Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   İsviçre’li bilim adamları minare sorununu çözdü! (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=15025)

güneşinzaptıyakın 01-12-2009 14:56

İsviçre’li bilim adamları minare sorununu çözdü!

İsviçre geçen gün yaptığı refarandum ile İslamafobik korkuların arkasına saklanarak Minare sorununu şimdilik çözdü. Olay biraz minareler süngümüz, kilise çanları marşımız olsun kıvamında ki bir zihniyetle halloldu ama olsun değilmi? Her derde deva bulan İsviçreliler minareye de çözüm buldu sonunda.

Sorun bir İnsan hakları sorunumudur? Yoksa dinsel özgürlüklerin kısıtlanmasımıdır? Sadece bir mimari düzenlememidir? Dinsel bir soğuk savaş taktiğimidir? Hakim dinin diğer azınlık din ve tarikatlara baskı yapması doğrumudur? Dinlerin bir şeyleri dayatması doğrumudur? Taliban’ın, Budizm’i yasaklama çabaları ve mabetlerine yönelik yıkıcı saldırıları ile minare yasağı arasında bir paralellik olabilirmi? Din sadece birey ile tanrı arasında bir şey ise neden toplumlar kendi dinsel inançlarına bu kadar kitlesel olarak sarılıyorlar? Toplumların dinsel bir cepheleşme içerisine girmeleri normalmidir? Dinlerin sadece kendilerinin varolması gerektiği doktirini günümüz savaş ve adaletsizliğinin temeli olabilirmi? Yasaklamak neyi çözer? İsviçre’de minarenin yasaklanması, bir İslam ülkesinde kilise çan kulesinin yasaklanmasını gündeme getirebilirmi?

Ne kadarda çok soru üretmiş değimli bir minare yasağı?
Sizce bu yasak neyi ifade ediyor?

K.C. 01-12-2009 15:16

Yasak olan Cami değil de minare olunca ben bu kadar gürültü koparanların gürültüyü niye kopardıklarını da bilmediklerini düşünüyorum.

Asr-ı saadet döneminde minare mi vardı?

mhmd 01-12-2009 15:18

Katılmamak mümkün değil.

sargon 01-12-2009 18:03

Ben vatandas olmadigim icin oy verme hakkim yoktu. Ama eger oy verebilseydim, minare yasagina hayir oyu kullanirdim. Bu konuda burdaki arkadaslarla da epey tartistik. Ortada garip bir durum var aslinda. Isvicreli solcular, yesiller, ateistler minare yasagina hayir oyu kullandilar. Bu kesim bunun calismasini yapti. Isvicreli muhafazakar cevreler ise minare yasagindan yana. Isvicre'de yasayan Türkiye kökenlilerde ise durum nerdeyse tamamen tersi. Türkiye kökenli solcular, atiestler minare yasagina genellikle olumlu bakiyorlar, muhafazakar cevreler ise karsilar. Oylama öncesinde Türkiye kökenli bircok solcu ve ateist ile tartistim. Cok kücük bir kesimi minare yasagina hayir diyor. Daha büyük bir kesim bizim gericilerle, Isvicre'li gericiler arasinda tercih yapmayacagim diyerek oylamaya katilmadi. Bir o kadar kisi de minareye hayir oyu verdi. Isvicre'de 400.000 müslüman var deniyor ama bunlarin belki ücte biri, dörtte biri böyle daginik bir durumdalar.

Benim tercihime gelince. Biraz celiskili bir durum olarak görülebilir. Bilindigi gibi ben türban konusunda tutum almistim ve bunu sürdürüyorum. Türban'i kadin özgürlügüne bir saldiri olarak görüyorum. Ancak minareyi bir din özgürlügü konusu olarak degerlendiriyorum. Bu yüzden minare yasagi bence din özgürlügüne konulan bir engeldir. Isvicre'deki solcularla ayni sekilde düsünüyorum yani.

İnegollu 01-12-2009 18:30

Minareler gücün ve otoritenin simgeleridir. Minareden çıkan gıcırtılı sesin olduğu yerde bu geri kalmış dinin hakimiyeti vardır. En çok gürültü yapan galip gelir.

mhmd 01-12-2009 18:32

Her türlü putperestliğe karşı gelmişti hani!
Hani şekil hiç önemli değildi!
Cem olabildiğimiz kadardık hani, cem yerimizin bir önemi yoktu!
Hani bir gölgelik vardı, hurma ağacının altında!
Ya da devenin sırtında inmişti, taşınamayan AYET.
Biz mi yanlış bildik?
Siz mi yalan söylediniz?
Öyleyse nedendir bunca şatafat?
Nedendir kubbesiz, avlusuz ve hatta damsız iki koca minare!!!
Kimin gözüne girmektesiniz böyle?
Ya da bilseniz nasıl düşmektesiniz gözden.

Biz buna inanç hürriyeti demiyoruz.
İnat hürriyeti olabilir belki.
Toplanabildilecek kadar adem oğlu, bulabildiysek eğer,
Toplanılan yerin önemi dahi kalkar aradan.

Yoksa!!!

Sözler de mi bitti söylenecek, söyleyenler de mi yok heyhat?
Sahi minarenin neresinde kılınacak rükusuz secdesiz son iki rekat?

Averroes 01-12-2009 22:20

Alıntı:

mhmd´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265322)
Her türlü putperestliğe karşı gelmişti hani!
Hani şekil hiç önemli değildi!
Cem olabildiğimiz kadardık hani, cem yerimizin bir önemi yoktu!
Hani bir gölgelik vardı, hurma ağacının altında!
Ya da devenin sırtında inmişti, taşınamayan AYET.
Biz mi yanlış bildik?
Siz mi yalan söylediniz?
Öyleyse nedendir bunca şatafat?
Nedendir kubbesiz, avlusuz ve hatta damsız iki koca minare!!!
Kimin gözüne girmektesiniz böyle?
Ya da bilseniz nasıl düşmektesiniz gözden.

Biz buna inanç hürriyeti demiyoruz.
İnat hürriyeti olabilir belki.
Toplanabildilecek kadar adem oğlu, bulabildiysek eğer,
Toplanılan yerin önemi dahi kalkar aradan.

Yoksa!!!

Sözler de mi bitti söylenecek, söyleyenler de mi yok heyhat?

Mhmd olaya ne kadar da Asr-ı Saadet romantizmiyle bakıyorsunuz.

Sizden şu soruyu sormanızı beklerdim:

Temelinde zaten inanç hürriyeti kapsamında ele alınması gereken bir konu nasıl referanduma sunulabiliyor?

Benim dinimin ne olup olmadığına, mimarisine, inanırı olarak ben mi karar vereceğim, İsviçre Hükümeti mi?

Yarın bir gün, Siyasal İslam'ın yükselmekte olduğu tezi bir kaç provokatif cinayetle destekletilirse, ve İsviçre'de yaşayan biri olarak, oradaki arkadaşlarınıza "Bu müslümanları İsviçre'den atalım mı atmayalım mı?" gibi bir soru çıkarırsa, yine Asr-ı Saadet romantizmi yaparak, zaten iman benim vatanım, yer önemli değil, imanımı nerde olsa yaşarım diyebilecek misiniz?

İsviçre gibi hiçbir yönüyle homojene olmadığını çok iyi bildiğimiz bir yerde, Müslümanları sisteme zorla entegre edici yasakçı referandumları demokrasi kılıfı altında halkına sunarak, müslümanın -Peygamber devrinde var ya da yok- sahiplendiği ve inancının sembolü olmuş bir imgeyi zorla elinden alan bir yönetim, hak ve hukukum dediğiniz başka neyinizi size bıraksın ki?

Bir sonraki aşama ne?

Çocuklara İslami isimlerin verilmesinin yasaklanması olabilir mi?

Temel hak ve hürriyetleri referanduma açarak bu hakkı gasp eden bir yaklaşım, isminizi de Muhammed olarak bırakmaz. Hatta mhmd'e bile izin vermez.

Haberiniz ola!

ulpian 01-12-2009 22:24

İslam için minarenin ne kadar önemli olup olmaması tartışmasından tamamen bağımsız olarak, ben İsviçre'deki oylamayı İsviçre adına bir utanç belgesi olarak görüyorum.

Yasakçı kampanyayı yürütenler zaten seküler-demokratik düzeni korumaktan ziyade, ırkçı, aşırı-milliyetçi güdülerle hareket eden kesimlerdi ve halkın içinde terör haberleriyle oluşmuş olan derin korkuyu iyi mobilize edebildiler maalesef.

İsviçre devletinin ve halkının bir ayıbıdır bu. Savunulacak bir yanı yok benim gözümde.

saygılarımla

history 01-12-2009 22:59

tamamen 'din özgürlüğü'adına yapılan bu oylama utanc ve endişe vericidir.

bir korku ve hoşgörüsüzlük histerisiyle %57.5 oranında çıkan bu sonuç Avrupa'nın

göbeğinde peydah olmuş ortaçağ düşüncesinin postmodern hortlamasından başka bir

şey değildir.

büyük ihtimalle bu yasakçı zihniyet AİHM den dönecek ve bu ayıp geç de olsa

temizlenecektir..

mitch 01-12-2009 23:11

Konu Minare olunca Ezan da kaçınılmaz olur.

Eğer İslam'da Minare'den Ezan mecburiyeti yoktur gibi bir düşünce varsa... Ozaman neden Minareye gerek duyulmuştur?
Bu İslamiyet'in simgelere gereksiniminden midir?

İslamda simge yoktur tartışmasına giren Müslümanlar, İslamiyetin simgeye ihtiyacı varmıdır sorusuna ne cevap verecekler?

Araştırmalarımın sonucunda şu bilgilere de rastladım: Eskiden Mescitler diye bir kavram varmış. Bu Mescitlerde Minare yokmuş. Genelde Köylerde bulunurlarmış.

Avrupada azınlık halinde yaşayan Müslümanlar zikir ihtiyaçlarını bu şekilde karşılayamazlarmıydı? Kaldı ki onlar avrupa da geçici nesillerdir. Peşlerinde bıraktıkları nesiller ne derece dinlerine bağlıdır bu da tartışılır kanısındayım.

güneşinzaptıyakın 02-12-2009 00:15

Alıntı:

mhmd´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265322)
........................

Dinin bir parçası değilse minare, bu toz duman niçin?

Alıntı:

schopenhauer´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265371)
.....................

Temel hak ve hürriyetleri referanduma açarak bu hakkı gasp eden bir yaklaşım, isminizi de Muhammed olarak bırakmaz. …………………..

……………!

Temel hak ve hürriyetler sanırım en çok refarandum ile cepheleşmenin önünü açıyor elbette, içki içme temel hakkını refaranduma açma ile nasıl bir paralellik kurulabilirki?

Alıntı:

ulpian´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265374)

……………. Savunulacak bir yanı yok benim gözümde.

Korkuları manipüle etmek için en çok din ve vatan kavramları kullanılırdı buna birde kişisel yaşam şeklinin sahiplenilmeside katıldı, korku İnsanların evlerine girmekle kalmadı alt benliklerinide esir aldı.

Alıntı:

history´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265396)
tamamen 'din özgürlüğü'adına yapılan bu oylama utanc ve endişe vericidir. ............................

Kendisine ait olmayana karşı yasakçı zihniyet utanç duymamayı ne zaman bırakacak?

Genel olarak İnsan hakları ve din özgürlüğü bağlamında bir görüş var şu ana kadar, din özgürlüğü’nün bir sınırı varmıdır? Birinin özgürlüğünün bittiği yerde başlaması gereken İnsan hakları ile birisinin itikatının bittiği yerde başlaması gereken dinsel özgürlüğün hep çatışıyor olması bir sorun içinde sorunmudur yoksa sorunları doğuran sorunmudur? Birilerinin hakkı başkalarının haksızlığımı oluyor çoğu zaman?

cenker 02-12-2009 01:27

ben tüm dinlerin yasaklanmasının gerekli olduğunu düşünüyorum o yüzden yasaklansın derdim isviçre vatandaşı olsam.tam yasak sayılmaz ama olsun 1 adım 1 adımdır.

ulpian 02-12-2009 01:29

Alıntı:

mitch´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265403)
Konu Minare olunca Ezan da kaçınılmaz olur.

Eğer İslam'da Minare'den Ezan mecburiyeti yoktur gibi bir düşünce varsa... Ozaman neden Minareye gerek duyulmuştur?
Bu İslamiyet'in simgelere gereksiniminden midir?

sevgili mitch,

bu sorular devletlerin cevaplama yetkisi olan sorular değil. Seküler, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir devlet, neyin din olup olmadığına, neyin dinin gereği olup olmadığına karar vermez, vermemeli.

''Alevilik zaten bir din veya mezhep değildir'' diyerek, alevi mezhebine hukuki ayırımcılık yapmak yanlıştır. ''İslam'da başörtüsü zaten yok'' diyerek devletin başörtüsüne kısıtlama getirmesi yanlıştır.

Devlet sadece, vatandaşın neyi nasıl algıladığını esas almalı. Eğer herhangi bir fiil, obje, kült vs. halkın bir kısmı tarafından dininin veya en azından kültürünün bir gereği olarak algılanıyorsa ve ayrıca başkalarının özgürlük alanını fiilen kısıtlamıyorsa, devlet buna müsaade etmelidir. Bu gibi konuları halk oyuna açmak da ayrı bir kepazelik benim gözümde.

Şu iki konuyu ayırt etmeliyiz:
Bence İslam, diğer bütün dinler gibi sadece yanlış, yani insan ürünü değil, aynı zamanda Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi özünde/temelinde özgürlüklere, demokrasiye, sekülerliğe aykırı, zararlı bir öğreti. (Her ne kadar günümüzün müslümanlarının, hıristiyanlarının, yahudilerinin bazıları samimi hümanist, demokrat vs. olsalar da, dinlerinin özü böyle).

Bu yüzden tavizsiz din eleştirisi yapılmalıdır ve bu sitede yapmaya çalışıyoruz hep birlikte. Fakat siyasi, toplumsal, hukuki yaptırımları (başkalarının özgürlüklerini fiilen gaspetmeyen) dini eylem ve yaşam tarzları için isteyemeyiz. Mücadelemiz sadece eşit ve ögzür bir platformda fikirlerimizi çarpıştırarak gerçekleşmeli, aydınlanma mücadelesi olarak yürütülmeli.

Dinlere hukuki/siyasi/toplumsal kısıtlama getirmeyi istemek veya desteklemek hem kendi ilkelerimizle çelişir, hem de zaten arzuladığımız sonucu vermez.

saygılarımla

mitch 02-12-2009 01:57

Alıntı:

ulpian´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265484)
sevgili mitch,

bu sorular devletlerin cevaplama yetkisi olan sorular değil. Seküler, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir devlet, neyin din olup olmadığına, neyin dinin gereği olup olmadığına karar vermez, vermemeli.

''Alevilik zaten bir din veya mezhep değildir'' diyerek, alevi mezhebine hukuki ayırımcılık yapmak yanlıştır. ''İslam'da başörtüsü zaten yok'' diyerek devletin başörtüsüne kısıtlama getirmesi yanlıştır.

Devlet sadece, vatandaşın neyi nasıl algıladığını esas almalı. Eğer herhangi bir fiil, obje, kült vs. halkın bir kısmı tarafından dininin veya en azından kültürünün bir gereği olarak algılanıyorsa ve ayrıca başkalarının özgürlük alanını fiilen kısıtlamıyorsa, devlet buna müsaa etmelidir. Bu gibi konuları halk oyuna açmak da ayrı bir kepazelik benim gözümde.

Şu iki konuyu ayırt etmeliyiz:
Bence İslam, diğer bütün dinler gibi sadece yanlış, yani insan ürünü değil, aynı zamanda Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi özünde/temelinde özgürlüklere, demokrasiye, sekülerliğe aykırı, zararlı bir öğreti. (Her ne kadar günümüzün müslümanlarının, hıristiyanlarının, yahudilerinin bazıları samimi hümanist, demokrat vs. olsalar da, dinlerinin özü böyle).

Bu yüzden tavizsiz din eleştirisi yapılmalıdır ve bu sitede yapmaya çalışıyoruz hep birlikte. Fakat siyasi, toplumsal, hukuki yaptırımları (başkalarının özgürlüklerini fiilen gaspetmeyen) dini eylem ve yaşam tarzları için isteyemeyiz. Mücadelemiz sadece eşit ve ögzür bir platformda fikirlerimizi çarpıştırarak gerçekleşmeli, aydınlanma mücadelesi olarak yürütülmeli.

Dinlere hukuki/siyasi/toplumsal kısıtlama getirmeyi istemek veya desteklemek hem kendi ilkelerimizle çelişir, hem de zaten arzuladığımız sonucu vermez.

saygılarımla

Sayın ulpian; dediklerinize aynen katılıyorum. Sanırım yanlış anlaşılma gibi bir sorunum var. Benden kaynaklanıyor olabilir.

Benim orada anlatmak istediğim şuydu ki özellikle de o yazımı Müslüman arkadaşlardan cevap almak amacıyla yazmış ve devamında ise maksadım tümüyle ortaya çıkacaktı.

Tabi ki tarafsız olarak düşünmeliyiz.

Anlatmak istediğim; Avrupa ülkelerindeki yapılan tüm Camilerin geçici olduğunu anlatmaktı. Zaten gördüğünüz gibi tümüyle bir yapı özelliği taşımamaktadırlar. Zaten buradan da anlaşıldığına göre bu tür (Özellikle de) Cami inşaatlarına izin vermemekle isteksiz tutumlarını göstermektedirler.

Diyorum ki; madem bu durum oldukça hassas ve polemiğe açık. Hatta tamamen fanatikliğe de kurban gidebilir; Ozaman zaten elinizdeki olan imkanlarla mutlu mesut ibadetlerinizi sürdürünüz; çünkü Minare yapılırsa Avrupalılılar biliyor ki Minare amacı için de kullanılacaktır. Nedir bunun amacı: Ezan okumak.

İşte bu noktada Avrupalının haklı tepkisini alacağınız bir gerçektir; çünkü onların kendi dinlerinde bile olmayan günde 5 vakit Ezan sesi ayrıcalığına sahip olarak epeyce bir rahatsızlık çıkartacaktır.

Benim araştırmamda ise; eskiden Türkiye de bir çok Mescitler olduğuydu. Ve bu mescitlerin çoğunda Minare yokmuş. Ezan da içerden okunurmuş.

Şimdi zaten bu tür bir olanak varken Minarede diretmeye bence gerek yoktur. Aslına bakarsanız; mevcut özgürlüklerin içeriğinde Cami ve Minare yapma hatta yüksek sesle ezan okuma özgürlükleri bile vardır.

Bende bunu savunurum; çünkü kanunlar herkes için geçerlidir. Hele de özgürlükler düşünüldüğünde bu tip davranışlar çifte standart durumuna düşer.

Önceki yazım üzerinde tartışılması gereken maksadı içeriğinde gizli bir yazıydı. Zaten muhatab taraflar tarafından tartışılmayan hiç bir konu nun maksadı anlaşılamaz. Ben de konuyu çok önemli bulduğumdan geçiştirmek istememiştim.

Kısaca söylemem gerekirse; sizinle tümüyle aynı fikirdeyim. Yazınızın altına imzamı atarım.
Sevgiler.

cenker 02-12-2009 02:06

müsadenizle şeytanın avukatlığını yapacağım.
şimdi ben bir din kursam ve erkek cinsel organı şeklinde minare diksem türk devleti müsade eder mi?mümin kardeşlerim bunu din özgürlüğü olarak görürler mi?olmaz demeyin çok acayip dinler var.bu örnekten yola çıkarak sonuç olarak devletlerin dini simgelere inançlara ve dini yapılara müdahale hakkı vardır.her devletin müdahalesinin sınırlarını da o devletin ve milletinin yapısı belirler.türkiyede minare yasaklamak saçma gelebilir ama isviçrede normal olabilir.

güneşinzaptıyakın 02-12-2009 02:06

Alıntı:

mitch´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265503)
.........................

Benim araştırmamda ise; eskiden Türkiye de bir çok Mescitler olduğuydu. Ve bu mescitlerin çoğunda Minare yokmuş. Ezan da içerden okunurmuş.

......................

Hala bir çok var, ilgili ilgisiz bir çok yerde hemde. Seneler önce bir daire kiralamıştım büyük bir şehirde ki ana caddede ki bir apartmanda, ilk sabaha karşı yataktan fırladım birden yatağımın içinde beynimin içinde bir ezan sesi ile, o gün öğrendim ki, apartmanın bodurmunda bir mescit varmış, ve orada görevli imam yada kimse işte o şahıs bir hopörlerle çatıdan ezan yayını yapıyormuş, düşünün yaşanan ızdırabı. Kimse şikayet edemiyor yada etsede şikayet hasır altı ediliyor, İnsanlar günde beş vakit bir ses terörü ile yaşıyor o apartmanda. Hala o mescit ve hopörler duruyor.

mitch 02-12-2009 02:21

Alıntı:

GUNESINZAPTIYAKIN´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265513)
Hala bir çok var, ilgili ilgisiz bir çok yerde hemde. Seneler önce bir daire kiralamıştım büyük bir şehirde ki ana caddede ki bir apartmanda, ilk sabaha karşı yataktan fırladım birden yatağımın içinde beynimin içinde bir ezan sesi ile, o gün öğrendim ki, apartmanın bodurmunda bir mescit varmış, ve orada görevli imam yada kimse işte o şahıs bir hopörlerle çatıdan ezan yayını yapıyormuş, düşünün yaşanan ızdırabı. Kimse şikayet edemiyor yada etsede şikayet hasır altı ediliyor, İnsanlar günde beş vakit bir ses terörü ile yaşıyor o apartmanda. Hala o mescit ve hopörler duruyor.

Buyrun, nekadar güzel bir örnek.
Ben bunları bilmiyorum fakat yaşlılara sorduğumda çok şeyler öğreneceğim kesin.

İşte demek istediğim; Kendi kendinizi zora sokacağınıza geçmiş tarininizdeki gerçekleri de görerek ortada hiç bir sorun olmadığını algılamanız çok ta zor olmayacaktır demek istedim.

Zaten ben inanıyorum ki Avrupada islamiyete geçit verilmeyecektir. Mevcut dinlerin Hıristiyanlıkta birleştirilmesi için sürdürülen çaba çok açıktır.

Tersini düşünsek dahi; sonradan gelen nesil Avrupa yaşam koşullarında dünyaya geldiği için anavatanları kavramı onlara çok uzaktır. Birkaç tane istisna görülebilir.

Bu durumda yapılan Camiler tümüyle atıl kalacaktır. Bunları da Avrupalının Müze yapacağını sanmam. Kaldı ki Osmanlıdan kalan Balkanlardaki bir kaç cami bile amaçları dışında kullanılarak önce harabe olmaları sağlanıyor sonra da restorasyon yerine yıkılıyorlar. Bizde ise Hıristiyanlardan kalan birkaç önemli kilise hariç hepsi camiye çevrilmiştir.

Acaba hiç gördünüz mü şimdiye kadar hangi camii Kiliseye çevrilmiş? Ve bu nerede olmuş.
Sadece bir tane de olsa bilmek heyecan verici olmaz mı?

ulpian 02-12-2009 02:21

Alıntı:

cenker´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265512)
şimdi ben bir din kursam ve erkek cinsel organı şeklinde minare diksem türk devleti müsade eder mi?mümin kardeşlerim bunu din özgürlüğü olarak görürler mi?olmaz demeyin çok acayip dinler var.bu örnekten yola çıkarak sonuç olarak devletlerin dini simgelere inançlara ve dini yapılara müdahale hakkı vardır.her devletin müdahalesinin sınırlarını da o devletin ve milletinin yapısı belirler.türkiyede minare yasaklamak saçma gelebilir ama isviçrede normal olabilir.

sayın cenker,

ben de müsaadenizle şeytan'a itiraz edeyim. :)

Uç örnekler vererek, sınırların çok da net olmadığını, sınırın tam olarak nerede çizilmesi gerektiğine dair farklı görüşlerin olabileceğini göstermek meşru bir yöntemdir, ama amacını aşmamalıdır.

Çok garip dinlerin olduğu, bazı dini sembollerin toplumun genel ahlak/hukuk algısına aykırı olabileceği doğrudur (penis şeklindeki kule örneğiniz gibi). Fakat böyle bir durumda bunu yasaklamanın gerekçesi, toplumun genel ahlak/hukuk algısına aykırı olmasıdır. Bu da elbette sınırları çok net belirlenebilen bir kavram değildir kesinlikle. Fakat normal camii minarelerinin de bu kapmsama girdiğini (dürüstçe) iddia edemeyiz. Minarelerin, İsviçre'deki genel mimari yapıya, belki de estetik algısına da aykırı geldiğini, ayrıca oradaki tarihi kültürün bir parçası olmadığını vs. söyleyebiliriz. Fakat minare, İsviçre halkının genel ahlak algısını rencide etmekte (tıpkı penis şeklindeki bir kule gibi) diyemeyiz.

Netice itibariyle sınır konusu, evet, zor bir konudur.

Başörütüsü yasağını veya kısıtlamalarını savunanlar da, genel de ''farzedelim ki, benim dinim de çırılçıplak dolaşmayı emrediyor'' diye argüman getirirler. Dediğim gibi bu uç örneklerin getirilmesi, tartışılması meşrudur, fakat yöntem amacını aşmamalı. Çırıpçıplak bir kadının üniversitede yol açacağı rahatsızlıkla, başörtülü öğrencilerin yol açacağı rahatsızlık aynı düzlemde değerlendirilemez. Penis şeklindeki bir kuleyle minarenin aynı düzlemde değerlendirilemeceyeği gibi.

saygılarımla

mongus 02-12-2009 02:26

Hep bu batılıların anlaşılmaz aklı işte, biri 2 binası yıkıldı diye 2 tane islam ülkesini işgal eder. Biri, minareyi yasaklar, biri müslüman kadınlar kapalı, kocasından korkar evden çıkmaz der sonrada evden çıkıpta çelışmaya başlayan kadınları sanki hepsi yapıyormuş gibi gündüz sevgilileriyle, akşamda kocasına yemek pişirmek için koşarak evine gidiyor der, sonrada insan haklaından bahsederler, şu batı insanı kadar cahil, kötü, kendini beğenmiş, aptal düşüncelere sahip insanlar yok gözümde şu ana kadar.

mitch 02-12-2009 02:29

Alıntı:

cenker´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265512)

Bence Minareler kullanılış amacı göz önüne getirilirse ve gerçekten bu uygulanırsa Avrupanın halini bir düşünsenize!

Ezan okunmayacak Minare neye yarar?

İşte sırf bu yüzden yasaklanılmaya çalışılıyor bence. Ama buna hakları yoktur; Çünkü dinlerin özgürlükleri konusu onları da bağlar. Aksi tutumları ise kendi kanunları açısından uygulama söz konusu olduğunda hiç samimi olmadıklarını gösterir.

ulpian 02-12-2009 02:32

Alıntı:

mongus´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265529)
Hep bu batılıların anlaşılmaz aklı işte, biri 2 binası yıkıldı diye 2 tane islam ülkesini işgal eder. Biri, minareyi yasaklar, biri müslüman kadınlar kapalı, kocasından korkar evden çıkmaz der sonrada evden çıkıpta çelışmaya başlayan kadınları sanki hepsi yapıyormuş gibi gündüz sevgilileriyle, akşamda kocasına yemek pişirmek için koşarak evine gidiyor der, sonrada insan haklaından bahsederler, şu batı insanı kadar cahil, kötü, kendini beğenmiş, aptal düşüncelere sahip insanlar yok gözümde şu ana kadar.

Batı'nın bütün müslümanları aynı kefeye koymasından şikayet eden bir mesajda, ''Batı insanı''nı aynı kefeye koyarak böylesi bir değerlendirme yapmak nasıl bir çelişki!

Ben İsviçre halkının almış olduğu yasak kararını yanlış buluyor, hatta ayıplıyorum.

Ama müslümanlar da artık bir öz-eleştiri yapmalı, çuvaldızı kendine batırmasını bilmeli.

saygılarımla

güneşinzaptıyakın 02-12-2009 02:39

Ben İsviçrelileri severim, sadece yasakçı beyinleri kınıyorum...

mitch 02-12-2009 02:41

Alıntı:

mongus´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265529)

Sevgili mongus; oylama sonucu yüzde 57 küsürdür. Bu sizin için birşey ifade etmiyor mu?

Bence düşünmeden bu tür yazılar yazmayınız. Biz de buradan onları savunmak durumunda kalmayalım.

Herkesi aynı durumda gösterebilecek bir sonuç değildir bu. Ayrıca verilmiş kesin bir karar da değildir; çünkü bu konu onları aşmış insan hak ve özgürlükleri sorunu olmuştur. Yani dünyanın tasvip etmeyeceği bir hukuk savaşında yapılan haksızlık göze batmaktadır.

Sevgiler.

mongus 02-12-2009 02:42

Bunlar batı yayınları ve politikaları sayın ulpian, ben teke tek bir batılıyla karşılaştığımda zaten ona göre hareket ederim, ancak genel olarak kendini beğenmişlik baş gösteriyor.

Bir kaç chat sitesinde yazışıyorum , amerike ve iskandinav ülkeleri, 100 taneden 3 tane insanca yaklaşım zor bulunuyor.

mongus 02-12-2009 02:47

İsviçre lausennede oturan kız arkadaşım vardı, babası burda işadamı, bi onu bilirim, bide antalyada tanıştığım gurbetçi bi arkadaş , kızın kendini beğenmişliğinden geçilmiyordu, çocuk çok iyiydi bizim halis türk olan.

Biz bunları kendimizden küçük görmüyoruz , onlar bizi hep aşağıladılar.

güneşinzaptıyakın 02-12-2009 03:02

Ben batılıyım ne olacak şimdi???

Gavur İzmirliyim :D

Bu hafta sonu rakı masasında en azından 5 değişik milliyetten insan vardı karşımda, en samimi arkadaşım bir Alman burada. Ama kankam müslüman ne olacak şimdi?

Anlattığın kadar anlaşılabilirsin...

mongus 02-12-2009 03:15

E bende senden batıdayım izmirli, istanbuldayım , bende almanlarla, ingilizlerle büyüdüm , çocukken arkadaşlarım vardı, şu anda yetişkinlerde var fakat bu insanlar bizleri tanıyıp bildikten sonra bizim gibi oluyo, içlerinde hala kendini beğenmişlerde çıkıyor, değişmeyenler, aile olanlar farklı kültürler olarak bakıyor.

Bir markkette poşet taşıyıcılığı yapıyordum, ingiliz bi aile vardı, anne olan çok acaipti,1 sene boyunca 1 -2 defa zor selam verdi bana, erkek çocuğu sigara isterdi benden, bazende ben isterdim, scooteri vardı alıp gezerdim.

kızkardeşi vardı bi içim su, jeepten inmezdiki görelim.

Sonra norveçli bi aile tanındım, çok neşeli iyilerdi, 2 erkek çocukları vardı, bi espri yaperdım yarım dakka gülerlerdi, anne ve çocuklar böyleydi, baba olan biraz daha sert ve kendini beğenmiş biriydi. sert tavırlar gösterirdi etrafına.

İskandinav insanları iyi insanlar , Danimarkadan alta doğru, estonya, litvanya ve letonta hariç iyidir. geri kalanlar yozlaşmış avrupa bence.

huzurcan 02-12-2009 12:51

Herkes hak ve hürriyetleri kendisi için istiyor. Acaba bu topraklarda kaç kilise cami yapıldı ? Hırıstiyan misyonerleri dövmek için kaç müslüman hazır bekliyor? Aleviler Cemevi istediğinde mecliste bir müslüman vekil ' O ZAMAN SATANİSTLER DE İSTER ' diye itiraz etmedi mi ? Ortodokların Haliçten haç çıkarma töreni kaç kişiyi rahatsız etmekte ve protestolara neden olmakta ...
Avrupalıların müslümanlara cami yaptırma izni vermesi bize nazaran ileri bir tutumdur. Biz acaba Türkiyede çalışmaya gelenlere kilise yaptırır mıyız ?
Mesela Türkiye'de çalışmaya gelen 20.000 Ermeni olduğu söyleniyor. Bir gün deseler ki biz falanca arsada yeni bir kilise yapmak istiyoruz , ne olurdu ?
Birgün Yeşilköy sahilinde yürüyüş yaparken büyük kiliseden çan sesi geldi. Arkamdan gelen ve Almanya'da ikamet ettiği anlaşılan bir grup rahatsızoldu ve ' Bizim Almanya'da ezan okutturmuyorlar.. ama onlar burada çan çalıyor ..' diye rahatsızlıklarını belirttiler.
Yani önce çuvaldızı kendimize batıralım, derim ben.

Titan 02-12-2009 13:33

Bu referandumun amacı sadece minare değil diye düşünüyorum, asıl nedeni için ise minare yasağına evet diyenlerin ne düşündüklerini öğrenmek. Huzurcan'ın tespitleriyle minare yasağını isteyen İsviçrelilerin talepleri aynı olabilir mi acaba?

güneşinzaptıyakın 02-12-2009 13:45

Dinler nedendir sorun için, huzurcan'ın tespitleri sonuçlardan bazılarıdır yaşadığımız coğrafyayla ilgili gerçeklerdir. Gavur İzmir'de bile her sene bir kaç saldırı olur kiliselere, Malatya da yaşanan vahşet sanki bu nedenle kaçınılmaz gibi geliyor İnsana...

Unutmayalım minareyi yasaklayan kılıfını uydurur...
Minareler süngü olursa, kilise çanlarıda marş olur...

sargon 02-12-2009 14:14

Alıntı:

mitch´isimli üyeden Alıntı
Acaba hiç gördünüz mü şimdiye kadar hangi camii Kiliseye çevrilmiş? Ve bu nerede olmuş.
Sadece bir tane de olsa bilmek heyecan verici olmaz mı?

Kiliseye cevrilen camiler dogal olarak daha önce müslümanlarin elinde olmus olan topraklarda bulunuyor. Balkanlari ve Makedonya'yi bilemiyorum, oralarda kiliseye cevrilmis cami var mi. Malum o bölge daha önce Osmanli egemenligindeydi. Ancak Ispanya'da durum cok acik. Endülüs Emevilerinden kalan cok sayida cami kiliseye cevrilmis durumda.

Almanya'yi bilmiyorum, ama Isvicre'deki camiler öyle cami olarak insa edilmis yerler degil. Ornegin eskiden fabrika yada depo olarak kullanilan bir yer bos duruyor ve kiraya veriliyor. Burayi müslümanlar kiraliyorlar, icini mescit seklinde dösüyorlar, odalari kitaplik ve kuran kursu verilecek sinif haline getiriyorlar, giris kismina da bir cayocagi benzeri yer yapiyorlar, oluyor bir cami. Hatta bazi camilerin yani, üstü falan kahve haline getiriliyor. Buralar da kagit, okey ve sans oyunlari oynanan, bolca sigara icilen, birlikte tv'de mac seyredip, rahatca küfür edilen erkek mekanlari oluveriyor. Cami ve kahvesi birlikte bulusma mekani olmus oluyor yani. Bu yerlerin kiliseye dönüsmesinin bir anlami yok zaten. Burayi kiralamaktan vazgecildiginde bosaltilip baskasina kiraya veriliyor.

güneşinzaptıyakın 02-12-2009 14:23

Sargon'un bahsettiği tarzda İsviçre'de 400 civarında mescit olduğu söyleniyor...

huzurcan 02-12-2009 14:34

peki ya Ateist,dindışı grupların durumuna ne demeli.
Onların varlığı bile kabul görmüryor hele örgütlenme haklarının olduğu bile düşünülmüyor.
Bence İslamiyetin Mekke'de açıktan yayılması aşamasına geçilmesi gibi Artık ateistler de bir dernek vs. birşey kursa ,diyorum.

mongus 02-12-2009 15:45

Haklısın huzurcan tanrı yoktur dernekleri ve ibadethaneleri kurulmalı:bounce:

huzurcan 02-12-2009 17:04

Evet Mongus neden olmasın..Belki böylece toplumumuzun ne kadar demokrat ve hoşgörülü olduğunu görmemiz için bi fırsat doğar..
Belki bizim de inancı uğruna mücadele eden Allahsızlarımız falan olur.

vartor 02-12-2009 18:19

Kanada,da ne yeni kiliselere can kulesi, ne de camilere minare kurulmuyor. Bu her iki kulenin amaci milleti ayine cagirmak; kanunlarla gurultu yasagina aykiri oldugundan hic birine izin verilmez.
Avrupa'yi muslumanlastiracagiz diye yirtinan fanatik guruplara bir tepki gostermesi bence kacinilmazdir, Simarikligin, arsizligin doruguna erismis bu cihad pankartlarini gorup de kim reaksiyon vermez ki? Milletin isi gucu olsa kimse umursamaz dini kitabi, kahvehaneye donen ibadet yerlerinde, devletten gecinenlerin bir de seriat isteriz naralarini gorup de tepki gostermemek benim bile zor yutabilecegim bir lokma. Humanist olalim derken, Iran'dakilerin durumuna da dusmek istemem dogrusu...

sinner 02-12-2009 19:08

Hiçbir medeni ülke 5 vakit hoparlörlerden bangır bangır din propagandasını hoşgörmez. İsviçre halkı kanaatimce modern bir tepki vermiştir. Bunun insan haklarını ihlal ile ilgisini göremiyorum. (O zaman gürültüden rahatsız olan yüzlerce insanın hakkı ne olacak ?)

Diyarbakırda kimi islami derneklerce yapılan protestoda şu pankart açıldı ki kendi içinde çok ironikti :)

http://img697.imageshack.us/img697/4...28mf301219.jpg

dogruluk 02-12-2009 19:14

isviçre bana göre de yerinde bir karar almış.bizim kiler aldımı eline sopayı bir daha vermezler.

mongus 02-12-2009 21:10

Alıntı:

sinner´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 265772)
Hiçbir medeni ülke 5 vakit hoparlörlerden bangır bangır din propagandasını hoşgörmez. İsviçre halkı kanaatimce modern bir tepki vermiştir. Bunun insan haklarını ihlal ile ilgisini göremiyorum. (O zaman gürültüden rahatsız olan yüzlerce insanın hakkı ne olacak ?)

Diyarbakırda kimi islami derneklerce yapılan protestoda şu pankart açıldı ki kendi içinde çok ironikti :)

http://img697.imageshack.us/img697/4...28mf301219.jpg

Dünyada o kadar çok gürültülü şey varki, klaksonlar, tren sesleri, uçak sesleri, müzik sesleri, bunlar hikayedir Sinner bu kadar ses varken ezan sesinden rahatsız olmak çok garip.

Diyarbakırdaki görüntülerde haklı tepkilerdir muhakkak, ben bir çarşaflıyı kınamıyorsam hakkım yoksa, kimsede kınayamaz, laf atamaz, kimsenin kılık kıyafetine karışılma hakkı yoktur. Ha aama çok soyunanlar ayıplanır , bencede soyunmak iyi değil.

Kadının sevgilisi var , kocası var mini etek giyiyor , ne gerek var miniye yada bikiniye durum böyleyse.

spdymsc35 02-12-2009 21:16

Minareler süngü olursa, kilise çanlarıda marş olur...

süngü bizim kaç yıllık masalımız doğru ama. marş nerden çıktı bence adamlar çan kulesine füze rampası kurmuşlardır.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:41 .