![]() |
Bir şeyi açıklayamamaktan dolayı bilgiye ulaşamayız
Bir şeyi açıklayamamaktan dolayı bilgiye ulaşamayız. O halde yaşamın ortaya çıkışını açıklayamamaktan da tanrının varlığı bilgisine ulaşamayız.
bu bir dostumun imzasi....ilk cumle dogru hatta mukemmel....ikicisi ise bir o kadar sacma...cunku cumle tanrinin bilinmesi gerektigini soyluyor... tanrinin varligi bilgisine zaten ulasamazlar insanlar ve zaten bu yuzden INANIRLAR... tanri varsa da yoksa da akil ile cozulemez...yoksa peygamber gondermez kendi gelirdi....o zamanda tanrinin varligi bilgisine ulasmaya gerek kalmazdi...ateizm de olmazdi....cunku tanri BILINIRDI....ama insanlik tarihine baktigimizda gordugumuz sudur ki tanri bilinmek istemiyor..tanri inanilmak istiyor...yani akli veriyor ama ruhuda veriyor...aklin acziyetini buraya yigin halinde dokmeye gerek yok sanirim ...5 dk dusunsek zaten yiginla kafamizda acziyet hikayeleri olusuyor...en basidinden sunu dusunebiliriz...bilgi icin akla ihtiyacimiz var cunku bilgiyi onda depoluyor onda tartiyor onda isliyoruz....akil her seye sahit...her seyin ispati(gibi)....peki AKLA KIM SAHIT...bana kafatasimin icindeki etten ibaret oldugumu soylemeyin...insaniz bir farkimiz olmali.....o kadar acikli olmamali durum...ben bu akla sahit olana RUH diyorum.... akil bilebileceklerini bilmis inanc konusuna gelince cuvallamis ve topu ruha atmistir.....muslumanlarin dedigi kiyamet dogru ise durum fena :) ....aura arkadasimin dedigi gibi oyun bitmistir ve insert coin gibi bir imkanda yoktur :) |
nedense hep secmece basliklara cvp geliyo bunlara bi el atan yok....neden acaba :D .....soru su.....
herseye sahit arayan o AKIL var ya .......peki akla sormak lazim.....sana kim sahit diye???? AKLA KIM SAHIT???? |
mev iyi bir noktadan yakalamışsın vallahi bende bu söze uzun zamandır takmıştım kafayı,
"Bir şeyi açıklayamamaktan dolayı bilgiye ulaşamayız. O halde yaşamın ortaya çıkışını açıklayamamaktan da tanrının varlığı bilgisine ulaşamayız. " ulaşma bilgiye milgiye ne yapacaksın bilgiyi deği mi ya :) üstelik yaşamın ortaya çıkışını açıklayamayan sensin herkesi kendin gibi mi belledin ? :) tanrının varlığı bilgisi mi ? ne zannetmiştin akıl bilim yoluyla mı bulacağını zannettin ? tanrı ağaç arkasında, taşların altında aranmaz ki kardeşim :) zaaten belliymiş bir yere ulaşamayacağın değil mi yaa :) üstelik özlü söz dediğin biraz gönüle hitap etmeli, estetik olmalı bu kadar mantıksal tutarlılık da sıkar adamı vesselam :) |
ozlu sozmu istiyorsun dostum
Allah aranmaz...Allah gelir istersen tabi.... hah sole yola gelde gul yuzunu gorelim....ne guzelde doldurmusun gul yuzunu nokta mahiyetinde her cumlenin sonuna....gulde guller acsin gul yuzunde.... :D |
Re: Bir şeyi açıklayamamaktan dolayı bilgiye ulaşamayız
tanri varsa da yoksa da akil ile cozulemez...yoksa peygamber gondermez kendi gelirdi....o zamanda tanrinin varligi bilgisine ulasmaya gerek kalmazdi...ateizm de olmazdi....cunku tanri BILINIRDI....ama insanlik tarihine baktigimizda gordugumuz sudur ki tanri bilinmek istemiyor..tanri inanilmak istiyor...
madem tanrı gerçekten var..niye herkese bunu ispat etmiyor...evet senin dediğin gibi bilinmek istemiyor inanılmak isteniyor....tamam herşey güzel hoş da tanrı niye böyle bir gereksinim duyuyo mileti ikilem içine sokuyor...çıksın ve açıkça söylesin ben burdayım inanın bana..bizde o zaman aa evet tanrı gerçekten varmış hadi hepberaber inanalım iman edelim diyelim...ama senin dediğin gibi tanrı insanlarla saklambaç oynamak istiyor...kim cennet ister yarışmasında onları yarışmacı olarak görmek istiyor....evet ben varımmmm...hayır ben yokummmmm....amannn beee siz bulun işteee...sonucta ben varım ya da yokumm :D..acıkca cıkıp ben burdayım demiyorrrrrrrrrrrrrr |
no religion kardeşim tanrı ben buradayım derse var ya hepimiz duman oluruz duman :) işimiz biter o an yani söyleyeyim dedim.
peki tanrı neden bilinmek istemiyor gibi gözüküyor ? ben sana söyleyeyim ; insan tanrı ile muhattap olmak istemediği için. Evet tam böyle yani insan tanrının kendi işlerine karışmasını istemiyor üstelik bu ateisti, müslümanı, rumu herkes için geçerli yani insanın yaratılşı zaten tanrının bir tanrı yaratması hadisesidir eee tabi kainattaki en akıllı varlığım diye çıkarsan ortaya sonu böyle olur sana da "öyleyse bildiğini yap ben karışmıyorum" derler böyle bi köşeye bırakırlar. :) |
hirsiz polisi gorurse araba soymaktan vazgecer dostum....neden polis lambalarini sondurup supheli mekana yaklasir....
Allah su an evinin penceresinden baktiginda gokyuzunde duruyo olabilirdi.. ama sen o zmn icine yerlestirililmis olan suc mekanizmani kullanamayacaktin...ozgur iradeye haksizlik degilmi bu....adam oldurmek hirsizlik yapmak ve daha bir cok KOTU sey ozgur iradeni kotuye kullanmaktir.... Eger Allah yukarda her daim sana bakiyor ve gorunuyor olsaydi sen bunlari yapabilirmiydin hic...Allah kotuler ozgur iradesini kullanip kotuluklerini gostersin iyilerde kotulerin kimler oldugunu tanisin diye saklaniyor olmasin sakin...amaaan beeee degil iste....biraz dusunmek lazim :) |
oracıkta yığılır kalırsın
Tanrı varsa çıksın görünsün veee BİZDE İNANALIM DEMİŞİN
yahu güzel kardeşim :) Eğer Allah bırak kendisini sana göstermeyi en ufak yolunda gitmeyen bişey yapsa sen oracıkta yığılır kalırsın Eğer Allah kendini gösterse zaten oracıkta ölürsün insan kaldıramaz o kudreti görmeye oooooooooo sen hala bu şekilde inanıcam diyosan eski müşriklerde böyle sölüyodu öldüler gittiler şuan senin yerinde olmak için senin şuan yaşadığın dünya hayatında saniyeden daha kısa bi zaman dünyada tekrar olup kelime-i tevhid getirmek için Allaha kulluk edebilmek için NASIL İNLEYİP YAKARMAKTALAR sen biliyomusun düşünüyomusun bunu O yüzden sümme atın bu kafanızdaki düşünceleri ve kendinize gelin bence HAAA GELMEK İSTEMİYOSANIZ ozaman geri dönüş yok Hz. Ali demişki dünya hayatımdaki bir dakikayı ahiret hayatıma değişmem yanlış anlaşılmasın cennet hayatıma demiyo öldükten sonraki anımı dünya hayatımdaki bir dakikaya değişmem diyo Bu nedemek oluyo yani burda nekadar çok ibadet edip Allaha kulluk edersen okadar rahatsın düşünücen başka bişey yok Kelime i tevhidi getir iyi insan ol doğru yaşa yalan yanlış yaşama Allah seni şereflendirir zaten |
mev, aferin sana ÖZGÜR İRADE'nin önemini keşfettin ya gerisi çorap söküğü gibi gelir zaten.
|
mev kardesim evet yaaa senin dedigin gibi işteeeeeeee....tanrı dursun gökyüzünde gözüksün millete elinde bir beyzbol sopasıyla :D :D ..böylece hiç kimse kötülük yapamasın ne ugrasıyor milleti imana getirmekle dimi yaniii :)
bi de sorum var...şimdi tamam bu tanrı insanları imtihandan geciriyor..ve insanların bir kısmı imtihan döneminde yaramazlık yapıyor suc işliyor diğer insanlara zarar veriyorr...eee peki bu günahkarlar tarafından zarar gören insanların ne suçu var :twisted: |
basina bir kotuluk geliyorsa mutlaka verdigin bir zarardan oturudur...
sen bilmezsin ama Allah bilir......gerci sen onu da bilmezsin :D sodomoda aferin lere basladi yakinda saksak ci kesilcek basimiza sanirim |
[quote="mev"]basina bir kotuluk geliyorsa mutlaka verdigin bir zarardan oturudur...
sen bilmezsin ama Allah bilir......gerci sen onu da bilmezsin tam bir kısır döngüüüüüüü... :D :D o zaman muhammede ve onun muminlerine yapılan kötülüklerde de aynı şeyler gecerli yani....ben muhammede inandım ve müşrikler bana kötülük yaptı niye inandımm diyee....eee ne oldu yani ben müslüman oldum diye kötülük mü yapmış oldum da...... onlar bana kötülük yaptı lol smile75 |
basina gelebilecek en kotu sey olumdur.....olumu de inandigin icin tadacaksan ol....senin icin soylemiyorum....sen olme....usluben ole yaziyorum....sen olme kardesim yasa ki insanlar gulucukler eksik olmayan yuzunden mahrum olmasinlar
|
acaba şumu
Hz Musanın dilinin peltek olduğu söylenir nedenide Firavunun çocuğu olmuyomuş ve zalim olduğu için karısı korkusundan dereden geçen bebeği almış ve bu bizim çocuğumuz demiş
Halbuki Firavun peygamber gelicek söylentilerinden dolayı şehirdeki bütün erkek çocukları öldürüyomuş Ama karısının getirdiği bebek erkek olmasına rağmen kabul etmiş (Allahın hikmeti) Firavun bebeği çok sevmiş severken bebek Firavunun dilini emermiş oyun olsun diye ve bebeğin emzik hissetme içgüdüsünden dolayı Ve bebek Hz Musaymış Firavunun dilini bebekken emzik gibi emdiği için Firavun onu severken kucağında iken dili peltek kalmış Demin demişin ne oldu yani ben müslüman oldum diye kötülük mü yapmış oldum gibi bişey yazmışın yaa Müslüman olman daha önce birinin kötülük yapmasından dolayı müslüman olmadın aksine iyilik yapmasındanda müslüman olabilirsin Allah sırrına erdirirsede O yüzden bişeye bağlıda olabilir bağlı olmayadabilir O dönemde Hz Muhammed (s.a.v.) nin dini yaymasından Eeee tabiiki müşrikler neler oluyo düzenimize diye inananlara karşı savaş açtılar açıcaklardıda herşey bir vesileye bağlı herşey bişeye bağlı Dünyanın kanunu bu Allah böyle yaratmış Adem a.s. nın iki oğlu gelmiş dünyaya birinin adı Habil birinin adı Kabil Kabil Habilin sevdiği kızı sevmiş ve Habili öldürmüş öldürür öldürmez ben ne yaptım diye çok pişman olmuş tabii öldürmenin ne olduğunu bile bilmiyo o dönemde Şimdi Habilin cesedini napıcam demiş ilerde toprağı eşeleyen bir karga görmüş oda toprağı kazmış ve Habilin cesedini gömmüş Kargayı görüp onun gibi yapması bile bir vesile düzeni öyle diilmi? Ve Kabilin adı günümüze katil olarak yerleşmiş Deminde dediğim gibi halihazırda Allahın kudretiyle Allahın yarattığı dünya vesileler ile yürüyo bak en ufak bi denge kaybolunca neler oluyo Babanın zamanındaki yaptığı hata çocuğuna bile yansır Hani derler ya bilmezmisin alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste veya ona olmasa bile çocuğuna zarar gelir mutlaka o yüzden kötülük yapmaktanda korkarım diye Her koyun kendi bacağından asılcaksada bile birbirimize bağlıyız |
Re: acaba şumu
Alıntı:
|
bu güzeldi
exclusivee dost bu gerçekten güzel ve komikti fetvamıı veriyosun dediğin :)
Uyarın için saol görmemişim ben onu Başka birine başka bi yazı programında yazarken kopyalamışım burdada ctrll v ye basınca dikkatimden kaçmış :) Düzeltilmiştir ama ilgilenenlere :) |
hic de fetva gibi gelmedi bana gayet de guzel olmus :D
anlayana tabi zararin nerden geldigine... ileri yurudukce saniriz ki arkamiz bitti....oysa bilsekki yanlis yone gidiyorsak o bitti sandigimiz yere tekrar geri donucez... |
siz yobaz müsloların mantıgına göre :D
bana kötülük yaptılar demek ki ben daha önce kötülük yapmışım çok dindar iyi kalpli bir insana kötülük yaptılar demek ki bu insan daha önce kötülük yapmış zavallı hiç bir suçu olmayan müslümanlara kötülük yaptılar demek ki bu zavallı müslümanlar daha önce kötülük yapmış mekkeli müşrikler muhammede kötülük yaptı demek ki muhammed daha önce kötülük yapmış :D :D :D gider de gideeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.. vah zavallılar vaaaaaah şunların mantığına bakarmısın :D |
İmzam olan bu söz geçtiğimiz aylarda sık yapılan bazı tartışmalardan sonra ortaya çıkmıştı.
Bazı kişiler "insan nasıl oluştu?", "yaşam nasıl meydana geldi?" ve benzeri sorular sorarak ve ardından yanıtların yetersizliğinden yola çıkıp tanrının varlığı fikrine varıyorlar idi. Aynı mantığı güden pek çok insanın olduğunu biliyorum. İslam gibi dinlerde yaşamdaki bilinmezlik alanları sadece allahın bilebileceği alanlar olarak görüldüğünden bazı bilinmezliklerin olması İslamcıları adeta gururlandırır. İmzamda bu mantık eleştirilmiştir. Bilinmeyen şey bilinmiyordur bu kadar, diye de özetleyebiliriz bunu. Örneğin canlılığın oluşması henüz bilinmiyorsa da bundan çıkacak tek sonuç bunun bilinmediğidir başka bir şey değil. Oysaki İslamcılar bilinmezliklerden kendilerince bir fikir bir sonuç çıkarırlar. |
ama cem kardeşim bu söz çok yavan be.
|
"Bir şeyi açıklayamamaktan dolayı bilgiye ulaşamayız. O halde yaşamın ortaya çıkışını açıklayamamaktan da tanrının varolduğu fikrine ulaşamayız."
Bence bu sözde herhangi bir hata yok. Yavan bir söz olduğu kanaatinde de değilim. Hatta bence "ama cem kardeşim bu söz çok yavan be" şeklindeki söz çok yavan duruyor... Birşeyi açıklayamamaktan dolayı bilgi elde edilemeyeceği doğru bir önermedir. Örneğin benim bilgisayarım bozulduğunda ben bunun sebebini açıklayamıyorsam ve bilgisayarımın neden çalışmadığını bilmiyorsam. Bu bilgisizliğimin sonucunda aletin RAM'lerini değiştirmem gerektiği bilgisini elde edemem... Bilgisayarın RAM'lerini değiştirmem gerektiği bilgisine ulaşmak için zahmetli bir uğraşı içine girmem gerekir. Tek tek bütün parçaları incelemek gerekir. Hangi parçanın sorun çıkardığını deneyler yaparak (deneme-yanılma) ya da bazı teknik cihazlar aracılığıyla ölçümler (gözlemler) yaparak söyleyebilirim. Eğer bu saydığım araştırmaları yapma imkanım yoksa doğru bilgiye ulaşamam. |
Bence İslam gibi dinlere inanan insanların tahminimce en az %90 ını bu dine bağlayan şey ne Kuran, ne hadisler ne de sünnettir. İnsanlar ölümünün ötesini açıklayamadıkları için, canlıların kökenini açıklayamadıkları için, hayatın anlamını açıklayamadıkları için bu dine inanıyorlar diye gözlemliyorum. Bu tamamen benim kişisel gözlemim ve düşüncem.
Görünürde ileri sürülen inanç nedenleri, örneğin Kuranın mükemmelliği, Muhammedin hayatı gibi nedenler sadece yukarıda saydığım esas nedenlerin arkasında kalan ama sıklıkla önde gibi gösterilen nedenlerdir. İnsanların %90 ından fazlasının inançlarının temeline açıklayamamayı koymaları çok düşündürücüdür. Ateistlerin ve dinsizlerin önüne temcit pilavı gibi sunulan hadi şunu da açıklasanıza gibi yaklaşımlar hep bu bilinemezliğin önünde diz çökenlerin yaklaşımlarıdır diye düşünüyorum. |
yuzdeyi cok dusuk vermissin arkadasim yuzde 99 diyelim ona biz...
|
(Bence İslam gibi dinlere inanan insanların tahminimce en az %90 ını bu dine bağlayan şey ne Kuran, ne hadisler ne de sünnettir. İnsanlar ölümünün ötesini açıklayamadıkları için, canlıların kökenini açıklayamadıkları için, hayatın anlamını açıklayamadıkları için bu dine inanıyorlar diye gözlemliyorum. Bu tamamen benim kişisel gözlemim ve düşüncem.)
"Bir şeyi açıklayamamaktan dolayı bilgiye ulaşamayız. O halde yaşamın ortaya çıkışını açıklayamamaktan da tanrının varolduğu fikrine ulaşamayız." Sevgili Cem, "İnsanlar ölümünün ötesini açıklayamadıkları için, canlıların kökenini açıklayamadıkları için, hayatın anlamını açıklayamadıkları için.." Ben ,kesinlikle inanıyorum ki, dinlerden bağımsız,tutucu olmayan bir "Tanrı inanışına sahip olan insanlar" hayatın anlamını ve güzelliklerini ,eminim ki dindarlardan da ,ateistlerden de çok daha fazla biliyorlar , yaşıyorlar ve gereğini yapıyorlardır.. En basit (aşağı değil-akla hamen geliveren) örneği ile, mesela Sodomo dostumuzun yaşama ve insanlığa bakışındaki hazzı ve güzelliği hiç birinizin yazısında mantığında görmedim. Tanrı inancını lütfen ; dinlerin tekelinde algılanır zehabını verecek ifadelerden vazgeçin. Selamlarımla. |
Sevgili Aldostu,
Yazımı iyi okumadığını ya da iyi anlamadığını düşünüyorum. Yazdıklarının tersine ifadede bulunduğumu sanmıyorum. |
Sevgili Cem ;
İlgimi çeken yazıları iyi okurum, okuduğumu da,bir çok insandan iyi anlarım. Ama çok iyi bildiğim bir şey var,insanlar yazarken veya konuşurken düşündüklerini bazen tam ifade edemiyorlar. 35 yıllık iş yaşantımda edindiğim güzel bir tecrübeyi aktarayım. Telefonla birine talimat verdikten veya iletmesi gereken bir mesaj bıraktıktan sonra, mutlaka sorarım: "Ne yazdın veya ne anladın ,anlat bakalım .".. Bu iki şeyi sağlama alıyor. 1-)Ben dalgınlıkla eksik veya hatalı bir şey anlatmış mıyım ? 2-) Dinleyen beni doğru anlamış mı?.. Neyse.. Yazdıklarının tersine ifadede bulunduğumu sanmıyorum. demişsin ;önemli olan buydu. Hoşça kal. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:28 . |