Orijinalini görmek için tıklayınız : İsa Mesih: Barış değil Kılıç Getirmeye Geldim !
34«Yeryüzüne barış getirmeye geldiğimi sanmayın! Ben barış değil, kılıç getirmeye geldim. 35 (http://www.incil.com/doc/incil_html/Mt.Dipnotlar.html#10:35)Çünkü ben oğulla babasının, kızla annesinin, gelinle kaynanasının arasına ayrılık sokmaya geldim. 36`İnsanın düşmanları, kendi ev halkı olacaktır.' 37Annesini ya da babasını beni sevdiğinden çok seven, bana layık değildir. Oğlunu ya da kızını beni sevdiğinden çok seven, bana layık değildir. Matta-10
30«Benden yana olmayan bana karşıdır. Benimle birlikte toplamayan dağıtıyor demektir. 31 Matta-12
Tanrı=Sevgidir sloganını şiar edinen Hıristiyan arkadaşların İsa Mesih’in yukarıdaki sözlerini nasıl yorumladıklarını merak ediyorum ?
Bizleri sevene kanıyla günahlarımızdan özgür kılarak Tanrı ve Babası için bizleri bir rahipler krallığı yapan İsa Mesih’e Ona çağlar çağınca yücelik ve güçlü egemenlik olsun! Vahiy–1
Ayrıca merak ettiğim bir nokta daha var:
Hristiyalık ilk zamanlarında barışçı ve mazlum bir karakter sergiliyorken sonra ne olmuş da işi Haçlı seferlerinde Müslüman avına dönüştürecek kadar ileri götürmüş ?
Beni tespitim kısaca şu:
Devlet otoritesine sahip olmayan din barışçı
Devlet otoritesini elegeçiren din ise baskıcı karakterlidir.
Beni tespitim kısaca şu:
Devlet otoritesine sahip olmayan din barışçı
Devlet otoritesini elegeçiren din ise baskıcı karakterlidir.
Sanki başka bir dini çağrıştırıyor bu bana ...
Birader bunların hepsi aynı tornadan mı çıkma? İnsan biraz yaratıcı olur ...
Muhammed de nedense Medine'ye göçten (Hicret) sonra alıverir kılıcı eline. Yoksa Medine'lilerle bir anlaşma mı yapmıştır?
A.
Yine bir çarpıma daha!Gerçekleri açıklayalım.MESİH İSA burda savaş getirdiği mesajını vermiyor.RABBİN sözünün,yolunun ailenle aranı kılıç gibi ayıracağını söyler.Örneğin ben imanlı olursam ailem tepki gösterir.Dışlarlar.Rabde bunu kastediyor zaten!Haçlı seferlerinin İSEVİLİKLE alakası yoktur.Orda dini sömürge için kullandılar alet ettiler çıkarlarına.Zaten Kutsal Kitabı ve RAB MESİH İSAYI bilen insan bunları idda etmez.
Yine bir çarpıtma daha!Gerçekleri açıklayalım.MESİH İSA burda savaş getirdiği mesajını vermiyor.RABBİN sözünün,yolunun ailenle aranı kılıç gibi ayıracağını söyler.Örneğin ben imanlı olursam ailem tepki gösterir.Dışlarlar.Rabde bunu kastediyor zaten!Haçlı seferlerinin İSEVİLİKLE alakası yoktur.Orda dini sömürge için kullandılar alet ettiler çıkarlarına.Zaten Kutsal Kitabı ve RAB MESİH İSAYI bilen insan bunları idda etmez.
sn paolo,
Dikkat ederseniz orada yorumsuz bir soru sormuşum. Çarpıtmayı bence siz yapmışsınız. Çünkü İsa Mesih'in sözleri çok açık: Ben barış getirmeye gelmedim... Muhammedin kitabında da buna benzer ayetler var:
Ey iman edenler! Eşlerinizden ve çocuklarınızdan size düşman olanlar da vardır. Onlardan sakının. (Tegabün-14)
De ki: "Eğer babalarınız, çocuklarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, aşiretiniz, kazandığınız mallar, az kâr getireceğinden korktuğunuz ticaret ve hoşunuza giden evler, sizlere Allah'tan, O'nun Resûlü'nden ve O'nun yolunda cihad etmekten daha sevgili ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleyedurun. Allah, fasıklar topluluğuna hidayet vermez. (Tevbe-24)
Görüldüğü gibi dinler insanlığa barış getirmek bir yana en yakın akrabayı bile birbirine düşman edecek karakter taşıyor.
Siz ateistlerle ile müslümanları aynı kefeye koydunuz ama; aslında siz dindarlar aynısınız farkında değilsiniz :)
Öncelikle bu ayetin abartılı olduğunu ben kabul ediyorum. Kutsal Kitaplar çoğu zaman sert, keskin abartılı bir dil kullanmış benzetmeler yapmıştır. Benzetmelerin yapılması insanların üzerinde düşünmesi için gereklidir. Kutsal Kitaplardaki pek çok ayet açıktır ancak açık olmayanların üzerinde düşünülmesi gerekir. İşte bu sayede insan kendi karakterini de anlar. Yorumlar her Hristiyanda farklı olabilir. Siz öncelikle kendi yorumunuzu yapın sinner. Yorumunuz büyük ihtimalle olumsuz olacaktır. Hatta ne saçma diyeceksiniz. Ancak bu da tabi sizin yorumunuzdur. kabul edilemez değil.
Mesih kendini dünyadaki herkesten fazla sevmemizi istiyor. Neden çünkü o bizce TAnrı ve insan arasında köprü olan kişi. O insan özünü ve Tanrı sözünü bir arada tutan kişi. O kurtarıcı. elbette bu sevgi bilinçli olmalıdır. Ben Mesih İsa'yı gerçekten seviyorum(Tanrıya şükürler olsun:)) İsa'yı yaşam merkezinize koymanız gerekmektedir. Bu da ailenizi dostlarınızı hatta bazen kendinizi ikinci plana atmanızdır. (gerçi bunu kimse yapamıyor pek) Mesela ben bu şekilde yorumladım. Ancak elbette sizin sorunuzda sizin yanıtlarınız her şeyden önemlidir.
Haçlı seferi... Kardeşim lütfen bununla gelmeyin. Bunu asla desteklemiyoruz. Bakın ben Protestanım. Katolik ve Ortodoks Kiliselerini bu noktada çok yanlış görüyorum. Protestanlık niye çıkmıştır sizce... Çünkü bu yapılanlar eleştirildi. Kutsal Kitaba dayalı bir anlayış istendi. Yalnızca Kutsal Kitaba... Çünkü Katolik ve Ortodokslarda Kutsal Kitap kadar kilise de önemlidir. Bizce ise değildir. Kutsal Kitap Kutsal ruh ve sizin aklınız. Haçlı seferleri zaten Mesih İsa adına savaş açtığından Katolik ve Ortodoks kiliselerinin tarihteki en büyük hatasıdır. İncil bellidir. cihat için savaşda dahil her türlü savaş yasaktır. Ancak bu uygulanmıyor. Ben bu konuda üzgünüm. Ancak bunun kendimle bir ilgisini görmüyorum. Klişeye kaçıp onlar Hristiyanlığı bilmiyor yanlış uyguluyor da demek istemiyorum ancak bir inanışta öğreti bellidir. Siz alırsınız ya da almazsınız. Ya da belki aldığınızı sanıp hata yaparsınız. Katolik ve Ortodoks kardeşlerime bir şey demek istemem elbette. Ancak onlar da herhalde kiliselerinin tarihindeki bu büyük hatayı kabul ediyorlardır.
Sevgilerle...
Mesih kendini dünyadaki herkesten fazla sevmemizi istiyor. Neden çünkü o bizce TAnrı ve insan arasında köprü olan kişi. O insan özünü ve Tanrı sözünü bir arada tutan kişi. O kurtarıcı. elbette bu sevgi bilinçli olmalıdır. Ben Mesih İsa'yı gerçekten seviyorum(Tanrıya şükürler olsun:)) İsa'yı yaşam merkezinize koymanız gerekmektedir. Bu da ailenizi dostlarınızı hatta bazen kendinizi ikinci plana atmanızdır. (gerçi bunu kimse yapamıyor pek) Mesela ben bu şekilde yorumladım. Ancak elbette sizin sorunuzda sizin yanıtlarınız her şeyden önemlidir.
Halelujah.
Neden Tanrı yada İsa mesih kendini ikinci plana atmıyor, neden eşitlikçi değil, neden hep fedakarlığı insanlardan bekliyor, kardeşim bi adım da o atsın, hep bana, rab bana.
Diyeceksin ki her şeyi o verdi. Bana mı sordu verirken, belki almayacaktım.
Verdiyse bile buna kaşıkla verip sapıyla gözünü çıkarmak denir.
Kimileride inithar ederek "al atını, EDİT tımarını" diyor zaten.
Selamlar.
Sinner çarpıtan sensin.Ok?Herşey göründüğü gibi değildir.Bazen kelimenin görünmeyen kısmınada bakmak lazım!Hep istediğiniz şekilde görüp anlıyorsunuz!Vesper kardeşimde açıklamış zaten.Birşey sormak istiyorum.Hani idda ediyorsun ya.Güya savaş getirdi.Nerde kılıç kullanmış peki?Gösterebilir misin?Hayatında!Fedarkalığı zaten MESİH İSANIN kendisi yaptı.Günahlarımızı,suçlarımız O yüklendi.Ödedi.Bundan büyük fedakarlık olur mu?MESİH İSA sadece itaat ve iman bekliyor.
Bu arada İSEVİ olmak İSEVİLİK çok farklı!İsevilik din değil!Yaşama biçimi,izleme yolu RABBİ.Aynı zamanda kişisel bir ilişki RABLE.Sonuç olarak dine inanmıyoruz.Din vaay etmiyoruz insanlara.Sonsuz yaşam vaat ediyoruz.
Paolo,
Ben sadece inandığınız İsa Mesihin sözleri ile savunduğunuz yaşamı arasındaki çelişkiyi ortaya koyuyorum...
Öte yandan inandığınız ve mutlak bir gerçekmiş gibi savunduğunuz şeyler bana pek mantıklı gelmiyor. Daha doğrusu aklım almıyor bu gibi şeylere nasıl inanabiliyorsunuz. :confused:
İsa Kudüse kıral olmaya kalkmış ama bu başarısız bir devrim olmuş. Düşmanları olan Yahudiler tarafından Romalılara şikayet edilmiş suçlu bulunup çarmıha gerilerek idam edilmiştir.
İsanın ölümünün gerekli olduğu, o ölmese insanlığın günahının bağışlanmayacağı, onun hayatını insanlığın kurtuluşu için feda ettiği gibi şeyler... onun takipçilerinin sapkın yorumlarından ibarettir.
Şimdi bir soru:
İsa Mesih, incilde devamlı anlatıldığı gibi ölmeye o kadar gönüllüydü de niye ölmeden önce Rabbine şu şekilde yakardı ??
Eloi, Eloi, lama sabaktani ?
(Tanrım, Tanrım beni niye bıraktın !!) Markos-15
''Günahlarımızı,suçlarımız O yüklendi.Ödedi.Bundan büyük fedakarlık olur mu?MESİH İSA sadece itaat ve iman bekliyor.'' Paolo
Günahlarımızı (her neyse bu günahlar,neden günah sa) RABB yüklenmiş ve bedelini ödemiş,bizim için büyük fedakarlık yapmış Allah razı olsun Rabb'den.
Karşılık olarak ta itaat ve ona inanmamızı bekliyor.
Karşımızda bizden beklenti içinde olan fedakar bir Rabb var.
Rabbin neden bizden beklentileri var karşılık beklemeden de bazı fedakarlıklar yapılabilmeliydi.
Sinner iddaların çok saçma.MESİH İSA kurtuluşu ve peygamberlerin dediklerini tamamlamak için son kez geldi kudüse.MESİH İSA Mezmur 22'den alıntı yapıyor.Peygamberlikleri tamamen gerçekleştirmiş oluyor!Sapkın varsa senin gibiler olduğu muhakkak.Nasılda kafana göre yorumluyorsun ama.RAB senni gibilerden bizi ve tüm İmanlıları korusun!Aydoe öyle demekle işler bitmiyor.İman etmediğin sürece hiçbir işe yaramaz!Bekleti vs'de yok.Günahından kurtulmanı istiyor.Sonsuz yaşama kavuşmanı istiyor.Yoksa idda ettiğin gibi değil!
Sinner çarpıtan sensin.Ok?Herşey göründüğü gibi değildir.Bazen kelimenin görünmeyen kısmınada bakmak lazım!Hep istediğiniz şekilde görüp anlıyorsunuz!Vesper kardeşimde açıklamış zaten.Birşey sormak istiyorum.Hani idda ediyorsun ya.Güya savaş getirdi.Nerde kılıç kullanmış peki?Gösterebilir misin?Hayatında!Fedarkalığı zaten MESİH İSANIN kendisi yaptı.Günahlarımızı,suçlarımız O yüklendi.Ödedi.Bundan büyük fedakarlık olur mu?MESİH İSA sadece itaat ve iman bekliyor.
Paola herhalde İsa peşin ödedi demeye getiriyorsun, çünkü o zamanlar bende dahil 7 ceddim ortada yoktu, eskilerin ödedi, bize bi kıyak geçmedi.
33Bütün ülkenin üzerine öğleyin saat on ikiden saat üçe kadar süren bir karanlık çöktü. 34 (http://www.incil.com/doc/incil_html/Mr.Dipnotlar.html#15:34)Saat üçte İsa yüksek sesle, «Elohi, Elohi, lema şevaktani» yani, «Tanrım, Tanrım, beni niçin terk ettin?» diye bağırdı.
35Orada duranlardan bazıları bunu işitince, «Bakın, İlyas'ı çağırıyor» dediler.
36 (http://www.incil.com/doc/incil_html/Mr.Dipnotlar.html#15:36)Aralarından biri koşup bir süngeri ekşi şaraba batırdı, bir kamışın ucuna takarak İsa'ya içirdi. «Dur bakalım, İlyas gelip O'nu indirecek mi?» dedi.
37Ama İsa yüksek sesle bağırarak son nefesini verdi. Matta-15
Paolo,
Adam son nefesinde Tanrı'nın kendisini terkettiğini haykırıyor.
Sen tutmuş Mezmurlar'dan alıntı yapıyor diyorsun.
Çok ilginçsin :)
Tekrar soruyorum :
Hani öğrencilerine öleceğini ve buna gönüllü olduğunu açıklamıştı.
Peki bu hayalkırıklığı ne ?
Eğer şöyle bağırsaydı haklı olurdunuz :
Rabbim sana geliyorum vs...
evrensel-insan
06-03-2009, 03:14
Saygideger arkadaslar;
MESİH İSA sadece itaat ve iman bekliyor.-paolo-
Daha cok bekler. "Bekleyen dervis, sikintidan ...mis" :p
Saygilarimla;
evrensel-insan
MESİH İSA herkes için öldü.Ama bundan yararlanabilmek içinde iman lazım.Tövbe lazım.İtaat lazım.Terketme vs yok.Tamamlama var.Peygamberliği tamamlıyor.Birçok kez söylemişti Öleceğini ve dirileceğini.Evrensel insan kendisini tarif etmiş.Evet senin aynen dediğin gibi olduğun belli(((((((
evrensel-insan
06-03-2009, 03:40
Saygideger paolo;
Ne kimseden bir iman, ne de itaat beklentim var. Ben sadece yasam ve iliskilerimin zevkini cikariyorum.
Saygilarimla;
evrensel-insan
[quote=sinner;158073]«Elohi, Elohi, lema şevaktani» yani, «Tanrım, Tanrım, beni niçin terk ettin?» diye bağırdı.
Aharkah Elohim deberit im İsa "Lama lo".
Türkçe meali : sonra tanrı İsa'ya "neden olmasın" dedi.
Bende geçici değil sonsuza bakarım.İnsan yalnız ekmekle değil RABBİN ağzından çıkan her sözle yaşar.Tanrı niye MESİH İSAYI bıraksın?Tamamlıyor orda peygamberliği!MESİH İSA zaten İsevilik inancına göre RABDİR.
MESİH İSA herkes için öldü.Ama bundan yararlanabilmek içinde iman lazım.Tövbe lazım.İtaat lazım.
Sevgili paolo,
Isa tanrinin kendisinden baska birsey degil diyorsun, sonra da bizler icin oldu diyorsun
Eger tanrinin kendisi (RAB) ise, olmesi imkansiz
Eger bizleri kurtarsin diye olduyse, tanri degildir,
Eger rabbin kendisi idiyse, bu tiyatroyu neden sahnelemis olabilir? Kendi elinde degil mi insan denen varligin yaraticisi olarak onu istedigi sekile sokmak
Eger insanin kendi iradesiyle "dogru yola girme"sini arzuladiysa, o zaman neden mesih kiliginda etki etmeye caklisti?
Tabi ki iman edersen, kendince yine kendine tatminkar cevaplar bulursun, ancak beni ve benim gibileri tatmin edebilmen icin, imanin verdiginden, biraz daha fazlasini ortaya koymak zorunda kalacaksin. Unutma ki, hangi dine inanirsa inansin, tum imanlilar, kendi inandiklarinin en dogrusu olduguna inanirlar, hatta digerlerinin inanciyla, ateistlere kiyasla, cok daha alayci ve kirici olabilirler.
Tanrı tabiki ölmez.Zaten orda ölen bedendi.Yani insanlığı öldü.MESİH İSA hem insan hem RAB.İnsan olarak öldü.Ama Tanrılığına birşey olmadı.Hipotastik ve Teolojide bunları görebilirsiniz.Sonuçta ortada suç vardı.İnsan suç işlemişti.Bedel lazımdı.Tanrıda kendisi üslendi.İnsanı bu suçtan kurtardı.
46İsa hâlâ halka seslenmekteyken, annesiyle kardeşleri geldi. O'nunla konuşmak isteyerek dışarıda durdular. 47Birisi İsa'ya, «Bak» dedi, «annenle kardeşlerin dışarıda duruyor, seninle konuşmak istiyorlar.»
48İsa, kendisiyle konuşana şu karşılığı verdi: «Kimdir annem, kimdir kardeşlerim?» 49Eliyle öğrencilerini göstererek, «İşte annem, işte kardeşlerim!» dedi. 50«Göklerdeki Babamın isteğini kim yerine getirirse, kardeşim, kızkardeşim ve annem odur.» Matta-12
Yanlış mı okuyorum ?
İsa Mesih öz annesi olan Meryemi yadsıyor...
Peki Meryemi neredeyse kutsallaştıran hristiyanlar İsa Mesih'in bu tavrına ne diyor ?
Yoksa İsa Mesih'in kendi annesinin yüceliğinden haberi yok mu ?
Şimdi paolo tutar aynı cevabı verir:
Tanrı bizden itaat ve iman bekliyor...:)
E, tamam işte itaat olsun, sabır olsun, fedakarlık olsun Meryem'de bunlar yok muydu ??
Not: Meryemi öven ayetler sadece Luka incilinde var diğer incillerde Meryeme değinilmemiş bile. Ne garip...:confused:
Tanrım Tanrım neden beni terk ettin
Öncelikle bu Tevrat'ta da öngörülmüştür. Her şey değişmez olan Kutsal Yasa'ya uygun şekilde gerçekleşmiştir.
Ancak neden böyle bir söz var?
Yorumlarımız önemlidir. Ben şöyle inanıyorum.
Bakın inancımızda Tanrı ve insan birbirlerinden uzak düşüyor çünkü günahı nedeniyle Tanrıdan ayrı düşen insan bunu seçen de insan. Ancak Mesih yani insanoğlu yani insanlığı gerçekten temsil edebilecek tek kişi bu borcu öderken bu sefer haçta insanın terkedilmişliğini gösteriyor. Sonuçta İsa'nın geliş amacı belliydi. O ödemeye gelmişti. Haçta ölen İsa'nın insan bedenidir. Bu insanlığın terk edilmesidir. Bunun sonucu İsa 3 gün cehennmede kalmış ardından dirilmiştir. Onun dirilişi de bizim doğumumuzdur. İnsanlığın yeniden doğuşudur. Her şey en başından beri belli bir plana göre gerçekleşmiştir. Mesih günahları ödemiştir. Tek gerçek İnsan olmuş insanlığı kurtarmıştır.
Sevgilerle...
46İsa hâlâ halka seslenmekteyken, annesiyle kardeşleri geldi. O'nunla konuşmak isteyerek dışarıda durdular. 47Birisi İsa'ya, «Bak» dedi, «annenle kardeşlerin dışarıda duruyor, seninle konuşmak istiyorlar.»
48İsa, kendisiyle konuşana şu karşılığı verdi: «Kimdir annem, kimdir kardeşlerim?» 49Eliyle öğrencilerini göstererek, «İşte annem, işte kardeşlerim!» dedi. 50«Göklerdeki Babamın isteğini kim yerine getirirse, kardeşim, kızkardeşim ve annem odur.» Matta-12
Sevgili sinner ne alakası var dediğinizin şimdi? Burda İsa kendisine inanan herkesin kendisine en yakın olmaya hak kazandığını söylemiyor mu? Ne yadsıması? Annesi hala annesi kızkardeşi hala kızkardeşi ancak ona inanan herkes de bu mevkiye sahiptir ve elbette bunlar derin sözler olduğu gibi almayın. Burda bir mecaz ve ünvan var.
Yoksa siz Tanrının oğlu kavramını da mı doğrudan aldınız? Eyvah ki ne eyvah o zaman. İsa'nın oğulluğu da seçilmişliği ve taşıdığı kelamıyla alakalıdır. Ya da bizim Tanrının çocukları olma hakkını kazanışımız? Elbette bunun da anlamı derin... Bunları üzerinde düşünerek hemen bulabilirsiniz aslında neden ısrarla tersten bakıyorsunuz anlamadım. HAklı olduğunuz gerçekten anlaşılmaz bulunan bazı konular olablir. Ama bu onlardan biri değil ki bu açık gayette. İnancınıza ya da inanmayışınıza asla karışmak istemem böyle anlarsanız üzülürüm gerçekten. Ancak bu büyük bir soru değil bence. Anlamı bana açık gözüküyor. Burda bir sevgi söz konusudur. Yadsıma yoktur.
Sevgilerle...
Sevgili vesper,
Dediğiniz gibi tüm bu konular inancın getirdiği bakış açılarıyla çok farklı şekillerde yorumlanabilir.
Benim inancım olmadığı için yazdığınız konularda bir yorum getirmiyorum.
Sadece anne, baba, kardeş oğul gibi temel ailevi değerlerin din tarafından bu şekilde yorumlanmasını yadırgadığımı belirtmeliyim :)
Fedarkalığı zaten MESİH İSANIN kendisi yaptı.Günahlarımızı,suçlarımız O yüklendi.Ödedi.Bundan büyük fedakarlık olur mu?MESİH İSA sadece itaat ve iman bekliyor.
Sayin paola ,isa nasil günahlarimizi yüklendi?kimlerin hangi günahlarini yüklendi?bu mantiga göre besikdeki cocuk bile günahkar,daha yeni dogmus bir bebeyin ne gibi günahi olabilir?.
Isa bizim günahlarimizi yüklendi sözü,kafami bayagi kurcaliyor,burayi biraz genis anlatabilirmisin?.saygilar
Selamlar,
Hristiyan arkadaşlar, bu sizin İsa Mesih vaziyetinde bir gariplik var.
Şimdi diyorsunuz ki İsa Mesih Rab'dir, yani yaratandır. İsa Mesih, tüm insanların günahlarını yüklenmiş ve insanlar için ölmüştür. Sonra da Rab olarak dirilmiş ve göğe yükselmiştir.
Umarım buraya kadar doğru anlamışımdır. Eğer yukarıdakiler yanlışsa aşağıyı hiç okumayın.
Gelelim garipliğe: Rab, İsa olarak yeryüzüne iniyor. İnsanlara "hepiniz günahkarsınız, ama ben sizin bu günahlarınızı üstlenip sizin için öleceğim" diyor. Ve ölerek aslına dönüyor yani tekrar tanrı oluyor.
Benim anladığım kısacası tanrı İsa olarak yeryüzüne inmekle hepinizi borçlandırıyor ve hayat boyu size bu borcu ödetiyor, kendisinin ise kaybettiği hiçbirşey yok. Bu nasıl alış-veriş?
Valla ben sizin yerinizde olsam ömür boyu bir "kazıklanmış olma" hissi ile yaşardım.
A.
havarilerini yaratamayan isa'nın yeri tarih değil,tımarhanedir...
cemil meriç
paolo,
Sahislara hakaret iceren iletiler tuzugumuze aykiridir. Mesajiniz tarafimdan silinmistir.
Iyi bir hristiyan gibi davranip, yuzunuzu obur tarafa cevireceginizi umit ederdim. Rab- Isa kendini koruyabilir, sizin hakaretlerinize de cok uzulmustur bana kalirsa....
Sevgili vesper,
Dediğiniz gibi tüm bu konular inancın getirdiği bakış açılarıyla çok farklı şekillerde yorumlanabilir.
Benim inancım olmadığı için yazdığınız konularda bir yorum getirmiyorum.
Sadece anne, baba, kardeş oğul gibi temel ailevi değerlerin din tarafından bu şekilde yorumlanmasını yadırgadığımı belirtmeliyim :)
Hmm... Anladım:) Olabilir yorumlarınız da elbette farklılıklar bulunabilir. Sonuçta siz bu öğretilere inanmıyorsunuz. Ben bu olayın sadece bizim tarafımızdan nasıl anlaşıldığını göstermek istedim. Bu şekilde inanıyoruz. Bölücülük olarak görmüyoruz. Tanrının çocukları olmak da aynı şekilde. Ancak sizin de bu şekilde yorumlamanız size ait bir şeydir. Karışılamaz. Ben sadece Hristiyan öğretisindeki yerini göstereyim de sonra aradan çekileyim:) Sonuçta sizin aklınız sizin duygularınız...
Sevgilerle...
Sayin paola ,isa nasil günahlarimizi yüklendi?kimlerin hangi günahlarini yüklendi?bu mantiga göre besikdeki cocuk bile günahkar,daha yeni dogmus bir bebeyin ne gibi günahi olabilir?.
Isa bizim günahlarimizi yüklendi sözü,kafami bayagi kurcaliyor,burayi biraz genis anlatabilirmisin?.saygilar
Yeni doğmuş bir bebeğin günahı yoktur. Ancak siz bu bebeğe bakarak bir günahkar daha doğdu diyebilirisiniz ancak neden?
Her insan hayatı boyunca mutlaka günah işleyecektir. Mutlaka yanlış bir şey yapacaktır. Hiç kötü bir şey yapmadım diyen var mı? Her doğan çocuğun ilerde bir günahkar olacağı kesindir. Bebekken masumdur bu çocuk ancak büyüdükçe masumiyetini kaybetmeye başlar. Günah yolu burda açılır.
Günahları yüklenmek... İnancımıza göre Tanrı ve insanı ayıran günahlardır. İk insanın günah işlemesi yüzünden insan ve Tanrı ayrı düşmüştür. Günah işleme Adem ve Havva sayesinde tüm insanlığa da geçmiştir. Çünkü hepimizin onlardan geldiğine inanıyoruz. Eğer Adem ve Havvanın masumiyetleri bozulmuşsa bu onların çocukları içinde geçerlidir. Her insan günah işlemeye yatkındır. Ancak bu şekilde Tanrıyla uzak düşer. Mesih bizce en başından beri plana dahildir. O insan ve Tanrı arasında olacak bir köprüdür. Tanrısal ve insan özüyle dünyaya gelerek Kurtarıcı görevini üstlenmiştir. İnsanlığın günahlarını çarmıhta ödemiştir. Ölmüş ve 3 gün sonra dirilerek bir doğuşun başlangıcı olmuştur.
Şimdi İsa Mesih'e inanınca günahlarınız bağışlanmış ve cennet garantisini almış mı oluyorsunuz? HAYIR. Bu noktada İsa Mesih'i örnek almaya ve hayatınızı doğru bir şekilde sürdürmeye zorunlusunzudur. İsa Mesihçi HRİSTİYAN olmak demek İsa 'yı izlemek demektir. Ona inanıp onu izlemek demektir. Ancak günahlı bir insan olduğunuzdan mutlaka günahlarınız olacaktır işte bunlarda Mesih tarafından ödenmiştir. İsa inanan insanlar için bir temsilci olacaktır. Ona insanoğlu da deriz. Çünkü bizce insanlığı gerçekten temsil edebilecek tek kişidir.
Sevgilerle...
Selamlar,
Hristiyan arkadaşlar, bu sizin İsa Mesih vaziyetinde bir gariplik var.
Şimdi diyorsunuz ki İsa Mesih Rab'dir, yani yaratandır. İsa Mesih, tüm insanların günahlarını yüklenmiş ve insanlar için ölmüştür. Sonra da Rab olarak dirilmiş ve göğe yükselmiştir.
Umarım buraya kadar doğru anlamışımdır. Eğer yukarıdakiler yanlışsa aşağıyı hiç okumayın.
Gelelim garipliğe: Rab, İsa olarak yeryüzüne iniyor. İnsanlara "hepiniz günahkarsınız, ama ben sizin bu günahlarınızı üstlenip sizin için öleceğim" diyor. Ve ölerek aslına dönüyor yani tekrar tanrı oluyor.
Benim anladığım kısacası tanrı İsa olarak yeryüzüne inmekle hepinizi borçlandırıyor ve hayat boyu size bu borcu ödetiyor, kendisinin ise kaybettiği hiçbirşey yok. Bu nasıl alış-veriş?
Valla ben sizin yerinizde olsam ömür boyu bir "kazıklanmış olma" hissi ile yaşardım.
A.
Hmmm. Mesih yani Oğul Baba'yla(özle) dünyadayken eş olmadığını belirtmiştir. Kendisi dünyadaylen aynı zamanda bir insandı Tanrıya dua etmiştir.
Mesih'in gelişi baştan beri planlıdır. Tanrısal ve İnsani özüyle Tanrı ve insan arasında köprü olacağı kesindir. İnsanlığı kurtarmak için yeryüzüne gelip ölüyor ve ardından diriliyor.
Bu şekilde bizim kaybımız ne anlamadım ama. Bu sayede biz Tanrının çocukları olma hakkını kazanyoruz. Ona layık davranmak için hayatımıza çeki düzen veriyoruz. Mesela bizim inancımızda iyilik yap cennete git diye bir mantık yok. Ancak niye iyilik yaparız. İsa Mesih'i örnek alıyoruz. Vicdanımızın sesini dinliyoruz. Bu bir çıkar ilişkisi değil yalnızca bir sonuç benim için.
Tanrının bize ödettiği borç ne? Bize sadece doğru düzgün davranın diyor. Mesih'i örnek alın diyor. Şimdi ne açıdan kazıklanmış olduk?
Sevgilerle...
sevgili vesper,
şu ilk günah olayı nedir ?
Havva'nın Ademe yasak ağaçtan elma ikram etmesi midir ?
Yoksa Tanrı'nın Adem'e eş olarak yarattığı kadınla cinsel ilişkiye girmesi midir ?
Eğer ki kasıt cinel ilişki ise Tanrı Adem ile Havva'nın böyle bir temas kuracağını önceden biliyordu demekki şeytanı kullanarak ikisine bir tuzak kurdu ??
Gelelim hristiyanlıkta asla anlamadığım iki kavrama:
Günah
Kurtarılmak...
Bu arada vesper'in anlamı nedir merak ettim :)
İlk Günah ademle havvanın yasak meyveyi yemeleri sonucu olmuştur.Günah isteyerek ve bilerek Rabbin istemediği,hoşlanmadığı eylemleri yapmaktır.Kurtarılmak ise MESİH İSANIN bizi asli günahtan kurtarması ve sonsuz yaşama ulaştırmasıdır.Vesper kardeşim RAB seni bereketlesin.
paolo kardesim,
Tanri- Rab bizi planlayip yaratan degil mi?
Kendi yarattigi bir varliga, itaat etmesini programlamis olsaydi, onlar cennette kalacak, biz ise Isiz inanirlarin teorisine gore) hic var olmayacaktik.
Adem ile Havva anababamiz, bence haksiz olarak tanrinin gazabina ugramistir; Ustelik o kadar bagislayici, iyiliksever bir tanrinin, daha ilk hatalarinda kendi planlayip yarattigi varliklara verdigi ceza hic de oyle bir intiba birakmadi bende; Ya tanri haksiz, ya da hepsi hikaye.....Hele Ademle Havvanin sucunu, gelecek nesillere mal etmek, hangi adalete sigar sana sorarim? Ben bir suc isleyecegim, ve bundan benim hala dogmamis cocuklarim yargilanacak; olur mu hic oyle birsey? Birakin tanriyi, insana bile yakismaz boyle bir adaletsizlik...
RAB insana özgür irade verdi.Kendisi seçmesini istedi doğruyu.Zaten sınavın ne anlamı kalırdı.Günah bulaşıcı hastalık gibi diğer insanlarada bulaştı.Üstelik ademle,havva tövbe etmediler.Örnek verecek olursak işçinin biri gidiyor.Patrona küfrediyor işsiz kalıyor.Evdede ailesi var.Adamın yüzünden aileside yanıyor.Kurunun yanında yaşta yanar.
RAB insana özgür irade verdi.Kendisi seçmesini istedi doğruyu.Zaten sınavın ne anlamı kalırdı.Günah bulaşıcı hastalık gibi diğer insanlarada bulaştı.Üstelik ademle,havva tövbe etmediler.Örnek verecek olursak işçinin biri gidiyor.Patrona küfrediyor işsiz kalıyor.Evdede ailesi var.Adamın yüzünden aileside yanıyor.Kurunun yanında yaşta yanar.
İşte anlayamadığınız şu ki dünya tamamen insanların kurallarıyla işliyor..Eğer dediğiniz gibi hikmetli bir Rab olsa kurunun yanında yaşı da yakmaz..Dünya kötülükler tarafından işgal edilemez..Sizin değiminizle -şeytan-galip gelemez..Rab'dan daha güçlü bir şeytanla karşı karşıyasınız farkında mısınız?..Allah kendi yarattığı şeytanla baş edemez durumda..Komik ..
Dünya kendi isteğiyle RABDEN ayrıldı.Birde bahsettiğin olaylar asli günahtan geliyor.Şeytanda ortalığı karıştırmaya çalışıyor oda ayrı.RAB şeytana her zaman hükmeder.Şeytan ona birşey yapamaz.Zaten hep kaçar ONDAN.
paolo, dinin mantigi yok ettigini acikca ispatliyorsun cevaplarinla.
Örnek verecek olursak işçinin biri gidiyor.Patrona küfrediyor işsiz kalıyor.Evdede ailesi var.Adamın yüzünden aileside yanıyor.Kurunun yanında yaşta yanar.
Patron tanri, RAB.
Hasan Huseyin degil,
bu dedigini onlar yapsa, yani Hasanlar, Huseyinler, onlara da yakismaz hakkettigi bir kufur yuzunden butun ailesini acliga mahkum etmek. Hak ettigi diyorum, cunku insanin deli olmasi gerekir durup dururken patronuna kufretmesi icin.
Eger kurunun yaninda yas yaniyorsa, buna ilahi adaletsizlik denir, Hekes kendinden mesul olmalidir, benim gunahimi oglumun cekmesi eger tanrinin ilahi takdiri ise, ben oyle bir yaraticiya saygi gosteremem, gosterene de supheyle bakarim.
RAB insana özgür irade verdi.Kendisi seçmesini istedi doğruyu.
Burada bir mantık hatası var: Rab insana özgür iradeyi niye verdi? Seçelim diye. Madem seçimimizden hoşnutsuz olacaktı niye böyle bir hak verdi. Rab bizi niye sevmiyor? Biz onun yarattığı kullar değil miyiz? Başkasını seçmemizi istemediyse (yani başkasını seçtik diye ceza verecekse) niye seçim hakkı?
A.
Mesih'in gelişi baştan beri planlıdır.
Yani Rab üçkağıt açmış ve tüm insanlığı borçlandırmış.
A.
İlk Günah ademle havvanın yasak meyveyi yemeleri sonucu olmuştur.Günah isteyerek ve bilerek Rabbin istemediği,hoşlanmadığı eylemleri yapmaktır.Kurtarılmak ise MESİH İSANIN bizi asli günahtan kurtarması ve sonsuz yaşama ulaştırmasıdır.
Şu Tanrı hakikaten yarattığı insana karşı çok merhametliymiş.
Bir elma yüzünden bize neler etti neler....
Al elmanı kafana çal demek lazım :D
Öte yandan şu asli günah neymiş merak ettim.
İncilin 4 kitabında nerde geçiyor şu meşhur asli günah ??
Sonuçta yapabilirler.Vartor inanmayanın bol bahanesi olurmuş!Özgür irade diyorum.Hoşnut olmamasının sebebi ONU dinlememiz ONA isyan etmemizden kaynaklanıyor.Ne malum kabul edeceğin?Zatende etmedi insan.
Sinner mesela elma değildi.İtaatti.Ağaç RABBİN sözünü simgeliyor.Yani insan RABBE isyan ediyor.Onu dinlemiyor.Mesele o değil!Yeni Ahitte dolaylı olarak geçiyor.Yuhanna kitapçığında mesela.
Neden kabul edilme ihtiyacini hissetsin ki Rab? Siradan birinden bahsetmiyoruz, kainatin, dunyanin insanin yaratiicisi bu.Boyle bir ihtiyaci ancak insan karakterinde biri isteyebilir.. Zaten asirlardir kralliklar kurulmus, krallar ayni Rab gibi, kendilerine itaat edilmesini istemis, etmeyenleri pisman ettirmislerdir. Tamamen insani olan bir his, din yaraticilari tarafindan bir ilahi guce mal edilmis. Isin acikli tarafi, iman edenler, en ufak mantik kirintisi biramayan bu beyiin yikamadan siyrilip, bu sacmaliklara dur diyememis; Demeye calisanlar da zaten asirlardir, sanki Rab kendi beceremezmis gibi, yakilarak veya iskencelerle oldurulmus.
Sevgili paolo.
Inanmayan degil, inananin bol bahanesi oluyor imanin zorlamasiyla; Daha once de kac defa tekrarladik; neden senin inandigin en dogrusu da digerlerininki degil hic dusundun mu? onlar da kendi inanclari en dogrusu diyor, ayni senin dedigin gibi.
Paolo, inanmak seni rahatlatiyorsa inan; ancak digerlerinin de ayni gucte, Muhammed, Budha, Thor, hatta zeusa inandiklarini unutma
Bu saydiklarim gercek olduklarindan degil, sadece onlara insanlarin inandigi icin varlardi, senin inandigin da digerlerininkinden farkli degil.. farkli goren sen kendinsin, gercek oldugundan degil.
Sevgili sinner
İlk günah Tanrı ve insanın ayrı düşmesine yol açan bir kavram. Burda elma ağacı bence bir sembol. Kutsal Kitap'ta bir sürü semboller var. Yasak elma denilen şey bence Tanrının yasakladığı bir şey. Ne olduğunu bilemiyorum. Ancak anlaşıldığı kadarıyla nefse hitap eden bir şey.
Bazı arkadaşarın soruları benim de aklıma gelmişti. Mesela Tanrı nasıl yarattıklarına hükmedemiyor nasıl olur da şeytan, insanlar göz göre göre Tanrıya karşı gelip günah işlerler.
Burda şeytanın da bana kalırsa sembolik bir yönü var. Şeytan mutlak kötü değil. Şeytan da Tanrı tarafından yaratılmış kutsallığı olan bir melekti. O yalnızca Kutsal olana uymaktansa kendi isteğine uymayı tercih ediyor. Neden diyeceksiniz? İnsanlar bile bazen bile bile yanlışı seçmez mi? Doğrunun adilin ne olduğunu biliriz. Ancak yine de yanlış olanı yapmak konusunda da bir eğilimimiz vardır. Çünkü zaman zaman bize hitap eden şey yanlış olan şeylerdir. Açıkçası ben şeytan diye bir varlığın sırf Tanrıya karşıt olsun diye insanlarla uğraştığına inanmıyorum. Şeytan denen varlığın insanları zerre kadar umursamadığı ortada. Ama o bir sembol. Adem ve Havva'nın günahına neden olarak insanlığın ruhuna kendi hatasını ekliyor ancak sürekli olarak birileriyle uğraştığını düşünmüyorum. Burda şeytanın yalnızca asi bir rolünü görüyoruz. Ve yapılan davranışlar da bu yönde şeytani bir anlam kazanıyor olabilir. Şeytanlaşmaya inanırım ama şeytanın bizimle uğraştığına inanmam.
Bence Tanrının yarattıklarının hatalara düşmesi Tanrının kimseyi kendi kusursuzluğunda yaratmamış olmasıdır. Peki o zaman insanlar niye yaratıldı? Bu konuda kesin bir ifade kullanmak yanlış olur bence. Ama benim açımdan bu bir deneyimleme meselesidir. TAnrı insanları yaratıyor özgür irade veriyor ve onları bir şekilde deniyor belki de.
Ayrıca Tanrı ile ilgili bu kadar tartışmak da biraz komik bence. Her şeyden önce Tanrıyı insanlara bu kadar kızgın tanıtmak insanın mantığına da sığmaz.:) Eğer Tanrı yarattıklarına bu kadar öfkelense onları yok ederdi. Bu kadar. 7 milyar insan var. Her an herkes ne hatalar yapıyor. Tanrı bunların hepsine öfkelense insanlığı yok eder olacağı budur. Mesela siz buna göre Tanrının olmadığına inanıyorsunuz ancak ben olduğuna inanıyorum ama işin bu yönü saçma olduğundan Tanrının bize çok fazla karışmadığını ve öfkelenmediğinı düşünüyorum. Hatta bunu iddia etmek küstahlık ve kendini beğenmişliktir. Bence önemli olan insanın kendini test ettiği bu dünyadan her şeyden önce kendi kendini memnun edecek bir notla ayrılmasıdır. Vicdanınıza sığmayan bir şeyi yapmayın.
Sevgili sinner günah Kutsal Yasa'ya uygun olmayan davranışlara denir.
Kurtarılmak da günaha düşen insanların Tanrının yolladığı Mesih aracılığıyla aklanması. Tanrı ile insan günah yüzünden ayrılıyor. Bu sayede tekrar barışıyorlar.
Evet belki de masalımsı şeyler. Ama biz inanıyoruz:) Hristiyan öğretisi hristiyan olmayan herkesin kaybedeceğini söylesede ben bir şey söylemenin doğru olmayacağını düşünüyorum. Hr insan farklı koşullar altında yaşıyor. Tanrının yargısı adil olmalıdır. Ve herşeyden önce inancımıza göre o sevgiyi adilliği simgeler.
Vesper akşam yıldızı demek:)
Aynı zamanda akşam duası anlamına da geliyormuş:)
ancak ben bunlar için değil en sevdiğim isim bu olduğu için kullanıyorum.:)
Sevgilerle...
Vesper kardeşim açıklamış.Rab insanın kendi iradesiyle itaat etmesini ister.O zorba değildir.Onun insana ihtiyacı yoktur.Ama insanın mahvolmasınıda istemez.Ne buda,ne muhammed nede tao MESİH İSA gibi olamamıştır.Zaten en büyük farkından biride MESİH İSANIN kendisini TANRI olarak söylemesidir.Bu arada zeusun uydurma olduğunu bilmiyor musun?Ama RAB İSA MESİHİN varlığı ışık gibi aydınlatıyor.
sevgili paolo,
Rab insanın kendi iradesiyle itaat etmesini ister.O zorba değildir.Onun insana ihtiyacı yoktur.Ama insanın mahvolmasınıda istemez. demissin.
Iyice bir dusun, Bu sevecen, affeden sefkatli Rab, Nuh'un ailesi haric tum insanligi tufanla yok eden degil mi? Daha iki kisiyken sozunu dinletemedigi insanlarin, ne olacagini bilememis mi Rab?, Bu mu sana olumsuzluk vaadeden masal kahramani?
Ne buda,ne muhammed nede tao MESİH İSA gibi olamamıştır.Zaten en büyük farkından biride MESİH İSANIN kendisini TANRI olarak söylemesidir.Bu arada zeusun uydurma olduğunu bilmiyor musun?Ama RAB İSA MESİHİN varlığı ışık gibi aydınlatıyor.Bunlara Musa'yi dahil edememissin. cunku eski ahitte o da rabbin eli kanli elcisi.
Hakikaten algilama problemi yasiyorsun kardesim,
Ben ateistim, sen neye inanirsan inan benim kardesimsin,
Cunku benimle ayni hisleri, dertleri, sevincleri paylasansin.
Hristiyan, musluman, budist olman sana icinde yasadigin toplum tarafindan sartlandirilman sonucu, kizilderili olsaydin, Manitu diye tutturacaktin.
Zeus'a inanalar da zamaninda aynen senin rabbina inanlar gibiydi, simdi sen uyduruk diyebiliyorsun, hatta soylemesen de , buda, muhammede inanlara da uyduruk diyorsundur.
Aslinda haklisin, hepsi uyduruk, senin inandirildigin rab ve temsilcisi insan seklinde gorunen Isa da dahil olamak uzere.
Son olarak, insanlarin tumunu kardes sayan ve renk, dil, din gozetmeden hemcinslerini en cok sevebilen bence ateistlerdir. Hicbir dinin yapamadigini, birgun ateistler basaracak, sadece bir kere yasayip bir daha varolmayacagini bildigi bu dunyayi, asirlardir dinin yapamadigi yapacak, cennete cevireceklerdir.
paslıçivi
09-03-2009, 09:30
.Ne buda,ne muhammed nede tao MESİH İSA gibi olamamıştır.
bu bahsettiğin mistik kişilere inanaların da en az senin kadar inancından emin olduklarını ve senin onlar hakkındaki düşüncelerinin onlar da isa mesihin için birebir aynı olduğunu söylesem...
yazıktır insan denen canlı artık 2-3000 yıllık hurafelerin peşinden gitmeyi bırakmalı.. bundan çok değil belki de 100-150 yıl sonra senin inancın tarihe gömülecek.. tarihteki yüzlerce inancın bilimin eşliğinde tarihin tozlu sayfalarına gömüldüğü gibi..
bilim aritmetik değil geometrik bir artışla bize veri sağlıyor.. eskiden 500 yılda olan ilerleme şimdi 10 yılda gerçekleşiyor.. evrim teorisi gün geçtikçe güçleniyor.. son 100 yılda olan icatlara gelişmelere bir gözat..
internetin koca dünyayı nasıl bir küçük köy haline getirdiğini gör.. insanlar artık birbirinden bihaber bir yaşam sürmüyorlar.. herkesin herşeyden haberi var.. bu gelişmenin sonucunda inançla birlikte millet kavramı da kalkacaktır.. çünkü hiç bir anlamı yoktur.. nasıl sana hristiyan zihni giydiriliyorsa insanlara millet kimliği de giydiriliyor.. hiç bir millet diğer milletleri kendinden üstün görmüyor aynı dinlerde olduğu gibi.. Ama bu iş fanatizme doğru gittiğinde hitler gibi sapıklar milyonlarca insanın katliamına neden olyorlar.. muhammed gibi, isa gibi, musa gibi...
uyanın artık yaaa.... gerçek insan olun ve insan olmanın onuruyla yaşayın.. tüm dünya insanlığının birbirinden hiç bir farkı olmadığını görün artık..
Vartor.Asıl senin anlamanda sorun var!Önce kitabı iyice oku analiz et sonra konuş.Tufandan önceki insanların hepsi sapıtmıştı.En önemliside putperestlerdi.RAB adildirde.İşlenilen suçu göz yummaz.Musa peygamberi etme gereği etme gereği bulmadım.Oda olsun nolucak?MESİH İSA gibisi var mı sanki?Hemende bahanen hazır.Uydurmaaa.Sen öyle san.Aç tavuk kendini ambarda kalıcakmış.Gömülecek olanlar MESİH İNANCI dışındaki tüm dinlerdir.Ateizmde dahillllll.
mehmetsalih
10-03-2009, 01:13
Muhammed derki 'cennet kılıçların gölgesi altındadır' aslında kılıcı biraz sivri görürsünüz. siz barışı neyle sağlayacağınızı unutmuşsunuz. bu yüzden emperyalist ülkeler sizi kuşatmı. Kuvvet olmadan adalet sağlanamaz.
paslıçivi
10-03-2009, 08:07
Gömülecek olanlar ................dışındaki tüm dinlerdir.
ah be güzel kardeşim..
şimdi ben sana dünyadaki tüm inançlı insanları buraya getirsem..
noktalı yere herkes kendi inancını yazar... zaten öyle olmasa millet bu kadar derin uykuya dalmaz..
bu dünyada ne kadar inanç varsa o kadar da devekuşu var...
herkes kendi çukurunun üstüne çukur tanımıyor...
kafanı istediğin kadar kuma sok.. bilim her zaman olduğu senin inancını da tarihin tozlu yapraklarına gömecek..
olan sana senin gibi yaşamı ıskalayanlara olacak..
insanlık tarihine bir bak.. hatta günümüze..
insanlar binlerce yıldır nelere inandılar.. ne tanrılar yarattılar..
ne oldu.. hepsi tarihin tozlu yapraklarında şimdi.. ama insanlar böyle şeylere inanırken aynı senin gibi çok emindiler...
senin inandığın tek tanrılı dinlerin kaçacak fazla yeri kalmadı.. her geçen gün köşeye sıkışıyorlar..
yarın öbürgün kilise isa mesihin atası bir orangutandan gelmiştir derse hiç şaşırma.. çünkü bu adamlar kurdukları tezgahın devamı için daha çok oryantal yapacaklar...
sen gene şanslısın sizinkiler yavaş yavaş uyanıyor.. ama müslümanlar sizden 600 sene gerideler.. bakalım onlar ne zaman uyanacak...
kilise hiç olmazsa özür dileyip kıvırtıp ayakta kalmaya çalışıyor.. ama bizim devekuşları bu evrimi duymak dahi istemiyorlar baksana yasak üstüne yasak...
ama nereye kadar.....
mehmetsalih
10-03-2009, 09:51
Paslı sen önceye önyargıyı kır. O noktalı yere herkes dinini yazmaz. Sen dinide inacıda ne anlamışsın nede tartışabilirsin. Ben bir müslümanın ve o noktalı yere İslam değil tüm dinleride yazabiliriz. Kur'an-ı aç oku derki:'sabiiler, yehudiler ve hristiyanlarda takva sahipleri kurtuluşa ereceklerdir' sen şimdi şaşırdın değilmi? hep sokaklarda öğrenmişin dini bu yüzden dinsiz olmuşsun. Her insan Allaha inanabilir bu onun en doğal hakkı fakat bizim için en güzel din İslamdır bunu herkes kendisi içinder. Sende o noktalı yere ATEİST yazacağını unutma. Sende kendi düşünceni seviyorsun o kadar..........
paslıçivi
10-03-2009, 11:25
Paslı sen önceye önyargıyı kır. O noktalı yere herkes dinini yazmaz. Sen dinide inacıda ne anlamışsın nede tartışabilirsin. Ben bir müslümanın ve o noktalı yere İslam değil tüm dinleride yazabiliriz. Kur'an-ı aç oku derki:'sabiiler, yehudiler ve hristiyanlarda takva sahipleri kurtuluşa ereceklerdir' sen şimdi şaşırdın değilmi? hep sokaklarda öğrenmişin dini bu yüzden dinsiz olmuşsun. Her insan Allaha inanabilir bu onun en doğal hakkı fakat bizim için en güzel din İslamdır bunu herkes kendisi içinder. Sende o noktalı yere ATEİST yazacağını unutma. Sende kendi düşünceni seviyorsun o kadar..........
sevgili mehmetsalih..
pek celallenmişsin bana.. ben ateist değilim ki.. önyargı kelimesini kendine bir batır bakalım önce..
sen o noktalı yere budist yazarmısın pek insancıl kardeşim..
bu arada ben dinsiz değil imansızım..
bu arada ben dinsiz değil imansızım..
Yani bizim hakkımızdan ancak sen gelirsin :D
A.
Kur'an-ı aç oku derki:'sabiiler, yehudiler ve hristiyanlarda takva sahipleri kurtuluşa ereceklerdir' sen şimdi şaşırdın değilmi?
Mehmetsalih,
Aynı zamanda şu cümleler de inandığın Kuran'da yazıyor.
Buna ne buyuruyorsun ?
Doğrusu Allah katında din, İslâm'dır;
Kim İslâm'dan başka bir din ararsa ondan asla kabul edilmeyecek ve o ahirette de zarar edenlerden olacaktır. Ali İmran 19,85
Siz hepiniz inandığınızın tek gerçek olduğu ve diğer inançta olanların helak olacağına inanmıyor musunuz şimdi ??
Madem diğer dinler de doğruymuş o halde niye onları İslamiyete girmeye zorluyor Allah :
...din yalnız Allah'ın oluncaya kadar onlarla savaşın. Bakara-193
paslıçivi
10-03-2009, 13:48
Yani bizim hakkımızdan ancak sen gelirsin :D
A.
yok siz dinsizlerde umut var.. tohum çatlamış yolculuk başlamış..
bir de meditasyon yapsanız var ya.. çünkü dinsiz birinin meditasyonu çok daha verimlidir.. inanç tabakası sizde çok ince.. hafif bir yoğun trans halinde toz duman olur..
siz o zaman görün yaşamı..
sizin hakkınızdan ben gelemem:D.. siz allaha havale ediyorum.:p
mehmetsalih
10-03-2009, 15:41
Mehmetsalih,
Aynı zamanda şu cümleler de inandığın Kuran'da yazıyor.
Buna ne buyuruyorsun ?
Doğrusu Allah katında din, İslâm'dır;
Kim İslâm'dan başka bir din ararsa ondan asla kabul edilmeyecek ve o ahirette de zarar edenlerden olacaktır. Ali İmran 19,85
Siz hepiniz inandığınızın tek gerçek olduğu ve diğer inançta olanların helak olacağına inanmıyor musunuz şimdi ??
Madem diğer dinler de doğruymuş o halde niye onları İslamiyete girmeye zorluyor Allah :
...din yalnız Allah'ın oluncaya kadar onlarla savaşın. Bakara-193
Kardeş yorum farkları gösteriyorki siz sadece önyargılarla hareket edersiniz. Eğer Allah katında din muhammediliktir denseydi eyvalah derdik. Zaten bize göre İsa, musa, brahman, buda, zerdüşt, sokrates, birar Müslümandırlar. Muhammed yanlızca bir eliçdir onun sizden farkı vahiydir der Allah... Biz eliçilerimiz arasında fark gözetmeyiz diyenede Allahtır... Değerli Paslı din dediğin zaten imadandan ibarettir. Yani ölüm-ötesi işte buna iman-güven denir. Bu bilim veya tarihle çözülmez. Allahta aynı şekilde ama dinin bu hayata tavsiyeleri tamamıyla bilimseldirler. Ben o noktalı yere Budistte yazrım paslı... Asıl sen her görüşü yazamasın... Tüm dinler benim dinim tüm inançlar benim inancımdır... Herşey rabül aleminde tek vücut bulur. Bana kalkıp vahdet-i vücutçuda deme sakın... ben Allahın bir olduğuna ve karşısındaki benliklerinin kayıp olduklarına inanırım... Senin ateist olmana gelince benim verdiğim sadece bir örnekti... Ama bakıyorumda sen hem imansız diyorsun kendine hemde Allaha inandığını söylüyorsun... Sen edebiyatmı yapmak istersin yoksa çelişiyormusun veya sırf sözlerimi ters tepmek için mi davaranırsın ona sen karar ver... ulan imansız sen dinsiz olsaydın ne olurdu :)
Bu dünyadada ne kadar ateist varsa hepsi kış uykusundadır((((Kendilerini boş şeylerle tatmin ediyorlar işte.Uyuşturucu tiryakileri gibi.Onlarda kendilerini uyuşturucuda avutuyorlar.MESİH İSA sonsuza kadar var olucaktır.Hiç merak etme.Zamanın gelince Sodom ve Godomdan beter olucaksın.Haklısın uyanış başladı.İnsanlar GERÇEĞİ görmeye başladı.IŞIĞA gelmeye başladı.Tüm çamurlara ve hakaretlere rağmen!Bakalım kendinizi daha ne kadar avutacaksınız?Öyle yol vardır ki insana düz gözükür ama sonu ölüm ve yıkımdır.
İşte dinlerinizin özü KORKU.Bana inanmıyorsan sonun hem bu dünyada hemde sonrasında ölüm ve yıkım. Sonrada barıştan bahsedersiniz. Kış uykusunda yatanlar sizlersiniz. Din uyuşturucusunu almış bir halde sonsuz bir uyku halindesiniz. Kurtarıcınızın sizi kurtarmasını beklersiniz.
paslıçivi
10-03-2009, 15:56
. Ben o noktalı yere Budistte yazrım paslı... Asıl sen her görüşü yazamasın... Ama bakıyorumda sen hem imansız diyorsun kendine hemde Allaha inandığını söylüyorsun... Sen edebiyatmı yapmak istersin yoksa çelişiyormusun veya sırf sözlerimi ters tepmek için mi davaranırsın ona sen karar ver... ulan imansız sen dinsiz olsaydın ne olurdu :)
abicim ben devekuşu diyorum bak ne kadar haklıyım..
adam ateist değilim deyince aklına bir tek allah inancı geliyor..
güzel kardeşim harbiden çok cahilsin.. bu sitede fazla durma rezil olucan..
budizm yazarmış..:D
daha önce de belirtmiştim..
bir arkadaş anlatmıştı..
muhammede sormuşlar.. Budha diye biri var ne dersin..
muhammed Budha da o topluma gönderilmiştir demiş..
Budha katıksız ateist bir adam.. reenkarnasyoncu..
rezilliği görüyor musunuz...:D
sitene reklam alabilmek için burda cirit atma boşuna..
İsevilikte korku yoktur.Aksine SEVGİ,LÜTUF,MERHAMET vardır.Biz ziyafetteyiz.RABBİN sofrasında.Sizin kış uykusundan olduğunu belli.İsevilikte din değildir bu arada.Uyuşturucunuz güzel mi(((((
paslıçivi
10-03-2009, 16:01
Zaten bize göre İsa, musa, brahman, buda, zerdüşt, sokrates, birar Müslümandırlar. Muhammed yanlızca bir eliçdir onun sizden farkı vahiydir der Allah... Biz eliçilerimiz arasında fark gözetmeyiz diyenede Allahtır...
Bu dünyadada ne kadar ateist varsa hepsi kış uykusundadır((((Kendilerini boş şeylerle tatmin ediyorlar işte.Uyuşturucu tiryakileri gibi.Onlarda kendilerini uyuşturucuda avutuyorlar.MESİH İSA sonsuza kadar var olucaktır.Hiç merak etme.Zamanın gelince Sodom ve Godomdan beter olucaksın.Haklısın uyanış başladı.İnsanlar GERÇEĞİ görmeye başladı.IŞIĞA gelmeye başladı.Tüm çamurlara ve hakaretlere rağmen!Bakalım kendinizi daha ne kadar avutacaksınız?Öyle yol vardır ki insana düz gözükür ama sonu ölüm ve yıkımdır.
paolo bakıyorum isevilik dışındakilerden ateizme kadar düşmüşsün..
yukarıdaki nadide arkadaşımızın görüşleri nasıl ama tam senlik... bak isa müslümandır diyor..
yiyin abicim birbirinizi...:p;)
Paolo "Zamanın gelince Sodom ve Godomdan beter olucaksın." bu korkutma değildirde nedir? Cehennem korkutma değildirde nedir. İsevilik din değildirde nedir?
Düştüğümü sen uydurdun.Senin gibilere cevap verdim sadece.Sizde kendinizi kandırmaya devam edin.Nasılsa GERÇEĞİ görüceksiniz eninde sonunda.Kendinizi ambarda avutmaya devam edin((((((Bu arada Onursal ve Paslıçivinin düşünceleride tam senlik!
Ne ekersen onu biçersin.Duymadın mı?Oh RABBE inanma küfret.Yetmezmiş gibi ONA iman edenlere saldır dalga geç.Ondan sonrada gelmiş söyleniyorsun.Önce İMAN et.Onun yolundan git sonra konuş.RABBE iman etmeyenler sonsuz yaşama ulaşamayaktır.İsevilik Rab Mesihi izlemek yaşamaktır hayatın her alanında.ONA bağlanmaktır.Ve Onun gibi yaşayabilmektir.
Peki Paolo daha önce sorduğum rabbın isa ile Dionysos arasındaki şaşırtıcı benzerliğe ne diyorsun?
mehmetsalih
10-03-2009, 18:11
Ki-Adi dinlere karşı olan kini ve yobazlığı bırakıp yenilikçi bir insan olmak gelenekçi bir Ateist olmandan daha iyi. İman etme ben sana Müslüman ol demiyorum. Sadece kendimi anlatıyorum senin yaşantından bana ne? kalkıp sloganla karşılık verme. Sevgi yönünü alsan daha iyi. Bardağın dolu tarafına bak...
mehmetsalih
10-03-2009, 18:16
abicim ben devekuşu diyorum bak ne kadar haklıyım..
adam ateist değilim deyince aklına bir tek allah inancı geliyor..
güzel kardeşim harbiden çok cahilsin.. bu sitede fazla durma rezil olucan..
budizm yazarmış..:D
daha önce de belirtmiştim..
bir arkadaş anlatmıştı..
muhammede sormuşlar.. Budha diye biri var ne dersin..
muhammed Budha da o topluma gönderilmiştir demiş..
Budha katıksız ateist bir adam.. reenkarnasyoncu..
rezilliği görüyor musunuz...:D
sitene reklam alabilmek için burda cirit atma boşuna..
'onların bildiklerinin çoğu zandan ibaret' (ayet)
paslıçivi
10-03-2009, 18:33
'onların bildiklerinin çoğu zandan ibaret' (ayet)
orda senin yazdığın kutsal kitabından..
senin bir aklın olmalı.. o ne diyor...
sen de her inanır gibi benim inancım hakikat diğerleri aldanma diyen derin uykuculardan farkın yok..
verdiğin ayete bak.. en iyisini biz biliriz onlar bilmezler..
dünyadaki tüm inanırlar aynı senin gibi işte...
en iyi çukur benim çukurumdur....
hayırlı uykular.... tatlı rüyalar...
Sevgili MehmetSalih birincisi ben ateist değilim agnostiğim. İkincisi benim hiç bir dine karşı kinim ve karşıtlığım da yoktur. Benim karşıtlığım dinin insanlara dayatmacılığı. Ateistim veya agnostiğim dediğim vakit insanlar bana islamı anlatmaya çalışıyor bende anlattıklarının doğru olmadıklarını söylemeye çalışınca insanların davranışları değişiyor. Benim karşıtlığım dinin bilimi engellemesidir.Evrim diyoruz yalan diyorsunuz savunanlarada yalancı diyorsunuz. Sen istersen muza tap benim için önemli değil yeter ki inandıklarını bana doğru diye yutturmaya çalışma. Sevgi yönü için benim tanrıya ihtiyacım yok.
mehmetsalih
10-03-2009, 19:08
Ki-Adi benim düşüncem hemen hemen agnostik düşünceye yakındır. Fakat söylemek istediğim şudur Din rahmettir. Eğer gazaba, cihada, haçlı seferlerine çevirirseniz gazap olur. Üstelik Evrimin Kur'an veya Dinler tarafından yalanlandığı söylenemez. İnanki ben Bilimsel bir bakışa sahibim. Din sadece Maneviyatı ve Tanrı-İnsan ilişkilerini ilgilendirir. Bilim ve Akıl ise dünyayı. Kur'an dünya ve ahiret işlerini şöyle ayırır. Ey iman edenler! "Râina!" demeyin, "Unzurna!" deyin/"Bizi davar gibi güt!" diye konuşmayın, "Bize bak!" diye konuşun ve dinleyin.
yine 'Ahirete çalışırken dünyayı unutmayın' der. Başka bir ayette ise 'Dünya Oyun ve Eğelenceden ibarettir' der. Benim için Dua, Kutsal Metinleri okuma ve maneviyat İnsana faydalıdır. Bu yüzden yakin bilgi yoktur.
Nasıl biri yok oluşu ve tatmini İçkide -alkolda alır. Başkasıda Dinde bulur.
Üstelik Halk bizim sunduklarımızı kabulenecek değil. Yani İnsan bireysel gelişime önem vermelidir. Toplum zaten bir akışta. Yine Kur'anda 'bir toplum değişmedikçe biz o toplumu değiştirmeyiz' der. Bireysel Tezler ve çalışmalar toplumu bilgilendirme önem kazanmalı. Eğer Bilimi halka kabulendirme acısını bulunduruyorsak içimizde Halkta dini kabulendirme acısını his eder. Kabul etirme ve sloganlar Dünyadan Akıl dünyasına görmeliyiz. Bu yüzden ben kendime bir din ve inanç nisbet etmem. Sadece hangi toplumdaysan ona uy Kutsal Metinlerine değer ver. Ama Akıl ve Bilim devamlı çalışır olsun. Muhammed bir halk hareketidir. O hiç devrim ruhunu taşımadı. Bütün sahte-gerçek peygamberler birer ilim membaıdır. Dini kötüleyerek İnsanları rahatsız etmemek lazım. Çünkü Dünya zevk yeridir. Onları kendi haline bırakıp bireysel faaliyetler gerekir. sevgi ile...
Sevgili MehmetSalih benim inanmadığım konular öteki hayat daha doğrusu cennet ve cehennem, İnsanları test eden bir tanrı anlayışı. Tanrı insanı neden yarattı neden başta cennete koyduda sonra kovdu ademin hatasını biz niye çekiyoruz. Bizi neden test etme gereği duyuyor. Neden kendisine inanmanları sonsuz bir gazapla cezanlandırıyor. Sonsuz bir ceza verebilecek bir tanrıya ne yazıkki inanamam. Cennet nedir? insanların istedikleri şeyler değilmidir? Cehennem nedir? İnsanın istemedikleri değilmidir? Cennet ve Cehennem tabirlerine bakarsan tamamiyle insan düşüncesine göre şekillenmiş bir yerdir.
Hangi dine bakarsan bak hepsi doğrusu benim dinimdir diyecek. Sen şimdi diyeceksin İslam öyle değil. Senin inandığınla müslümanların inandıkları islam neredeyse çok çok farklı. Din günlük hayata soktuğun vakit heleki islam ilk başlarda karışmasa bile ilerleyen zamanlarda bütün hayatını şekillendirmeye başlar. Arkadaşlarımdan biliyorum. Din heleki İbrahim dinleri bilimi engellemektedir. Bu dünde böyleydi bugünde böyle.
Kutsal metinlerin kutsallığını neye göre değerlendireceğiz. Ayrıcca hangi toplumdaysan ona uy gibi koyun sürüsü mantığı çok zararlı bir mantıktır.Lütfen bundan vazgeç. Bugün insanlar geçmişe göre daha özgür yaşıyorlarsa bunu bazı insanların topluma uymadıklarına borçlular. bugün Bilim ve Teknik dergisi bile sansür yiyorsa ben buna uyamam. Dünyada saygı duyulacak tek şey insanlıktır ve insanı daha ileri götürmektir.
mehmetsalih
10-03-2009, 20:26
Ki-Adı seni çok iyi anlıyorum. Yenilikçi olmak benim en büyük değerim. Elçi der ki:'iki günü bir olan zarardadır' Kardeş Bilim ve Değer aşkına inanki ben senin taşıdığın tüm tedirginlikleri yaşıyorum. Bırak düşüncemi açıklamayı ayaklar mesh veya yıkanmalımı tartışmasında dahi net düşüncemi savunamıyorum. Etrafıma bakıyorum tamamıyla menfaate dayalı şey. Sen diyorsunki senin inandığınla toplumun inadığı çok farklı. Peki sana birşey sorayım; yardımı kamera karşısında yapan, iş adamı sıfatıyla Haca gidip toplumda masum dolaşan, bir el sakal bırakıp insanları sömüren hangisi senin okuduğun herhangi bir dine mutabık... İnsanlar toplumda namaz kılar fakat Kur'anın ısrarla üzerinde durduğu gece duasını ihmal ederler. Riya-para ve mülk için çalışıp Allahı cennet karşılığı satan bir toplumdan ne beklersin.
İslam filozoflarından İbn Rüşt der ki:'Peygamberler sadece toplumları korkutmak için ahlaki kuralar bırakıp cehenem ve cenetten bahs ederler. Ademin cenneten kovuluşunu ben toplum gibi anlamam Allah ademe özgür olduğunu his etirince Dünya hayatına devam etti. O zaten dünyadaydı sadece irade ve bilgi sahibi oldu. O günah işlemedi Meraklandı ve Allah ona işletti. sorun toplumun peygamberleri ilahlaştırmasında. Allah ayete 'onlar hahamlarını ve rahiplerini ilah edindiler' ama müslümanlar özelikle iran şuan imamlarına uyarlar ve onlara günahsız derler bunun neresi Din? İncilde Tanrıdan başka herkes günah işlemiştir der ama papazlar yıllar boyunca efendi olmuşlardır.
Aynı dediğim gibi cennet dünyaydı ve dünyadır. İmtihanda ilerlemekte eğer Dünyayı cennete çevirebilsen çevir. ve Allah insanlara bu imtihanı vermiştir. Biliyorum ki hiçbir mistik, filozof akılla inanmazki Tanrı insanı ateşe atacak. Ben eğer beni ateşe atacak sadist bir Tanrıya sahipsem o tanrıya kafa tutarım bu beni azdırır. Simgesel dinden gelenekçi-dogmacı dine Allah değil insan atılır.
Hep düşünmüşüm ahlaklı ve terbiyeli bir Tanrı Tanımaz bir Müslümanın kölesi olsa o Müslüman ateisti zülme tabi tutsa Allah hangisini sever. Elçi necaşi için şöyle der:'o adaletli bir padişah' adalet herkeste olabilir. Necaşi Hristiyan biriydi... Ben bu yüzden Dinler farklı şekilerde insanları uyarır ama amaç ilerlemek... Bu kadar Bilim olmasaydı Dinde bu kadar rahat öğrenilemezdi... İslam tarihinde ve batıda nice özgür insanlar olmuşlar. Sen eski kitapları okumuşun samimiyetle diyebilirmisin o insalar farklıdır. Hayır onlarda insanı düşünür ama bir türlü çözüm bulamıyorlar. Sahabe derki:'bir ayet inince onu önce uygular sonra hayatımıza geçirirdik' yaşatarak, bilinç vererek kölelerin, fakirlerin tekelince ouşan bir din şuan sömürü aracı olarak kulanılıyor bunun neresi İslam? Ömer ölünce diyorki eğer kölem sağ olsaydı onu halife yapardım çünkü ondan adaletli kişi bulamıyorum. Siz ömerin muhammede nasıl karşı çıktığını bilirsiniz? uhut savaşını medinede yapalım diyen elçiye sahabe karşıçıkıyor ve dışarıda yapıyorlar -özgür ve ilim ehli olan toplum gitti yerine saltanak, imamet, sömürü geldi. Hadis uydurdular 'istanbulu feth edeni öeven hadisler. Aliyi sevmeyen beni sevemez diyen bir peygamber çıktı karşımıza. Kur'an inançları ve ilmi ele alırken hadis kişileri ele alır peki bu bize çak tane muhammed tanıtıyor?
Bir yehudi islam toplumunda çocuğuna diyorki sokakta yemek yeme çünkü müslümanlar oruç. Ben hikaye anlatmıyorum sadece şunu söylemek isterim Din şov ve para aracı yapılmış. Şuanda herkes dinini ön plana çıkarırken ilim ehli dinleri değil insanı ön plana çıkarmıştır. kaidem şudur'herkes olduğu yerde dursun ama sevgi olsun' eli derki: birbirnizi sevmedikçe iman etiş olmazsınız. İncilde şu ayet geçer sağ yanağına vurana sol yanağı göster. Bu fitneyi söndürk içindir herhalde... Sansür ve Baskıya elbet karşı çıkacağız ama kendimizi anlatarak. İnanınki Diyalog ve sevgi olunca çok şey değişir. Düşünün bu site kaç müslümanı İslamı araştırmaya sevk etmiştir bilirmisiniz? bu yeter zaten. Birbirmizle konuşalım ve anlayalım herşey ileriye ulaşacak. Ben araştırdıkça güzel görürüm. Eskiden Hindu ve Felsefeyi saçama bilirdim ama sadece metinlerini okuduğumda onları anladım. Anlamak dinlemek ile olur. Bir çok Müslüman İslam üzerinde çok iyi araştırmaya sahip ama Diğer dinleri bilmeği için onlar hakkında ileri geri konuşurlar. İnanki çok çok karmaşık gördüşümüz dünya peynimizin içindekinden ibaret. sevgi ile...
Ki adi önce bahsettiğin kişinin yaşadığını ispatlada sonra konuşuruz.Paslıçivi.Kimse yoğurdum ekşi demez.Ateistin ateistliğin saçmalık,boş,aptalca olduğunu söylemesini beklemekte imkansızdır.Ama GERÇEK ortada işte.Güne balçıkla sıvanmıyor.Boşuna yani.
mehmetsalih
11-03-2009, 21:06
Ben özel yönetimin işine karşı gelmek istemem fakat Paolo neden yasaklandı?
Kardeş yorum farkları gösteriyorki siz sadece önyargılarla hareket edersiniz. Eğer Allah katında din muhammediliktir denseydi eyvalah derdik. Zaten bize göre İsa, musa, brahman, buda, zerdüşt, sokrates, birar Müslümandırlar. Muhammed yanlızca bir eliçdir onun sizden farkı vahiydir der Allah... Biz eliçilerimiz arasında fark gözetmeyiz diyenede Allahtır...
İslam ile Muhammedilik ayrı dinler mi sence ??
Ben açık bir ayet yazdım Allah İslamdan başka bir din tanımıyor onun elçisi de Muhammedtir. O Muhammed de dinini yaymak için savaşmıştır nokta.
mehmetsalih
11-03-2009, 21:22
Evet Muhammed de bir müslümadır. Muhammedilik olmaz bu şirk olur. Çünkü Allahtan başkasına Raina bizi davarlar gibi güt demek Kur'ana terstir. Üstelik Kur'anda toplam dört defa Muhammeden söz ediliyor. Üstelik Allah 'biz peygamberler arasında ayrım yapmayız' der.
Sevgi ile...
Sevgili sinner
İlk günah Tanrı ve insanın ayrı düşmesine yol açan bir kavram. Burda elma ağacı bence bir sembol. Kutsal Kitap'ta bir sürü semboller var. Yasak elma denilen şey bence Tanrının yasakladığı bir şey. Ne olduğunu bilemiyorum. Ancak anlaşıldığı kadarıyla nefse hitap eden bir şey.
Bazı arkadaşarın soruları benim de aklıma gelmişti. Mesela Tanrı nasıl yarattıklarına hükmedemiyor nasıl olur da şeytan, insanlar göz göre göre Tanrıya karşı gelip günah işlerler.
Burda şeytanın da bana kalırsa sembolik bir yönü var. Şeytan mutlak kötü değil. Şeytan da Tanrı tarafından yaratılmış kutsallığı olan bir melekti. O yalnızca Kutsal olana uymaktansa kendi isteğine uymayı tercih ediyor. Neden diyeceksiniz? İnsanlar bile bazen bile bile yanlışı seçmez mi? Doğrunun adilin ne olduğunu biliriz. Ancak yine de yanlış olanı yapmak konusunda da bir eğilimimiz vardır. Çünkü zaman zaman bize hitap eden şey yanlış olan şeylerdir. Açıkçası ben şeytan diye bir varlığın sırf Tanrıya karşıt olsun diye insanlarla uğraştığına inanmıyorum. Şeytan denen varlığın insanları zerre kadar umursamadığı ortada. Ama o bir sembol. Adem ve Havva'nın günahına neden olarak insanlığın ruhuna kendi hatasını ekliyor ancak sürekli olarak birileriyle uğraştığını düşünmüyorum. Burda şeytanın yalnızca asi bir rolünü görüyoruz. Ve yapılan davranışlar da bu yönde şeytani bir anlam kazanıyor olabilir. Şeytanlaşmaya inanırım ama şeytanın bizimle uğraştığına inanmam.
Bence Tanrının yarattıklarının hatalara düşmesi Tanrının kimseyi kendi kusursuzluğunda yaratmamış olmasıdır. Peki o zaman insanlar niye yaratıldı? Bu konuda kesin bir ifade kullanmak yanlış olur bence. Ama benim açımdan bu bir deneyimleme meselesidir. TAnrı insanları yaratıyor özgür irade veriyor ve onları bir şekilde deniyor belki de.
Ayrıca Tanrı ile ilgili bu kadar tartışmak da biraz komik bence. Her şeyden önce Tanrıyı insanlara bu kadar kızgın tanıtmak insanın mantığına da sığmaz.:) Eğer Tanrı yarattıklarına bu kadar öfkelense onları yok ederdi. Bu kadar. 7 milyar insan var. Her an herkes ne hatalar yapıyor. Tanrı bunların hepsine öfkelense insanlığı yok eder olacağı budur. Mesela siz buna göre Tanrının olmadığına inanıyorsunuz ancak ben olduğuna inanıyorum ama işin bu yönü saçma olduğundan Tanrının bize çok fazla karışmadığını ve öfkelenmediğinı düşünüyorum. Hatta bunu iddia etmek küstahlık ve kendini beğenmişliktir. Bence önemli olan insanın kendini test ettiği bu dünyadan her şeyden önce kendi kendini memnun edecek bir notla ayrılmasıdır. Vicdanınıza sığmayan bir şeyi yapmayın.
Sevgili sinner günah Kutsal Yasa'ya uygun olmayan davranışlara denir.
Kurtarılmak da günaha düşen insanların Tanrının yolladığı Mesih aracılığıyla aklanması. Tanrı ile insan günah yüzünden ayrılıyor. Bu sayede tekrar barışıyorlar.
Evet belki de masalımsı şeyler. Ama biz inanıyoruz:) Hristiyan öğretisi hristiyan olmayan herkesin kaybedeceğini söylesede ben bir şey söylemenin doğru olmayacağını düşünüyorum. Hr insan farklı koşullar altında yaşıyor. Tanrının yargısı adil olmalıdır. Ve herşeyden önce inancımıza göre o sevgiyi adilliği simgeler.
Vesper akşam yıldızı demek:)
Aynı zamanda akşam duası anlamına da geliyormuş:)
ancak ben bunlar için değil en sevdiğim isim bu olduğu için kullanıyorum.:)
Sevgilerle...
sevgili vesper,
Her ne kadar anlattıkların bana göre sembolik ve masalsı şeyler de olsa inancını samimiyetle paylaştığın için teşekkürler...
mehmetsalih
11-03-2009, 21:35
ama gülmene gerek yok sanırsam
sevgili mehmetsalih,
Anladığım kadarıyla sıradışı bir islamiyet anlayışınız var. :)
Ancak ben (eleştirmek için )kişilerin değil Kuranın ortaya koyduğu İslamı ölçü alırım.
mehmetsalih
11-03-2009, 21:48
Sıradışı falan değil tüm alimlerde böyle demişlerdir. Sadece şuanda Falcı, Hurafeci insanların adetlerine göre sıradışı... İslam alimlerin, sahabeden, ve Kur'andan bunun için binlerce delil vardır. Muhammed yanlızca bir elçidir, o bir beşerdir ayetlerinin yanı sıra şu ayet daha nettir.
De ki: "Ben peygamberlerin ilki değilim; benim ve sizin başınıza gelecekleri bilmem; ben ancak bana vahyolunana uymaktayım; ben sadece apaçık bir uyarıcıyım."
mehmetsalih
11-03-2009, 21:51
yani muhammed bizi bağlamaz. oda hata işleyebilir. O büyük bir Allah dostu olabilir, veli olabilir fakat dedğim gibi Kur'ana göre o bir elçidir. Sözleri güzel diye alınır. Kur'an tek delildir.
Örn:
80-ABESE:
1 - (Peygamber) Yüzünü ekşitti ve döndü.
2 - Kendisine âmâ geldi, diye.
3 - Ne bilirsin, belki o temizlenecek?
4 - Veya öğüt belleyecek de öğüt ona fayda verecek.
5 - Ama buna ihtiyaç hissetmeyene gelince,
6 - Sen ona yöneliyorsun.
bu ayetlerde peygamberi uyarıyor. Onu örnek bir sahsiyet yapmak için insanlara model kılmak sitiyor.
Kur'an tek delildir.
Dostum,
Bu yazdığını unutma sakın! Bundan sonra senin için tek referans Kur'an'dır.
A.
mehmetsalih
11-03-2009, 22:10
eyvallah dost!
Whiteface
19-04-2009, 16:32
Yine bir çarpıma daha!Gerçekleri açıklayalım.MESİH İSA burda savaş getirdiği mesajını vermiyor.RABBİN sözünün,yolunun ailenle aranı kılıç gibi ayıracağını söyler.Örneğin ben imanlı olursam ailem tepki gösterir.Dışlarlar.Rabde bunu kastediyor zaten!Haçlı seferlerinin İSEVİLİKLE alakası yoktur.Orda dini sömürge için kullandılar alet ettiler çıkarlarına.Zaten Kutsal Kitabı ve RAB MESİH İSAYI bilen insan bunları idda etmez.
paolo kardeşim güzel açıklamış. ayetlerin anlamlarını kendinizce başka yönlere çekmeyin!
paolo kardeşim güzel açıklamış. ayetlerin anlamlarını kendinizce başka yönlere çekmeyin!
Aynı fikirdeyim, Paola kardeşim İncil'in çok da güzel çarpıtılabilceğini, savaş ve daha bir sürü ahlaksızlık için kullanılabileceğini, dinlerin muz gibi ne niyete yersen ye şeyler olduğunu ifade buyurmuşlar.
Sonra da kalkıp bu tanrı sözüdür lafını ne ile dayanaklandırıyorsunuz, bu bölümü merakla bekliyorum, sezgilerim en komik sahnenin başlıyacağını söylüyor.
Qw19 katılıyorum.Rabbin sözünü çok güzel çarpıtanlarda vardır.Ama görünen köy kılavuz istemiyor.Zaten RAB sözünde böyle yapmak isteyenlerin olucağını söylüyor.Bu arada Paola değil Paolo.