![]() |
Hristiyan ve Musevi Arkadaşlara Sorular
1-Peygamberler,insanları uyarmak için gönderildiyse Kitab-ı Mukaddes'e göre neden sadece Ortadoğu'ya gönderilmiştir?
2-Neden babadan oğula peygamberlik vardır?Tanrı niçin sadece bir soyu öne çıkarmış,oğlunu,torununu,torununun torununu ............................. elçi tayin etmiştir? Bu diğer insanlara ve kavimlere bir haksızlık değil midir? 3-Tanrı,Kitab-ı Mukaddese göre Yahudilerin tanrısı mıdır?Tevrat neden ırkçıdır? 4-Peygamberler seçilmiş,düzgün karakterli insanlar değil midir? 5- Öyleyse,Tevratta Hz.İbrahim neden yalancı bir kişilik olarak sunulur?Mal ve para canlısı biri olarak anlatılır?(Haşa) karısını kızkardeşi gibi gösterip satar? 6-Tevrat,Hz.Davut'u başkasının karısına göz koyan ve kocasını öldürterek ona sahip olan ve 100 karısı olan biri olarak tanıtır.Bu doğruysa size göre bir peygambere yakışır mı?Böyle mi insanlara örnek olunacak? 7-Yine Tevratta kızıyla ilişkiye giren Lut peygamber ve kızkardeşiyle ilişkiye giren Hz.Süleyman örnekleri doğru mudur? Bütün bunlar karşısında bu dinlere inanılmasını nasıl beklersiniz? |
Re: HRİSTİYAN VE MUSEVİ ARKADAŞLARA SORULAR
Alıntı:
öncelikle buraya yazarken ayet ismi ve numarası verin... ayrıca eğer eşit birşekilde sohbet edeceksek bende islamı sorgulama hakkım var bu şekilde yazdığınız yazı sonucu ,gelin beraber sorgulayalım önce siz bahsi geçen ayetleri yazın ben okuyup cevaplamaya çalı$ıyım sonra bende islam hakkında sorular sorayım bu şekilde mesela aklıma gelen en basit sorulardan biri şu : sizin bir arkadaşınız var mesela adı zeyt o zeynep diye biriyle evlendi sonra birden bir ayet geldi kendinize nikahladınız... bu tür birsürü soru var turandursun okuyanlar bilir siz soracağınızı sorun ben sorularımı hazırlamaya ba$layım... fakat sorularınız ayetlere bağlı olacak sizde ayet yazacaksınız bende ayet yazacağım... Saygılarımla... |
Ege-sum;
Suale sualle cevap olmaz.Üstelik alakasız. Benim yazdıklarım ayet numarası gerektirmiyor. Yazdıklarım dinleri biraz incelemiş olan herkesin billdiği şeyler. Davut'un yüz koyun meselini kim bilmez,İbrahim'in karısı Sara ile olan gezilerini ve burada anlatılanları. O sorduğun İslamla ilgili sorunun muhatabı ben değilim.Ben de soruyorum ona benzer soruları. Bu sitede islama yüklenildiğinde,siz kenarda keyifle izliyor,hatta bilmediğiniz yeni bilgiler,propaganda için yeni kozlar elde ediyorsunuz. Sanki sizin dininizde herşey çok güzelmiş gibi rahatsınız. Dinler içinde en akla yakını,en mantıklısı İslamdır. Sizdeki saçmalıklar saymakla bitmez. Çok tanrıcılığınızdan başlar ,putçuluğunuza kadar sayıp dökebiliriz. Hristiyan dünyası diye övündüğünüz dünyanın yarısından çoğu ateisttir. Kimin sayesinde.Dininizdeki çelişkiler-saçmalıklar sayesinde. Basit sorular soruyorum size. Tevratı tasdik ettiğinize göre; Hz. İbrahim'in karakterini nasıl kabulleniyorsunuz? |
...
Ben hristiyanlığı yahudiliği de iyice araştırmış biri olduğuma inanarak şu sorularınızı objektif bir biçimde kısaca yanıtlayayım..
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
"Gal 3:28 Artık ne Yahudi ne Grek, ne köle ne özgür, ne erkek ne dişi ayrımı vardır. Hepiniz Mesih İsa'da birsiniz. " Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Hristiyanlar tabi ki bu yapılanların doğru olduğuna inanmaz..Zaten tevrat ta "bunlar doğrudur örnek alın" demez..Tam tersi yanlış olduğunu Süleyman'ın İbrahim'in de saptığını söyler... |
...
Alıntı:
Tevrat ve yahudilik de aynı oranda mantıksızdır bana göre.. Ama İncil gibi bir kitap asla Kur'an ile karşılaştırılamaz... Bu demek değildir ki İncil deki her ayet mükemmel.. Ancak İncil mistik ve insancıl yapılıdır...Tevrat ve Kur'an cihad,kısas yapılıdır anti ruhsal ve anti mistiktir.. İncil'e göre Tanrı ile ilişki efendi köle değil, baba oğul ilişkisidir,sevgiye dayalıdır.. Tevrat ve Kur'an a göre insanın tanrı ile ilişkisi efendi köle ilişkisidir korkutmaya dayalıdır... İncil'in yapısı farklıdır..İçinde çok güzel sözler ayetler vardır,sıcaktır,hayatın anlamı ile ve ruh ile ilgili daha çok bilgi verir.. Kur'an'a göre ,ise yaşamın anlamı "la ilahe illallah muhammeden resulullah" tan ibaret olup içinde ne bir söz güzelliği ne de bir mistisizm vardır... Kur'an spiritüel değildir,İncil ise ruhani/spiritüeldir Kur'an'ın cenneti tamamen materyalistik olup spiritüellikten eser yoktur (Kur'an'ın cenneti ve insanlara vaadettiği bir Arabın isteklerinden ibarettir) İncil'in cenneti ise sonsuz huzur ve ruhaniyet ile ilgilidir... Karşılaştırma bu şekilde uzar gider... |
Deep;
Güzel açıklamaları için teşekkürler. Ancak bir hristiyan arkadaşımızın meseleye senin bakış açınla baktığını sanmıyorum. Elimde " Adım Adım Işığa Doğru" kitabı var.Araştırdığımda bu konularla ilgili bir eleştirisel bir yorum göremiyorum. Tevrat'ın değil ama İncil'in hümanist yanını kabul ediyorum. İslam'ın daha doğru,daha mantıklı olduğu konusu ise çağdaş bilimler ışığında öyle gördüğüm içindir.Çelişkiler ve hatalar,Kitab-ı Mukaddes'e göre daha azdır.Esnek,yorumları farklı ayetler çoktur.Bunlar ilk anda yanlış görünse de incelendiğinde farklı çıkabilir.Kur'an'da "nereye çekersen oraya gider" türünden ayetler çoktur.Bu da zengin içeriğinden kaynaklanmaktadır. İslam'ın insancıl yönünü ise gelenekçiler'den etkilenirseniz pek göremezsiniz.Ancak "Kur'an'daki din" yolunda giden ve mezhepleri kabul etmeyen anlayış daha farklı bakar meselelere. |
Re: HRİSTİYAN VE MUSEVİ ARKADAŞLARA SORULAR
Alıntı:
uzun bir cavap vermedim istesem güzel cevapta verebilirdim forumu bırakıyorum... esen kalın Saygılarımla... |
Ege-sum;
Ben hafif bile yazdım.Tevratta kabul edilemiyecek o kadar çok kötü örnek var ki. İslam hiç olmazsa,"bunlar kitaba sonradan katılmadır,bazı yerleri de tahrif edilmiştir" diyor.Netice de bir peygambere bunları yakıştırmıyor ve bunları yaptığına da inanmıyor. Hristiyanlık ise üstünü örtüyor,gizliyor. Yazdıklarımı kabul etmiyorsanız,ki hepsi gerçektir,Kitab-ı Mukaddesi siz yeniden bir inceleyin.. |
Ege-sum kardeş;
Forumu ne sebepten bıraktığını bilemiyorum ama benim yazımdan dolayı ise doğru bulmuyorum. Çünkü bu sitede islami düşüncelere ve ateist düşüncelere çok daha ağır yazıları sen de okumuşsundur. Ben inandığınız kitaptaki gerçekleri ortaya koydum sadece.İnançların tartışıldığı bir sitede inanç eleştirisi saygısızlık değildir herhalde.. Ayrılma sebebini belirtmiş olsan daha doğru bir davranış olurdu. Ama böyle kaliteli bir forumu da zor bulursunuz,bu site alışkanlık yapmıştır.O nedenle ayrılanların en kısa zamanda döneceklerini ümit ediyorum.. |
Pantedar, ben acikcasi Tevrat'i sert bir sekilde elestirmeme karsin Kuran'dan cok daha degerli bir kitap olarak goruyorum.
1. Kuran'daki "nereden cekersen oraya gider" tarzindaki ayetlerin coklugu bence zengin iceriginden gelmiyor. Kuran'in icerigi zengin degildir. Tersine bence Tevrat'in icerigi Kuran'dan daha zengindir. Kuran'in nerdeyse 1/3'u cennet/cehennem tehdit/vaadleri ve buna iliskin seylerin tasvirlerinden olusuyor. 2. Bazi anlatimlar Kuran ve Tevrat'ta ortakdir. Bu konularda Tevrat'in verdigi bilgi ve aciklamalar cok daha doyurucu ve tam. Kuran'da bir olay anlatilmaya baslaniyor, yarida birakiliyor bazen, bir yerin ustunden atlanip sonuca cikiliyor. Bence ortada Tevrat diye bir kitap olmamis olsaydi bir Kuran'da ne dendigini biraz zor anlardik. Zaten o yuzden de Hadis'lere bakilmak zorunda kaliniyor ikide bir. 3. Tevrat, oldukca ciddi bir derleme. Yahudi seriatiyla ilgili kisimlara iliskin ben de sert elestiriler yapiyorum ama kitabin zenginligi bence bunu telafi ediyor. Hatta Tevrat'i okurken ben Kuran'in bende yarattigi rahatsiz edici tadi almiyorum. Ayrica ben Tevrat'in taa Sumerlere kadar inen bir kokeninin oldugunu ve binlerce yillik bir mirasi bize tasidigini dusundugum icin daha da fazla deger veriyorum. Bu arada Deep'in bir Hindu oldugunu ogrenmis olduk. Ben bunu duyduguma acikcasi sevindim. Degisik inanclardan arkadaslarin burda yazmasini ve tartismasini sevincle karsiliyorum. Ayrica Deep son derece bilgili bir arkadasimiz. Umarim Hinduizm'le ilgili birseyler yazar. Cunku Harun Yahya'nin Hinduizm'e karsi ne kadar azginca ve asagilayici sekilde saldirdigini okudugumda uzulmustum. |
Tevrat
Benim sıralamam: "en iyi" den "kötüye" doğru: ( "iyi " kelimesiyle insancıllığı spiritülelliği sıcaklığı, mistisizmi..vs kastediyorum ben de)
1)Bhagavad Gita (Hindu kutsal Kitaplarından biri) 2)İncil 3)Tevrat ve Kur'an Bir de.. Alıntı:
|
İncil'de Tevrat'a göre pek fazla eleştiri konusu olabilecek,hatalı,yanlış ifadeler yok.O nedenle ve hümanist yapısı nedeniyle sıralamaya girebilir.İçeriği zayıf bir kitap,genellikle aynı tema işleniyor,kısa bir hayat hikayesi ve Eski Ahid'den alıntılar.İşlenecek önemli bir konusu yok sayılır.
Tevrat bir anlamda kaynak kitap olarak görüşüyor.Din hükümlerinin yer aldığı ilk kitap.Sümer ve Babil'den gelen benzerlikler olsa da çok zengin içerikli.Ama son bölümleri oldukça sıkıcı ve öncekilere benzer konular.Kimi bölümlerini tam okuyabilmiş değilim,gerek de duymadım.. Dolayısıyla Kur'an'dan zengin içerikli gözükse de biraz gereksiz,sonradan doldurulma kısımlar nedeniyle zengin diye düşünüyorum. Kur'an'ın bir kısım anlatımları aynen Tevrat'ta yer alsa da,Bir takım tekrarlardan oluşsa da Tevrat kadar içerikli bir kitap.Konuları itibarıyla geniş hacimli bir kitap. İslam harfine dahi dokundurmayı yasakladığı için ilaveleri de yoktur.Bir de buna hadislerin ilave edildiğini düşünücek olursanız ki Tevrat ve İncil hadis kitabı gibidir.(ilk 5 kitap haricinde-Torah) Beğenilen kitap savunduğumuz inanca ya da görüşlere ait kitap olmayabilir.Okunduğunda elinizden bırakamayacağınız çekicilikte, akıcılıkta,anlaşılır ifadelerle,doğru yerde doğru anlatım ve tasvirlerle kıymet kazanır kitaplar.Örneğin "Büyük İnisiyeler" bu anlamda beğendiğim bir kitap. Eğer "Bhagavad Gita" 1.sırayı sırf inancınızdan dolayı almıyorsa,okunması gereken güzel bir kitapsa okumak isterim.Türkçe çevirisi var mı acaba? |
....
Alıntı:
Türkçe birkaç çeviri mevcut..Ama bazıları "şiirsel olsun Türkçe kafiyeli olsun havalı çevireyim" diye işe başlayınca ayetlerden hiçbirşey anlaşılamıyor... Kelimesi kelimesine literal ingilizce çevirilerden(Gita as it is gibi) (word to word) birebir karşılaştırdım... en iyi Türkçe çeviri aşağıdaki: http://www.imge.com.tr/product_info....ducts_id=33255 Kitabın resmi de bu: http://static.ideefixe.com/images/29/29320_2.jpg |
Alıntı:
senin yüzünden falan bıraktığım yok tevrattaki yazılara gelince eğer samimiyetle okursan ve yorumun tarafsız olursa ki yorum hekeze göre görecelidir senin için doğru olan ba$kasına göre doğru olmayabilir sana göre doğruda bana göre olmaya bilir yani göreceli şeyler ayrıca kutsal kitap çok geniş bir kitaptır sayfalarca size önerim kutsal kitabı detaylı birşekilde okumanızdır... senin yazılarının beni etkileyeceğini dü$ünmüyorum beni sadece Rab etkiler.. ben okumadan dü$ünmeden sorgulamadan iman etmedim .. daha önceki yazılarıma göz atarsanız ne demek istediğimi daha rahat anlarsınız Rabbin ı$ığı sizinle olsun.. sınırsız yol ve ya$am sizinle olsun Egum sum via veritas et vita gerçek yol ve ya$am sizlerle olsun... saygılarımla... |
Ege-sum kardeş;
Teşekkür ediyorum.Bu arada yeni yılını kutluyor,Nice mutlu yıllar diliyorum. |
Hristiyan ve Musevi arkadaşlara sorularım devam edecek...
Terör , şiddet , kin ve nefret dini olarak gördüğünüz İslam'a karşı kendi kutsal kitaplarınızdan hep Hz.İsa'nın ; "Yanağına bir tokat atana öbür yanağını uzat" ayetini sunarsınız.. İslamda'da "müslümanlar kardeştir" ilkesiyle benzer sözler bulunmakla birlikte tüm kutsal kitaplar vahşetten-katletmekten örneklerle doludur.. İŞTE TEVRATTAN KİN_NEFRET ve VAHŞET İFADELERİ “Sen benim topuzum, cenk silahımsın, seninle milletleri kıracağım, ülkeleri helak edeceğim... ve seninle erkeği ve kadını kıracağım, ve seninle kocamış adamı ve genci kıracağım; ve seninle genç adamı ve ere varmamış kızı kıracağım; ve seninle çobanı ve sürüsünü kıracağım; ve seninle çiftçiyi ve çiftini kıracağım; ve seninle Valiyi ve kaymakamı kıracağım.” (Yeremya 51/20-23) “İşte Rab’bin acımasız günü geliyor.” (İşaya: 13/9) “Yakalananın bedeni delik deşik edilecek. Ele geçen kılıçtan geçirilecek. Yavruları gözleri önünde parçalanacak, Evleri yağmalanacak, Kadınlarının ırzına geçilecek.” (İşaya: 15-16) “Hem yiğidi, hem kızı. Emzikteki çocukla, ak saçlı adamı, Dışarıdan kılıç, Ve içeriden dehşet telef edecek. Hasımlarından öç alacağım, Ve benden nefret edenlere ödeyeceğim.” (Tesniye, 32/25) “Onları tamamen yok edeceksin, onlarla ahdetmeyeceksin, onlara acımayacaksın.” (Tesniye: 7/1-3) “Ve yayları gençleri yere çalacak ve rahmin semeresine acımayacaklar, gözleri çocukları esirgemeyecek.” (İşaya: 13/15-18) “Mülklerini alacağımız milletlerin yüksek dağlar üzerinde, ve tepeler üzerinde, ve her yeşil ağaç altında ilahlarına ibadet ettikleri bütün yerleri mutlaka harap edeceksiniz.” (Tesniye: 11/23-25) |
Alıntı:
Saygılarımla.. |
Ege-sum kardeş ;
Bölümleri tamamen okudum.Çıkardığım sonuç tam bir ırkçı yaklaşım.. İnsancıl bir tarafı kesinlikle yok.. Ayrıca sebebi ne olursa olsun soykırımlar asla kabul edilemez ve haklı bir sebebi olamaz.. Kutsal kitaplardaki kavimlerin yokedilişi de keza.. Hristiyan kardeşlerimizin islama en yoğun eleştirileri şiddet-vahşet üzerine ama kendi inandıkları kitapların aşağı kalır tarafı yok.Hatta daha da aşırı diyebilirim..İncil müstesna.. |
Alıntı:
sorunuzun yanıtı çok uzun gerçektende tevrattan bir sürü ayet croplamı$sınız bir ayetin açıklaması bile gayet uzun zaten okurken bile anlamışsınızdır... bence tevrat rabbin sözüdür ve açık ve nettir hiçbirşeyi saklamaz olduğu gibi verir tarihte o çağlarda birsürü kötü şeyler olmuş olabilir ama en açık bunları yazan tarihte tevrattır ( o çağlarda) herşey bir yana o kötülükte belki mecburen savaş gerekli otarite gerekli insanlar o dönemde pek fazla gelişmemiştir hatta günümüzde bile krallıkla yönetim vardır o dönemdede şeriyat yönetim biçimiydi rabbin o dönem ve o halk için kurmuş olduğu bir düzen vardı kaldı ki o düzenin belirli şeriat hükümleri vardı.. biraz kaba bir örnek olacak ama hayvan beslediyseniz bilirsiniz onlar içinde belli bir düzen vardır ama bu düzen demokratik değildir... o dönemde de zaten tüm ulusların ne kadar demokratik oldukları tartı$ılır.. Aslına bakarsanız ben bu forumu bıraktım sadece sorunuzu yanıtsız bırakmak istemediğim için yazdım ırkçı yaklaşım olayına gelindiğinde ise bence tevrat ırkçı değil bu benim görüşüm zaten tüm insanların farklı farkı görüşleri vardır.. konuyu genel olarak ele almaya çalı$tım umarım faydası olmuştur.. |
Ege-sum kardeş;
Sorularıma cevap verdiğin için teşekkürler.. Forumda devam edip etmeyeceğini bilemem..Ama benim sorularım devam edecek..Çünkü bu sitede sadece islamiyet sorgulanmamalı.. Verdiğin cevapta ; Kutsal kitaptaki katliamların dönemin özelliğinden kaynaklandığını söylemişsin..Dikkat edersen bu forumda ve ana sayfada müslümanların Benikureyza adlı Yahudi kabilesine yaptıkları katliamdan bahsediliyor.. Demek ki bu tür katliamlar sadece İslama özgü değil.. Ben bir başka konuya geçeceğim.. Meryemoğlu İsa'nın Kutsal Ruh'tan gebe kaldığı yazılır.Kur'an'da bunu onaylar.Ancak Matta Hz.isa'nın soyunu Meryem'in kocası Yusuf üzerinden Hz.İbrahim'e kadar dayandırır.. Bu bir çelişki değil midir ?? Yusuf madem biyolojik olarak İsa'nın babası değildir..Niçin Yusuf'un oğluymuş gibi ele alınır..Yoksa gerçek İsa'nın Yusuf'tan olduğu mudur?? :) |
Alıntı:
ben şuana kadarki yazılarımda hiçbirşekilde dinlere sataşma gereği görmedim aslına bakarsanız sizin sorularınızı samimi olarak dü$ünüyorum eğer samimi olduğunu yani öğrenme amacı dışında sorular olarak düşünsem yanıtlamazdım neyse cevabınıza gelince --------------- Matta 1 1>2 İbrahim oğlu, Davut oğlu İsa Mesih'in soyuyla ilgili kayıt şöyledir: İbrahim, İshak'ın babasıydı. İshak, Yakup'un babası; Yakup da Yahuda ve onun kardeşlerinin babasıydı. ---------------- soyagacina bakip babayi anlamak yerine o bölümü komple okuyarak incil in anlatimini ögrenmelisin... |
Sevgili Ege-sum;
Matta'yı kabul ediyorsan eğer yazdıklarını da kabul rdiyorsun demektir.. Ben sataşmıyorum.Matta'daki çelişkiden söz ediyorum.. Matta'nın dediği gibi Hz. İsa annesinin kocası Yusuf'un soyundan mıdır?? İşte Matta 1.Bölüm-İsanın Soyu : Bölüm 1 İsa Mesih'in soyu (Luk.3:23-38) 1>2 İbrahim oğlu, Davut oğlu İsa Mesih'in soyuyla ilgili kayıt şöyledir: İbrahim, İshak'ın babasıydı. İshak, Yakup'un babası; Yakup da Yahuda ve onun kardeşlerinin babasıydı. 3 Yahuda, Tamar'dan doğan Peres ve Zara'nın babasıydı. Peres, Hesron'un babası; Hesron da Ram'ın babasıydı. 4 Ram, Aminadab'ın babası; Aminadab, Nahşon'un babası; Nahşon ise Salmon'un babasıydı. 5 Salmon, Rahav'dan doğan Boaz'ın babasıydı. Boaz, Rut'tan doğan Obed'in babası; Obed de İşay'ın babası; 6 İşay da, kral Davut'un babasıydı. Davut, Uriya'nın karısından doğan Süleyman'ın babasıydı. 7 Süleyman, Rehavam'ın babası; Rehavam, Abiya'nın babası; Abiya da Asa'nın babasıydı. 8 Asa, Yehoşafat'ın babası; Yehoşafat, Yoram'ın babası; Yoram, Uziya'nın babasıydı. 9 Uziya, Yotam'ın babası; Yotam, Ahaz'ın babası; Ahaz da Hizkiya'nın babasıydı. 10 Hizkiya, Manaşe'nin babası; Manaşe, Amon'un babası; Amon ise Yoşiya'nın babasıydı. 11 Yoşiya, Babil sürgünü sırasında doğan Yekonya ve onun kardeşlerinin babasıydı. 12 Yekonya, Babil sürgününden sonra doğan Şaltiyel'in babası; Şaltiyel ise Zerubabel'in babasıydı. 13 Zerubabel, Abihud'un babası; Abihud, Elyakim'in babası; Elyakim de Azor'un babasıydı. 14 Azor, Sadok'un babası; Sadok, Ahim'in babası; Ahim ise Elihud'un babasıydı. 15 Elihud, Elazar'ın babası; Elazar, Matan'ın babası; Matan da Yakup'un babasıydı. 16 Yakup, Meryem'in kocası Yusuf'un babasıydı.Meryem'den de Mesih denilen İsa doğdu. 17 Buna göre, İbrahim'den Davut'a kadar toplam on dört kuşak, Davut'tan Babil sürgününe kadar on dört kuşak ve Babil sürgününden Mesih'e kadar da on dört kuşak geçti. |
Alıntı:
yazılarından şunu anlıyorum ben inanmak istediğime inanıyorum ve sadece belli yerleri cropluyorum vs.. aslında bu tür tartışmalara girmiyorum ama size bir soru sormak istiyorum islamda secde kime edilir ? bu bir genel anlamda tapınma şeklimidir ? (yani tanrıya yönelim şeklimidir ? ) bunu kime sorarsanız sorun Allaha ibadet şekli olarak yorumlayacaklardır.. soru 1 : kuranda adem den bahsedilirken tüm melleklerin ademe secde etmesi (not : bu tevratta yok!) neden ? soru 2 : Allah benden başkasına kuranda ibadet etmiceksizni türünde ayetler yok mu ? --------- not: gerçekten kimsenin dininle alay etme yada küçük görme yalnış olduğunu kanıtlama gibi niyetim yok bunu yapmak insanlık dı$ı fakat bunu anlamanız için ineyi birazda size batırmak istedim ... sorularınızı yanıtlamaya çalı$acağım fakat lütfen kendinizi şartlamayın.. diğer islam dinine inanan arkadaşlardan özür diliyorum normalde böyle şeyler yazmıyorum fakat arkadaşa birşey göstermek için bir örnek teşkil ettiği için basit ve (cevaplana bilir) bir örnek sundum fakat cevap bazı insanları tatmin etmeye bilir.. eğer benim yazılarımı okursanız sadece Rabbin varlığı üzerinedir...(forumdaki eski yazdığım yazılar) Saygılarımla... |
Ege-sum kardeş ;
Dini konularda tartışmak istemediğini , daha ziyade tanrı ile ilgili konularda yazdığını söylüyorsun..Ama ben ya da başka birisi bu soruları elbette soracaktır.Sen ya da bir başkası da yanıtlamak durumundadır.Yanıtsız sorular okuyucularda yanıtlamayanın aleyhinde kuşku oluşturur..Dolayısıyla sorularımın yanıtını bekliyorum.. Gelelim senin sorularına , Alıntı:
Gerçi bu konuyla ilgili ben de islamcı arkadaşlara esprili bir göndermede bulunmuştum.Sanırım şeytanla ilgili bir konuydu."Demek ki insan meleklerden üstünmüş! :) ve secde sadece Allah'a değil üstün olan herkese yapılabilirmiş! :) demiştim..Kimse ses çıkarmamıştı ama dediğim gibi benimki espriydi,bunun bir açıklaması var tabi.. Daha öncede sana yazdığımı hatırlıyorum.Ben peygamberlere ve kitaplarına kutsal gözle bakmıyorum.Onlarda da hatalar ve çelişkiler olduğuna inanıyorum.Neticede bu kitap gökten inmemiş,insan eliyle yazılmıştır.Tanrıdan alınan mesajları kutsal olarak görürüm tabi ama birçoğu kul sözü..Gelelim cevaba; Tanrı yeni bir eser yaratmış.Bu eserinin mükemmel olduğunu düşünüyor bir anlamda , meleklerin dahi bilmediklerini bilen bir insan.Adem.. Adem'i meleklerden üstün gördüğü için ona secde etmelerini emrediyor.. Yalnız buradaki secde , saygı anlamındadır.Üstünlüğünü kabul etmek anlamındadır.Hürmet ve boyun eğme anlamındadır... Bu secde ibadet anlamı taşımaz.Tapınmak ifade etmez.Tabi ki ancak Tanrı'ya ibadet olur..Ama insanlar arasında da yine ibadet anlamında olmasa da krallarının vb.tabi oldukları yöneticilerinin huzurunda yere kapananlar,secde eden,etek öpenler vardır.. Ayrıca meleklerin bu saygı ifade eden secdesi sadece Adem'edir.Her insan için geçerli değildir.. |
Ege-sum kardeş ;
Dini konularda tartışmak istemediğini , daha ziyade tanrı ile ilgili konularda yazdığını söylüyorsun..Ama ben ya da başka birisi bu soruları elbette soracaktır.Sen ya da bir başkası da yanıtlamak durumundadır.Yanıtsız sorular okuyucularda yanıtlamayanın aleyhinde kuşku oluşturur..Dolayısıyla sorularımın yanıtını bekliyorum.. Gelelim senin sorularına , Alıntı:
Gerçi bu konuyla ilgili ben de islamcı arkadaşlara esprili bir göndermede bulunmuştum.Sanırım şeytanla ilgili bir konuydu."Demek ki insan meleklerden üstünmüş! :) ve secde sadece Allah'a değil üstün olan herkese yapılabilirmiş! :) demiştim..Kimse ses çıkarmamıştı ama dediğim gibi benimki espriydi,bunun bir açıklaması var tabi.. Daha öncede sana yazdığımı hatırlıyorum.Ben peygamberlere ve kitaplarına kutsal gözle bakmıyorum.Onlarda da hatalar ve çelişkiler olduğuna inanıyorum.Neticede bu kitap gökten inmemiş,insan eliyle yazılmıştır.Tanrıdan alınan mesajları kutsal olarak görürüm tabi ama birçoğu kul sözü..Gelelim cevaba; Tanrı yeni bir eser yaratmış.Bu eserinin mükemmel olduğunu düşünüyor bir anlamda , meleklerin dahi bilmediklerini bilen bir insan.Adem.. Adem'i meleklerden üstün gördüğü için ona secde etmelerini emrediyor.. Yalnız buradaki secde , saygı anlamındadır.Üstünlüğünü kabul etmek anlamındadır.Hürmet ve boyun eğme anlamındadır... Bu secde ibadet anlamı taşımaz.Tapınmak ifade etmez.Tabi ki ancak Tanrı'ya ibadet olur..Ama insanlar arasında da yine ibadet anlamında olmasa da krallarının vb.tabi oldukları yöneticilerinin huzurunda yere kapananlar,secde eden,etek öpenler vardır.. Ayrıca meleklerin bu saygı ifade eden secdesi sadece Adem'edir.Her insan için geçerli değildir.. |
(Bu faktörler dinbilimcilerin Tevrat'ın hibrid(melez) ve Musanın ölümünden ve kitapta anlatılan olaylardan epey sonra yazılmış olduğu sonucuna varmasını sağlamıştır. Yazarlar ve redaktörler bilinmiyor. Böyle olduğundan, Musanın okuma yazması olmadığına dair inaçları muhtemelen yanlıştı. Mısır'dan Çıkış zamanında Yahudilerin etrafında yaşayan bir çok büyük medeniyetin okur yazar olduğuna dair arkeolojik kanıt bulunmuştur. Dolayısıyla Musa'nın da okuma ve yazma bildiği kabul edilebilir. ).....Usrenin tarafından tercüme edilen Tevrat'ı Kim Yazdı makalesinden alıntı.
Sevgili arkadaşlarımın dinler ve dini kitaplar hakkındaki , karşılıklı (tatlı) atışmalarını bayağı bir zevkle inceliyorum.. Panteidar’ın ,Ege-Sum’un karşısında Kuran’ı müdafaası, Ege-Sum’un da Tevrat ve İncil methiyeleri ve bunun yanında Kuran’da hata ve çelişki bulma ve Müslümanların evvela kendi kitaplarını ve dinlerini sorgulamaları yönündeki önerileri bayağı hoş oluyor…. Tencere dibin kara , yok yok seninki benden kara muhabbeti.. Dini kitap dedin mi ,al birinden , vur diğerine.. Hangi dini kitap var ki Tanrı’dan geldiğini iddia etmesin ve buna rağmen saçma sapan , komik , abuk sabuk iddiaları ile, Tanrı’nın zekasını, insan mantığının sersemliğine indirgemesin ve ve bu mantıkla O’nun ,sonsuz kainatı ve içindeki bildiğimiz bilmediğimiz her şeyi yerli yerinde ve mükemmelen yaratan ilahi kudretini aşağılamasın.. Adını ne olarak anarsak analım , ister El-İlah olsun , ister Allah.. İster Musa’ya Tora Mısırdan Çıkış 3/4’de “Musa.. Musaaaa…” diye seslenip de 3/5’ de “Çarıklarını çıkaaar.Çünkii bastığın yer kutsal topraktır.(..!..?..) “ 3/6 ‘ da “Ben babanın Tanrısı…İshak’ın tanrısı.. veee Yakup’un Tanrısıyım.” diye kendini işin taaa başından İsrailoğlu’na tahsis edip de , daha ileride “ ey Musa ;de ki : İsrail öz oğlumdur.” diyecek kadar sersemleştirilen , Musa Efendi ve ( en hakiki ,gerçek, öz be öz oğlu ) İsrail’in Rabbi.. Veya karınca ezmez Şevki misali , kimseyi incitmiyen gariib İsa’ nın Babası…. O , yaratan… her bir şeyi yoktan ve mükemmelen yaratan Kudret-i İlahi’nin bunlarla , bu kitaplarla , bunların içindeki hurafe , dedikodu ve safsatalarla ilgisi-alakası yok , yoooook.. Ama bu kitapçıkların elbetteki,kendi çaplarınca,kendi güçlerince,kendi hayallerince vee kendi peygamberlerince bu Kudret-i İlahi ile alakaları var…Ama bu tamamen tek taraflı..isterik , hayali bir ilgi.. İsrailoğlu’nda azıcık uyanık olup da , şööle bir elini kulağınınnın arkasına atıp “Eyyy İsrail…Rab size benim aracılığımla diyorkii…” diye başlayıp da , Peygambercilik oynamayan , hani neredeyse yok gibi…Bu İsrailoğlu’nun bilirsiniz , alayı uyanıktır..amma bazılarıda ,ki onlar peygamberleri….süpper uyanık.. İster 2.5 sayfalık sonlara doğru olan peygamberleri Hagay ‘dan başlayın… İster Musa’dan başlayıp devam edin …sıkılmazsanız buyrun hepberaaaber… Yeşu, Samuel, Davut, Süleyman, Ezra , Nehemya, Ester, Eyup, Vaiz, Yeşeya, Yeremya, Hezekiel, Danyal, Hoşea, Yoel, Amos, Mika, Habakkuk, Sefanya, Hagay, Zekeriya…Malaki…. Kimi Rabbin vahyettiğini anlatmış,kimi İsrailoğlu’nun lanetinden dolayı başına geleni.. Kimi de almış eline kalemi yazmış başına geleni..aşkını. umutlarını..hırslarını veya bilgelerin özdeyişlerini…. Tevratın geneli saçma sapan mantıkla yazılmış yaratılış bölümünden başlayın da bitmez tükenmez aile bağları ve aile hikayelerini,soy sop kütüklerini,İsrail’in savaşlarını büyük bir sabırla okuyun…Sabredin,sabredin..Yaratan ne güçlükleri aşma sabrı veriyor insana..Dayanın…. Tevrat’ta da diğer bütün din kitaplarında olduğu gibi saçma sapan bir sürü hikaye ,saçma sapan öğüt olduğu gibi, bunların yanında bulunması,bayağı hayreti mucip,fevkalade güzel nasihatler,gerçek olması kuvvetle muhtemel hikayeler ve gerçekten Kudret-i İlahi ilhamı ile yazılmış güzel bölümler de var..Bunu da hakkaniyetle teslim edelim de haksız yere Ateist damgası yemiyelim..veya bir başka deyişle ,yanlışlıkla yanlarına kattırılıp Ateist arkadaşlarımızı rahatsız etmiyelim.. Esasında,birimiz ,yüreklice kalkıp , herbir din kitabındaki (Kutsal kitaplardaki…- yalnız yanılmayın haaa..sadece Tevrat-İncil-Kuran kutsaldır..baştacıdır…ötekiler şişe tıkacıdır..sakkın ola karıştırmayın..) sadece güzel nasihatleri ve güzel hikayeleri toparlayan birer derleme kitap hazırlasak…Keşke ,oturup sabırla bu işi ben yapabilsem..Mutlu olurdum bundan..Bakarsın yaparım da Adı…adı mesela “Güzel T “ …” Güzel İ “..” Güzel K” olurdu..ve belki de ne güzel olurdu… Şimdilik bu kadar yeter.. Pante sevgili,dindar-dinidar ve de panteidar kardeşim.. Kestane kebap…acele cevap..Gözlerinden öperim.. Sevgili Ege-Sum , Yaradanımız hepimize sadece gerçeği ilham etsin… sağlık ve esenlikler versin… |
Sevgili Aldostu;
Yazılarımın geneli , diğer arkadaşlarında yaptığı gibi İslamiyetle ilgili eleştiriler ,yanlışlar,çelişkiler üzerine.. Hal böyle olunca , haklı olarak İslamcı kardeşlerimizden tepki geliyor.Neden Hristiyanlık-Musevilik eleştirisi yok da hep İslam üzerine geliniyor diye.. Ben bir boşluğu doldurmaya çalışıyorum.. Ege-sum kardeşimizde "ben sizin dininize,islama eleştiride bulunmuyorum diye tepki verip"islam'a yönelik sorularla cevap veriyor.. Tabi bu sorulara zorunlu olarak ben cevap veriyorum İslam adına.. Halbuki benim diğer yazılarımı okusa Panenteist görüşe yakın durduğumu,dinlere-mezheplere-kitaplara-peygamberlere bir bağlılığım olmadığını görecektir.. Tevrat'la ilgili görüşlerine katılıyorum.. Benzer sıkıntıyı kendim de yaşadımm Senelerdir Tevrat okurum..Bir kez dahi tamamen okuyabilmiş değilim..Halbuki Kur'an'ı belki 30 kez tamamen bitirmişimdir.. Tevrat zorla sayfa ,ya da bölüm atlattırıyor insana.. Kur'an ve İncil de ise bir akıcı taraf var.. Ege-sum kardeşimiz önceki soruları yanıtladığında bir tüyo vereyim, daha sonra İncil ile Tevrat arasındaki çelişkilere geçeceğim.İlginç konular var sırada..Esen kalın... |
Alıntı:
tevrat sadece o ayetlerden oluşmuyor fakat nedense hep o kısımlar croplanıyor... eğer tevratı baştan itibaren okuyacak olursanız göreceksiniz tanrının neden israillileri seçtiğini bu ibrahime kadar dayanıyor... ibrahimi neden seçtiği konusunda sadece rabbin sözünü o dönemde ibrahim dinlediği için... diğer dile getirdiğiniz görü$ler size has dü$ü$üncelerdir siz o $ekilde dü$ünebilirsiniz herhangi bir şekilde gücenmedim belki bu dü$üncelerinizin yanıtını bizzat rab verecektir size bunu bilemiyorum... tevrata saçma diye bilirsiniz fakat tevratta yazılanlar gerçek olmu$tur zamanında ve inanmayan araştırmacılar bile o dönemde yazılan böyle bir eserin inanılmaz olduğu konusunda mutabıklardır... bunun sebebide herşeyin olduğu gibi verilmesidir... içerisinde bir sürü rakamlar var ve bir düzen vardır... demekki o dönemdeki ve bu dönemdeki insanlara saçma gelmiyorki halen inanılmaktadır ve buna inanların sayısı gerçekten çok fazladır.. tabiki sizin mantığınız sizedir... |
Alıntı:
bundan sonra sorularınızı öğrenme değilde Tanrının sözüyle dalga geçme muhabbetine çeviriyorsanız size cevap yazmamayı tercih edeceğim.. ayrıca sizin inancınız nedir ? bunu sorma amacım o inanca saldırmak değil sadece merak ettim ... ayrıca şunu söyleyim tanrı kendi sözünü savunacak güçtedir... yeşu 24:15 İçinizden RAB'be kulluk etmek gelmiyorsa, atalarınızın Fırat Irmağı'nın ötesinde kulluk ettikleri ilahlara mı, yoksa topraklarında yaşadığınız Amorlular'ın ilahlarına mı kulluk edeceksiniz, bugün karar verin. Ben ve ev halkım RAB'be kulluk edeceğiz." |
Sevgili Ege-sum ;
Hiç kimsenin inancına saygısızlık gibi bir düşüncem yok.. Ne yazık ki dinler ve dinciler , insanların soru ve sorgularına daima anlayışsız yaklaşmış ve dini eleştiriler getirenlerin canını alarak , kafasını keserek, yakarak , boğarak baskı ve zulüm ile sözde saygınlıklarını ve varlıklarını koruyagelmişlerdir.. Bugün az da olsa demokratik ve laik özgürlük ortamında dahi , en küçük eleştirileri ve kuşku-red fikirlerini " Dinimizle alay ediliyor,dinimize küfrediliyor" diye tepkiyle karşılamakta olan bu dindar kesim; Farklı Tanrı'ya mı inanmaktadır ki yüzyıllardır dinler savaşı ve mücadelesi sürmektedir.. Bu tutuculuk , bu gericilik ebediyyen devam etme gücünü bulamıyacaktır.. Er ya da geç dünya halkları aydınlanmanın neticesinde kendini dinlerden özgür kılacak ve aynı rabbe inanmanın birliğiyle huzur ve mutlu bir dünya yaşamı tesis edecektir.. İnancım ise ; Hala mı göremiyorsun ; Rab bendedir,ben de Rab'dayım.Siz bendesiniz,ben de sizdeyim. Esen kalın.. |
Kitab-ı Mukaddes'deki çelişkilere devam edelim..
Ve Soralım bakalım.. TANRI ÖNCEKİ OĞULLARINI RED Mİ ETTİ?? İSA 1Jhn 4:9 Tanrı, biricik Oğlunun aracılığıyla yaşayalım diye O'nu dünyaya gönderdi ve böylece bize olan sevgisini gösterdi. DAVUT psa.89:27 Ben de onu ilk oğlum, Dünyadaki kralların en yücesi kılacağım. EFRAYİM jer.31:9 Ağlaya ağlaya gelecekler, Benden yardım dileyenleri geri getireceğim. Akarsular boyunca tökezlemeyecekleri Düz bir yolda yürüteceğim onları. Çünkü ben İsrail'in babasıyım, Efrayim de ilk oğlumdur. İSRAİL exo.4:22 Sonra Firavun'a de ki, RAB şöyle diyor: İsrail benim ilk oğlumdur. Tanrı Davud'u,Efrayim'i,İsrail'i evlatlıktan red mi etmiştir? Tanrının kaç oğlu var.. Tanrı erkek midir? Yoksa bu baba-oğul söylemi mecazi mi? ------------------------ ***Sizin gördüklerinizi gören gözlere ne mutlu! Nice peygamberler, nice krallar sizin gördüklerinizi görmek istediler, ama göremediler. Sizin işittiklerinizi işitmek istediler, ama işitemediler.*** |
Alıntı:
birde birşey soracaktım islamiyette secde etmek ibadet değilse ibadet şekli nedir islamda ? ilkkez biri bu şekilde birşey dedi de o yüzden meraktan soruyorum kötü bir amacım yok secde secdedir çünkü eyilme biçimi yere kapanış vs... |
Sevgili Ege-sum;
Secde konusunda sana inandığın kitaptan örnekler veriyorum.. Secdenin yani yere kapanıp yere alnını koymanın sadece ibadet değil bir saygı , üstünlüğünü-kudretini-ilmini kabullenme anlamı da taşıdığını Kitab-ı Mukaddes'ten 'de görebilesin diye.. DAVUT'A SECDE : 1.Kr.1: 16 Bat-Şeva, kralın önünde diz çöküp yere kapandı. Kral, "Ne istiyorsun?" diye sordu. 1.Kr.1: 17 Bat-Şeva şöyle karşılık verdi: "Efendim, 'Benden sonra oğlun Süleyman kral olacak ve tahtıma oturacak diye bana Tanrın RAB adıyla ant içtin. PEYGAMBER NATAN'ın DAVUT'A SECDESİ : 1.Kr.1: 22 Bat-Şeva daha kralla konuşurken Peygamber Natan geldi. 1.Kr.1: 23 Krala, "Peygamber Natan geldi" dediler. Natan kralın huzuruna çıkıp yüzüstü yere kapandı. KRAL'IN DANİEL'E SECDESİ : Dan.2: 46 Bunun üzerine Kral Nebukadnessar Daniel'in önünde yüzüstü yere kapandı. Ona bir sunu ve buhur sunulmasını buyurdu. Demek ki secde sadece Tanrı'ya yapılmıyormuş.. Öyle olsaydı peygamberler karşı çıkardı..Kendileri de yapmazdı.. .............................. *** "Tanrı'nın Egemenliği, hardal tanesine benzer. Hardal, yeryüzünde toprağa ekilen tüm tohumların en küçüğü olmakla birlikte, ekildikten sonra gelişir, tüm bahçe bitkilerinin boyunu aşar. Öylesine dal budak salar ki, gökte uçan kuşlar gölgesinde barınabilir." *** |
Alıntı:
Saygılarımla... |
özdeğişler 16:2 İnsan her yaptığını temiz sanır,
Ama niyetlerini tartan RAB'dir. |
Verdiğim örnekler kutsal kitaptan ve tanrıya yapılmıyor bu secdeler..
Kral Davut'a yapılıyor.. Davut'a secde yapanlar arasında peygamber dahi var.. Ya da kral geliyor , Daniel'e secde ediyor.. Bunlar peygamber ..Ve itiraz etmiyorlar secdeye.. Yani secde sadece Tanrı'ya yapılır demiyorlar.. Sonuç olarak ; Senin eleştirdiğin gibi bu durumu ben de eleştiriyorum.. Yani ikimizde aynı düşünüyoruz.. Ama kutsal kitaplar bizim gibi düşünmüyor.. Yanlış bizde mi yoksa bu kitaplarda mı!! :) ------------------------ Ne mutlu o insana ki, kötülerin öğüdüyle yürümez, Günahkârların yolunda durmaz, Alaycıların arasında oturmaz. Ancak zevkini RAB'bin Yasası'ndan alır Ve gece gündüz onun üzerinde derin derin düşünür. Böylesi akarsu kıyılarına dikilmiş ağaca benzer, Meyvesini mevsiminde verir, Yaprağı hiç solmaz. Yaptığı her işi başarır. Kötüler böyle değil, Rüzgarın savurduğu saman çöpüne benzerler. Bu yüzden yargılanınca aklanamaz, Doğrular topluluğunda yer bulamaz günahkârlar. Çünkü RAB doğruların yolunu gözetir, Kötülerin yolu ise ölüme götürür. |
sormu$ken:
haç niçin hristiyanligin sembolu olarak kullanilir? niçin o aci'yi hep hatirlamak istiyorsunuz? niçin isa tanri'nin oglu dur diyorsunuz? o zaman sizin inandiginiz tanri'nin cinsi var (erkek di$i?) Ve isa tanri'nin oglu ise, isa nin o zaman ilahi özellikleri var, o zaman bu 1 tanri inanciyla çeli$kili degil mi? just asking |
Sevgili djhakan18;
sizin sorularınızı samimi buldum o yüzden cevaplamak istiyorum.. haç niçin hristiyanligin sembolu olarak kullanilir? niçin o aci'yi hep hatirlamak istiyorsunuz? aslına bakarsanız bu hristiyanlığın temel sorusudur ve çok geniş bir anlatımı vardır kısacası şunu söyleyim eski anlaşmada (tevrat vs..) gibi orada yazılmış sözler var mesih hakkında rab isa Mesihin geleceğini ve insanlar önünde hor görüleceği alay edileceği hatta daha fazlası yazılıydı tabiki bazı yahudi yorumcular bunların yan anlamlı yada simgesel olduğunu söylüyorlar ve isa Mesihi kabul etmiyorlar tabiki o görüşede saygım vardır... ve biz İsa mesihi kabul ediyoruz ve eski anlaşmada yazılı olanların simgesel değil isa mesihte gerçekleştiğine inanıyorduk , bize göre rabbin bir planı vardı o önceden söyledi ve gerçek oldu.. Eski anlaşmada Rabbe adanan sunulardan söz edilir kurban edilen yani, ve Tanrının bu sunuların kokusundan hoşlandığı yazar aslında bu sunu anlamı (kurban yani ) çok farklıdır Tanrıyla insanlar arası bir köprüdür şeriyat gibi o zamanlar insanlar şimdiki gibi değildi farklıydı daha az gelişmişti en azından teknoloji rab için ne yapabilirlerdi ? disiplini sağlamak için tabiki şeriyat hükümleri vardı ama bu şeriyat hükümleri aslen o zamana ve o topluma gönderilmiş şeriyat hükümleriydi şuan israil benim bildiğim şeriyatla yönetilen bir ülke değil bu aşikardır... ve daha sonra yeni anlaşma ortaya çıktı bu yeni anlaşmanın anlamada tek ve son kurban isa mesihtir o günahsızdı kusursuzdu ve o bizim günahlarımızın bedelini insanların önüne gelerek suçsuz yere hakarete uğruyarak çarmıha gerilerek ödedi ve onu kabul ederseniz sizin günahlarınızıda ödemiş olacaktır sadece iman etmeniz yeterli ben bu şekilde iman ediyorum farklı şekilde inananada saygı duyarım tabiki... niçin isa tanri'nin oglu dur diyorsunuz? o zaman sizin inandiginiz tanri'nin cinsi var (erkek di$i?) Ve isa tanri'nin oglu ise, isa nin o zaman ilahi özellikleri var, o zaman bu 1 tanri inanciyla çeli$kili degil mi? bu gerçektende tartışılan bir konu ve çok geniş şeyler bunlar açıkmalası çok uzun fakat bildiğim kadarını söyleyim... İsa tanrının oğludur diyoruz fakat bunu tabiki biyolojik anlamda söylemiyoruz dişi ve erkek konusunda gelirsek bu gerçektende tartışmaya açık bir konudur ama size bildiğimi söyleyim öldükten sonra dişi erkek kalmayacak ruh olarak sadece benim inancıma göre zaten rabbin ruhu isa mesihin üzerine inmiştir.. fakat farklı düşüneler var tabiki zaten farklı mesheplerde farklı düşüncelerin doğması normaldir... zaten 3 lü birlikle ilgili kitapları okursanız hristiyan inancında tek tanrılı bir inanç olduğunu algılamanız doğaldır zaten bir tane tanrı var... 3 lü birliği anlamanız için biraz okumanızlazım bunun üzerine güzel kitaplar var... ve bu bir çelişki değil.. fakat eğer eski anlaşma ve yeni anlaşmanın anlatım tarzını anlarsanız daha iyi algılarsanız.. burda okuduğum kadarıyla belli başlı mantık önermeleriyle kendi istedikleri sonuca götürmeye çalı$ıyorlar sevgili Allahı (olmayan) inanmayan arkadaşlarım bence inanmadığınız dini değilde Rabbi sorgulayın... sonra sizinle dinlere geçelim.. özellikle İslamı kabul etmeyen yada bunu tam söylemeyen tüm dinleri kabul etmeyen yada ima eden panteidar kardeş.. senin sorularının kitaplar içinde uzun uzun açıklaması var fakat burada onları açmaya forum yetmez ve zaman ki inanmadıktan sonra ne kadar açıklasamda inanmayacaksın... gel bana Allahın olmadığını kanıtla... ----------------- http://www.turandursun.com/modules.p...er=asc&start=0 ----------------- ayrıca ben din adamı da değilim sadece yaklaşık 1 senedir inanıyorum hristiyanlık inancına ama rabbe inanmamazlık etmedim.. Saygılarımla... |
Alıntı:
ayrıca bi post attım onu oku sana bişi dedim orda... bak senin samimi olduğunu bilsem cevaplarım ama sen bunlarla adeta oynuyorsun... belki cevabı sen daha iyi biliyorsun... |
Yönetici arkadaşların dikkatine;
Ege-sum kardeşimizin verdiği linki okurken verilen cevapta ,( "Tuzkayburcas" gibi bir ad herhalde ) çirkin ifadelere rastladım.Herhalde gözden kaçtı..Silinirse sevinirim.. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:14 . |