Arkadaslar ben ABD'de yasiyorum ve secim surecini elimden geldigince yakindan takip etmeye calistim . Obama'nin secilmesi konusunda belirtilen komplo teorilerini tamamen dislamadan, kendi kisisel gozlemlerimi dile getirmek istiyorum.
1- Obama nin siyahi olmasi disinda bicok konuda fikirleriyle de zenci durumunda kalan biri (Rakipleri sosyalis oldugunu defalarca dile getirdi mesela, bunu yalanlamadan espiriyle karsilik verdi).
2- Obama Amerikan secim tarihinde en fazla bagis toplayan kisidir, fakat tarihteki en yakin rakibine iki kat fark atmis olmasinin yani sira, bagislardaki en onemli farklar sunlardir.
a- Bagis toplama sureci internetten ve diger tum yontemlerle surduruldu ve internet burda basrolu oynadi
b- Bagislarin cogunlugu 20 ve 50 dolar arasi kucuk meblaglar ve sokaktaki adamin yaptigi bagislardi (Bu noktada cok ciddi ve ongorulemeyen bir halk destegini gosteriyor)
3- Bagislkarla beraber yine amerikan secim tarihinde gorulmemis bir olcude aktif gorev yapan gonullu ordusu vardi. Ozellikle internette kampanyalar duzenleyen buyuk bir gonullu ordusu.
4- Onbir eylul saldirilari ve sonrasi olusturulan sanal korku ortami tum gercekligini ve etkisini yitirmis ve gerek iraga gerek afganistana yapilan savas harekatlarinin aslinda guvenligi arttirmadigini bunun yaninda da ameikanin bozuk imajini dahada derinlesen sekilde bozdugunun farkina vardi insanlar.
5- Amerikada 2004 secimlerini tartismali sekilde kaybeden ozgurlukcu kesim bu sefer rehavete kapilmadan ve tekrar kaybetme korkusuyla varini yogunu koydu (para dahil)
6- Ekonomideki cokusun bas sorumlusu eski yonetim (Bush doneminin buyuk cogunlugunda Muhafazakrlar kongrede cogunluktu )
7- Obama diger adaylara gore soyut veya goreceli kavramlari (Tanri, Ruh, Vatan, Gelenek ) az kullanip surekli somut, ekonomik, dis politika ve sonuclarindan bahsetti.
8- Degisim kavrami etrafinda sekillendirdi tum soylemlerini (Insanlar degisim istiyor)
9- Ilk defa bir baskan Gay, Inancsizlar ve Kurtaj gibi amerikada tabu haline gelmis konulari bireysel ozgurluk ve tercih baglaminda degerlendirdi.
10- Amerikada Eski yaygin muhafazakar medyanin insnalari uzeindeki belirleyici etkisi ozellikle internet ve son 15 senede yayginlasan daha ozgurlukcu yayin yapan medyaninda etkisiyle medaynin tek tarafli etkisi kirilmis oldu.
11- Zencilerin buyuk cogunlugu obamaya ot verdi ama buna ragmen Obamanin aldigi oylarda beyazlarin orani zencilerden fazla oldu.
12- Obama amerikada 68 kusaginin temsilcilerinden biridir, 60 larda baslayan ozgurluk hareketlerinin etkildeigi ve donusturdugu buyuk bir kitle var amerikada ve inanilmaz sekide sahiplendiler.
13-Kenid Dusmanlar dahil aracisiz diplomatik iliski kuracagini ve gorusecegini belrtmektedir (Bushun onleyici vurus doktrini: Gelecekte bir zaman tehdit olusturma ihtimali olan bir ulke veya gruba bile derhal askeri harekat yapilabilir yaklasimina tamamen ters bir politika)
Sunu belirtmeden gecmek istemiyorum , yukardaki liste tamamen benim kendi sahsi gozlemlerimdir, gerek medya gerek kedni cevremden yaptigim sahsi cikarimlardir. Hepsinde Yaniliyor olabilirim
Bu arada ilginc bikac ayrinti
- Ilk kez bir baska devir teslim toreninde veya baska bir yerde Amerikan toplumunun, Hiristiyan, Yahudi, Musluman, ve Inancsizlardan olusan bir toplum oldugunu dile getirdi! bu cok onemli bir anektot olarak hemen hemen her kesim tarafindan cok ciddi bir degisim olarak algilandi.
- Isin biraz eglence tarafi olacak ama devir teslim seronomisinden once yapilan ve obamanin katildigi resmi kutlamalrda Bob Marley Gibi cok uc bir muzisyenin sarkisi calindi.
Cok uzatmadan, Obamanin secilmesi komplo teorilerinde gecen gizli gucler tarafindan olumlu karsilanmis veya desteklenmis olabilir fakat bunun tam terside mumkun kesinlikle istememis fakat bireysel gonullu katilimla cig gibi kendiliginden buyuyen destegi ongorememis ve engelleyememis olabilirler. Bu arada Obamanin Hillary Clintona karsi on secimi kazanmasi da surpriz olmustu.
Herkese Saygilar, Selamlar