vuranlardan tut İstanbul'da içki satan büfeciyi sopayla dövenlerden şortla gezen kürek takımını Sakarya'da linç edenlere kadar bakınca belli AKP asla aşık olunacak bir parti değil hele dinlerden özgür birinin aşık olacağı bir parti hiç değil. Sadece Kürtçe tv açılması barışa yönelik bir adım ve bu adım bölünmeye değil tersine bütünleşmeye götürecek PKK bu tv'nin açılmasından rahatsız bu da olumlu bir adım olduğunu gösteriyor. Budur, yoksa dedikleriniz doğru.
dr humanist
02-01-2009, 23:51
sevgili arkadaslar;
bu ulkede turkce bilmeyen insanlar var,ozellikle guneydogudaki yasli bir kesim.bu insanlarin da artik anlayabilecegi devlet kontrolunde bir kanal var.bu,ayrimciliktan ziyade butunlestirici;cunku kurtce istedigi kadar yok sayilsin,bugun turkiyenin dogusu evlerde kurtce konusuyor.sen onlari kabul edersen,arada bir bag kurulur.onlari dislarsan,iste o zaman sorunlar,bolucukler artar.
saygilarimla
Trt 6 yı izleme fırsatı bulabildim..Biraz seslendirmede sorun var karakterlerle pek uyuşmuyor buda yenı oluşundandır zamanla oturacaktır ,güzel olmuş...hayırlı olsun..
Bu arada aklıma gelmişken ahmet Kaya 10 yıl önce kürtçe bir şarkı söylemek istiyorum tv de yayınlayacak kanal varmı dediğinde ülke yerinden oynamıştı..
O günlere bakarsak ilerleme var...
Niyetleri üzüm yemek mi bağcıyı dövmek mi?
TRT 6 Topyekün Savaşın bir Parçası
http://www.gundem-online.com/haber.asp?haberid=66149 (http://www.gundem-online.com/haber.asp?haberid=66149)
Kürtler TRT 6'ya ilgi göstermedi
http://www.gundem-online.com/haber.asp?haberid=66117
Şeş TV ve dansa kalkan Kürtler
http://www.gundem-online.com/haber.asp?haberid=65885
TRT'nin Kürtçe kanalı Şeş TV ya da TRT altı DTP'lileri pek sevindirmedi. Şeş Tv'yi boykot edeceklerini açıklayan DTP, kanala bir de isim taktı: KORUCU TV.
http://www.sansursuz.com/haberler/templates/sansursuz.asp?articleid=75603&zoneid=1&y=
Devlet kanali TRT 6'nin Kurtce yayina gecisinin, Basbakanin Kurtce dublajli ve finalinde dogrudan kendi sesinden Kurtce demecinin ardindan. Van F Tipi Cezaevinde tutuklu olan Eyup ve Resit Nanto kardesler, goruste anneleriyle Kurtce konustuklari icin Rize Cezaevi'ne surgun edildiler. Tutkluluklarin babasi Gerevan Nanto, karisinin Turkce bilmedigini, dogal olarak Kurtce konustuklarini acikladi. Bu arada ogullarinin ardindan Rize'ye giden Nanto cifti, oradaki gorusun daha birinci dakikasinda anne Nanto'nun Kurtce konusmasi uzerine ogullarinin gorus hakkini yaktilar.
Gerçi bugünkü gazetelerde Adalet Bakanı'nın cezaevlerindeki Kürtçe konuşma yasagı ile genelgenin degiştirilmesi talimatını verdigi yazılı ama bir taraftan Kürtçe yayın yapacaksın, diger taraftan Kürtçe konuşmayı yasaklıyacaksın. Umarım bu anlayış da yıkılır.
saygılarımla
Onursal Bedirhan
03-01-2009, 16:22
Kürtçe kanal kurmakla terörün nekadar önüne geçilirki?. Önemli olan örgütün kendine eleman bulamamasını sağlamak ise. Bu adımlar tabiki iyidir. Ama yeterli değil ve bana göre atılacak en önemli adım. Halen kürt varlığının bile ismini kaldıramayan zihniyetin var olması. Bu zihniyet yıkılmadıkça örgüt herzaman kendine eleman bulur.
Bu örgütü ayakta tutanlar tabiki arkasındaki dış güçlerdir. Güneydoğudaki halkın büyük çoğunluğunun yeni bir kürt devletinin kurulmasını istediğini sanmıyorum. Ben kürd'üm ve böyle bir devlet istemiyorum. Yıllarca beraber yaşadığımız türklerle bir çok ortak yanımız vardır. Böyle bir ülke kurulsa dahi dış güçlerin sömürüsü altında hayatına devam eder. Yine açlık ve fakirlikten kurtulmaz. Heleki kürt halkının sert kafası varken din gibi bir tabudan kurtalamaz, bilim ve teknolojik yönden kendini hiç geliştiremez.
Kısaca Kürt halkı tarihte en acı çekmiş halktır, 21. yy'dan sonra kuracağı bir ülkede dahi acı çekmeye mahkum kalacaktır.
Şöyle bir 30 sene öncesine dönüp baktığımızda 30 sene boyunca terörle mucadeleye 150 milyar $ (yüz elli milyar $) harcanmış. Bu parayı dağa taşa top atmak yerine, ülkenin ekonomik gelişimi açısından harcansaydı şuan bir çok ülkeyi sollamış bulunurduk.
BASKALTURK
04-01-2009, 13:08
Devlet kanali TRT 6'nin Kurtce yayina gecisinin, Basbakanin Kurtce dublajli ve finalinde dogrudan kendi sesinden Kurtce demecinin ardindan. Van F Tipi Cezaevinde tutuklu olan Eyup ve Resit Nanto kardesler, goruste anneleriyle Kurtce konustuklari icin Rize Cezaevi'ne surgun edildiler. Tutkluluklarin babasi Gerevan Nanto, karisinin Turkce bilmedigini, dogal olarak Kurtce konustuklarini acikladi. Bu arada ogullarinin ardindan Rize'ye giden Nanto cifti, oradaki gorusun daha birinci dakikasinda anne Nanto'nun Kurtce konusmasi uzerine ogullarinin gorus hakkini yaktilar.
Gerçi bugünkü gazetelerde Adalet Bakanı'nın cezaevlerindeki Kürtçe konuşma yasagı ile genelgenin degiştirilmesi talimatını verdigi yazılı ama bir taraftan Kürtçe yayın yapacaksın, diger taraftan Kürtçe konuşmayı yasaklıyacaksın. Umarım bu anlayış da yıkılır.
saygılarımla
Daha haftasi dolmadan yeni istekleri siralamaya baslayan gafilleri esefle izledik.Bu isteklerin sonu gelmez,bunlara parmagini veren kolunu alamaz.Bu sozlerimde hakli cikmamayi o kadar istiyorum ki ama ne yazikki dun bir bugun iki yeni istekler basladi.Hanim TURKCE bilmiyor diye kanun mu degistirelim?Bu ulkenin resmi dili TURKCEDIR ogrensin!
Şahsen kürtlerin Türkçe öğrenmek istemediklerini zannetmiyorum.
Yani bir düşünün ABD'deki göçmenler :"Hayır, ben ingilizce öğrenmicem diyor mu ?"
Arkadaslar, düsünceleri tartisalim, ancak hakarete izin veremeyiz. O yüzden hakaret iceren iletileri ve iliskili olanlari kaldirdim.
BOP eşbaşkanı bu ülkeye başbakan olursa böyle realiteden uzak çözümlerin ortaya atılması normal. Sanki Kürtlerin tek sorunu Kürtçe TV!
Sorunlar sınıfsaldır, etnik değil. Etnik siyaset yapmak ortaçağcılıktır. Kürtler emperyalizmin maşası olmak amacıyla kullanılmaktadır.
Lazlara bu kadar sempati duyulurken Kürtlere tepki neden var?
Lazlar, Çerkezler kendilerini Türk ulusuna dahil görüyorken Kürtler neden bu kadar ayrılıkçıdır?
Bir de Marks aşkına şu Doğu'daki feodal düzenle uğraşın rica edeceğim!
Saygılar
Onursal Bedirhan
05-01-2009, 02:04
TURKCE bilmiyor diye kanun mu degistirelim?Bu ulkenin resmi dili TURKCEDIR ogrensin!
Senin gibi düşünen zihniyet bitmedikçe terör bitmez. Kürtler senin gibi düşünenlerin amborgosu altında ezilecekse, gider rusyanın, abd, v.s diğer ülkelerin ambargosu altında kalmayı tercih eder.
Benim yazdıklarımın zerre kadarını bile anlamış değilsin, öyle görünüyorki anlamayada hiç niyetin yokk..
kimse senin dilini öğrenmek zorunda değil.. yazında açık açık bir zorbalık var, kişi kendi isteğiyle öğrenirse öğrenir, öğrenmek istemiyorsa zorla öğretemezsin.
Ve aslında böyle zorbalık yaptığın için asıl teroristte kürtler değil, EDİT
Sn. Hz. Kepçeçi
Türkiyenini resmi dili Türkçedir.Dolayısıyla başka bir dilde eğitim yapılmasına izin verilirse bu ülkemizi bölmeye yönelik bir adım olur ki dış güçlerin ve emperyalist ülkelerin senelerden beri istediği de budur.Tamam herkes istediği dili konuşabilir beni alakadar etmez ama türkçe resmi olduğuna göre öğrenmek gereklidir.Başkaltürke bu konuda hak vermemek mümkün değil.Yıllardır Atatürk öldükten beri istenen ülkemizin bölünmesi parçalanması böyle birşeye göz göre göre kayıtsız kalınmaz öyle değil mi?Bu da ilk adımdır.......eğitimi kürtçe verirseniz arkasındran başka isteklerde gelecektir.Bayrak ayrı federasyon ayrı milli marş vb. Aaaaaaa sonra bi bakarız ki ülkenin doğusu gitmiş ayrı devlet kurulmuş Türkiye'miz bölünmüş.Bunlar olacak olan şeylerdir o yüzden artık bir şeylerle yetinilsin.Ha ama bu demek değildir ki ben kürtlere karşıyım filan.Benim için bu ülkede yaşayan herkes eşittir Türkiye cumhuriyeti vatandaşıdır.Bunu kabul edemeyen varsa da ona diyecek lafım olmaz.....
Halkların kendi dilinde eğitimi ülkeyi nasıl böler buna bir örnek rica edebilirmiyim.
Dünyada birçok örnek vardır , kendi içinde barındırdığı halkların dillerinin eğitim dahil her alanda kullanılma serbestliği ve bu yüzden bölünmüş hiç bir ülkede yoktur.
sevgiyle kalın
yucemanitu
05-01-2009, 18:42
İsviçre'nin, Singapur'un, Çin'in dört resmi dili var. Üçü de bölünmedi sapasağlam ayakta. Bak başka dillerde yayın falan demiyoruz dört ayrı resmi dil. Onlar bölünmedi biz de bölünmeyiz. Bölünmenin nedeni dil olamaz bkz. Kore bkz. Almanya bunlar anadilde eğitim yüzünden mi bölündü yoksa tv kanalının yayın yaptığı dil yüzünden mi? Var mı o nedenden bölünen tek ülke şu cihanda? Bir tv kanalı da Kürtçe yayın yapsın, yaşlı bir ana da oğlunu ziyaret ettiğinde yavrusuyla iki çift laf konuşsun. Bunlar neden rahatsızlık veriyor anlamıyorum.
değerli arkadaşlar
ben rahatsız oluyorum demedim bu bir.İkincisi çin ve singapurdaki eğitim düzeyi türkiyedekinden çok farklı.Üçüncü olarak yüz verilince astar istenir atasözünü hatırlatmak durumundayım.....
Sevgili unbelieving, bu astar ve yüz meselesi sadece bir öngörüdür, denenmemiş bir şey üzerinden yorum yapmak doğru ve sağlıklı olmaz. hangi etnik kökene ne verildide yüz istendi bilakis sahip oldukları alındı.
Yanılıyorsunuz Çin ve Singapurdaki bu insani şartlar oluşturulduğunda eğitim pekte üst düzeyde değildi. Konumuz kendi dilini kullanma ve eğitimse , eğitimde istediğimiz gelişmede-yükselişte bu imkanların sağlanması ile gelecek motivasyonla olacaktır.
Bu önyargınız ülkedeki Etnisitelerin ortalığı karıştırdığı görünümünün size servis edildiği biçimdir. Kendi anadilini kullanmak ve eğitim hakkını kazanmak isteyen herkes bu servise göre bölücü ilan edildi, halbuki en doğal insani taleplerden biriydi demokratik yollardan bu talepler istendi ve verilmediği için ortalık dahada karıştı. İşin diğer tarafındaki Asimilasyon politikasına hiç bakmıyoruz , bir ulusun yaşayabilmesi için dil en önemli unsurdur eğer onu yok etmeye kalkarsanız karşınızda elbette buna direnen bir güç bulacaksınız ki bizi bugünlere getiren kan ve gözyaşılı süreç bundan kaynaklanmıştır.
yucemanitu
05-01-2009, 21:56
Rahatsız olmuyorsun yani Kürtçe yayın yapılsın sen de doğru buluyorsun. Tamam o zaman sevgili Unbelieving tartışacak bir şey yok.
Onursal Bedirhan
05-01-2009, 22:07
değerli arkadaşlar
ben rahatsız oluyorum demedim bu bir.İkincisi çin ve singapurdaki eğitim düzeyi türkiyedekinden çok farklı.Üçüncü olarak yüz verilince astar istenir atasözünü hatırlatmak durumundayım.....
Bazen hiç bu politika bölümüne girmeyecem diyorum ama acayip sabrım zorlanıyor. Anlamadım şimdi kime niye yüz veriyor, hem yüz vermek, almak ne demek?. Kürtler sizin kapınızdaki köpekmi ? onları sizmi doyuruyorsunuzda onların kafa kaldırmalarından bu kadar korkuyorsunuz. yüz yıllardır kürtlerin katledilen değerlerinin, binde biri bile kendilerine verilmiş değil..
Kürtler med'lerden bu yana bu topraklardadırlar, türkler ise orta asyadan buraya gelmişlerdir. Durum böyleyken acaba kim kime yüz vermiş şimdiye kadar hiç oturupta düşündünmü.
Bence TRT6 iyi oldu .
Bakın malum örgüt yayınlarına TRT6ya cephe alıyorlar.
Çünkü ağızlarındaki sakızdan oldular.
Hayatimin bir kismi türkiye bir kismi avrupa cografyasinda gecdi,türkiyede kürt ve alevi kökenli olmanin ne bokdan birsey oldugunu ben ve benim gibilerden baskasi bilemez,bu konuda türkiyede hep asalandik hep dislandik ama burada avrupada cok rahatim ve ölene kadarda burada yasayacagim cünkü burada bu tür sorunlar yok,ayrica Türk milliyetcilerine ve irkcilarina karsida sayin hazreti kepceciye hak veriyorum.
Bu ülkeye barışı ,huzuru ,refahı ,insan haklarını ,demokrasiyi hukukun üstünlüğünü getirecek veya ,
getirmese bile o yönde atılmış en ufak bir adımı bile,
kim tarafından atılırsa atılsın. Destekliyorum.
Bu hareketler ulusumuzu güçlendirir kanaatindeyim.
http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=43198
Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.
saygılarımla
Değerli Arkadaşlar
Hepinize tek bir cevap yazmak durumundayım.Ben ırkçı değilim bir kere önce bunu anlamanızı istiyorum.İkincisi herkesin bu ülkede elele yaşaması gerektiğini düşünüyorum.Üçüncüsü ülkemizin çıkarlarını dış güçlere karşı korumalıyız diyorum.
bundan daha da ötesi yüz verilirse astar istenir derken kastettiğim şudur:leyla zanalar vb. kişilerin amacı bu ülkeyi bölmektir bildiğiniz gibi.Bu tip kişiler emperyalistlerin kullandığı maşalardır sadece bana göre.Bunlara yüz verilirse astar isterler demek istedim ben.Yoksa diyarbakırda yaşayan kerdi halendike teyzem ninem amcam tabii ki bölmeye kalkışmaz Türkiyeyi.Umarım bu kez derdimi anlatabilmişimdir ve birini kırdıysam da so sorry diyorum.Amaç birlik ve beraberlik sadece.......
Sevgili dostlar, gerici iktidarın bu atılımı Kürt halkının demokrasi taleplerini ne kadar karşılamıştır , bana göre belirli bir Kürt halk kitlesinin boynuna geçirilen tasmadan başka bir şey değildir. Bu kanalın yayınlarında Kürt halkının devlet tarafından yaratılmış herhangi bir sorununu ele alıp değerlendirileceğinimi düşünüyorsunuz yani resmi ideolojiden taviz vereceğinimi düşünüyorsunuz . Havuç ve sopayı göremiyormuyuz. Türksat üzerinden Özel bir Kürt kanalı kurulsun orda sistem eleştirilsin görün bakalım kaç ay yayın yapabilecek o kanal.
Şimdi Çerkes hemşehrilerimin aynı taleple kampanya başlattıklarını çoğunuz duymuşsunuzdur, buna yukarda belirttiğim sebeblerden dolayı çok ciddi karşıyım, Çerkes halkına yıllarca yaptırıldığı gibi tasmaya boyun uzattırılmasını ben sindiremiyorum.
1 Gecede Nazım Hikmet RAN'a verilen iadei itibarın arkasından , yarın hangi mollalara iadei itibar verilecektir yada af çıkartılacaktır yakında göreceğiz.
Pshavu Ethem bey için başlatılan iadei itibar imza kampanyasını destekleyip yürüten öncülerdenim , Ancak bu gerici iktidarın vereceği iadei itibara kesinlikle karşıyım, bizim arzumuz tüm Türkiye halklarının ortak tepki koyarak Ethem beyin hakkı olan iadei itibarında mutabık kalarak bunu T.C. den talep etmesidir.
Yazıktır hayatlarını bu gericilerle boğuşarak feda etmiş iki Hain'in ! gene gericiler tarafından itibarlarının iade edilmesi ve resmi tarihe geçirilmesi komik ve aynı zamanda ilerici demokrat kitleler için utanç verici olmalıdır.
Sevgiyle Kalın.