PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ''Tanrı Tektir Hepimiz Kardeşiz''

abdulKADİR
09-05-2009, 01:51
Bir kitabın önsözünden...

Kitabın adı:

Tanrı Tektir
Hepimiz Kardeşiz
Birbirimizi sevebilmemiz için birbirimizi tanıyalım

Konuların alındığı kitap: ''Un Seul Dieu, Tous Fréres''
Derleyen: P. Luigi İannitto
Temin adresi: Sent Antuan Kilisesi, Taksim, İstanbul

''Allah o kadar dünyayı sevdi ki, kendi biricik oğlunu gönderdi.'' (İncil, Yuhanna 3/16)

''Allah'ın merhametinden ümidinizi kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları Bağışlar. Şüphesiz ki O bağışlayandır, merhametlidir.'' (Kur'an-ı Kerim 19/53)

Dünyadaki mevcut dinler arasında Hristiyanlık ve Müslümanlık iki büyük dini meydana getirmektedirler. Yerkürenün birçok ülkesinde hristiyanlar ve müslümanlar kent, kasaba ve köy gibi çeşitli yerleşim merkezlerinde, aynı mahalle ve konutlarda yanyana yaşamakta ve aynı işyerlerinde çalışmaktadırlar. Örneğin hristiyan memleketler olarak tanınan Almanya, Fransa, Belçika ve İsviçre'de bir müslüman azınlığı yaşamakta; Türkiye, Mısır, Suriye, Mısır ve Cezayir gibi müslüman ülkelerde ise bir hristiyan azınlığı varlığını sürdürmektedir.

İç içe geçmiş bir karakter arzeden bu birlikte yaşam, iki toplum arasında zorunlu olarak birtakım münasebetlerin kurulmasına neden olmaktadır ve normal olarak iki cemaat arasında ilişkiler sosyal ve pedagojik alanda birçok önemli ve çözüm bekleyen sorunların oluşmasına sebebiyet vermektedirler: Başkalarının inancına ve düşüncelerine saygı göstermek suretiyle bir arada yaşamayı becerebilecek gençleri yetiştirmek ve özellikle önyargıdan, fanatizmden, geçmişteki kötü mirasların olumsuz etkisinden uzak yeni nesiller oluşturabilmek.

Tarihten öğrendiğimize göre hristiyanlık ve müslümanlık dinleri asırlar boyu karşılıklı olarak birbirlerini tanımamazlıktan geldiler. Çeşitli topraklarda ve çeşitli zamanlarda sık sık karşı karşıya geldiler. Şimdi karşılıklı olarak saygı göstermenin zamanı geldi. Ayrıca, iki dış etken hristiyanları ve müslümanları olumlu bir karşılaşmaya doğru itmektedir: Gençler arasında, gittikçe artan bir oranda yaygınlaşan ateizm ve dinden bağimsızlaştırma.

Bu nedenle hristiyanlar ve müslümanlar ortak miras olan müşterek tek Tanrı'ya inançlarını savunmak ve gençleri ateizm kıskacından kurtarmak için el ele verip beraber çalışılmalıdır.

Tabiataiyle bu yeni karşılaşma hem particilik (proselitizm) ve hem de sinkretizmden onurlu ve etkili bir şekilde müşterek bir vazgeçişi gerekli kılmaktadır. Bu ortak vazgeçişten güdülen amaç ne bir dinin yüceltilmesi, ne de diğer bir dinin alçaltılmasına sebebiyet verecek, aksine haksız bir propagandaya yer verilmesine mani olmaktır. Bilakis bu olumsuz durumdan diğer dinde mevcut olan manevi zenginlikleri ve güzellikleri bulup ortaya çıkarmaya yarayacak aktif bir arayışa geçmek zorunludur. Diğer bir deyişle müşterek olan tek Tanrı'yı daha çok sevmek ve daha çok hizmet etmek için yararsız ve yıpratıcı mukayese ve karşılaştırmalardan vazgeçip, iyide rekabete yönelmeliyiz. Müşterek bir Tanrıya sahip olmak hiç te küçümsenecek bir şey değildir.

Bu kitap esas olarak hristiyan cemaati gözönüne alınarak yazıldı. Bu kitap vasıtasıyla hristiyanlar müslüman kardeşlerini tanıma ve hürmet gösterme yolunda güç olan ilk adımı atmaya davet edilmektedirler. Kitap, salt hristiyanlara seslenmekle yetinmemekte, aynı zamanda müslüman kardeşlerimize de hitap etmektedir. Karşılıklı tanışma ve saygı gösterme sadece bir hareket noktası olarak kabul edilebilir. Varış noktası ise, müşterek yüce Tanrı'nın tek bir ailesini teşkil eden hristiyan ve müslümanların birbirlerini kardeş gibi sevecekleri noktadır.

Kitap, hristiyanlık ve müslümanlık dinlerini geniş olarak ve ayrıntılarına inen biçimde anlatmayı hedeflemiyor. Kitap, bir teoloji el kitabı niteliğinde de değildir. Kitap sadece bu yeni yolu, karşılıklı tanışma ve saygı gösterme yolunu seçmek isteyenler için yönlendirici bir işaret olmayı arzulamaktadır.
Kitabın içeriği, tümüyle ''Un Seul Dieu, Tous Fréres'' adlı bir Fransız yapıtından alınmıştır. Kitapta, fransızcadaki orjinal baskısından farklı olarak, sadece konunun Türk diline ve Türk kültürüne uyarlanması sırasında yapılan bazı değişiklikler var.

Kitabın yazılmasından güdülen amaçlar üç noktada toplanabilirler:
a)Hristiyanları İslamiyetin zenginliğini keşfetmeye ve kıymetini takdir etmeye çağırmak,
b)İslami değerlerin keşfedilmesi sırasında, hristiyanlık dininde gerçek manasıyla yaşanmasına olanak tanıyacak bazı kıpırdanışlar ortaya çıkarmak,
c)Hristiyanlarla Müslümanları karşılıklı saygıya davet etmek.

Kitab-ı Mukaddes'ten ve Kur'an-ı Kerim'den nakledilen cümleler genellikle çok kısa tutulmuşlardır ve bundan dolayı bazı defalar okuyucuya açık ve anlaşılır gelmeyebilirler. Ancak kutsal kitaplardan çıkartılıp kitaba aktarılan bu kısa cümlelerin iyice anlaşılabilmesi için kutsal kitaplarda yer alan iktibas edilmiş yazıların bütününün okunmasını öneririm.

Kur'an-ı Kerim'den yapılan aktarmalarda Milliyet gazetesinin bir süre önce yayınladığı Kur'an-ı Kerim baskısından yararlanılmıştır.

Kitap metninde yer alan Tanrı ve Allah adlarına gelince, Kutsal Kitap'tan ve Kur'an'ı Kerim'den alınan cümlelerdeki ''Allah'' sözcüğü aynen olduğu gibi muhafaza edilerek kullanıldı. Diğer yazı ve açıklamalarda ise tarafımızdan ''Tanrı'' sözcüğünün kullanılması tercih edildi.

P.Luigi İanitto

paslıçivi
09-05-2009, 12:12
bu yama dikiş tutmaz.. yahudilerin tanrısı farklımı..:)

ya diğer dinlere inanan insanlar ya da büyüyen ateizm dalgası..

eskiden insanlar tek tek uyanıyorlardı.. ama artık gelinen bilim ve teknoloji sayesinde insanların bilinç evrimi hızlandı.. artık uyanmalar giderek artmakta..

binlerce yıldır insanlığı bölen uyutup sömüren bu sistemler şimdi bölme işlemini azaltıp uyutup sömürme işine devam edebilmek için ne taklalar atıyorlar..

gidilen yol deizmdir.. sonra söylemedi demeyin..

panik çok büyük..;)

mehmetsalih
09-05-2009, 22:32
ya diğer dinlere inanan insanlar ya da büyüyen ateizm dalgası..

Paslıçivi sen ne dediğini bilmiyorsun ve uyumuşsun. Akıl diye bir şey varmı sizde bazen merak ediyorum. Gitikçe çıkmaza giren ve taraf kayıp eden Ateizm ve bunun karşısında dev gibi yayılan İslam dini. En ufak bir pürüz ve enufak bir şüphe dahi taşımazken sizin bu zavalı tutumuznuz beni çok güldürüryor. :)

eylemsel
09-05-2009, 22:39
Akıl diye bir şey varmı sizde bazen merak ediyorum. Gitikçe çıkmaza giren ve taraf kayıp eden Ateizm ve bunun karşısında dev gibi yayılan İslam dini. En ufak bir pürüz ve enufak bir şüphe dahi taşımazken sizin bu zavalı tutumuznuz beni çok güldürüryor. :)mehmetsalih[/quote] bende size çok gülüyorumhttp://www.turandursun.com/forumlar/images/icons/icon7.gif

abdulKADİR
09-05-2009, 23:28
Güleriz ağlanacak halimize... :(

Özne
12-05-2009, 17:31
Yazıda geçen "müşterek tanrı" deyimi gerçekten önemli. Çünkü her iki tarafın aynı Tanrı'ya inandığını söylemek büyük bir ironidir. Sizin Tanrı'nız tapu mu arsa mı müşterek olsun? Efendim yazıda denmişki hristiyanlar, müslümanlarla aynı ortamda yaşıyor. İyide bu yeni değilki. Osmanlı tarihinde de bu örnekler bolca mevcuttur. Hatta Türkiye Cumhuriyet'i kurulduğundan bu yana eşit haklara sahiptirler. Bu ülke kurulalı neredeyse 90 yıl oldu hatırlatırım.

Ayrıca hristiyanların ve müslümanların bir "işbirliği" içine girmesi - denize düşen yılana sarılır mantığı gibi :) Zaten siz dinden özgür insanlarla mücadele ederken bile birbirinizin arkasından kuyu kazacaksınız. Kiminiz tüm dünyayı haçlarla donatmak ister kiminizin kutsal toprak takıntısı vardır. Bu sizin bahsettiğiniz şeyler dinler arası diyolog olarak Türkiye'de ruhban okullarının da açılmasını sağlamak için bolca zikredilen bir cümledir. Kusura bakmayın ama siz ancak saf müslümanları kandırırsınız.

Ayrıca niye bizi "ortak düşman" olarak görüyorsunuz bu sorgulanmalıdır. Dinsiz olduğu için öldürülen biz değilmiyiz? Pardon sitenin adresinde yazan kişinin kim olduğunu biliyor musunuz? Bizim kime zararımız olmuş. Öldürülenler, horlananlar hep dinden özgür insanlar oldu. Siz hem bizim gibileri hemde birbirinizi öldürmeye devam ettiniz. Ve bunu bizi ortak düşman olarak ilan ederek devam ettirip en büyük sorunu kaldırmak istiyorsunuz. Çünkü dinden özgür her birey bilirki aslında bu dinler çatışması, dinlerin sebeb gösterilerek açılan savaşların hepsi dünyayı yöneten para babalarının kullandığı bir "sömürü" yöntemidir.

Yüzyıllar boyu milyonlarca insanın ölümüne neden olan haçlı seferlerine cihad çağrılarına ne oldu? Yada şuan bu haçlı seferlerinin benzerleri farklı kurumlar aracılığıyla yapılmıyor mu? Hristiyan çoğunluğun olduğu amerika dinsel terörü bahane edip de afganistan'da girmedi mi? Dinin para odaklı bir araç olarak kullanıldığını düşündüğünüz olmadı mı hiç? Yoksa siz Bin Ladin denilen kişinin ikiz kuleleri yıktığını düşünenlerdenmisiniz?

Kitle iletişim araçlarının ve özellikle internetin gelişmesiyle insanlar gerçek "aydınlanma sürecine" girmiş bulunmaktadırlar. Din altında söylenen yalanların aslında para odaklı olduğu bu nedenle insanların öldürüldüğünü, duygularını sömürmeye çalışanların farkını varmaya başlamış bu nedenle de insanlar dinlerden özgür bir yaşamı tercih etmektedirler.

Geçiş dönemi yada ilk olarak dinden özgürlüğün deizmle geleceği konusunda bende aynı görüşteyim. Hatta bu yüzyılın sonlarına doğru deist kişi sayısı oldukça artacaktır. Şuan bile toplumda deist veya dinlerden özgür olduğunu dile getiremeyen o kadar insan varki... Siz bunun farkında olduğunuz için bizi "ortak düşman" ilan ettiniz. Bu da en büyük kanıttır. Oysa biz kimseyi inanıyor diye öldürmedik ve öldürmeyeceğiz. Yapılacak bu inanç devrimi sizinkilerin aksine kanlı olmayacaktır eminim. Çünkü biz tarih boyunca bir kitapta yazanlara göre düşüncelerimizi yaymak için savaşlar ilan edip milyonlarca insanı öldürmedik. En büyük değerin insan hayatı olduğunu bildiğimiz gibi bir insanı inancı yüzünden öldürmeyecek kadar insanız.

Ben Ateist değilim bu arada... ancak dinlerden özgür bir bireyim. Eğer Tanrı varsa benim Tanrım sizinkiyle bir olamaz. Eğer sizinkiyle birse bile zaten o Tanrı dediğim benim Tanrım olamaz.

Saygılar.

azınlık
12-05-2009, 17:40
Bu nedenle hristiyanlar ve müslümanlar ortak miras olan müşterek tek Tanrı'ya inançlarını savunmak ve gençleri ateizm kıskacından kurtarmak için el ele verip beraber çalışılmalıdır.

Luigi kardeş fena tırsmış. E haklı, kaçınılmaz sonu gördüler.

Olmaz Luigi birader, Rab'biniz ile Allah'ınızı birleştirip Voltran'ı oluştursanız da olmaz.

A.

Özne
12-05-2009, 18:02
Paslıçivi sen ne dediğini bilmiyorsun ve uyumuşsun. Akıl diye bir şey varmı sizde bazen merak ediyorum. Gitikçe çıkmaza giren ve taraf kayıp eden Ateizm ve bunun karşısında dev gibi yayılan İslam dini. En ufak bir pürüz ve enufak bir şüphe dahi taşımazken sizin bu zavalı tutumuznuz beni çok güldürüryor. :)

Size tatlı rüyalar dilerim. Ancak umarım bir gün o uykudan uyanırsınız. Çünkü fazla uyumak insan sağlına zararlıdır.

Felsefeci 87
12-05-2009, 19:56
Size tatlı rüyalar dilerim. Ancak umarım bir gün o uykudan uyanırsınız. Çünkü fazla uyumak insan sağlına zararlıdır.

Bırak onlar uyusunlar Özne.. Bir zamanlar biz de kandırıldık, uyutulduk.. Ama erkenden uyandık.. Önemli olan da bu zaten.

abdulKADİR
13-05-2009, 02:07
Bırakın birbirinizi uyumakla itham etmeyi...

Hepimiz uyuyoruz;)

''Şüphesiz insanlar uykudadır, ölünce uyanırlar'' (Hadis)

azınlık
13-05-2009, 08:54
''Şüphesiz insanlar uykudadır, ölünce uyanırlar'' (Hadis)

Hadis yarım kalmış :D

Şüphesiz insanlar uykudadır, ölünce uyanırlar ... ama o zaman da geç olur!

A.

Felsefeci 87
13-05-2009, 19:12

A.

Harika bir tamamlama sevgili azınlık..:D Ayrıca bu hadisi dile getiren zihniyetler Öldükten sonra, adalet ve yargının olduğunu söylerler. ''Bu dünyada bir adalet göremedikten sonra öldükten sonra görsek ne olacak, görmesek ne olacak.'' diyor insan kendi kendine. O yüzden bu gibi masallara karnımız tok bizim.. :D

abdulKADİR
13-05-2009, 22:36

A.

:D

Hadis tamam ama ne hikmetse cümlenin sonuna nokta koymayı unutmuşum. Gerisini siz uygun bir şekilde tamamlayın diye heralde...

Tamamlama yerinde olmuş. Gerçekten de birçokları için orda uyanmak geç olacak.
Onun için burdayken''ölmeden önce ölün'' hadisini uygulamak lazım.

abdulKADİR
13-05-2009, 22:40
Harika bir tamamlama sevgili azınlık..:D Ayrıca bu hadisi dile getiren zihniyetler Öldükten sonra, adalet ve yargının olduğunu söylerler. ''Bu dünyada bir adalet göremedikten sonra öldükten sonra görsek ne olacak, görmesek ne olacak.'' diyor insan kendi kendine. O yüzden bu gibi masallara karnımız tok bizim.. :D

Felsefeci, sen 2 gün içinde ne hızlı ateist kesildin böyle ya?
Sanki yıllardır ateistmişsin gibi geldi bana :)

Özne
13-05-2009, 22:49
Benim anlamadığım şey dinlerden özgür bir sitede "ortak düşman" ilan edilişimizin "hedef" haline getirilmemizi savunan bir yazının yazılması hangi mantıkla açıklanır anlayabilmiş değilim. Gözdağı verme, tehdit gibi algılıyorum.

Onca satır yazdım onlara cevap verememişsiniz de "uyku" lafımı dokundu. Yani diğerlerini kabul ettiniz demekki. Benim söylediklerime cevap verin.

Kitap zaten kendi kendine çelişmekte. Hoş Kutsal kitaplarınız çelişkiyle doluyken hristiyanlığı yayma amacıyla yazılmış bu kitabında çelişkili olması şaşırtıcı değil. Buyrun ilk mesajınızdan alıntılıyorum.

İç içe geçmiş bir karakter arzeden bu birlikte yaşam, iki toplum arasında zorunlu olarak birtakım münasebetlerin kurulmasına neden olmaktadır ve normal olarak iki cemaat arasında ilişkiler sosyal ve pedagojik alanda birçok önemli ve çözüm bekleyen sorunların oluşmasına sebebiyet vermektedirler: Başkalarının inancına ve düşüncelerine saygı göstermek suretiyle bir arada yaşamayı becerebilecek gençleri yetiştirmek ve özellikle önyargıdan, fanatizmden, geçmişteki kötü mirasların olumsuz etkisinden uzak yeni nesiller oluşturabilmek.

Ayrıca, iki dış etken hristiyanları ve müslümanları olumlu bir karşılaşmaya doğru itmektedir: Gençler arasında, gittikçe artan bir oranda yaygınlaşan ateizm ve dinden bağimsızlaştırma.

Sizin hoş görünüzü yerim ben. Hani başkalarının düşüncelerine saygı? Fanatizm dinlere özgüdür efendim hatırlatırım. Gerçi onu kitabı yazan misyoner arkadaşa demek lazım ama neyse...

Konuyu çarptıcağınıza önceki mesajımda yazdıklarıma mantıklı bir açıklama yapabilinki inandırıcılığınız olsun.

azınlık
13-05-2009, 22:56
... dinlerden özgür bir sitede "ortak düşman" ilan edilişimizin "hedef" haline getirilmemizi savunan bir yazının yazılması hangi mantıkla açıklanır ...

Sayın Özne,

Bu da bizim kültür mozaiğimiz, çeşitlilikten gelen zenginliğimiz, kültürler arası müsamaha ve muhabbetimizin dışa vurumudur desem? :D

Hadis yukarıda.

Alternatif hadis: Şüphesiz insanlar uykudadır ... bırakınız uyusunlar!

A.

one
13-05-2009, 22:59

abdulkadir selamun aleykum sana

hanif inananlardanmısın ? şimdiye kadar bir müslümanın 3 dini ateşli

şekilde savunması modeli haniflik ve gizli hindu luk dışında başka bir

modelde açıklanamadı

biraz samimi olurmusun

azınlık
13-05-2009, 23:01
Tamamlama yerinde olmuş. Gerçekten de birçokları için orda uyanmak geç olacak.
Onun için burdayken''ölmeden önce ölün'' hadisini uygulamak lazım.

Bak gördün mü? Bizim gibi imansızlarla sizin gibi imanlıların bile bir asgari müştereği varmış demek ...

En zoru "birinci" ölümdür, sonrakiler bişey yapmıyo ... derler.

Bu güzel muhabbete limon sıkılmamasını can-ı gönülden diliyorum.

A.

Felsefeci 87
13-05-2009, 23:05

Doğru gelmiş sevgili a nokta kadir :)Benim geçmişim zaten ateist bir birikime sahipti.. Biraz direkten döndüm.. Konuları az da olsa okumuşsundur sanırım. Kesin bir karara varmak için, biraz daha düşünüyor ve biraz daha mantığımı devreye sokuyorum.. Ayrıca ben bu sitede 2 gün önce değil, birkaç sene önce gelmiştim. Eski nickim silinmiş ve bu nickimle yeniden ait olduğum yere gelmiş bulunuyorum..

abdulKADİR
14-05-2009, 00:10
Benim anlamadığım şey dinlerden özgür bir sitede "ortak düşman" ilan edilişimizin "hedef" haline getirilmemizi savunan bir yazının yazılması hangi mantıkla açıklanır anlayabilmiş değilim. Gözdağı verme, tehdit gibi algılıyorum.

Onca satır yazdım onlara cevap verememişsiniz de "uyku" lafımı dokundu. Yani diğerlerini kabul ettiniz demekki. Benim söylediklerime cevap verin.
....

Konuyu çarptıcağınıza önceki mesajımda yazdıklarıma mantıklı bir açıklama yapabilinki inandırıcılığınız olsun.

Yazdıklarınızı cevap vermeye değer bulsaydım cevap yazardım. İlk mesajınızda bana yönelik bir tek cümle yok. Alıntı hakkında şahsi fikirlerinizi beyan etmişssiniz. Cevap verilmedi diye neden alınganlık gösteriyorsunuz?
Mesajlar illa cevap verilsin diye değil okunsun diye yazılmalı. Siz de emek verip yazmışsınız. Okuyup olumlu veya olumsuz faydalanan olacaktır merak etmeyin.
''Uyku'' konusu sizle başlamayan bir konu ve bu konuda yazdığım da sadece sizin yazdığınıza cevap değildi. Önemli yerlere cevap verilmeyip cımbızla bir cümle çekilip cevap verilmiş gibi bir hava estirmişsiniz, alakası yok...

Siz ateist olmayan biri olarak nasıl ''ortak düşman'' gösteriliyorsunuz, anlamış değilim. Deistler hakkında en ufak bir atıf yok yazıda.

Ayrıca Papazın kastettiği ortak düşman ''ateizm''dir, ateistler değil. Fikre düşmanlıkla, fikir sahiplerine düşmanlığı karıştırmayalım. Ateistler içinde tabiki düşman bellenecek kişiler olacaktır yaptığı işe göre. Ama bu düşmanlık sizin sandığınız gibi cana kıymalara kadar gitmez.(Bana hemen Sivas'ı, Turan Dursun'u v.s. örnek vermezsiniz umarım).

Bazı müslüman aktivist ve yazarlarla bazı ateist aktivist ve yazarların yaptıkları ortak çalışmaları gözönünde bulunurursanız, bu düşmanlığın boyutunu daha iyi kavrarsınız. Ama altını da çizmek gerekir ki, ortak çalışma zemini bulunan bu ateistler, ateizm savunuculuğu veya propagandası yapıp, kimileri gibi hayatlarını bu davaya adamıyorlar.

Buraya gelen inançlı insanların çoğu da sizi düşman gördüğünden değil, belki, İsa Mesih'in deyimiyle ''Tanrı'nın yitik koyunları'' olarak gördüğünden burdalar.

azınlık
14-05-2009, 00:15
... Bazı müslüman aktivist ve yazarlarla bazı ateist aktivist ve yazarların yaptıkları ortak çalışmaları gözönünde bulunurursanız ...

Hımmm, saat çalıyor! Uyanmak zamanı mı ne?

... veya ... çanlar kimin için çalıyor?

A.

abdulKADİR
14-05-2009, 00:36
abdulkadir selamun aleykum sana

hanif inananlardanmısın ? şimdiye kadar bir müslümanın 3 dini ateşli

şekilde savunması modeli haniflik ve gizli hindu luk dışında başka bir

modelde açıklanamadı

biraz samimi olurmusun

Sana da selam olsun one,
selamla başlayıp samimiyetsizlikle sonuçlandırmak pek mantıklı gelmedi bana ama sanırım kastın bu değildi...

bildiğim tek hanifler, ''hanif islamı'' savunan ve sadece internetten haberdar olduğum müslümanlar. ''Sadece kur'an islamı''nı savunanların başka bir versiyonu sanırım. Hindu ve Bahailer'in 3 dini kabulleri ve karıştırmaları sözkonusu ama benim savunduğum şey onların kabulü gibi bir kabul ve karıştırma değil.

3 din mensubu da oldukları gibi inanmaya devam ederler, diğerlerini de oldukları gibi kabul ederler. Ortak noktalarda yardımlaşıp, farklı konularda hoşgörüyü esas alırlar. Benim kur'andan, sünnetten ve islam devletlerinin genel uygulamasından çıkardğım sonuç budur. Çok hukuklu idari sistem gibi yani. Müslümanların çoğunluğu da bundan farklı düşünmez sanırım.

Ama tevrat ve incil kabullerimizde çoğunluğun görüşünden farklı düşünüyor olabilirim. Bu farklılık benim samimiyetime gölge düşürecekse, nedenini sizden duymak isterim.

Bak gördün mü? Bizim gibi imansızlarla sizin gibi imanlıların bile bir asgari müştereği varmış demek ...

En zoru "birinci" ölümdür, sonrakiler bişey yapmıyo ... derler.

Bu güzel muhabbete limon sıkılmamasını can-ı gönülden diliyorum.

A.

Elbette azınlık, ne de olsa insalıkta kardeşiz, ortak noktalarımız elbette olacak.
Belki de azami müştereklerimiz vardır da, biz onların üstünü, hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, önyargı, kin, düşmanlık gibi örtülerle örtmüşüzdür.

Amacımız da biraz bu örtüleri kaldırmak olmalı, yeni örtüler icad etmek olmamalı diye düşünüyorum.

Doğru gelmiş sevgili a nokta kadir :)Benim geçmişim zaten ateist bir birikime sahipti.. Biraz direkten döndüm.. Konuları az da olsa okumuşsundur sanırım. Kesin bir karara varmak için, biraz daha düşünüyor ve biraz daha mantığımı devreye sokuyorum.. Ayrıca ben bu sitede 2 gün önce değil, birkaç sene önce gelmiştim. Eski nickim silinmiş ve bu nickimle yeniden ait olduğum yere gelmiş bulunuyorum..

İsmimle yaptığın muzipçe oynamayı gençliğine veriyorum şimdilik, bir daha olmasın felsefeci:)

Konuları fazla okumadım, sadece tanışma bölümündeki sıkıntını okudum ve herkes gibi kararsızlık geçirdiğini düşünmüştüm. Meğer sen çoktan kararını vermişsin de, yeniden özgürlüğe(!) kavuşmuş numarası yapmışsın sadece. ''2 gün önce'' deyişimde bundan dolayıydı, yoksa üyeliğinin yeniliğini kastetmemiştim.

abdulKADİR
14-05-2009, 00:39
Hımmm, saat çalıyor! Uyanmak zamanı mı ne?

... veya ... çanlar kimin için çalıyor?

A.

:) ''Tanrı'nın yitik koyunlarını'' diline dolayacağını sanmıştım, yanılmışım...

Özne
14-05-2009, 01:11
Siz ateist olmayan biri olarak nasıl ''ortak düşman'' gösteriliyorsunuz, anlamış değilim. Deistler hakkında en ufak bir atıf yok yazıda.

Nasıl yok efendim. Buyrun:
Ayrıca, iki dış etken hristiyanları ve müslümanları olumlu bir karşılaşmaya doğru itmektedir: Gençler arasında, gittikçe artan bir oranda yaygınlaşan ateizm ve dinden bağimsızlaştırma.Deistler dinden bağımsızdır. Agnostiklerde keza öyle. Bizim bir dinimiz olmadığına göre dinden bağımsızlaşmış bireyleriz. Yani okuduğumu bilmesem Türkçe'deki "ve" bağlacının nasıl kullanıldığını bilmesem bunların sırf ateistler için söylendiğini düşünürdüm.

Birde sizin mantığınızla gidersek bana dokunmayan yılan bin yaşasın oluyor ki cümledeki yılan gün gelir benide sokar. Benim yılan fobim var kusura bakmayın.

Ayrıca kitabın tanıtımındaki alıntıların cımbızla alındığı yönünde cümleleriniz olmuş. İster cımbızla alıp okuyun ister ters ister yan çevirip okuyun bir yandan hoşgörü derken bir yandan da dinlerden özgürlüğün hoşgörülmediği açıkca ortadadır.

Saygılar.

azınlık
14-05-2009, 10:56
... bir yandan hoşgörü derken bir yandan da dinlerden özgürlüğün hoşgörülmediği açıkca ortadadır ...

Sayın Özne,

Konu dinler olduğunda edilen lafların yüzde doksandokuzu belli bir jargon kapsamında edilir. Örneğin "islamda şiddet yoktur" dendiğinde bu, "yenilginin kaçınılmaz olduğu durumlarda savaşa girmeyiz" demektir.

Aynı şekilde tüm dinlerin jargonunda "hoşgörü" sadece ve sadece öncelikle o dine bağlı kişilere, sonra diğer dinlere bağlı kişilere gösterilebilir. "Hoşgörü" faşizan bir kavramdır; ortada "hoş görecek" bir makam vardır ve bu makam kendi koyduğu kurallara uymayanları affetmek erkine sahiptir. Bu af kurallara uymayanları "hoş görmek", kuralları takmayan bir kısım muktedirlere "göz yummak", vs. şeklinde tezahür eder.

"Dinler arası hoşgörü" denen laf hoşgörüyü gösterecek kendini beğenmiş din elitinin kendi ümmetlerine ne gözle baktıklarını da ortaya koymaktadır.

Kısacası bu kendini beğenmiş İtalyan yobazı biz dinlerden özgür insanları istese bile "hoş göremez", buna gücü yetmez.

A.

Paolo
15-05-2009, 02:31
Kötü söz sahibine aittir.Edebinle konuşmayı öneririm azınlık terbiyesizliğe gerek yok.Tamam İseviliğe inanmıyorsun sevmiyorsun bu hakaret etme hakkını vermez.Herkes senin gibi dinlerin düşmanı değil va bene?Senin gibi zavallılara acıyorum.Bak bakalım kim YOBAZ'mış kendini BEĞENMİŞ mi?

3-5Eğer bir kişi farklı öğretiler yayar ve doğru sözleri, yani Rabbimiz İsa Mesih'in sözlerini ve Tanrıyoluna dayanan öğretiyi onaylamazsa, KENDNİ BEĞENMİŞ, BİLGİSİZ bir kişidir. Böyle biri, tartışmalar ve kelime kavgaları çıkarmayı hastalık derecesinde sever. Bu şeyler kıskançlıklara, çekişmelere, iftiralara, kötü kuşkulara, düşünceleri yozlaşmış ve Tanrı yolunu kazanç yolu sanıp gerçeği yitirmiş adamların durmadan sürtüşmelerine yol açar.

abdulKADİR
15-05-2009, 03:40
Nasıl yok efendim. Buyrun:

Ayrıca, iki dış etken hristiyanları ve müslümanları olumlu bir karşılaşmaya doğru itmektedir: Gençler arasında, gittikçe artan bir oranda yaygınlaşan ateizm ve dinden bağimsızlaştırma.

Deistler dinden bağımsızdır. Agnostiklerde keza öyle. Bizim bir dinimiz olmadığına göre dinden bağımsızlaşmış bireyleriz. Yani okuduğumu bilmesem Türkçe'deki "ve" bağlacının nasıl kullanıldığını bilmesem bunların sırf ateistler için söylendiğini düşünürdüm.
...
Ayrıca kitabın tanıtımındaki alıntıların cımbızla alındığı yönünde cümleleriniz olmuş. İster cımbızla alıp okuyun ister ters ister yan çevirip okuyun bir yandan hoşgörü derken bir yandan da dinlerden özgürlüğün hoşgörülmediği açıkca ortadadır.

Saygılar.

Müslümanlarla hristiyanların ortak çalıştıkları konuyu ortak düşman olarak değerlendiriyorsanız siz haklısınız. ''Dinden bağımsızlaştırma'' kısmı gözümden kaçmış. Ama ben, asıl mücadele edilmesi gereken tehlikenin ateizm olduğuna dikkat çekildiği için (altı çizili cümle) deistlerin bu tehlikenin dışında tutulduğunu anlıyorum.

Hoşgörüye gelince... Hoşgörümüz sınırsız ve de sorumsuz değildir. Allah'ın sınırlarının aşıldığı yerde hoşgörü ortadan kalkmalı. Sadece kafir olmak, ateist veya dinsiz olmak hoşgörüyü ortadan kaldırmaz ama yapılan davranışlara göre kalakabilir. Birkaç yazımda aktif kafirle pasif kafirden söz etmiştim. Pasif kafirlere hoşgörü göstermeliyiz ama YARATICIyla,dinlerle aktif olarak mücadele eden insanlara karşı nasıl hoşgörülü olabiliriz, saygı duyabiliriz ki? Aynı şekilde, hangi dinden olursa olsun zulüm yapanı, açıktan günah işleyeni, fuhşun yayılması için çalışanı da hoşgöremeyiz.

Yanlış anlarsınız diye hoşgörmemeyi de açıklamak gerekiyor sanırım. Hoşgörmemek, adı üstünde anlayışla karşılamamak, saygı duymamak ve kebul etmemektir. Bunlara karşı koymak kendi cinsinden olur. Fikri mücadele varsa fikirle karşı çıkarız, fiili teşvik varsa engellemeye çalışırız. Müslümanlar olarak siyasi bir gücümüz varsa ve suçu işleyenler müslümansa islam şeriatine göre yargılarız.
Sizin durumunuzdakileri hoşgörmemekte, fikirlerinizi reddetmek, b unlara gerekli cevapları vermek ve karşıt fikri mücadele yapmakla olacaktır. Aramızda, bir hristiyan ve müslüman arasındaki hoşgörünün olamayacağı aşikardır. Çok mu açıksözlü oldum acaba? :)

Özne
15-05-2009, 06:15
''Dinden bağımsızlaştırma'' kısmı gözümden kaçmış. Ama ben, asıl mücadele edilmesi gereken tehlikenin ateizm olduğuna dikkat çekildiği için (altı çizili cümle) deistlerin bu tehlikenin dışında tutulduğunu anlıyorum.

Öyle gözünüzden kaçıvermiş. Çok masum birşey zaten önemsiz bir detay canım dert değil(!) Ama? Ne demek ama efendim(?) Bu cümlenin aması maması olmaz bizde dinden özgürüz. Bende Tanrı'ya inanıyorum ancak niye bir tehdit olarak görmüyorum ateistleri? Durun ben cevap veriyim. Bizim Tanrı'mız sizinki gibi değil diye olabilirmi? Zeus dönemine döndük sanki... benim Tanrım senin Tanrın... Havalarda uçuşur oldu Tanrı'lar... Niye bir Ateistin beni öldürebileceği korkusu yok içimde(?) Niye onlar sizin gibi bizi "düşman" olarak görmüyor(?) Çünkü onların şeriatı yada engizisyonu yok da ondan. Birde üst satırlarda yazdığım Tanrısal nedenler.

Çok mu açıksözlü oldum acaba? :)

Yok hatta iyi demişsiniz düşüncelerinizi niyetiniz belli olmuş. Ancak ilk cümleniz

Müslümanlarla hristiyanların ortak çalıştıkları konuyu ortak düşman olarak değerlendiriyorsanız siz haklısınız.

Kusura bakmayın ama benim "ortak düşman" cümleme bu bir cevap değil sadece cümlemi ters çevirip bana satmaya çalışmışsınız o kadar. Yinede cevap olarak kabul ediyorum. Sonra hiçbir şeyi beğenmiyor olmasın.

Tarihe baktığınızda dini reddedenlere nasıl davranıldığı ortadır. Tarih boyunca Hristiyanların inanmayanları nasıl yaktığı, öldürdüğü ortadır. Şeriat için zaten söylenecek söze bile gerek yok. Sizinde dile getirmiş olduğunuz gibi
Müslümanlar olarak siyasi bir gücümüz varsa ve suçu işleyenler müslümansa islam şeriatine göre yargılarız.

Körler sağırlar biribirini ağırlar atasözü bu cümlenizle bir kez daha hayat buluyor. Normalde birbirinizi tanımazken dinden özgür bireylere ne güzelde kıyak geçmişsiniz. Yani kısacası fikir mücadelesi cümleniz gerçekçi gelmiyor.

Kafirleri de sınıflara ayırıvermişsiniz oh ne güzel. Bunların başka sınıfları da varmı memur, çiftçi, işçi diye:) kafiri bile sınıflandırmak dinlere özgü. pes diyecek söz bulamıyorum. Önce dik başlar(ateistler) ortadan kaldırılsın sonrakileri yani bizi (deist, angostik, panteist...) çerez niyetine yeriz demenin tersten söylenişi sizin altı üstü çizili cümleleriniz
ben, asıl mücadele edilmesi gereken tehlikenin ateizm olduğuna dikkat çekildiği için (altı çizili cümle) deistlerin bu tehlikenin dışında tutulduğunu anlıyorum.

Sizde haklısınız birleşmeniz normal çünkü siz gücünüzü birbirinizden ve diğer dinlerden alıyorsunuz. Ancak unuttuğunuz çok önemli birşey var: bizi öldürerek dinden özgür düşünceyi yenemezsiniz çünkü ülküler kurşun geçirmez. En büyük kanıtı da bu sitenin adresidir. Adres satırına bakarak kontrol edebilirsiniz.

Saygılar bize saygısı olmayan insan... Saygılar efendim...

azınlık
15-05-2009, 09:21
Paolo,

Ne o? Gerçekler acı mı geldi?

Yazdıklarımın tamamı doğrudur. Üstelik birazdan benden daha da nefret etmeni sağlayacak başka gerçekleri yazacağım; bakalım o zaman neler hissedeceksin, seni gidi sevgi böceği!

Tamam İseviliğe inanmıyorsun sevmiyorsun bu hakaret etme hakkını vermez.Herkes senin gibi dinlerin düşmanı değil va bene?Senin gibi zavallılara acıyorum.

demişsin ... önce şunu söyleyeyim; sen bana acıyabilecek konumda değilsin.

İkincisi, ben hristiyanlığa değil, olsa olsa, onu temsil ettiğini düşündüğün aşağılık güruha yani ruhbanlara hakaret etmiş olabilirim ki bu bile sadece senin kriterlerinle hakarettir.

Üçüncüsü; bana göre dinlerden özgür her bireyin birincil hedefi dinleri olmaları gereken yere göndermektir; bu anlamda haklısın, ben dinlere ve yobazlara düşmanım. Bunun çok acaip bir tarafı olduğunu düşünüyorsan insanlık tarihinde dinlerin kimlere ve neden düşman olduğuna, ve düşmanlarına neler yaptığına bak.

Şimdi gözlerini ve kulaklarını ve yazdıklarımı anlamak için gerek gördüğün diğer yerlerini aç ve dinle:

Dünyanın en büyük şirketi Vatikan'dır. Dünya emperyalizminin en büyük destekçisi ve yönlendiricisi de Vatikan'dır. Ortaçağ'da epistemoloji üzerinde kurduğu hakimiyeti rönesansta paraya tahvil eden Vatikan, o zaman ruhbanlar ve askerler eliyle yaptıklarını bugün şirketleri eliyle yapmaya devam ediyor.

Ancak bu süreçte hiç tahmin etmedikleri bir sorun bu zavallıları panikletti: emperyal ülke insanları yeterli refaha ulaştıklarından beri din, inanç, tanrı gibi şeylerin içlerinin ne kadar boş olduğunu görmeye başladılar; insan, geçim kaygısı yoksa bunları düşünmeye zaman bulabilir. Yani anlayacağın, Vatikan ve işbirlikçileri kendi ettikleri pislikte debelenmeye başladılar.

Şu anki dünya krizinin nihai etkisini söyleyeyim: Özellikle refah toplumlarında çok büyük kitleler fakirleştirilecek. Çünkü bu kitleleri egemenlerin istediği şekilde yönetebilmenin tek yolu onların "tam teslimiyet" içinde, "sorgulamadan", ve "tevekkül" ile birşeylere inanmalarıdır. Refah ne kadar artarsa inanç o derece azalır.

Bak sana dinlerin iktisat teorisini anlatayım: herşey 1 numara içindir.

Sen ise iki numara bile değilsin.

Gelelim şu senin ruhban tayfasına: bu zevat niye bu şaşaa, bu zenginlik, bu kibir içinde yaşamaktadır da sen buralarda sürünmektesin hiç düşündün mü? Peki, senin pek muhterem peygamberin bu zevatı görse ne derdi? Avrupa'da ne kadar Nazi kazıntısı faşist katil varsa tamamına yakını savaş sonrası kilisenin koruyucu kanatları altına girmiştir; bunların karşılarındakini "hoş göreceğini" gerçekten düşünüyor musun?

Salem'de suçsuz kadınları direkte yakan pek bi koruduğun ruhbanlardı. Avrupa'da dünyanın döndüğünü söyleyenlerin tırnaklarını sökenler, aç insanlara son kuruşları karşılığında tanrı adına cennetin anahtarını satanlar, yüzbinlerce insanı engizisyonda süründürüp işkence eden, sonra da ibret olsun diye meydanlarda katledenler, saçları kızıl veya gözleri mavi diye çocukları yakanlar da o ruhbanlardı. Ve senin Rabb'in (üstelik kendi adına yapılan) bütün bu aşağılık, insanlık dışı işleri seyretmekten başka birşey yapmadı.

Bütün bunlar ortada iken hala bu katiller sürüsünün askeri olmak, üstelik tanrı, İsa Mesih, Muhammed, vs, vs, adına bu olan biteni savunmaya çalışmak yobazlığın en koyusudur.

... ve evet koçum, ben din ve yobaz düşmanıyım. Sen nesin?

A.

azınlık
15-05-2009, 09:32
... tartışmalar ve kelime kavgaları ... kıskançlıklara, çekişmelere, iftiralara, kötü kuşkulara, düşünceleri yozlaşmış ve Tanrı yolunu kazanç yolu sanıp gerçeği yitirmiş adamların durmadan sürtüşmelerine yol açar.

Hah! Tam da ruhban tayfasını ve kiliseniz içindeki güç kavgasını anlatıyor. Bravo Paolo, bunu kim demişse iyi demiş.

Ama bir taraftan da yukarıdaki sözün özü: tartışmayın, kavga etmeyin, oturun oturduğunuz yerde. Biz sizin için düşündük, kutsal kitabı yazdık; başka birşey bilmenize gerek yok!

A.

azınlık
15-05-2009, 09:45
Hoşgörüye gelince... Hoşgörümüz sınırsız ve de sorumsuz değildir.

Özne, ne demiştim ben :D

Yanlış anlarsınız diye hoşgörmemeyi de açıklamak gerekiyor sanırım. Hoşgörmemek, adı üstünde anlayışla karşılamamak, saygı duymamak ve kebul etmemektir.

abdülKADİR, burada bir noktayı açıklığa kavuşturalım.

Hoşgörü ancak bir hiyerarşi içinde mümkündür: ancak bir amir bir astı "hoşgörebilir". Sabah işe geç kalırım, müdürüm bunu hoşgörebilir. Ama benimle aynı seviyede bir iş arkadaşım beni hoşgöremez.

Aynı şekilde sen bir atiesti, bir hristiyan bir müslümanı hoşgöremez; buna gücü yetmez. Ancak bir imam sıradan bir hristiyanı, veya bir kardinal sıradan bir müslümanı hoşgörebilir.

Düşün; niye papazlarla imamlar sürekli birbirlerinin kutsal mekanlarında el sıkışırken o yılışık gülümsemeleriyle fotoğraf çektirirler? Çünkü bu, birer egemen olarak onların konumlarını onaylayan ve pekiştiren bir imgedir. İşte dinlerin karanlık kardeşliği de burada, yani egemen sınıfın kardeşliğinde başlar ... ve orada da biter. Müslüman, hristiyan, musevi tüm sıradan dindarlar, din bağlamında birbirlerinin düşmanı olarak kalmaya mahkumdur.

A.

Paolo
15-05-2009, 13:11
RABBİN sözüne göre iyi gerçek peder nasıl olmalıdır?A
Topluluğun önderleri

İşte güvenilir bir söz: eğer bir kimse gözetmen olmaya hevesliyse, iyi bir görev arzu etmiş olur. 2 (http://www.incil.com/doc/incil_html/1Ti.Dipnotlar.html#3:2)Ancak gözetmen, ayıplanacak bir yönü olmayan, tek karılı, davranışlarında ölçülü, sağduyulu, saygın, konuksever, öğretmeye yetenekli biri olmalı. 3Şarap düşkünü ve zorba olmamalı; uysal, kavgadan ve para sevgisinden uzak biri olmalı. 4Kendi evini iyi yönetmeli, çocuklarına söz dinletip kendisine tam bir saygı göstermelerini sağlamalıdır. 5Kendi evini yönetmesini bilmeyen, Tanrı'nın topluluğunu nasıl güdebilir? 6Gözetmen, yeni iman etmiş biri olmamalıdır. Aksi halde gurura kapılıp İblis'in uğradığı yargıya uğrayabilir. 7Ayıplanacak bir duruma ve İblis'in tuzağına düşmemesi için topluluğun dışında olanlarca da iyi bir insan olarak tanınmalıdır.
8Aynı şekilde topluluğun görevlileri, özü sözü ayrı, şarap tutkunu ve haksız kazanç peşinde koşan kişiler değil, ağırbaşlı kişiler olmalı. 9Temiz vicdanla imanın sırrına sarılmalıdırlar. 10Bunlar da önce sınansınlar; eleştirilecek bir yönleri yoksa, o zaman görev alsınlar. 11Aynı şekilde görevli kadınlar[b] (http://www.incil.com/doc/incil_html/1Ti.Dipnotlar.html#b) iftiracı değil, ağırbaşlı, davranışlarında ölçülü ve her bakımdan güvenilir olmalıdırlar. 12Görevliler, tek karılı, çocuklarını ve kendi evlerini iyi yöneten kişiler olsunlar. 13Görevlerini iyi yapanlar, kendileri için iyi bir yer edinirler ve Mesih İsa'ya olan imanda büyük cesaret kazanırlar.lda okuuuuuuuu.

3Bu nedenle aranızdaki ihtiyarlara, ben de onlar gibi bir ihtiyar, Mesih'in çektiği acıların tanığı ve açığa çıkacak olan yüceliğin de paydaşı olarak rica ediyorum: Tanrı'nın size verdiği sürüyü güdün. Zorunluymuş gibi değil, Tanrı'nın istediği şekilde, gönüllü olarak gözetmenlik yapın. Para hırsıyla değil, gönül rızasıyla, size emanet edilenlere egemenlik taslamadan sürüye örnek olarak görevinizi yapın. 4Baş Çoban[f] (http://www.incil.com/doc/incil_html/1Pe.Dipnotlar.html#f) göründüğü zaman, yüceliğin solmaz tacına kavuşacaksınız.
5 (http://www.incil.com/doc/incil_html/1Pe.Dipnotlar.html#5:5)Ey gençler, siz de ihtiyarlara bağımlı olun. Hepiniz birbirinize karşı alçakgönüllülüğü kuşanın. Çünkü,
«Tanrı kibirlilere karşıdır,
ama alçakgönüllülere lütfeder.»
6 (http://www.incil.com/doc/incil_html/1Pe.Dipnotlar.html#5:6)Uygun zamanda sizi yüceltmesi için, kendinizi Tanrı'nın kudretli eli altında alçaltın. 7 (http://www.incil.com/doc/incil_html/1Pe.Dipnotlar.html#5:7)Bütün kaygılarınızı O'na yükleyin. Çünkü O sizi kayırır.

milomanara
15-05-2009, 18:29
Tanrı yoktur ve hepimiz kardeşiz.

5.Maymunuz(diğer 4'ü: gibonlar, goriller, orangutanlar ve şempanzeler). Doğal olarak, tüm canlılarla kardeşiz. Aynı atadan türemeyiz. Hadi en yakını şempanze ve diğerlerine kuzenlerimiz diyelim ama tüm insanlar, hepimiz kardeşiz. Bu antropolojik kısmı.

Sosyal olarak durum daha karmaşık, bilişsel eğilimimiz gereği hemen taraf oluruz. Fenerliysek, hemen cimbomlular şerefsiz olur :) İngilizsek Fransızlar "kurbağa" olur :) Yakında çökeceğini umduğum tüm bu talihsiz ayrımcılıkların, rasyonel medeniyet insanlık altında tarihin gördüğü en "kardeş" haline gelecektir. Yakında dediğime bakmayın, More ütopya ile ilgili ne hissettiyse bende öyle hissettim şimdi :)

one
15-05-2009, 18:29
Sana da selam olsun one,
selamla başlayıp samimiyetsizlikle sonuçlandırmak pek mantıklı gelmedi bana ama sanırım kastın bu değildi...

bildiğim tek hanifler, ''hanif islamı'' savunan ve sadece internetten haberdar olduğum müslümanlar. ''Sadece kur'an islamı''nı savunanların başka bir versiyonu sanırım. Hindu ve Bahailer'in 3 dini kabulleri ve karıştırmaları sözkonusu ama benim savunduğum şey onların kabulü gibi bir kabul ve karıştırma değil.

3 din mensubu da oldukları gibi inanmaya devam ederler, diğerlerini de oldukları gibi kabul ederler. Ortak noktalarda yardımlaşıp, farklı konularda hoşgörüyü esas alırlar. Benim kur'andan, sünnetten ve islam devletlerinin genel uygulamasından çıkardğım sonuç budur. Çok hukuklu idari sistem gibi yani. Müslümanların çoğunluğu da bundan farklı düşünmez sanırım.

Ama tevrat ve incil kabullerimizde çoğunluğun görüşünden farklı düşünüyor olabilirim. Bu farklılık benim samimiyetime gölge düşürecekse, nedenini sizden duymak isterim.

---------------------------------------------------------------------
tekrar selamunaleykum sana

abdulkadir biraz daha geniş perspektifte bir teolog gibi araştırınca

tevratın tanak ını bir muslumanın kabul etmesi imkansız gibi bir şey ;

hem tevrat tahrif edilmiştir denilecek hemde tevratın süregelmiş

tahrifli şekline iman edenlerle din kardeşliği kurulacak

bu teoride asla mumkun olmayacak bir şey ve bir müslümanın kuran

ögretilerine göre dinden çıkmakla eş

gelelim tevrata tevrata iman edenler hristiyanları islamı yok sayar çünkü

rab sadece israilin tanrısı ve diğer uluslar hizmetçidir , israilogluları

rab ile yaptıkları anlaşmayı bozdukları için rab tarafından cezalandırılıp

sürgün edilmişler ( eski ahit = tevrat) ancak günü geldiginde topraklarına geri dönüp

eski ihtişamlarına dönecekleride israilin tanrısı rab tarafından garanti edilmiş

durumdadır , diğer uluslar GOYYIM dir sadece israilogullarına hizmet etmek

için rab tarafından yaratılmış hizmetçi bir ırktır , rabbin kıskandıgı

sevgili kullları değildirler , onlar için seçilmiş rol bellidir hizmet etmek

boyunduruk altında yaşamak ; ancak tevratta israilin tanrısı kavmine

siyaset ögretir canlarını mallarını garantiye alıncaya kadar.

bir israiloglu tevratın gölgesi altında oldugu sürece asla ne hristiyanı nede müslümanı goyyimden öte bir varlık olarak göremez

-----------
hristiyana gelince rab isa mesihtir derler kutsal kitap bir piramittir

ve piramitin tepesi esinleme bölümü ile tanrı sözünün dorugudur derler

"Tevrat, Zebur ve İncil hak kitaplardır. Fakat hahamlarla papazlar bu kitapları tahrif ettiler. Bugünkü Kitabı Mukaddes Allah'ın Sözü değildir. Bunun için de, Kitabı Mukaddes'in Kuran'la birbirini tutmaması doğaldır. Asıl Tevrat, Zebur ve İncil hakkında bilmemiz gereken her şey Kuran'da bulunur"

şeklindeki islami anlayışa baktıgımızda asla ve asla
islamın asla ve asla hristiyanlık ve yahudilikle iletişim oluşturmasına
imkan olmadıgını görürüz

yahudi ve hristiyanlar olayın anatomik yönünü dürüstçe ele alırsak
islamı ; yok sayacak düzeyde bir hazreti muhammed takipçiliği yorumuyla açıklarlar ; ve tanrı sözü olmadıgını tartışmak bir yana reddederler

hanifler , ve melamilerin rasyonel yargılara i ışık tutmaları açısından

incelenmesi gerekli dir

düşünce modelleri algılanabilir ve araştırılır ise;

mantıklı bir çok cevabında sahibi oluncacagını söyleyebilirim

abdulKADİR
22-05-2009, 01:26
abdülKADİR, burada bir noktayı açıklığa kavuşturalım.

Hoşgörü ancak bir hiyerarşi içinde mümkündür: ancak bir amir bir astı "hoşgörebilir". Sabah işe geç kalırım, müdürüm bunu hoşgörebilir. Ama benimle aynı seviyede bir iş arkadaşım beni hoşgöremez.

Aynı şekilde sen bir atiesti, bir hristiyan bir müslümanı hoşgöremez; buna gücü yetmez. Ancak bir imam sıradan bir hristiyanı, veya bir kardinal sıradan bir müslümanı hoşgörebilir.

Düşün; niye papazlarla imamlar sürekli birbirlerinin kutsal mekanlarında el sıkışırken o yılışık gülümsemeleriyle fotoğraf çektirirler? Çünkü bu, birer egemen olarak onların konumlarını onaylayan ve pekiştiren bir imgedir. İşte dinlerin karanlık kardeşliği de burada, yani egemen sınıfın kardeşliğinde başlar ... ve orada da biter. Müslüman, hristiyan, musevi tüm sıradan dindarlar, din bağlamında birbirlerinin düşmanı olarak kalmaya mahkumdur.

A.

Sayın azınlık,
kafana göre bir hüküm koymuşsun ve bu hükme göre de yargılamışsın.
Nedir o hüküm?
''Hoşgörü ancak bir hiyerarşi içinde mümkündür''

Hiç te öyle değildir. Hoşgörünün hiyerarşik bir yönü vardır belki ama bu demek değildir ki; ''bunun dışında hoşgörü mümkün değildir.''

Anlayış göstermemek, tolerans göstermemek her kesimler için mümkündür. Benim konumum ne olursa olsun bir ateisti, bir eşcinseli, onların konumu da ne olursa olsun hoşgörmem beklenemez.

Onca ortak paydamızın ve ''BİR''lerimizin bulunduğu her 3 dinden olan dindarların düşmanlığı geçicidir ve yüzeyseldir. Bu gerçek elbet bir gün dindarların çoğunluğu tarafından da farkedilecektir.

---------------------------------------------------------------------

tekrar selamunaleykum sana

abdulkadir biraz daha geniş perspektifte bir teolog gibi araştırınca

tevratın tanak ını bir muslumanın kabul etmesi imkansız gibi bir şey ;

hem tevrat tahrif edilmiştir denilecek hemde tevratın süregelmiş

tahrifli şekline iman edenlerle din kardeşliği kurulacak

bu teoride asla mumkun olmayacak bir şey ve bir müslümanın kuran

ögretilerine göre dinden çıkmakla eş

....

yahudi ve hristiyanlar olayın anatomik yönünü dürüstçe ele alırsak

islamı ; yok sayacak düzeyde bir hazreti muhammed takipçiliği yorumuyla açıklarlar ; ve tanrı sözü olmadıgını tartışmak bir yana reddederler

Sana da tekrar barış ve esenlik olsun...

Bu söylediklerin dinlerin geleneksel yüzü açısından bakılınca doğrudur ne yazıkki. Ama kutsal kitaplar açısından bakılınca bu yaygın görüşün doğru olmadığı görülecektir.

Mesela yahudilerin ''ellerindeki kitabın'' onlarca kur'an ayetiyle tasdik edilmesinin yanında, birkaç ayetle de onların ''kitabı tahrif'' etmesi anlatılır. Bir müslüman bibirine zıt gibi görünen bu iki durumun ortasını bulmak zorundadır. En azından üzerinde kafa yormak, düşünmek zorundadır. ''Eldeki tevrat ve inciller uydurmadır'' demek kolaycılık ve ezberciliktir.
Kur'anda henüz bir hüküm bildirilmeyen konularda Rasullullah'ın tevrata göre hüküm verdiği, yıllarca Kudüse doğru namaz kılındığı bir vakıa iken bugünkü müslümanların tevrat eleştirisi sağlam bir zemine oturmamaktadır diye düşünüyorum.

Aynı düşünceler yaygın hristiyan ve yahudi inançları için de geçerlidir. Geleneksel fikirlerin dışına çıkıp kutsal kitaplar objektif olarak okunursa yaygın inançların doğru olmadığı görülecektir. İşte kitabından alıntı yaptığım papaz da bunu yapanlardan biridir. Bunu yapmakla hristiyanlıktan çıkmış değildir.

one
22-05-2009, 02:13
selamunlaykum tekrar :)

yahu abdulkadir işkence etme bana

bu söylediklerin kabenin duvarına engizisyon bildirisi çakmakla eş anlamlı

nasıl olurda kurani statikleri hükümleri ; bir müslüman objektif bakılınca diyerek

esnetmeye kalkışabilir , bu yasaktır , bu dinde revizyona kapı açar

şüphesizki ayetleri delil gösterdik apaçık diyen bir apaçık yargıya kapalı net hukum üzerine esnetme nasıl yapılabilirki

one
22-05-2009, 02:17
müslümana müslümanlık ögretecek halim yok bu arada haa :)

abdulKADİR
22-05-2009, 03:03
selamunlaykum tekrar :)

yahu abdulkadir işkence etme bana

bu söylediklerin kabenin duvarına engizisyon bildirisi çakmakla eş anlamlı

nasıl olurda kurani statikleri hükümleri ; bir müslüman objektif bakılınca diyerek

esnetmeye kalkışabilir , bu yasaktır , bu dinde revizyona kapı açar

şüphesizki ayetleri delil gösterdik apaçık diyen bir apaçık yargıya kapalı net hukum üzerine esnetme nasıl yapılabilirki

Sana da tekrar barış ve esenlik olsun :)

Amacım işkence değil bir bakış açısı vermek. Siz sorgulmayı öğrenmişsiniz ama neyi sorgulayacağınızı öğrenemediğinizden bu hallere düşmüşsünüz.
Müslümanların çoğunluğunun savunduğu görüşleri islam sanıyorsun bak ve beni islamdan çıkmakla korkutuyorsun:)
Tevratla veya yahudi-hristiyanlarla ilgili ayetlerin statik olduğunu nerden çıkardın? Kur'anda tek tip kafir portresi çizilmediği gibi tek tip yahudi ve hristiyan portresi de çizilmez.
''Ellerinde olan tevratın'' değiştirildiğine dairse birtek ayet yoktur. Demekki objektif bakmak mümkünmüş.

Sen de dahil forum sakini inançsızların yaptığı bu değil mi aslında:) Bizden çok kur'an okuyan, bizden çok islamı bilen hatta bizden daha çok takva sahibi havası içinde yazmıyor musunuz?

one
22-05-2009, 03:58
Sana da tekrar barış ve esenlik olsun

Amacım işkence değil bir bakış açısı vermek. Siz sorgulmayı öğrenmişsiniz ama neyi sorgulayacağınızı öğrenemediğinizden bu hallere düşmüşsünüz.
Müslümanların çoğunluğunun savunduğu görüşleri islam sanıyorsun bak ve beni islamdan çıkmakla korkutuyorsun:)
Tevratla veya yahudi-hristiyanlarla ilgili ayetlerin statik olduğunu nerden çıkardın? Kur'anda tek tip kafir portresi çizilmediği gibi tek tip yahudi ve hristiyan portresi de çizilmez.
''Ellerinde olan tevratın'' değiştirildiğine dairse birtek ayet yoktur. Demekki objektif bakmak mümkünmüş.

Sen de dahil forum sakini inançsızların yaptığı bu değil mi aslında:) Bizden çok kur'an okuyan, bizden çok islamı bilen hatta bizden daha çok takva sahibi havası içinde yazmıyor musunuz?

ben inançsız degilim abdulkadir bırak elinden keseri benim her tarafım

molibdenn çeliği beni kesmez senin keserin :)

allah allah diyip evrendeki üstün yaratıcı gücün bile ne oldugunu ortaya

koymuşsunuz keyfini ise kitaplarındaki statikleri değiştirmeye kalkışarak

sürün bari

seni tutan yok abdulkadir

ama ben senin musluman olmadıgını anladım :)

kısacası KURANİ MUSLUMAN DEGİLSİN OLAMAZSINDA

protestan musluman olurmusun ? ha ben öyleyim dersen öylesindir

hadi selamunlaykum :)

Özne
22-05-2009, 11:48
Hiç te öyle değildir. Hoşgörünün hiyerarşik bir yönü vardır belki ama bu demek değildir ki; ''bunun dışında hoşgörü mümkün değildir.''

Anlayış göstermemek, tolerans göstermemek her kesimler için mümkündür. Benim konumum ne olursa olsun bir ateisti, bir eşcinseli, onların konumu da ne olursa olsun hoşgörmem beklenemez.

Bir tek milletin uçkuruna karışmadığınız kalmıştı zaten. Sizi alkışlıyorum! Bırakın insanlar nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşasın. Ateist'se birey size ne? İnanç bireyseldir. Kişi neye inanıyorsa yada inanmıyorsa kendini ilgilendirir. Ateistlerle, angnostiklerle, deistlerle, panteistlerle... nasıl bir mücadele de bulunacaksınız? Bu belirtilmemiş. Fikirsel bazda bir mücadeleden söz etmiştiniz ki bende inanmamıştım hatırlarsınız. Fikirsel bazda mücadele zaten şuan dünyada yapılmaktadır. Hatta bu sitede kanıtıdır. Dinler kardeşciliği oynamanızın bu konuda hiç anlamı yok. Dediğim gibi hristiyanlık propagandasından başka birşey değil bu misyoner bakış. Ve tekrar dediğim gibi siz ancak saf müslümanları inandırırsınız.

Mesela yahudilerin ''ellerindeki kitabın'' onlarca kur'an ayetiyle tasdik edilmesinin yanında, birkaç ayetle de onların ''kitabı tahrif'' etmesi anlatılır. Bir müslüman bibirine zıt gibi görünen bu iki durumun ortasını bulmak zorundadır. En azından üzerinde kafa yormak, düşünmek zorundadır. ''Eldeki tevrat ve inciller uydurmadır'' demek kolaycılık ve ezberciliktir.

Birbirini tutmasının nedeni birikerek ilerlemesidir. Her kitap birbirinden kopya çekerek bu günkü halini almış. Son baskı Kuran olmuş. Kolaycılık yada ezbercilikten çok mantık yürütmek yeterli. Ayrıca bir çok hristiyan bile incilin değiştirildiğini düşünürken konunun dinden özgür bireylere " kolaycılık ezbercilik" olarak mâl edilmesi gerçek bir ironidir.

Saygılar.

one
22-05-2009, 11:59
Alıntı:
one´isimli üyeden Alıntı http://www.turandursun.com/forumlar/images/geruh/buttons/viewpost.gif (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=179035#post179035)

Sen de dahil forum sakini inançsızların yaptığı bu değil mi aslında:) Bizden çok kur'an okuyan, bizden çok islamı bilen hatta bizden daha çok takva sahibi havası içinde yazmıyor musunuz? __________________

abdulkadir selamunaleykum rab seni bol ve bereketlesin

iblisde büyük alimdi de gitsin yahu :) inancsızlıgımdan dem vuruyorsun KELT inancına

mensubum çok ayıp ettin

K.C.
22-05-2009, 13:52
birkaç ayetle de onların ''kitabı tahrif'' etmesi anlatılır.
AbdulKadir,
Kastettiğin ayetler şunlar olmalı:

Al-i İmran
(78) Onlardan (Kitap ehlinden) bir grup var ki, Kitab'dan olmadığı halde Kitab'dan sanasınız diye (okudukları) Kitap'tanmış gibi dillerini eğip bükerler ve, "Bu, Allah katındandır" derler. Halbuki o, Allah katından değildir. Bile bile Allah'a karşı yalan söylerler.

Nisa
(46) Yahudilerden öyleleri var ki, (kelimeleri yerlerinden kaydırıp) tahrif ederek onları anlamlarından uzaklaştırırlar. Dillerini eğip bükerek ve dine saldırarak "İşittik, karşı geldik", "İşit, işitmez olası!" "Râ'inâ" derler. Halbuki onlar, "İşittik ve itaat ettik; dinle ve bize bak" deselerdi bu kendileri için daha hayırlı olurdu. Fakat Allah, küfürleri yüzünden kendilerini lânetlemiştir. Bu yüzden pek az iman ederler.

İlk ayette "kitab'dan olmadığı halde" ibaresi geçer. Yani kitap orada olduğu gibi sağlam duruyor, kitap dışındaki şeyleri kitaptanmış gibi yutturuyor yahudiler.

İkinci ayette yapılan meallerle (kelimelerle oynayarak) gerçek anlamlardan uzaklaştırmalarına işaret edilmiş.

Söyler misin şu anda yeni nesil kur'an mealcilerinin yaptıklarından ne farkı var bunun?

Tevrat'ın tahrif edildiğini (tevratta bulunmadığı halde anlamlarını değiştirerek, kelimeleri eğip bükerek) iddia eden, kur'an'daki tahrifatı da kabul etmek zorunda. Kur'an dışı ne çok şeyi kur'an'danmış gibi savunuyorlar.

Yok eğer, tahrifat bizzat orijinal kitaba nüfuz ederek yapılmış, yazılar değiştirilmiş derseniz, bu durumda da üstteki ayetler bunu yalanlıyor.

abdulKADİR
22-05-2009, 15:27
AbdulKadir,
Kastettiğin ayetler şunlar olmalı:

Al-i İmran
(78) Onlardan (Kitap ehlinden) bir grup var ki, Kitab'dan olmadığı halde Kitab'dan sanasınız diye (okudukları) Kitap'tanmış gibi dillerini eğip bükerler ve, "Bu, Allah katındandır" derler. Halbuki o, Allah katından değildir. Bile bile Allah'a karşı yalan söylerler.

Nisa
(46) Yahudilerden öyleleri var ki, (kelimeleri yerlerinden kaydırıp) tahrif ederek onları anlamlarından uzaklaştırırlar. Dillerini eğip bükerek ve dine saldırarak "İşittik, karşı geldik", "İşit, işitmez olası!" "Râ'inâ" derler. Halbuki onlar, "İşittik ve itaat ettik; dinle ve bize bak" deselerdi bu kendileri için daha hayırlı olurdu. Fakat Allah, küfürleri yüzünden kendilerini lânetlemiştir. Bu yüzden pek az iman ederler.

İlk ayette "kitab'dan olmadığı halde" ibaresi geçer. Yani kitap orada olduğu gibi sağlam duruyor, kitap dışındaki şeyleri kitaptanmış gibi yutturuyor yahudiler.

İkinci ayette yapılan meallerle (kelimelerle oynayarak) gerçek anlamlardan uzaklaştırmalarına işaret edilmiş.

Söyler misin şu anda yeni nesil kur'an mealcilerinin yaptıklarından ne farkı var bunun?

Tevrat'ın tahrif edildiğini (tevratta bulunmadığı halde anlamlarını değiştirerek, kelimeleri eğip bükerek) iddia eden, kur'an'daki tahrifatı da kabul etmek zorunda. Kur'an dışı ne çok şeyi kur'an'danmış gibi savunuyorlar.

Yok eğer, tahrifat bizzat orijinal kitaba nüfuz ederek yapılmış, yazılar değiştirilmiş derseniz, bu durumda da üstteki ayetler bunu yalanlıyor.

Evet K.C,
kastettiğim ayetler bunlar olmakla birlikte iki tane daha ekleyebiliriz.

İşte, verdikleri sözlerini bozmaları sebebiyledir ki onları lanetledik, kalplerini de kaskatı kıldık. Kelimeleri yerlerinden kaydırarak değiştiriyorlar. Akıllarından çıkarmamaları istenen şeylerden önemli bir kısmını da unuttular. İçlerinden pek azı hariç, onların daima bir hainliğini görüyorsun. Yine de sen onları affet ve aldırış etme. Çünkü Allah iyilik yapanları sever. (Maide 13)

Ey Peygamber! Kalpten inanmadıkları halde ağızlarıyla "İnandık" diyenler (münafıklar) ile Yahudilerden küfürde yarışanlar seni üzmesin. Onlar, (Yahudiler) yalan uydurmak için (seni) dinlerler, sana gelmeyen bir topluluk hesabına dinlerler. Kelimelerin (ifade içindeki) yerlerini bildikten sonra yerlerini değiştirir ve şöyle derler: "Eğer size şu hüküm verilirse onu tutun. O verilmezse sakının." Allah kimin azaba uğramasını istemişse artık sen onun için asla Allah'a karşı hiçbir şey yapamazsın. Onlar, Allah'ın kalplerini temizlemeyi istemediği kimselerdir.Onlara dünyada bir rüsvaylık, ahirette ise yine onlara büyük bir azap vardır. (Maide 41)

Ne yazık ki, yahudilerin kitabı tahrif etme şekliyle müslümanım diyenlerin tahrif etmesi aynı dediğin gibidir.
Rasulullah'ın bir haberine göre bizler ''yahudi ve hristiyanların yolunu karış karış izleyecek, hatta onlar bir keler deiliğine girseler biz de onları takip edeceğiz.'' İşte son 200 yıldır yaptığımız budur. Sizler de bu taklitçiliğin acı meyvelerisiniz.

Gerek bu başlıkta gerekse değişik başlıklarda tevratın değiştirilmediğini kur'andan çıkarabileceğimizi söylüyorum.

abdulKADİR
22-05-2009, 16:02
ben inançsız degilim abdulkadir bırak elinden keseri benim her tarafım

molibdenn çeliği beni kesmez senin keserin

allah allah diyip evrendeki üstün yaratıcı gücün bile ne oldugunu ortaya

koymuşsunuz keyfini ise kitaplarındaki statikleri değiştirmeye kalkışarak

sürün bari

seni tutan yok abdulkadir

ama ben senin musluman olmadıgını anladım

kısacası KURANİ MUSLUMAN DEGİLSİN OLAMAZSINDA

protestan musluman olurmusun ? ha ben öyleyim dersen öylesindir

hadi selamunlaykum :)

Yani beni illa bir kefeye koyacaksın ve bunu da kendi kafana göre yapacaksın değil mi?

Geleneksel olarak kendini sünni ekole mensup gören ama ehl-i beyt okulunu da HAK gören, kur'an ve sünnet ışığında kitap ehli dindarlarla güçbirliği yapılmasını savunan bir MÜSLÜMANIM. Bu ismin önüne ve ardına yaptığın eklemeler seni bağlar, beni değil.

Elimde birilerini yontacak keser de yok. O senin hüsnü kuruntun:)
Hadi sana da SELAM olsun....

Bir tek milletin uçkuruna karışmadığınız kalmıştı zaten. Sizi alkışlıyorum! Bırakın insanlar nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşasın. Ateist'se birey size ne? İnanç bireyseldir. Kişi neye inanıyorsa yada inanmıyorsa kendini ilgilendirir. Ateistlerle, angnostiklerle, deistlerle, panteistlerle... nasıl bir mücadele de bulunacaksınız? Bu belirtilmemiş. Fikirsel bazda bir mücadeleden söz etmiştiniz ki bende inanmamıştım hatırlarsınız. Fikirsel bazda mücadele zaten şuan dünyada yapılmaktadır. Hatta bu sitede kanıtıdır. Dinler kardeşciliği oynamanızın bu konuda hiç anlamı yok. Dediğim gibi hristiyanlık propagandasından başka birşey değil bu misyoner bakış. Ve tekrar dediğim gibi siz ancak saf müslümanları inandırırsınız.

Birbirini tutmasının nedeni birikerek ilerlemesidir. Her kitap birbirinden kopya çekerek bu günkü halini almış. Son baskı Kuran olmuş. Kolaycılık yada ezbercilikten çok mantık yürütmek yeterli. Ayrıca bir çok hristiyan bile incilin değiştirildiğini düşünürken konunun dinden özgür bireylere " kolaycılık ezbercilik" olarak mâl edilmesi gerçek bir ironidir.

Saygılar.

Sanırım farkında değlsiniz ama dinlerin amaçlarından biri de insanların uçkurunu kontrol altına almaktır. Yeni birşey icad etmiyoruz yani. Herhangibir dine inanmayan veya dinsel hukuk kurallarını hiçe sayanlar özel hayatlarında yani dört duvar arasında istediklerini yapabilirler. Ama bu yaptıklarını toplum önünde savunmaya çalışırlar bir de yayılması için gayret sarfederlerse işte bu noktada her dindarın buna dur demesi gerekir. ''Bizi ilgilendirmez'' veya ''kişisel tercih'' gibi argümanlar geçersizdir.

Kimseyi ikna etme gibi bir amacımız yoktur. Müslümanın sıfatlarından biri ''kur'an ile inkarcılara karşı cihad etmektir.''
Bediuzzaman'ın dediği gibi ''mücadele ikna iledir...''
Görevimiz sadece ''ortaya'' koymaktır. Yani malı sergilemektir. İhtiyacı olan alacaktır. Kimseye zorla satacak halimiz yok. Bu ifadeler size ütopik ve de ironik gelebilir. Kendimizi sizin değerlerinize göre ayarlayacak değiliz ya.

''Kopya'' iddianızda samimi iseniz kutsal kitaplar hakkında bilginiz zayıftır demektir. Bir incil ile tevrat arasında nasıl bir paralellik vardır dersiniz. Uslup olarak kur'anın uslubu incilin uslubundan daha çok tevrata yakındır. Bu durum ''birikerek ilerlemesi'' düşüncenize terstir.

İncilin değiştirildiğini iddia eden bir adam artık hristiyan değildir. Sizler nasıl müslüman kökenli bir toplumda doğup müslümanlıkla alakanız kalmadıysa onlar da öyledir.

Kolaycı ve ezberci olmamak iddiasında iseniz kutsal kitaplar hakkında kendinize ait orjinal değerlendirmelerinizi duymak isterim. İncilin tevretın bir kopyası veya tevratın bir devamı olduğunu söylemek bu iki kitap hakkında hiçbirşey bilmemek ya da ezbere olan bilgileri tekrar etmek demektir.

Alıntı:
one´isimli üyeden Alıntı http://www.turandursun.com/forumlar/images/geruh/buttons/viewpost.gif (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=179035#post179035)
müslümana müslümanlık ögretecek halim yok bu arada haa

Sen de dahil forum sakini inançsızların yaptığı bu değil mi aslında Bizden çok kur'an okuyan, bizden çok islamı bilen hatta bizden daha çok takva sahibi havası içinde yazmıyor musunuz? __________________

abdulkadir selamunaleykum rab seni bol ve bereketlesin

iblisde büyük alimdi de gitsin yahu inancsızlıgımdan dem vuruyorsun KELT inancına

mensubum çok ayıp ettin

Selam ve de Şalom one :)
KELT inancı da ne ola ki?
İnançsız diyorsam hiçbir inancın yok demedim ya...
Mutlak bir ateist olmadığı gibi saf inançsız bir insan da yoktur.
İnançsız deyince 3 ilahi din dışı demek istemişimdir :)

one
22-05-2009, 16:24
abdulkadir

inançlı tarafını insan yönünün karşısında diz çöktürdüğün için seni insani

hoşgörü ve devrimci açılımların için kutlarım

ben senden razıyım allah / kutsal ruh / yhw de senden razı olsun

rab seni bereketlesin :)

azınlık
22-05-2009, 16:28
Sanırım farkında değlsiniz ama dinlerin amaçlarından biri de insanların uçkurunu kontrol altına almaktır.

he he he he, pek başarılı olamamış anlaşılan :laugh:

Mutlak bir ateist olmadığı gibi saf inançsız bir insan da yoktur.

Nereden biliyorsun?

A.

Whiteface
23-05-2009, 18:58
maide 51: ey iman edenler! yahudileri ve hıristiyanları dost edinmeyin. zira onlar birbirinin dostudurlar (birbirinin tarafını tutarlar). içinizden onları dost tutanlar, onlardandır. şüphesiz allah, zalimler topluluğuna yol göstermez.

islamın tanrısı istemiyor zaten kardeş olmamızı ve kırmızı ile belirttiğim yerde hristiyanlar ve yahudilerle dost olanları müslüman olarak kabul etmiyor sizin tanrınız.

bizler yahudilerle aynı tanrıya iman ederiz, bu yüzden yahudilerle kardeşizdir.

one
23-05-2009, 19:49
maide 51: ey iman edenler! yahudileri ve hıristiyanları dost edinmeyin. zira onlar birbirinin dostudurlar (birbirinin tarafını tutarlar). içinizden onları dost tutanlar, onlardandır. şüphesiz allah, zalimler topluluğuna yol göstermez.

islamın tanrısı istemiyor zaten kardeş olmamızı ve kırmızı ile belirttiğim yerde hristiyanlar ve yahudilerle dost olanları müslüman olarak kabul etmiyor sizin tanrınız.

bu durumda abdulkadirin hrsitiyan ve musevilere olan sevgisini

ancak ve ancak üst bir sevgi perspektifinde açıklamak mümkündür

kendisini kutluyabilirmiyim izinizle :)

azınlık
23-05-2009, 22:10

Yapma yav ... :suspicious:

Senin İsa'cık sakın reddetmeyi maçası sıkmadığı için kabul etmiş olmasın Musa'nın tanrısını? İstersen bir de Yahudiler'e sor bakalım seni kardeş kabul ediyor mu?

Bu arada aklıma geldi: hani semavi dinler hep orta-doğuda ortaya çıkmış ya ... bizde bir sokakta kokoreççi açılır, acaip popüler olur, sonra bi bakarsın bütün sokak kokoreççi olur. Sakın bu mevzu da böyle olmuş olmasın?

A.

abdulKADİR
23-05-2009, 23:06
abdulkadir

inançlı tarafını insan yönünün karşısında diz çöktürdüğün için seni insani

hoşgörü ve devrimci açılımların için kutlarım

ben senden razıyım allah / kutsal ruh / yhw de senden razı olsun

rab seni bereketlesin :)

Amin, amin...

he he he he, pek başarılı olamamış anlaşılan :laugh:

Evet şimdilik öyle görünüyor. İmanlı olduğunu söyleyenler bile sınıfta kalırken, son yüzyılda birde inançsızlar çıktı ki, kontrol daha da zorlaştı. Ama Rabbim bilir işini:)

Nereden biliyorsun?
Mısırlı bir entellektüel uzmanlık Avrupa'ya gitmiş. Döndüğünde en aykın arkadaşını sırrına ortak etmek istemiş:
-Üstadım ben ateist oldum
-Aa, sen ciddi misin ya?
-Vallahi billahi...

İşte fıkra misali saf bir ateist olabilmek ne mümkün.
Sonra birde kaza anları, hastalık bela zamanları var ki, gerek elleri açıp gerek yüreği, sığınacak ve yardım istenecek bir RAB aranmasın.

Bu şekilde inanan hristiyanlar çoğunlukta ne yazık ki.:(
Bundan ve eklediğiniz ayetten haberdar olduğumu tahmin edip maydanoz olmamanızı tercih ederdim ama önünüze geçmek ne mümkün. :)
Gördüğünüz gibi ben sizin gibi düşünen çoğunluk hristiyanların bir kitabından değil, farklı düşünen bir papazın kitabından alıntı yaptım. Takdir edersiniz ki bir papaz, hem incilden hem de kur'andan haberdardır.

Demek size göre müslümanların tanrısı ayrı, yahudi ve hristiyanların ayrı. Ateistlerin, hinduların, budistlerin tanrıları da ayrıdır o zaman değil mi?

Yahudilik ve hristiyanlık Allah'ın verdiği bir isim değildir bldiğiniz gibi. Özellikle hristiyanlık, Mesih düşmanlarının inananlara taktığı bir isimdir. Verdiğiniz ayette kastedilenler GERÇEK DİNden sapıp yahudileşen ve hristiyanlaşanlardır. Gerçek din mensubu hristiyanların kur'andaki isimlerinden biri ENSAR/NASARA veya NASRANİ dir.

''Mü'minlere sevgice en yakın olanları 'biz nasraniyiz' diyenleri bulursun.'' Sizin bu nasranilerden olmadığınız kesin...

O halde en azından
''....ey kitap ehli! Sizinle bizim aramızdaki ortak bir kelimede buluşalım. Allah'tan başkasını tanrı edinmeyelim...''
ayetinde tarif edilen kitap ehli hristiyanlardansınızdır.
Onun için dalaşmaya hiç gerek yok bence.

azınlık
23-05-2009, 23:12
Sonra birde kaza anları, hastalık bela zamanları var ki, gerek elleri açıp gerek yüreği, sığınacak ve yardım istenecek bir RAB aranmasın.

Mutluluk anımda ellerimi yukarı açıp "şükürler olsun" demediğime göre darlık zamanlarımda bunu yapmam sence ne derece anlamlı olur?

Kasaba minnet edeceğime ...

A.

Whiteface
24-05-2009, 04:15
Bundan ve eklediğiniz ayetten haberdar olduğumu tahmin edip maydanoz olmamanızı tercih ederdim ama önünüze geçmek ne mümkün.

Gördüğünüz gibi ben sizin gibi düşünen çoğunluk hristiyanların bir kitabından değil, farklı düşünen bir papazın kitabından alıntı yaptım. Takdir edersiniz ki bir papaz, hem incilden hem de kur'andan haberdardır.

Demek size göre müslümanların tanrısı ayrı, yahudi ve hristiyanların ayrı. Ateistlerin, hinduların, budistlerin tanrıları da ayrıdır o zaman değil mi?

Yahudilik ve hristiyanlık Allah'ın verdiği bir isim değildir bldiğiniz gibi. Özellikle hristiyanlık, Mesih düşmanlarının inananlara taktığı bir isimdir. Verdiğiniz ayette kastedilenler GERÇEK DİNden sapıp yahudileşen ve hristiyanlaşanlardır. Gerçek din mensubu hristiyanların kur'andaki isimlerinden biri ENSAR/NASARA veya NASRANİ dir.

''Mü'minlere sevgice en yakın olanları 'biz nasraniyiz' diyenleri bulursun.'' Sizin bu nasranilerden olmadığınız kesin...

O halde en azından
''....ey kitap ehli! Sizinle bizim aramızdaki ortak bir kelimede buluşalım. Allah'tan başkasını tanrı edinmeyelim...''
ayetinde tarif edilen kitap ehli hristiyanlardansınızdır.
Onun için dalaşmaya hiç gerek yok bence.

Susmam daha çok işinize gelirdi ama maydonoz olacağım : )

Yahudilerle bizim tanrımız gerçek yaratıcı olan tek tanrıdır. İsa Mesih, Eski Ahıt'ı tamamlamak içinde dünyaya gelmiştir. Kutsal kitabımızda da bundan bahsedilir.

Aynı tanrı olayına gelirsek, İsa Mesih'den sonra gelen tüm peygamberler yada tanrıyla iletişim kurduğunu iddia eden insanlar yalandan ibarettir. Kutsal kitabımız bu tür insanları ''yırtıcı kurt'' olarak nitelendirmiştir. Dolayısıyla muhammed'in tanrısına inanan hristiyan olmaz. Bu yüzden inandığımız tanrılar aynı değildir, bizler tek tanrı olan üçlü birliğe inanırız.

Yahudi kelimesi bir dini inanç değil bir ırk kelimesidir. Musevi olmayan yahudilerde vardır. Hristiyan kelimesinin Mesih düşmanları tarafından söylendiği doğru olabilir ama İsevi kelimesini ingilizceye çevirirsek Christian çıkar. Bu da ayrı bir nokta.

Siteye koyduğum ayeti başka manalara çekmeye gerek yok. Açık açık söylemiş işte hristiyanlarla ve yahudilerle dost edinmeyin diye. Bu ayeti uygulayan terör örgütleri ve tarikatlarda yanlış anlamışlar demekki.

Hadi diyelim ayette sizin dediğiniz anlatılıyor. Kuranın tanrısı düşünememişmi bu ayetin yanlış anlaşılabileceğini, sırf bu nedenle islam dünyasında iseviliğie karşı büyük bir nefret var. Sizin tanrınızın hatası yüzünden. Sonraki ayette de sizin dediğinizi belirtebilirdi ama öylece bırakmış...

Whiteface
24-05-2009, 04:21
Yapma yav ... :suspicious:

Senin İsa'cık sakın reddetmeyi maçası sıkmadığı için kabul etmiş olmasın Musa'nın tanrısını? İstersen bir de Yahudiler'e sor bakalım seni kardeş kabul ediyor mu?

Bu arada aklıma geldi: hani semavi dinler hep orta-doğuda ortaya çıkmış ya ... bizde bir sokakta kokoreççi açılır, acaip popüler olur, sonra bi bakarsın bütün sokak kokoreççi olur. Sakın bu mevzu da böyle olmuş olmasın?

A.
İsa Mesih'i kabul eden yahudilerde olduğunu unutmamak lazım. En basit örneğinden İncil'in yazarlarından biri olan Matta.

Diğer yazdığınız zırvalıklara cevap vermemek gerekir.

Paolo
24-05-2009, 12:34
Mesih İsayı kabul eden musevilerde var.Hala onu Rab olarak kabul etmeselerde Mesih olarak kabul edenler var.

azınlık
24-05-2009, 12:46
Mesih İsayı kabul eden musevilerde var.Hala onu Rab olarak kabul etmeselerde Mesih olarak kabul edenler var.

E, o zaman sor bakalım onlara; seni "kardeş" olarak görüyorlar mı?

A.

Felsefeci 87
24-05-2009, 12:50
Mesih İsa'ya inanan yahudilerin sayısı bir elin parmağını bile geçmez. Şu an yaşayan yahudilerin büyük bir çoğunluğu Musa'nın şeriatini kabul ederler. İsa Mesih'in ise yalancı bir peygamber olduğuna hüküm getirirler.. Fakat az da olsa, İsa'nın gerçekten Mesih olduğuna kanaat getiren yahudiler de var. Ama dediğim gibi; bunların sayısı bir elin parmakları kadardır..

azınlık
24-05-2009, 12:53
Ama dediğim gibi; bunların sayısı bir elin parmakları kadardır..

Peki felsefeci, hiç hristiyanlara "kardeşlerimiz" diyen yahudiye denk geldin mi? Böyle bir kardeşlik var mı Paolo'nun iddia ettiği gibi?

A.

Paolo
24-05-2009, 12:55
Onlar belki demiyorlardır.Ama ben diyorum.Evet dediğin gibi felsefeci Mesih İsayı mesih olarak kabul eden museviler azda olsa car.

azınlık
24-05-2009, 13:00
Onlar belki demiyorlardır.Ama ben diyorum.

Sen demeye mecbursun diyorum ben de ... aksi halde dinini onaylatamazsın. Nasıl ki müslümanlar da size "kardeşlerimiz" diyor ama siz kabul etmiyorsunuz, aynen öyle işte. Sorun dinini onaylatabilme sorunu.

Şimdi ben peygamberim diye ortalığa çıksam ilk yapmam gereken kendimden önceki peygamberleri onaylamak ve onaylatmak olur. Aksi halde bana inanacak kıvama/tava gelmiş kimseyi bulamam ... dimi? Yani ateistlerden mürit edinmem zor olur anlamında :D

A.

Felsefeci 87
24-05-2009, 13:00
Peki felsefeci, hiç hristiyanlara "kardeşlerimiz" diyen yahudiye denk geldin mi? Böyle bir kardeşlik var mı Paolo'nun iddia ettiği gibi?

A.

İşin açıkçası pek yok sevgili azınlık.. Eğri oturup, doğru konuşmak lazım :) Ancak İsa'yı kabul eden az sayıdaki yahudiler böyle düşünür. O da artık o insanın kendi inancının bir gereğidir.. Fakat bunun dışındaki Mesih İsa'ya inanmayan yahudiler, böyle birşey düşünmez...

Paolo
24-05-2009, 13:04
Zorunlulukta alakası yok.Sonuçta onlarda Rabbin yasasına inanıyorlar.Mesih İsa peygamberlikleri tamamladı.

Nazzam-Cubbai
25-05-2009, 20:52
isa kendi yahudi idi ,

sonradan roma Isayin mirasini bozdu ,

konsiler eski dinlerle karistirdi ve sirki soktu , hiristiyanlik bögle dogdu

Paolo
26-05-2009, 00:10
Birincisi hristiyanlık yok İsevilik var.İseviliğin özü İsa Mesihtir.Gerçek İsevide Onu izleyen ve inanandır.

Paolo
26-05-2009, 00:42
Hristiyanlık yoktur.İsevilik vardır.İseviliğin özü İsa Mesihe inanmak ve izlemektir.Gerçek İsevide budur.

abdulKADİR
26-05-2009, 02:08
Mutluluk anımda ellerimi yukarı açıp "şükürler olsun" demediğime göre darlık zamanlarımda bunu yapmam sence ne derece anlamlı olur?

Kasaba minnet edeceğime ...

A.

Mutluluk anında çoğu insan nankör kesilir, inançlı olanlar bile şükürde ihmalkâr davranırlar. Ancak hastalık, kaza, bela ve sıkıntı anlarında sığınacak bir merci arar, En YÜCE OLAN'dan yardım isteyecek hale gelir insan.
Bu durum kur'anda anlam olarak şöyle anlatılır: O ortak koşanlar, denizin ortasında şiddetli bir fırtına sonucu dalgalar etraflarını sarınca, diğer bütün ilahları unutup sadece ALLAH'a yalvarırlar, eğer sağ-salim karaya çıkarlarsa sadece O'na kulluk edeceklerine söz verirler. Karaya çıkartılınca ise yine eski sapkınlıklarına devam ederler.

Susmam daha çok işinize gelirdi ama maydonoz olacağım : )

Yahudilerle bizim tanrımız gerçek yaratıcı olan tek tanrıdır. İsa Mesih, Eski Ahıt'ı tamamlamak içinde dünyaya gelmiştir. Kutsal kitabımızda da bundan bahsedilir.

Aynı tanrı olayına gelirsek, İsa Mesih'den sonra gelen tüm peygamberler yada tanrıyla iletişim kurduğunu iddia eden insanlar yalandan ibarettir. Kutsal kitabımız bu tür insanları ''yırtıcı kurt'' olarak nitelendirmiştir. Dolayısıyla muhammed'in tanrısına inanan hristiyan olmaz. Bu yüzden inandığımız tanrılar aynı değildir, bizler tek tanrı olan üçlü birliğe inanırız.

Madem maydanoz olmaya karar verdiniz bari bilerek olsaydınız. :) Söyledikleriniz geleneksel hristiyanlığın dışına çıkamayan klasik söylemler.
Eğer önyargıyı bırakıp kur'anda isim ve sıfatları verilen Allah'ı biraz tanısaydınız O'nun Musa'ya ve İsa'ya konuşan aynı TANRI YEHOVA olduğunu görürdünüz.
İlk mesajdaki satırları yazan Papaz bu önyargıyı yıkmış ve dediğim gerçeği görmüş. Söylentileri bırakıp kutsal metinlere inersek onlardaki ışık bizi aydınlatacaktır.

İsa Mesih'in ''sanmayın ki YASAYI iptal etmeye geldim, tam aksine UYGULAMAYA geldim'' sözündeki ''uygulamak'' ve ''yerine getirmek'' olarak türkçeye çevrilmesi gereken kelime ''tamamlamak'' olarak çevrilmişse sizin tercümede yanlış çevrilmiş demektir. Ama konumuz bu değil.

İsa Mesih'den sonra gelen tüm peygamberler yada tanrıyla iletişim kurduğunu iddia eden insanlar yalandan ibarettir. Kutsal kitabımız bu tür insanları ''yırtıcı kurt'' olarak nitelendirmiştir demişsiniz.
Bu nasıl bir cehalettir arkadaşım? Yuhanna İncili'nin hemen arkasından gelen bölümün adı nedir Yeni Ahit'inizde? Yeni tercümelerde ''Elçilerin işleri'' eskilerinde ''Rasullerin işleri''. Ve bu elçiler, İsa Mesih'in ölümden dirildikten sonra uluslara gönderdiği elçiler/peygamberler değil midir?

Hz. İsa öğrencilerini uyardı, ''benden sonra benim adımla gelecek sahte peygamberler çıkacak, uayanık olun'' dedi.
Öğrenciler de ''onları nasıl ayırd edeceğiz'' dediler. Yani ''doğrularını yanlışlarından nasıl ayıracağız'' dediler.
İsa ''onları ürünlerinden tanıyacaksınız'' dedi.
Demekki sizin dediğiniz gibi kestirip atmamış; ''hala ne diye soruyorsunuz, benden sonra bir peygamber çıkarsa otomatikman sahtekardır'' dememiş :)

Ya ne demiş??? Söylediklerine bakın, eserine bakın, mesajına bakın v.s.
Konumuz bu da değil...

Yahudi kelimesi bir dini inanç değil bir ırk kelimesidir. Musevi olmayan yahudilerde vardır. Hristiyan kelimesinin Mesih düşmanları tarafından söylendiği doğru olabilir ama İsevi kelimesini ingilizceye çevirirsek Christian çıkar. Bu da ayrı bir nokta.

Doğrusu; yahudilik hem bir ırkın adı olarak hem de bir din adı olarak kullanılmaktadır. Hristiyan veya müslüman bir yahudiden bahsediyorsak onun ırkı yahudiliktir. Musevilik sadece türkçede kullanılan bir kelimedir. İbranice ve ordan diğer dillere geçen bu dinin ismi yahudiliktir.
İsevi kelimesine gelince... Christ: Mesih demek olduğuna göre Christian: Mesihçi demek olur. İsevi kelimesi de sadece türkçede kullanılan bir kelimedir benim bildiğim kadarıyla. En basit ama en önemli kavramlarınızı dahi yanlış biliyorsunuz, bu nasıl maydanozluk?:) Ama konumuz bu da değil...

Siteye koyduğum ayeti başka manalara çekmeye gerek yok. Açık açık söylemiş işte hristiyanlarla ve yahudilerle dost edinmeyin diye. Bu ayeti uygulayan terör örgütleri ve tarikatlarda yanlış anlamışlar demekki.

Hadi diyelim ayette sizin dediğiniz anlatılıyor. Kuranın tanrısı düşünememişmi bu ayetin yanlış anlaşılabileceğini, sırf bu nedenle islam dünyasında iseviliğie karşı büyük bir nefret var. Sizin tanrınızın hatası yüzünden. Sonraki ayette de sizin dediğinizi belirtebilirdi ama öylece bırakmış...

Bunu siz bari söylemeyin yaHU! Bu ağız tam bir ateist ağzı, farkında değilsiniz sanırım. İncil okuyan bir hristiyan kur'an hakkında bu itirazları yapmaz. Çünkü bilir ki, tevrat ve incilde açıkça ortaya konmamış, kapalı bırakılmış birçok konu vardır. Ve ateist arkadaşlar da bunları malzeme olarak kullanmaktadırlar: ''Tanrı insanları niye sıkıntıya sokuyor da açık ve net söylemiyor'' diye. Bunun sebebini siz de biz de çok iyi bilmemiz gerekirken haşa tanrının hatasından bahsediyorsunuz. Sizin şu mantığınıza aynı şekilde cevap verilebilir. Mesela, ''bakir kız bir çocuk doğuracak ve adını İmmanuel koyacak'' ayetinde bebeğin adı direk Yeşua/İsa olarak gelebilirdi ve yahudilerin hiçbir itiraz hakkı kalmazdı... denilebilir. Daha yüzlerce örnek verebilirim ama konumuz bu değil.

Bence bindiğiniz dalı kesiyorsunuz ve işte asıl konumuz da bu... Hristiyan, müslüman ya da yahudi... Arkadaşlardan biraz basiret talep ediyorum. Çok şey mi istiyorum?
Bu konuda sayın Paolo arkadaşı örnek alsaydınız keşke...
Alıntı yaptığım kitap bir müslümanın kitabı değil, bir hristiyanın kitabı. O da aynı kutsal kitabı okuyor ama demekki sizden farklı sonuçlar çıkarmış. Bari ''ben ve benim ait olduğum mezhep bu düşüncede değil, bize göre ....'' gibi yazsanız bir parça anlayacağım ama direk ''aynı Tanrı'ya inanmıyoruz'' diye kestirip atmanız öncelikle tevrata ve incile terstir...

İşte sadece bu örnekten bile canlı canlı görebiliriz, dindarlar arasındaki düşmanlığın sebebini. Dediğiniz gibi bunun sebebi ayetler değildir. Öyle olsaydı yahudileri yerden yere vuran İsa Mesih en büyük yahudi düşmanı olurdu. Demekki düşmanlığın sebebi başka yerlerde yatıyor. İsterseniz boş zamanlarınızda bu sebepleri bir düşünün. Ev ödevi olsun :)

azınlık
26-05-2009, 10:02
İsevi kelimesi de sadece türkçede kullanılan bir kelimedir benim bildiğim kadarıyla.

Anladığım kadarıyla "cizvit (Jesuit)" ile İsevi benzer; bakış açısıyla yani.

Bunu siz bari söylemeyin yaHU! Bu ağız tam bir ateist ağzı, farkında değilsiniz sanırım. İncil okuyan bir hristiyan kur'an hakkında bu itirazları yapmaz. Çünkü bilir ki, tevrat ve incilde açıkça ortaya konmamış, kapalı bırakılmış birçok konu vardır. Ve ateist arkadaşlar da bunları malzeme olarak kullanmaktadırlar: ''Tanrı insanları niye sıkıntıya sokuyor da açık ve net söylemiyor'' diye. Bunun sebebini siz de biz de çok iyi bilmemiz gerekirken haşa tanrının hatasından bahsediyorsunuz.
...
Bence bindiğiniz dalı kesiyorsunuz ve işte asıl konumuz da bu... Hristiyan, müslüman ya da yahudi... Arkadaşlardan biraz basiret talep ediyorum. Çok şey mi istiyorum?
...
İşte sadece bu örnekten bile canlı canlı görebiliriz, dindarlar arasındaki düşmanlığın sebebini.

He he he ... dinlerin kardeşliği ... tabi ...

abdülKADİR, uyanın artık; peygamberlerinizden başlayarak ve ruhbanlarınızla devam ederek "hep bana, hiç size" kültürü toplumlarınızda yerleşmiş ve sonunda sınırlı kaynakları "paylaşmak" zorunda kalan sokaktaki insan birbirine düşmüştür. Bak ruhbanlarınızın hiç böyle dertleri var mı? Her gün havrada parti yapan hahamlar-imamlar, camide aile fotoğrafı çektiren imamlar-rahipler ...

Dinler sadece ruhbanların ve elitlerin çıkarları onu işaret ederse birlikte hareket eder; şu anda böyle bir çıkar birlikteliği vardır: ortak düşman ateizm atı almış Üsküdar'a yaklaşmıştır.

A.

Whiteface
28-05-2009, 08:31
İsa Mesih'den sonra gelen tüm peygamberler yada tanrıyla iletişim kurduğunu iddia eden insanlar yalandan ibarettir. Kutsal kitabımız bu tür insanları ''yırtıcı kurt'' olarak nitelendirmiştir demişsiniz.
Bu nasıl bir cehalettir arkadaşım? Yuhanna İncili'nin hemen arkasından gelen bölümün adı nedir Yeni Ahit'inizde? Yeni tercümelerde ''Elçilerin işleri'' eskilerinde ''Rasullerin işleri''. Ve bu elçiler, İsa Mesih'in ölümden dirildikten sonra uluslara gönderdiği elçiler/peygamberler değil midir?

Hz. İsa öğrencilerini uyardı, ''benden sonra benim adımla gelecek sahte peygamberler çıkacak, uayanık olun'' dedi.

evet bu konuda haklısınız(cehalet kelimesi dışında), anlatım bozukluğu yapmışım. İsa Mesih'in tanrılığını kabul etmeyen peygamberler... demeliydim. aslında ne demek istediğim 100 km öteden de anlaşılıyor ama yanlış anlaşılmaya da müsait. editleyiyim orayı.

İsevi kelimesine gelince... Christ: Mesih demek olduğuna göre Christian: Mesihçi demek olur. İsevi kelimesi de sadece türkçede kullanılan bir kelimedir benim bildiğim kadarıyla. En basit ama en önemli kavramlarınızı dahi yanlış biliyorsunuz, bu nasıl maydanozluk? Ama konumuz bu da değil

Christ İsa, christian İsevi demektir. Christian kelimesini türkçemize hristiyan olarak geçmiştir ama doğrusu tabiki İsevidir.

İsevi kelimesi sadece türkçede kullanılan bir kelimeseyse demekki tüm dünya mesih düşmanlarının taktığı isimi kullanıyor. Açıkca söylemek gerekirse benim için isimlerin hiçbir önemi yok. Benim inancım belli, illa bunu isimlendirme çabalarına girmem.

Bunu siz bari söylemeyin yaHU! Bu ağız tam bir ateist ağzı, farkında değilsiniz sanırım. İncil okuyan bir hristiyan kur'an hakkında bu itirazları yapmaz. Çünkü bilir ki, tevrat ve incilde açıkça ortaya konmamış, kapalı bırakılmış birçok konu vardır. Ve ateist arkadaşlar da bunları malzeme olarak kullanmaktadırlar: ''Tanrı insanları niye sıkıntıya sokuyor da açık ve net söylemiyor'' diye. Bunun sebebini siz de biz de çok iyi bilmemiz gerekirken haşa tanrının hatasından bahsediyorsunuz. Sizin şu mantığınıza aynı şekilde cevap verilebilir. Mesela, ''bakir kız bir çocuk doğuracak ve adını İmmanuel koyacak'' ayetinde bebeğin adı direk Yeşua/İsa olarak gelebilirdi ve yahudilerin hiçbir itiraz hakkı kalmazdı... denilebilir. Daha yüzlerce örnek verebilirim ama konumuz bu değil.

ateist ağzı değilde, islama inanmayan birinin ağzı desek daha doğru olur. ortaya konmamış yada kapalı kalmış konu ile ''isevilerle ve musevilerle dost edinmeyin, onları dost edinen bizden değildir'' demek arasında milyonlarca fark var. tanrınız diyor işte ''kuran apaçıktır'' diye(eğer inkar ederseniz kuranın ayetide inkar etmiş olacağınızı beliryeyim) emredilen emirler gayet açık, görmezden gelmek bundan kaçmaktır sadece : )

Bu konuda sayın Paolo arkadaşı örnek alsaydınız keşke...
Alıntı yaptığım kitap bir müslümanın kitabı değil, bir hristiyanın kitabı. O da aynı kutsal kitabı okuyor ama demekki sizden farklı sonuçlar çıkarmış. Bari ''ben ve benim ait olduğum mezhep bu düşüncede değil, bize göre ....'' gibi yazsanız bir parça anlayacağım ama direk ''aynı Tanrı'ya inanmıyoruz'' diye kestirip atmanız öncelikle tevrata ve incile terstir...

Aynı tanrıya inandığımızı sadece ben değil hiçbir İsevi kabul etmez. Kabul edende zaten üçlü birlik inancından çıkar. Eğer kabul etseydik ''rabbimiz yeni bir din göndermiş'' derdik. Benden istediğiniz şeye bakın yahu. Bunu bir hristiyandan istemek gerçekten saçma.

Islam tüm isevileri tehdit etmektedir açıkca. Zaten Kuran'ın İsa Mesih'e inanlara saygısı yoktur tam tersine onları aşağılama gibi bir çaba içerisindedir. İsa Mesih'e inanlar şöyle,İsa Mesih'e tanrının oğlu diyenler böyle gibi laflar söylüyor. Hakaret edecekmiş neredeyse : )

Bu tip ayetleri görmezden gelip sırf ateizm zırvalığına karşı, İslam'a biraz daha toleranslı olabilirim.

saygılarımla

azınlık
28-05-2009, 12:01
Aynı tanrıya inandığımızı sadece ben değil hiçbir İsevi kabul etmez. Kabul edende zaten üçlü birlik inancından çıkar. Eğer kabul etseydik ''rabbimiz yeni bir din göndermiş'' derdik. Benden istediğiniz şeye bakın yahu. Bunu bir hristiyandan istemek gerçekten saçma.

...

Bu tip ayetleri görmezden gelip sırf ateizm zırvalığına karşı, İslam'a biraz daha toleranslı olabilirim.

He he he ...

Tam da peygamberleri gibi ... üçkağıt, entrika, düzenbazlık, laf çevirmece ...

Ortak düşman sözkonusu olunca "hoşgörü", hem de kiminle? "onlardan dost edinmeyin" diye talimat verilenlerle. Biraz dik durun kardeşim. Tabi korkmak için sebebiniz var, dininiz gerçekten elden gidiyor, ama insanda biraz vakar olur yav.

İşte dinlerin kardeşliği budur ... hayırlı olsun, Allah tamamına erdirir inşallah ... amen.

A.

Wand
28-05-2009, 12:04
yazıyı okudum bence olması çok zor ama olursada sorun teşkil etmez..şöyleki benim ateist ressam bir arkadaşım var ve sergiyi birlikte açtık çokta iyi anlaşıyoruz..ben islam felsefesine inanan bir insanım yani mesela X arkadaşım diyelim sen ateizim'in aydınlık yolundayım diyorsun , ben ise müslümanım.. biz anlaşamazmıyız ?? hayattaki bütün değerler bununlamı sınırlı yani ben var diyorum sen yok diyosun varsın öyle olsun..herkesin özgür düşünce hakkı var..beyinlere prangalar vuramaz kimse..ama sen bu din faaliyetlerini kendine değilde çevreye yansıtırsan mesela ABD ve ingiltere halkları aşırı milliyetçidir bildiğim kadarıyla oraya gidip bi adamın çocuğunu müslüman yapmaya çalış neler olacak görelim..yada hristiyan birisi burda birisinin çocuğunu hristiyan yapmaya çalışsın..yani din diyorsanızda kendinize ateizim diyorsanızda kendinize.Zaten felsefeleride bunu gerektirmiyormu.

azınlık
28-05-2009, 12:11
ben islam felsefesine inanan bir insanım

Müslüman mısınız, yoksa sadece islam felsefesini doğru mu buluyorsunuz?

A.

Wand
28-05-2009, 12:47
tam olarak bir inananım azınlık arkadaşım ama gereklerini yerine getiremediğim için tam bir müslüman mü'min bir kulum diyemem.dersem yalan söylemiş olurum.

AYATA
28-05-2009, 13:02
"iki yalandan bir doğru çıkmaz" :(

azınlık
28-05-2009, 13:16
tam olarak bir inananım azınlık arkadaşım ama gereklerini yerine getiremediğim için tam bir müslüman mü'min bir kulum diyemem.

Din pratiğini aşabilmiş insanlarla anlaşmamak için hiçbir sebep olamaz. İşin özü ve dinlerin karanlığı onların pratiğinde gizlidir. Zaten pratik olmadan dinler sadece felsefi bir boyut kazanır ki buna kimsenin bir söyleyeceği olamaz.

A.

Wand
28-05-2009, 13:20
özür dilerim azınlık ama pratikten kastının ne olduğunu yani anlatmak istediğini tam olarak anlamadım.sana zahmet biraz açabilirmisin.

azınlık
28-05-2009, 13:26
özür dilerim azınlık ama pratikten kastının ne olduğunu yani anlatmak istediğini tam olarak anlamadım.sana zahmet biraz açabilirmisin.

Ritüeller ...

Bunlar imanı pekiştirmek, insanın inancını güçlendirmek, ve köleliğini gizleyerek "kendiliğindenleştirmek" için araçlardır. Bunlardan yırtmak, "inancı" olması gerektiği gibi yaşamanın ilk adımıdır.

A.

Wand
28-05-2009, 13:37
ya şöyle açıklayayım malum bir hikaye var örnek vermek için kullanıcam bi kadın varmış müslümanlığa inanmış ama namaz kılmayı bilmediğinden amuda kalkarmış öyle şükredermiş
ha hikaye doğru yanlış sadece örnek olsun diye söyledim benimde öyle namaz kılmıyorum belki ama kalbimde inanıyorum şükürde ediyorum kötülük yapmıyorum sakal bırakıp sünnet diye , altında para saklamıyorum sabah namaz kılıp sokağa çıkıp karıya kıza laf atmıyorum..benim saçlarım uzun kendilerine müslüman diyen insanlar bana kominist şudur budur yakıştırıyolar halbuki kendi peygamberlerinin saçları uzun buda bir sünnettir.(hoş ben sünnet olsun diye uzatmadımda) yani bunu yapanlar anti reklam yapıyo zaten buda beni çok üzüyor..
son olarak diyeceğim ben inancımı böyle insancıl bi şekilde yaşıyorum.

saygılarımı sunarım

abdulKADİR
29-05-2009, 19:24
Christ İsa, christian İsevi demektir. Christian kelimesini türkçemize hristiyan olarak geçmiştir ama doğrusu tabiki İsevidir.

Yahu arkadaşım, yanlışını kabul etmeyen biri değilsiniz ama burdaki ısrar ne diye?
İsa'nın İngilizcesi Jesus değil mi? İngilizecedeki Christ keimesi Yunancadaki Hristos kelimesinden gelmiyor mu? Ve Hristos Mesih demek değil mi?

ateist ağzı değilde, islama inanmayan birinin ağzı desek daha doğru olur. ortaya konmamış yada kapalı kalmış konu ile ''isevilerle ve musevilerle dost edinmeyin, onları dost edinen bizden değildir'' demek arasında milyonlarca fark var. tanrınız diyor işte ''kuran apaçıktır'' diye(eğer inkar ederseniz kuranın ayetide inkar etmiş olacağınızı beliryeyim) emredilen emirler gayet açık, görmezden gelmek bundan kaçmaktır sadece : )

Kutsal kitaplarda zahiren bakıldığında çelişki gibi görünen ayetler çoktur. Ateist ve dinsizler de işte bu ayetlere tutunuyorlar. Objektif bir hristiyansanız, kutsal kitabınızdaki bu çelişki gibi görünen ayetleri nasıl yorumluyorsanız, kur'an ayetlerini de öyle yorumlamalısınız. Yahudi ve hristiyanların hepsinin aynı olmadığı, içlerinde gece yarıları gözyaşları içinde ibadet eden, sözünün eri, iyilikleri emredip kötülükleri yasaklayan gerçek dindarlar bulunduğu da anlatılır. Bu ayetleri neden görmüyorsunuz?
Ayrıca müslümanların yahudi ve hristiyan kadınlarla evlenmesine izin vardır. Bir müslüman eşini dost edinmeden, sevmeden nasıl evlilik olabilir? :)

Burdaki espriyi anlamıyorsunuz gibime geliyor. Aynı Tanrı'ya inanmak demek aynı dine mensup olmak demek değildir. Yehova'ya inanan yahudi ve hristiyanlar nasıl aynı Tanrı'ya inandıkları halde çok farklı iki dine aitlerse, hristiyan ve müslümanlar için de aynı şey sözkonusudur. Ve bu şekilde inanan hristiyanlar azımsanmayacak kadar çoktur. Aynı Tanrı'ya inanmamız dinlerimizi terketmemizi gerektirmez. Bir budistin tanrı inancıyla müslümanın Tanrı inancını karşılaştırın. Madem isimlere takılmıyorsunuz, ''ALLAH'' dediğimiz yaratıcı ile ''BABA'' dediğiniz arasında hiçbir fark olmadığını görürsünüz. Zaten hristiyan araplar Yüce Yaratıcı için ALLAH ismini kullanırlar, arapça incilde de bu isimler geçer.

Islam tüm isevileri tehdit etmektedir açıkca. Zaten Kuran'ın İsa Mesih'e inanlara saygısı yoktur tam tersine onları aşağılama gibi bir çaba içerisindedir. İsa Mesih'e inanlar şöyle,İsa Mesih'e tanrının oğlu diyenler böyle gibi laflar söylüyor. Hakaret edecekmiş neredeyse : )

Tehdit iddianız islam için değil de müslümanlar için doğru olabilir. Bu ikisi aynı şey değildir.

Tarihte az da olsa hz. İsa'ya Allah'ın fiziki oğlu gibi inanan hristiyanlar olmuş. Hatta benim kanaatim odur ki, başlangıçtaki bu yanlış inanç zamanla günümüzdeki teslis inancı şeklinde oturmuş bir hale gelmiştir. Bu inancın şekillenmesinde Arius gibi piskoposlar ile yahudi ve islam kelamının etkisi olmuştur. İşte o sert(!) ayetler ayrı ayrı 3 tanrıya inanan ve İsa'yı da bunların üçüncüsü olarak gören inanç sahiplerini yerden yere vuruyor. Günümzdeki teslis inancı ise felsefik bir inançtır ve buna benzer felsefik islami anlayışalar da vardır.

saygılarımla

Bence bu ayetleri göremzden gelmeyin ama kur'anı bir bütün olarak ele alın. Bizim müslümanlar nasıl incili parça parça ele alarak objektiflikten uzaklaşıyorlarsa siz de aynısını yapmayın.

''...İslam'a biraz daha toleranslı olabilirim'' cümlenizi bir söz olarak kabul ediyorum :)

klon
29-05-2009, 19:45
Whiteface´isimli üyeden Alıntı http://www.turandursun.com/forumlar/images/geruh/buttons/viewpost.gif (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=182006#post182006)

Körle yatan şaşı kalkarmış..Tencere dibin kara,seninki benden kara..
Bazı inanırlar için "gerçek" diye birşey yok!
Dilediklerini görür dilemediklerini görmezler..
Birbirlerinin Yanlışlıklarını görmek istememekteki nedenleri..
Gerçeği görmekten duydukları derin endişedir aslında..

Paolo
29-05-2009, 21:00
Abdülkadir arkadaşım whiteface kardeş haklı.Orjinal isim İsevidir.Üçlü birlik demek üç tanrı demek değildir.İsevilikle Müslümanlıktaki Tanrı kavramları çok farklı.

Nazzam-Cubbai
30-05-2009, 00:31
abdulkadir bey batida , kiliselerde Müslümanlara seytan cinler toplumu kötülük denirken sen kimlerle kardes olmak istiyorsun ,

Yahudilerle Islama daha yakindir

yeni ahite Isa Tanridir , Kuran Isaya Tanri diyenler icin ne diyor bilmiyormusun bunu sen ???????

selam

YOLCULUKLAR
16-12-2009, 12:11
Sevgili abdulKADİR,

Size o kitaptan bir yeri alıntılamak istiyorum.

Museviler, Hristiyanlar ve Müslümanlar İbrahim'i tüm tek Tanrı'ya inananların babası ve ilk örneği olarak tanırlar. Böylelikle tektanrıcı üç dine inananlar bir arada göz önüne alınırsa Tanrı'nın İbrahim'e söylediği "Neslin, göklerin yıldızları kadar çoğalacaktır" (Tekvin 22,17) sözü gerçekleşmiştir.

Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve söyleyin bu nasıl bir mantıktır?

Ve lütfen... Bu sorumu cevaplarken bir Müslüman olarak değil, bir Hristiyanın bakış açısıyla cevaplayın.

Bunlar tamamiyle samimiyetsiz cümlelerdir.

Bu satırları yazan bir insan ya Hristiyan değildir (çünkü burada Muhammed'i peygamber olarak görür ve Muhammed ile İbrahimin vaadinin gerçekleştiğini dile getirir) ya da büyük bir yalancıdır.

Amacım tektanrı inancını kötülemek yahut dinler arasında ayrımcılık yaratmak değildir. Ama hangi konu olursa olsun... Konuşulan, tartışılan konu üzerinde biraz samimiyet ve dürüstlük isterim.