Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   ALLAH (cc) vardır!!! (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=1556)

ebu-bekir 24-01-2006 16:54

ALLAH (cc) vardır!!!

konu başlıgındanda anlaşıldıgı gibi ALLAH(cc) vardır tabi yoktur diyeniniz mutlaka olacaktır bu tezini bana tevrattaki, kurandaki veya incildeki ayetler ve örneklerle vermesin ayrıca laf kalabalıgı yapıp konuyu kısır döngü içine sokacak biçimde acıklama yapacak arkadaşlar lütfen yazmasın, verdiginiz her cevaba bir cevap yazılacaktır.

pante 24-01-2006 17:03

Ebubekir kardeş;
Haklısın da sen (c.c.) kullanarak zaten o tarafa çekiyorsun tartışmayı yani din tarafına..
Sadece Allah demekle,ya da Yaradan,Ya da Rab,Ya da Tanrı merak etme Allah'a saygısızlık yapmış olmazsın...

sodomo 24-01-2006 17:59

Vallahi buraya Hayyam iyi gider ;

Sen bu dünyanın sırlarına eremezsin;
Erenlerin dilini de söktüremezsin;
İyisi mi iç şarabı, cennet et bu dünyayı:
Öbür cennete ya girer, ya giremezsin.

Mutezile 24-01-2006 18:26

Demek Allah'ın yanına (C.C= Celle Cellali Hü) yazmayınca tartışmayı ''Din tarafına çekiyor olmuyoruz''..

Bu cümleyi anlayanlar, anlatmayı denerse; benim gibi anlamayanların da muhakkak anlaması mümkün olacaktır..

Ebubekir; hazır anlama çabasına girmişken s e n d e n d e bir şeyler öğreneyim:

''Esma'ül-Hüsna'da'' geçen sıfatlarla ilgili kafamı karıştıran noktalar var. Şöyle ki:

Ayet malum: "De ki: "İster Allah deyip dua edin, ister Rahman deyip dua edin; hangisi ile dua ederseniz edin, onun güzel isimleri vardır '' (el-İsrâ, 1 7/110)

Bu ''G ü z e l İ s i m l e r''den aklıma takılanlar bir iki tanesini zikredeyim:

* el-KAHHÂR: Allah'ın ziyadesi ile kahredici, yok edici yüce bir varlık olduğu manasına gelir. Sonsuz kudretinin karşısında hiçbir kimsenin gücü ve kudreti olamaz. Ama serbest iradeleriyle O'nun karşısına çıkma cüretini gösterenlere de lâyık oldukları cezaları tam olarak verecektir. Allah'ın kayıtsız üstünlüğüne sınır koyacak hiçbir varlık yoktur.

* el-HÂFID: Allah'ın, emirlerini dinlemeyen, başkalarını beğenmeyen, büyüklenip hak ve hukuk tanımaz zorbaları rezil, perişan eden anlamına gelen bir ismidir.

* el-MÜZİLL: Yüce Allah'ın, lâyık olanları zillete düşüren, zelil kılan, onları hor ve hakir eden anlamına gelen bir sıfat isimdir.

* el-MÜNTEKİM: İntikam alan, günahkârları, adaletiyle yargılayarak lâyık oldukları cezaya çarptıran demektir.

* er-RAÛF: Çok merhamet eden, insanları yükümlü tutmada pek müsâmahalı ve yumuşak davranandır. ( Hem Rauf, hem Zü'ntikam nasıl olunur? Vardır bir hikmeti...MuTeZiLe--)

* ed-DAR: Elem ve zarar verici şeyleri hikmetinin gereği olarak yaratandır. Yüce Allah, zarar veren şeyleri yaratmıştır. Fakat onlardan zarar görmemizi değil, akine maddi-manevi bütün zararlardan sakınarak korunmamızı emretmiştir.( Kötülüğün, Mekruhun kaynağı, hikmeti anlaşıldı mı? H i k me t i n i n gereği imiş... MuteZiLe--)

Bu güzel isimlerin bazıları korkutucu, ürkütücü değil mi? Güzellik bunun neresinde?

24-01-2006 18:29

Ebubekir öncelikle sitemize hoş geldin,

Mantık kurgusu içinde önermeni inceleyelim:

Önerme: "Allah vardır"

Bir önermeyi ortaya atanın onu doğrulaması gerekir mantıken. Yani "Allah vardır" şeklinde bir önerme, bir iddia ortaya atıyorsan bunun doğru olduğunu da ortaya koymalısın. "Allah yoktur" diyenin bunu göstermesi değil "Allah vardır" diyenin iddiasını doğrulaması gerekir. Mantık yürütmenin yanlış olduğunu şöylşe bir örnekle anlatmaya çalışayım:

farzedelim ki ben şöyle bir iddia ortaya atıyorum. Diyorum ki benim bir su perim var, evimin az ötesindeki nehirde yaşıyor ve o olmasa nehirler akmaz, yağmur yağmaz, dünya susuz kalır vs... Hadi olmadığını ispatlayın diyorum size. Diyelim ki nehiri iyice incelediniz ve yok dediniz ben ise size diyeceğim ki o sadece bana görünür. Ya da diyeceksiniz ki hadi gökten yağmur yağdırsın. Ben de sana diyebilirim ki "o benim isteklerime göre değil kendi isteklerine göre davranır". Yani demek istediğim şu ki onun olmadığına dair her türlü iddianıza bir yolla yanıt verebilirim. Demek ki bir şeyin varlığını inkar edenin değil olduğunu iddia edenin doğrulamak ihtiyacı vardır. Zaten modern hukuk da bu yöntemden faydalanır. Öncelikle bir zanlının suçu işlemediğini değil, o zanlının suçu işlediğinin ispatı gerekir. Oysa ortaçağda engizisyon mahkemelerinde tam tersi yöntem söz konusu idi. Şöyle ki bir insan cadılıkla veya içine şeytan girmekle suçlandığında, zanlının bunun aksini ispatlaması gerekiyordu. İddiayı, suçlamayı yapanın sağlam delilere ihtiyacı yoktu. zavallı zanlılar bu nedenle hemen her zaman mahkum oluyor, işkencelere uğruyorlardı.

Gene özetleyelim konuyu: "Allah vardır" diyor isen bu iddianı doğrulamak, kanıtlamak zorundasın. Sen bunu yapamadığın sürece "Allah vardır" iddiası boşlukta kalacaktır.

Ayrıca Allah, tanrının müslümanlarda ve daha da önce müşriklerdeki adıdır. İslam öncesi arap paganı (müşrik) inanışında da allah vardı. Erkek idi ve ay tanrısı idi. Müşrikler de Allaha inanıyordu ve onun dışında başka tanrılara da inanıyorlardı. Yani senin "Allah vardır" söylemini bir arap müşrik duysa idi "Evet arkadaşım Allah vardır ve o ay tanrısıdır. Kızları ise Lat, Uzzat ve Menattır" diyecekti. Yani senin görüşünü paylaşacaktı "allah vardır".

pante 24-01-2006 19:33

Mutezile ;
Ebubekir arkadaş , tartışmanın şartını koymuş..
Demiş ki konuyu Kur'an'a,Tevrat'a ,ayetlere çekerek tartışmayalım..
Bunun karşısında ben de onun (c.c.) koyarak safını belli ettiğini,dolayısıyla üzerine buradan gelinebileceğini söylememe rağmen;
Sen hem benim bu açıklamamı eleştirdin..
Hem de arkadaşın istemediği yönde tartışma açtın..
Siz dinleri eleştirmeden tanrı konusunu tartışamaz mısınız ?
Ki bunca dini kabul etmeyip tanrı inancı taşıyan varken..

Arkadaşın da açıkça söyleyemediği şu..
Ben dinsiz değilim ama benim dinsiz biri olduğumu farzederek , tanrının olmadığını ispatlıyabilir misiniz?
Cem'in yazısı bu çizgide mesela..
Sen Esmaülhüsna'dan girdin ki bunu Kur'an'cılar dahi kabul etmiyor..

Mutezile 24-01-2006 19:44

Kurancı diye bir tarik bilmiyorum; benim bildiğim müslümanların içinden Esma'ül-Hüsna'yı bilmeyen, onaylamayan yok.

Ebubekr'in nickinden yola çıkarak onun Ehl-i Sünnnet'den olduğunu düşünüyorum.. Esma-ül Hüsna ile senin yaşadığın problemi yaşamadığını sanıyorum..

Şu ayet Kuranda var mı yok mu?

"De ki: "İster Allah deyip dua edin, ister Rahman deyip dua edin; hangisi ile dua ederseniz edin, onun güzel isimleri vardır '' (el-İsrâ, 1 7/110) ''

Bu ayeti Elmalılı şöyle tefsir etmiyor mu:''De ki: İster "Allah" diye dua edin, ister "Rahmân" diye dua edin Hangi isimle çağırırsanız, güzeldir. Çünkü en güzel isimler hep O'nundur, O eşsiz zatındır. Resulullah (s.a.v) bir gün Mekke'de "Ey Allah, ey Rahman " diye dua ederken müşrikler işitmişler. Ve "Muhammed bir ilâha davet ediyordu, halbuki kendisi iki ilâha dua ediyor" demişler. Onlara cevap olarak Allah'ın bu emri inmiştir. Yani yüce Allah'ın bir çok isimleri vardır ki onlar, en güzel isimlerdir. En yüksek güzellik, ululuk ve saygı ifade eden en güzel isimler hep O'nundur. Bunların herhangisiyle olursa olsun dua caizdir. Çünkü ismin bir kaç tane olmasından, isim sahibinin birkaç tane olması gerekmez. Bütün esma-i hüsna (en güzel isimler) ile dua, ortağı olmayan o bir zata (Allah'a) duadır.

Hem namazda sesini fazla yükseltme. Namazda okurken veya dua ederken bağırma, gösteriş ve saygısızlık lekesi olmasın. Büsbütün gizli de okuma. Yani kendin işitmeyecek kadarda gizli okuma, Allah'tan başkasından korkuyormuş gibi olmasın. Bunun arasında bir yol tut. ''
--İsra Suresi 110 Elmalılı Hamdi Y Tefsiri--

Bu ayeti ve tefsirini ''Kurancılar'' yok sayıyor herhalde..Artık kimse bu Kurancılar..

Panteidar Yazdı:''Sen Esmaülhüsna'dan girdin ki bunu Kur'an'cılar dahi kabul etmiyor''

Bu Kurancılar, Kuran okur değil mi?

pante 24-01-2006 19:59

Mutezile ;
Kur'an'cılar Kur'an okur tabii..
Ama en güzel isimleri kabul eder , sayılan 99 ismi reddeder..
Abdesti kabul eder , ağız-burun yıkamayı ve sırasını etmez..
Namazı kabul eder , sadece farzları , sünnetleri kılmaz..
Kurbanı kabul etmez..
Sünnet olmayı etmez..
Bayramları kabul etmez..
Haccın tek tarihini kabul etmez..
Daha bir yığın Kur'an'da açıklanmayanı kabul etmez..
Tüm hadisçilere,sünnetçilere,mezheplere karşıdır..
Kur'an'cılardan bildiğim bir örnek;
Forumumuzda yazmış olan "Kuranehli" dir.
Bu arkadaşla hadisten örnek getirerek Allah'ı tartışamazsınız..
Aşağıdaki linkten daha iyi bilgi edinebilirsiniz :

http://www.kurandakidin.net/

ahmetontas 24-01-2006 21:46

allah vardır

benim dusuncem var olmak gördüğünüz hersey icin gecerlidir yani insanlar ve bu dünya galaksi el hasıl evren vardır. biraz daha dikkatle incelerseniz bu dünyada bir düzende vardır enerrjisi günesten gelen bir sistem vardır dünyadaki bu sistem her alana yayılmıstır insanı ele alalım örnegin gözümüz onun sayesinde görürüz bu görmek fiilinin olusmasını moleküler boyutta incelersek işin dahada ince sistemlerden olustugunu anlarız görüntüden yansıyan ısık gözdeki sinirlerle beyinine gönderilir orada düzenlenir vede onu algılarız ve bu cok öenemli duyu organımız kirpklerle ve kasla korunur. bu milyarlarca sistemden daha ancak bir tanesi . simdi bu sisitemler ve canlı organızmalar varlar peki nasıl var oldular? organızmaları meydana getiren sistemler nasıl olustu . bunlar nasıl bir araya geldi. bunların bir araya gelmesi icicn bunlardan daha gelismis bir varlıga ihtiyac var buna ister allah ister tanrı ister varlık bir sey olmalı ve bu varlık bizim anlayamayacagımız kadar karmasık olmalı daha dogrusu onu anlayamayız cünkü bizim beynimiz sınırlı kapasiteye sahip omu göremeyizde cünkü gözümüzde sınırlı. bu konuda cevabınızı bekliyorum

Mutezile 24-01-2006 22:19

Allahın isim güzelliklerine işaret eden ayeti yazdık. Sen Kurancıların bunu inkar ettiğini söylememiş miydin?

Kurancılar diye nitelediğin insanları biliyorum. İnternette 'Hanifler' diye web sayfaları var. Ama onlar kendilerine ''Kurancı'' demiyor.

Kafi miktarda mezheb olduğundan olsa gerek 'Hanifler' diyorlar.

pante 24-01-2006 22:29

Mutezile;
Kur'an'da "en güzel isimler Allah'ındır" yazar..
Ama bir isim bildirmez..
Bu mecazi bir anlam ifadesidir..Herşeyin en mükemmeline sahip olduğunu belirtmek üzere yazılmıştır..
örneğin ;
Kur'an peygamberlerden bahseder ama sayı vermez..
Bir 124.000 peygamber inanışı sürüp gider..
Kur'an cennette hurilerden bahseder ama sayı vermez..
70 ya da 72 huri inanışı sürüp gider..
Dolayısıyla hadisi bilgidir..Doğruluğu şüphelidir..

Mutezile 24-01-2006 23:07

Alıntı:

''Kur'an'da "en güzel isimler Allah'ındır" yazar..
Ama bir isim bildirmez..
Bu mecazi bir anlam ifadesidir..Herşeyin en mükemmeline sahip olduğunu belirtmek üzere yazılmıştır.. ''
Bu ayet tefsiri oldu değil mi.. Hatta Esbab-ı Nüzul de verdin. Bu lafzları ciddiye alacak Müselmanların olmasını senin adına niyaz ederim. Ben izninle bu ayet ile ilgili Elmalılı ve diğer tefsirlere itibar edeceğim.

İsra Suresi 110. ayet: TABERİ tefsiri:

''110- Sen o müşriklere şöyle de; "İster 'Allah' deyin ister 'Rahman' deyin. Nasıl çağırırsanız çağırın» isimlerin en güzeli onundur. Namazda sesini fazla yükseltme. Çok da gizli okuma. Orta yolu seç.

Âyet-i Kerimenin birinci bölümünde: "Sen o müşriklere şöyle de: "İster Allah deyin ister rahman deyin" buyuruluyor: "Abdullah b. Abbas bu kısmı izah ederken diyor ki: "Resulullah (s.a.v.) Mekke'de iken secdeye kapanır ve Allah'a yalvararak: "Ya Allah, ya rahman" derdi. Bunu gören müşrikler, "Bu adam tek bir ilaha ibadet ettiğini iddia ediyor halbuki iki ilaha dua ediyor" dediler. Bunun üzerine bu âyet-i Kerime nazil oldu ve Allah ve Rahmanın aynı olduğunu beyan etti".

Ayet-i Kerimenin ikinci bölümünde: "Nasıl çağırırsanız çağırın, isimlerin en güzeli onundur" buyuruluyor. Bu isimler hakkında Peygamber efendimizden şu Hadis-i Şerif rivayet ediliyor:

"Şüphesiz ki Allah'ın doksandokuz ismi vardır, yüz'den bir eksiktir. Kim onlan sayarsa (Zikrederse) cennete girer. [130]

Allah tealanın doksan dokuz Esma-i Hüsnâsı, A'raf sûresinin yüz sekseninci âyetinin izahında zikredilmiştir. Oraya bakılabilir.

Dipnot:
[130] Buharı, K. eş-Şurût, bab: 18, K, et-Tevhid, bab: 12 /Tirmizî K. ed-Da'vât bab: 83, Hadis No: 3506

Taberi ve Elamlılı Hamdi Tefsiri seni doğrulamıyor. Son olarak ''Besair-ül Kuran'' Tefisirne bakalım:

''10. “De ki: “Gerek Allah deyin, gerek Rahmân deyin, hangisini derseniz deyin, en güzel isimler O'nundur. “Ey Muhammed! Namaz kılarken sesini yükseltme, gizli de okuma, ikisi ortasında bir yol tut.”

Tefsir: De ki ister Allah diye dua edin, isterse Rahmân diye dua edin. Hangisiyle çağırıp dua ederseniz edin, bütün güzel isimler Onundur. Bütün güzel isimler Ona aittir. Allah, Rahmân, Rahim, Ğaffâr, Settâr Rabbimizin isimleridir. Ama Rabbimizin Allah ve Rahmân isimlerinin Onun iki özel ismi olduğunu biliyoruz. Allah isminin çoğulu olmadığı gibi bir başka dilde de karşılığı yoktur. Sadece Rabbimize mahsus bir isimdir. Ve bu ismin Rabbimizden başka birisine verilmesi de caiz değildir. Rahmân ismi de öyledir. Abdurrahman konabilir, ama Rahmân konursa o şeytandandır buyurur Allah’ın Resûlü bir hadislerinde. Rahmândır Allah. Öyle Rahmândır ki Rabbimiz kendisine kafa tutan, kendisine isyan içinde bir hayat yaşayanlara bile bol bol rızık verendir. Kendisini inkâr edenlere bile özgürlük verendir. Rahmetinin sınırı olmayandır.

İster Allah diye dua edin, ister Rahmân diye çağırın bilesiniz ki zaten en güzel isimler Allah’a aittir. En güzel isimler, Esmâ-i Hüsnâ Allah’ındır. Rabbinize bu güzel isimleriyle kulluk edin, ibadet edin, dua edin. Rabbinizin en güzel isimleriyle ilgi ve iletişim kurun. Rabbinizi o en güzel isimleriyle hafızanızda canlı tutun. O isimlerin muhtevalarını kafanızda canlandırın. Rabbinizi o en güzel isimleriyle başkalarından ayırın. Onu başkalarıyla karıştırmayın. Onun o en güzel isimlerini, sıfatlarını başkalarına vermeyin.

Rabbimizin bu en güzel isimlerini Rabbimizin kitabından ve elçisinin sünnetinden öğreneceğiz. Rabbimiz kendisini bize nasıl tanıtmışsa, hangi isimleriyle tanıtmışsa öylece iman edecek, Onu öylece tanıyacak ve bu isimlerin çağrıştırdığı şekilde kendisine karşı tavır takınacağız. Hangi kulluk ortamındaysak, hangi problemle karşı karşıya isek Rabbimizin o ismini çağrıştırarak O’na dua edeceğiz.''

Besair-ül Kuran'dan..

Evet; Burda da senin söylediklerin söylenmiyor.. Müslümanlar için ilk başvuru kaynakları önemli Müffessirlerdir. Sende ayeti kendi aklına, bilgine göre açıklamışsın. 'Ulema' ile koşut değil; zaten olması da gerekmiyor. Sen kendi fikrini yazmışsın.

pante 24-01-2006 23:45

Evet beni kimin ne yazdığı ilgilendirmiyor..
Hadislere inanan ve bana hadisle gelene onun inandığıyla giderim..
Yani madem ki hadis örneği veriyorsun , al sana işine gelmeyecek hadis..

Ama Hadislere inanmayan insana ;
"Kardeşim islam bu" diye diretemezsin..
Yani herhangi bir mezhebi dayatamazsın..

Arkadaş ,herhangi bir dinden,kur'an'dan,Tevrat'tan örnek kabul etmez iken ;
Hadisten örnek vererek çürütmeye çalışmak doğru mu sence?
Belki bu arkadaş Musevi?
Nereden eminsin de Hadisten çürütmeye çalışıyorsun..
"Musevi olamaz çünkü Allah (c.c.) diyor."
E , ben de iş buraya geleceği için arkadaşı yazısının akabinde uyarmaya çalıştım zaten.. Ona dahi karşı çıktın..

Doğrusu , yine belirtiyorum Cem'in çizgisidir..
Ya da Kürşatotcu türü konulardan yaklaşmaktır..
Onların tarzı yaklaşımda arkadaşın yanındayım..
Senin tarzına arkadaş girerse senin yanındayım. :)

Mutezile 25-01-2006 00:12

Ebubekir nickli arkadaşın Sünni Msülüman olduğunu düşünmek akla yatkın geliyor.

Senin şu cümleni anlamada zorlandığımı söylemiştim:

Alıntı:

''Haklısın da sen (c.c.) kullanarak zaten o tarafa çekiyorsun tartışmayı yani din tarafına.. ''
Yanına CC yazılmayınca Allah kavramı ''Din Dışında'' nasıl tartışılr? Bunu hala anlayabilmiş değilim..

Esma-ül Hüsna Kuranda yok dedin. Kurancılar bunu yadsır dedin. Önemli müfessirlere baktım seninle koşut düşünen yok. Ya da var; ama bendeki tesirlerin dışında bir yerlerde..

İsra Suresinin tefsirini de yaptın- kendine göre.

Ebubekire gelince:
Alıntı:

konu başlıgındanda anlaşıldıgı gibi ALLAH(cc) vardır tabi yoktur diyeniniz mutlaka olacaktır bu tezini bana tevrattaki, kurandaki veya incildeki ayetler ve örneklerle vermesin ayrıca laf kalabalıgı yapıp konuyu kısır döngü içine sokacak biçimde acıklama yapacak arkadaşlar lütfen yazmasın, verdiginiz her cevaba bir cevap yazılacaktır.

Kendince bir axiom ortaya atıyor; atabilir. Tartışmanın sınırlarını çiziyor; çizebilir. Aba altından sopa da gösteriyor, gösterebilir.

Ben Allahın olduğunu biliyorum, hadi siz olmadığını ispatlayın diyor; diyebilir yani ne yapalım.

pante 25-01-2006 00:50

Ebubekir kardeşim;
"Allah vardır" konusu bir inanç meselesidir..
Sen inanırsın , bir başkası inanmayabilir..
Herkesin 1400 -2000 sene öncesi yaşanmış olaylara ve Allah'tan indiği söylenen kitaplara inanması beklenemez..
Belki de dünyanın en çok ele alınan,tartışılan konusudur..Var mı? Yok mu?

Issız bir adada kimsesiz olarak büyüyen ve dış dünya ile bağlantısı olmayan iki insanın da bir müddet sonra aralarında ayı,güneşi,yıldızları,yağmuru,fırtınayı,şimşeği,yı ldırımı,güneş tutulmasını konuşa konuşa , tartışa tartışa netice olarak Tanrının varolup olmadığı konusuna geldiklerini düşünelim..

İkisi farklı görüşte olsun?
"Bu alemi yaratan bir güç olmalı" diyene , diğeri;
"Hayır,bence yoktur" dediğinde ;
Diğeri Evrenin mükemmel oluşundan , güneş sisteminden,insan organlarının mükemmelliğinden,bütün bunların bir yaratıcısı olması gerektiğinden bahseder.. Diğeri ise;
Sonsuz zaman içinde büyük gelişim ve değişimlerin kendiliğinden ve trilyonlarca olasılıklar içinde tesadüflerin,rastlantıların olabileceğini söyler..
Konu döner dolaşır,
"Başlangıçta ne vardı" "Tanrı kendiliğinden nasıl olur,onu kim yarattı" çıkmazında tıkanır..
Bu sınırlı aklımızla ve bilimin gelebildiği bu aşamada;
Ne varlığı tam olarak ispatlanabilir ne yokluğu..
Bu noktada olay tamamen duygularına kalmıştır insanın..
Yapısı çok realist-maddeci olan yokluğuna
Duyguları,maneviyatı ağır basan da varlığına inanır..
Ben inanırım..Mutezile İnanmaz..Cem Bilinemez der..
Olay budur..
Daha önce de bu forumda çok tartışılmıştır..
Senin başka bir açıdan ispatlama imkanın-fikrin varsa duymak isteriz..
Tabi çok duyduğumuz,alışageldiğimiz ispat iddialarından farklıysa..

ebu-bekir 25-01-2006 15:26

konu başalıgında kullandıgım (cc) sadece sitede inanan arkadaşlarında inancına saygı göstergesi olarak yazdıgımı farzedelim ve konuyu veya tartışmayı bu yönde yapmaylım sadece ben kendi tezimi sizlerle paylaşmak istedim ki sizlerinde düşüncelerinizi alabileyim evet ALLAH vardır cem arkadaşım bana paradosk yani kısır döngü yaratacak bir şekilde cevap vermiş bunu anlamamak zor olmasa gerek benim sordugum ve cevaplanamasını istedigim soru tevrat kuran veya incilde zaten cok farklı anlatılmıyormu tevrata inananlar incilinde kuranında onun birer kopyası oldugunu iddaa ederler ve birbirlerine sürekli ayetlerle veya carpık konularla örnekler vererek hangisinin daha iyi bir din oldugunu ve kendi peygamberlerinin gercek yani yalancı olmadıgını söyler dururlar burda asıl soru şöyle olmalıydı o zaman size göre benim sormam gereken evet arkadaşlar ben hiç bir dine veya kitaba veya peygambere inanmıyorum fakat allahın var oldugunu ve bu yeryüzü dahil tüm alemin bir yaratıcısı oldugunu söylüyorum tabi bu benim tezimdir ve bana verilen cevaplara göre bende bunu kendimce cevaplamaya çalışacagım mesela panteizm sitedede anladıgım kadarıyla böyle birileride var ve gercekten yazılmış olan hayyam örnegi olsun veya mutezilenin vermiş oldugu örnekler olsun bunların hepsini bir anda tartışmanın içine aldıgımız takdirde zaten konunun tamamıyle dagılmasına sebep oluruz tabi bu konu böyle olunca tevrat kuran veya incil dahilinde tartışamayız diyende olacaktır ben sürekli sadece bu dinlerden örnek veriyorum daha yeryüzünde şeytana güneşe aya dogaya hatta hayvanlara inanan var olanları bile konuya dahil etmeden soruyorum sizce allah yok ise sadece dünya ve bütün bildigimiz alem bing bang gibi büyük bir saçmalıkla acıklanabilirmi hayır acıklanamaz o halde daha önce hayattaki duruşumuza bir bakalım yani biz şu an bildiklerimizi bundan 10 yıl önce bilmiyorduk o zamanki duruşumuzla şu anki duruşumuz tabiki cok hatta cok farklıdır belkide içimizden ya ne kadar aptalmışız diyoruz fakat sonuç her zaman bir olay için gereksinimdir sonuç yoksa zaten tartıştıgımız veya ögrendigimiz ne olursa olsun demekki yarın ögreneceklerimiz!
dogru olanlardır bugünküler degil.....
ve bunlarıda ayıralım bir tarafa daha düzenli yazamıyorum kusura bakmayın ilerleyen zamanlarda bunuda yapmaya çalışırım...

ve turan dursun kendi egitimini tamamladıgı sırada yani hiçazet alacagı gün kendisini molla ilan edecek olan şeyhine şu soruyu sormuştur inandıgım ögrendim her şey bunca yılıma mal olan tüm derslerim bana gercekten dogru gelmiyor!
aldıgı cevaba bakalım...
peki bunları ögrenmemiş olsaydın dogrudur dedigine sence ne zaman ulaşırdın....

Tuhaf 25-01-2006 15:43

Eğer sen var isen, tanrının varlığını inkar edemezsin, kendini inkar etmiş olursun.
Eğer yok isen, bir sorun da yoktur. Ama yok diye birşey de yoktur.
O zaman tanrı vardır.

pante 25-01-2006 16:20

Ebubekir arkadaşımızın bu açıklamasından sonra , Mutezile arkadaşımız bir hayal kırıklığı içine girdiyse de hiç önemli değil.Hepimiz yanılabiliriz..
Doğrusu görüntüye veya hissimize kapılarak , ön yargıyla ani kararlar vermemektir..
Arkadaşımız beni Allah(cc) konusundan dolayı eleştirmişti ama , demek ki "birilerinin bu işaretten yanılacağını ve konuyu islam dinine çekeceği " uyarısında bulunmakta yanılmamışım..
Dolayısıyla Allah'ın isimleriyle yapılacak bir tartışma , bu başlık içinde uygun değilmiş!!

Şimdi bir ön yargıda ben yapıp yanılmak istiyorum..

Bu konunun Ebubekir arkadaşımızın arzu ettiği yönde tartışılacağını pek sanmıyorum.Eminim ki 2-3 yazı ile geçiştirilecek ve önemsenmiyecektir..

Sebebine gelince ;
Sitedeki ateist arkadaşlarımız , Tanrıya kesinlikle inanmıyanlar,
sadece İslamı ve Kur'an'ı çürütmeyle - Tanrı'nın olmadığı sonucuna varmış bir özellik arz ediyorlar..Yani tipik bir Turan Dursun ateistliği..

Konu islam ya da dinler dışı olunca tutuluyorlar sanki..

John Locke'nin Tanrı'yı ispat tezlerinden kozmolojik olanını sunmak istiyorum burada..

"Birtakım reel varlıkların var olduğunu ve yokluğun herhangi bir reel varlığı var kılamıyacağını bildiğimize göre , ezeli bir varlığın var olduğu açık bir gerçektir.Çünkü ezeli olmayan her şeyin bir başlangıcı vardır ,
başlangıcı olan her şey de başka bir varlık tarafından ortaya konmuş olmalıdır."

ebu-bekir 27-01-2006 17:56

sanırım konu sarmadı neyse önemli degil cevap yazılsada olur yazılmasada....

uzun yaşamanın bedeli sevdiklerinin ölümünü seyretmektir!!

pante 27-01-2006 18:06

Alıntı:

Ebubekir´isimli üyeden Alıntı
"sanırım konu sarmadı neyse önemli degil cevap yazılsada olur yazılmasada...."

Ebubekir kardeşim;
Konunun sarmamasından değil - daha önce yazmıştım;

Alıntı:

Panteidar´isimli üyeden Alıntı
"Bu konunun Ebubekir arkadaşımızın arzu ettiği yönde tartışılacağını pek sanmıyorum.Eminim ki 2-3 yazı ile geçiştirilecek ve önemsenmiyecektir"

Demek ki yanılmamışım!! :)

ebu-bekir 27-01-2006 18:12

bende senin bu iddanın dogru olgunu göstermek için yazdım!!

fakat ben bu konuyu burda tartışmaya geldim cok ciddiyim bu konuda ve turan dursun hakkında sadece tartışmaya geldim cünkü site turan dursun sitesi...

Mutezile 28-01-2006 21:13

Alıntı:

ve turan dursun kendi egitimini tamamladıgı sırada yani hiçazet alacagı gün kendisini molla ilan edecek olan şeyhine şu soruyu sormuştur inandıgım ögrendim her şey bunca yılıma mal olan tüm derslerim bana gercekten dogru gelmiyor!
aldıgı cevaba bakalım...
peki bunları ögrenmemiş olsaydın dogrudur dedigine sence ne zaman ulaşırdın....
Ebubekir; noktalama işaretlerini az kullandığın için cümleler anlam olarak bazen pek anlaşılır olmuyor.

Burada TD'nun icazet aldığı şeyh,
Şeyhe sorduğu soru,
Şeyhden aldığı bir cevaptan bahsediyorsun..

Turan Dursun'un hangi kitabını kaynak olarak kullanıyorsun? Altına eklemeyi unutmuşsun. Alıntı hangi kitabından?

Panteidar;

Alıntı:

Ebubekir arkadaşımızın bu açıklamasından sonra , Mutezile arkadaşımız bir hayal kırıklığı içine girdiyse de hiç önemli değil.Hepimiz yanılabiliriz.. Doğrusu görüntüye veya hissimize kapılarak , ön yargıyla ani kararlar vermemektir..
Nicki Ebubekir olan birini Sünni Müslüman olarak düşünmenin akla yakın olacağını söylemiştim. Kendi ifadesinden anlaşıldığı gibi Ebubekirin bir terminoloji ve samimiyet problemi var:

Alıntı:

konu başalıgında kullandıgım (cc) sadece sitede inanan arkadaşlarında inancına saygı göstergesi olarak yazdıgımı farzedelim
...farz edelim... yani var sayalım..

Bir de bunun hakikati var ki onu kendine saklıyor.

Biraz çocukça bir tutum gibi geldi bana..

Ebubekirin sünni müslüman olmaması bende hayalkırıklığı yaşatması için onun hangi tarikte olduğunu az çok umursamam gerekirdi..

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:18 .