PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ÖDP Ufuk Uras'tan Kurtuldu!

pante
02-02-2009, 15:58
Aşkın ve Devrimin partisi ÖDP, devrim yolunun 13. yılındaki coşkulu kongresinde Ufuk Uras'ı genel başkanlıktan aldı.
Genel başkanlığa Hayri Kozanoğlu getirildi.

ÖDP’yi gergin kongreye götüren gelişmeler, Uras’ın 22 Temmuz 2007 seçimlerinde DTP’nin desteğiyle milletvekili seçilmesiyle başladı. Ergenekon operasyonları ise partide başka bir tartışmayı getirdi. Parti Meclisi’nde Ergenekon operasyonlarının iki grup tarafından farklı yorumlanması üzerine Uras bazı gazetelere, ÖDP’de Ergenekon’a sıcak bakanların bulunduğuna dair açıklamalarda bulundu. Uras’ın bu açıklaması parti içerisindeki gerilimi daha da artırdı. PM, Uras’ı sert bir dille eleştirirken Uras, 5. Olağanüstü Konferans ve Büyük Kongre’yi toplama kararı aldı.
Ve 443 oya karşın 407 oyla 2. Kozanoğlu dönemi başladı.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=919729&Date=02.02.2009&CategoryID=78

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/10905320.asp

sargon
02-02-2009, 16:10
IP, acikca milliyetci hatta sovenist bir parti haline gelmis durumda. Arkasindan TKP geldi. Kürt sorunu ile baslayan kayma, giderek TKP'yi de milliyetci bir cizgiye getirdi. ODP de siraya girmis durumda. Ufuk Uras partide milliyetcilige kayisa karsi duran isimlerden biriydi. Onun baskanliktan düsmesi neyi gösterir o kadar iyi bilemiyorum. Partinin icinde olmak lazim. Ama Melih Pekdemir'in cizgisinden gidersek ODP kafasini daha cok taslara vurur.

Asagi yukari IP cizgisinde oldugunu düsündügüm Pante'nin Ufuk Uras'in baskanliga tekrar secilememesini alkislarla kutlamasi anlasilir birsey. Ancak bunu "kurtulmak" olarak degerlendirmesi icin biraz erken. Acaba ODP'liler milliyetcilige karsi olan herkesin ayni zamanda partiden gitmesini de mi istiyorlar. Bilmiyorum, ama bunu da yapmaya kalkarlarsa asil sosyalist sol onlardan kurtulmus olur. Cunku IP'ten yada TKP'den bir farklari kalmaz.

frodo
02-02-2009, 18:42
Sevgili sargon,

Yunan mitolojisinde demirden tabutu olup insanları tabuta uydurmaya çalışan mitolojik
kahraman kimdi ?

Nedense birden aklıma düştü.

dilaver
03-02-2009, 02:16
Oguzhan Müftüoglu (yani eski Dev-Yol) çizgisinin milliyetçi bir çizgi izleyecegini sanmıyorum. Gerçi araştırmadım, süreci pek de takip etmedim, açıkçası neden hırlaştılar ayrıntılı bilgim pek de yok. Bu konuda Sargon vari degerlendirmeler de okuyorum.

Gerçi Ödp de ilk ayrışma degil bu. Ödp Dev-Yol'un asla toparlanamaması sonucu kurulmuştu. Ancak daha sonra tekrar eski Dev-yol cular tarafından diger taban tasfiye edilerek devyolculaştırıldı. Ödp yi bundan sonra daha dikkatli izlemek gerek her halde.

saygılarımla

qw19
03-02-2009, 02:58
Oguzhan Müftüoglu (yani eski Dev-Yol) çizgisinin milliyetçi bir çizgi izleyecegini sanmıyorum. Gerçi araştırmadım, süreci pek de takip etmedim, açıkçası neden hırlaştılar ayrıntılı bilgim pek de yok. Bu konuda Sargon vari degerlendirmeler de okuyorum.

Gerçi Ödp de ilk ayrışma degil bu. Ödp Dev-Yol'un asla toparlanamaması sonucu kurulmuştu. Ancak daha sonra tekrar eski Dev-yol cular tarafından diger taban tasfiye edilerek devyolculaştırıldı. Ödp yi bundan sonra daha dikkatli izlemek gerek her halde.

saygılarımla

Onların hepsi 80 de bitti. Yani bütün sol bitti sadece DY değil, kendileri gitti adları kaldı yadigar.

O nedenle kimin neyi tasfiye ettiğinin pek bir önemi kalmadı,
PKK karşıtlığı nedense sürekli milliyetçi çizgiye oturtulmaya çalışılıyor, PKK'nın savunulacak bir tarafı olmayınca, ister istemez karşıtı üzerinden savunma yapmak daha kolay, milliyetçilik suçlamasıda bunun için biçilmiş kaftan.

Selamlar.

pante
03-02-2009, 03:11
Onların hepsi 80 de bitti. Yani bütün sol bitti sadece DY değil, kendileri gitti adları kaldı yadigar.

Aynı düşüncedeyim.
Ama yeni düşüncelerin üretilmesinde ve ortaya konmasında DY'liler daha çok ümit veriyor. 80 öncesinde de bu farkları belli oluyordu. Dünyadaki bu değişim onlar için kabuklarını kırmanın bir fırsatı olmalı. Sağ ve sollarındaki benzer düşüncelerin baskısından sıyrılabilmeliler. Bunun içinse tek yol var, geçmişi silip atmak ve yeni bir sayfa açmak. Bunu yapabilirlerse başarılı olma şansları solun diğer fraksiyonlarından çok daha fazla. Üstelik ellerinde aşkın ve devrimin partisi var. Her ne kadar aşk da, devrim de önceki yönetimin elinde biraz yozlaşmışsa da tamiri mümkün.

michaud
04-02-2009, 00:21
Belkide ÖDP nin en büyük hatası ilk kuruluşundaki yaptıklarıydı. Eski solcuları bir araya getirip ve sosyalist bir parti kurma çalışması. Parti kurulduktan sonra girdiği ilk seçimlerde 250.000 yakın oy aldı, ki bu 90 lı yıllarda Türkiyede bir sosyalist parti için çok önemli bir sayıydı. Pariteye değişik bakış açıları vardı, bazıları eski devyolcuların dev-yolun çizgisinden saptığını bazıları partinin Türkiye için yeni bir açılım yaratacığını düşünüyordu. Siyaseten parti tam bir sapmalar yaşadı, ilk başta DEHAP la birlikte haraket etti, eğlemlerde DEHAP la yan yana yer aldı. Sonra Özgürlükçü sol anlayışı, Emeğin Avrupası ile birşeleceğiz tezi ile AB ye sıcak bakışı, aşkın ve özgürlüğün partisi. Son olarakta Ufuk Urasın DTP nin desteği ile meclise girmesi, burda şunu belirteğim kişisel olarak ilk oyumu Ufuk Urasa verdim. Partide eski dev-yol çizgisinde ki devrimciler partinin artık sol adına siyaset üretemediğinin farkındaydı, Ufuk Uras'ın mecliste gösterdiği başarısızlık ise buna eklenince böyle bir bölümmenin olacağı kesindi. Gerçi fiziki bölünme hala gerçekleşmedi, ama partiyi ileriki günlerde zor günler bekliyor bu kesin.

KızıL
07-02-2009, 02:30
sevgili sargon çok enteresan bir yazı yazmışsın cidden ip nin milliyetçi olduğunu herkes bilir gerek porgramından dolayı gerek parti açıklamalarından gerek kızıl elmalarından üç hilalle yürümelerinden v.s ödp içerisinde de kötü şeyler olmaktaydı milliyetçilik ama olmadı! libaralizme kayıldı ufuk urasın takımı diyelim buna libaraldi ancak ödp içindeki dev yol geleneği devrimciliğinden bişey kaybetmedi aksini ispatlıyabilirmisiniz?? hadi bunu da geçtik tkp ne zaman milliyetçi oldu bunun kanıtı nedir hangi siyasi öngörünüz bunu düşündürdü sie yada tkp nin hangi yaptığı?? bunların cavabını almak isterim....

karadenizli
07-02-2009, 02:42
Üzüldüm.
Ufuk uras demokratik bir insandı

mep
07-02-2009, 09:36
ÖDP 5. mevsimi yaratamadı..
"Anne bak kral çıplak" diyemedi bir türlü.
Büyük bir mirası yedi tüketti..
Devrimci yol'un indiğince inemedi halkın içine..
Muhalefet yokluğunda..
Bir muhalefet olup sahiplenemedi halkını..
neredesiniz "askıcılar",gün sizin gününüz.

imhotep
07-02-2009, 20:38
Umarım bu olay liberal-sol saçmalığının da sonu olur. Bu ülkenin gerçekten de sol partilere ihtiyacı var. Bir IP, iki TKP... Üç neden ÖDP olmasın?

Saygılar

dilaver
07-02-2009, 20:58
güzel ve yerinde tespitler.

http://www.sesonline.net/php/genel_sayfa_yazar.php?KartNo=52968&Yazar=Yalçın+Ergündoğan

saygılarımla

qw19
08-02-2009, 01:39
Abi dediği adam olmasaydı bu gün kimse ne Mahir Çayan'ı, ne de Deniz Gezmiş'leri bilirdi.

Geçmişinde bir halt olmamışlarda, geçmişe öykünenlerle dalga geçmeye bayılıyorlar. "Kurt kocayınca köpeklerin maskarası olurmuş." Bunu o günlerde korkakça davranmış olmalarına bağlıyorum. Yoksa Türkiye tahlili yapıp da solu yanlış bulmalarında değil bir şey yapmamış olmaları.

Ne de beklentisi olan adam ya, Oğuzhan Müftüoğlu.

Selamlar.

sargon
08-02-2009, 03:53
Sosyalistlerin birinci görevi Mahir Cayan ve Deniz Gezmis tanitimi mi yapmak? Bu ne kadar önemli birsey gercekten. Isin aslina bakarsan teorik icerik acisindan geriye savrulmalar boyle baslar. Lider kültleri öne cikarilir, icerik silinir. Bugun irkcilarin sitelerinde bile Deniz'lerin sisirilmis kültleri önünde insanlar ibadet ediyorlar. Ama gercekte inanilmaz bir gericilik icin Deniz Gezmis'in ismi kullaniliyor. Yazik..

aydoe
08-02-2009, 11:28
ÖDP başaramadı,İP ulusalcı TKP tu kaka ,CHP çarşafa dolanmış,Dsp hiç olmaz EMEP?......

Bana adres gösterin!
Daha önce Dilaver'e sormuştum nerde çalışalım adres göster hatta Okinono bile gelecekti.
Adres yok!
Sargon zaten Akp yi gösteriyor bize hiç uymaz.
Neyseki gençler var TGB diye bir oluşumları var ve çalışmaktalar.
Arkadaşlar bizim bölünme birbirimizi yeme lüksümüz yok.
Halkı kucaklayacak anti-emperyalist sol bir cepheye gereksinim var.
Ulusların kaderlerini tayin hakkı vardır diyen arkadaşlar nedense Türkye Cumhuriyeti söz konusu olunca ulusalcılığın terörle mücadele kapsamında suç sayılmasına alkış tutar olmuşlar.
Cumhuriyetin tasfiyesi ;Türk ordusunun yıpratılması ,orduya güvenin sarsılması,Atatürk'ün karalanması ve Cumhuriyet kazanımlarının yok edilmesi ekseninde sürdürülmektedir.
Gelen gideni aratır yerine ne koyacağız,ümmet olmaya hazırmıyız?

sargon
08-02-2009, 12:16
aydoe'cim, insan düsüncesine uyan bir politik partide calismali. Calismak istiyorsan buna uygun bir yer secmelisin. Bence eger sunlari dusunuyorsan, ki boyle yaziyorsun

"Cumhuriyetin tasfiyesi ;Türk ordusunun yıpratılması ,orduya güvenin sarsılması,Atatürk'ün karalanması ve Cumhuriyet kazanımlarının yok edilmesi ekseninde sürdürülmektedir."

bunlarin sosyalizm ile zerre kadar ilgisi yoktur, dolayisiyla bu gorusleri savunan bir parti sosyalist degil milliyetci bir parti olabilir. Türkiyede milliyetci partiden bol sey yok. Markette sakiz seker, politikada milliyetci partiler. Ama ille de diyorsun ki adinda sosyalist falan olsun, bize eskiden sosyalist derlerdi, o zaman saydigim gibi birincisi IP, ikinci aday TKP olabilir. Bilindigi gibi ODP icinde de yer bulma imkanin var.

aydoe'nin sorusu hangi partiyi destekledigimiz seklinde aslinda. Soru kabul edelim. Ben secimlerde ODP'yi destekledigimi yazmistim. Aslinda Baskin Oran'in secilmesini cok istiyordum. Kürtler büyük bir hata yaptilar. Karsisina aday cikardilar, ne yazik ki Baskin Oran kazanamadi. Bir partide calismam gerekse herhalde yine ODP'de yada eger büyük bir sosyal demokrat/sosyalist parti kurulursa orda calisirdim, EMEP de ters degil, ama boyle bir niyetim hic yok. Kendimi devrimci olarak tanimlamadigim icin ihtilalci partilere de sicak bakmiyorum.

qw19
08-02-2009, 12:37
Olur mu hiç sargon, sana kesin ayan olurdu Türkiye tahlili, şu an olduğu gibi. Tabi Atatürk'e sahip çıkmak, Deniz'lere, Mahir'lere sahip çıkmak işin özünden uzaklaşmak olsun.Amaç zaten seni bunlardan uzaklaştırmak.

Onlar bir mücadele stratejisi belirledi, 70'dn sonraki hareket o ayaklar üzerinde yükseldi. Beğenelim beğenmeyelim onlar dışında ortaya bir şey çıkaran da olmadı. Çok da çabuk kitleselleşti bu hareketler.

Demek ki önerilenler nabzı tutmuş, sen şimdi kalkar dünya konjönktürü dersin, dünya konjöntürünü iyi anladıklarını gösterir zaten kitleselleşmek.

Mahir, Deniz tanıtımı ha, bu şu demek öncü savaşı ne demek, halk savaşı ne demek bunları anlamak demektir. Hoş senin anlayacağın gene Mahir'li, Deniz'li tişörtlerdir ya.

Aydoe doğru söylüyor, alternatif yok şu anda. Oğuzhan Müftüoğlu'nun aşağıdaki tesbiti de çok doğru,

“Varsın ÖDP bu gün zayıf ve etkisiz bir konumda bulunsun; köklü bir düzen değişikliği hedefiyle devrimci politik bir hat izleyerek kendi özgücüne güvenerek emekçi kitlelerle kucaklaşmanın yolunun bulunabileceğine inananlar da bu yolda yürümeye devam etsinler...”, geri zekalı bunu eleştirmek için kullanmış. Eğer ÖDP'ye gereğinden fazla önem verse başınada geçerdi, az olsun benim olsunu o şekilde çok daha rahat sağlardı.

Niye mi geri zekalı, ÖDP'nin varlığı amaç değildir çünkü.

Yani İP'demi yer alalım, DEP'temi, , CHP'demi, AKP'demi. Bunların hiçbiri Türkiye soluna uymaz, kimseninde bunlara katılacağını düşünmüyorum.

Dilaver'e zaten Oğuzhan'ı eleştiren yazı olsunda nasıl olursa olsun. İçeriği var mı, yok mu boşver gitsin.

Siz de yapın kardeşim birşeyler, onu eleştir, bunu eleştir köşe yazarlığından kolay ne var.

Selamlar.

imhotep
08-02-2009, 20:27
Bir ülkede demokratik devrimler olmadan sosyalist devrim beklemek ham hayaldir. Bunu ben değil bizzat Lenin söylüyor;

"Daha da kısa olsun diye cumhuriyet kelimesiyle ifade ettiğimiz, burjuva demokratik devrimidir. Bütün halk, yani küçük burjuvazi ve köylülüğün tümü de bu görevle karşı karşıyadır. Bu devrim gerçekleşmeden sosyalist devrim hedefiyle az çok geniş bir bağımsız sınıf örgütlenmesini gerçekleştirmek imkansızdır...

"Biz, cumhuriyet kelimesinden hükümet şeklini değil, asgari programımızda yer alan demokratik reformların tümünü anlıyoruz."Türkiye'de demokatik devrimin bitmediğini ise Komünist Enternasyonel'in 6. Kongresi'ndeki konuşmasında Fahri isimli Türk delegesinin ağzından öğreniyoruz;

"Türkiye bir burjuva devriminden geçmiştir. Ne var ki, bu devrim, burjuva demorkatik devrimin bütün görevlerini yerine getiremedi. Toprak devrimini ve milliyetler meselesini çözemedi..."Oysa ki Toprak devrimi demokratik devrim açısından olmazsa olmazdı;

"Toprak devrimi, doğrudan doğruya burjuva demokratik devriminin temeli ve özüdür."

Stalin
Saygılar

aydoe
08-02-2009, 20:39
''eger büyük bir sosyal demokrat/sosyalist parti kurulursa orda calisirdim,'' Sargon

İyi işte bende bu parti kurulmalı diyorum.
Devrimci olmadan sosyalist nasıl olunur onuda hiç anlayamadım !
Hatta sosyal devlet olabilmek için bile bir dizi devrime ihtiyaç vardır ve devrim süreklidir.

KızıL
08-02-2009, 22:17
bilmıyorum son zamanlarda solun ortak aday ortak siyaset girişimini takip eden oldumu??
sol tüm türkiyede ortak bir deklarosyonla devrimci bir açıklama ile birlikten bahsederek emperyalizme karşı durulacağını ve zafer kazanılabileceğiniz söyledi...
Daha sonra türkiyede her ilde toplantılar başladı, bütün sol , dergiler dernekler davet edildi ilk görüşmelerde samimi olma çabaları gözlendi örgütler ilişkilerini güçlendirmeye çalışıyordu...
Peki daha sonra ne oldu bu deklare edilen metnin ışığında yola neden devam edilemedi??
bu metinde ip zaten hiç olmadı bilindiği gibi solla ilşkisi kesileli yıllar oldu, bir yeni gelişme bu defa dtp ninde katılma isteğiydi, ve katıldı. Sonra ortaya çıkan tablolar ne oldu neyi ortaya çıkardı tkp dediki geçmişi temiz sola yakışan halkın destekliyeceği temiz solcu bi adayı hangi oluşum çıkarırsa çıkarsın destekliyeceğiz dedi.. sonra ödp de bazı illerde bunu yadestekliyeceklerini ama bazı yerlerde kendilerinin kazanma ihtimali olan yerlerde kendi adaylarını göstereceklerini dile getirdiler halkevleride buna yakın durdu ancak bazı yerlerde akp nin karşısına çıkarılan chp adaylarını desteklıyeceğini bildirdi örnek ankara : karayalçın...
DTP ise kendi adaylarını çıkaracağını ve kendi adaylarını çıkardığı her yerde solun o adayları desteklemesini söyledi!! emep ne dedi elbette böyle olmalı dedi dtp kuyruğuna girdi esp, kızıl bayrk aynı keza...
şimdi yayınlanan ortak metine ne oldu?? arkasında durmayan kımlerdi...
bu görüşmeler bir dizi devam etti ve tkp ödp halkevleri üçgeninde kalındı çünkü diğer sol dtp nin arkasına gittii halkevleri ortak bir aday sunamadı ödp de öyle tkp de başta dediği gibi sola yakışan adayı sunun destekliyelim dedi sonrasında ise ortaya son tablo çıktı bazı şehirlerde ortak aday var samsun gibi antalya gibi onun dışında siyasi partiler yine kendi dertlerine düştü.. sol bence bir kez daha kaybetti..
ancak mu metne hala ısrarla sadık kalan tkp dir hala kişisel adaylardan yana değil sınıfsal partiden ve adaydan bahsetmekte... leninde partiyi leninist öncüyü öne çıkartırdı kişileri değil...
unutmamak lazım devrim gündelik siyasetle gündelik çıkarlarla yapılmaz devrim sınıfsal olmalıdır öncü olmalıdır ilerici olmalıdır, devrim hep olmalıdır devrim sürekli devrimdir, durmaz durdurulamaz...

michaud
08-02-2009, 23:56
Solda ortak aday çıkarma girişimleri malesef kızılordu arkadaşında belirttiği gibi hüsranla bitti, aslında beklediğimde buydu. 70 lerden sonra sol gruplar kendi içilerinde kısır tartışmalara girerek, ülkeyi halkı kucaklayacak politikalar üretemediler hatta kendi içlerinde yarattıkları dünyadan bir türlü çıkamadılar. Türkiyede emekçileri örgütleyecek ne solcu kadro var nede emekçileri yoksulları adına siyaset üretebilecek bir parti. 30 yıldan beri hep aynı sloganlar, yaşasın 1 mayıs, kohrolsun emperyalizm falanda filan. Yılardır TKP nin sahiplendiği tek ve devrimci bir mayıs fikri son 1 mayıs bayramına kadar kimse tarafından pek benimsenmedi. Birde son seçimlerde ortak aday çıkarma fikrine kadar solda ortak haraket edelim fikri pek ragbet görmedi. Aslında bu zaman zaman gündeme gelsede hep hüsranla bitti. Şimdi ÖDP de yeni bir açılım var, parti içindeki Liberal Sol şimdilik iktidarı DEV-YOL çizgisine yakın bir gruba bıraktı. Bakalım yeni grup devrimci politikalar üretebilecek mi? aslında burada kendimide eleştirmek istiyorum mesela burdan klavyenin arkasından sol grupları eleştiriyorum ama bireysel olarak hiç ama hiç birşey yapmıyorum. ve uzun yıllar, yaklaşık 50 yıl da hiç birşey yapmayacak gibiyim. Bu yüzden bu grupları neden eleştiriyorum ki :(

qw19
09-02-2009, 03:59
Kimseden kurtulmak doğru değil aslında, çok olayın içyüzünü bilmiyorum.

Bu dönemler kendine sol diyen herkesin kucaklanacağı dönem, bir şey olacağındanmı değil. Ama gün gelir rüzgarlar soldan yana eser, veya o rüzgarlar estirilir o zaman bölünme değil birleşme günü olmalıdır. Demokratik bir seçimle Ufuk Uras yönetimi kaybetmiştir, fakat ÖDP de kalıcı olacakmıdır bunu görmek lazım, yoksa başkanlık gitti bende gidiyorum mu diyecektir. Seçimi kazananlarda Marstan gelmedi onlarda ÖDPnin üyesi.

Tahammüllü olmak lazım, eski yönetimin yeni yönetime yardımcı olması lazım, yani gönül bunları ister. İlla seçimi kazananlarada, kaybedenlerede bok atmamak lazım.

Solcu solcunun kıranı olmamalı.

Selamlar.

evrensel-insan
09-02-2009, 04:12
Saygideger qw19;

Solcu solcunun kıranı olmamalı.-qw19

Maalesef, yalnizca olan bu. Gecenlerde TV'de Istanbul'da belediye secimlerinin, nasil solcular tarafindan kaybedildigini anlatiyordu. Gorunen tek neden; kendi aralarinda bolunduklerinden; sola giden oylarin da bolunmuslugu idi. Bu hastalik, zannedersem; Menderes doneminden sonra bulasti. Yoksa, daha mi eski? Birakalim, milliyetciligi, sosyalizmi, liberalizmi, sosyal demokrasiyi v.s.; antiemperyalizmin altinda birlesmek, o kadar zor mu?Tabi ki, tum kollarini gorerek ve karsi cikarak.

Saygilarimla;
evrensel-insan

qw19
09-02-2009, 04:31
Hocam çok haklısın 80 ve öncesinde de geniş cephe oluşturulamadı, cephe olsa o kıyımı yaşamayabilirdi sol.

Tabi spekülasyon yapıyorum, ama çok da akıl dışı değil, fakat oluşturulması çok zor.

O birey olma meselesi bunda ciddi ağırlık kazanıyor. Bizim toplum lider toplumu hocam yani kollektivizm olmuyor nedense. Lafta herkes biliyor birleşmeyi ama o tu bu kaka derken iş olmadan bitiyor. Her konuda böyle, iş hayatında da ortaklıklar yürümüyor. Kooperatifler işlemiyor. Halka açık şirketler soyguncuların elinde. Sendikalar birbirini yiyor.

Valla işin açığı hocam herkes haklı, garip toplum hocam, solcuya komunist desen bozulur, ırkçıya faşist desen küser, liberale solcu değilsin desen ayrı alem, şeriatçıya dinci desen söver böyle garip bencileyin.

Atatürk'ü sevsen solcu değilsin derler, PKK'ya karşı çıksan milliyetçi olursun, Kürtler ezilmişlerdir desen Kürtçü olursun en azından, PKK yaftası ikinci hamle.

Geri kalmış ülkenin, oruspusuda, sanayiciside, memuruda, solcusuda, faşistide, liberalide, burjuvaside, proleteryasıda geri kalmıştır. Bu böyle.

Hocam geri kalmış toplumların hepsi böyle istisnasız, çoğunu biliyorum hoş onları görünce halimize şükür de diyorum...Beterin de beteri var hakkaten.

Selamlar.

evrensel-insan
09-02-2009, 04:48
Saygideger qw19;

Bence, butun bunlarin nedeni "etiketci" bir toplum olmamiz. Ustelik; etiketin ortak bir tanimi olsa, yuregim yanmayacak. Herkes, kendi yarim bilinciyle; bir tanimin pesinden sabit olarak gidiyor. Fakat, asil sorun zaten kavram kargasasi.

Bugun kac aydin; bir sosyalizm, komunizm, fasizm, terorizm, demokrasi v.s. kavraminda; ortak bir tanim ve acilim ortaya koyabilir? Senin solcu dedigine; baskasi sagci, senin sosyalist dedigine baskasi, milliyetci v.s. der-Yalnis anlama buradaki "sen" geneldir, yani sana yonelik degil-

Birinci sorun; hickimsenin kizildereli olmayip; herkesin sef olmasi ve kavram kargasasi ve bu kargasa da, bir de etiketleme aliskanligi; ustelik bu etiketleme; sabit tutularak.

Halbuki kisi kisa bir surede dusunce ve davranisini gelistirebiliyor ya da geriletebiliyor.Ustelik iki ayri ideolojiyide bir arada yurutebiliyor.

Bu bile goz onune alinmiyor. Vah Turkiye Vah" Nitceez? Noorcez?

Birileri, biryerlerde, izah ederek, bircesit; herkesi birlestirici bir ortak nokta bulmak zorunda; bence bu da; antiemperyalizm. Tabiki; emperyalizmin tum kollarinin-gorunen, gorunmuyen-bilincinde olarak.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Saygilarimla;
evrensel-insan

KızıL
10-02-2009, 14:34
solun son dönemde birbirine bu ortak adaylar ve üniversitelerdeki tecritten dolayı yakınlaşması bir dizi güzel gelişmeyide beraberinde getirdi aslında. Son zamanlarda ortak adaylarda uyuşamasalarda illerdeki eylemlilikleri bir nebze ortaklaştırmaya birlikte hareket etmeye daha fazla önem verdikleri açıkça görülmekte...
Bunun getirilerini ilerliyen günlerde göreceğimizi düşünüyorum, inanıyorum ki emperyalizmin her türlüsüne karşı çıkılarak ilkelerden taviz verilmeden ve artık siper halinden çıkılarak saldırıya geçildiği sürece başarılı olunması mümkün...

dilaver
10-02-2009, 23:57
Şayet söylenecek sözler bittiyse ÖDP ye geri dönmekte fayda var diye düşünüyorum.
Sargon ÖDP/Ufuk Uras karşıtı çizgiyi milliyetçi/ulusal çizgi olarak tanımlamış. Bunu neye dayanarak söylüyor, merak ediyorum. Ben bunu iddia edenlerin ciddi bir biçimde haksızlık yaptıgını düşünüyorum.

Bugün kendilerine Devrimci Dayanışma diye adlandıran ve başını Oguzhan Müftüglu'nun çektigi eski DY çizgisini ulusalcı olarak suçlamak büyük haksızlıktır diye düşünüyorum. Ya ben bilmeyebilirim. Bunları dile getirmenizi istiyorum.

Ancak bir süredir özellikle ÖDP lilerin yogun olarak tartıştıgı grupları izliyorum, bu temelde ciddi bir iddiaya rastlamadım. Ayrıca DD grubu tek yol devrim, Mahir Hüseyin Ulaş vb eski bildigimiz sloganlarla ortaya çıktılar.

Ama olaya Ergenekon olarak bakılırsa ben de ulusalcıyım ya da tüm sosyalistler ulusalcı .Ya da AB karşıtlıgı olarak bakılırsa gene ulusalcıyız, sayılıyoruz. Burada da üçüncü bir çizgi olabilecegi gözlerden kaçırılmakta. Herşey AB ve Ergenekon'a endekslenmekte.

Kısır çekişmelerden çok gelin birbirimizin sagcılıgını solculugunu degil ÖDP yi tartışalım ve bilmediklerimiz konusunda paylaşımda bulunalım.

saygılarımla

pante
11-02-2009, 01:06
12 Eylül bir kırılma noktasıdır, yol ayrımının başlangıcıdır.
Ta ki Sovyetlerin yıkılmasına kadar gider bu süreç. O da kopma noktasıdır.
12 Eylül öncesi 70'li yılların herhangi bir senesindeki eylem ve etkinlikler, 12 eylül'den sonraki yaklaşık 30 yıllık eylem ve etkinliklerin toplamından belki daha fazladır.
- 70'li yıllarda da sol, ilerici ve yurtseverdi.
- 70'li yıllarda da sol, tam bağımsızlıkçıydı, anti-emperyalist idi.
- 70'li yıllarda da sol, AB'ye-Ortak Pazar'a karşıydı.
- 70'li yıllarda da sol, halkların birliği ve kardeşliğinden yanaydı.
- 70'li yıllarda da sol, iktidarların desteklenmesine karşıydı.

- Günümüzde gericiliğe karşı mücadeyi ilericilik değil, gericilik olarak olarak nitelendirenler varsa,
- Yurtseverliği milliyetçilik olarak tanımlayanlar varsa,
- Bağımsızlık düşüncesini, anti-emperyalist mücadeleyi gereksiz görenler varsa,
- AB'yi kati surette katılınması gereken bir ortaklık, bir kurtuluş olarak görenler varsa,
- Halkların birliği ve kardeşliği yerine, ayrılıkçı mücadeleleri savunanlar varsa,
- İktidarın savunulabileceği, desteklenebileceği düşüncesinde olanlar varsa;

Bu, solun olması gereken düşünceleri değil, onların artık solla bağlarının kalmadığının göstergeleridir.
Ne yazık ki, kırılma noktası ile kopma noktası arasındaki süreçte sol içinden kopan ünlü döneklerin fikirleri önemli bir kesimi büyük ölçüde etkilemiştir.
Sosyalist düşünceden kapitalist-liberal düşünceye olan dönekliği, soldaki düşünce değişimi olarak algılayanlar çoktur. Öyle ki bu, adında sosyalist-Komünist olan örgüt ve partilere kadar sirayet etmiştir.

ÖDP'nin son kongresinde en demokratik biçimde sağ liberal sapmaya bir darbe vurulmuştur. Kongrenin en kısa özeti budur.

dilaver
11-02-2009, 01:16
Pante çok teorik oldu bu söylemler. Aslında farklı düşünmüyoruz pek. Ama biraz daha ödp bazında bu konuyu açmanı istesem. KOngreye giren her iki egilimin de savundukları açısından.

Ayrıca senin de bilecegin gibi ödp ilk kuruldugunda içerisinde 70 öncesi pek çok çizgiyi de barındırıyordu. Çizgi demeyelim de unsur diyelim. Ksd sinden, Tkp sine, Tkep sine kadar pek çok egilim vardı. Sonra süreç içerisinde bunların hepsi ayrıştı ve ödp öz ve temel itibarıyla eski DY cilerin oldu.

Bunu da göz önüne alarak bir degerlendirme yapabilir misin.

saygılarımla

frodo
11-02-2009, 11:49
Bu başlıktan lüzumsuz iletileri temizledim. Başlangıcından beri yapmamız gereken buydu belki ama tartışmayı sürdüren iki arkadaşımız da yaptıkları hataları anlayıp kendilerini frenleyebilecek kişilerdi. Bekledik, ama kavganın tadına varmışlar ki durmayı bilmediler.

Lütfen site katılımcılarına bir şey vermeyen polemiğinizi özel kanallardan sürdürün.

Sevgilerimle.

pante
11-02-2009, 13:53
Pante çok teorik oldu bu söylemler. Aslında farklı düşünmüyoruz pek. Ama biraz daha ödp bazında bu konuyu açmanı istesem. KOngreye giren her iki egilimin de savundukları açısından.

Ayrıca senin de bilecegin gibi ödp ilk kuruldugunda içerisinde 70 öncesi pek çok çizgiyi de barındırıyordu. Çizgi demeyelim de unsur diyelim. Ksd sinden, Tkp sine, Tkep sine kadar pek çok egilim vardı. Sonra süreç içerisinde bunların hepsi ayrıştı ve ödp öz ve temel itibarıyla eski DY cilerin oldu.

Bunu da göz önüne alarak bir degerlendirme yapabilir misin.

İki farklı eğilim diye ayrıştırmayı doğru bulmuyorum.
Kuruluşundan itibaren zaten partinin temelini oluşturan DY hareketi, olumsuz gidişat karşısında ve tepkilerin had safhaya yükseldiği zamanda inisiyatifini kullanmak zorunda kalmıştır. Rahatsızlık, parti içindeki bir başka eğilime değil, Ufuk Uras'ın bireysel kararlarına ve politikalarına idi. Partiyi kendi politikaları ve kariyeri için bir güç olarak kullanan, PM kararlarını umursamayan, parti çizgisine aykırı demeçler veren, partiyi kendi mülkü gibi düşünen Ufuk Uras'a demokratik bir seçimle "Artık yeter!" denilmiştir.

Partiyi olağanüstü kongreye götüren Ufuk Uras'tır. Halbuki 3 ay sabretmiş olsa olağan kongre zamanıydı. Kongre isteyen kongrenin sonuçlarını da kabullenmelidir.
Ufuk Uras, uyumakta olan kaplanı kendi gürültüsüyle uyandırmış, pençeyi de yiyerek kenara itilmiştir. Bundan sonra ya geçmişin özeleştirisini yapacak ve yanlışlarını, tutarsız, egoist tavırlarını terkedecektir. Partideki yeni atılım ve yeniden devrim açılımlarına ayak uyduracaktır. Ya da bunu bir fırsat olarak görüp bağımsız milletvekilliğinin tadını özgürce çıkaracaktır.

cigi
11-02-2009, 14:12
Sevgili frodo;

Güzel yapmisin ama hakaret icermeyenlerde gitmis. Yazilarda güzel olan tespitleri nereden alacagiz...?

Kendime özel, yedekleme sistem mi yapmam gerekiyor?:)
Zaten isim basimdan, asiyor.

Sanal alemde bile sevgi üretemiyen, arkadaslarima lütfen diyorum.

Aha bu sol kafa yüzünden, basimizda olanlara, bizleri yönetmeye calisanlara bir bakarmisiniz?:mad:

Sevgili frodo; demokrasi ve komunizm basligi altinda bir yazi yazmisin:

Toplumların her birine ait kültürler, doğanın farklı algılanması, farklı ilişkiler ve farklı çözümleri barındırır.
Tüm diğer etmenlerin yanı sıra, farklı coğrafyalarda doğayla kurulan ilişkinin ürünleri olan teknolojik zenginlikler savaşlar da dahil olmak üzere "diğerleri" ie kurulan her sosyal ilişkide değiş tokuş edilir.
Yalıtılmış toplumlarda gelişme ,sadece kendi içsel pratiği ile sürdürülürken dış dünyaya açık toplumlar başka kültürlerin ürettikleriyle de yüzyüze gelirler.
Bütünüyle kapalı kalan toplumlar eğer doğayla uyum sağlamışlarsa gelişme durur, kendini tekrar eden bir görünüm kazanır.

Bu düsünce ile birlikte, yapilmis devrimleri ve ANADOLU kültürünü harmanlayan,bir potada eritip, Türkiye Cumhuriyeti Devletine yakisan sol cizgiyi yakalayamadik.

Mustafa Kemal ve arkadaslarindan sonra; kim birakilan yerden devam ettirdi soruyorum sizlere?

Bana ne Stalinden, Maodan, Enverhocadan, ondan, bundan kardesim. Benim Anadolu'nun bagrindan cikmis; Dünya'yi ayaga kaldirmis Mustafa Kemal'im varken.

Nedir bu böyle demir kaliplara yapisip, özenerek Anadolu insaninin ne yasantisina, ne kültürüne, ne iklimine, ne yedigine, ne ictigine ne de giydigine asla uymayacak bos hayaller ve teorilerin peslerinde lüzumsuzca dolasip ve onlarin yüzünden birbirimizi kirmamiz.

Hepsi teori ve teoride kalmis ve kalmaya devam edecek, bos hayal ürünleri.

Elin ogluna 20 ton ham BOR satiyorsun 200 dolara; oda sana bordan islenmis kücücük bir cips satiyor 400 dolara. Bizde sevinelim duralim Bor madenlerimiz var diye.:D

Mustafa Kemal'in de yaptiklari 70 sene önce idi. Yokluklar icinde yapilmis hazir acilimlara sahip cikip gelistiremedigimiz icin hala yerimizde sayip duruyoruz. Ïcinde yüzüp durdugumuz su asla okyanus filan degil..... AKVARYUM.

Saygilarimla.

sargon
11-02-2009, 14:58
Asagidaki yazi ODP'nin bir önceki kongresini anlatiyor. 4. Olaganüstü Kongrede Ufuk Uras secimi kazaniyor ama yaziyi okuyan, nasil bir tablo ile karsilastigini anlayabilir. Ben ODP'deki bu gelismenin sürdügünü ve sonunda simdiki degisime gelindigini düsünüyorum.

http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/102170/herkes-odpye-odp-icine-bakti

O zaman "devrimci siyaset, devrimci parti" brosürü taraftarlari ile soyle bir olay yasaniyor:

Gruptakiler Kürt sorununda “dayanışma”yı öne çıkaran konuşmacıları “Kahrolsun ABD emperyalizmi” diyerek protesto ettiler. Bir konuşmacıya da “o zaman dağa çık, PKK’ye katıl” diye sataşanlar oldu. Ufuk Uras’ı eleştirenler arasında milletvekili seçilmesini “Doğan medyasından ve İmralı'dan alınan destekle elde edilen başarı” olarak niteleyenler de vardı.

Temel ayrim noktalari, AKP'ye karsi alinacak tutum, Kürt sorunu, emperyalizm, sol liberalizm ile devrimci tutum gibi noktalar. Bugün de cok seyin degistigini düsünmüyorum. Bunlara Ergenekon eklendi sadece. "O imzacilar yok mu, o imzacilar" (Ermenilerden özür dileme meselesi kastediliyor) diye söze baslayan ODP'liler oldugunu biliyorum.

ODP'nin ülke genelinde yasanan liberal/milliyetci catismasindan kurtulmasi mümkün degil. Bu gelisme yeni de degil. ODP'de devrimcilik adi altinda bence milliyetci bir politikaya gecis yasaniyor.

dilaver
11-02-2009, 22:12
ÖDP'nin son kongresinde en demokratik biçimde sağ liberal sapmaya bir darbe vurulmuştur. Kongrenin en kısa özeti budur.

Pante'nin bu sözleri bana son derece mantıklı geliyor.

Sargon yıllardır iyi köti DY hareketini takip ederim. Geçmiş kökenim olmadıgı için biraz da üstünkörü oldugunu söyleyebilirim. Ama senin alıntıladıgın link biraz tevatürden bahsetmiş. Yok biri birine slogan atmış.

DY hareketinin kökeninden ve gelişim felsefesi içinde Kürtlere tavır almak diye bir şey olabilecegine imkan vermiyorum. Çatı partisine karşı çıkışlarının temeli ise çok çok farklı. Şu andaki yönetim kademesinin ya da eski ve Ödp nin temeli olan DY felsefesi çok açık.

Dy tabanının ise milliyetçilige kayabilecegine hiç ihtimal vermiyorum. DY sapına kadar devrimci gelenegi temsil etmektedir. Türkiye devrimci hareketi içerisindeki esas üç yönlenmenin en yogun ve en mücadeleci tabanlarından biridir. Bir gelenek böyle dedikodularla yok edilemez.

Bu üç gelenek, Thkp-c, thko eve tikko gelenekleri idi.

İzleyip görecegiz.

saygılarımla

qw19
16-02-2009, 03:37
Dilaver noktayı koymuş aslında, bundan daha iyi ifade edemem. Kendisine teşekkür ederim.

Cigi'nin sitemleri bir gerçeği yansıtmaktadır doğru, ama nedenlerini ben daha farklı yerlerde görüyorum.

Sol muhaliftir, bizim gibi ülkelerde yaşamla barışık solcu bulmak neredeyse imkansızdır. Eğer bulduysan bilki tezgahtan geçmemiştir. Geçmişin travmaları hemen herkeste bir takım onulması zor yaralar açmıştır.

Duyuyoruz ki Türkiye'de hemen bütün ülkelerin istihbarat teşkilatları cirit atmaktadır, ama bizim istihbaratımızın tehdit algılaması üniversite öğrencilerine, sendikalara, sol oluşumlara yöneliktir.

İşte bunun en güzel örneğini vermişsiniz; bor madeni. Ülkeye herhalde solcu öğrencilerden çok borun bedavaya satılması zarar verir.

Ülke ekonomik işgal altındadır; bankaların neredeyse tamamı yabancıların elindedir, sanayi tesisleri, limanlar, turizm, telekomünikasyon vs.

Ülke siyasi işgal altındadır; ABD ve AB'nin izni olmadan iç politika dahi yürütülememektedir.

Ülkemizdeki Amerikan üslerinden kalkan uçaklar, ülkemizde eğitim gören İsrail'li pilotlar komşu müslüman ülkeleri bombalamaktadır. PKK'ya malzeme atmaktadırlar. Askerlerimizin başına çuval geçirmektedirler. Ve bunlar da müslüman bir iktidar döneminde yapılmaktadır. Ülke halkının yarısıda bunlara oylarıyla onay vermektedir.
Ve bu onayı verenlerin tamamı kendilerini müslüman adledenlerdir. Biz bu dinci alçaklıklarını Kurtuluş Savaşın'da da yaşadık.

Yukarıdakiler için herhalde solu suçlayamayız. Kendine solcu diyen insanlar elinden geleni, hatta fazlasını yapmıştır. Kendilerine çıkardıkları görevi yerine getirirken de bedelini fazlasıyla ödemişlerdir. Hala da ödemeye devam etmekteler.

Bir ateist ne kadar dindarsa, DY de o kadar milliyetçidir. Bunun kararına varmak için geçmişe bir göz atmak kafidir. Oralardan gelipte MHP lilerle aynı safta yer alacaklarını söylemek için, ne diyim. Zaten çoğu orta yaş duvarını aşmış şu saatten sonra milliyetçi olupta nasıl bir amaç güdecekler ki.

80lerde de hedefimiz Turan'dı ama olmadı. İnşallah II. milenyumda bu ülkümüzü gerçekleştiririz.

Tanrı Türk'ü korusun.
Asena, Börteçine rehberiniz olsun.

aydoe
21-02-2009, 16:35
Cumhuriyet 21.02.2009İnanç ve Irk Üzerinden Sol Politika Yapılmaz
ERCAN YEŞİLYURT
Geçenlerde bir süredir görmediğim Muşlu bir avukat ahbabıma rastladım. 1971’den önce sosyalist olarak TİP’te yöneticilik yapmış, şimdi kendisini “Kürt sosyalisti” diye tanımlayan birisi. 2007 seçimlerinden önce oyunu kime vereceksin diye sorduğumda ya bağımsızlara (yani DTP’ye) ya da AKP’ye vereceğini söylemişti. Ben kendisine sosyalistim diyen birisinin böyle söylemesine hem inanmak istemedim hem de tepki gösterdim.
Son karşılaşmamızda “Abi neredesin, hani devrim yapacaktık” diye takıldım. Yok dedi, biz size güvenmiyoruz. (Biz dediği Kürtler, siz dediği Türkler). Ne oldu abi deyince, “Sizin devletiniz 12 Eylül’den sonra bizi dövdü” dedi. Ne diyorsun abi ‘sizin’ dediğin devlet sizi dövdü de Türk sosyalistlerini Mamak’ta, Metris’te, Davutpaşa’da, Karadeniz’de pikniğe götürüp eğlendirdi mi, dedim. Eğer 12 Eylül’de bir milyon insan sorgulandıysa bunun en az sekiz yüz bini Türklerdi. Yani bu ülkede yaşayan, düşünen, değişim isteyen herkese en acımasızca muamele yapıldı. Ve devletimiz eziyet konusunda herkese eşit davrandı.
Kendisine solcuyum diyen herkesin bilmesi gerekir ki bu dincilik de Kürtçülük de, ikisi de Amerikan projesidir. Dincilik bu ülkede 1945’ten sonra, son ayrımcılık ve Kürtçülük sol hareketin geliştiği 1970’lerde başladı. Türklerden ayrı örgütlenen Kürt hareketleri olarak ortaya çıktı. Tarihlere dikkat edilirse birincisi gericiliği, dinciliği örgütleyip gelişen Sovyetler’e karşı kalkan olarak kullanmak; ikincisi gelişen devrimci dalgayı bölüp tesirsiz hale getirmek.
Din ve millet üzerinden politika olmaz. İkisi de doğuştan gelen özelliklerdir. İnsanlar ne milletini ne de dinini seçebilir, değiştirebilir. Sol, değişim üzerine politika üretir. Hiç kimseye dinini ya da milletini değiştirmesi teklif edilemez. Birisine benim dinim ve kökenim seninkinden daha iyidir, ben asilim sen de benim gibi ol denebilir mi? Böyle bir zorlama ya faşizmdir ya da şeriatçılıktır.
Hiç kimsenin inancı ya da etnik kökeni yok sayılamaz, sadece kabul edilir. Bu farklılıklar solda prim yapmaz ve kullanılmaz. Solun kılavuzu bilimdir ve sol, değişimi esas alır. Sol, toplumu tanımaya çalışır ve gelişimine göre değiştirmek için uğraşır.
Sol, tartışmalarını ve politikalarını değişmez şeyler üzerinden yapmaz. Hiç kimsenin dini ya da milleti solu ilgilendirmez. Sol için insanların üretimdeki yeri ve konumu önemlidir. Toplum yapısının, toplumun geleceği için nasıl değiştirilmesi gerektiğini tartışır sol. Ülkemizdeki politik tartışmaları bu alana taşıyabilirse ancak o zaman sol başarılı olabilir.
Ülkemizdeki Kürt sorunu ve dini dayatmalar, solun önüne konmuş Amerikan projeleridir. Görüldüğü gibi altmış yıldır çok da başarılı olmuştur.
Bu ülkede bir şeyler yapılacaksa birlikte yapılacaktır. Farklılıklar üzerinden solculuk yapılmaz. Kalkınmanın ve gelişmenin kaynağı nitelikli yetişmiş insandır. Türkiye ve insanımız ekranlarda gördüklerimiz değildir. Yetişmiş, nitelikli insanların görülebilmesinin iklimi ve ortamı yoktur ülkemizde, insanları çaresizliğe iten bu yapıdır.
Bu yapıyı değiştirmek isteyenler ortak akıl oluşturup birlikte hareket etmek zorundadır. Yoksa yeni bir Kenan Evren çıkar, gider Hakkâri’de, Diyarbakır’da, Muş’ta “hepimiz Türküz” der ve meydandakileri “yaşa paşa” diye yeniden bağırtır.

qw19
21-02-2009, 17:32
Aydoe bu yazı iyi geldi, milliyetçilik meselesinin Türk solundan değil de, Kürt solundan (varsa tabi ki) kaynaklanmaktadır, kendi adıma beni Kürt'lerden (soldan) uzak tutan en önemli neden milliyetçi çizginin onlarda egemen olmasıdır.

Alıntıladığın yazıdaki konu extrim bir örnek değil, aksine son derece yaygındır. Adamın gezdiği noktalara bakarsak biri AKP, diğeri DTP açıkça görülmektedir ki iki oluşumda birbirine yakındır.

Selamlar.

qw19
01-03-2009, 02:33
Bu akşam Hayri Kozanoğlu'nun ve TKP genel başkanı Erkan Baş'ın SKY TV de açıkoturumdaki konuşmalarını izledim.

Oldukça doyurucu yanıtlar verdiler. Tekrarını izlemenizi öneririm.

Özellikle Ergenekon ve sol(sözde) liberaller üzerine açıklamaları son derece gerçekci ve temelliydi.

Hayri Kozanoğlu ve Erkan Baş'ın konuşmalarını aynı anda veriyorum.

Ergenekon davası: Elbetteki suç işleyenler yargılansın, bunu hukuksal bir süreç olarak telakki ederiz, ama bunu demokratikleşme açılımı gibi sunulmasına da karşıyız, çünkü işin aslı bu değildir. Zaten darbe yapmış olan ve bunu kabul edenler dururken (12 Eylül darbecileri) insanların darbe planları yapmaktan yargılamak samimiyetsizliktir. Önce 12 Eylül cülerden başlamalıdır.

Bu örgütler bizzat nato eliyle oluşturulmuştur, şimdi F tipi örgütlerle el ikamesi söz konusudur. Bu örgütlerin temel amacı zaten solun önünü kesmektir.

Sol liberaller: Sol liberallerin aslında solla uzaktan yakından ilgileri yoktur, çünkü Amerika, AB gibi emperyalistlerin kuyruğuna takılmışlardır, emek ve sermaye çelişkisinde sermayenin yanında saf tutmuşlardır, buna sol denemez. Fakat kimlik demokratikleşme gibi kavramlar medyada bunlar tarafından dillendirildiği için ve eskiden tüm demokraik talepler soldan geldiği için liberaller sol sanılmaktadır. Bu bir yanılsamadan ibarettir.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tabi soldan liberalizme kayanlar bunların sol olduğu gibi yanılsamaları güçlendirmektedir.

Selamlar.

KızıL
01-03-2009, 02:39
ben 1 saat 15 dk kısmını kaydedebildim anca yetiştim gerçekten güzel oturumdu enver beyde gayet güzel sundu programı izlemenizi tavsiye ederim...

qw19
01-03-2009, 14:40
Liboşların ÖDP'de değişime karşı çıkmaları doğaldır, çünkü geçmişten gelen örgütçü, mücadeleci proleter bilince sahip ekip iş başına gelmiştir.

Liberallerin kapitalizmle bir dertleri yoktur, AB nin kıçında abileri ne derlerse parası mukabilinde onu yaparlar, insan hakları komisyonun raporlarını gündeme getirirler, insan hakları komisyonu Guantanamo için ne yapmıştır, Irak için ne yapmıştır. Kuyrukçular AB'den daha işgüzardır.

Hukuka saygıdan bahseden aynı AB Ergenekon davası için hukuka müdahale etmekten , Ergenekon Terör Örgütü davası sevindirici bir gelişmedir demekten kaçınmaz, Bu yalamalar ve onun uzantıları bilmezlermi ki Ergenekon davası devam etmektedir ortada ne karar vardır, ne de mahkumiyet bu hukuka müdahale değilmidir. Terör örgütü olduğunu ne zaman hangi yargı kararı ile anladınız.

AKP'nin kapatma davası sürecinde niye AB ve onun kuyrukçuları ayaklanmıştır, bu hukuka müdahale değilmidir.

Sol sapmaların temelinde ciddi bir ideolojik değişim yoktur kendileri bunu böyle lanse etmeye çalışsalarda, işin aslı geçmişte dik duramamış, itirafçılığa kadar işi vardırmış olanların sapıklığından başkaca bir şey değildir.

Düzenle uzlaşmayı düzene tamamen teslim olmak olarak algılayanların seçimidir, sol sapmalık. Halbu ki düzenle uzlaşmayı bir varoluş, yokoluş tercihinin tezahürü olarak algılasalar, bu kadar iğrençleşmezlerdi.

Selamlar.

cigi
01-03-2009, 15:32
Bu akşam Hayri Kozanoğlu'nun ve TKP genel başkanı Erkan Baş'ın SKY TV de açıkoturumdaki konuşmalarını izledim.

Oldukça doyurucu yanıtlar verdiler. Tekrarını izlemenizi öneririm.

Bu yazida iyi geldi sevgiliqw19.

Izleyemedim. Izlemek icin arastiracagim.

Taslar yerine oturmaya basliyor fakat cok yavas oluyor. Tehlikenin farkinda hala olamamis sol görüslü insanlarin coklugu hayret ettiriyor insani.

Saygilar.

sargon
31-08-2009, 18:17
Şair, yazar, gazeteci Roni Margulies'e yönelik ÖDP'lilerin yaptığı boyalı saldırıyı ÖDP Genel Başkan yardımcısı İşleyen 'demokratik ve renkli' bir eylem diyerek sahiplendi. Oysa eylemi Genel Başkan Alper Taş 'tasvip etmiyoruz' diyerek kınamıştı

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=952142&Date=31.08.2009&CategoryID=77

Ilginc bir olay.. Bir baskasina düsüncesi yüzünden fiili olarak, hem de ailesinin yaninda saldirmaya kalkanlari kiniyorum.

kafasikarisik
31-08-2009, 18:29
Ben de lise de iken; matematikçi orhan hocanın kapısının önündeki ayakkabılarına yumurta kıran sınıfın zıpçıktılarını kınıyorum.
Orhan hoca ile demokratik şekilde tartışıp, sesinizi duyurmak imkanı varken hemde.
Höyyyt oturun oturduğunuz yerde, minik kelebek uçmak ne demek?
http://www.youtube.com/watch?v=sxqHq8roVYM

sargon
31-08-2009, 20:23
Kafasikarisik, ciddi bir olay ile ilgili görüs belirtmek yerine dalga gecmeyi tercih ettigine göre siddet ortaminin gelistirilmesinden yanasin. Ama ben bundan yanayim demek yerine dalga gecmeyi daha kolay buluyorsun anlasilan.

Birbirinin düsüncesini begenmeyenler birbirlerine saldirsinlar. Tabii, sonunda tartismanin icinden bir tank gecirip soruna cözüm buluruz. Aradan 20 yil gectikten sonra da demokratik acilimlar falan isteyenlere karsi, önce tanklari sürenlere karsi cikin deriz.

Khaos
31-08-2009, 21:37
boşverin pkk karşıtlığını.
kendilerine türk solu diyenler pkk karşıtlığı üzerinden türk sovenizmine ve kürtleri yok saymaya devam ediyorlar.
emperyalist bölücülükten bahsediyorlar ama kürdistanda kimlerin emperyalist olduğu hala açık değilmi.artık sosyalist olduğumu bile söyleyemiyorum.çünkü bu ülkede naziler kendilerini sosyalist diye tanımlıyor.
meydan iyiden iyiye dünün ihbarcılarına kalmış.

Not: ben kürt değilim bu arada.nedense bunu söyleme ihtiyacı hissettim.bu ihtiyacı hissetmiş olmam bile durumun başka bir özeti değilmi.

aydoe
01-09-2009, 00:26
''kürdistanda kimlerin emperyalist olduğu hala açık değilmi.''

Kürdistan'ı kuran kim ?
91 çöl fırtınası harekatı ile Irak'a girip 32. paralelin kuzeyini güvenlik bölgesi ilan edip çevik kuvveti yerleştiren ve Kürt'leri koruma altına alan kim?
Saddam'ı asıp Irak yönetimini Talabani ve Barzani'ye Kürt'lere teslim eden kim?
Kürdistan'da kimlerin emperyalist olduğu çok açık tabiki görebilene.
Ha dünyada küresel emperyalizmin baş aktörü kim ki acaba?
Bize dayatılan politikaları yazan kim ?
Bu politikaların piyonları kim?
Biz eskiden ne Amerika ne Rusya bağımsız Türkiye diye bağırırdık.
Yeni yetmeler Kahrolsun Türkiye Bölünsün ülke yaşasın Amerika diye bağırmakta
Ne günden ne güne geldik ,işte 80 ihtilalinin ülkemizi 29 senede getirdiği durum budur.
Yazıktır bu uğurda can vermiş yoldaşlarımıza.

Khaos
01-09-2009, 00:45
sayın aydoe
siz ulus-devlet fikrine mi karşısınız yoksa sadece kürtlerin ulus-devlet fikrine mi?
kimlerin yaşasın amerika diye bağırdığı ortada.
böyle çamur atmayın, bu kadarı da ayıp.
şimdiye kadar burjuva ulus-devlet fikrine destek için az yırtınmadınız.
ama sizin kadar ulus olma hakkı olanlara ise bu hakkı tanımamak için olayı sulandırmayın.
bana gelince bırakın ulus-devleti ulus fikrine bile allerjim var.
bi de şu yeni yetme tabiri kimin için, 43 yaşında olan benim için değildir umarım.

evrensel-insan
01-09-2009, 00:48
Saygideger aydoe;

Evet, cok yazik. Bir Iran 1970'lerden, bu gunlere nasil geldi, acaba? Otarihi bir incelemek lazim. Yoksa, tarih tekerrur edebilir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

dilaver
01-09-2009, 02:03
Biz eskiden ne Amerika ne Rusya bağımsız Türkiye diye bağırırdık.

Aydoe

Bu forumuları benim de izledigimi aklından çıkarmasan iyi edersin.

Biz eskiden :

"Ne Amerika Ne Rusya, Kahrolsun Faşist Diktatörlük" sloganını da atardık.

Ayrıca "Azadiya Milletan, Yek Buna Halkan" sloganını da atardık. (imlayı düzeltin)

Peki şimdi sen artık bu sloganları atıyormusun. Bir tarihin bir parçasını ondan koparıp alarak ve açıkça demagoji ve kandırmaca yaparak nasıl rahat edebiliyorsun anlamakta zorluk çekiyorum. İdeolojin için resmen geçmişi çarpıtıyor ve bir de bunu sanki gerçekmiş gibi ortaya koymaya çalışıyorsun. Hiç mi yüregin sızlamıyor.

Senin kaybettigim dedin yoldaşlar dedigin kişiler ( ki hiç bir zaman onların yoldaşı olamamışsın) Kürt Ulusunun Kendi Kaderini Tayin hakkını her platformda dile getirmişler, Denizler ise bu sözleri daragıcında bile haykırmışlardır.

Senin sloganlarını atıyoruz diye dile getirdigin siyasi hareketin merkezi yayın organı (kadrolar için olanı) iki dilde yayınlanırdı. Kürtçe Hewal ve Türkçe Yoldaş.

Şimdi istedigin ulusalcı, milliyetçi çizgiyi savunabilirsin, bu senin sorunun ve insanlıgın ile ilişkili bir şey. Ancak geçmişi çarpıtmana izin veremem. Çünkü esas bu benim geçmişteki yoldaşlarıma olan baglılıgımın nedeni ve kanıtıdır. Herkes onların neyi savunarak can verdiklerini ögrenmeli. Bu ilkeler ve degerler arasında Kürt ulusunun kayıtsız ve şartsız kendi kaderini tayin etme hakkı da vardı.

Geçmişi çarpıtarak bir yere varamazsın. Dahası hala hayatta olan bizler buna izin vermeyiz. Ama Türk Solu'nu mu savunuyorsun, İP yi mi savunuyorsun kimi istersen savun, ama devrimcilerin degerlerinden prim almaya kalkma.

Bimri coleti, Biji Azadi.

Bak bu da geçmişte attıgımız sloganlardandı.

saygılarımla

hako
01-09-2009, 13:20
Gayet açık bir şekilde düşmanı görebildiğiniz ve bildiğiniz halde birbirinizdeki farklılıkları bir biçimde bahane edip bunların üzerinden birbirinizi yıpratmaya gayret etmenizi şaşırtıcı buluyorum. Yaşınızdan ve (diğerinde olmadığını düşündüğünüz) tecrübenizden bir dayanak noktası çıkartıyorsunuz.

Ortak bir fikir sahibi olabilmenin, karanlığı yenebilmenin yolunu ararken sadece dinlerden değil geçmişten de özgür olabilmek gerekmiyor mu sizce ?

Geçmişten özgür olabilme cümlesi ile, yaşananları unutmak ve hiç olmamış gibi davranmaktan değil, ihtiyacımız olan ortak umutlara, eski defterleri açmadan kavuşabilmenin bir yöntemini bulmaktan bahsediyorum.

Yoksa karanlığa zaten boyun eğmiş olacağız.

Saygılar

aydoe
01-09-2009, 13:50
Kimse sorularıma cevap yazmamış yalnızca duygusal tepki mesajları asmışlar.
Emperyalistler kimler ve ne yapıyorlar?
ABD emperyalist değilmidir?
ABD ve AB politikalarını ülkemizde kimler destekliyor?
Neden emperyalist ülkeler Kürdistan'ı ve AKP iktidarını desteklemektedir?

Sevgili Dilaver
Doğrudur geçmişte benimde içinde bulunduğum siyasi oluşum tabiki ulusların kendi kaderini tayin hakkını savunurdu ve Kürt'lerin de kendi gelecekleri hakkında kendi karalarını verecebileceklerini söylerdi.
Ama parti tekti ve devrimci proleteryanın birliği temelinde sosyalizmin inşası ve komünizme geçiş düşünüldüğünden .karar onları insiyatifinde olsada komünistlerin milliyeti ve sınırları olmayacağıda öngörülmekteydi .
THKO (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu)
TDKP (Türkiye Devrimci Komünist Partisi)
Bakınız bu isimlerde Türk veya Kürt geçmez Türkiye halkı bir bütün olarak ifade olunur.
Ezilen ulusun kendi kaderini tayin hakkı vurgulanmıştır ama aynı çizgide ayrı bir Kürdistan komünist partisi inşasına gidilmemiştir.

Gelinen süreçte Kürt ayrılıkçı hareketinin içeriği ve kimler tarafından desteklendiği ve neyi amaçladığının iyi tahlil edilmesi gereklidir.
Hareketin sınıfsal temeli varmıdır yoksa etnik milliyetçi bir kalkışma ve halkları bölerek birbirine düşman edilmesimi amaçlanmaktadır.
Kuzey Irak'ta Kürdistan'ın kurulmuş olması sol bir kazanımmıdır yoksa emperyalizmin Ortadoğuyu paylaşımı projesine uygun bir yapılanmamıdır?
Kontrol edilebilir istikrarsızlığı yaratarak her an müdahale hakkını elinde tutan ABD politikasımıdır?

ozgur_
01-09-2009, 14:09
Gelinen süreçte Kürt ayrılıkçı hareketinin içeriği ve kimler tarafından desteklendiği ve neyi amaçladığının iyi tahlil edilmesi gereklidir.
Hareketin sınıfsal temeli varmıdır yoksa etnik milliyetçi bir kalkışma ve halkları bölerek birbirine düşman edilmesimi amaçlanmaktadır.

Hep merak ederdim Türk solunun bir kısmı neden 90 ların ortasında soven bir çizgiye geldiğini ? Bu nedenle mi Türk solsunun bir kısmı soven, miliyetçi hatta ırkçı denebilecek bir çizgiye geldi.

Khaos
01-09-2009, 15:29
sayın Hako
ortayolcu ve uzlaştırmacı tavrınız bazılarına göre çok şık duruyor olabilir.
ancak biz burda keyf olsun diye mi bu mücadeleyi veriyoruz zannediyorsunuz.
kimmiş o ortak düşman neymiş o küçük farklılıklar bir tahlil edelim izninizle.
bu adamların isimlerinin ilerici olması sizi de yanıltmış sanırım.feodalizme göre burjuvanın ilericiliğinden ibarettir ilericilikleri.ortada feodal bir siyasi erk olsaydı elbetteki onlarla ortak düşmana karşı bir dereceye kadar birlikteliğimiz olabilirdi.
ancak ortada feodal bir erk yok.kapitalizm var.biz sosyalist ilericiliği ise emekten yana olmak olarak algılıyoruz.
bu bağlamda; feodalizme göre görece ilerici olan burjuva ilericiliğinin sosyalizme göre gericilik olduğunu da biliyoruz.karşımızdakiler sosyalist olmadığına burjuva ilericisi olduklarına göre bizce gericidirler.
onlarla hangi düzlemde uzlaşabileceğimiz doğrusu merak konusu.
türk solu adı altında sırtımızda taşımak zorunda kaldığımız mddciler,cumhuriyetçiler,sosyal demokratlar,chp zihniyeti,burjuva ilericiliği ortada yıkılması gereken feodal bir erk olmaması bağlamında dostumuz değil bizatihi düşmanımızın kendisidir.
artık bu hattın keskinleşmesi kesinlikle gereklidir.
biz bu ayrılığı bilinçsizce değil tam tersine bilerek ve isteyerek ortaya koymanın mücadelesindeyiz.
şu an egemen olan burjuvazi olduğuna göre burjuva ilericiliğiyle uzlaşacak hiç bir ortak yönümüz kalmamıştır.o dediğiniz 100 yıl önce feodalizme karşı olsa olurdu.
onların yegane ve son hedefi laiklikte ve islam karşıtlığında kısaca antifeodalizmde tıkanıp kalmıştır.sahte bir düşman üzerinden bazılarını şaşırtabilirler ama beni değil.
hayali feodalizm tehlikesi falan yok.emek-sermaye çelişkisi var.ve bu çelişkide onlar bizle aynı safta değil.
sosyalizm=marksizm o kadar.
sizin marksizminiz benimkinden farklı olabilir.önemli değil.ama emekten yana olmak bağlamında uzlaşırım.
ama onlarla neyde uzlaşacağım.müslümanlara karşımı.
sosyalist müslümanlarla uzlaşmam bile mümkjün olabilir anacak burjuva ilericileriyle uzalaşmamı meşru kılacak yegane ortak düşman feoadalizmin kendisi ortada yoksa bu uzalşmanın mümkünü de yok demektir.
aksini iddia etmek teorik yetersizliğin verdiği düşünce kıtlığıdır.

Molloch
01-09-2009, 16:10
onların yegane ve son hedefi laiklikte ve islam karşıtlığında kısaca antifeodalizmde tıkanıp kalmıştır
Feodalizm ve Islamiyetin aynı şey olmadığını, siyasal Islam'ın feodalizmden daha karmaşık ve daha modern sistemlerde ayakta kalabildiğini ve sadece devrimcileri değil, ılımlı ilericileri bile yokedebilecek kapasitede olduğunu düşünürsek... (örnek istiyorsan buyur Iran, buyur Evin hapishanesinde ırzına geçildikten sonra öldürülen sosyalist kadınlar)sosyalistlerin laikliği desteklemesini istemek çok mu uçuk kaçıyor?

Emperyalizm ve Islam işbirliği etmiyor mu? Suudi Arabistan, ABD müttefiği değil mi? AKP, Amerika'nın postallarını yalamıyor mu? Kadın erkek eşitliği var mı Türkiye'de? Yok. Aleviler ile Sünniler eşit mi? Yok. Dindar olmayanlar rahat yaşayabiliyor mu? Yok.

Yani daha feodalizm tasfiye edilmemiş bile, kaldı ki tasfiye edildiğinde bile Islamiyetin gericiliği direnmeye devam ediyor. Evet toz pembe bulutlar üstünde uçuyosunuz. Sınıfsız bir toplum uzun vadede yaratılabilir de, ama bunun için önce emek düşmanı ve toplumların afyonu olan gericiliğin imha edilmesi gerekli, yani Islam.

hako
01-09-2009, 17:11
Sayın Anarchist,

Ben kimseye şirin görünmeye filan çalışmıyorum.
Görülüyor ki ,sınıf mücadelesi verdiğine inanan, geçmişte ve bugün bu savaştan yaralar almış herkes kendine göre en devrimci , diğerlerinin ise illaki birer kusuru var.

Oysa düşman saflarında her zaman olduğu gibi fikir ve hareket birliği var. Onlar biraraya gelip senaryolarını güzelce uygularken sol denilen kesim herzaman olduğu gibi birbirini dişlemekle uğraşıyor. Hesapta kapitalizme, emperyalizme, feodalizme ve baskıcı dinlere karşıyız da, mücadele etmeyi bir türlü beceremiyoruz. Çünkü geçmişte de olduğu üzre ben senden daha çok acı çektim ya da benim sosyalizmim seninkini döver havalarındayız. O kadar acınası durumdayız ki insanlara biz ulusalcıyız , memleketimizi böldürtmeyiz dediğimiz zaman şovenist , ırkçı hatta kafatasçı oluyoruz. Ama ben solcuyum diyerek dinci faşizme çanak tutan döneklerin keyfine diyecek yok.
Memleket gümbürtüye giderken bunu dile getirenler , bayrağını alıp meydana gelenler Ergenekoncu, ama kürtlere pozitif ayrımcılık isteyenler gerçek demokratlar.

Biz din ile siyaseti çorba yapıp içiren alçakça düşünceyle mücadele etmeyelim ama birbirimizi yemeye devam edelim.

Khaos
01-09-2009, 19:51
sayın Hako
görünen oki ben meramımı anlatamamışım...
burda fraksiyon mücadelesi yok.bu ideolojik fark fraksiyonel değil.
bu adamlar burjuva ilericisi.
aynı kelimeleri bana tekrar ettirmeyin.
danton ve ropespiyerin aristokrasiye göre solculuğu yani.
memleketin bölünmesi ise benim ideolojik olarak anlayabildiğim bişey değil.
burası sovyet değil.
kürtler ulus olmak ve ulus devlet kurmnak istiyorsa bana ne.bu onların sorunu.yaşadıkları topraklar zaten doğal olarak kürdistan.adı türkiye olsa da olur kürdistan olsa da olur.benim açımdan ne bir kazanım ne de bir kayıp yok.
biz birbirimizi yemiyoruz.siz burjuva ilericiliğiyle ben sosyalist devrimci kavga ediyoruz hepsi bu.
biz diye bir şey yok.
ben sizden değilim.

sayın mollock emek düşmanı olmak konusunda siz burjuva ilericileri ile islam gericileri ister istemez aynı saftasınız.yani bana göre gericilikte aranızda sadece derece farkı var yoksa özde bir farklılık yok.gericiliğin imha edilmesai gerektiğine katılıyorum.bence her iki gericilik de birlikte imha edilmeli.

Molloch
01-09-2009, 21:04
gericiliğin imha edilmesai gerektiğine katılıyorum.bence her iki gericilik de birlikte imha edilmeli.
Iyi şanslar. Işin bitince haber ver. :D

dilaver
01-09-2009, 21:24
Bakın arkadaşlar

Şöyle bir demagoji ve çarpıtma yapılıyor. Amerika ile işbirligi içinde olan kesim Akp ile sınırlandırılmak isteniyor. Bu büyük bir çarpıtmadır. Abd nin işbirlikçisi olan kurum bizzat devletin ta kendisidir. Tsk nın ta kendisidir.

Güzel Abd ile mücadele mi edeceksiniz. Bunun yolu TC ile ve ordusu ile, mit i ile, polisi ile tüm kurumlarıyla mücadele etmekten geçer. Abd bu ülkeye Akp ile birlikte girmedi. Bu işin içinde Chp si de var tüm siyasi partileri de var. Onlar arasında Abd ye teslimiyet açısından bir fark yoktur, o partiler sadece göz boyama araçlarıdır ve tüm partiler aslında tek bir partinin emri altındadır. Esas devlet partisi. Bu da devletin çelik çekirdegidir.

Burada kıstas şudur. Kim halktan gizli Abd ile gizli kapılar arkasında pazarlık yapıyor, anlaşmalar imzalıyor ise Abd işbirlikçisi odur. Aksi akla aykırı olur. Şimdi düşünün bakalım hangi orgeneralleriniz Abd ile kapalı kapılar arkasında neyin pazarlıgını yapıyor. Abd pkk koordinatlarını Türk ordusuna anti emperyalist mücadele için mi vermekte. Bu ordunun elinde bir talimname vardır. Benim zamanımda öyleydi. ST 7-10 b talimnamesi. Temel piyadecilik talimnamesidir. Bakın bakalım o talimnameleri kim yazmıştır.

Anti emperyalist mücadele ancak ve ancak devlete karşı mücadele ile olur. TC devleti ordu olarak 10 uncu güçlü ordu, ekonomi olarak da 7 ci sırada imiş. Siz TC nin emperyalist işgal altında oldugunu mu savunuyorsunuz. Hani işgal.

Bu söylemlerin tek bir amacı olabilir ancak. O da devleti aklamak, katliam ve sömürüleri meşrulaştırmak. Sınıf mücadelesini geriletebilmek.

Günümüzse anti emperyalis mücadele verecekseniz, anti kapitalist mücadele vermek zorundasınız. Gerisi burjuva düzenini ve egemenligini meşrulaştırmak demektir.

saygılarımla

Molloch
01-09-2009, 21:38
Günümüzse anti emperyalis mücadele verecekseniz, anti kapitalist mücadele vermek zorundasınız.
Haklısın ama bu anti-kapitalist mücadele nasıl olmalı? Idealist mi yoksa daha gerçekçi mi? Bu ülkede komünistler tek başına iktidar olamayacaklarına göre, sosyal demokratların iktidar olması ve kapitalizmi ortadan kaldıramasalar bile, kapitalizme biraz olsun zincir vurmaları daha iyi değil mi? Kapitalizmin kötü bir sistem olduğu doğru ama bu kapitalizm denen mereti yıkmak kolay değil. Ancak aşama aşama olur bence.

Ayrıca günümüzde TSK, ABD yanlısı bir politika gütmüyor. TSK ile ABD'nin arası soğuk. TSK, Kenan Evren döneminde ABD yanlısı bir çizgi takip etmekteydi ancak şu anda durum böyle değil. Tabii ki TSK'nın şu anda Amerika'ya soğuk bakmasının sebebi kapitalizme karşı çıkması veya devrimci olması değil, jeopolitik sebepler. Ama günümüzde TSK özellikle de Amerikancı bir çizgide olmadığı için liberallerin düzenli saldırısına uğruyor.

Ben kendi adıma TSK'ya güvenmem. Yanlısı değilim ama düşmanı da değilim. Şu anda emperyalizmin direği TSK değil, AKP ve Fettullahçılar. Fettullah'ın videolarını izledin mi hiç, kitaplarına baktın mı? "Biz Müslümanlar olarak varolmak istiyorsak Amerika ile işbirliği yapmak zorundayız" diyen Fetoş'un ta kendisi.

Khaos
01-09-2009, 21:46
sayın molloch
görüyorum ki dilaver gelince yelkenleri birden indiriverdiniz.
adam anti-kapitalizm dedi iyi duymadınız galiba.şu anda anti-kapitalizmi ezmek için en kararlı ve güçlü kurum ordunun kendisidir.geçmişte bunun dersini alamadınız belliki.
yav orak çekiçle dalga geçerken iyi, dilaver gelince sosyalist. bu nası bi manevra yeteneği böyle ya.maşallah beller de pek kıvrakmış.

bu arada değiştir şu avatarı ne olur.her gördüğümde aklıma ss ler geliyor.hani şu sadece öldürmek için programlanmış duyguları olmayan kurgusal tiplemelri de çağrıştırması cabası.

dilaver
01-09-2009, 21:51
Ben kendi adıma TSK'ya güvenmem. Yanlısı değilim ama düşmanı da değilim. Şu anda emperyalizmin direği TSK değil, AKP ve Fettullahçılar.

Bakınız Molloch

Parlamento burjuvazinin ahırıdır der Lenin ve de çok dogru şeyler söyler. Türkiye'de parlamento ile de partiler ile de bir şey halledilmez, halledilemez. Bir önceki iletimde söyledigim gibi Türkiye'de tek bir parti vardır, o da devlet partisi. Diger partiler ise bu devlet partisinin degişik durumlar için halkın önüne attıgı yemler ve oyuncaklardır sadece.

Bu esas devlet partisinin hakim olan unsurlarından bir tanesi de TSK dır. Komprador burjuvazidir, bazı devlet bürokrasisidir TÜSİAD dır vs vs. Ama asla halk degildir.

AKP den önce de bu ülke bu haldeydi. Akp sadece degişik bir denemedir, ama özde de degişen bir şey yoktur. Türkiye bırakın kapitalist olmayı, artık emperyalist emelleri olan bir ülkedir. Dışarıya olan sermaye ihracına bir bakın. Irak'ta ihale kazanan Türk sermayesine bir göz gezdirin ve TSK nın neden bu kadar profosyenel bir savaşçı niteliginde oldugunu da düşünün. 25 senedir fiilen savaş tecrübesi olan ve dünyada ABD ile İsraiil den sonra en tecrübeli olan ordudur. Bildigim kadarıyla özellikle kara kuvvetlerinde rotasyonla bu tecrübeden geçmeyen subay pek yok.

AKP nin ABD ile ilişkilerde hiç bir degeri oldugunu düşünmüyorum. Bu kararlar öncelikle MGK da veriliyor ve birileri de muhakkak bu süreçte Tüsiad'ı ziyeret ediyor. Tabii bunlar kamuya yansıyanlar, yansımayanları da siz düşünün.

Şayet ABD işbirlikçisi arayacaksanız bunu devletin tamamı olarak göz önüne alacaksınız, aksi halde ABD başarılı olamazdı zaten. Ama elbette bu işbirligindeki bazı çıkar çatışmalarının yansımaları ve kamuoyuna yansıyacak çatlak sesler olabilecektir. O kadar kusur da kadı kızında olur.

Şayet TSK abd karşıtı olsa, İncirlik üssünü kapatır ve Nato'dan çıkmak isterdi. Çelişki sadece pastadan daha fazla pay kapma çelişkisidir ve bu açıdan devletin hiç bir kurumu arasında ve hiç bir partisi arasında en ufak bir aykırı görüş de yoktur.

saygılarımla

Molloch
01-09-2009, 21:57
yav orak çekiçle dalga geçerken iyi,
Sosyalizmle değil seninle dalga geçtiğimizi anlayamadın galiba.:loco:

OQONUC
01-09-2009, 21:59
Dilaver

Ordu dizginlerini şeytandan kurtardığında tecelli edecektir hakikat; mesalinde der bir üstat

Var yok yazı turasından ziyade konunun özüne doğru yönelmenizden dolayı teşekkür ederim. Darısı süper zeka uçkur düşkünlerine.
Selamlar

Khaos
01-09-2009, 22:11
mollochcuum sen benimle dalga geçebilmenin hayalini bile kuramazsın.
bel kıvırmaya devam edin,dilaver hala burda.

boğaziçi
01-09-2009, 22:16
mollochcuum sen benimle dalga geçebilmenin hayalini bile kuramazsın.
bel kıvırmaya devam edin,dilaver hala burda.
kendi fikirlerinize guvendiginizi ve yazdiginizi soyledikten sonra bu yazdiginiz pek bir anlamli oldu.

Molloch
01-09-2009, 22:17
Çelişki sadece pastadan daha fazla pay kapma çelişkisidirElbette, dedim zaten sana TSK devrimci olacak değil herhalde. Zorunlu çıkar ilişkileri olan bir kurum. TSK'yı yönetenler ABD sempatizanı olursa ve ABD ile iyi ilişkiler içine girerlerse, Kenan Evren döneminde olduğu gibi, ABD'nin istediği herşeyi yapacaklar demektir. Ancak TSK'yı yönetenlerin ABD ile aralarında ciddi ve köklü bir çıkar çatışması varsa, TSK ile emperyalizm arasında gerginlik olacak demektir.

Bi kere sen emperyalizmin herşeye muktedir olduğuna ve kimsenin emperyalizme karşı çıkamayacağına inanmışsın gibi. Emperyalizmin dağıttığı pasta sınırlı. Bu yüzden pay alamayanlar, pastayı dağıtana karşı kızgındırlar. TSK ile ABD arasındaki soğukluğun sebepleri jeopolitik. TSK, Incirlik'i kapatacak kadar radikal hareketlere girişemez ama bu ABD ile ilişkilerin iyi olduğu anlamına gelmiyor. Cemaat ve Ordu arasında büyük bir gerilim var ve ABD'nin kol kanat gerdiği yapı Ordu değil, Cemaat. TSK demokratik bir kurum değil ama TSK'ya alternatif olarak çıkan Cemaat ve polislerdeki çeteleşme de demokratik değil.

Bu ülkedeki dinciler arasındaki TSK düşmanlığının sebebi özgürlükçülük ve anti-militarizm değil elbet.

Khaos
01-09-2009, 22:25
sayın boğaziçi
bununla ne kastettiğimi anlamaktan bu kadar aciz olamazsınız ya.
beni iyice dumur yaptınız.siz bayağı düşünme ve anlama özürlüsü çıktınız.
mollochun beş dakika içindeki keskin dönüşünü işaret ediyorum o cümleyle.
bundan sonra esprilerime tefsir de mi yazayım sizin anlama kapasitenizi hesab ederek.

dilaver
01-09-2009, 22:26
Pekala Molloch

İletinizdenn anladıgım kadarıyla TSK nın da emperyalistlerle işbirligi içinde oldugunu düşünüyorsunuz, ve gene anladıgım kadarıyla TSK nın da emperyalist emeller içinde oldugunu söylemektesiniz. İsterseniz buna devlet diyelim daha anlamlı olsun.

Şimdi konumuz anti emperyalizm. Anti emperyalist mücadele içiinde emperyalist işbirlikçileri ile ya da kendisi emperyalist bir karakter alabilmek için pazar ugruna mücadelede yer alan bir kurumla ittifak içinde olunabilir mi.

Yani buarada püf noktası şudur. Genel olarak emperyalizme karşı mı mücadele içindeyiz, yoksa emperyalistler arası bir pazar kavgasının mı safındayız.

Genel olarak emperyalizme karşı isek hedefimizde ordu ve devlet olmak zorundadır, çünkü bunlardan başka işbirlikçi görülmüyor. Ama yok paylaşım kavgasında isek o zaman anti emperyalizmden bahsetmemek gerekiyor.

saygılarımla

Khaos
01-09-2009, 22:29
sayın mollock
cemaat ve ordu arasında varsaydığınız çatışma gerçekçi değil.
bu sistem dışı toplulukların sistem içine dahil edilmesi operasyonudur.
ılımlı islam olası radikal islamın alternatifidir,yoksa kemalizmin değil.olaya tersten bakıyorsunuz.türkiye modeli şu an iran modeline alternatif olarak arap dünyasına pompalanmaktadır bir diğer yandan.gerilim köklü değil anlaşmalıdır.bunu da dikkate alın.
şu anmüslümanlar tamamen sistem içidir ve her ytürlü anti sosyalist oluşumun bir numaralı destekçisidir.buda kapitalizmin yan amaçlarından biri olarak kotarılmıştır.ordunun bu durumdan rahatsız olduğunuda hiç sanmıyorum.

boğaziçi
01-09-2009, 22:32
sayın boğaziçi
bununla ne kastettiğimi anlamaktan bu kadar aciz olamazsınız ya.
beni iyice dumur yaptınız.siz bayağı düşünme ve anlama özürlüsü çıktınız.
mollochun beş dakika içindeki keskin dönüşünü işaret ediyorum o cümleyle.
bundan sonra esprilerime tefsir de mi yazayım sizin anlama kapasitenizi hesab ederek.
:moony: sizin bulundugunuz mertebeye ve anlama kapasitesine ulasmam mumkun degil, lutfen kusuruma bakmayiniz, ben nacizane anlama ozurlusuyum...

aydoe
01-09-2009, 22:38
ABD’nin BOP Görevlisi Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, başbakanlık koltuğunu işgal ettiği sırada, 3 Nisan 2003 günü ABD Dışişleri Bakını Powell ile “2 sayfa ve 9 maddelik gizli bir antlaşma yaptığını” gazeteci Sedat Sertoğlu’na itiraf etmişti (Bkz. Vatan, 24 Mayıs 2003).
http://www.ip.org.tr/lib/pages/detay.asp?goster=haberdetay&idhaber=614 (http://www.ip.org.tr/lib/pages/detay.asp?goster=haberdetay&idhaber=614)

Ordusuz devrim olmaz ,ordusuz devlette olmaz .
Sosyalistlerin de orduya gereksinimi vardır ,ordu devlet aygıtının bir aracıdır,bu aracı kimin kullandığı ve aracın kimin hizmetinde olduğu önemlidir.
İncirlik üsleri kapatılmalı Nato'dan da çıkılmalıdır ama ABD 'nin kuzey Irak'ta kurduğu ileri karakolada hayır diyebilmeliyiz.
İncirlik üstlerine karşı çıkarken Amerikan şemsiyesi altında ABD ye ileri karakol görevi yapacak Amerikan projelerine de destek vermemeliyiz.

dilaver
01-09-2009, 23:20
İncirlik üsleri kapatılmalı Nato'dan da çıkılmalıdır ama ABD 'nin kuzey Irak'ta kurduğu ileri karakolada hayır diyebilmeliyiz.

Çok güzel

Peki buna karşı çıkan bir ordu anti emperyalist olabilir mi. Hemen her konuda net sitesinde görüş belirtebilen , Cumhurbaşkanlıgı seçimlerine kadar her şeye müdahale etmeye kendisini yetkili sayan TSK bu konuda en ufak bir görüş belirtmiş midir.

TSK nın anti emperyalist oldugunu neye göre belirleyecegiz. Ama net sorularıma yuvarlak degil de net cevaplar aramaktayım. Aksi yazılmasa da olur.

Kimse çocuk degil. Nato'dan çıkmayı savunmayan bir ordu ant emperyalist olamaz.

Şayet olamazsa o halde anti emperyalizme gelelim.

saygılarımla

aydoe
02-09-2009, 00:42
Orduyu devletten niye ayırıyorsunuz ki!
T.C devleti anti-emperyalistmiki ordusu anti-emperyalist olabilsin?
Emperyalizme göbekten bağlıyız maalesef.

dilaver
02-09-2009, 00:45
Orduyu devletten niye ayırıyorsunuz ki!
T.C devleti anti-emperyalistmiki ordusu anti-emperyalist olabilsin?
Emperyalizme göbekten bağlıyız maalesef.

O halde aydoe

Buradan şu çıkar. Antiemperyalist mücadele orduya ve devlete karşı verilmelidir.

Mutabık mıyız.

saygılarımla

aydoe
02-09-2009, 00:50
Değiliz sevgili Dilaver Anti emperyalist mücadele küresel emperyalizme karşı verilmelidir.
Bizim orduya ve devlete karşı vereceğimiz mücadele ise ordumuzu halkın ordusu devletimizi ise demokratik Türkiye devleti yapmak için olacaktır.
saygılarımla

dilaver
02-09-2009, 00:55
Sevgili aydoe

Buradan şu çıkar

Şayet var olan ordu emperyalizmin işbirlikçisi ise, o halde yeni bir halk ordusuna gerek vardır ve var olan orduyu savunamayız.

Bak işte şimdi yoldaşlarımızın dediklerine gelmektesin. Umarım hep de böyle kalırsın. Çünkü onlar THKO demişlerdi.

saygılarımla

aydoe
02-09-2009, 01:17
Az sayıdaki çok yıldızlı apoletli dışında askerlerin çoğu zaten bu halkın çocuklarıdır halk iktidara yürüdüğünde orduda birlikte yürüyecektir.

Khaos
02-09-2009, 12:53
üretim araçları üzerindeki mülkiyeti ortadan kaldırmak,iktidar denen temeli insanın insana hükmetmesi olan kokuşuk yapıyı ortadan kaldırmak için eğer halk iktidara yürürse (iktidarı ele geçirmek için değil,iktidar denen ilişki biçimini de yok etmek için) ordunun halkla birlik içinde hareket edeceğini bekleyenler tam bir yanılgı içindeler.
bu düşünce,doğayı,insanı,iktidarı velhasıl olan biten hiç bir şeyi anlayamamış olanların süslü laflarıdır.iktidar sahipleri kendi iktidarlarının üzerine tarihin neresinde yürümüştür ki.
asla örneği olmamış ve olamayacak ütopya ötesi bir yanılgı.ordu şu an egemen olan oligarşinin en güçlü sacayağıdır.egemen ittifakın koruyucusu ve belkemiğidir.
halk denen ne anlama geldiği belirsiz kavram üzerinden teori oluşturulmaz.devrimcilere kurşun sıkan faşistler de halkın içinden çıkar.daha bu ülkenin salt kapitalist değil aynı zamanda bürokratik elitist bonapartist olduğunu anlayamamış olanların yanılgısı.

Molloch
02-09-2009, 13:15
Ilımlı Islam sadece radikal/gerçek Islam'ın değil aynı zamanda Kemalizmin de alternatifidir. Ben ılımlı şeriat değil, gerçek laiklik ve vicdan özgürlüğü istiyorum. Ama Anarchist gibi kendini "tek gerçek solcu" sanan, ideoloji ile kafayı yemiş insanlara bunu anlatamazsın ki. Kemalizm ile Islam arasında derece farklı varsa, Anarchist gibi vizyonunu kaybetmiş fanatik sosyalistler ile radikal Islamcılar arasında derece farkı bile yok bence.

Ayrıca emperyalizme karşı çıkmak işin sadece tek bir boyutu. Sadece emperyalizme karşı çıkmak iyi olsaydı, Kuzey Kore'nin dünyanın en iyi ülkesi olması gerekirdi.

AYATA
02-09-2009, 14:48
İstediğiniz kadar özeleştiri yapın...1980lerden sonra...Sol söylem kullanan Kürtçü partilerin yörüngesine girdiğiniz an...Türkiyede Solu bitirdiniz...Atatürk cumhuriyetine sırt çevirdiğiniz an Türkiyede Solun masumiyetini de bitirdiniz....Bu halk Sizleri bölücülerele el ele vermiş hain olarak görüyor...buyrun anadolunun köyleri hadi gidin...orada anlatın nasıl solculuk yaptığınızı, neden pkaka yı desteklediğinizi...ama dikkat edin jandarma karakoluna yakın olunda ölene kadar sopa yemekten sizi jandarma kurtarsın...

Fabrikalarda yakınızda oraların lokallerine gidin, o fabrikaların karşısındaki kahvehanelere gidin orada anlatın İşçi kardeşlerinize...neden ayrılıkçı kürtçü partiye destek olduğunuzu neden Atatürk'ü ve kemalist düşünceyi artık red ettiğinizi...anlatın...biz sizi hastanelerde ziyarete geliriz... Özünüze dönün Özünüze...bu ülkede başı dik dolaşacak Tanınmış bir tek solcu kaldı o da Doğu Perinçek...Acaba neden.

KızıL
02-09-2009, 16:54
orda tam bir abd yanlısıdır abd emperyalizmi şuanda tsk nın içine öyle işlemiştirki, nasıl çıkar bilinmez...
siyasi alana karşı söylıyecek tek sözü olmayan ordu son dönemde halka yaptığı saçma uygulamalarlada acı çektirmekte..
son olayda 4 askeri öldüren bir komutandı..

incirlik üssünü türk askerine korutan, konya üssünde israiilli abd li pilot eğiten, bir tsk kıme ve neden hizmet etmektedir???

bol yıldızlı çelenkli apoletli amcalar sam amcaya dua etmekteler olan bu halkın çocuklarına olmakta...

saroz
02-09-2009, 19:18
Ufuk Uras, ÖDP den kurtuldu diye düşünüyorum:)

Khaos
02-09-2009, 19:38
siz ne söylerseniz söyleyin.
kelimeler hayatı belirlemez.hayatı kendi dinamikleri belirler.
bir gün her ulus kendi bağımsızlığını kazanır.o gün sizin yüzünüzün alacağı rengi düşünerek keyifle yazdıklarınızı okuyorum.ırkçılar şovenler,bağırmaya ve kendinizi deşifre etmeye devam edin.

güneşinzaptıyakın
03-09-2009, 01:20

O nedenle kimin neyi tasfiye ettiğinin pek bir önemi kalmadı,
PKK karşıtlığı nedense sürekli milliyetçi çizgiye oturtulmaya çalışılıyor, PKK'nın savunulacak bir tarafı olmayınca, ister istemez karşıtı üzerinden savunma yapmak daha kolay, milliyetçilik suçlamasıda bunun için biçilmiş kaftan.

Selamlar.

Bitti dediğin insanlar bir parti kurup 250 bin oy aldılar ilk seçimlerde ki bu bir rekordur kendi alanında. İçlerinden ayrıca emep vb. bir kaç parti daha çıkardılar. PKK karşıtlığının milliyetçilik eksenine oturtulmasının tek nedeni her iki kesimin milliyetçi söylem içinde olmasıdır ve refleks doğrudur.

Aynı düşüncedeyim.
Ama yeni düşüncelerin üretilmesinde ve ortaya konmasında DY'liler daha çok ümit veriyor. 80 öncesinde de bu farkları belli oluyordu. Dünyadaki bu değişim onlar için kabuklarını kırmanın bir fırsatı olmalı. Sağ ve sollarındaki benzer düşüncelerin baskısından sıyrılabilmeliler. Bunun içinse tek yol var, geçmişi silip atmak ve yeni bir sayfa açmak. Bunu yapabilirlerse başarılı olma şansları solun diğer fraksiyonlarından çok daha fazla. Üstelik ellerinde aşkın ve devrimin partisi var. Her ne kadar aşk da, devrim de önceki yönetimin elinde biraz yozlaşmışsa da tamiri mümkün. Sürecin başlangıcında ev toplantılarında ben legal partileşmenin doğru bir karar olduğunu, süreçten edindiğim izlenimin ise sadece aşkın partisi olabileceği yönünde olduğunu ve beni bu parti içinde düşünmemeleri gerektiği şeklinde olmuştur. Evet DY'liler her zaman tabandan gelmenin verdiği pratikle ilerici fikirler üretmişlerdir, fakat iş eyleme geldiğinde geçmiştede yönetimde olan lider kadro'nun basiretsiz yaklaşımları ve politikaları sonucunda sürecin dışında kalmışlardır.

Belkide ÖDP nin en büyük hatası ilk kuruluşundaki yaptıklarıydı. Eski solcuları bir araya getirip ve sosyalist bir parti kurma çalışması. Parti kurulduktan sonra girdiği ilk seçimlerde 250.000 yakın oy aldı, ki bu 90 lı yıllarda Türkiyede bir sosyalist parti için çok önemli bir sayıydı. Pariteye değişik bakış açıları vardı, bazıları eski devyolcuların dev-yolun çizgisinden saptığını bazıları partinin Türkiye için yeni bir açılım yaratacığını düşünüyordu. Siyaseten parti tam bir sapmalar yaşadı, ilk başta DEHAP la birlikte haraket etti, eğlemlerde DEHAP la yan yana yer aldı. Sonra Özgürlükçü sol anlayışı, Emeğin Avrupası ile birşeleceğiz tezi ile AB ye sıcak bakışı, aşkın ve özgürlüğün partisi. Son olarakta Ufuk Urasın DTP nin desteği ile meclise girmesi, burda şunu belirteğim kişisel olarak ilk oyumu Ufuk Urasa verdim. Partide eski dev-yol çizgisinde ki devrimciler partinin artık sol adına siyaset üretemediğinin farkındaydı, Ufuk Uras'ın mecliste gösterdiği başarısızlık ise buna eklenince böyle bir bölümmenin olacağı kesindi. Gerçi fiziki bölünme hala gerçekleşmedi, ama partiyi ileriki günlerde zor günler bekliyor bu kesin. Kesinlikle kuruluşta geçmişin kalıntıları üzerine liberal özlem duyan küçük bir kitlenin partiyi ele geçirmesidir pratikte yaşanan. Ayrıca kimse eski solcuları bir araya getirip bir parti kurmadı, aksine 90 sonrası hapisten çıkan yada Avrupa'dan dönen DY'liler kaldıkları yerden devam etmek istediler ve karşılarına çıkan parti kurma eyleminde herkesin 80 öncesi düşüncede olduğu izlenimi üzerine örgütlendiler. Ben şahsen bu yapılanma esnasında söylemlerin liberal bir düzlemde sürdüğünü bizzat dile geitirdim. Fiziki bölünme daha parti kurulurken yaşandı, liberal tasviyeci söylemlere uzak kalan küçük bir kitle parti dışında kaldı, ilerleyen dönemde parti dışında kalan kitle ile bir prtak söylem oluşturularak o kitlenin büyük bir kısmı parti içine çekilmişse de yeni partili kitle muhalif kanat olarak parti içinde eski gelenekten gelen bir pratikle aktif bir siyaset izleyerek, DY'cilerin beklentisine cevap veremeyen siyasetleri kullanarak liberal yolcu olan kitleyi bertaraf etmeyi süreç içerisinde başardı. Kürt hareketinin (Sadece PKK ile sınırlı) 80 sonrası milliyetçi bir çizgiye kaymış olması ve tasviyeci kanatın bu harekete verdiği destek tabanı rahatsız etmiştir elbette.

sevgili sargon çok enteresan bir yazı yazmışsın cidden ip nin milliyetçi olduğunu herkes bilir gerek porgramından dolayı gerek parti açıklamalarından gerek kızıl elmalarından üç hilalle yürümelerinden v.s ödp içerisinde de kötü şeyler olmaktaydı milliyetçilik ama olmadı! libaralizme kayıldı ufuk urasın takımı diyelim buna libaraldi ancak ödp içindeki dev yol geleneği devrimciliğinden bişey kaybetmedi aksini ispatlıyabilirmisiniz?? hadi bunu da geçtik tkp ne zaman milliyetçi oldu bunun kanıtı nedir hangi siyasi öngörünüz bunu düşündürdü sie yada tkp nin hangi yaptığı?? bunların cavabını almak isterim.... Ödp içindeki DY geleneğine bağlı kitle çok daha önceden ayrılarak yeni bir siyasi oluşuma girmiştir. Ödp liberalizm'e kaymamıştır, kurucu öğeler liberal olduğu için liberal siyaset uygulamıştır, kuruluşta bu yapılanmayı gören ve eleştiren kitle yapılanmadan uzak tutulmuştur, daha sonra partiye girip DY geleneğini hatırlatıp parti yönetiminde söz sahibi olduklarında ise geriye DY geleneğinden gelen ve farklı söylemleri olan bir kaç farklı kitle kalmıştır. İstersen TKP'nin milliyetçi söyleme kaymasını farklı bir konuda tartışalım.

rebellion
03-09-2009, 19:49
aydoe'cim, insan düsüncesine uyan bir politik partide calismali. Calismak istiyorsan buna uygun bir yer secmelisin. Bence eger sunlari dusunuyorsan, ki boyle yaziyorsun

"Cumhuriyetin tasfiyesi ;Türk ordusunun yıpratılması ,orduya güvenin sarsılması,Atatürk'ün karalanması ve Cumhuriyet kazanımlarının yok edilmesi ekseninde sürdürülmektedir."

bunlarin sosyalizm ile zerre kadar ilgisi yoktur, dolayisiyla bu gorusleri savunan bir parti sosyalist degil milliyetci bir parti olabilir. Türkiyede milliyetci partiden bol sey yok. Markette sakiz seker, politikada milliyetci partiler. Ama ille de diyorsun ki adinda sosyalist falan olsun, bize eskiden sosyalist derlerdi, o zaman saydigim gibi birincisi IP, ikinci aday TKP olabilir. Bilindigi gibi ODP icinde de yer bulma imkanin var.

aydoe'nin sorusu hangi partiyi destekledigimiz seklinde aslinda. Soru kabul edelim. Ben secimlerde ODP'yi destekledigimi yazmistim. Aslinda Baskin Oran'in secilmesini cok istiyordum. Kürtler büyük bir hata yaptilar. Karsisina aday cikardilar, ne yazik ki Baskin Oran kazanamadi. Bir partide calismam gerekse herhalde yine ODP'de yada eger büyük bir sosyal demokrat/sosyalist parti kurulursa orda calisirdim, EMEP de ters degil, ama boyle bir niyetim hic yok. Kendimi devrimci olarak tanimlamadigim icin ihtilalci partilere de sicak bakmiyorum.

Bir insan nasıl olurda hem sosyalist olduğunu söyleyip hemde Baskın Oran, Ufuk Uras türevi adamları destekler ve bunların sosyalist olduklarını düşünür?AB üyeliğini savunan sosyalist?Emperyalist bir birliğe üye olmayı savunan sosyalistler?Gülünç olmayın lütfen.

Ayrıca ip, tkp, ödp, emep hepsini toplasanız %1'e bile yaklaşmıyor.%5 oy alan kürt ırkçısı ABD'ci AB'ci partiyi sol olarak görüyorsanız onu bilemem.Zannedersiniz ki müthiş bir sol hareket varda fraksiyon tartışmaları yapılıyor.Bu ülkede laik bir partinin %25'den fazla oy alabileceğine inanıyormusunuz?Sağcı laik,sosyalist farketmez.Hoş kendisini sağcı olarak niteleyerek aynı zamanda laikliğide savunan bir parti yokta neyse. Bizim toplum sola,sağa bakarak oy vermez.İslamcımı değilmi ona bakar.Bir yabancı sosyalist bu gibi tahlillerde bulunsa anlayacağımda sanki başka gezegende yaşıyormuşcasına yorumlar yapılması son derece tuhaf.

Birde milliyetçi partiden bol ne var demişsiniz.Bir örnek versenizde bizde bilgilensek.Ben bir tane milliyetçi parti görüyorum.Dtp dışında milliyetçi bir parti yok.Umarım sunni islam milliyetçisi tekbir ya allahu ekbercilerle 91'de zamanın dtp'sini meclise sokanları milliyetçi olarak niteleyip her önüne gelene faşist diyen şizo solcuların jargonuyla bir karşılık vermezsiniz.

Molloch
04-09-2009, 11:44
Bence hem Türk solcular hem de Kürt solcular milliyetçilikten muaf değil. İşçi Partisi, CHP, TKP milliyetçilik yapıyosa DTP ve EMEP'in milliyetçilik yapmadığını kim iddia edebilir ki? Evet, bütün dünyaya Kürt gözlükleri ile bakanlar var, nasıl bütün dünyaya Türk gözlükleri ile bakanlar varsa. Bunu söyleyince de ne faşistliğinizi bırakırlar, ne de emperyalistliğinizi.

PKK/DTP bu ülkedeki bir numaralı Amerikan yanlısı örgüt değil mi? Kendileri bile kabul ediyolar ABD ile işbirliği yaptıklarını. PKK'nın kullandığı silahlar bile ABD üretimi. Liberaller ve AKP zaten Amerika'ya tapıyorlar. Geriye kim kalıyor ki? TSK, ABD ile zıtlaşıyor derken kastettiğim bu. TSK emperyalizme hiç hizmet etmedi diyemeyiz. Ama TSK'nın şu andaki düşmanları emperyalizme çok daha ateşli hizmet ediyorlar diyebiliriz.

Not: Rebellion'un dediklerine katılıyorum. Ben önceliklerimi iyi biliyorum. Benim için Islamcılara karşı mücadele etmek, emperyalistlerle mücadele etmekten daha önemli. Düşünsenize, ABD'yi neden eleştiriyorsunuz? Kapitalist ve yağmacı, eşitlikten uzak bir sistem olduğu için değil mi? Peki Islamcılardaki kadın düşmanlığı, bilim düşmanlığı, azınlık düşmanlığı ve yağmacılık ne olacak? Afganistan'da yaşasanız, sırf ABD ile çatışıyo diye Taliban'ı destekler miydiniz? Sizi bilmem ama ben desteklemem.

Tabii ki Türkiye'de böyle bir ikileme düşmeye gerek yok çünkü Islamcılar zaten emperyalist, bknz: AKP

hako
04-09-2009, 22:45
Orduyu duruma çare görmek kadar zavallıca olan tek şey orduya düşman olmaktır.
Ve burada da , aynen bunu görebiliyoruz.