Orijinalini görmek için tıklayınız : Lazlar'da Anadilini İstedi
DEMOKRATİK HAK OLARAK ANADİL
Mektupta, “Türkiye’de vatandaşlık statüsü ile yerel halkların kültürel kimliklerinin farklı olabileceğine dair belirsizlikler giderilmeli ve bu konuda anayasada net bir düzenleme yapılmalıdır“ denilerek, Başbakan Erdoğan’dan şu talepte bulundular:
“Bizler anadilimiz Lazcanın yok olmasını istemiyoruz. Bu nedenle Lazcanın varlığını sürdürebilmesi ve yok olma tehlikesinden kurtarılabilmesi için herhangi bir dilin ihtiyaç duyduğu azamı? yaşam ortamı’nın oluşturulması gerekir. En temel insan haklarından biri olan anadili kullanmak ve geliştirmek anayasal koruma altına almak ülke demokrasisinin göstergesi olacaktır. Lazca ve Anadolu’da konuşulan diğer diller de anadil tanımına ve statüsüne alınıp evrensel normlara uygun hale kavuşturulmalıdır. Türkçede zaman zaman uygulanan, okuma yazma kampanyası, Anadolu’nun tüm yerel dillerinde de uygulanmalı, bu konudaki yasal engeller kaldırılarak bu kampanyalar bütün yerel dillerin yanı sıra Lazcanın yoğun olarak konuşulduğu bölgelerde Lazca okuma yazma etkinliklerinin düzenlenmesi ve bu tip çalışmaların desteklenmesi gerekir.“
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalDetay&Date=&ArticleID=924856
Talepte bulunan Laz kardeşlerimi kutluyorum. Engelsiz bir ülke için dillerine mühür vurulan tüm insanlarımızın, seslerini bir gün kendi dillerinde çıkarmalarını tüm kalbimle ümit ediyorum.
Geri kalmış toplumun geri kalmış istekleri. Pakistan'da toplumun bir kısmı şeriat istiyor ve o bölgede şeriat ilan edildi.
Sen bunu da kutlarsın herhalde.
Bu tip arzu ve istekler halkın gerici yanlarıdır.
Töre cinayetlerinde de indirim istenecek.
Kılık kıyafettede çarşaflar, ihramlar giyilmek istenecek. Hoş zaten giyiliyor.
Onlarıda şimdiden kutlayalım.
EDİT
Gerçek meselelerle ne zaman uğraşacaksınız diye sordum, cevab veremedi.
Selamlar.
Sevgili qw19, bu tür bir düşünceyi ben sisteme ikna olmak ile alakalı diye açıklayabiliyorum kendime, Size bırakılsa insanlar mevcut düzende ne varsa kayıtsız şartsız sistemin yararına diye kabullenip otursunlar oturdukları yerde. Bu ikna nedenleriniz yüzünden de İnsan hakkı, demokratik talep sizler için pek bir anlam ifade etmiyor. Şeriat talebi insan mutluluğu, huzuru için geçerli bir düzen olmuş olsaydı Pakistanlı kardeşlerimi de kutlardım bundan şüpheniz olmasın. Ama bu talebin insanlık için ne kadar zararlı olduğu yüzyıllar öncesinden de günümüzde de canlı örnekleri ile ispatlanmıştır. Asıl dilini konuşamayan insanların yaşamış oldukları manevi zararı, ve bu manevi çöküntünün başka alanlara vermiş olduğu maddi zararları bir de tarihte buna getirilen kısıtlamanın gerekliliğini düşünüp öyle konuşalım derim. Size kalsa insanlar her ağzını açmaya kalkıştığında, kötüler ile korkutup susmalarını sağlayacaksınız. Ne diyorlardı buna CHP mantığı mı!
evrensel-insan
08-03-2009, 01:42
Saygideger arkadaslar;
Bir kisinin, kisilik ve kimligi olan; dil ve milli-dini koken, onun en dogal hakkidir. Ustelik bu hakkini kullanimi da; onun en dogal ozgurlugudur. Konu bunun verilip, verilmemesi degil, onun bir hak ve ozgurlugu olmasidir.
Cunku; baskasinin farki; kendi dili, ve milli-dini kokeni ise ve ona sahip cikiyorsa; kendisine ait olmayani da; saygiyla karsilamali ve antiayrimci temelde; kendi farkinla mukayese etmemelidir.
Iste farklarin farkina varilmasinin ve onlarin birarada biribirinden ayrilmadan, fakat farklari korunarak yasamasi ve yasatilmasi, bir insan olma bilinci ve insanlik sunma gorevidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Alıntı-Eİ
Bir kisinin, kisilik ve kimligi olan; dil ve milli-dini koken, onun en dogal hakkidir. Ustelik bu hakkini kullanimi da; onun en dogal ozgurlugudur. Konu bunun verilip, verilmemesi degil, onun bir hak ve ozgurlugu olmasidir.
Türkiye gibi etnik açıdan varsıl bir ülkede herkese bu hak nasıl verilebilir,verilirse neler olabilir?Getirileri götürüleri var mıdır?Bir de sizden nasıl olacağının açılımını alsak fena olmayacak..Bir örnek sistem geliştirip,hak ve özgürlükleri de içerisine yerleştirerek bize anlatır mısınız??Ha bir de demokrasi nedir onu betimleyiniz??Neymiş bu demokrasi denince hop oturup hop kalkılan kavramki, bunu çoğu kişi aklına eseni yapmak zanneder..Bana her vatandaşının, hak diye adlandırdığınız tüm isteklerine cevap veren örnek bir ülke de gösterirseniz sevinirim..
Sevgiler
evrensel-insan
08-03-2009, 02:23
Saygideger placebo;
Bu konuda yazilmis o kadar cok yazim varki. Bence bu sitenin alisilagelmis bir isleyisi var. Uyeler sadece ya bir onceki mesajlari okuyorlar, ya da hic mesaj okumuyorlar. Lutfen ustunuze alinmayin. Bunu size yonelik soylemiyorum. Ama, her seferinde de oturup yazdigim yazilara paralel yazilar yazmak; bana yazdiklarimi tekrarlamak gibi bir his veriyor.
Herseyden once neyin nasil olmasi gerekliligiyle, olabilirligi farkli iki konudur. Zaten, toplumlarin bilinc duzeylerini de; bu fark belirler.
Turkiye'de hersey toplumsal degerlendirilir ve o yuzdende kisisel dusunce ve davranislarin onemi olmaz. Ama maalesef bahsedilen butun terimler, hak, ozgurluk, demokrasi, hukuk, sivil kuruluslar v.s. sadece birey olmus ve bireysel bilince erismis toplumlar icin gecerlidir.
Yani insan haklari; toplumsal degil, bireyseldir. Bireysel verilen hak ve ozgurluklerde, sadece birey ile sinirlidir. Bu hak ve ozgurlukleri siz toplumsal olarak algilarsaniz, iste o zaman korkular ve endiseler baslar. Nedir bu korku ve endiseler, ki bunlar yonetenler tarafindan ozel olarak topluma islenir" Simdi, kurtlere hak tanirsak, ne olur?, ne olacagi varmi?, hemen ulkeyi bolmek isterler. Ayrilip kurt devletini kurarlar. Sonra nolur?, ermenilerede bu hak verilirse onlarda aynisini yaparlar. Ulke bolunur, parcalanir." v.s. temelli dusunceler; kisilerin dusundugu ama toplumsal olan dusuncelerdir.
Birincisi; bu korkular, yerlestirilmis ve bos korkulardir. Ustelik bu korkulari toplum yasar. En garibi de, budur zaten. Yaw, ulkenin bir devleti, hukumeti duzeni sistemi yokmu? bunu dusunmek onlarin gorevi degilmi? bu tip ve dogal olan hak ve ozgurluklerin verilmesiyle, korkulan basa gelecekse, birak gelsin.
Eger, devlet ve hukumet birlik ve beraberligi ve de uinter yapiyi koruyacak; guce ve bilince sahip degilse; birak o ulke bolunsun zaten. Onlarin butun yaptiklari bu korkulari topluma yayiyorlar ki; bu tip cikislar toplum tarafindan onlensin diye. Boylece hem toplumu birbirine dusuruyorlar, hemde gemilerini yurutuyorlar.
Toplum artik, iktidarlarin bu oyununa gelmemeli ve kendi arasinda farklarla birlikte yasamayi ogrenmeli. Iktidardakileri dusunmek yerine; kendi bunyesindeki yasam ve iliskinin getirdigi gerekceleri yerine getirmeyi ogrenmeli. Bu da tabiki egitim ve ogretim ile olur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Onursal Bedirhan
08-03-2009, 02:26
Alıntı-Eİ
Türkiye gibi etnik açıdan varsıl bir ülkede herkese bu hak nasıl verilebilir,verilirse neler olabilir?Getirileri götürüleri var mıdır?Bir de sizden nasıl olacağının açılımını alsak fena olmayacak..Bir örnek sistem geliştirip,hak ve özgürlükleri de içerisine yerleştirerek bize anlatır mısınız??Ha bir de demokrasi nedir onu betimleyiniz??Neymiş bu demokrasi denince hop oturup hop kalkılan kavramki, bunu çoğu kişi aklına eseni yapmak zanneder..Bana her vatandaşının, hak diye adlandırdığınız tüm isteklerine cevap veren örnek bir ülke de gösterirseniz sevinirim..
Sevgiler
O zaman hepiniz lazca konuşun veya kürtçe konuşun. Eğer bunu kabullenemiyorsanız o zaman bende sizin türkçe konuşmanızdan rahatsız oluyorum.
Eğer kısıtlanan bir hak varsa ve verilmezse o ülke bölünmeye mahkumdur!
O zaman hepiniz lazca konuşun veya kürtçe konuşun. Eğer bunu kabullenemiyorsanız o zaman bende sizin türkçe konuşmanızdan rahatsız oluyorum.
Eğer kısıtlanan bir hak varsa ve verilmezse o ülke bölünmeye mahkumdur!
Size konuşmayın diyen olmadı ki zaten..İstediğiniz yerde konuşamıyor musunuz lazca,kürtçe,ermenice,süryanice,rumca,ibranice..Me sela değişik olarak neler yapmak isterdiniz..
Eİ - alıntı
Ama maalesef bahsedilen butun terimler, hak, ozgurluk, demokrasi, hukuk, sivil kuruluslar v.s. sadece birey olmus ve bireysel bilince erismis toplumlar icin gecerlidir.
Siz Türk toplumunda demokrasi bilincine erişmişlik görüyormusunuz peki ??
Sevgili Pervane evvela mahsus selam ederim,
Tam tersi düzenle birebir uzlaşan bu isteklerdir, TC ile uzlaşmayıp, ABD, AB ile uzlaşmak, bunu da düzenle uzlaşmama olarak sunmak samimi değildir. Kaldı ki sol hiç değildir. Bu PKK'nın Kürtçülüğü, MHP'nin Türkçülüğü örgütlemesi ile eşdeğerdir.
Sınıfsal temeli olmayan taleplerdir, o nedenle sol ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.
CHP ye gelince CHP nin de kapitalizmle sorunu yoktur, bu tür talepleri seslendirenlerinde, eğer ilişki kurulacaksa CHPsi, MHPsi, AKPsi (kısaca tüm düzen partileri) benden çok size yakındır.
Siz düzenin(kapitalizmin) size izin verdiği oyun alanında oynayan, şakacıktan kapitalizme seni sevmiyorum diyen çocuklarsınız.
Sistemin alternatifi soldur, anti kapitalist söylem, eylem ve örgütlenme geliştirmeden
ve bunlara dayanmayan talepler geliştirmek elbetteki gericiliktir.
Evet bunun aslında bir tek adı vardır o da kitle kuyrukçuluğudur. Kitlelerin önünde değil ardında gitmektir, onları ileriye değil geriye taşımaktır.
İleriye taşımak ne demektir peki, güncelde, üniversitelerde özerkliği savunmak, öğrencilerin, asistanların yönetime katılmasını sağlamak için mücadele etmek, bütçeden eğitime daha fazla pay ayrılmasını sağlamak için mücadele etmek, sendikal haklar mücadelesi vermek, son derece anti-demokratik olan seçim barajının değişmesi için mücadele etmek, siyasi ve ekonomik olarak bağımsız bir Türkiye için mücadele etmek, IMF'e ve onun politikalarına karşı çıkmak, AKP nin yaratmaya çalıştığı tek parti diktatörlüğüne karşı mücadele etmek, TCnin hukuk devleti olmasını sağlamaya çalışmak, sermayeye Keynesyen liboşların maskelerini düşürmek, Türkiyenin haraç mezat satışını engellemeye çalışmak, en azından vahşi kapitalizme karşı savaşmak, yolsuzluklarla mücadele etmek.
Bunların yanında Lazca'nın, Kürtçe'nin edebiyatı ile uğraşmak elnbetteki gericiliktir. Elbetteki düzenle uzlaşmaktır. Bunlarla uğraşmanızı enerjinizi, gücünüzü bunlara harcamanızı kapitalist sistem istemektir, kapitalizm sapığı sizi elma şekeriyle (Lazca, Kürtçe ile) kandırıyor.
Kalkıp bir de özgürlüklerin genişletilmesi ve demokratik taleplermiş gibi sunuyorsunuz ya bunları, orada kopuyorum, tipik küçük burjuva tavrı.
Selamlar.
evrensel-insan
08-03-2009, 02:47
Saygideger placebo;
Ben yazimda demokrasiden bahsetmedim. Ama, madem demokrasi gibi soyut bir kavramdan bahsedeceksek; once bu kavramdan ne anladiginizi belirtmenizi isterim, ki o zaman en azindan sizin algiladiginiz demokrasi temelinde bir yazi yazabileyim. Eger, ben sizin ne algiladiginizi bilmeden yazarsam ve kavramlarin taniminda bir uyusum olmazsa; demokrasinin varliginin veya yolugunun da ifadesi; her farkli tanima gore degisir. Buyurun. Demokrasi sizce nedir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Onursal Bedirhan
08-03-2009, 02:54
Size konuşmayın diyen olmadı ki zaten..İstediğiniz yerde konuşamıyor musunuz lazca,kürtçe,ermenice,süryanice,rumca,ibranice..Me sela değişik olarak neler yapmak isterdiniz..
Eİ - alıntı
Siz Türk toplumunda demokrasi bilincine erişmişlik görüyormusunuz peki ??
Placebo, dostum evet konuşmayın dedin, bu ülkenin resmi dili türkçedir, ikinci, üçüncü dil ekonomik açıdan ağır gelir dedin, bir üstteki mesajında. Merak etme yine son dediklerinde haklı değilsin, 1990 yılından önce kimse çarşıda, pazarda bile kürtçe konuşamıyordu, kürtçe kasetler gizli satılıyordu. Kürtçe konuşmak cezaevinde bölücülük suçundan yatmak için yeterli bir sebepti.
Bunların hepsini kanıtlayabilirim, hatta şimdi google'da ufak bir araştırma yaparak kendi gözlerinlede görebilirsin. Şuan insanlar kamu alanında olmasada, çarşıda pazarda kürtçe konuşabilir ve kürdüm diyebiliyorsa, bu, bu ülkenin bize sunduğunu bir hak değil, bilakis direnişimizin/başkaldırmamızın eseridir. Eğer sosyal haklarımı istemek bölücülükse evet bölücüyüm, terörse teroriristim, nasıl anlarsan anla, hiç umrumda değil.
Saygideger placebo;
Ben yazimda demokrasiden bahsetmedim.
Bahsetmişsiniz ya işte,bende oradan takıldım zaten..
hak, ozgurluk, demokrasi, hukuk, sivil kuruluslar v.s. sadece birey olmus ve bireysel bilince erismis toplumlar icin gecerlidir.
Buna mukabil ben de soruyorum ..Nedir bu demokrasi ve Türkiye halkı bu bilince erişmişmidir..
evrensel-insan
08-03-2009, 02:58
Saygideger qw19;
Toplumu parcalara bolup; ayirmak ve biribirinden uzaklastirmak ve biribirine dusman etmek, ki bu zaten sorosun mikroayrimci politikasidir, baskadir; toplumun tarihten gelen farkli kesimlerinin farklarinin farkina varip kendi farkinida korumak kollamak adina; toplumdaki her farki korumak ve kollamak ve toplumu, bu farklarin butunlugunde, biribirinden ayirmadan; ustelik birlik ve beraberlik temelinde; tum ulke yapisinin uniterligini ortaya koyarak; yapmak baskadir.
Eger hak ve ozgurlukler, soros zihniyetiyle algilaniyor ve uygulaniyorsa; zaten de ABD, AB ve iktidarin ve de muhalefetin de istedigi budur. Bu iki farkin farkini cok iyi gormek ve algilamak gerekir. Aksi; ya sorosun kucagina dusmek; yada sorosun istedigi gibi ve su an yazismalarda da oldugu gibi; toplumu hemde aydin v.s. duzeyinde biribirine dusurmektir.
Lutfen, en azindan; burada yazan; elit, aydin, ilerici, devrimci v.s. temelli kesim olarak; sorosun bu oyununa gelmeyelim. Aman diyim!
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
08-03-2009, 03:01
Saygideger placebo;
Ben ilk yazimda bahsetmemistim, neyse. Dedigim gibi once sizin alginizi ve taniminizi alayim. Sizce, demokrasi nedir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Placebo, dostum evet konuşmayın dedin, bu ülkenin resmi dili türkçedir, ikinci, üçüncü dil ekonomik açıdan ağır gelir dedin, bir üstteki mesajında. Lakin kıvarmak işinize geldiği için hemen lafı çarpıtırsınız. Merak etme yine son dediklerinde haklı değilsin, 1990 yılından önce kimse çarşıda, pazarda bile kürtçe konuşamıyordu, kürtçe kasetler gizli satılıyordu. Kürtçe konuşmak cezaevinde bölücülük suçundan yatmak için yeterli bir sebepti.
Bunların hepsini kanıtlayabilirim, hatta şimdi google'da ufak bir araştırma yaparak kendi gözlerinlede görebilirsin. Şuan insanlar kamu alanında olmasada, çarşıda pazarda kürtçe konuşabilir ve kürdüm diyebiliyorsa, bu, bu ülkenin bize sunduğunu bir hak değil, bilakis direnişimizin/başkaldırmamızın eseridir. Eğer sosyal haklarımı istemek bölücülükse evet bölücüyüm, terörse teroriristim, nasıl anlarsan anla, hiç umrumda değil.
Neden bu kadar agresifleştin onursal..Ne dediğim ne zaman anladında saldırıya geçtin.. Programlanmışsın sen yahu,kin ve nefret içerisindesin ne oluyoruz..Kürtçe konusunda haklı olabilirsin tabii ki..Bunu geciktirmek ve yasaklamak iyi bir politika değildi..Ama bana bölücülüğümün altında bu dil olayı var deme sakın gülmekten yerlere yatarım..Ben de mesela boşnakça konuşulsun istiyorum ve yarından tezi yok boşnakları toplayıp dağa çıkıyorum..Nasıl ama??Terör başlatacam..
Onursal Bedirhan
08-03-2009, 03:11
Saygideger placebo;
Ben ilk yazimda bahsetmemistim, neyse. Dedigim gibi once sizin alginizi ve taniminizi alayim. Sizce, demokrasi nedir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel amcca musadenle bunu izahını ben yapayım.
Demokrasi; dışarıda avazı çıktığı kadar bağırıp kavga isteyen çoğunluğun sesidir. Diğer tanımıyla koyun sürüsünün sesidir. Türkiye sözde demokrasi ile yönetiliyor, kişi başına düşün milli gelir 14 bin dolar olarak tahmin ediliyor. Ama toplumun % 80 i 500 ytl'ye çalışıp aile geçindiriyor, diğer dilim ise aslan payıyla götününüp üstüne oturup çalışmadan para harcıyor, tatil yapıyor. Demokrasi budur işte.
Gün gelecek herkes Marx'ın söylediği düzeni seçecek, başka yolu yok.
O zaman böyle dil ve ekmek kavgaları da olmayacak, bizler de bir birimizi kırmıyacağız.
evrensel-insan
08-03-2009, 03:30
Saygideger placebo;
Benden somut bir oneri istemistin. Bak sana bu konuda yazdigim bir yazimin linkini veriyorum.
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=6458
6. Mesaj.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Onursal Bedirhan
08-03-2009, 03:38
Neden bu kadar agresifleştin onursal..Ne dediğim ne zaman anladında saldırıya geçtin.. Programlanmışsın sen yahu,kin ve nefret içerisindesin ne oluyoruz..Kürtçe konusunda haklı olabilirsin tabii ki..Bunu geciktirmek ve yasaklamak iyi bir politika değildi..Ama bana bölücülüğümün altında bu dil olayı var deme sakın gülmekten yerlere yatarım..Ben de mesela boşnakça konuşulsun istiyorum ve yarından tezi yok boşnakları toplayıp dağa çıkıyorum..Nasıl ama??Terör başlatacam..
Ben farklı birşey söylemedim zaten, beni anlaman için bir önceki sayfaya döneceksin ve bir laz veya kürtmüşsün gibi yazılanları okuyacaksın, eğer vicdanen rahatsan, insanlığından şüphe ederim. Şimdide kalkıp geçikmiş bir hak diyorsun, bu yazdığın son söz hiç ilk sayfada yazdıklarınla örtüşüyormu?
Eğer boşnak asıllıysan ve boşnakça konuşamıyorsan, konuştuğun zaman "bazı cevrelerce" ikinci sınıf vatandaş olarak muamele görüyorsun, hatta yine bazı cevrelerce "en iyi boşnak, ölü boşnaktır" diye hakaretler işitiyorsan boşnaklara. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bunlarla mucadele edince "terörist ve bölücü" damgası yiyorsan ve olaya tarafsız bir gözle bakan "ben" eğer sana destek olmuyorsam, benim o hakaretleri edenlerden ne farkım kalır?
Arkadaşlar dilin korunması ve yaşatılması kültürel bir zenginliktir.
Benim bir çok karadenizli arkadaşım var yüzlerce ama sadece içlerinden iki tanesi laz ve lazca konuşabilmekte.
Lazlar Doğu Karadeniz Bölgesinde, Artvin'in Hopa , Arhavi , Borçka ilçeleri ve Rize'nin Fındıklı , Ardeşen , Pazar , Çamlıhemşin ilçelerinde ve 93 harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından dolayı Batum, Hopa ve Arhavi 'den göç ederek yerleştikleri Gölcük, Yalova, İzmit, Kocaeli, Sapanca, Düzce, Akyazı, Akçakoca gibi yerlerde yaşamaktadırlar.
Ülkemizde takriben 250.000 Laz vardır ve 50.000 kadarı Lazca konuşabilmektedir.
Bu tür dillerin kaybolmaması için koruma altına alınması ve desteklenmesi gereklidir.
Bu başlıktan sandık odasına gönderilen iletilerin pekçoğunda yazılarla ilgili şikayetler var.
Moderatörlerin, yöneticilerin niçin bu mesajlara müdahale etmediğini pekçok arkadaş sormuş, suçlamış...
Ancak, Şikayet masasına iletilen bir tek şikayet bile yok.
Arkadaşlar, şikayetlerinizi anında görmemizi istiyorsanız ilgili mesajın yanındaki ünlem işaretine tıklamanız gerekiyor.Her başlığa girip tüm iletileri, içeridekilerin durumunu kontrol etme imkanımız olmayabiliyor.
Dün gece şikayetlerinizi burada aranızda dile getirmek ve kendi aranızda bizleri suçlamak yerine ilgili butondan bize iletmiş olsaydınız herhalde konu bu kadar uzamaz ve kilitlenmek zorunda kalmazdı.
Bu başlık altında gelişen olaylardan ben utanç duydum. Umarım bu iğrenç küfürleri TD sitesine asanlar da utanç duymuşlardır.
Ayrıca muhtemelen bu tartışmalar sırasında sitede on line olan tek moderatör pervane
arkadaşımızdı. Anlaşılan onun özellikle müdahil olmadığını düşünen ve bu nedenle onu taraf
ilan edenler olmuş. Sistemimizde her moderatörün sorumlu ve yetkili olduğu forumlar belirlidir. Pervane'nin bu çirkin kavganın sürdüğü forumda hiçbir yetkisi yoktur.
Tabi hata bizim. Üyelerimizin hangi düşünceden olursa olsun seçkin olduğunu, aklı başında
olduğunu bu türden çirkinlikleri geride bıraktığımızı sandık, yanılmışız.
ugurce82
03-10-2009, 02:39
Biz lazlar olarak bizede açılım yapılmasından yanayız. Yıllarca bizden aptalmışız gibi fıkralarla bahsettiler. Biz kendimize laz diyen bir toplumuz ve kendi anadilimiz var ama nedense T.C. içinde yaşıyoruz. Ayrı toprak istemiyoruz. Ama T.C. içinde de rahat edemiyoruz. Ne istiyoruz bende bilmiyorum. Lazca trt açılsın. TD sitesinde Lazca öğrenme kursları olsun. Lazca eğitim görelim. Ama kendimizi T.C nin bir vatandaşı olarak algılayalım. ÖDG den bu konuda destek bekliyorum.
Biz lazlar olarak bizede açılım yapılmasından yanayız. Yıllarca bizden aptalmışız gibi fıkralarla bahsettiler. Biz kendimize laz diyen bir toplumuz ve kendi anadilimiz var ama nedense T.C. içinde yaşıyoruz. Ayrı toprak istemiyoruz. Ama T.C. içinde de rahat edemiyoruz. Ne istiyoruz bende bilmiyorum. Lazca trt açılsın. TD sitesinde Lazca öğrenme kursları olsun. Lazca eğitim görelim. Ama kendimizi T.C nin bir vatandaşı olarak algılayalım. ÖDG den bu konuda destek bekliyorum.
Sayın ugurce bende lazım :D
Bu tepkiniz çok anlamlı...
daha önce bu konuda bir başlığımız mevcuttu bu vesile ile kilidi kaldırılmış oldu.
sayın ugurce82 ÖDG olmadığı tarihlerde de desteklemişim laz kardeşlerimin taleplerini.
sakin,seviyeli tartışmalar diliyorum.
ugurce82
03-10-2009, 02:52
sevgili pervane bende senden politika başlığı altında kürtlerle alakalı bütün konuları kürt meselesi altına toplamanı istiyorum, yada başlığımın geri koyulmasını istiyorum.
Ben lâz değilim ama Karadeniz'de çok uzun yıllar yaşadım... Kimsede böyle bir rahatsızlık duymadım Uğurce, şaka yaptın herhalde?:happy:
Fıkraları insanlar yaşar orada... Her Temel fıkrasına benden çok gülerlerdi valla...
Sıfır kompleksli bir topluluk vardır orada, gayet de vatanseverler...
Tabiat hele tabiat... Aklımın yerinden oynayacağını sandığım manzaraları orada gördüm...
Oraları görmeyen, tabiat nedir bilmiyor demektir, bana göre...:photo:
Ben Karadeniz'e aşığım yahu...
Aklıma düşürdünüz Ege'de şimdi... Nasıl depreşti özlemim durduk yere şimdi... :rain:
evrensel-insan
03-10-2009, 03:15
Saygideger ugurce82;
Iyi guzelde; senin once bu "Laz Meselesi" nin, ne oldugunu, neleri icerdigini; bu konuda bilgili birinden aktarman lazim.
Kimlere Laz denir?, Turkiye cografyasinin neresinde yasarlar? Hangi hak ve ozgurluklerini talep ederler?
http://www.youtube.com/watch?v=5HImB27PGyQ
http://www.youtube.com/watch?v=4OZ3iamMZ8Y
http://tr.wikipedia.org/wiki/Lazlar
http://tr.wikipedia.org/wiki/Lazca
Farklar butunlugun/zenginliginin, bir farkini mi, ortaya koyduk?, yoksa Bir farki, farklar butunlugunden mi "ayirdik?" Ne dersiniz?
Saygilarimla;
evrensel-insan
ugurce82
03-10-2009, 03:20
Saygideger ugurce82;
Iyi guzelde; senin once bu "Laz Meselesi" nin, ne oldugunu, neleri icerdigini; bu konuda bilgili birinden aktarman lazim.
Kimlere Laz denir?, Turkiye cografyasinin neresinde yasarlar? Hangi hak ve ozgurluklerini talep ederler?
http://www.youtube.com/watch?v=5HImB27PGyQ
http://www.youtube.com/watch?v=4OZ3iamMZ8Y
http://tr.wikipedia.org/wiki/Lazlar
http://tr.wikipedia.org/wiki/Lazca
Farklar butunlugun/zenginliginin, bir farkini mi, ortaya koyduk?, yoksa Bir farki, farklar butunlugunden mi "ayirdik?" Ne dersiniz?
Saygilarimla;
evrensel-insan
sevgili evrensel neyini anlatacam laz meselelsi diye bir mesele yok ki. Onlarda bizim bir parçamız. Onlara verilen haklar başkalarına verilmiyormuş gibi davrananlara benim sözüm.
evrensel-insan
03-10-2009, 03:24
Saygideger ugurce82;
Hem sana, hem de bu basligi buraya tasayan pervaneye, tesekkur etmem lazim. Cunku, 6 ay onceki yazilarim burda.
Saygilarimla;
evrensel-insan
ugurce82
03-10-2009, 03:25
Bu arada pervaneden tekrar rica ediyorum. Neden politika forumunda kürtlerle ilgili bütün başlıklar kürt meselesi başlığı altında toplanmıyorda benim başlığım saniyesinde taşınıyor. Daha çok dikkat çekmek için mi?
Ugurce82 sizin amacınız nedir anlayamadım. Lazların güncel taleplerini tartışmak, yorumlamak mı istiyorsunuz yoksa moderasyon dersi mi vermek istiyorsunuz bizlere? kürt meselesi ile ilgili bir başlık mevcut zaten mesele ile ilgili olanlar o başlık altında toplanıyor. Sizin başlığınızı taşıdığım bu başlık benim yetkili olmadığım bir tarihte kilitlenmişti ve daha sonra bu konuda hiç bir başlık açılmadığı için kilidin açılmasına ihtiyaç duyulmamış demekki.
Averroes
03-10-2009, 14:57
Sayın ugurce82,
ÖDG grubumuzun Halkla İlişkiler ve Basın Sözcüsü olarak Lazca konuşabilme ve eğitimini görebilme hakkınızı sonuna kadar savunuyor, taleplerinizi destekliyoruz.
Not: ÖDG'nin Halkla İlişkiler ve Basın Sözcülüğü yoktur.