Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Kur'an'da Namaz (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=16891)

ozgur_beyin 25-04-2008 16:12

Kur'an'da Namaz

Artık tenzih edin Allah'ı akşama girince ve sabaha erince.Ve onadır hamd göklerde ve yeryüzünde; ve tenzih edin onu gündüzün sonlarında ve öğle vaktinde. rum 17-18

Koruyun namazları, hele orta namazına çok dikkat edin ve Allah'a itaat ederek namaz kılın. * bakara 38

Ve gündüzün başlangıcıyla son kısmında ve gecenin ilk çağlarında namaz kıl; şüphe yok ki güzel işler, kötülükleri giderir. İşte bu, iyi düşünenlere bir öğüttür. * hüd114

Ve namaz kıl güneşin zeval vaktinde, geceleyin karanlık basınca ve fecir çağında; şüphe yok ki sabah namazı, meleklerin tanık olduğu bir namazdır *isra 78

işte kurandaki namazla ilgili hüküm ayetleri. bu ayetlerde toplam üç vakit zikrediliyor. şialarda bu ayetlere uygun olarak üç vakit kılınıyor.,

arkadaşlar esasında namaz güneş kültüne ait bir ritüeldir. islamiyetede bu kültten geçmedir.
bilirsiniz güneşin tekrar doğması için hintlilerde güneşi karşılama ritüeli vardır. burda amaç güneşi karşılamak ve tekrar doğması için yakarmaktır.
inkalarda güneşin tekrar doğmaması ihtimaline karşı *zigguratlarında binlerce insanı kurban ederlerdi.
ve kurbanlar ölmeden deneyimli rahipler kalplerini çıkarırlardı.

Nova 19-06-2010 01:38

Güncel....

Estiva 18-03-2011 10:22

Alıntı:

Nova´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 313372)
Güncel....

Hocam güncel de, diğer namaz başlıklarına da baktım, kimse bu konuya değinmek istemiyor. Bakın aradan tonla zaman geçmiş, tek cevap yok.

Bu foruma dönem dönem yeni dindar arkadaşlar katılıyor. Ben bu arkadaşların günde kaç vakit namaz kıldıklarını merak ediyorum ve neye dayanarak?

Hadis ve rivayetlere dayanarak diye cevap verenlere ben burada 15-20 tane hadis yazarım, bırakın dinden çıkmayı, dünyadan çıkarlar ve gidip tek başlarına ayda yaşamayı tercih ederler :)

cpa83 18-03-2011 10:33

Bu sitedeki arkadaşlar şunu idarek etmelidir ki;ALLAHIn emir ve yasakları Hz Muhammed ile gelmedi;Hz Muhammede tebliğ edilen bazı bilgiler diğer peygamberlere emredildi.Hz İsa ya namaz emredildi;hz Nuh ta ve diğerleride namaz kılardı ve cemaatlerine kıldırırdı.sizlerin rituel dediğiniz şeyler;aslında ALLAHIn emir ve buyruklarıydı...ama daha sonra değiştirildi,yozlaştırıldı..

Estiva 18-03-2011 10:51

Alıntı:

cpa83´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372877)
Bu sitedeki arkadaşlar şunu idarek etmelidir ki;ALLAHIn emir ve yasakları Hz Muhammed ile gelmedi;Hz Muhammede tebliğ edilen bazı bilgiler diğer peygamberlere emredildi.Hz İsa ya namaz emredildi;hz Nuh ta ve diğerleride namaz kılardı ve cemaatlerine kıldırırdı.sizlerin rituel dediğiniz şeyler;aslında ALLAHIn emir ve buyruklarıydı...ama daha sonra değiştirildi,yozlaştırıldı..

Güzel kardeşim sizi anlıyorum da benim derdim kaç vakit namaz kılınacağıyla ilgili. Elimizde Kur'an'dan başka birşey yok. Hadisler bile yalan dolanken, Hz. Nuh'u mu takip edelim? Zaten siz de dediniz, yozlaşmış, bozulmuş. Sorum basit ve şu sebepten soruyorum. 70'ine dayanmış babam var, hala 5 vakit namaz kılıyor. Ayakta zor duruyor ama 13 rekat kılıyor uyumadan hemen önce, diğer vakitleri de biliyorsunuz işte. Bu sitedeki dindar arkadaşlar kime, neye dayanarak, kaç vakit ve kaç rekat namaz kılıyorlar acaba?

cpa83 18-03-2011 10:59

rekatlar ve vakitler tam olarak Kuran-ı Kerimde Belirtilmemiş;Önemli olan Namazında bilincinde,sürekli ve hassasiyet göstererek kılmaktır.Kuran-Kerimde Vakitler belli;ama rekat konusunda doğru söylüyorsunuz?o zaman alimlerin bilgilerine ihtiyaç var...ama 5 vakit fazların kılıyorum;sünnet kılmıyorum...

Estiva 18-03-2011 11:05

Alıntı:

cpa83´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372884)
rekatlar ve vakitler tam olarak Kuran-ı Kerimde Belirtilmemiş;Önemli olan Namazında bilincinde,sürekli ve hassasiyet göstererek kılmaktır.Kuran-Kerimde Vakitler belli;ama rekat konusunda doğru söylüyorsunuz?o zaman alimlerin bilgilerine ihtiyaç var...ama 5 vakit fazların kılıyorum;sünnet kılmıyorum...

Konuyu açan arkadaş, 3 vakit demiş ondan sordum, siz 5 vakit demişsiniz.

cpa83 18-03-2011 11:55

Alıntı:

web´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372885)
Konuyu açan arkadaş, 3 vakit demiş ondan sordum, siz 5 vakit demişsiniz.

şiilerin 3 vakit kıldıgını biliyorum;sünnilerin 5 vakit...dediğim gibi önemli olan namazlarda süreklilik ve bağlılık...işin ciddiyetını kavramak..

andora 18-03-2011 12:50

Anlayamadığım bir şey var. Güneşe mi taparak namaz kılmak daha sevap yoksa Allah'a taparak mı kılmalıyız?

RENAULTFERRARİ 18-03-2011 14:04

namaz 3 vakittir sananlara 11 sene evvel ne kadar yazı yazmışımtır hatırlamıyorum,
yeter artık !
sayın özgür beyin !
lütfen anlamaya çalışın iyi dinleyin !
isra 78 ayetteki düluk kelimesi: güneşin zeval vaktidir. ki sizde bunu yazmışsınız
yani güneşin zevali.. güneşin en tepeden inişe geçtiği öğle vakidir.. güneşin batığı an değildir
çünkü güneşin batığı ana zeval denmez gurup denir.
yani ayetin manası : güneşin zevalinden yani öğle vaktinden gecenin karanlığıan kadar (leyleye : yani geceye kadar değil) taa (gasakı el leyli) yani gecenin karanlığına kadar ..yani öğleden..Gecenin karanlığına kadar emir.. öğle ikindi akşam yatsı vakitlerini kapsar toplar içerir..) namazları kıl kıldır.. ve sabah namazını
nokta !

Estiva 18-03-2011 15:15

Alıntı:

RENAULTFERRARİ´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372919)
namaz 3 vakittir sananlara 11 sene evvel ne kadar yazı yazmışımtır hatırlamıyorum,
yeter artık !
sayın özgür beyin !
isra 78 ayetteki düluk kelimesi: güneşin zeval vaktidir. ki sizde bunu yazmışsınız
yani güneşin zevali.. güneşin en tepeden inişe geçtiği öğle vakidir.. güneşin batığı an değildir
yani ayetin manası : güneşin zevalinden yani öğle vaktinden gecenin karanlığıan kadar (leyleye : yani geceye kadar değil) taa (gasakı el leyli) yani gecenin karanlığına kadar ..yani öğleden..Gecenin karanlığına kadar emir.. öğle ikindi akşam yatsı vakitlerini kapsar toplar içerir..) namazları kıl kıldır.. ve sabah namazını
nokta !

Sevgili Reno, bir hayli araştırmadan sonra, konuyu ben hortlattım :) Sizin de konuyla ilgili yazdıklarınız denk geldi, peygamber öyle kılıyor diye biz de öyle kılıyoruz demişsiniz geçmişte.

Yukarda dediklerinizi ise anlamadım :roll: Hala neden 3 değil, 7 değil, 5 vakit, İkindi ve yatsıyı nasıl buldunuz? Bir de vitir namazı var ama karıştırmayalım.

Namazla ilgili bu konu hep havada kalmış, birşeyler biliyorsanız, paylaşmanız forumu takip edenler için çok makbule geçecektir.

cpa83 18-03-2011 15:23

Alıntı:

andra´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372904)
Anlayamadığım bir şey var. Güneşe mi taparak namaz kılmak daha sevap yoksa Allah'a taparak mı kılmalıyız?

BU Soruya cevap verebilecek bir sey bulamıyorum..ALLAH herseyı yaratan olarak cevabını kendınız bulunuz?

RENAULTFERRARİ 18-03-2011 15:34

sayın web !
anlamıycak ne var bunda
namazIN 5 vakit olduğu göz hapsine alınarak korunmuştur..
peygamberimiz bAna bakın ben nasıl kılıyorsam sizde öyle kılın buyurmuşlar..
yani namazın 5 vaktini gün içidne herkesin gözüne hapsetmiştir
ANLAYANA SİVRİ SİNEK SAZ ANLAMAYANA DAVIL ZURNA AZ

yani namaz göz altında tutukludur.. kimseye sorulmaz namazı nasıl kılıcam diye

ÇÜNKÜ namaz öyle bir ibadett ki. günde beş vakit göz altında tutuklu ! ezanla çağrılıyor milet

ama dersin ki bir mezhepte el bağlanmaz bir mezhepta bağlanır.. bir mezhepte cemaat fatihayı içinde okur biz mezhepte okunmaz.. bunların hepsi peygamberimiz yapmıştır.. indi kaannt değildir
Müslümanlar kimsenin sözü dinlemez.. ne şeyhül islam ne ders-i am ne profesör nede şunun bunu sözünü..

çünkü gözün önünde göz altında tutuklu

isra 78 ayetti duluk kelişemsine zeval manası verilmiştir.
dulukul şemsi: güneşin zevalidir

zeval sözlükte زوال [#zwl msd.] 1. düşme, gitme, eksilme, inişe geçme,
duraksama, tükenme, 2. güneşin inişe geçme dönemi < Ar zāla زال zail oldu, düştü, gitti, eksildi

güneşimn zevali: öğle vaktinde güneşin inişe geçme dönemidir yani öğle vaktidir
namaz üç vakittir diyenler.. güneşin zevalini.. güneşin batışıdır diyerek siz kandırıyorlardır
halbuki güneşin batışına zeval denmez.. gurup denir
Gurup sözlükte ~ Ar ġurūb غروب [#ġrb msd.] gün batımı < Ar ġaraba غرب güneş battı

yani ayetin manası öğle vaktinden gecenin karanlığına kadar ( ayete leyle denmiyor : yani geceye kadar değil) taa (gasakı el leyli deniyor) yani gecenin karanlığına kadar demek... öğle ikindi akşam yatsı vakitlerini kapsar toplar içerir.. demektir) namazları kıl kıldır.. ve sabah namazını
nokta

Estiva 18-03-2011 15:38

Alıntı:

RENAULTFERRARİ´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372944)
çünkü gözün önünde göz altında tutuklu

Son bir yıldır yaptığım araştırmalardan sonra Kur'an hükümlerinin, islamın nasıl göz/ler önünde altında tutuklu olarak değişip de bambaşka birşeye dönüştüğünü çok iyi gördüm! Çok iyi anlıyorum canım kardeşim. Ben islamla ilgili bütün araştırmalarımı artık sadece Kur'an'a bakarak yapıyorum. Ben sizin kadar iyimser değilim bu konuda, o gözlere güvenmiyorum, siz de fazla güvenmeyin bence.

ozgur_beyin 18-03-2011 15:41

inançlı arkadaşlar,
şunu bilirsiniz kuran bir çok yerinde kendini'' apaçık bir kuran'' olarak tanımlar . kendini böyle tanımladığına göre te'vile fala gerek varmı? bundan sonra artık ne demeli bilmem.ya kuran kendini yalanlıyor ya siz kuranı .
bakın işine geldiğinde nasıl açık tanımlıyor

Kevser 2
(Mekkî 15) Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes.
bu ifadeye bir şey söylemeye gerek varmı?
allamem dingilsiz ferrari sarf'da nahiv'de emsile'de bina'da uzmanmış arapçayıda ana diliymiş zehabıyla millete esatirul evvelinden anlatıyor
yok ordan geçerken bunada değdi masalıyla anlatıyor .hemde bu işi zamanında açıklayıp kapatmış el ezher uleması edasıyla yemezler dingilsiz ferrrari te'ville bu iş olmaz
namazın beş vakitliği bir gelenektir kurani değildir hüküm ayetlerinde beş vakit yoktur
vesselam.
bu cuma işine ne dersin ferrari

http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=14693

Dark_Prince 18-03-2011 16:08

Alıntı:

RENAULTFERRARİ´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372919)
yeter artık !
sayın özgür beyin !
nokta !

Bu durumda namaz 4 vakit olur.Ne açıkmış arkadaş Kur'an bi vakitleri oturtamadık yav :clock:

flipper 18-03-2011 16:57

Peki Miraç olayında Muhammedin yaptığı namaz pazarlığı neydi.

RENAULTFERRARİ 18-03-2011 17:00

DARK_PRİNCE
öğle ikindi akşam yatsı vakitlerini kapsar toplar içerir..) namazları kıl kıldır.. ve sabah namazını

özgür beyin !
Güneşin batmasına gurup denir.. dülük= zeval denmez !
cuma günü ile ilgili düşüncen saçma sapan bir şey

Hazreti adem babadan beri cuma günü hayırlıdır... yani şimdi sen ne düşünüyorsun !

hayır efendim kimsenin cuma gününü toplanmaması lazım bunun bir tek islamda olması lazımdır demek bu islamdan evvel din yoktu din olamazı lazım demek gibi bir şeydir
islamdan evvel nasıl din varsa..
islamdan evvelde cuma günleri toplanan insanlar vardı...

ebu cehilinde sakalı vardır.. haydi sakalları kesin...
ebu cehilde ekmek yerdi.. siz pasta yiyin
ekmek milyonlarca evvel ki ekmektir.. sofra değişir ekmek tuz değişmez
hadi ebu cehilde ekmek yerdi.. siz yemeyin denir mi
Ebu cehil.. hazreti Muhammedin peygamber olduğuna ilk inann insanlardandır
ebu cehil küfr-i inkarı ile değil küfr-i inadı ile gitmiştir.

ebu cehil yanmak var dönmek yok dedi
bir gün tenha bir yede kaşılaştı...
peygamberimiz : Ya ebu cehil inanmıyormusun dedi
ebu cehil : inanıyorum bütün arabistanda sana en evvel muhamemdil ümin diyen hitab edenin ben oldupğunu bilirsin.. sen yalan söyleemzsin... söylediklerin hepsi doğrudur Ya Muhammed !
ben yarın meclisine gelirin bana meclisinden ayrı bir yer verir.. yanımdaki hizmetçimede siz şuraya oturun dersen bütün propagandaları kaldırırım bütün arabistanı emrine vererim dedi
peygamberimiz benim öyle bir yerim yok ki sana vereyim dedi
ebu cehil : yanmak var dön dedi yanacağım dönmiyecem dedi

ebu cehil hazreti Muhammedin Allahın elçisi olduğunan ilk inanlardandı..

neyse
şimdi cahiliye deönminde cuma gününü var olması
putperestliğin ana vatanında islam dini putperestliği imha etmemişmi denir..
:)
islam yıktı geçti putperestliği...

Estiva 18-03-2011 17:38

Sayın Reno, siz muhtemelen doğru birşekilde anlattınız ama ben sizin üslubunuzu her zaman anlayamadığımdan, diğer arkadaşlara sormak istiyorum, sizin cevaplamanıza gerek yok.

Ve namaz kıl güneşin zeval vaktinde (güneşin en tepeden inişe geçtiği öğle vakti - bu 1), geceleyin karanlık basınca (- bu 2) ve fecir çağında (sabah namazı - bu 3); şüphe yok ki sabah namazı, meleklerin tanık olduğu bir namazdır.

Şimdi 5'i nasıl bulduk? Yine meal problemi mi var acaba? (Yorucu bir gündü, ondan idrak edemiyorum, özür dilerim herkesten.)

Dark_Prince 18-03-2011 17:41

Alıntı:

RENAULTFERRARİ´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372967)
DARK_PRİNCE
öğle ikindi akşam yatsı vakitlerini kapsar toplar içerir..) namazları kıl kıldır.. [U][B]ve sabah namazını

O halde 4 vakit gibi hiç duyulmamış ve alışık olunmayan bir vakte denk geliyor nasıl olacak?

Hasan Akçay 18-03-2011 17:44

Merhaba.

Benim bildiğim, 17:78'de "Güneşin sarkmasından gecenin kararmasına kadar namaz kıl!" deniyor. Bu, dört dörtlük bir vakit tanımı. Çünkü başlangıcı belli: güneşin sarkması ve sonu belli: gecenin kararması.

Dulûkuş şems: güneşin sarkması
Deleke: sürtünmek.

Günbatımında güneş ufuk çizgisine DELEKE ediyor yani sürtünüyor. O andaki görüntü bu. Günbatımı = gurûb = güneşin sarkması. Hepsi aynı an.

Gece kararmasının sabaha izdüşümü: gecenin ağarması yani ak ipin kara ipten seçildiği an (2:187).

Akşam namazının vakti: güneşin sarkması ile gecenin kararması arasındaki süre.
Sabah namazının vakti: gecenin ağarması ile gündoğumu arasındaki süre.

Sevgi ile,
Hasan Akçay

berguzar 18-03-2011 17:45

Alıntı:

flipper´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372966)
Peki Miraç olayında Muhammedin yaptığı namaz pazarlığı neydi.

O rivayet uydurma, aldırmayın onlara. Hatta iniş çıkışlarda Musa peygamber akıl verir elçi Muhammede.

Yani judaizm, yani diğer bir deyişle bir kitleyi başka bir kitleye yumuşak kırdırma yöntemi.

Benim peygamberim seninkinden bak nasılda akıllı.

Benim peygamberim senin peygamberini döver.

Ama burada en hüsrana düşürün, en dumura uğratan ve en içler acısı durumu çokları görmez.

Nedir o?

Herşeyi bilen Tanrı, bu pazarlık konuşmalarını bilmez!!!

Yazıktır... İnsanların inandıkları Tanrıyı bir sorgulamaları ne kadar zordur, nasıl korkutmuş ve sindirmişlerdir. Yazıktır...

Estiva 18-03-2011 17:48

Başka meallere bakalım;

Güneşin dönmesinden, gecenin kararmasına kadar namaz kıl. Fecrin Kur'ân'ını (fecr vakti okunan Kur'ân'ı) ikame et (yerine getir)! Çünkü fecrin Kur'ân'ı şahitlidir.

Bu mealde namazların kaç vakit olduğu ve tam ne zaman kılınacakları belli oluyor mu?

Bir de bu var;

Güneşin batıya dönmesinden, gecenin karanlığı bastırıncaya kadar, âdâbına riayet ederek aksatmadan vakitleri belli olan namazları kıl. Bir de bütün ilâhî kitaplardaki dinî-ilmî esasları içeren Kur’ân’ın çok okunduğu sabah namazını kıl. Sabah namazında okunan Kur’ân, gece ve gündüz melekleri tarafından dinlenir ve şâhitlik edilir.

Namaz vakitleri nasıl belli, hangi ayetlerde belirtilmiş? Konuyla ilgili başka ayetler de var galiba, o yüzden gözden kaçıyor olabilir.

Dark_Prince 18-03-2011 17:53

Alıntı:

web´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372976)
Sayın Reno, siz muhtemelen doğru birşekilde anlattınız ama ben sizin üslubunuzu her zaman anlayamadığımdan, diğer arkadaşlara sormak istiyorum, sizin cevaplamanıza gerek yok.

Ve namaz kıl güneşin zeval vaktinde (güneşin en tepeden inişe geçtiği öğle vakti - bu 1), geceleyin karanlık basınca (- bu 2) ve fecir çağında (sabah namazı - bu 3); şüphe yok ki sabah namazı, meleklerin tanık olduğu bir namazdır.

Şimdi 5'i nasıl bulduk? Yine meal problemi mi var acaba? (Yorucu bir gündü, ondan idrak edemiyorum, özür dilerim herkesten.)

Dostum şimdi şöyle birşey var:

Güneşe tapanlar tam öğle vaktinde namaz benzeri ritüeller yaparlarmış.Muhammedde onlar öyle yaptığı için öğle vakti namazı yasaklamış.O yüzden zeval denmiş ne öğle ne akşam.

Bu durumda öğleyi saymıycaz,yine 3 vakit çıkıyor fakat bu seferde benim hesaplarıma ters :S

Ah be Reno araştırmalarım devam ederken neredeydin şimdi update et işin yoksa :D işin ilginç tarafı bunu ilk senden duydum :S

Estiva 18-03-2011 17:55

Alıntı:

berguzar´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372981)
O rivayet uydurma, aldırmayın onlara. Hatta iniş çıkışlarda Musa peygamber akıl verir elçi Muhammede.

Yani judaizm, yani diğer bir deyişle bir kitleyi başka bir kitleye yumuşak kırdırma yöntemi.

Ama burada en hüsrana düşürün, en dumura uğratan ve en içler acısı durumu çokları görmez.

Nedir o?

Yazıktır... İnsanların inandıkları Tanrıyı bir sorgulamaları ne kadar zordur, nasıl korkutmuş ve sindirmişlerdir. Yazıktır...

Şu anda bu safsataları kafamdan silmeye çalışıyorum, ne hale getirmişler dini, korkunç!! Kafamdan bunları silmeyi başarabilirsem, bir ara ateist arkadaşların Kur'an ile ilgili çelişki tezlerine göz atacağım. Ama gidilmesi gereken çok yol var, ne yapmışlar böyle islama ya! Önce orijinal islama bir ulaşayım, sonrasına bakacağız :)

Namaz meselesi de bu nedenle takıldı kafama. Hayat zaten zor, Allah insanlardan neden bu kadar çok ibadet beklesin ki, anlamıyorum. Yatsı namazını kılan arkadaşlar düşünsün, bazı mevsimlerde o kadar geç okunur ki, siz beklersiniz, okunsa da, 13 rekatlık maratonu tamamlasam da uykulu uykulu, sonra biricik yatağıma kavuşsam... :) Yani birileri namaz ibadetini ağırlaştırmış mı yoksa gerçekten 5 vakit ve onca rekat Kur'an'da geçiyor mu onu anlamaya çalışıyorum.

Hasan Akçay 18-03-2011 18:09

Bir günde yalnızca İKİ farz namazı var. Hangi ayette söyleniyor bu? Hûd 114'te: Gündüzün İKİ ucunda ve gecenin zülüflerinde namaz kıl.

Gündüzün İKİ ucu (tarafeyin nehâr):

(1)gün batımı,
(2)gün doğumu.

Yeryüzünün belli bir noktasında gündüzün bu İKİ uçtan başka ucu yok çünkü güneş o noktada örneğin İstanbul'da bir günde yalnızca BİR kere doğup BİR kere batıyor.

Hûd 114'te namaz vakitlerini asıl tanımlayan ifade: "gecenin zülüfleri"dir. Yeryüzünün İstanbul gibi belli bir noktasında gecenin yalnızca İKİ zülfü var.

(1)Akşamleyin
gün batımından gecenin kararmasına kadar.
Dikkat: Gecenin kararmasından sonra ZÜLÜF yok; gecenin kendisi var.

(2)Sabahleyin
gecenin ağarmasından gün doğumuna kadar.
Gecenin ağarmasından önce de ZÜLÜF yok; gecenin kendisi var.

Peki "gündüzün İKİ ucu" ifadesinin işlevi ne? Yeryüzünün İstanbul gibi belli bir noktasında gündüzün yalnızca İKİ uca sahip olduğu gerçeğinden hareketle bir günde yalnızca İKİ namaz olduğunu bildirmek.

Sevgi ile,
Hasan Akçay

flipper 18-03-2011 18:11

Alıntı:

berguzar´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372981)

Nedir o?

Hiçbir İslamı site sizin gibi düşünmüyor. Aksine olayın gerçekleştiğini, yalnızca namazın sevabının, 50 vakit kılınmış gibi olacağını idda ediyorlar.

berguzar 18-03-2011 18:18

Alıntı:

flipper´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 373002)
Hiçbir İslamı site sizin gibi düşünmüyor. Aksine olayın gerçekleştiğini, yalnızca namazın sevabının, 50 vakit kılınmış gibi olacağını idda ediyorlar.

Herşeye bilimsel bir kanıt isteyen dinlerden özgür düşünceler, onların inandıkları şeklinin bir kanıtı olmadığını bildiği halde bu iddiaları karşı tanıt diye niye bana getiriyorsunuz peki?

İlginç olan ne biliyor musunuz?

Aynı kaynaktan besleniyorsunuz ama bir tarafınız radikal inanır, bir tarafınız radikal dinlerden özgür.

Bu durum cidden size hiç garip gelmiyor mu?

İnanın bana çok garip geliyor, halada gelir.

Selamlar...

berguzar 18-03-2011 18:20

Ben günde 3 vakit ve 2 rekat kılarım. Öz ana dilimde kılarım hemde. Başımı da kapatmam. Cuma toplantısına da bir mazeretim olmadığı müddetçe katılırım.
*Merak eden varsa diye yazdım. :)

Selamlar...

Estiva 18-03-2011 18:21

Alıntı:

Hasan Akçay´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 372999)
Bir günde yalnızca İKİ farz namazı var. Hangi ayette söyleniyor bu? Hûd 114'te: Gündüzün İKİ ucunda ve gecenin zülüflerinde namaz kıl.

Gündüzün İKİ ucu (tarafeyin nehâr):

(1)gün batımı,
(2)gün doğumu.

Yeryüzünün belli bir noktasında gündüzün bu İKİ uçtan başka ucu yok çünkü güneş o noktada örneğin İstanbul'da bir günde yalnızca BİR kere doğup BİR kere batıyor.

Hûd 114'te namaz vakitlerini asıl tanımlayan ifade: "gecenin zülüfleri"dir. Yeryüzünün İstanbul gibi belli bir noktasında gecenin yalnızca İKİ zülfü var.

(1)Akşamleyin
gün batımından gecenin kararmasına kadar.
Gecenin kararmasından sonra ZÜLÜF yok artık; gecenin kendisi var.

(2)Sabahleyin
gecenin ağarmasından gün doğumuna kadar.
Gecenin ağarmasından önce ZÜLÜF yok; gecenin kendisi var.

Peki "gündüzün İKİ ucu" ifadesinin işlevi ne? Yeryüzünün İstanbul gibi belli bir noktasında gündüzün yalnızca İKİ uca sahip olduğu gerçeğinden hareketle bir günde yalnızca İKİ namaz olduğunu bildirmek.

Sevgi ile,
Hasan Akçay

Hocam, namazla ilgili forumu taradım, dindar arkadaşlar fazla cevap vermemiş, başlamışken, sizin ve diğer dindar arkadaşların vakti varsa, namazla ilgili başka konulara da değinelim.

- Namazlar kaç rekattır? Kur'an'da sanırım minimum iki idi ama maksimum kaç bilmiyorum.
- Bu sünnet namazı olayı nedir? Allah'ın kitabında yazdıklarından başka birşeye güvenemeyeceğimiz ortada. Sünnet diye bir namaz geçiyor mu Kur'an'da? Yoksa namaz boş yere mi ağırlaştırılıyor?
- Kaza namazı var mı? 30 yıl namaz kılmamış adam nasıl telafi edecek?

Aslında bunları Nihat Hatipoğlu'na sormak lazım. Kur'an'dan başka herşeyle cevap veriyor :)

Estiva 18-03-2011 18:23

Alıntı:

berguzar´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 373007)
Ben günde 3 vakit ve 2 rekat kılarım. Öz ana dilimde kılarım hemde. Başımı da kapatmam. Cuma toplantısına da bir mazeretim olmadığı müddetçe katılırım.
*Merak eden varsa diye yazdım. :)

Selamlar...

Şahsen merak ediyordum hatta tüm dindar arkadaşlara sormuştum, kaç vakit ve rekat kılıyorsunuz diye, ayrıca neden/neye dayanarak :)

berguzar 18-03-2011 18:34

Alıntı:

web´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 373009)
Hocam, namazla ilgili forumu taradım, dindar arkadaşlar fazla cevap vermemiş, başlamışken, sizin ve diğer dindar arkadaşların vakti varsa, namazla ilgili başka konulara da değinelim.

- Namazlar kaç rekattır? Kur'an'da sanırım minimum iki idi ama maksimum kaç bilmiyorum.
- Bu sünnet namazı olayı nedir? Allah'ın kitabında yazdıklarından başka birşeye güvenemeyeceğimiz ortada. Sünnet diye bir namaz geçiyor mu Kur'an'da? Yoksa namaz boş yere mi ağırlaştırılıyor?
- Kaza namazı var mı? 30 yıl namaz kılmamış adam nasıl telafi edecek?

Aslında bunları Nihat Hatipoğlu'na sormak lazım. Kur'an'dan başka herşeyle cevap veriyor :)

Sevgili arkadaşım,

Seni okumaya başladığımdan beri sorgulama tekniğini çok sevdim. Kendi geçmişim aklıma geliyor hep seni okudukça. Yüzümde tatlı bir tebessüm oluşuyor. Devam inşallah...

Ama kurandan başka herşeyle cevap verenin sözlerine değil, kurana bakın siz.
Alıntı:

web´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 373010)
Şahsen merak ediyordum hatta tüm dindar arkadaşlara sormuştum, kaç vakit ve rekat kılıyorsunuz diye, ayrıca neden/neye dayanarak :)

Namazın şekilsel kısmı bu. Aslı salattır ve bu çok geniş bir kavramdır ve bu günün 24 saattinde canlı ve diri tutulsun istenir. Ona girersek konu çok uzar. Ben kısadan, yani şekil kısmından gideyim. Tabi kendimle ilgili.

Namazın asgarisinin 2 rekat olduğu ayetle sabittir. BKZ korku ve savaş halinde namaz. Maide 101 olması lazım ama yanlış hatırlamıyorsam.

Şeklin bir değişkenlik gösterdiği yok genelde tarih içinde. Kıyam-rüku-secde bu şeklin iskeletini oluşturuyor. Ve dünyanın neresine giderseniz gidin, oranın insanına kendi lisanında bu kavramları söyleyin, eylemin nasıl yapıldığını size gösterir. Mesela birisi size yürü deyince siz sormazsınız değil mi nasıl yürüyeyim diye.

Niye 3 vakit. Öncelikle ekmeğimizi yediğimiz bir iş yerimiz var. Ve çalışmakta ibadetten sayılır. İşyerinin hakkını yiyerek bu pek yapılmaz. Ve namazda aranan rekat-vakit sayılarının çokluğu değil, Tanrı ile yapılan hasbıhalın maksimum kalite ve huzurda olması önemlidir. Ben bunu 2 ile sağlayabiliyorum çoğunlukla. Ve ben bu hasbıhali direk yaratıcım ile yapıyorsam Onunla arama şekil-sayı gibi insan uydurması kavramlarla kimseyi sokmam. Hesap Onunla benim aramdadır sadece. 2-3-5 vakit diyenler vardır. Ama günde 3 öğün onun nimetinden istifade ediyorsam, her öğün nimetinin karşılığı teşekkürü de vermek gerekir diye düşünüyorum.

Tabi bunlar benim şahsi düşüncelerim ve uygulayış biçimim. Herkes bunu yapsın diyemem, hakkım ve yetkimde yoktur. Bir başkasınında bir başkasına bu konuda baskısı yoktur. Çünkü kuranda asgarisi verilmiş, üstü bireye bırakılmıştır. Kişi isterse 30 rekatta kılar, bu onun tercihidir.

Selamlar...

Hasan Akçay 18-03-2011 18:45

Merhaba sayın web.

Bildiğim kadarıyla, sabah namazı da akşam namazı da iki rekat. Minimumdan eğer Nisâ 102'deki namazı kastediyorsanız o, baskın beklenen cephede yani güvensiz ortamda kılınan mamaz.

Namazın İKİ rekat olduğunu ise Matematik söylüyor: Baskın beklenen cephede kılınan namaz 1 kıyam + 1 secde. İnsanlar buna "rekat" diyor. O halde? O haldesi şu:

Nisâ 103:
Güvene kavuştuğunuzda tam namazı kılın.

Güvensiz ortamda kılınan namaz: 1 rekât. O halde güvenli ortamda kılınan namazın rekat sayısı 1'i tamamına erdiren ilk sayıdır yani 2. Çünkü 2'den fazlası örneğin 3, (iki) 2'yi de tamamına erdirir. Oysa güvensiz ortamda (iki) 2 rekat yok.

Dediğim gibi, matematik bu.

Zaten uygulamada da cuma namazı ile sabah namazı 2 rekattır; akşam namazı ise 2 + 1. İlginçtir, akşam namazının ilk 2 rekatı sesli kılındığı halde o ilave 1 rekat sessiz kılınıyor. Oysa Allah "Namazda sesinizi hepten kısmayın ya da bağırmayın; orta yolu tutun!" diyor yani namaz sesli kılınacak; Allah'ın emri bu (17:110).

Öyle anlaşılıyor ki sessiz kılınan o rekat insanlar tarafından sonraları eklenmiş; Allah'ın emri değil.

Sevgi ile,
Hasan Akçay

berguzar 18-03-2011 18:49

Alıntı:

Hasan Akçay´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 373021)
Merhaba sayın web.

Bildiğim kadarıyla, sabah namazı da akşam namazı da iki rekat. Minimumdan eğer Nisâ 102'deki namazı kastediyorsanız o, baskın beklenen cephede yani güvensiz ortamda kılınan mamaz.

Namazın İKİ rekat olduğunu ise Matematik söylüyor: Baskın beklenen cephede kılınan namaz 1 kıyam + 1 secde. İnsanlar buna "rekat" diyor.

Nisâ 103:
Güvene kavuştuğunuzda namazı kılın

Güvensiz ortamda kılınan namaz: 1 rekât. O halde güvenli ortamda kılınan namazın rekat sayısı 1'i tamamına erdiren ilk sayıdır yani 2. Çünkü 2'den fazlası örneğin 3, (iki) 2'yi de tamamına erdirir. Oysa güvensiz ortamda (iki) 2 rekat yok.

Dediğim gibi, matmatik bu.

Sevgi ile,
Hasan Akçay

Sayın Hasan Akçay,

Nisa 101 ve 102 evet haklısınız. :)

Sizin dediğinizi demek istemiştim bende ama siz daha doyurucu yazmışsınız. Teşekkürler.

101. Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman kâfirlerin size kötülük etmelerinden endişe ederseniz, namazı kısaltmanızda size bir günah yoktur. Şüphesiz kâfirler, sizin apaçık düşmanınızdır.

102. Sen de içlerinde bulunup onlara namaz kıldırdığın zaman, onlardan bir kısmı seninle beraber namaza dursunlar, silahlarını (yanlarına) alsınlar, böylece (namazı kılıp) secde ettiklerinde (diğerleri) arkanızda olsunlar. Sonra henüz namazını kılmamış olan (bu) diğer gurup gelip seninle beraber namazlarını kılsınlar ve onlar da ihtiyat tedbirlerini ve silahlarını alsınlar. O kâfirler arzu ederler ki siz silahlarınızdan ve eşyanızdan gafil olsanız da üstünüze birden baskın yapsalar. Eğer size yağmurdan bir eziyet olur yahut hasta bulunursanız silahlarınızı bırakmanızda size günah yoktur. Yine de tedbirinizi alın. Şüphesiz Allah, kâfirler için alçaltıcı bir azap hazırlamıştır.

allame 18-03-2011 18:55

Alıntı:

berguzar´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 373026)
Sayın Hasan Akçay,

Nisa 101 ve 102 evet haklısınız. :)

Sizin dediğinizi demek istemiştim bende ama siz daha doyurucu yazmışsınız. Teşekkürler.

Genelde hasan akçay'ın yazıları doyurucudur zaten.

özellikle de akşamları yemekten önce acıktığım zaman yemek yerine Akçay'ın yazılarını yiyesim geliyor. :D

not: Psiko pisikolojimi olumsuz etkiliyor olmalı yersiz espiri yapmaya başladıysam lütfen bunu bana bildirin.- özeleştiri-

Engse Hohol 20-05-2018 20:19

4 G hızında namaz kılan Bangladeşli cemaat. তারাবীহ চলিতেছে 4G গতিতে

Allah Bangladeşli cemaatin bu hızını takip edemediği için kabul etmiyor olmalı ki Bangladeş, Somali ve Afganistan dünyanın en berbat 3 ülkesi her konuda ve her yıl değişmeyen sıralamada bu böyle. Kaldı ki namazda okunan ayetler yörebinde ne söylediğinizi bilmeyi engellediği için sarhoşken namaz kılmak farz değildir. Bangladeşliler 4 G hızında hızında eğilip kalkıyorken ayet okumaları olanaksız ama eğilip kalkıyorlar işte. ayet okumaksızın namaz kılınabiliyor demekki. umarım abdestleri vardır!

Namık Kemal Zeybek "Kuran'da namaz yok namazı zerdüştlerden aldık" dedi.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:00 .