![]() |
Türkiye'ye sosyalizm gelse..
Günümüz şartlarında pek olası görünmese de, sosyalizme istekli olanımız çok.
Varsayalım ki şartlar elverdi ve Türkiye'de işçi sınıfı önderliğinde bir devrim gerçekleşti. Siz de devrimci önderlerden birisiniz ve parti içinde önemli bir görevdesiniz. Günümüzdeki sosyoekonomik durumun aynı olduğunu düşünerek yanıtlayalım. Yani; Kürt sorunu, demokratik durum, dini yapı ve Diyanet, askerlik, aşiretler, topraksız köylüler, fabrikalar, kobiler, villalar-konaklar-yalılar-apartmanlar-siteler- gecekondular, varoşlar-mezralar, yatlar-kotralar, gemiler-gemicikler hep aynı. Duruma hakimsiniz ve ortam yatışmış. Ne yapılacağı, ne olacağı bekleniyor. Ama borsa çökmüş, bankalar kapatmış, kaçan kaçmış, kaçamayan endişe ile devam ediyor. Öncelikle neler yapardınız ve nelerin yapılmasını isterdiniz? Kısa ve uzun vadede planlarınız ne olurdu? |
İlkönce toprak ve fabrikalara sosyalist işçi devleti adına el koyardım. Tarımsal üretimi uzmanlar desteğinde sanayi ile birleştirip üretimi iç tüketim ve dış ticaret ilişkilerine göre planlardım.
Kürt halkına refrandum ile berabermi ayrımı olmak istediklerini sorardım. Bu arada birlikte olmanın avantajları hakkında propagandasını yapardım. Diyanet işlerini dağıtırdım. Tüm ibadethaneler açık kalır. İnanan kimselerin kıyafetine ve ibadetlerine karışmazdım. Ancak devlet ödemelerini keserdim. imamlar işsiz kalırdı. Camiler,, kiliseler, sinagoglar dindarlarca kullanıma devam ederler ancak dini örgütlenme ve siyaset yapamazlar. Küçük toprak sahipleri ve küçük esnaf, atölye işlerine aynen devam ederdi. Büyük fabrikalar ve topraklara halk adına el koyardım. Eğitim üniversite bitene kadar ücretsiz olur, her öğrencinin üniversiteyi bitirip işe yerleştirilmesine kadar tüm ihtiyaçlarını devlet karşılar. Her ailenin bir evi olur. kira ödenmez. Her vatandaşın sağlık hizmeti ücretsiz olarak sağlanır. Su, elektrik, telefon, ulaşım ücretsiz sağlanır. |
Sosyalizm gelse olacaklar belli ,
Kürt nüfus haricindeki diğer insanlar eşşek gibi çalışıp kürtlere bakarlar. Kürtlerde devlet bize bakmıyor ki söyleminden kurtuluruz. Birde çoklu evlenme serbest olursa değme keyiflerine, on çocuk çıkar 20-30 çocuğa. |
Alıntı:
Ne alıp veremediğin var senin Kürtlerle. Sosyalizmde bile başka birşey düşünemiyormusun? İlk işim seni sınırdışı etmek olurdu valla:-)) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Saygideger cigi;
Eee, iste "diktatorluk" budur. Verirsin, bir ideolojik inancsal dogrunun eline ulkeyi; o da kendi dogrusu temelinde; digerlerini bertaraf eder. Toplumsal kisiligin ve ideolojik inancsal dogrularin, halki kendi dogrulariyla, yonetmesi, yonlendirmesi de, budur zaten. Ben bosuna demiyorum, birey yetistirmek, birey bilinci kazandiracak bir egitim-ogretim kurma sistem ve isleyisi gereklidir diye. Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Söylediğin bir şey diğeriyle çelişiyor İbadethaneler açık olacak diyorsun ama dini örgütlenme ve siyaset yapamazlar diyorsun E ne anladım ben bundan Bu neye benziyor biliyor musun? Üstad Necip Fazıl Kısakürek in bir sözü aklıma geldi Camiler serbest ama bütün yolları yasak ; Onlar meydana hakim, bizse camide tutsak N.F.K. O zaman dindarlara neden özgürlük veresiniz ki? |
Alıntı:
Dini örgütlenme ve siyaset yasak diyorum. Çünkü din kişisel tercih meselesidir. Ben aeist bir komünist olarak namuslu dürüst dindarlara karşı değilim. ibadetlerini neden engelleyeyim. Ancak din tüccarlarının yokolmasını sağlamak zorundayım. onların üreme koşulları dini örgütlenme ve siyaset yapmaktır. İnanan insanlar camisine de gitsin kilisesinede. Camiye giden yollar serbest ama din tüccarına yasak. bumudur seni rahatsız eden? |
Alıntı:
Samimi dindarlar örgütlenmesinde ne zarar vardır Samimi bir şekilde kendine taraftar bulmaya çalışıyor Sende hemen bunları din tüccarı yaptın ya Asıl din tüccarı kim biliyor musun? Kominizmden bir örnek vereyim sana Soyvetlerin başlarında inanılmaz bir din düşmanlığı baş göstermişti. Meydanlara çıkan halk her köşe başında bir papazı doğramaktaydı Kilisenin malları talan ediliyordu ama baktıki sovyetler bu iş böyle olmuyor daha sona göz boyamak için sözde dünyaya Sovyetlerin dine karşı olmadığını dini özgürlüklerin istediği gibi yaşandığı bir ülke olarak göstermek için birkaç camiyi, kiliseyi dünya medyasına tanıtma kampanyasına girdi Asıl bu ve buna benzer düşüncede olanlar din taciridir Din tüccarlarının yasaklanması beni rahatsız etmez fakat senin elinde bir ölçüt mü var bu din tüccarı bu değil diye? |
Alıntı:
Saroz saka yapmisti ben de biraz katkida bulundum.:) Dönelim basligin konusuna. |
Alıntı:
Türkiye Cumhuriyeti yönetimlerinin baslarinda bulunan partiler ve siyasiler. Diyanet isleri baskanligi ve bütün personeli. Cemaatler ve tarikatlar. Bunlarin hepsi din tüccarlaridir. Bunlar ortadan kalkmazsa, sosyalizme gecit olmaz.:eyebrows: |
Alıntı:
Sivil ve katilimci bir anayasinin, bagimsiz yarginin, evrensel hukuk kurallarinin, insan haklarinin, sokaktaki esitligin ve tam bir laik demokrasinin saglam temellerinin atilmasinin; öncelikler oldugunu düsünüyorum. Sokaktaki esitligi ve adaleti saglayabilmek; sanirim sosyalizmin basariya ulasabilmesi icin de olmazsa olmazlarin basinda gelecegini düsünüyorum. Daha sonra üretim ve modern egitimi ayni cizgide gelistirecek gelecege yönelik planli atilimlar olmasi gerekiyor. Egitimi modernlestirip caga ve gelecege ayak uyduran bir anlayisi oturtan,modern tarimi, üretimi gelistiren ve esit bir sekilde gelir dagilimini saglayan ülkelerin, sosyalizme ulasmalari icin, insanlarin egolarini asmalarinin gerektigini düsünüyorum. |
Saroz ve Cigi'ye teşekkürler.
Ben sosyalist devrim düşüncesinde olmadığım için katılamıyorum. Sevgili Cigi'nin yazdıklarının tümü yapılması gereken işlerden. Cigi'nin yazdıklarının tümü ve Saroz'un fabrikalara el konması dışındaki tüm saydıkları işler bana göre ulusal demokratik devrimle ele alınacak ve çözüme kavuşturulacak konular. Sosyalizmin bu demokratik devrimden tek farkı: proleterya diktatörlüğü ve üretim araçlarının kamulaştırılması ile özel mülkiyetin kaldırılması. Tabi eğer farklı bir sosyalizm düşünülmüyorsa.. Örneğin demokratik sosyalizmde proleterya diktatörlüğüne gerek duymayabilir, burjuva sınıfını ortadan kaldırabilir, ama kobi çapında özel mülkiyete müsaade edilebilir. Ayrıca tek partide diretilmeden, sosyalizm çerçevesinde çok partililiğe ve demokratik seçimlere olanak sağlanabilir. Ancak amaçlanan ister demokratik sosyalizm olsun ister Marksist-Leninist sosyalizm, bilhassa Türkiye şartlarında öncelikle düşünülmesi gereken demokratik devrimdir. Bu aşama geçilmeden Türkiye'de sosyalist devrimin mümkün olması ancak asırlar sonra, dünya ülkelerinin çoğu sosyalizme geçtikten sonra mümkün olabilir. Ama demokratik devrimle hem sosyalist dönemde yapılması düşünülenlerin birçoğu yapılmış olur hem de sosyalizmin önündeki antidemokratik engeller, bilinçsizliğe, eğitimsizliğe ve güvensizliğe dayalı engeller kaldırılmış olur. |
Alıntı:
Dünya üzerinde sosyalizmi istemeyen tek kesim halk, ne garip değilmi burjuva rakı sofralarında marksist devrim yapar hep. |
Alıntı:
Nostalji yapiyorlar. En büyük problemleri bir türlü ayilamamalari.:) Alıntı:
Günümüzde sosyalizme en yakin ülke Isvec'tir bir adimlari kalmistir fakat nedense o tek adimi atamiyorlar. Yazilari ile kan, ter kokan, aslan emekci, sapina kadar sosyalist olan arkadaslarimizin, bu son adimin neden atilamadigini yazmalarini cani gönülden isterim.:) Daha sonra Isvec, Hollanda gibi ülkelerin, yasam standartlarini, demokratik sistemlerini ve halklarinin egitimlerini, kültür seviyelerini; Türkiye ile karsilastirmalarini rica ediyorum. Türkiye'de bulunan sistem, yönetimler ve halkin kafa yapisi ile, demokratik devrimde gerceklesemez. Ancak darbe olur. Ya askeri, ya da siyasal... Salt belli bir zümreyi korumaya ve kollamaya yönelik bu darbelerde sistemi 50 sene geriye atar. Cünkü var olan sistemi caga ve yasam satandartlarina uyarlamak yerine, kendi cikarlari ugruna onun icine comak sokmaya calisirlar. Türkiye'de son 7 sene icinde uygulananlar, bunun en güzel ve canli örnegidir.Bu yönetimin yerine baska bir yönetim gelirse, degisecek hic bir sey yoktur. Siyasi partilerin ve siyasilerin kisir cekismelerinden, kayikci kavgalarindan, yandaslarina devlet dairelerinde kadro tahsisati ayarlamalarindan baska ne görebileceginizi umuyorsunuz?:) |
Başlığı açarken konudan uzak durulacağını tahmin ediyordum.
Çünkü reelde de böyledir, internette de. Konu devrim olduğunda ilgi yüksektir de devrimden sonra yapılacaklara geldiğinizde söylenecek sözler azalır. Çünkü artık düzene olan eleştiriler, sloganvari söylemler, ajiteye dayalı nutuklara yer yoktur. Ne emeğin yüce değer olduğundan, ne işçi onurundan, ne sömürüden, ne bir ölür bin doğarız'dan, ne zincirlerimizden bahsetmeye gerek kalmamıştır. Artık laf değil iş zamanıdır ama hep mücadeleye kafa yorulmuş, sosyalizme yoğunlaşılmamıştır. Üretim araçlarının mülkiyeti değildir bütün mesele. Devletin yıkılıp herşeyin yeniden yapılandırılması da boş söylemdir. İşte devlet de, devletin tüm kurumları, binaları, personelleri de elindedir sosyalistlerin. Devrim yapılmıştır, binaların da yıkılacak hali yoktur. Üstelik de devrim nedeniyle büyük bir kriz oluşmuştur. İşçi-memur-emekli maaşları ödenememiş, ne ile ödeneceği de belli değildir. Bir de kalkıp da birşeyleri daha yıkıp devirmenin alemi yoktur. Çünkü yerine yenisini koymak büyük finansman gerektirir. Tabi tüm bunlar zaman içinde hallolur ama daha önce projesi yapılmamışsa düze çıkabilmek için bu zaman yılları alabilir. O yıllar içinde de halk perişan olur ve eski dönemi arar, devrime de, devrimcilere de lanet eder. Devrimciler, devrim öncesi "Nasıl olsa bunların çalışması yapılıyordur" diye düşünür belki. Ama devrimden sonra yanıldıklarını anlarlar. Ya hiçbir çalışma yapılmamıştır ya da yapıldığı söylenen çalışma çok basittir, uygulaması mümkün değildir. Kimisi de "Devrimi yaptık da sosyalizmi kurmak mı kaldı? Yeter ki devrim olsun, sosyalizm nasıl olsa kurulur." diye düşünür. Ama silahla gelen (halkı kucaklayamadığı takdirde) silahla gidebilir. Şimdi soralım. Sosyalist devrimi savunan sosyalist partilerimizin iktidar olduklarında neler yapacaklarına dair bir çalışma programları var mıdır? Varsa internetten buna ulaşabilir miyiz? |
Sayın Pante,
Doğan Avcıoğlu'nun klasörler dolusu devrim sonrası yapılacaklar programı olduğu söylenirdi. Söyleyen kim? Sağ kolu Hasan Cemal. Sağ kolu Hasan Cemal olanın devrimi şeyden çıkar mı? Sanmam. Devrim sonrası ne olacağını bilmem ama olamayacağı kabak gibi belli. Bizim devrimcilerden olsa olsa, islami cumhuriyet devrimine kıyakçı olur. |
Alıntı:
Sağ kolu Hasan Cemal yoldan çıkmıştır. Ama bu dediğinde doğruluk payı vardır. Doğan Avcıoğlu devrim sonrası için çalışma yapan ender devrimcilerden biridir. Önceki mesajımda sosyalist devrimcilere katılmadığımı, ulusal demokratik devrimden yana olduğumu yazmıştım. Doğan Avcıoğlu da ulusal demokratik devrimcidir ve çalışmaları bu yöndedir. |
ŞERH
daha sonra katılmak üzere. saygılarımla |
Alıntı:
Bir arkadaşın babası ile konuşurken bize solculuğu Mehmet Barlas öğretti demişti, ben herhalde isim benzerliği olan arkadaşından bahsediyor diye düşünmüştüm. Yok oğlum, senin bildiğin Mehmet Barlas deyince şok olmuştum. Ortada deşifre olan ajanlar varken, kimlerin deşifre olmadan devam ettiği sorusu aklımı ciddi anlamda kurcalar. Ha illa devlet ajanı olması gerekmez, araziye uymak, ortamdaki statüsünü arttırmak, hayat şartları, menfaati icabı vs anlamında, inanmadığı bir davanın en sıkı savunucusu olabilir insanoğlu. Dönekler gerçekten dönekmidir? Yoksa şartlar ortadan kalkınca takiyyeyi bırakanlarmıdır? |
Alıntı:
Ben bunlari bulabildim: http://sosyalistdemokrasipartisi.org/belge/program.htm http://www.tsip1974.com/yeni_sayfa_1.htm http://www.shp.org.tr/parti-programi/ Bu linklerdekiler parti programlari bulunanlar. |
Sevgili Cigi;
Verdiğin linklerden shp ve Sosyal Demokrasi Partisinin de programı demokratik devrim çerçevesindeki işler. Sosyalizm diye tanımlanamaz. TSİP'in programında yetersiz de olsa bir sosyalizm programı var. Gerekirse bilahare ele alırız. TSİP'e ilaveten TKP'nin de var, tabi adına program denilebilirse. http://www.tkp.org.tr/dosyalar/tkp/tkp-program.pdf En kapsamlı program ÖDP'nin gözüküyor. Ama bana göre o da demokratik devrim çerçevesi çiziyor. Sosyalizme yönelik içeriği zayıf. http://www.odp.org.tr/genel/program.php |
oo sevgili pante destanlar yazılır bu konuda...:)
ilk önce halkın gücünü desteğini arkama almak için ugrasırım... ve sokaklarda halkın içinde analizler yaparım ve yaptırırm... insanların maddi durumları gayet kötü bu çok açık ilk hedeflerim tabiki kamulaştırma, kentlileştirme ve toprak reformu olur.. çok verimli topraklarımız var bunu bize kullandırmayan emperyalizmden bağını kopartırım. sonra sanayimizde kamulaştırmayla devletleştirdiğim fabrıkalarda tam verim çalışma düzeni kurarım, vardiyalar sık çalışma saatleri kısa fazla istihdam, ve sosyal güvence.. ben hemen zenginlerden almaya başlarım kesinlıkle işsiz ve evsiz insan bırakmam, herkes oturduğu evin sahibidir! ulaşım sağlık eğitim ilk aşamada ücretsiz tabi saydıklarımın hepsini yaparak ilerliyorum.. arada hemen ölmeden kenan evren ve arkadaşları sağ bulduklarımın hepsini yargılarım.. dini dergahlar v.s gözü hemen dikip yasadışı örgütlenmelerine müdehale ederim... bol sayıda bilim adamı eğitim üyesi aydın ile hem kültürel hem bilimsel çalışma için kolları sıvarım... yoruldum biraz yatayım :) kürt halkına şuanki t.c den ayrılma sebebplerine dair uzun bir çalışma başlatırım doğu ile batının arasındaki farkı kaldırırım her halk kardeştir diyerek ayrılma faslını kapatırım abd ye bir tekmede burdan atarım.... diyanet i kapatırım tüm ibadethaneler açık kalır bazılarını müze yaparım, kara şarşafı yasaklarım ilk aşamada... dini gericileşmeyi yok ederek kı zor uzun bi süreç abd ye bir tekme daha atarım.... bu sırada arada derede kalan zenginlerle ilgilenırım anlaşırım hepsiyle yok öyle yatlar katlar villalar fabrıkalar v.s kaçan kaçar kalanlarda halkındır... :) emperyalist güçlerin yapacağı bi sürü isyan olacaktır.. halkın bilinçlendirilmesi siyasallaştırılması çok öncelikli bunu asla ikinci plana atmam, tiyatro, bale , senfoni ücretsiz devlet sanatçılara maaaş verecek... sanırım varoşları hepten yıkarım düzenli konutlarla düzgün altyapıyla merkezi sistemle yeni yerleşim yerleri kurarım.. arada yıkılan herşey geri dönüşüme tabi tutulacak.. tüm reklam tabelalarını metal v.s geri dönüşümle kazanırım... ben baya yaşlandım ilk aklıma gelenlerle bişeyler yaptım benden sonra ki yönetim eğer halkı unutursa tarihin sayfasına bir çözülüş daha yazılır... pante programımızın nesini beğenmediğini çok merak ettim?? adına program denebilirse kısımlarından bahsedersen adının program olduğunu sana anlatabilirim... kapitalizm koşullarında mücadele eden bir örgütün parti programıdır! bu sosyalismin programı değildir....eleştiriyorsan eksık gedik fazla yanlış ne bulduysan bunlardan bahset bence... |
Alıntı:
Örneğin, alıntıdaki cümleyi açalım. "Herkes oturduğu evin sahibidir" Başlık yazımda yalıların, köşklerin, konakların, villaların, lüx apartmanların, sitelerin, gecekonduların, varoşların, mezraların ne olacağını sormuştum. Bu durumda Bebek'te yalısı olan, Emirgan'da köşkü olan, Tarabya'da villası olan oturduğu yerin sahibi olarak kalacak, Bağcılar'da bodrum katta oturan da oranın sahibi kalacak. Altınşehir'de gecekondusu olan da oranın. lüx bir dairede kirada oturmakta olan da oturduğu yeri sahiplenmiş olacak. Öyle mi? Not: Saroz'un "Kürt sorunu konusunda referanduma giderim." fikrini şimdilik açmadım. nedeni konunun Kürt tartışmasına sapmaması içindir. Sırası geldiğinde o konuya da değiniriz. |
Alıntı:
Haklisin ben de, bulabildiklerim bunlar diye belirttim. TKP'nin programini da okudum. Senin verdigin linkde ÖDP nin programini da okudum fakat onda da bir cok slagonvari yazilimlar oldugunu düsünüyorum. Ekonomi bölümünde bu daha cok siritiyor. Bir parti programinin ekonomi bölümünün bu kadar basit olmasina hayret ettim.Bu programa göre Türkiye'nin ekenomisi uyarlamaya kalkisilsa 3 ayda ekonomi cöker diye düsünüyorum.:) Sevgili pante, Devleti hantal durmundan ve cok büyük külfetler ile ugrastiracak, enerjisini bosa harcayacak yönetim sekillerinden kurtulmak gerekir. Yerel yönetimlerin söz sahibi olmalari, cok modern, birbirlerine bagli yönetim anlayisi, kontrol mekanizmasi ve iletisim aglarinin kurulmasi ile üretimin her konuda arttirilmasi, su anda ki gelismis ülkeleri, bu seviyeye getirmistir. Fakat daha sonra araya liberallerin girmesi ile emekcilerin haklari kötülesmeye baslamistir. Bu ayri bir konu. Bu tip sloganvari programla iktidara gelen bir partinin ne yapabilecegini, diger ülkeler olan iliskilerine nasil yön verecegini merak etmeye basladim. |
Ben sosyalist devrim değil, sosyalist evrim diyorum. Bence tankla, topla, tüfekle sosyalizm getirilmez. Getirilse de zaten sosyalizm olmaktan çıkar başka bir şey olur, bknz: Sovyetler.
Ben sağlam ve güçlü sendikalar, kapitalizmin kısıtlanması, güçlü bir sosyal devlet ve yoksullar için sosyal programlar gibi gerçekçi hedefler peşinde koşuyorum. |
sevgili pante öncelikle benim programla ilgili sorularıma cvp vermemişsiniz??
bunu hatırlatayım... sonra evet herkes oturduğu evin sahibi kişi bebekte oturuyorsa oranın sahibi varoşta kırada oturanda oranın sahibi varoşları varoş yapan neyse oralatrda sorun neyse biz onları halledeceğiz herkese boğazda yalı veremeyiz değil mi?? türkiye 75 milyon herkes boğazda yalıda oturmak ister.. ve sosyalizm kımseyi elınden tutup kapı dışarı etmez.. istenılırse varoşları yıkarız ve güzel bir kentleşme sağlarız, bunu yukarda da belirttim insanların istekleri ve düşünceleri bu konuda önemli, bknz. halkın devlet yönetimine katılımı üzerine lenin. |
Alıntı:
Senin programın sosyal demokrasi programı olmuş, sosyalizm değil. :) TKP'nin programı ise dediğim gibi program denemeyecek kadar basit ve yetersiz. Seçim vaatlerine benziyor. Alıntı:
Alıntı:
Varsayalım ki herhangi bir yalı sahibi, daha önce bir fabrikatördü. Fabrikası devletleştirildi. Kendisi de bir işyerinde planlama bölümünde görevlendirildi. O bölümde aynı işi yapan diğer eleman gecekonduda 2 göz odada yaşayacak, o ise lüx yalıda yaşamaya devam mı edecek? |
Pante sen yalıları ne yapmayı düşünüyorsun?
Benim de aklım takıldı valla, yalılara, havuzlu villalara... |
En güzelini ben alırım,parti üyesiyim.
|
Saygideger arkadaslar;
Hukumete bagislarsiniz. O da devlet ekonomisine dahil eder. Saygilarimla; evrensel-insan |
sevgili pante siz programı anlamamışsınız ben bişey diyemem buna tek tek okumamışsınız heralde... ayrıca tekrar söylıyorum o sosyalizmin programı değildir! o kapitalizmde mücadele veren sosyalist bir parti programıdır!
beğenmediğiniz ilkeleri varsa yada eksıkleri söylersiniz bizde emın olun işlem yaparız insanlar o programla tkp nin düşüncelerini öğrenıyor kı biz bunu görüşmelerde kullanıyoruz okur gelirsiniz tartışırız konuşuruz.. ;) sosyalizmdeki eşitlik ilkesi villalardan yalılardan v.s den insanları atın mı diyor?? onları çıkarın gecekonsuya koyun mudiyor?? yada herkes yalıda mı kalacak diyor?? istenmesi sözümden kasıt devletin istemesidir.. halk zaten isteyecek yok ben gecekonduda oturacağım diyen var mı?? yani o yerleşim yerleri imarsızi altyapısız hatta projesiz adı üstünde gece kondu insanlarımızı buralarda oturtmıyacağız elbette... benim yazdıklarım sosyal demokrasiyse dünyada sosyal demokrasi olan bir ülke yok demek ki... uzun uzadıya yada çok detaylı yazmadım zaten ben onları.. kı sende uzun uzun yazma demişsin bu sistem bu planlar burda 10 dk de yapılacak işler değil bizimkisi sadece laf... sınıf ayrımı olmıyacak zaten, çalışanlar emeklerine saatlerine işlerinin ağırlığına göre maaş alacak ama kımseyide 2 göz gecekonduda bırakmıyacağız.. bu saçma bir düşünce.. kaldıki kazanılmış bazı haklar vardır sosyalizm başladıktan sonra farklıdır önceden farklıdır... eğer siz yada birisi herkese boğazda yada başka yerde yalı yapabilirse onuda veririz... |
Alıntı:
Ben ulusal demokratik devrimciyim. Demokratik düzene geçildiğinde örneklerini gördüğünüz sosyalistlerin programlarında yer alan birçok madde zaten halledilecektir. Bu maddeler demokratik düzenin, halk iktidarının maddeleridir. Bu düzende kapitalizm ortadan kaldırılmış olmayacak, sınıflar devam edecek ama demoklesin kılıcı gibi demokratik düzenin balyozu kapitalistlerin tepesinde olacaktır. Hiçbir haksızlığa-hukuksuzluğa meydan verilmeyecektir. Eğer demokratik düzen süreci içinde halk sosyalizmde karar kıldığı takdirde sosyalist aşamaya geçilebilir. Sosyalizme geçildiğinde yalılar-villalar ne mi olur? Boğaz kıyıları ve diğer tüm deniz sahilleri tamamen boşaltılır, halkın kullanımına açılır. Kıyı haricindeki tüm lüks konutlar kamulaştırılır. Kimisi çocuk kreşlerine, sosyal etkinliklere, kimisi iç turizmde halkın kullanımına, kimisi devlet lojman ve misafirhanelerine dönüştürülür. Orta düzeyde olanlar, her aileye sadece 1 ev olmak üzere sahiplerinde kalır. Zamanla halkın geneli bu orta düzeye eriştirilir. Sağlıksız, yetersiz gecekondu ve diğer konutlarda oturanlara öncelikle boşalan fazlalık konutlardan tahsis edilir. Bilahare yeterli sayıda toplu konut yapılarak herkes benzer standartlarda ve aile nüfusuna uygun büyüklükte ev sahibi olur. Aynı uygulama kasaba ve köylere de yansıtılır. |
hımm bak aklıma geldi bazı tarihi yalılarıda müze yapalım...
|
‘Benim vergimle yoksul tedavi edilmesin’ isyanı
Obama’nın yoksullara ucuz sigorta içeren sağlık reformu, muhafazakârları kızdırdı. 2 milyon kişi Beyaz Saray önünde toplanıp, “Sosyalizm istemiyoruz”, “Hain Obama” sloganları attı 10 yılda 900 milyar yük getirecek http://w9.gazetevatan.com/Benim_verg...59103/30/Dunya |
Alıntı:
İşte meydan, buyrun anlatın görelim. Neye şerh koymuşsun, neyi reddediyorsun, karşı fikrin nedir bilelim. Bizim de elbet ona göre yanıtlarımız olacaktır. Ama "şerh" deyip kenara çekilmek; "Yazılanlara ben katılmıyorum ha, ona göre!" demektir. Senin katılmaman önemli değil ki, görüşlerin önemli, tabi varsa. :) "Daha sonra katılmak üzere" ilavesi de katılacağın anlamına gelmiyor. Bu başlık sürekli güncel değil ki hatırlayabilesin. Böyle unuttuğun çok şey var. Burada sosyalizmi-komünizmi en çok savunan sensin, bu başlıkta en başta seninle tartışmak üzere açıldı. Ama görüyorum ki fikirlerim, demokratik devrim düşüncelerim seni korkutuyor. Başedemeyeceğini biliyor, o yüzden kaçıyorsun. Bir daha da güncellemem. |
Saygideger pante;
"Iyi bilenmissin" Senin hic boyle "meydan okudugunu" gormemistim. Aman dikkat et; dilaver bu ne olur, ne olmaz. Insallah, bu cikisin "geri tepmez" :smow: :puke: Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
benim bir konuya "şerh" deyip kenara çekildiğim görülmüş mü? :lol: |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:06 . |