PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Obama

Titan
21-01-2009, 21:18
Bu, kaydolduğumdan bu yana açtığım ilk başlık, öncelikli amacım bu başlıkta Yeni ABD Başkanı olan Obamanın sadece geçmişini, hayat hikayesini veya inancını sorgulamak değil, neden ABD Başkanlığı'na seçildiği ile ilgili yorumlar ve teoriler.

Obama; ABD halkının bir zaferi mi? Yani gerçekten oraya dünyanın yeniden şekillenmesinde başrol oynayıp karar verecek tek kişi mi, yoksa ABD'nin temelde değişmeyen devlet politikasını sürdürmek için vitrin değişikliği mi?

ozgur_beyin
21-01-2009, 21:29
sevgili titan .obama'nın seçilmesi beni hep şaşırtmıştır.
bunddan altmış yıl önce otobüste beyazlara yer vermek zorunda olan .
rahipler tarafından zencilerin ruhu varmıdır yokmudur diye tartışılan bu ırka şimdi verilen niğmet acaba neyin bedeidir . değişen amerikalılarınmı yoksa amerikan derin devletininmi
seçimidir anlayamadım. ilerleyen zamanlarda sapla saman ayrılacak diye düşünüyorum.

Titan
21-01-2009, 22:22
Özgür beyin,

70'li yıllara kadar zencileri köle gibi gören bir zihniyetin, onu 40 yıl sonra başkan seçmesini tek başına bir demokrasi aracı olarak görmüyorum. Obamanın seçilmesi, ABD'nin gerçek bir demokrasiyi uyguladığını zannetmiyorum, çünkü; özellikle 80'li yıllardan sonra ABD'ye göçler yoğunlaşmış ve ABD'nin kendine özgü toplumsal sınıfıyla karışmış birçok ulustan insanlar tarafından, ABD'nin toplumsal yapısını karma bir topluma çevirmiştir.

Haliyle göç eden ve ABD vatandaşlığı'na geçipte oy verme hakkına kavuşan bu göçmenler, büyük olasılıkla ırkçılığın, ABD'nin politik arenasından uzaklaştırılmasına yardımcı olmuş olabilir. Yani, Obamanın seçilmesi ve ırkçılığın geri plana itilmesinin sebebi bu göçler olabilir. Eski toplumsal yapı korunup bu göçler olmasaydı, zenci birinin başkan seçilmesi şu aşamada mümkün olmayabilirdi, ABD'nin dünyada ki emperyal politikası da bunun kanıtı bence.

dilaver
21-01-2009, 22:37
Obama'ya kimler destek vermiştir, bagış kampanyalarında kimlerin ne kadarla payı vardır, bunu incelemek bu soruya iyi bir yanıtın başlangıcı olabilir diye düşünüyorum.

saygılarımla

pante
21-01-2009, 23:07
yoksa ABD'nin temelde değişmeyen devlet politkasını sürdrümek için vitrin değişikliği mi?

Yoksa Amerika'nın en buhranlı dönemini bir siyahi başkanın sırtına yükleme planı mı?
Obama hamlesinin Amerika'yı kurtuluşa mı yoksa yıkıma mı götüreceği 1-2 yılda anlaşılır.
ABD başkanlarına pek kişisel politika yaptırmazlar ama Obama buna kalkışırsa korkarım sonu Kennedy gibi olabilir.

diagoras
21-01-2009, 23:16
Arkadaslar ben ABD'de yasiyorum ve secim surecini elimden geldigince yakindan takip etmeye calistim . Obama'nin secilmesi konusunda belirtilen komplo teorilerini tamamen dislamadan, kendi kisisel gozlemlerimi dile getirmek istiyorum.

1- Obama nin siyahi olmasi disinda bicok konuda fikirleriyle de zenci durumunda kalan biri (Rakipleri sosyalis oldugunu defalarca dile getirdi mesela, bunu yalanlamadan espiriyle karsilik verdi).

2- Obama Amerikan secim tarihinde en fazla bagis toplayan kisidir, fakat tarihteki en yakin rakibine iki kat fark atmis olmasinin yani sira, bagislardaki en onemli farklar sunlardir.

a- Bagis toplama sureci internetten ve diger tum yontemlerle surduruldu ve internet burda basrolu oynadi
b- Bagislarin cogunlugu 20 ve 50 dolar arasi kucuk meblaglar ve sokaktaki adamin yaptigi bagislardi (Bu noktada cok ciddi ve ongorulemeyen bir halk destegini gosteriyor)

3- Bagislkarla beraber yine amerikan secim tarihinde gorulmemis bir olcude aktif gorev yapan gonullu ordusu vardi. Ozellikle internette kampanyalar duzenleyen buyuk bir gonullu ordusu.

4- Onbir eylul saldirilari ve sonrasi olusturulan sanal korku ortami tum gercekligini ve etkisini yitirmis ve gerek iraga gerek afganistana yapilan savas harekatlarinin aslinda guvenligi arttirmadigini bunun yaninda da ameikanin bozuk imajini dahada derinlesen sekilde bozdugunun farkina vardi insanlar.

5- Amerikada 2004 secimlerini tartismali sekilde kaybeden ozgurlukcu kesim bu sefer rehavete kapilmadan ve tekrar kaybetme korkusuyla varini yogunu koydu (para dahil)

6- Ekonomideki cokusun bas sorumlusu eski yonetim (Bush doneminin buyuk cogunlugunda Muhafazakrlar kongrede cogunluktu )

7- Obama diger adaylara gore soyut veya goreceli kavramlari (Tanri, Ruh, Vatan, Gelenek ) az kullanip surekli somut, ekonomik, dis politika ve sonuclarindan bahsetti.

8- Degisim kavrami etrafinda sekillendirdi tum soylemlerini (Insanlar degisim istiyor)

9- Ilk defa bir baskan Gay, Inancsizlar ve Kurtaj gibi amerikada tabu haline gelmis konulari bireysel ozgurluk ve tercih baglaminda degerlendirdi.

10- Amerikada Eski yaygin muhafazakar medyanin insnalari uzeindeki belirleyici etkisi ozellikle internet ve son 15 senede yayginlasan daha ozgurlukcu yayin yapan medyaninda etkisiyle medaynin tek tarafli etkisi kirilmis oldu.

11- Zencilerin buyuk cogunlugu obamaya ot verdi ama buna ragmen Obamanin aldigi oylarda beyazlarin orani zencilerden fazla oldu.

12- Obama amerikada 68 kusaginin temsilcilerinden biridir, 60 larda baslayan ozgurluk hareketlerinin etkildeigi ve donusturdugu buyuk bir kitle var amerikada ve inanilmaz sekide sahiplendiler.

13-Kenid Dusmanlar dahil aracisiz diplomatik iliski kuracagini ve gorusecegini belrtmektedir (Bushun onleyici vurus doktrini: Gelecekte bir zaman tehdit olusturma ihtimali olan bir ulke veya gruba bile derhal askeri harekat yapilabilir yaklasimina tamamen ters bir politika)

Sunu belirtmeden gecmek istemiyorum , yukardaki liste tamamen benim kendi sahsi gozlemlerimdir, gerek medya gerek kedni cevremden yaptigim sahsi cikarimlardir. Hepsinde Yaniliyor olabilirim :)

Bu arada ilginc bikac ayrinti

- Ilk kez bir baska devir teslim toreninde veya baska bir yerde Amerikan toplumunun, Hiristiyan, Yahudi, Musluman, ve Inancsizlardan olusan bir toplum oldugunu dile getirdi! bu cok onemli bir anektot olarak hemen hemen her kesim tarafindan cok ciddi bir degisim olarak algilandi.

- Isin biraz eglence tarafi olacak ama devir teslim seronomisinden once yapilan ve obamanin katildigi resmi kutlamalrda Bob Marley Gibi cok uc bir muzisyenin sarkisi calindi.

Cok uzatmadan, Obamanin secilmesi komplo teorilerinde gecen gizli gucler tarafindan olumlu karsilanmis veya desteklenmis olabilir fakat bunun tam terside mumkun kesinlikle istememis fakat bireysel gonullu katilimla cig gibi kendiliginden buyuyen destegi ongorememis ve engelleyememis olabilirler. Bu arada Obamanin Hillary Clintona karsi on secimi kazanmasi da surpriz olmustu.

Herkese Saygilar, Selamlar

cigi
22-01-2009, 02:42
Amerikan imparatorlugunun kurulusunu göstere göstere, nerdeyse dayatilarak oldugunu, gelismekte olan ülkelerin halklari; bu internet ve iletisim caginda cok cabuk farkina vardilar.

Hatta bu ülkelerin yönetimlerinin baslarinda bulunan siyasetcilerin; Amerika tarafindan, lehine kandirilmis olsalar bile.

Olayi SARI ÖKÜZ hikayesi gibi, sesizce halletmek varken; bütün Dünyanin bir anda tepkisini cekmek hicte iyi olmayacakti.

Amerika icin her gün sömürülecek ve ayiklanacak problemler konusunda, fikir üreten ve yüzlerce beyinin toplandigi, toplantilarin sonucundan; oyun sahnesinin eskimis, delinmis ve seffaflasmis olan perdenin; yenilenmesi ve rengini degistirme konusunda fikir birligine varildi.:rolleyes:

Bizim ülkemizde Mugla'da eglenceler, Van' da ise kurbanlar kesilerek, Afrika ülkelerinin genelinde de ates danslari yapilarak, Obama'nin secilmis olmasi bir kurtarici geliyor düsüncesi ile sevincle ve tepinmelerle Dünya'nin her yerinde kutlanildi.:p

Düsünülen teorinin uygalanmaya gecilisi; fikir ürteicilerini ilk etapta yaniltmamisti. Beklenen olumlu tepki, tahminlerin cok üstündeydi.

Burada cok kivrak düsünülmüs bir zekanin,ürününe dikkat cekmek istiyorum.

Obama ne tam siyah, ne de beyaz. Bir melez. Yumusak gecis saglanmakta.
Yani ne sis yanacak, ne de kebap. Amerika'n halki bu oyunu sevdimi, diger ülkelerin seyircileri, elbette gise rekorlari kiracaktir.:)

Bush, Karzai, Ramsfeld, Cheney, Ladin hepsi birer ölüm ve sömürü makinasilar. Bir göz kirpma petrolun varil fiyati 164 dolar. Bir daha 80 dolar.
Gözlerini acip, acip kapatmalari; ve sanal para basimi ile kagitlarin degisimi sayesinde, kimsenin elinde para kalmadi.Nefes alamaz oldu.:D

Hic bir ise yaramayan kagit parcalari var simdi herkesin ellerinde..Hic birakmamacasina sarilmis tutuyorlar o kagit parcalarini..Aman iyi tutun sakin birakmayin emi.:)

Simdi sizlere,yardim icin sefkatli, merhametli ve yufka yürekli Obama amcaniz geldi... Bakin !! Bu amcaniz soluk benizli kötü insanda degil... Sizler icin bir ton saf cikolata yedirdik ona, hem tatlandi, hemde rengi hafif herkese benzer gibi oldu.:p

Simdi tekrar biz isimize bakalim... Nerde kalmistik?

Sayilarimla.

diagoras
22-01-2009, 19:19
Dunyada ozellikle amerika gibi ulkelerde devlet mekanizmasinin cok guclu oldugu, ve oncelikle kendi toplumu ve dunya kamuoyunu yonlendirmedeki basarilarini asla yatsimam nekar karsi olsam ve ozellikle son 20 senede dayatilan neoliberal kursel somuru duzenin dunyayi getirdigi nokta midemi bulandirsa da, bir konuda biraz farkli dusunuyorum.

Oncelikle ben Dunyanin tepesindeki bu neoliberal kuresel somuru lordlarinin ve beyin takiminin cok zeki, herseye muktedir ve istedikleri gibi at kosturduklarini ve tanrilarmis gibi dunyanin gidisatini tamamen yonlendirdikleri komplo teorisine kesinlikle katilmiyorum. (Ki bunu gibi efsanelerin tamda bu gucler tarafindan curuk medya araciligi ile dunyaya dayatilarak bir teslimiyet ideolojisinin hakim olmasini saglamaya calisiyorlar) Tam aksine insanligin gelisimi onunde frene basmis bu buyuk super yonetimlerin ve beyin takimlarinin kesinlikle zeki olmadikalrini hatta aptal olduklarini dusunuyorum (Tek dertleri su an ellerindeki yonetmi gucunu kalici kilmak ve devam ettirmek).

Ben bu guclerin yonlendirici etkisini yadsimiyorum ama mutlak olarak strateji oyunu oynar gibi (Yukardaki arkadasimizin tabir etmeye calistigi gibi, ki yazisinda katildigim cok yer var) insanligi yonettiklerine inanmiyorum ve cog seyin kontrolleri disinda gelistigi ve bu noktada pozisyon alamaya calistiklari kanaati hakim bende.

Bu adamlari okadar buyutmeyin gozunuzde, bu cok tehliklei bir dusuncedir. Emin olunki ne dusundugunuz kadar zekiler ne de muktedirler, ellerindeki yonetim ve medya enstrumanlari olmasa hicbirseyler, ve bu enstrumanlari cok aptalca kullaniyorlar (Son 20 sende kendilerini mutlak kilma , ozellikle sinirsiz serbest piyasayi mutlak kilma cabasi bu sistemin geri donussuz terkedilmesine sebep olacak cunku cok bariz bir basarisizliga ugradi)

Eninde sonunda dunya halklari (ki son yillarda beni cok umutlandiran bir surec yasaniyor) bunlari yok edecek.

Titan
22-01-2009, 21:06
Yorumlar için sağolun arkadaşlar, özellikle diagoras'ın yaptığı tespitler, bir olayın iç yüzünü öğrenmenin en iyi yollarından biri olan "yerinde" yapılan incelemelerdir.

Oncelikle ben Dunyanin tepesindeki bu neoliberal kuresel somuru lordlarinin ve beyin takiminin cok zeki, herseye muktedir ve istedikleri gibi at kosturduklarini ve tanrilarmis gibi dunyanin gidisatini tamamen yonlendirdikleri komplo teorisine kesinlikle katilmiyorum. (Ki bunu gibi efsanelerin tamda bu gucler tarafindan curuk medya araciligi ile dunyaya dayatilarak bir teslimiyet ideolojisinin hakim olmasini saglamaya calisiyorlar) Tam aksine insanligin gelisimi onunde frene basmis bu buyuk super yonetimlerin ve beyin takimlarinin kesinlikle zeki olmadikalrini hatta aptal olduklarini dusunuyorum (Tek dertleri su an ellerindeki yonetmi gucunu kalici kilmak ve devam ettirmek).

Bu konuda özellike Franco'nun İspanyası iyi bir örnektir, normalde pek güçlü olmayan ancak iletişim araçlarını etkili kullanabilen hükumetler, iktidarlarını sürdürebilmek için halk arasında popüler olan konuların (müzik, spor, inançlar vb) sürekliliğini sağlayabilecek yetenekleri kazanmışlardır.

Eninde sonunda dunya halklari (ki son yillarda beni cok umutlandiran bir surec yasaniyor) bunlari yok edecek.

Bu süreç, Obamanın başkan seçilmesiyle gelecek olan bir umut mu, yoksa genel anlamda mı?

cigi
22-01-2009, 22:13
Bu adamlari okadar buyutmeyin gozunuzde, bu cok tehliklei bir dusuncedir. Emin olunki ne dusundugunuz kadar zekiler ne de muktedirler, ellerindeki yonetim ve medya enstrumanlari olmasa hicbirseyler, ve bu enstrumanlari cok aptalca kullaniyorlar (Son 20 sende kendilerini mutlak kilma , ozellikle sinirsiz serbest piyasayi mutlak kilma cabasi bu sistemin geri donussuz terkedilmesine sebep olacak cunku cok bariz bir basarisizliga ugradi)

Degerli diagoras;

Varsayalim bu insanlar zeki degiller ve cok aptallar.
Bu aptalliklari sayesinde birden, insani duygularinin olduklarini animsayiverdiler ve yeni baskanlari Obama' ya; kendi aralarinda almis olduklari kararlari okuyup, kabul ettirmeye gittiler.:)

USA geleceginin ve güvenligi konusunda strateji uzmanlarinin almis olduklari en son kararlar bildirgesidir.Uyulmasina mutlaka özen gösterilmesi gerekmektedir.Dünya geleceginin daha adil ve kardesce olabilmesi icin USA baskani bunlari uygulamak ve aciklamakla yükümlüdür.Aksi takdirde basina her an ölümcül bir kaza gelme olasiligi cok yüksektir.

Biz bu Dünya'ya cok kötülük yapiyoruz. 1 Subat 2009 tarihinden itibaren kendi halimizde, kimsenin etlisine sütlüsüne karismayan, yagimizla kavrulan bir ülke olacagiz. Bütün nükleer denizaltilari, ucak gemilerini ve askerlerini eve cagiriyoruz. Dünya' da bulunan askeri üslerimizi kapatiyoruz. Amerika disinda olan, enerji ve su kaynaklarinin basinda nöbet tutmayi birakiyoruz. Silah fabrikalarimizida kapatacak, kapilarina kilit vurup, ''silah satislarimiz bitmisdir '' ilaninida asiyoruz.

Saygilarimizla Sn. USA Baskani Obama

Eger böyle bir gelisme olursa; benim soracagim sorularin ardi, arkasi kesilmez.Fakat ben size tek bir soru sormak istiyorum.

1- Dünya'nin bütün kaynaklarinin; refahlari icin sömürüldügünden hic haberleri olmadan yasamlarini sürdüren 310 milyon Amerika'li kardeslerimizi nasil bir yasanti beklemektedir?;)

Saygilar.

diagoras
22-01-2009, 22:44
Bu süreç, Obamanın başkan seçilmesiyle gelecek olan bir umut mu, yoksa genel anlamda mı?

Obamanin secilmesi ve secilme surecinde tanik oldugum olaylar, obamanin secilmesi olayini umutlanmama sebep olan gozlemler arasinda gorebiliriz, ama bundan cok once gelen bir Guney amerika deneyimi devam ediyor, Amerika'da takip edebildigim kadariyla neoliberal cevreler ve yandaslarinin son ekonomik kriz surecinde, cozum gelistirirken saf disi kalmalari, cozum onerememeleri (Cunku ilahi soylem gibi dillendirdikeri sinirsiz serbest veya serbet piyasa modelinin cokmesi ve kafalarinin baska seye basmamasi sebebiyle) Tabiri caizse Dut yemis bulbule donduler ve ortam daha halktan yana ve dar gelirliyi merkeze alan paketler ve cozum onerileri sunan Obama ve sol aydinlara kaldi. Gerci bahsettigim birakalim piyasa cozer diyenler hala ortada cigirtiyorlar fakat son yirmi senede Reagon, Clinton ve Bushla beraber kendilerini mutlak olarak dayatmalari ve olusturduklari sistemin inanilmaz olculerde ve hizla dagilmasi sebebiyle (Ogle bir sistem ki tek bir adam ki bu kisi eski NY borsasi baskanligi yapmis , Piyasayi 55 Milyar dolar dolandirdi, hic farkedilmeden, Serbest Piyasa yaa!!) Inandiriciliklari ve ciddiyetleri kalmadi.

Gerci Obama Serbest piyasadan yana tavir aliyor fakat surekli ozellike finans sektorunde cok ciddi ve guclu yerel ve uluslarasi bir kontrol mekanizmasini oneriyor. Ve Trilyonlarca dolarin nasil degerlendirecegini bankalarin ceolarinin ellerine tamamen kontrol disi birakmayacagini soyluyor.(Aslinda soylemde serbest piyasa kavramini kullaniyor ama bir butun olarak konusmalarini ele aldiginizda serbest piyasaya tamamen ters uygulamalara gebe oldugun isaretlerini veriyor). Amerikada Genel ucretsiz saglik sigortasi gibi planlari var mesela.Bunun yaninda Cevreye cok duyarli soylemlere sahip.

Obama'nin bu ozelliklerinin lafta olmadigini 8 senelik senatorluk doneminde her zaman en solda (Dar Gelirliden yana) oy kullanan senator olmasinda anliyorsunuz. Ayrica cevreye karsi yenilenebilir enerjiye verdigi destek, petrol agalari ve savas lordlariyla organik hicbir baginin gorunmemesi, halktan gelmis olan ilk baskan olmasi (Su ana kadarkilerin hepsinin biyerden organik bagi vardi yonetimle). Yani butun bunlar kisi olarak Obama ile ilgili umutlu olmama sebep oluyor fakat bunun yaninda Amerikan politikasinin da baskan ve kisiliginden bagimsiz ilerledigini bilen biri olarakta bu umudum yok oluyo diyebilirim :), sacma olacak ama amerika yonetimi acisindan Obamanin secilmis olmasi umutsuz bir umut yaratiyor.

Ama Obama'nin once Clinton gibi birini elemesi sonra amerikanin belkide en populer adamlaindan biri , savas kahramani rakibini secimlerde %10 a yaklasan bir farkla yenmesi oncelikle Amerika acisindan halkin buyuk cogunlugunun baska amerika mumkun haykirisini dile getiriyor ve buda dunya acisindan buyuk bir umut. Yani baska bir dunya mumkun bu yavas yavas fisilti gibi yayiliyor bence.

Ama kesin olan birsey varsa Dunyada savas, somuru, ve olum duzeninin en buyuk gucu dinlerdir. Dinlerden ozgurlesme arttikca yani Zihni Ozgurlesen(Kalp gozu kapanan) insanlar arttikca ,Egemenlerin ellerindeki uyusturucuya bagisikli yiginlar, artik dur orda NEO Bozuntusu! demeye basliyacak ki cogu noktada basladi bile.

Bu noktada toplumlarin dinlerden ozgurlesmesini somuru , savas ve olum duzenine son verme mucadelesinde cok onemli bir yerde goruyorum ve destekliyorum.

Amerikada son 10 sende inancsiz oldugunu soyleyen insan sayisi %110 artmistir ve su an nufusun %16 sina tekabul ediyor. (Ki aslinda bu oran daha fazladir ve aslinda son on senede okadar artmadi daha cok , inancsiz oldugunu soyleme cesareti kazananlarin sayisi artti) ve bu hergecen gun artmakta. Su an dunyada inancsizlar nufus olarak 3. siradadir bu istatistikler umutlanmamda en onemli etkelndir :)

Herkese Saygilari, Selamlar.

vartor
23-01-2009, 02:15
Supheyle yaklassam da, diagoras'in obama hakkindaki umidini paylasiyorum.
Dusunecek olursak, simdikinden daha betere olabilir mi? Yani neresinden baksak iyiye gidecek gibi gorunuyor.

evrensel-insan
23-01-2009, 04:47
Saygideger vartor;

Bizde bir atasozu vardir "isiracak kopek, dislerini gostermez" diye. Oyuzden, eger kopekten korkacaksan; disini gostermeyen kopekten korkacaksin, disini gosterenden degil. Sana bir atasozu daha " karamanin koyunu, sonra cikar oyunu" Ben, daha Obahama; iktidara gelmeden, onun gelecegini; ve nasil bir dusunce ve politika izleyecegini yazmistim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

diagoras
23-01-2009, 04:57
Degerli Cigi,

Oncelikle yazdiklarinda anlatmak istedigin seyi tam olarak anlayamadigimi belirtmek istiyorum. Fakat anladigim kadariyla cevap vereyim sana. bu arada yazdiklarimin hepsini okudugunu sanmiyorum , okumus olsan yazdiklarima karsi bu tarz bir yazi yazmazdin, cunku olayi ozu itibariyle farkli fikirde oldugumuzu sanmiyorum.

oncelikle bu adamlari buyutmeyin derken kastettigim sey dunya genelinde egemenlerin yaymaya calistig bir komplo teorisine katilmadigimi belirtmekti. Ayrica aptal olduklarini son ekonomik krizin sonuclarini ve amerikada nasil bir ekonomik yikim yarattigina tanik olsan iyice anlardin (Tamamen iktidar hirsi ve kar amaci ile yonetiyorlar baska umursadiklari bisey yok) . Ellerindeki istihbarat , ordular, medya ve uzeirne oturmus olduklari yonetim mekanizmalari ve Din olmasa emin ol hic bisey degiller,

Yazilarimi tekrar okumani rica ediyorum ben hicbiryerde obamayi veya amerikan hukumetini veya bu tarz herhangi birseyi dunya halklari icin olumlu veya guzel bisey yapacak seklinde belirtmedim tam tersine obama ile ilgili olumlu gozlemlerime ragmen umutsuz oldugumu ve amerikan devletinin baskandan ve baskanin kisiliginden bagimsiz politika urattigini yazdim (Eger gozunden kacmissan lutfen tekrar dikkatlice oku )

Ayrica cozum noktasinda hicbir yerde dunya halklari disinda bir adres gostermedim ki bu dunya halklari icinde amerikan halkida var. Bunuda gozden kacirmis olabilirsin.

Anladigim kadariyla bukadar yazabildim, Son olarak sordugun soruyu ele almak istiyorum.

"1- Dünya'nin bütün kaynaklarinin; refahlari icin sömürüldügünden hic haberleri olmadan yasamlarini sürdüren 310 milyon Amerika'li kardeslerimizi nasil bir yasanti beklemektedir?;) " Cigi

Sordugun sorudan anladigim kadariyla 310 milyonluk amerika halki ile ilgili bir uzmansin cok derin arastirmalarinin sonucunda bu 310 milyon kisinin kendi refahlari icin hukumetlerinin yaptigi igrencliklerden hepsinin haberleri olmadigi tespitini yapmissin bir cirpida. Bizimle paylastigin icin tesekkur ederiz.

1- Amerikan halkinin topyekun refah icinde yasadigi yok, tam aksine evsiz dolu burasi, issizlik ciddi bir sorun, saglik sistemi en kotu ulkeler listesinde. Ac insan cok. Yani amerikan sistemi Dunyayi nekadar somuruyorsa ondan once ve daha cok kendi halkini somuruyor.

2- Bahsettigin tarzda amerikalaliran sayisi az degil, hatta urkutucu derecede cok ama unutma vietnam savasi doneminde milyonlar sokaktaydi, polisler yetmiyordu ordu caddelerdeydei bicok eyalette, asker kursunuyle universitelerde olan gencler var, bu protestolarda. Amerikan halkini topyekun aptal farzetmen aslinda senin bilgisizligini gosteriyor, hicbir halk topyekun aptal degildir ve bu duzende somurulmeyen halk yoktur az veya cok.

3- Ayrica Amerikayi en agir ve bilimsel saglam temelerrle elestiren, baska amerika baska dunya mumkun diyen yiginla aydin var burda(Orn. en populerlerinden Naom Chomsky, sanirim dunyada kendi hukumetini terorist olarak tanimlayan ve bukadar agir elestiren baska aydin yoktur, ki bu adam dunyanin en onemli universitelerinden biri olan MIT nin onde gelen profesorlerindendir) , insanlar cok ciddi olcude orgutlenmis durumda. Belkide dunyada en saglam Sendikal hareketler amerikadadir. Hemen hemen her is kolu sendikali calisir

3- Orneyin su an cok populer ve herkesin izlemesi gereken bir belgesel mevcut, sitedede yayinlaniyor ,seitgeist. amerikada orgutlenen muhalifler tarafindan buyuk emeklerle hazirlanmis.

4- Mesela benim katildigim cok genis katilimli filistinle ilgili toplantilar ve gosteriler oluyor ve yiginla amerikali goruyorum orda.

5- Fakat senin belirttigin tarzda fasist, irkci salak dunyadan haberi olmayan yiginlarda var ,her toplumda oldugu gibi.

Sonuc olarak belirtmek istedigim asla toplumun kendisini hedef almamak lazim ve ya topyekun koyun ilan etmemek lazim :) , sistemi dayatan asil dusman hukumetlerdir ve sadece amerikan hukumeti degildir, senin hukumetinde bu isin icinde ve hemen hemen tum hukumetler ayni islevi goruyor.

Tek cozum Amerikanin ezilen halki dahil tum dunya halklarinin buna karsi cikmasi , orgutlenmesi ve mucadele etmesidir.

Herkese Saygilari, Selamlar.

cigi
23-01-2009, 16:44
Degerli diagoras;

Elbette yazdiklarinizin tamamini okuyorum ve anliyorum. Siz yüreginizde gïzel duygularin esliginde, inanmak istiyorsunuz . Fakat maalesef birde gercekler var.

Emperyalist ülkelerin olmazsa olmazlarinin basinda gelen; bu tür gösteriler, oyunun baslangic kuralidir.

John F. Kennedy’ e yapilanlar hala bellegimizde. Cöpe atmadik. George W. Bush mu gercek baskandi yoksa kararlari aslinda Dick Cheney ve gizli servisimi veriyordu. Bunlari uzun uzun yazmak istemiyorum.

310 milyonluk bir ülkede acda, sefilde, fakirde ve sokaklarda uyuyanlarda olacaktir. Fakat siz bu kitlenin sayisini diger normal yasayanlarin toplamindan cikarin. Geriye kalan sayi ile diger ülkelerin yüz ölcümleri ve ayni degerler ile karsilastiralim.Bakalim ortaya nasil bir sonuc cikacak.

Benim yasadigim ülkede de tatli bir Kralice var… Iyilik perisi gibi. Fakat Hollanda sadece uyusturucu turizminden ve pazarlanmasindan senede 10 milyar euro kazaniyor.Ayrica Hollanda; hissettirmeden asimile ve sömürü kategorisi dalinda altin madalya sahibidir. Canim Kralicem benim…öperim senin pamuk ellerinden.:)

Gelelim diger konuya; Rica etsem Obama’ ya; gasp ettikleriniz ve cöreklendikleriniz petrol kuyularinin basindan cekil... Sizin degil oralar. Kanlarina girdiginiz, öldürdügünüz, katlettiniz masum cocuklarin di, onlarin gelecekleri idi… Defol hirsiz !!!

Kimbilir belki biraz onur ve gurur vardir Obama’da… Yasayip görecegiz hep birlikte.

Hayat felsefem; Inandigim gibi ve erdemli bir insanin omuzlarinda olan yükün, idraki icinde olmasina özen göstererek bulundugum toplum icinde yasamaya calismaktir.

Amerika’ da 1 galon benzin fiyati diger ülkelerin 1 litre benzin fiyatlari ile es degerdedir. Hemde benzini su gibi icen büyük motorlu ve konforlu tasitlarin en cok bulundugu ülkedir Amerika.

Altinda 1 litre ile 4 km yapan bir konfor abidesinin icine kurulacaksin, bir numarali tüketim ve lüks canavari olacaksin, sonra gidip konferanslarda aclik,baris, kardeslik türküleri calip oynayacaksin...

Yok öyle bir sey. Kimse kimseyi kandirmasin. Benim aklima yatmamaktadir, bu tip insanlarin ortalikta gösteri yapmalarina!! Ayrica kendi ülkemde de bu tip insanlara karsi, elimden geldigi, gücümün yettigi kadar kendi capimda ugras vermekteyim.

Eger izlemis iseniz önerimi lütfen yok sayin. Izlemediyseniz sizden Zeitgeist ve Zeitgeistaddendum belgesel filmlerini izlemenizi rica ediyorum.Sitemizde bu konuda bilgileri bulabilirsiniz.

Nerede hak,hukuk?

Ne olacak bilmem
Su dünyanin hali
Bir tarafta aclik
Bir tarafta tokluk
Nerede hak,hukuk?

Her zaman her yerde
Bitmeyen savaslar
Sokmuslar fitnelik
Vermezler bir soluk
Nerede hak,hukuk?

Doguyor bir bebek
Avrupa,asyada
Azinda zenginlik
Cogunda yoksulluk
Nerede hak,hukuk?

Inanmam kadere
Böyle bos seylere
Isterim insanlik
Sevgide sonsuzluk
Nerede hak,hukuk?

Böylemi dönecek
Dünyanin cemberi?
Neden bu sessizlik?
Olsanda cogunluk
Alinir hak,hukuk!

Talat Özgen

Saygilarimla.

cigi
23-01-2009, 16:45
Obama Geldi

Merdivenleri ağır ağır, salına salına çıktı. Yeminden iki gün önceki karşılama töreninde bütün şarkıcılar, artistler, şu bizim iyi polis, aile babası Denzel Washington da oradaydı. Sonra “Hey Amerika orada mısın?” diye sordu Obama. Alkış, kıyamet; oradaydılar. Şu 36 milyonluk, merkezi Harlem olan “öteki Amerika” değil tabii, gerçek Amerika’dan söz ediyoruz. Sonra yine uzun kollarını afili bir şekilde salladıktan sonra oradaki Amerika’ya seslendi.
“Hadi gelin dünyayı değiştirelim.”
Eyvah!
Bunun selefi de, beslenip büyütülüp “git Afganistan’daki komünistleri kes” diye gurbete yollanan Usame, işi bittikten sonra “bunlar şeriata aykırı” diye ikiz kuleleri yerle bir edince, “tamam dünyayı değiştirmem gerek” demiş, değiştirmeye bizim mahalleden başlamıştı. Değiştirdi epeyce. Bu nedenle ben korkarım bu “dünyayı değiştirelim” lafından. Sana ne kardeşim, herkes kendini, kendince değiştirse olmuyor mu?
Olmuyor herhalde.
Bizim Amerikan muhipleri de bu değişikliği dört gözle beklemekteler.
İddiaları odur ki, Barack Obama dünyayı iyiye doğru değiştirecektir. Zaten İsrail de durumu anlamış, “aman şu Obama gelmeden 3-5 bin Filistinli keseyim de bu siyah adam gelince elimi kolumu bağlar” deyip Gazze’ye saldırmıştır bizimkilere bakarsanız.
Bundan sonra saldıramayacakmış. Bundan sonra Barack dünyayı bir değiştirecekmiş ki sormayın. Benim kuşkumun derinliği, bu arkadaşların Bush zamanında söylediklerini ne arşivden, ne hafızamdan silemediğimdendir. Ne yapayım, orada duruyorlar. Bush için de öyle demişti bu arkadaşlar. Artık yeni bir dünya kuruluyordu ve biz de bu dünyada, bu dünyanın liderine göre yer almalıydık. Irak’a mı girilecek, girmeliydik. Üs mü lazım, vermeliydik. Trabzon’da liman mı gerekiyor, tahsisinde büyük menfaatlar vardı.
Öyle olmadığı sonradan, ortalık kana bulanınca anlaşıldı.
Şimdi Obama zamanıdır. Onlarda umut tükenmiyor, bizde kaygı. Bu Obama acaba dünyayı nasıl değiştirecek? Emperyalizmin doğası, naturası mı değişecek, ABD tüm dünyaya yaydığı çıkarlarından vaz mı geçecek? “Artık öteki ülkelerin işlerine burnumuzu sokmayalım, petrol için askerimizi kırdırmayalım, Kafkaslar’a uzanıp oralardaki devletleri birbirine düşürmeyelim, ne işe yaradığı belli olmayan NATO’yu dağıtalım, Birleşmiş Milletler’i kendi örgütümüz gibi kullanmaktan vazgeçelim, Koskoca Filistin’i işgal ede ede bir köy kadar küçültmüşİsrail’e destek olmayalım” mı diyecek? Küba’yı rahat bırakıp, Venezüella’da darbe kışkırtmayacak mı artık? Tüm dünyada, bu arada İsrail’de nükleer silahların tasfiyesi için harekete mi geçecek? Türkiye’ye ılımlı İslam transferinden mi cayacak? Cemaat liderine “uslu dur, ne yapacaksan git memleketinde yap” diyebilecek mi?
Bilmiyorum.
Arkadaşlar, yani Amerikan muhipleri Obama’nın dünyayı değiştireceğinden eminler. Biz bu arkadaşlarla işin esasında anlaşamıyoruz, dünyanın nasıl değişmesi gerektiği konusunda köklü farklılıklar var aramızda. Biz en başta Amerikan emperyalizminin, Obama’nın, dünyayı kendine göre değiştirmesinden ürküyoruz, Bizim hayalimiz, şu Obama kendi ülkesiyle uğraşsa, kendi krizini çözse, başka ülkelerin işlerine karışmasa gibisinden ham hayaldir işin açıkçası.
Olmaz tabii.
Merdivenleri ağır ağır, uzun kollarını sallaya sallaya çıktı. Afili bir kol hareketiyle birlikte “Hadi gelin dünyayı değiştirelim” diye bağırdı. Ben korktum, siz korkmadınız mı?
“God bless you” dedi sonra.
Ne diyeyim, Tanrı yalnızca Amerikalıları değil, bizi, en fazla da şu dünyanın mazlumlarını korusun.
“God bless hepimizi” arkadaşlar!

e-posta: guray@cumhuriyet.com.tr (guray@cumhuriyet.com.tr?subject=YoreNet%20e-MEDYA%20$%7BTARIH%7D-$%7BYAYIM_ADI%7D-$%7BHKODU%7D)

22 Ocak 2009 - Cumhuriyet

diagoras
23-01-2009, 19:11
Degerli Cigi,

Ben israrla Obamamin gelisinin bisey degistirmeyecegini, degisecek bisey varsa ancak tum dunya halkalarinin (bunun icinde Amerikan ve Hollanda halklarida var) cabasiyla degisecegini soyluyorum(Sen hala ben Obama geldi herseyi veya biseyleri duzeltecek demisim gibi yaziyorsun, yazilarimin hicbiryerinde buna benzer bir ima bile yok, hatta tam aksi var), Obama'nin gordugum kadariyla kisiliyi ile ilgili olumlu dusuncelerim olmasina ragmen amerikan hukumeti bazinda somuru dozeni disina cikmayacagini senin gibi bende biliyorum. Sistem ikna edemedigi yerde baskanini oldurme yoluna bile gider (Kenedy de gorduk, Obama'ya da aynisini yaprlar) bunu biliyoruz zaten ondan Obamanin baskan olmasina umut baglamiyorum!! Ben Biseyleri farkeden ve artik degistirmek istegen halklari gordukce umutlaniyorum, Din uyusturucusu bagimliligindan kurtulan yiginlar gordukce umutlaniyorum, Kapitalizme, Somuruye karsi duran bunu soylemlerinde dile getiren bireyleri gordukce umutlaniyorum, Ben hakari gasp edilince greve giden emekcileri gordukce umutlaniyorum, ama en cokta bu sitede ve basta internet ve heryerde tartisan sorgulayan seni, Beni ve diger tum arkadaslari gordukce umutlaniyorum, UMUDUMUN OBAMA ILE ILGISI YOK , CUNKU O SISTEMIN EN TEPESINE CIKTI VE O ARTIK DUNYA NUFUSU ICINDE (CIKMAK ISTEDIGINI VARSAYALIM) SISTEMIN DISINA EN AZ CIKABILECEK KISIDIR!

Onerdigin belgeseli kesinlikle ilk firsatta izleyecegim, Fakat hatirlatmak isterim ki bu belgeseli Amerikan halkindan birileri hazirladi (Demekki burda da diger tum toplumlarda oldugu gibi, amerikan fasizmi ve sistemini (ve onun masasi ve destekcisi tum hukumetleri) red eden ve bunu cok saglam calisma ve orgutlenmelerle ortadan kaldirmaya calisan inasnlar var, ki ben burda sahsen uyeleriyle tanistigim ve emin ol gonulluleri ve destekcileri milyonlari bulan bir cok sivil toplum orgutlenmesi var, Cok hizli ve guclu eglem koyabilen, bununla beraber Naom Chomsky gibi Teorisyenleri olan cok saglam bir anarsist orgutlenme var ki senikalarda da yaygin durumdalar)

Herneyse bu konu bence uzadi, tartismanin baska boyuta tasinmasindan yanayim, daha ozel konularda gitmeliyiz, mesela amerikanin bundan sonraki dis politikasi nasil olabilir, cevreye karsi duyarlilik, Saglik sistemi, Serbest piyasa ekonomisi ne olacak, finans sektoru nasil yapilandirilacak gibi obama yonetimi ile degisime gidecek mi egemenler , bu degisimlerin dunyaya etkisi (Mesela burada ucretsiz genel saglik sigortasi kurumsallastirilirsa amerikanin usagi bicok ulkenin yaptigi sagligi ozellestirme ne olacak), ve halklar icin faydali olup olmayacagi gibi konulari tartismaliyiz. Bu tarz degisimler olacaksa neden yaparlar veya yapmak zorunda kalirlar.

Tartisma genel ilerleyince kisir bir donguye giriyor gibi geldi bana.

VURGU: Degerli Cigi, Ben Kesinlikle Obamanin secilmesinin somuru duzenini sonlandiracak veya duzeltecek bir gelisme olarak gormuyorum, neden umutlandigimi yukarda yazdim. Ve umutlanmam Obamanin secilmesiyle baslamadi, Ben Halklarin bu somuru duzenine son verecegi umudunu herzaman tasiyordum, ve bu konuda dunyanin neresinde olursam olayim ideolojime yakin sivil toplum hareketlerinde aktif olarak yer aliyorum, yani sadece umut etmiyorum. Ama mucadelenin en onemli ayaginin su an dinlere karsi ozgurlesme mucadelesi oldugunu dusunuyorum, dinle uyusturulmus bir begin ozgurlesemez!

Herkese Saygilar, Selamlar.

cigi
23-01-2009, 21:27
Dunyada ozellikle amerika gibi ulkelerde devlet mekanizmasinin cok guclu oldugu, ve oncelikle kendi toplumu ve dunya kamuoyunu yonlendirmedeki basarilarini asla yatsimam nekar karsi olsam ve ozellikle son 20 senede dayatilan neoliberal kursel somuru duzenin dunyayi getirdigi nokta midemi bulandirsa da, bir konuda biraz farkli dusunuyorum.

Ben bu guclerin yonlendirici etkisini yadsimiyorum ama mutlak olarak strateji oyunu oynar gibi (Yukardaki arkadasimizin tabir etmeye calistigi gibi, ki yazisinda katildigim cok yer var) insanligi yonettiklerine inanmiyorum ve cog seyin kontrolleri disinda gelistigi ve bu noktada pozisyon alamaya calistiklari kanaati hakim bende.

Bende sizin bu yaziniza katilmadigimi ve nedenlerini acikladim.

Ayrica Amerika'nin gercek halki, soylari tüketilmis yerlilerdir. Dolayisi ile orada yasayan bir cok irklarin icinden idealist insanlarin cikmasi cok dogaldir.Bilinc altlarinda anavatanlari vardir. Ayni bizlerin oldugu gibi.

Sunun da hic gözardi edilmemesinden yanayim. Sadece Uzayda ve tipta yapilan bilim adina olan deneylerin maliyeti trilyonlarca dolarlar nereden geliyor?

Kobay olarak kullanilan insanlar nerede yasiyor? Olgunlasmis meyvelerin ilk ürünlerini kimler yiyor?

Siz bilirsiniz. Isterseniz bu konuya devam etmeyiz.

Saygilar.

Titan
23-01-2009, 22:13
Obama başkan olmadan önce, eğer Obama başkan olursa şunu düşünmüştüm; 1997 krizinden sonra kapitalist sistemin de sağlam temeller üzerinde olmadığı tespit edilmiş, bu durumda ekonomik çıkarlarının zarar görmesini engellemek için Bush'u bilerek seçtirerek onun başarısız olması (1) ve bunun sonucunda da, diğer ülkeleri kendi aleyhinde olması sağlanmıştır. Böyle bir durumda da, sanki ABD'nin eskidiği ve karanlık yüzünü terkettiği imajı verilerek, yeni, güçlü ve her istediğini elde edecek bir ABD'nin önü açılarak, Ortadoğu coğrafyasında elde edilmesi zor olan politik çıkarları kendi lehine Obama vasıtasıyla rahatlıkla elde etmeye başlayacaklarını tahmin etmiştim. Kötü bir yönetimden sonra, onun yerine geçenin mazlum, diğer ülkelerle daha fazla diyalog yanlısı olarak gösterilmiş olup, bir önceki yönetimin devamı değilde, sanki yeni bir anlayışın ürünü olarak sunulmuştur.(2)

Biraz komplo teorisi gibi oldu ancak iletişim araçlarını iyi kullanabilen kötü yönetimler, kitlelerin nasıl yönetilebileceğini iyi bilirler.

Obamanın seçilmeden önce ve seçildikten sonra, diagoras'ın da burada kendi gözlemlerini aktararak sunduğu bilgiler, gerçekten ABD'nin beyaz-anglosakson-protestan yönetim anlayışının sona ereceği anlamını taşır mı? Bunu, zaman gösterecek....

(1) Sonra ki 4 yıllık seçimlerinde hem zorlanmış, hem de hile kuşkusu ortaya çıkmıştır.
(2) Psikoloji de kişi, kusurlu olan tarafını, yeteneği olan diğer tarafıyla kapatır.

diagoras
23-01-2009, 22:21
Bende sizin bu yaziniza katilmadigimi ve nedenlerini acikladim.

Ayrica Amerika'nin gercek halki, soylari tüketilmis yerlilerdir. Dolayisi ile orada yasayan bir cok irklarin icinden idealist insanlarin cikmasi cok dogaldir.Bilinc altlarinda anavatanlari vardir. Ayni bizlerin oldugu gibi.

Sunun da hic gözardi edilmemesinden yanayim. Sadece Uzayda ve tipta yapilan bilim adina olan deneylerin maliyeti trilyonlarca dolarlar nereden geliyor?

Kobay olarak kullanilan insanlar nerede yasiyor? Olgunlasmis meyvelerin ilk ürünlerini kimler yiyor?

Siz bilirsiniz. Isterseniz bu konuya devam etmeyiz.

Saygilar.

Degerli Cigi,

Ozur dileyerek anlatmak istediginiz seyleri ve fikirlerinizi anlamis degilim. Ayrica soylediklerinizin benim yazdiklarimla ilgisini idrak etmiste degilim. Yazdiklarinizin benim belirttigim fikirler ve gozlemlerle ne destekleyici nede karsi cikan tarzda bir ilgisi yok, cunku bambaska konulardan bahsediyorsunuz.

sheyhzade
03-02-2009, 03:57
Sevgili Arkadaslar

Obama, Ankara Maltepe Cami imamını özel olarak Beyaz Saray'a davet etti! Şimdi o imam, Obama'nın konuğu...

http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=177398

Az once bu haberi gordum.cok sasirdim.Amerika bakaninin Ankarali bir imamla ne isi olabilir?Diyalog pesindeyse,neden Sultanahmed degilde Maltepe..

Yada direk Diyanet degil?

Büyükelçisi James F. Jeffrey de bir sure once bu camii ' i ziyaret etmisti..

Bu gercekten baskentten bir dialog mu,yoksa Obama nin kisisel dostlugumu ?

sevgilerimle

evrensel-insan
03-02-2009, 04:06
Saygideger seyhzade;

Bunda sasiracak birsey yok. Simdiden, evengalizmin havuc politikasina baslamis. Bu sahsi ozel sectigine gore; bu kisinin ya F, Gulen ile bir bagi vardir. Ya da ilimli islamin savunucularindan biridir. Gitsin gelsin "kokusu" yakinda ortaya cikar.

Saygilarimla;
evrensel-insan

qw19
03-02-2009, 04:48
Diagoras, yazdıklarınıza çoğunlukla katılıyorum.

Güç aptallaştırır, çünkü yapabilme erki zekaya ihtiyaç duymaz. Dayatabilir bu nedenle diplomasiye vs ye de ihtiyaç duymaz. Aptal ama güce sahipler.

Sanılanın aksine Amerika işlerini pek de öyle gizi saklı götürmez, çünkü gelecek tepkilerden korkmaz, açıktan yapar.

Amerika da kurumlar son derece yerleşik bir bürokrasiye sahip, 10,20,50 yüzyıllık projeksiyonlar yapılmış bunlar uygulanmaya devam edecektir, değiştirmeye Obama dahil kimsenin buna gücü yetmez.

İsrail'i Bush'tan daha fazla destekleyecektir. Irak'tan kısmi anlamda çekilecek, Afganistan'a ciddi mana da yerleşecektir.

Asya pazarı çok büyüktür, burada söz sahibi olmak için daha yumuşak söylemler kullanacaktır. Ama işin özünde değişiklikler beklemiyorum.

Eğer İran inadı sürdürürse, büyük ihtimalle Obama zamanında vurulacaktır. Latin Amerika'da daha yumuşak politikalar izlenecek, ilişkiler yeniden tesis edilecektir.

Ermeni meselesi, Türkiye'nin başını Obama zamanında daha çok ağrıtacaktır.

Ortadoğu'da diktatörlükler desteklenmeye devam edecektir, Mısır'ı Arap liderliğine oturtmaya kalkacaktır.

Diğer halkların aksine Amerikan halkı donunu çekemez. Bundan dolayıdır ki Amerikalılardan bir şey beklemek gereksiz bir lükstür, diğer halklar için.
Muhalefet örgütleyemez.

Obama'nın gelmesi tüm dünya için kötü olmuştur.

Çünkü yapacağı laf kalabalığı, bir çok yerde gelişen, gelişecek olan muhalefeti zayıflatacaktır, insanlar kanacaklardır. İşte sosyalist Obama demogojileri gibi.

Bence durum eskisinden daha kötü, netlik kaybolacak çünkü.

Selamlar.

evrensel-insan
03-02-2009, 07:46
Saygideger arkadaslar;

Bence durum eskisinden daha kötü, netlik kaybolacak çünkü.-qw19

Aynen katiliyorum. Emperyalist zihniyet, sozkonusu oldugunda; hem bu zihniyeti algilamak zorlasacak; hemde antiemperyalist olmak veya kalmak zorlasacak.

Amerikan idealizminin; bu havuc icerikli politikasi; yeni terorist zihniyete ve yeni dini mentalite acilimina gebe.

Antiemperyalistligi koruyabilmek icin; cok iyi takip etmek ve algilamak lazim, gelismeleri. Cunku; tehlikenin gorunurlugune karsi tedbir almak, nisbeten kolaydir. Ama, ya tehlike gorunurde ve hatta ozde degil; derinlikteyse, bunu degil onceden gorebilmek; geldigini algilamak bile zordur.

Dunya aydinlarini, yeni bir donem bekliyor. Ahtapot gibi, bir suru kollari olan, ve 20. yuzyilin tum izmlerini bunyesinde toplayan ve kendine gore uyarlayan, amerikan idealizminin; her adimindaki; emperyalist zihniyeti, siyasi yontemi, dini mentalite ve tanrisal-tanrili veya tanrisiz ama, tanri icerikli- icerigini cok iyi suzmek ve desifre etmek gerekiyor.

Mumkunse, su yuzune cikmadan.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Kaygusuz
09-02-2009, 20:46
Obamanin insanlara nasil bu kadar umut verdigini anlamadim. Eger zenci oldugu icin desek bush'un iki dönemdede savas cigirkanligi yapan bakanlari zenciydi. yani hem kadin hem zenci diye condolezza rice baskan olsaydi dünya daha iyi bir yer olurmuydu? :) amerikada artik kadin, zenci, beyaz diye yürümüyor isler, eger zengin ve güclüysen kadin yada zenci olman cok farketmez. fakir ve zengin var karsimizda. ve obamaninda fakirlerin arasindan geldigini hic zannetmiyorum. Amerika imajini temizledi, istedigini yapti kisa zamanda öldürdü, katletti, soydu, tüm dünyadaki halklarin cogunlugunu kendinden nefret ettirdi ve yeni bir baskanla amerika bambaska bir ülke oldu.

Israilin gaza katlimaninda yorum yapmak istemedi, su an baskan bush ben konusamam dedi, ki o zamana kadar her konuda yorumda bulunmusken. ayriyetten amerikadaki israil destekcisi büyük sirketlerden biri bile obamanin kendisi icin bir tehlike olacagini düsünse, halktan 50-100 $ larla kirdigi söylenen bagis rekorunun on katini rakibine verirdi.

Amerikada baskan aday adayi olabilecek herhalde her secim icin ,sayidan tam emin degilim, 10 tane falan adam vardir, bu on kisi oraya kadar gelebilecekse kimsenin isine comak sokmamasi lazim. kenedy gibi artik suikast falan olmaz, akillandilar yilanin basini kücükken eziyorlar az ses cikiyor.

aydoe
12-04-2009, 11:21
Cumhuriyet 12.04.2009GÜNCEL
CÜNEYT ARCAYÜREK

Üç Ağızda Aynı Taam

Başkan Barack Obama TBMM’de konuşma yapan ikinci ABD Başkanı.
Parlamentoda 1999’da konuşan ilk ABD Başkanı Clinton. 2004’te Bush İstanbul’da Ortaköy Camii’nin gölgesinde konuştu.
Her üç başkanın konuşmaları incelendiğinde çok ilgi ve dikkat çekici benzerlikler, hatta birbirine tıpatıp uyan saptamalara rastlanıyor.
Örneğin Başkan Bush, konuşmasında Amerika’da yerleşik Türkleri överken NBA’de oynayan milli basketbolcumuz Mehmet Okur’un adını veriyor.
Başkan Barack Obama da Mehmet Okur’un yanına Hidayet’i ekliyor.
Üç Başkan’ın laiklik konusuna değinen irdelemelerinde bir fark yok.
Başkan Barack Obama Clinton ve Bush’un laiklik konusundaki irdelemelerinin aynısını, adeta kopyası görüşleri TBMM’de yineliyor.
Yıllar geçiyor; ister Demokrat, ister Cumhuriyetçi olsun ABD başkanları aynı görüşleri paylaşıyorlar.
Medyamız, ilim bilim alanındaki Amerika uzmanı ustalarımız, çook değerli, ne ki fazla Amerika yalakası yorumcularımıza göre; Başkan Barack Obama, diğer başkanlardan farklı. ABD adına yeni bir şeyler söylemiş, laik demokratik Türkiye’yi övmüş gibi günlerdir yere göğe sığdıramıyorlar.
Üç başkanın Türkiye ile ilgili aynı irdelemeler yapmasını Türkiye’nin yıllardır değişmediğine bağlayanlar çıkabilir.
İnsaf edilsin! RTE iktidarı laikliğin içini boşaltarak, din devleti eğilimlerine yönelerek “Türkiye’yi değiştirmedi mi?”
Obama; ABD ve Avrupa basınında Türkiye’nin laiklikten koparak İslama koştuğunu vurgulayan haberleri, yorumları görmemiş olabilir mi?
TBMM’de veya basına yaptığı konuşmalarda yumuşak üslubuyla Türkiye’deki “değişime” değinebilirdi. Yapmadı. RTE’nin sırtını okşamayı yeğledi.
Başka bir yerde burada söylediklerinin tam tersini söyleyen ABD başkanları da gördük, izledik.
Örneğin laikliğe destek veren Başkan Bush; 17 Nisan 2008’de New York Times’ta Papa 16. Benedict’in demeciyle aynı gün yayımlanan söylemlerinde laikliğe hakaret ediyor.
ABD başkanlarının Heybeliada Ruhban Okulu, Ermeni sorunu, Kıbrıs ve Kürt konularındaki açıklamaları arasında da fark yok!
Başkan Obama, Kıbrıs konusunda diğerlerine fark atabilir; örneğin KKTC’ye uygulanan ambargonun kaldırılmasını isteyebilirdi. Değinmedi bile.
Ya da Ermenistan ile ilişkilere değinir, sınır kapılarının açılmasını isterken Türkiye’nin haklı kimi koşullarından da söz ederek hiç değilse denge sağlayabilirdi.
Bir başka konuda da dikkati çeken benzerliklere rastlanıyor.
ABD başkanlarının Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyen konuşmalarındaki öğeler AB’nin verdiği mesajlar ile tıpa tıp örtüşüyor.
Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıktı hesabı; bu örtüşme AB mi ABD’yi yoksa ABD mi AB’yi etkiliyor sorusunu akla getiriyor.
Başkan Obama’nın ve diğer ABD başkanlarının konuşmaları üzerindeki söyleşimizde AB konusuna değinirken Onur Öymen; son günlerde görüştüğü kimi Fransız parlamenterlerin Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye’nin AB tam üyeliğine neden karşı çıktığına ilişkin değerlendirmelerini aktardı.
Fransız parlamenterlere göre, “Fransa, Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyordu. Vazgeçti. Zira, Türkiye din devletine gidiyor. Fransa (AB) 70 milyonluk dinci bir devleti kabul edemez.”
Diğer saptamaları da şöyle: (1)- 2014 yılında yüksek yargıda laik çizgide olanlar kalmayacak. (2)- Beş yıl sonra Türkiye laik devlet olmaktan çıkacak.
Sarkozy’ye karşın Türkiye’nin AB üyeliğine arka çıkan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, bu desteğini çektiğini açıkladı. Fransız Dışişleri Bakanı’ndaki bu değişim medyamızda küçük bir haber olarak göründü. Üzerinde durulmadı.
Oysa Kouchner, NATO zirvesinde yaşanan Rasmussen skandalından sonra AB üyeliğimizi savunmaktan vazgeçti.
Bir İslam devletinin AB üyeliğini savunamayacağını düşünüyordu.
Barack Obama’nın, İstanbul’daki Medeniyetler İttifakı toplantısına katılmak üzere Türkiye’ye geleceği yazıldı, söylendi.
Obama, bu toplantıya uğramadı bile.
Yumuşak bir üslup içinde dayatmalarını sıraladı. ABD’nin Türkiye’ye bakışında hiçbir değişiklik olmadığını duyurdu ve gitti.
Elimizde bir elma şekeri: Ilımlı İslamdan söz etmeyecek!

one
12-04-2009, 16:44
obama abd nin 50 şer yıllık önceden öngörülmüş politikalarına truva at lıgı yapmak

için ortaya sürülmüş bir tahta attan öte bir anlam ifade etmiyor

cigi
12-04-2009, 17:34
Ellerindeki istihbarat , ordular, medya ve uzeirne oturmus olduklari yonetim mekanizmalari ve Din olmasa emin ol hic bisey degiller,

Daha ne olacakti ki?:)

Simdiye kadar bu yazi icin tartisma degisik yönlere dogru gelisip uzayacak düsüncesi ile fazla uzatmadim.Fakat sn. diagoras' ta uzatmadi.

Obama ve Hillary...Vitrin icin müthis bir ikili olusturdular...:)

Ikiside, savaslardan ve sömürdükleri yerlerden hemen vazgececekler. Ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz...

Bu arada pkk nin ve terörist basinin islevi bitmek üzere gibi görünüyor. Bakalim ne olacak?

elcihanaferin
20-04-2009, 13:17
Obama'nın gerçek yüzü yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Amerikan politikasının hiç bir zaman değişmeyeceğini söyleyenler haklı çıktılar. Artık Amerikan ateistleri ve uyanık demokratlar Obama'ya ateş püskürüyorlar. Obama'nın son sıralarda Amerika tarihinde görülmemiş uygulamaları ve bir değerlendirme için :

http://www.zulalkalkandelen.com/2009/04/obama-ve-laiklik.html

.

sargon
20-04-2009, 13:42
Burdaki farklilik ABD ve Fransa'daki laiklik anlayislarinin farkli olmasindan kaynaklaniyor diye düsünüyorum. Asagidaki yazida bu iki ülkedeki laiklik anlayislari karsilastiriliyor.

http://www.derinsular.com/ansiklopedi/2006/05/laiklik-1-laiklik-nedir.php

ABD'de "devletin bütün dinlere esit uzaklikta durmasi" ve "din özgürlügü" temelinde bir laiklik anlayisi varken, Avrupa'daki laiklik mücadelesi kiliseden bagimsizlasmak üzerine gelistigi icin, "devleti dinlerin etkisinden uzak tutmak" anlayisinda. Bu yüzden Zülal Hanimin büyüteci fazla yaklastirdigini düsünüyorum.

elcihanaferin
21-04-2009, 17:58
Sn. Sargon,

Şimdi hangi başlıkta olduğunu hatırlamıyorum ama laiklik konusunda çeşitli ülkelerin farklı bakışlarını münakaşa etmiştik. Anayasası aksi şekilde olsa da ABD'de çok yumuşak bir uygulama var.

Sizin verdiğiniz linkte de çok geniş ve yumuşak bir laiklik uygulaması var:"'insanlara ait' olan, özgür ülkelerde, bireysel haklar laklikten bağımsız olarak, 'ayrıca' tanımlanıyor. Bu sayede de, hem dinin politik yapı üzerindeki belirleyiciliği ortadan kaldırılırken, vatandaşların dini vecibelerini özgürce yerine getirmeleri de sağlanmış oluyor".

Bireysel hakların laiklik dışında tanımlanmış olmasının dinin politik yapı üzerindeki belirleyiiciliğini ortasdan kaldırmasını şahsen ben anlamıyorum. Yani bir iç halka var herkes dininle orada uğraşıyor ve hakla dışına taşmıyor. Ben bunu mümkün görmüyorum. Bireysel haklar düzenlenirken laiklik de dahil edilmiş olsa, gene vatandaşların dini vecibelerini özgürce yerine getirmeleri illa ki engellenmiş olmaz.

Zülal Kalkandelen'in yazısına gelince, büyüteçle bakmış diyorsunuz ama oluşan şey fetva sistemidir. Resmen dinin devlete karışması, politikaya girmesidir. Anayasasına laikliği koymuş bir ülkede bu çeşit uygulama çok enteresan ve büyüteçle bakmasanız da farkına varılacak bir olgu...

.

milomanara
29-04-2009, 19:41
Adam Jay Leno'ya çıktı! Tayyip'in de Cem Yılmaz'la muhabbet etmesi ne olurdu ama:

- Tayyip Bey, kadın programlarında sıkça bahsi geçen muhtarların madurelere atlamasını politik olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Hahahaha!

Obama bence gelmiş geçmiş en iyi Amerikan başkanı hele gelmiş geçmiş en kötü, Bush gerizekalısından sonra, çölde vaha. Adam din motiveli değil, öncelikleri sosyalist politikalar. Başarılı olmasını hepimizin geleceği adına isterim. Amerika'nın stratejik dış planı doğrultusunda pek birşey yapamayacağına katılıyorum. İran'a girebilir nükleeri alabilir(almasıda lazım, biz güme gidicez burda). İki denyonun(İsrail-İran) kavgasında ekilecek topraksız, solunacak havasız kalmak istemem.

Darısı başımıza, dinlerden özgür, espiri anlayışı olan, uzun vadeli sosyal politikaların sözünü verebilen biri buralarda da yükselebilir umarım.

azınlık
29-04-2009, 22:00
Obama bence gelmiş geçmiş en iyi Amerikan başkanı

Kendisinin ne iyiliğini gördünüz şimdiye kadar? :cool:

A.

milomanara
29-04-2009, 22:28
Kişisel yeterliliği kastediyorum sayın azınlık. Domatesin iyisi gibi yani :)

Seçim konuşmaları, göreve geldikten sonra dinle ilgili yorumları ve ekonomiyi kurtarma planlarını mantıklı buluyorum adamın. Ayrıca finans sektörünün şişirilmesi ve gerçek olmayan büyümelerini kabullenmesiyle takdirimi kazandı kendisi. Bu yorumumu Amerikan dış politikasını tasvib ettiğim şeklinde algılamayınız lütfen, tamamen kişisel olarak Obama'yı kastediyorum.

azınlık
29-04-2009, 23:55
Selamlar,

Yanlış anlamış değilim merak etmeyin, sadece konuyu açmak babında ... :)

Ben durumu kendisinin henüz çiçeği burnunda bir sevgi-saygı meleği olmasına bağlıyorum. 12 trilyon dolar borcu olan memlekete başkan olup eski düşman Çin, Brezilya gibi memleketlereden borç dilenmek zor tabi.

Dinle ilgili yorumları ise deist bir insan için son derece doğal ve zararsız(!).

Kendisine sormak, ve cevaplayana kadar elimde sigarım ve viskimle seyretmek istediğim soru şu: toplamı kesin bilinmeyen 5 ila 20 trilyon doları neresinden yumurtlayacak acaba - bunun yaklaşık 1 trilyonu piyasaya enjekte edildi?

Açıklayamıyor ama kendisi de farkında: kapitalist teori çöktü ve ufukta Marxist teori dışında yerine konabilecek yeni birşey yok.

A.

milomanara
30-04-2009, 00:05
Kendisine sormak, ve cevaplayana kadar elimde sigarım ve viskimle seyretmek istediğim soru şu: toplamı kesin bilinmeyen 5 ila 20 trilyon doları neresinden yumurtlayacak acaba - bunun yaklaşık 1 trilyonu piyasaya enjekte edildi?

Bu soruyu Jay Leno bile sordu. Cevaba işlerin hakkatten sarpa sardığının farkında olduğunu söyleyerek başladı ve milyarlaca dolarlık ar-ge yatırımının sonuçlarından umutlu olduğunu söyleyerek devam etti. Bence demek istediği uçan araba gibi birşey bulduk(ekonomik anlamda kullanılabilir) ve bununla çıkacağız. Gerçekten ciddi katma değer yapacak bir buluş ancak kurtarabilir durumu. Birde enerji politikasının farklılığından bahsetti, insanlar evlerindeki fazla enerjiyi sisteme geri satabilecekmiş. Bekleyip ne kadar yetenekli olacağını göreceğiz. Yalansa ben yedim şimdilik :)

Selamlar,