Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Multimedya (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=15)
-   -   Görüntü, dublaj ve fon müziği yönünden "Tarihsel Gerçekler Işığında Çağrı" Videosu (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=11744)

Cem 07-08-2009 18:50

Görüntü, dublaj ve fon müziği yönünden "Tarihsel Gerçekler Işığında Çağrı" Videosu

Diğer bir başlıkta söylemleri yönünden "Tarihsel Gerçekler Işığında Çağrı" videosu işleniyor.

Bu başlıkta ise görüntü, dublaj, altyazı ve fon müziği gibi teknik yönleriyle videonun değerlendirmesini bekliyorum.

Slayt gösteri şeklinde yapılan videoları saymazsak sanırım Türkiye'de konusunda yapılan ilk dökümanter video. Şu açılardan görüş bildirenler olursa memnun olurum:

1- Sesli olarak anlatılanların görsel olarak desteklenme düzeyi sizce nasıldı?

2-Anlatı üslubu:

a) Akılcı, mantık çerçevesinde, bilimsel
b) Demagojik, saldırgan

3- Dublaj (seslendirme) sizce hızlı mı, yavaş mı, normal hızda mı idi?

4- Dublaj, anlatıların ve görüntülerin ambiyansını yakalayabildi mi?

5- Fon müzikleri sizce görüntü ve anlatıların ambiyansına uygun muydu?

6- Video genel anlamda:

a) Akıcı, ilgi çekici
b) Monoton, sıkıcı

Başta yukarıdaki maddeler olmak üzere görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılarımla.

K.C. 07-08-2009 19:01

Cem, ilk yazacağım şey senin maddelerinden hiç birine girmiyor sanırım.

-Metin, eğer seslendirilen bir metin olmasaydı yazı dili olarak fena görünmüyor. Ancak seslendirildiğinde fark ettim ki her iyi metin seslendirmeye uygun olmayabiliyormuş.

Umbe de sanırım bunu fark ederek bazı yerlerde metinlerde çok ufak tefek değişiklikler yapmış okurken.

Metin ve seslendirme bir arada değerlendirilerek (ki sanırım Thunder bu konuda çok faydalı şeyler söyleyecektir) metinlerde bazı değişiklikler yapılması gerektiğini düşünüyorum.

-Fon müziğine bir tek yerde dikkat etmiştim, unbe'nin sesini bastırdığı yerde. Onu da düzelttiğini söylemiştin. Fon müziğinde uygunsuzluk olsaydı herhalde dikkatimi çekerdi diye düşünüyorum ama, belki de başka arkadaşların dikkatini çekmiştir.

-Anlatı üslubu bana çok bilimsel gelmedi.
-Salgırgan bir üslup yoktu kesinlikle. Aslında saldırgan birkaç öğe olmasında da sakınca yoktu bence. :D
-satılığa çıkarılmış cariye'nin olduğu kareler tekrar tekrardı, (sanırım bir kısmını sonradan değiştirdiğini yazmıştın) ben o sahnelerden çok rahatsız oldum. Köleliği anlatırken o resmin o kadar uzun süre ekranda kalması bana gereksiz görünüyor. O dönemde cariyelerin çırılçıplak teşhir edildiğini de pek düşünmüyorum.

prozac 07-08-2009 20:49

Alıntı:

2-Anlatı üslubu:
a) Akılcı, mantık çerçevesinde, bilimsel bana kalırsa gayet iyiydi

Alıntı:

3- Dublaj (seslendirme) sizce hızlı mı, yavaş mı, normal hızda mı idi?
Seslendırme hızı normal unbenin sesi fondaki müziği biraz bastırmış :heh:
5 . sorunun cevabıda aynı sekılde

Alıntı:

6- Video genel anlamda:
Son düzenlemelerden sonra youtube gibi sitelerde çok ses getireceğini düşünüyorum.

Kısaca bundan iyisi şamda kaysı ..

unbe 07-08-2009 23:44

bana kalırsa birçok yönüyle bu alandaki en iyi videolardan biri oldu.
özellikle izledikten sonra kullandığın fon müziklerini çok beğendim.
çok çarpıcı ve konuya uygundu.

Cem 09-08-2009 10:42

Bir kaç minör değişiklikle videomuz son şeklini almış bulunuyor. Aşağıdaki değişikliklerin yapıldığı yeni versiyon video sayfamıza yüklenmiştir:

- Filmin yapımı yılıyla ilgili düzeltme,
- Ebu Afek cinayetiyle ilgili anlatımdaki kısaltmaların yanlış telafuzu giderildi,
- Videonun sonundaki Hz. Hamza görüntüsünün birkaç saniye dondurulduğu andan evelki fazlalık siyah kare çıkarıldı.

Cem 09-08-2009 15:54

Videomuz Yahoo Video'da yayına konuldu:

http://video.yahoo.com/watch/5713149/14969012

dilaver 09-08-2009 16:00

Ses çok zayıf Cem

Ses ayarını biraz arttırabilmek mümkün mü.

saygılarımla

hakdogan 09-08-2009 16:24

:)

Telif Hakları meselesine dair sorduğum soruyu içeren post, hangi sebeple yada korku ile başlıktan silindi?

Tekrar ediyorum, Video'nuzda kullandığınız

-Fon Müziği
-National Geographic-Hac
-National Geographic-İslam Empire
-Da Vinci Code

gibi materyaller için her hangi bir telif ücreti ödediniz mi, yada kullanım izni aldınız mı?

Son olarak da, uçurulan postta belirttiğim gibi, esasa/öze bakmayan kimi hataları düzeltip, esasa/öze ilişkin açık çarpıtma ve dezenformasyonlara dokunmayışınız, bu çalışmadan neyi amaçladığınızı ele veriyor...

tensiz.denek 09-08-2009 17:24

Videonun son halini daha yeni izleyebildim. Bence sayfamızın üretkenliğinin iyi bir göstergesi oldu. Böyle bir çalışma yapmak büyük bir zaman ve emek gerektirir. Seslendirme sırasında arkaplanda videonun sürekli gösterimi çok iyi olmuş. Üslub gayet yerinde, fon müziğini çok beğendim. Video akıcı, jenerik ise fantastik. Tek negatif noktası seslendirme ile filimin sesi arasındaki fark. Filmin sesi az geliyor.
Kısacası bütün olarak çok beğendim. Yapımda emeği geçen arkadaşlara teşekkürler.

Cem 09-08-2009 18:19

Alıntı:

Ses çok zayıf Cem

Ses ayarını biraz arttırabilmek mümkün mü.
Bilgisayarındaki ses ayarlarını yükseltip de denedin mi dilaver?

Hakdoğan,

Önceki mesajında videodaki söylemlerle ilgili eleştirin de vardı. Bu başlıkta söylemleri değil teknik yönleri ele aldığımız için mesajını sildim.

Telif hakları meselesi ise,

Kısa alıntılar telif haklarını ihlal etmiyor. Hatta bu tip alıntılar filmin reklamı olarak da algılanabilir. Ayrıca videomuzun ticari amaçla yapılmadığı en sondaki credits kısmında belirtiliyor.

tensiz.denek, ekip adına teşekkürler.

dilaver 09-08-2009 18:30

Cem hepsini denedim. Ama başka bir arkadaşımız benden daha iyi dile getirmiş bunu. Unbe'nin sesi anlaşılabiliyor, ama bu seferde Çagrı filminde ne söylendigi çok zor anlaşılabiliyor, ya da duyulmuyor.

Esas sorun filmin sesinde. O da anlaşılmalı ki ikisi birbirini tamamlayabilsin.

saygılarımla

KızıL 09-08-2009 20:55

ses bende bayan dublajda ses gayet iyi ancak erkek dublajda çok zayıf kalıyor..
bayan arkadaşımızın sesi de güzelmiş emeğine sağlık :)

Cem 09-08-2009 21:02

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı
Unbe'nin sesi anlaşılabiliyor, ama bu seferde Çagrı filminde ne söylendigi çok zor anlaşılabiliyor, ya da duyulmuyor.

Videonun bazı sahnelerinde filmin sesi kısmen veya tamamen özellikle kısıldı. O kısımları duyamaman normal.

Ancak örneğin başlarda (1 dak. 41. saniyede) "Bir zamanlar tek allah fikrine inanan.." diye başlayan orijinal filmdeki erkek sesini rahatça duyabilmen gerekli. O sözü rahatça duyabiliyorsan her şey normaldir. Ben gerek elimdeki videoda gerekse de video.yahoo.com daki videomuzu izlediğimde rahatça duyabiliyorum.

KızıL 09-08-2009 21:06

ayrıca bu halini tüm mail listeme yolluyorum...

ulpian 09-08-2009 21:32

Benim sadece birkaç aslında gayet önemsiz önerim/sorum olacak:

- 11:32'de Parantez içinde 'Abd: Kul', 'Ullah: Allah' diye açıklanmış. 'Ullah: Allah'ın' dense daha doğru olmaz mı?

- 13:37'deki Nahl suresi 75. ayetin mealini okumakta biraz zorlandım, ekrana yaklaşmam gerekti. Yazı karakterini biraz büyütmek mümkün mü?

- 18:44'teki Ebu Afek'le ilgili rivayeti okumak daha da zor. Belki burda da yazı biraz büyütülebilir? Özellikle ikinci yazının sonunda yer alan kaynaklar biraz daha belirgin gösterilse iyi olur.

- Bir de filmin sonunda Batı'da hıristiyanlığı ve kiliseyi eleştiren sinema filmlerine örnek olarak DaVinci Code'un bu denli ön plana konması sanki biraz garip kaçmış. Aslında DaVince Code her ne kadar, kilise tarihi eleştirisi yapsa da, özünde salt kurgusal bir eğlence filmi. Çok daha ciddi ve tarihi gerçeklere daha uygun olarak çekilmiş kilise eleştirisi yapan epey bir fim var oysa. Belki en azından bir ikisini zikretmek uygun olabilir?

saygılarımla

unbe 09-08-2009 22:07

o ses benim kızılorducum......

Cem 09-08-2009 22:48

Alıntı:

ulpian´isimli üyeden Alıntı
- 11:32'de Parantez içinde 'Abd: Kul', 'Ullah: Allah' diye açıklanmış. 'Ullah: Allah'ın' dense daha doğru olmaz mı?

Arapça gramer Türkçeden farklı olabilir. İngilice de öyle. Foot: ayak Ball: top anlamında olmasına rağmen football ayaktop olarak değil de ayaktopu olarak çevriliyor.

Alıntı:

13:37'deki Nahl suresi 75. ayetin mealini okumakta biraz zorlandım, ekrana yaklaşmam gerekti. Yazı karakterini biraz büyütmek mümkün mü?
Videonun orijinal çözünürlüğü 720*578 pixel yani DVD çözünürlüğünde. Bahsettiğin yazılar da okunaklı. Ancak internet ortamında çözünürlüğü en ve boy olarak yarıya indirdim ki rahatça download edilebilsin. Yakında 2 veya 3 ayrı çözünürlükte dosyayı da koyacağım. İsteyen daha fazla zaman içinde yüksek çözünürlüğü tercih eder isteyen hemen bi bakıvermek için daha düşük kalitedekini hızlıca indirir.

Alıntı:

Aslında DaVince Code her ne kadar, kilise tarihi eleştirisi yapsa da, özünde salt kurgusal bir eğlence filmi.
Da vinci Şifresi filminin senaryosunun ana hatları kurgusal olsa da bazı sahneler, örneğin gece yarısı villasında Robert Langdon ve Sofia Neveu'yu ağırlamak durumunda kalan Prof. Teabang'ın Hıristiyanlığın pagan köklerine, İznik konseyine ve hıristiyanlığın siyasal gerekçelerle güçlendirildiğine yönelik açıklamaları bile başlıbaşına yeterlidir. Kurgusal olan yön ise Sofia neveu'un İsa soyundan geldiği, İsa'nın karısı, Sion tarikatı gibi öğeler.

Muhammed hakkında kurgusal bile olsa buna benzer bir sinema filminin yapılabileceğini düşünebiliyor musunuz? Buna parmak basmak istedim.

Neden sadece Da Vinci filmi örnek gösterildi de başka filmler gösterilmedi? Birincisi bu konuda en çok ses getiren filmin bildiğim kadarıyla bu olması ve güncel olması. İkincisi ise bir makale değil video yaptığımızın göz önünde bulundurulması gerekiyor.Şunu demek istiyorum: Sözlü anlatıları maksimum düzeyde görüntüyle desteklemeniz gerekiyor. Salman Rüştü derken rüştinin resmi, Van Goghu öldüren faslı derken onun resmi, 10 erkek çocuğa okuma-yazma öğretme bahsi geçerken okuma-yazmayla uğraşan arapların görüntüleri vs. Örnekleri çoğalttıkça onlarla ilgili görüntü bulma zorluğunu da aşmanız gerekiyor. Bu ise hiç de kolay bir şey değil.

Örnek vereyim: Kölelikle ilgili anlatılarda acaba Ben Hur filminden alıntılar yapabilirmiyim diye Ben Hur filminin dosyalarını aramam ve indirmem 2-3 saatimi aldı. En az 1 saat ise filmde uygun sahneler varmı diye taramakla geçti. Böylece 3-4 saatlik bir uğraş gerekti ve uygun hiç bir sahne göremedim. Bu şekilde her konuya zaman ve emek vermeniz gerekiyor.

Da Vinci şifresi haricindeki filmlerden de bahsedilebilirdi belki ama dediğim gibi zaman ve emek meselesi.

hakdogan 09-08-2009 22:57

Alıntı:

Cem´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213127)
Hakdoğan,

Önceki mesajında videodaki söylemlerle ilgili eleştirin de vardı. Bu başlıkta söylemleri değil teknik yönleri ele aldığımız için mesajını sildim.

İyi de, madem olay bu, diyebilirsiniz ki "hakdogan, burada video içeriğine dair eleştirileri değil, diğer yönleri konuşuyoruz, lütfen o yönlere değinme".

Yada, bahsettiğiniz kısımları (ne gereği varsa artık!) editlersiniz, topyekun postu silmek de ne oluyor?

Kaldı ki, bu başlığın birinci mesajında siz:

Alıntı:

Cem´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 212455)
2-Anlatı üslubu:

a) Akılcı, mantık çerçevesinde, bilimsel
b) Demagojik, saldırgan

gibi unsurları zikrederek, içeriğe dönük de eleştiri talep etmişsiniz, farkında olmasanızda. Bir diğer ve yine söylediğinizle çelişik husus, sonradan attığım postta da aynı türden eleştirinin yer alıyor olması.
Alıntı:

Cem´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213127)
Telif hakları meselesi ise,

Kısa alıntılar telif haklarını ihlal etmiyor. Hatta bu tip alıntılar filmin reklamı olarak da algılanabilir. Ayrıca videomuzun ticari amaçla yapılmadığı en sondaki credits kısmında belirtiliyor.

Hukuki bilgim yok, ancak mantığım diyor ki "o vakit mp3 download neden yasal takibe maruz kalıyor, öyle ya, bu hizmeti veren sitelerin/programların çoğu bu iş için ücret talep etmiyor?"

KızıL 09-08-2009 23:26

ben tahmin etmeliydim bu güsel ses unbecim senden başkasının olamaz:)

keşke diğer kısımlarıda sen seslendirseydin :)

şuanda bir kaç mail aldım listemde yolladığım kişiler çok beğenmişleer bende baya sevindim :)
ancak erkek sesi için aynı şikayet maildende geldi bana halk unbenin sesini istiyor :):)

unbe 09-08-2009 23:29

sağolsunlar:D
bi dahakine artık.....

Cem 10-08-2009 00:26

Birileri izlesene.com ve vidivodo.com adreslerindeki Türkçe video sitelerine de videomuzu koymuş ancak indirme ve tekrar yüklemeden olsa gerek görüntü kalitesi bir hayli düşmüş:

http://w1.vidivodo.com/297331/tarihs...isiginda-cagri

http://www.izlesene.com/video/haber-...-filmi/1074184

ulpian 10-08-2009 00:49

Alıntı:

Cem´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213282)
Birileri izlesene.com ve vidivodo.com adreslerindeki Türkçe video sitelerine de videomuzu koymuş ancak indirme ve tekrar yüklemeden olsa gerek görüntü kalitesi bir hayli düşmüş:

http://w1.vidivodo.com/297331/tarihs...isiginda-cagri

http://www.izlesene.com/video/haber-...-filmi/1074184

Hehe... bu kaçınılmaz bir gelişmeydi zaten.

İkinci linkteki videonun altındaki ilk yorum:
"bu videoda eleştriden öteye gidilmiş.resmen islam inancına karşı çıkılmış" :tape:

saygılarımla

-InVi- 10-08-2009 01:22

Telif haklari konusu "es" gecilmis,
bundan bin küsür yil önceki "kafirlerin" o toplum icindeki konumunu tartisilirken,
günümüz hak sahibi insanlarin, haklarini korumak istemek gibi bir özel derdi yok gibi, kendisini bu calismadan sorumlu hissedenlerinin ....bunu da "dinlerden arinmis daha adil bir toplumsal yapilanma" adina yapilmasi ise isin traji komik kismi,
bu tür bir yapilanmanin ilk magdurlari hakkinda da bilgilendirilmis olduk....
telif hak sahipleri !

sevgi :) !

ulpian 10-08-2009 01:29

Ya sayın -InVi-,

yani polemiğin de bu kadarı olur ancak. Siz eğer telif haklarına bu denli sadakatli bir müslümansanız, inanın kendi cemaatiniz içinde çok ufak bir azınlığı oluşturmaktasınız. Telif haklarını savunmak doğrudur elbette. Fakat siz düpedüz, telif haklarının ihlalini inanmayanlara has bir özellikmiş gibi sunuyorsunuz ya, gerçekten inanılacak gibi değil.

Oysa bir YouTube'a girip de arasanız, her türlü islami cemaatin kendi propaganda videolarında neler neler kullanıldığını kendiniz de görürsünüz.

Dediğim gibi videodaki telif sorununu, böyle bir sorunun oluşup oluşmadığını tartışmanızı doğal karşılarım. Fakat bunu dinsiz oluşumların bir özelliğiymiş gibi sunmanız, niyetinizin bağcıyı dövmekten ibaret olduğunu göstermekte zaten.

saygılarımla

-InVi- 10-08-2009 01:39

evet onlar caliyor,
o zaman bizde neden aynisini yapmayalim demek mi istiyorsunuz....
kaldiki onlar "elestirilen" müslümanlar....
onlar ki baskalarinin haklarini vermemek ile itham edilen müslümanlar...
kim tarafindan ?
bu arkadaslar tarafindan.....
peki kendileri ne kadar sagdiklar kendi dogrularina ?

ben telif haklarinin göz ardi edilmesi konusunu sirf bu arkadaslara özgü diye birsey demedim, diyecek kadar da aptal degilim, ama ciddiye alinmak istenenlerin bu tür "DOKUMENTAR" isleri yaparken, daha ciddi adimlari atmasini beklemek de suc olmamali...

kaldiki "tanitim amacli, ticari kazanc gütmeyen" bir calisma olsa bile, hak sahiplerinden izin istenilmeli, nihayetinde hak sahibi, yaptigi müzigin veya cekilmis sahnelerin, kendi istegi disinda yayinlanmamasini isteyebilir.....

not : benim "cemaatim" hangisiymis ki ?

ulpian 10-08-2009 01:59

Alıntı:

-InVi-´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213316)
evet onlar caliyor,
o zaman bizde neden aynisini yapmayalim demek mi istiyorsunuz....

Sırf böyle anlamsız bir soru sormayasınız diye yukardaki mesajımın iki farklı yerinde, telif haklarını savunmanın doğru olduğunu, böyle bir sorunun oluşup oluşmadığını tartışmayı desteklediğimi yazmıştım. Ama diyorum ya sizin niyetiniz 'üzüm' değil sanki.

Alıntı:

ben telif haklarinin göz ardi edilmesi konusunu sirf bu arkadaslara özgü diye birsey demedim, diyecek kadar da aptal degilim,

Hayır, ama kuvvetli bir şekilde ima ettiniz. Bakın:
Alıntı:

-InVi-´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213309)

bu tür bir yapilanmanin ilk magdurlari hakkinda da bilgilendirilmis olduk....
telif hak sahipleri !

Alıntı:

not : benim "cemaatim" hangisiymis ki ?

İslam ümmetini kastetmiştim. Ümmet içerisinde telif haklarına karşı duyarlı olanların maalesef çok küçük bir azınlık olduğuna dikkat çekerek.

saygılarımla

-InVi- 10-08-2009 02:17

Sn Ulpian,

Cem'in bahsi gecen calismanin icerigine dönük, son derece ciliz "savunmasini" kismen anlayabiliyorum, kendince birseyler yapmak istiyor.....
ama telif haklari konusunu "es gecmesini" anlamiyorum, nedeni de gayet acik......
kendisinin "iman" konusu hakkindaki "hesabini" BENIM varliginden zerre kadar süphem olmayan Mutlak Adalet Sahibine verecegine IMAN ediyorum.....yani kendisi ile benim inadigim arasinda olan birsey....
ama burada "Kul hakki" yeniliyorsa, o zaman duyarli bir birey olmayi daha dogru buluyorum....
evet kul hakki yiyen müslümanlarda vardir mutlaka, ve onlar ile bu gibi konularida layiki ile tartisilabilmeli.....
ama benim asil demek istedigim su'dur

Alıntı:

kaldiki onlar "elestirilen" müslümanlar....
onlar ki baskalarinin haklarini vermemek ile itham edilen müslümanlar...
kim tarafindan ?
bu arkadaslar tarafindan.....
peki kendileri ne kadar sagdiklar kendi dogrularina ?

eminim sizde benim aslinda ne demek istedigimi anladiniz....

tensiz.denek 10-08-2009 03:10

Alıntı:

-InVi-´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213330)
Cem'in bahsi gecen calismanin icerigine dönük, son derece ciliz "savunmasini" kismen anlayabiliyorum, kendince birseyler yapmak istiyor.....
ama telif haklari konusunu "es gecmesini" anlamiyorum, nedeni de gayet acik......

Sayın invi. bu konu hakkında bu kadar endişelenmenize gerek yok. Bu film yapımcılarını amerikan yasaları bağlar ve amerikada fair use yasası vardır. Yasaya göre eleştirel amaçla filmlerden alıntılar yapılabilir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fair_use
Saygılar,

ulpian 10-08-2009 03:20

Alıntı:

-InVi-´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213330)
eminim sizde benim aslinda ne demek istedigimi anladiniz....

anladım sayın -InVi-,
ve ta en baştan polemik içermeyen bir mesajla bunu dile getirseydiniz, en azından benden muhalefet de görmezdiniz zaten. Gelin o halde polemiksiz ve ciddi bir şekilde tartışalım bu konuyu. (Eğer derdimiz sadece Cem'e yüklenmek değilse.)

Doğrusu telif hakları meselesi önemli ve es geçilemez olduğu kadar, zor ve kompleks de.

Bu tartışmaya iki açıdan bakabiliriz. Birincisi pozitif hukuk açısından. İkincisi herhangi bir ülkenin veya ülkeler-arası antlaşmaların maddeleri açısından değil de, bütün tarafların hak ve çıkarlarını göz önünde bulundurarak kendimizce en doğrunun nasıl olması gerektiği açısından.

Pozitif hukuk açısından ele almaya başlarsak, en azından ben daha ilk soruda tıkanıyorum: Hangi ülke veya ülkeler-arası kuruluşun/antlaşmanın hukuku esas alınmalı? Bunun için özel ve teferruatlı bir araştırma yapmak lazım. Mesela sözgelimi bu video, X paylaşım sitesine kondu (mesela YouTube), hak sahipleri bu siteye şikayette bulundu ve site de bunun üzerine videomuzu kaldırdı. Bu, videoda bizim için geçerli olan hukuk sistemi açısından bir ihlal olduğunun kanıtı değildir. Nitekim site kendi almış olduğu kararlar ile pozitif hukukun sunmuş olduğu alanı (kendi sitesinde) daraltmış olabilir. Site sahiplerinin buna hakkı vardır. Fakat bu, videoda haksızlık olduğunun kanıtı değildir.

Zaten örneğin Avrupa'da da telif hakları hukuku, başdöndürücü bir hızla değişmektedir. Değişen yeni teknolojik imkanlar önünde, bütün tarafların çıkarları arasında en adil ve pratikabel çözümü kanunlaştırmakta oldukça zorlanmakta meclisler.

Dolayısıyla tartışmamız için, (hangisinin esas alınacağını bile henüz bilmediğimiz) pozitif hukuk açısından değil de, bizce en doğrunun nasıl olması gerektiği açısından bir bakalım. Bence yazılı eserlerde geçerli olan iktibas hakkı, her halükarda görsel-sesli eserler için de geçerli olmalı. Nasıl bir yazar kitabında veya gazete köşesinde, eleştirmek, tartışmak için başka eserlerden izin almadan (ama kaynak vererek) alıntı yapabiliyorsa, Çağrı Filmi hakkında bir belgesel de, filmin yapımcılarından izin almadan bu filmden alıntılar yapabilmeli.

Esas alınması gereken Telif Hakkı Sahiplerinin her türlü arzu ve istekleri değil, makul olan çıkarları olmalı.

Örneğin bir eser sahibinin 'eleştirilmeme' isteği bir hak değildir. Dolayısıyla bir eserin (kitabın / belgeselin) zaten teması başka bir eser ise, buradaki alıntılar da bir hak ihlali olmamalı.

Bir de fon müziği gibi, eserin doğrudan konusu olmayıp, sadece 'süslenmesi' için kullanılan eserler var tabii. Bu konu gerçekten de zor.

Ama yine de hangi durumlarda başka bir eserden kesitleri 'süslemek' için kullanırsak, doğrudan eser sahibinin çıkarları hasar görür, ona bir bakmak lazım.

akla gelen örnekler:
- Eğer kullanan eserle para kazanılıyor (veya reklamlarda olduğu gibi dolaylı olarak maddi çıkar elde ediliyorsa), diğer eserin sadece çok küçük bir kesiti kullanılsa bile, bu bir haksızlıktır. Kullanılan eserin sahibinden ya izin almak gerekir, ya da anlaşma ile elde edilen kardan pay verilmesi gerekir.
=> Bu durum söz konusu video için geçerli değil.

- Eğer bir eserde başka bir eserin, potansiyel müşteriler tarafından satın alınma olasılığı düşecek kadar 'doyurucu' bir kesit kullanılıyorsa, bu eser sahibine haksızlıktır. Örneğin aile fotoğraflarımı sergilediğim bir YouTube videosunda İbrahim Tatlıses'in bir parçasının tamamı ya da tamamına yakınını kullanıyorsam, bu videodan hiç para kazanmayacak olsam bile, hak yemekteyimdir. Çünkü potansiyel bir müşteri açısından İbrahim Tatlıses'in albümünü almak için benim videom yüzünden bir sebep daha az vardır.
=> Söz konusu videoda bu durum da yok.

Yani belgeselde geçen eserlerin kullanılış şekli açısından, eser sahiplerinin hiç bir reel çıkarı zedelenmemektedir.
Bunun ötesinde sorulması gereken soru:
Bir eser sahibinin, eserinden kesitlerin 'süslemek' için kullanılmasına, kendi reel çıkarlarının hiç bir şekilde zedelenmemesine rağmen, karşı çıkma hakkı var mıdır?

İşte bunun cevabı çok zor. Eğer bu soruyu topyekun hayır diye yanıtlarsak, eseri sahibinden bir nevi kopartmış oluyoruz. Öte yandan topyekun evet dersek, bir çok kreatif oluşumların, çalışmaların önünü kesmiş oluyoruz. Arkasında (lisans bedeli ödeyecek) büyük finansörleri olmayan her türlü genç ve samimi oluşumu (zaten ücretsiz sunulan) çalışmalarında kısırlığa mahkum etmiş oluyoruz.

Müslüman bir genç, (para kazanma amaçlı olmayan) web sitesinde, Necip Fazıl'ın bir dörtlüğünü koymak için Büyük Doğu yayın evinden izin istemeli mi? Zor bir soru.

Ben şahsen kendi akli vicdanımla şu üç şart altında başka eserleri kullanmayı yanlış bulmuyorum:
- maddi çıkar amacı güdülmeyecek
- eser sahibinin hiçbir reel çıkarı zedelenmeyecek (zedelenmeyek kadar küçük kesitler kullanılacak)
- ve çalışmanın başında veya sonunda kaynaklar belirtilecek.

(Bu sadece süsleme amaçlı kullanılan eserler için geçerli (fon müziği gibi), Çağrı Filmi'nin kullanılması yukarda anlattığım sebeplerden dolayı zaten herhangi bir sorun teşkil etmemeli.)

saygılarımla

-InVi- 10-08-2009 03:23

http://de.wikipedia.org/wiki/Fair_Use

almancasini okudum ve bu bahsi gecen calisma icin buradan nasil bir "gerekce" cikarabildiniz onu anlamis degilim.....kaldiki "amerikan yasalarinin" gecerliligi bölge ile kisitli bir "hak"mis bu.....bir ikinci not ise, bahsi gecen "alintilarinin" orjinalinden farkli bir amac'a kullanabilme hakki da tanimiyor bu "yasa".....

linki bana degil, calismayi yapan arkadaslara da vermis olsa idiniz, daha dikkatli davranilirdi belki.....

tensiz.denek 10-08-2009 03:36

Alıntı:

-InVi-´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213347)
http://de.wikipedia.org/wiki/Fair_Use

almancasini okudum ve bu bahsi gecen calisma icin buradan nasil bir "gerekce" cikarabildiniz onu anlamis degilim.....kaldiki "amerikan yasalarinin" gecerliligi bölge ile kisitli bir "hak"mis bu.....bir ikinci not ise, bahsi gecen "alintilarinin" orjinalinden farkli bir amac'a kullanabilme hakki da tanimiyor bu "yasa".....

linki bana degil, calismayi yapan arkadaslara da vermis olsa idiniz, daha dikkatli davranilirdi belki.....

İngilizce bilmiyorsanız size verdiğim linki googletranslate ile ingilizceden almancaya çevirerek okumayı deneyiniz.
Saygılar,

-InVi- 10-08-2009 03:45

sn ulpian
öncelikle sorunu ciddiye alip, kendinzce ciddi ciddi birseyler yazdiginiz icin size tesekür ederim....
ama bu isler "sizin niyetleriniz" ile olmaycak kadar ciddi isler, kullanilan görüntüler ve okunan metin "ne zaman müslüman oldu, ordular sehire girmeden mi, girdigi an mi, girdikten sonra mi", kesilip, yapistirilip, yorumlanmis....bu birakin telif haklari konusunu, ahlaki degil bir kere.....
Alıntı:

Bir eser sahibinin, eserinden kesitlerin kullanılmasına, kendi reel çıkarlarının hiç bir şekilde zedelenmemesine rağmen, karşı çıkma hakkı var mıdır?
İşte bunun cevabı çok zor.
Alıntı:

Ben şahsen kendi akli vicdanımla şu üç şart altında başka eserleri kullanmayı yanlış bulmuyorum:
- maddi çıkar amacı güdülmeyecek
- eser sahibinin hiçbir reel çıkarı zedelenmeyecek (zedelenmeyek kadar küçük kesitler kullanılacak)
- ve çalışmanın başında veya sonunda kaynaklar belirtilecek.

(Bu sadece süsleme amaçlı kullanılan eserler için geçerli (fon müziği gibi), Çağrı Filmi'nin kullanılması yukarda anlattığım sebeplerden dolayı zaten herhangi bir sorun teşkil etmemeli.)
Niye zor olsun ?
eger eser sahibi ben isem , nihayetinde ben karar vermek isterim, eserimin nerede nasil kullanilip, kullanilmaycagina, yoksa baskasinin "dogrusu" beni niye ilgilendirsin ki ?
altimdaki arabayi zorla alip, "kendine göre hayirli" bir is icin kullanmayida mi dogru buluyorsunuz ?

sorun müslümanlarin niye daha dogrusunu, calmadan, yapmadiklari degil, sorun müslüman olmayanlarin bu konuda "onlardan" farki olmadigini görülmesi.....N.Fazil'in siir anlatiginiz bir sekildeki "kullanimda" ise, bir sakinca olmaya bilir, burada bir yorumdan ziyade, sairin siirin aslina sadik kalinmis....
ticari amac güdülmemis, hatta tanitim amacli olarak da kabul edilebilinir....
ama bakin calismayi sahiplenenler ne diyor ....DOKUMENTAR !!! :)
sizce böyle bir idaa ile yola cikanlarin, daha tutarli adim adimlar atmasi beklenemez mi ?
nitekim yazdiklarinizin da satir arasinda sadece "ama benim davam daha kutsal" dan baska birsey yazmiyor....
burada "para kazanilmamasi" konusuna gelince, eger bir dava güdüyorsaniz, ve davaniza cidden iananiyorsaniz, o zaman ne "kazanirim" degil, mali yükün azalmasi icin ben ne kadar yardim edebilirim sorusu daha önemlidir....nitekim müslümanlar böyle yapmaktalar, inandiklari dava ugruna, mali olan malindan, cani olan canindan vaz gecebilmekte.....
dedigim gibi icerik olarak son derece zayif olan bir calisma, azami hukuk mesruhiyetinin olmasini beklemem suc oldugunu kabul ediyorum.....

ulpian 10-08-2009 03:58

Alıntı:

-InVi-´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213351)
sn ulpian
öncelikle sorunu ciddiye alip, kendinzce ciddi ciddi birseyler yazdiginiz icin size tesekür ederim....
ama bu isler "sizin niyetleriniz" ile olmaycak kadar ciddi isler,

ha o zaman tamam, sizin niyetlerinizi esas alalım. :) Bu nasıl bir argüman yahu?

Alıntı:

-InVi-´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213351)
Niye zor olsun ?
eger eser sahibi ben isem , nihayetinde ben karar vermek isterim, eserimin nerede nasil kullanilip, kullanilmaycagina, yoksa baskasinin "dogrusu" beni niye ilgilendirsin ki ?
altimdaki arabayi zorla alip, "kendine göre hayirli" bir is icin kullanmayida mi dogru buluyorsunuz ?

sorun müslümanlarin niye daha dogrusunu, calmadan, yapmadiklari degil, sorun müslüman olmayanlarin bu konuda "onlardan" farki olmadigini görülmesi.....N.Fazil'in siir anlatiginiz bir sekildeki "kullanimda" ise, bir sakinca olmaya bilir, burada bir yorumdan ziyade, sairin siirin aslina sadik kalinmis....
ticari amac güdülmemis, hatta tanitim amacli olarak da kabul edilebilinir....
ama bakin calismayi sahiplenenler ne diyor ....DOKUMENTAR !!! :)
sizce böyle bir idaa ile yola cikanlarin, daha tutarli adim adimlar atmasi beklenemez mi ?
nitekim yazdiklarinizin da satir arasinda sadece "ama benim davam daha kutsal" dan baska birsey yazmiyor....
burada "para kazanilmamasi" konusuna gelince, eger bir dava güdüyorsaniz, ve davaniza cidden iananiyorsaniz, o zaman ne "kazanirim" degil, mali yükün azalmasi icin ben ne kadar yardim edebilirim sorusu daha önemlidir....nitekim müslümanlar böyle yapmaktalar, inandiklari dava ugruna, mali olan malindan, cani olan canindan vaz gecebilmekte.....
dedigim gibi icerik olarak son derece zayif olan bir calisma, azami hukuk mesruhiyetinin olmasini beklemem suc oldugunu kabul ediyorum.....

Sayın -InVi-,

akıl almaz bir şekilde konuyu ıskalamış bulunmaktasınız. Belgesel hakkındaki içeriğe yönelik eleştirilerinizi 'telif hakkı' kılıfıyla tekrarlamaktan başka birşey yapmamaktasınız. Fakat bahsettiğiniz konuların telif hakkı meselesiyle bir ilgisi bulunmamakta. Telif hakkı konusunda 'kullanan eseri'in (belgeselin) eleştirel olup olmadığı, eleştirilerin doğru/seviyeli olup olmadığının bir önemi yoktur. Bu sizin dedikleriniz de belki hukuki alanlara girer (örneğin kasıtlı bir yanlış eleştiri için iftira'dan dolayı dava açılabilir), fakat bunların telif meselesiyle bir ilgisi yoktur.

Benim telif hakkı konusunda tartışmaya açtığım argümanlarıma değinmiyorsunuz.
Meseleyi (eğer okuduysanız) iki ana başlığa ayırmıştım: (1) Bir belgeselin zaten konusunu teşkil eden eserden alıntı yapmak (Çağrı Filminden). (2) Belgeseli süsleme amaçlı başka eserlerden ufak kesitler kullanmak (fon müziği).

Siz anladığım kadarıyla 'Çağrı Filmi'nden alıntılardan şikayetçisiniz. Fakat bu konuda tartışmaya açtığım argümanların hiç birine değinmemişsiniz.

Tekrarlıyorum:
'İktibas Hakkı' diye birşey vardır. Mesela bir yazar kitabında, başka bir kitaptan eleştirmek/övmek/tartışmak için kaynak göstererek alıntılar yapabilir. Aynı şey görsel-sesli eserler için de geçerli olmalıdır. Bir belgeselin zaten konusu olan bir filmden elbette alıntılar yapılabilmelidir. Eser sahibinin 'eleştirilmeme' isteği, bir hak değildir.

saygılarımla

hakdogan 10-08-2009 14:25

Meraklanmayın, AKAD bir Müslüman olarak size hakkını helal edebilir, ama elin oğlu, National Geographic, fon müziğinin telif haklarını elinde bulunduranlar, onlar eder mi?

Hiç sanmam :lol:

hakdogan 10-08-2009 18:06

Alıntı:

kızılordu´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213170)
ses bende bayan dublajda ses gayet iyi ancak erkek dublajda çok zayıf kalıyor..

Alıntı:

kızılordu´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213231)
keşke diğer kısımlarıda sen seslendirseydin :)

şuanda bir kaç mail aldım listemde yolladığım kişiler çok beğenmişleer bende baya sevindim :)
ancak erkek sesi için aynı şikayet maildende geldi bana halk unbenin sesini istiyor :):)

Şimdi şu minör değişiklikler nasıl olmuş diye tekrar izledim ikinci servis edilen videoyuda, sormak istedim: kızılordu sen hakkaten bu videoyu izledin mi?

Ne erkek dublajı, ne diğer kısımları :lol:

Çalışmayı tamamen izlemeden, arkadaşlarına destek olsun kabilinden attığın destek postunda, videonun başında duyduğun, filimde yer alan sesi(bu da senin Çağrı'yı hiç izlemediğni ortaya koyuyor) çalışmanın erkek dublajı sanıp, "diğer kısımlarıda" diyerek, çalışmanın devamında da erkek sesinin dublaj yaptığını iddia edip, böylece video'yu sonuna kadar izlemediğini de afişe ediyorsun.

Anlıyorum, benim gibi hata edip, değerli zamanından değerli bir dilimi ayırıp, çalışmayı sonuna kadar izlemeye tahammül edememişsin, ama bari izlemediğin çalışma için izlemiş modda post atma ki, zaten inandırıcılığı olmayan çalışma için indirici "inandırıclık" darbesi senin elinde indirilmiş olmasın...

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:20 .