Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Allah seytani niye yaratti? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2144)

soro 20-05-2006 20:29

Allah seytani niye yaratti?

irdeleyecegiz.

20-05-2006 20:35

Re: Allah seytani niye yaratti?

irdeleyelim.

soro 20-05-2006 20:40

yaa bize yok mu?

jayjay,unlu bir atasozunu dikkatlerine sunuyorum.
"nazar etme ne olur
calis senin de olur"

20-05-2006 20:47

"ÇALIŞ" haa:)
ama ben bunlara dünyada da sahibim dmeekki cennet dünyadır. Benim kuranın allahının cennet vaatlerine ihtiyacım yok.

ne demiş ömer hayyam ustamız

Cennette huriler varmış, kara gözlü
İçkinin de ordaymış en güzeli
Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz
Bak bir yanda şarap, bir yanda sevgili..

ne güzel yazmış yaa :)

20-05-2006 20:55

devam edeyim:

Dünya dediğin bir bakışımızdır bizim;
Ceyhun nehri kanlı göz yaşımızdır bizim;
Cehennem, boşuna dert çektiğimiz günler,
Cennetse gün ettiğimiz günlerdir bizim.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ömer Hayyam
Beni özene bezene yaratan kim? Sen!
Ne yapacağımı da yazmışın önceden.
Demek günah işleten de sensin bana:
Öyleyse nedir o cennet cehennem?
Bu dünyadan başka bir dünya yok, arama;
Senden benden başka düşünen yok, arama!
Vaz geç ötelerden, yorma kendini:
O var sandığın şey yok mu, o yok arama!

:D bal damlıyor kaleminden bal...

soro 20-05-2006 21:07

seytan insanin manevi kemalata ulasabilmesi icin gereklidir.bu konudaki alintim asagidadir:

Lem'alar:71
"Sual: Şerr-i mahz olan şeytanların icadı ve ehl-i imana taslitleri ve onların yüzünden çok insanlar küfre girip Cehennem’e girmeleri, gayet müdhiş ve çirkin görünüyor. Acaba Cemil-i Alelıtlak ve Rahîm-i Mutlak ve Rahman-ı Bil-Hakk’ın rahmet ve cemali, bu hadsiz çirkinliğin ve dehşetli musibetin husulüne nasıl müsaade ediyor ve nasıl cevaz gösteriyor?
Şu mes’eleyi çoklar sormuşlar ve çokların hatırına geliyor.
Elcevab: Şeytanın vücudunda cüz’î şerler ile beraber bir çok makasıd-ı hayriye-i külliye ve kemalât-ı insaniye vardır. Evet bir çekirdekten koca bir ağaca kadar ne kadar mertebeler var; mahiyet-i insaniyedeki istidadda dahi ondan daha ziyade meratib var. Belki zerreden şemse kadar dereceleri var. Bu istidadatın inkişafatı, elbette bir hareket ister, bir muamele iktiza eder. Ve o muameledeki terakki zenbereğinin hareketi, mücahede ile olur. O mücahede ise, şeytanların ve muzır şeylerin vücuduyla olur. Yoksa, melaikeler gibi insanların da makamı sabit kalırdı. O halde insan nev’inde, binler enva’ hükmünde sınıflar bulunmayacak. Bir şerr-i cüz’î gelmemek için bin hayrı terketmek, hikmet ve adalete münafîdir. Çendan şeytan yüzünden ekser insanlar dalalete giderler. Fakat ehemmiyet ve kıymet, ekseriyetle keyfiyete bakar, kemmiyete az bakar veya bakmaz. Nasılki bin ve on çekirdeği bulunan bir zât, o çekirdekleri toprak altında bir muamele-i kimyeviyeye mazhar etse; ondan on tanesi ağaç olmuş, bini bozulmuş. O on ağaç olmuş çekirdeklerin o adama verdiği menfaat, elbette bin bozulmuş çekirdeğin verdiği zararı hiçe indirir. Öyle de: Nefs ve şeytanlara karşı mücahede ile, yıldızlar gibi nev-i insanı şereflendiren ve tenvir eden on insan-ı kâmil yüzünden o nev’e gelen menfaat ve şeref ve kıymet, elbette haşerat nev’inden sayılacak derecede süfli ehl-i dalaletin küfre girmesiyle insan nev’ine vereceği zararı hiçe indirip göze göstermediği için, rahmet ve hikmet ve adalet-i İlahiye, şeytanın vücuduna müsaade edip tasallutlarına meydan vermiş."

soro 20-05-2006 21:09

konunun baska bir iazinda soyle denilmis:

mektubat:43

"Şeytanların halkı ve icadı ne içindir? Cenab-ı Hak, şeytanı ve şerleri halketmiş, hikmeti nedir? Şerrin halkı şerdir, kabihin halkı kabihtir?
Elcevab: Hâşâ!.. Halk-ı şer, şer değil, belki kesb-i şer şerdir. Çünki halk ve icad, bütün netaice bakar; kesb, hususî bir mübaşeret olduğu için, hususî netaice bakar. Meselâ: Yağmurun gelmesinin binlerle neticeleri var, bütünü de güzeldir. Sû’-i ihtiyarıyla bazıları yağmurdan zarar görse, “Yağmurun icadı rahmet değildir” diyemez; “Yağmurun halkı şerdir” diye hükmedemez. Belki sû’-i ihtiyarıyla ve kesbiyle onun hakkında şer oldu. Hem ateşin halkında çok faideler var; bütünü de hayırdır. Fakat bazıları sû’-i kesbiyle, sû’-i istimaliyle ateşten zarar görse, “Ateşin halkı şerdir” diyemez. Çünki ateş yalnız onu yakmak için yaratılmamış; belki o, kendi sû’-i ihtiyarıyla, yemeğini pişiren ateşe elini soktu ve o hizmetkârını kendine düşman etti.
Elhasıl: Hayr-ı kesîr için, şerr-i kalil kabul edilir. Eğer şerr-i kalil olmamak için, hayr-ı kesîri intac eden bir şer terkedilse; o vakit şerr-i kesîr irtikâb edilmiş olur. Meselâ: Cihada asker sevketmekte elbette bazı cüz’î ve maddî ve bedenî zarar ve şer olur. Fakat o cihadda hayr-ı kesîr var ki, İslâm küffarın istilasından kurtulur. Eğer o şerr-i kalil için cihad terkedilse, o vakit hayr-ı kesîr gittikten sonra şerr-i kesîr gelir. O ayn-ı zulümdür. Hem meselâ: Gangren olmuş ve kesilmesi lâzım gelen bir parmağın kesilmesi hayırdır, iyidir; halbuki zahiren bir şerdir. Parmak kesilmezse, el kesilir; şerr-i kesîr olur.
İşte kâinattaki şerlerin, zararların, beliyyelerin ve şeytanların ve muzırların halk ve icadları, şer ve çirkin değildir; çünki çok netaic-i mühimme için halkolunmuşlardır. Meselâ: Melaikelere şeytanlar musallat olmadıkları için, terakkiyatları yoktur; makamları sabittir, tebeddül etmez. Keza hayvanatın dahi, şeytanlar musallat olmadıkları için, mertebeleri sabittir, nâkıstır. Âlem-i insaniyette ise meratib-i terakkiyat ve tedenniyat nihayetsizdir. Nemrudlardan, firavunlardan tut, tâ sıddıkîn-i evliya ve enbiyaya kadar gayet uzun bir mesafe-i terakki var.
İşte kömür gibi olan ervah-ı safileyi, elmas gibi olan ervah-ı âliyeden temyiz ve tefrik için, şeytanların hilkatıyla ve sırr-ı teklif ve ba’s-i enbiya ile, bir meydan-ı imtihan ve tecrübe ve cihad ve müsabaka açılmış. Eğer mücahede ve müsabaka olmasaydı, maden-i insaniyetteki elmas ve kömür hükmünde olan istidadlar, beraber kalacaktı. A’lâ-yı illiyyîndeki Ebu Bekr-i Sıddık’ın ruhu, esfel-i safilîndeki Ebu Cehl’in ruhuyla bir seviyede kalacaktı. Demek şeyatîn ve şerlerin yaratılması, büyük ve küllî neticeye baktığı için icadları şer değil, çirkin değil; belki sû’-i istimalattan ve kesb denilen mübaşeret-i hususiyeden gelen şerler, çirkinlikler, kesb-i insana aittir; icad-ı İlahîye ait değildir."

K.C. 05-06-2006 09:28

Birkaç yıl önce Nakşibendilerin sohbetinde bulunduğumda sorulara sıra geldi.
-hocam, madem Ramazan'da bütün şeytanlar bağlanıyor insanlar niçin yine de günah işliyorlar.
-Hani esniyorsunuz ya, ağzınızı da kapatmıyorsunuz, şeytan o sırada yavrusunu ağzınızdan atıveriyor. (kısaca esnerken içinize giren şeytan yavrusu size bu günahları işletiyor)

hocanın cevap olarak verdiğini daha önce de duymuştum. Oturdum hadisleri inceledim ve Kütübü sittede gerçekten bu hadisin var olduğunu gördüm.

Bize esnemeyi yaratan Allah, bir görgü kuralını her ihlal edişimizde (görgü kuralı diyorum, şer'i kural olsa Kur'anda olurdu) bizim şeytan yavrularıyla dolmamızı sağlıyor. Gerçekten düşündürücü.

soro 05-06-2006 09:49

yazıcaksan hikayeleri değil.neyi kasdediyorsan onu yaz.
esnerken ağzını kapatmak zannedersem sünnettir.

şeytan ne demek.yavrusu ne demek.anlaşılırsa o hadisi de yaz o zaman herşey anlaşılır.

ingilizlere de posta koyuyonmu gökten kedi köpek yağıyor dediklerinde.

K.C. 05-06-2006 10:09

:) :) :)
Yok, daha hiç bir İngilizle bu tür muhabbetlerim olmadı. zaten ingilizcem de yok.
Gökten kedi köpek yağıyor mu demişler... hay Allah, neyi kastetmişler:)

sor öğren, kütübü sittede bir hadis aramak çok zor. hiç aradınız mi bilemiyorum. Şimdi esneme ve şeytanla ilgili hadisi arayıp bulamayacağım. İsterseniz siz bir göz atın, aramanız esnasında kim bilir daha ne hoş hadislerle karşılaşırsınız. Şunun gibi: 'Mina'ya giderken uzuvlarımızdan meni damlardı' bunu Kütübü sitteye yakıştırıp koymuş ulemalar. Siz de hadissiz, sünetsiz iman olmaz diyenlerdensiniz madem, neleri kabul ettiğinizi görmüş olursunuz.

soro 05-06-2006 10:24

peygamberin her sözü ve davranışı,öncesinde ve sonrasında bir şeye hizmet etmiştir.yani söylenen sözün çnünde ve arkasında bir olay olmuştur.o ve benzeri olaylarla ilgili durumlarda baz alınmak üzere de o hadis söylenmiştir.
bak canım,naşi toplantısında şöyle oldu diyorsun.afaki tamamen
hadis şöyle demiş diyorsun.yine afaki
sen bul diyorsun bana.
ben hadislerden hüküm çıkarmaya çalışmam.ben vasat bir müslümanım.ilmihale bakar günlük hayatımı düzenlemeye çalışırım.hadislerden hüküm çıkarabilmem için bütün hadisleri ve oluşma ortamını bilmem gerekir.zira senin düştüğün hataya düşülşür.cımbızla hadis ayıklanmaz.özellikle çelişik görünenler.zirabir ayet diğer ayetleri tamamladığı gibi hadisler de hem ayetlere dayanabilir hem de bir mana bütünlüğü içerisindedir.
bütün hadisleri ve ayetleri heryönüyle değerlendirebilmedikten sonra sadece bir iki satır kuran veya hadisle çelişki var mı yokmu karar vermek haksızlık olur.bu degerlendirmeyi mezhep imamları ki,müctehittirler yapmışlar ve bize sunmuşlar.bunda gocunacak birşey yok.
bizler müctehit olabiliriz belki de,kim uğraşacak.bakarım ilmihale kılarım namazımı.gerisi özel ilgi alanına girer.

K.C. 05-06-2006 10:30

monoloğumdur cevap beklemiyorum

ben gibi sapıtmamak için müçtehitlerin ve ilmihallerin her dediğini doğru kabul etmek lazım. Onların indiği esas kaynaklara bakmaya gerek yok.

Gürül gürül bir çağlayanın kaynağından tertemiz, pırıl pırıl su içmektense, bu kaynağı işlemiş, yollar, virajlar dönmüş, içine ne karıştığı meçhul dereden su içmek, 'kaynağın başı beni aşar' ahanda birileri suyu ayağıma kadar getirdi, ben bununla yetinmeliyim demek gerekirmiş...

05-06-2006 12:00

sorogren arkadaş biraz kafan karışmış gibi görünüyor.
şeytan da sensin melek de sen. insanlar şuçlarını birilerine atfedip şeytan yaptır şeytana uydum diyor. ulan bre cevat kendin gidip evi soyuyorsun veya adam öldürüyorsun sonra da şeytana uydum diyorsun. salaklıktan başka bir şey değil. müslümanlıkta var olan herşey başka öğretilerin uzantısından başka bir şey değildir. özellikle zerdüştlük ve ismaililikten alınmış bu kavramlar islamiyet diye bir şeye dönüştürülmüştür. o öğretilerde yer alan cezalandırıcı ve ödüllndirici mekanizmalar da değişik isimlerle islamiyette baş köşeye oturtulmuştur.
şeytanı unut kendi içine bak bak ve insanlara sevgi adalet ve eşitlik içinde davran. o zaman insan olduğunu ve bir melek olduğunu hissedersin.

K.C. 05-06-2006 12:10

bazı kötülükler nefisten, bazıları şeytandan, bazıları Allah'tan... hakikaten kafa karıştıran bir husus bu. Allah bizi sapıtsın diye şeytanı yarattıysa onun saptırdığı kişilerin sorumluluğunu şeytana yıksak... o zaman cüz'i iradeyi yok saymış olacağız. yaman çelişkiler bunlar kara cahil. kafan buncasını bir araya getirip ortak bir mantık bulmaya yetmiyor...

soro 05-06-2006 12:32

peki akıllı cevatım dediğini yapayım.

07-06-2006 12:59

sağolasın sevgili cevat. yardımcı olabildiysem ne mutlu!!!! _+

soro 07-06-2006 13:09

ya berdan sen bizim delicevat değilmisin.yoksa yanlışmı yapıyorum.

07-06-2006 13:48

hayır. senin delicevatı tanımıyorum. ben yani üyeyim.

sizleraptalsınız 20-06-2006 10:53

jay jay mı can canmı rumuzu her ne ise
ALLAH (c.c.) seni ve beni niye yarattıysa şeytan aleyhillaneyide onun için yarattı
madem sen bu dünya benim cennetim diyorsun o çok TATLI CANINI AZRAİL *almaya geldiğinde
vermezsin olur biter
sıkma canını cennetinde rahatına bak her nimetin bir külfeti olduğunu da unutma

turok 05-07-2006 15:16

Herkese selam,

*Ben seyatanin insani ayartmak icin yaratildigini dusunmuyorum.Seytan insandan oncede vardi.Bildigim kadari ile melek kismindandir.Asil sormak istedigim Allah melekleri neden yaratdi? Kendisine yardimci olmalari icin mi ? O taktirde ol dediginde olan noksansiz allah yardimcilarami ihtiyac duyuyor ? Gercekden seytan da dahil olmak uzere melekler neden var ! Bunun yanisara ben seytani diger meleklerden daha cok takdir ederim , o insan denen zavalli mahlukata tapmayi redederek diger meleklerden ayri olarak bir karakteri oldugunu gostermistir hemde kendinden cok mu cok guclu allaha karsi gelerek , kabul edin ki bu cesaret isteyen bir istir ! valla ben onun yerinde olsam hemen secdeye varirdim !)

herkese selametle))

soro 06-07-2006 10:12

ertaner Allahın hiçbir konuda yardımcıya ihtiyacı yoktur.
melekler ise yine tüm yaratılmışlar gibi Allahın sanatlarını hem kendilerinin hem diğer yaratılmışların ve hem de Allahın nazarına sunmak için ve Allahın kendi kudsiyetine layık ve şu anki *lisanımızla ancak ibtidai bir tarzda ifade edilebilecek bir lezzet-i kudsiye veya memnuniyet-i kudsiye için bir faaliyet-i kudsiyenin sonucunda yaratılmıştır.
yani anlaşılması için insani tabirlerden başka tabir kullanmayı bilmiyoruz,kendi dünyamız lisanına *ancak bu kadar indirgeyebileceğimiz şekilde Allah yaratmaktan ve nimetlendirmekten hayat vermekten yine tekrarlayayım kendine layık kudsi bir tarzda lezzet alıyor.

şeytan meleklerden değil cinlerdendir.bunlar insandan daha süfli varlıklardır.şeytanın da tek yaptığı çünki kudreti yoktur,kalblere şüphe ve vesvese ve evham atmak ve günaha teşvik etmektir.şeytan zorla birşey yaptıramaz,sadece vesvese ile teşvik eder.

şeytan Allaha karşıkoymuş çok mu sizler bizler Allaha karşı çıkıyoruz çoğu zaman.bu maharet değilki.

şeytan kendi cin cinsine halife olarak insanın yaratılıp dünyada halife kılınması projesi karşısında kendi gururunun esiri olarak kıskanclığından insana secde etmemiştir.

şeytanı da günaha sevkeden başka bir şeytan da olmadığına göre günahın kaynağı kendi fıtratımızdaki gurur kibir nefis gibi şeylerdir.

turok 06-07-2006 14:40

Bence seytan ile insanin isyankarligini karistirmamak gerekiyor.Seytan allah ile birebir gorusen,onun kudretini gozleri ile goren bir varlik.Seytanin allaha hayir diyebilmesi cok daha anlamli ve taltir edilesi *bence.
Ayrica meleklerin yaratilmasi konusu bence daha ayrintili aciklanmali.cebrailin allah ile peygamberlerin arasinda habercilik yapmasi gibi meleklerin cesitli gorevleri var.Buda allahin ol dediginde herseyin hemen olmadigi o isi yapacak yardimcilara ihtiyaci oldugunu gosterir.

*Birde eger anladigim kadari ile allah *degisik turler yaratmakdan zevk aliyorsa neden sadece melekler , cinler ve insanlarla sinirli kaliyor. Belki uzayda milyonlarca degisik akilli canli turu var.

06-07-2006 16:28

Alıntı:

K.C.";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 34902)
bazı kötülükler nefisten, bazıları şeytandan, bazıları Allah'tan... hakikaten kafa karıştıran bir husus bu. Allah bizi sapıtsın diye şeytanı yarattıysa onun saptırdığı kişilerin sorumluluğunu şeytana yıksak... o zaman cüz'i iradeyi yok saymış olacağız. yaman çelişkiler bunlar kara cahil. kafan buncasını bir araya getirip ortak bir mantık bulmaya yetmiyor...

NİSA:4.79. Sana gelen iyilik Allah'tandır. Başına gelen kötülük ise nefsindendir. Seni insanlara elçi gönderdik; şahit olarak da Allah yeter.

Sevgili K.C,
Bak kuranın allahı ne diyor.Şunu diyen bir allah ciddiye alınır mı?Bu kitapta
sakın mantık aramaya kalkışma.O mantığı bulamazsın.Bunun tek bir çözümü var.
Kafandan silip atmak.Ben halen bu kitabın peşinden gidenlere hayret ediyorum.
İşin başında şartlanma olunca körü körüne inanma başlıyor.Sorogrenin ayın
yarılmasına inanması gibi.Akla mantığa uymayan masallara inanılması gibi.Ben
Kuranda İnciler başlığımda bunları hep ortaya koydum.Şimdi sorogren kardeşimiz
bu ayetten ne anlıyor.Bize bir izah etsin.Sevgiler...

K.C. 06-07-2006 16:51

Sevgili ezkamo,
uzağa gitmeden yine Nisa suresinden bir önceki ayeti iliştirmek istiyorum:

Nisa
78 Her nerede olsanız olun, ölüm size yetişir, göklere yükselmiş burçlarda da olsanız. Bununla beraber kendilerine bir güzellik erişti mi "Bu allah'tandır" diyorlar; Bir felaket dokundu mu "Bu sendendir" diyorlar. De ki: "Hepsi allah'tandır!" Fakat niye bu adamlar söz anlamaya çalışmıyorlar?

Görüldü gibi 78. ve 79. ayetlerde bir kararsızlık durumu var!!!
Kötülük 78. ayete göre Allahtan, 79. ayete göre nefisten...

06-07-2006 17:16

yaratmasına yarattı diyelimde
şeytanın kötü olduğunu gördükten sonra neden o'nu yok etmedi
gücü mü yetmedi..

soro 06-07-2006 17:22

her gücü yeten zayıf olanı yoketmek zorunda mı
yaratmanın da hikmetleri var niye yok etsin ki şeytanı.
şeytan sayesinde insanlar manevi terakkiyata ulaşabiliyor.ınu yenerek.

vartor 06-07-2006 17:35

Sevgili Sorogren,
" Nuh'un tufani"nin mimari, bir seytani yok etmemesi, biraz dusundurucu degil mi?

06-07-2006 17:50

bu kadar çok kötülük varken
kimin kimin yendiği açıkca görülmekte bence
şeytan varsa eğer bu savaşın galibi o
insanlar değil

sargon 06-07-2006 19:54

Şeytan'dan bahsetmişken, şöyle güzel bir Azrail resmi arıyorum internette, tırpanlı falan olsun. Bilen var mı? Azrail hakkındaki bir yazıya konabilecek bir resim olacak.

Bu arada, Azrail'in niye tırpanı vardır diye ukalaca bir soru soruyum. Çünkü tırpan adam öldürmek için yapılmış bir alet değildir, kılıç falan olsaydı tamamdı.

soro 06-07-2006 19:55

vartor tam anlayamadim ne dedigini biraz acabilirmisin.

billur o hesabi biz kafa sayarak yapmiyoruz.

1000 tane tohumdan 100 agac ciksa ve her agac da binlerce tohum ve agac vereceginden neticede hedefe ulasilmis demektir.
geri kalan bozulan 900 tohumun durumuna bakip zarar ettik denilmez.

seytan adet olarak fazlaca insani saptirmis olabilir,fakat sapmayanlar keyfiyet denilen nitelikleri bakimindan insan neslinden amaclanan hedefe ulasmistir.

K.C. 06-07-2006 20:14

Alıntı:

sargon";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 37945)
Bu arada, Azrail'in niye tırpanı vardır diye ukalaca bir soru soruyum. Çünkü tırpan adam öldürmek için yapılmış bir alet değildir, kılıç falan olsaydı tamamdı.

Ah ben bu sorunun cevabını biliyordum ama unuttum. Yine de hatırladığım kadarıyla Güneş kültü'yle ilgiliydi.
Hasat zamanı Tanrıya kurban adamakla ilgiliydi ama neydi neydi? :)

sargon 06-07-2006 20:28

Tüh be, ben de birkaç kişi tahminlerde falan bulunacak, sonra da ben gerine gerine gelip açıklama yapacam diye düşünmüştüm. K.C. sen oynama bundan sonra. Neyse ben bunu yazmıştım daha önce. Eski arkadaşlardan hatırlayan olabilir.

Hasatla ilgili tapımların bir parçasıdır. İslamiyette ortaya çıkmış, muhtemelen Arap geleneklerinden geliyor. Diğer İbrahimi dinlerde, heretiklerde olabilir. Şu notları buraya da aktarayım:

Bir defa siyah ile sembolize edilir, yani hem toprağın hem ölümün rengini taşır. Allah'ın Adem'i yaratmak için istediği toprağı getiren melektir. Dolayısıyla toprakla ilişkisi öne çıkmaktadır. Figurlerde kullanılan tırpan insan öldürmenin aracı değil hasadın aracıdır. Bütün özellikleriyle Azrail, tarım tapımlarının belirgin izlerini taşımaktadır.

Tam metin için ise:
http://www.blogcu.com/sargon/Insan_Kurban_Etme

soro 06-07-2006 20:48

o tirpanli resimler kim cizdiyse cizsin islamin manasina zit olup' islamla alakasi yoktur.

sizin kasdettiginiz manalara benzer manalar icin risale-i nurda da

"İşte Rezzakiyet arşının hamelesi olan Mikail’in (A.S.) yeryüzü tarlasındaki nebatât ecnasına olan nezareti de, onun ubudiyetidir. "

denmistir.

ayrica dort buyuk melegin neyi temsil ettigi ise,

"Ve hilkat-ı kâinatın en ehemmiyetli neticesi olan insanlarla münasebat-ı Rabbaniyeyi tebliğ ve izhar eden Cebrail (A.S.) ve zîhayat âleminde en haşmetli ve en dehşetli olan diriltmek ve hayat vermek ve ölümle terhis etmekteki Hâlık’a mahsus olan icraat-ı İlahiyeyi yalnız temsil edip ubudiyetkârane nezaret eden İsrafil (A.S.) ve Azrail (A.S.) ve hayat dairesinde rahmetin en cem’iyetli, en *geniş, en zevkli olan rızıktaki ihsanat-ı Rahmaniyeye nezaretle beraber şuursuz şükürleri şuur ile temsil eden Mikâil (A.S.) gibi meleklerin pek acib mahiyette olarak bulunmaları ve vücudları ve ruhların bekaları, saltanat ve haşmet-i rububiyetin muktezasıdır. "

ile ifade edilmistir.

vartor 07-07-2006 03:44

Sevgili sorogren,
Milyonlarca insani ,coluk cocuk demeden,kendine tapinmadiklari ,veya ogutlerini dinlemedikleri icin,tufan yaratarak yok eden bir tanrinin, kendisine itaatsizlik gosteren seytani yok etmemesi, dusundurucu degil mi?
*Haydi o yapmadi, muhammedin seytani,altina alip kistirmasi,sonra da suleyman'a *ayip olur diye salivermesine ne diyeceksimiz.
*Masali ben de cok severdim kucuklugumde, keske buyumeseydim.

painkiller 07-07-2006 05:34

bu arada yukarıdaki ayetler arası uyumsuzluk kaynamış mümin bi kardeş onu bi açıklarsa iyi olur...

genelde okuyorum buradaki mesajları da bu müslümanlar bir türlü iç huzuru sağlayamamış sürekli saldırıyor bi rahatsızlık seziliyor mesajlarda...buna karşın kafirler gayet mutlu huzurlu rahat gözüküyor burdan...tam tersi olması lazım ama nedense böyle olmuş...

allah çok büyük kusiyeti bilmemnesi bilmem n'oluyomuş da...allah yoketmeyi seevmiyor yaratmaktan çok hoşlanıyor falan filan da kuran ın yarısı biz o kavme şu işkenceyi yaptık şu çeşit insana bu tuzakları hazırladıkla dolu ...bu ne yaman çelişkidir ki yaratmayı bu derece seven allah böyle tasvip edilmeyesi davranışlarda bulunmuş...hem madem bu kadar çok seviyor yarattıklarını yok etsin şeytanı yollasın herkesi cennete sen mutlu ben mutlu...nedense ağırdan satıyor cenneti gerçi zaten kimin girip kimin girmeyeceği belli aslında biz de neden yaşıyorsak...

bu satırları yazarken farkettim de sayısız esnemişim eller klavyede artık ağzıma kaç tane seytancık girdi ve içerde napıyor bilmem ama sünnet olsun diye meni çıkartayım ben sina ya doğru...kolay gelsin müminlerimize işleri çok zor gerçekten...

soro 07-07-2006 09:51

sevgli vartor,evvela iyi günler dilerim.gelen hafta sonu tatilinin de iyi geçmesini umarım.şekerin ne alemde bu günlerde benimki 170 den aşağı düşmüyor.ilaclara rağmen.umarım sen daha iyi durumdasındır.

vartor,milyonlarca insan değil, belki de fazlaca insan diyelim; tapınmadıkları için değil,kendilerine gelen peygamberin ikazlarına uymamaları ve gemiye binmemeleri dolayısiyle kendi açılarından bakınca bir doğal afet sonucu; yok olmamışlar,fakat *sadece dünya hayatından istifa etmişlerdir.bu umumi afetler geldikleri coğrafyada iyi kötü ayırımı yapmadan icraatlarını yaparlar.masumların hakları ise Allahın bizler için diğer bir yaşam alanı olan ahiret memleketinde verilir.yani 70 senelik bir ömrü kaybetmek fazlaca bir kayıp olmaz masumlar için.

insan ile şeytanın durumunda farklılıklar vardır.
şeytan yok edilmek için yaratılmamışki.Allah hiçbir şeyi yok etmiyor ki,vucudunun formunu değiştiriyor bazen.
şeytanın da günah işletmekten zevk alması ve onun da bir hayat hakkı olması kadar doğal ne var.o da canlıdır ve Allahın isyankar olmayı tercih eden irade sahibi bir kuludur.isyankar olması yok edilmesini gerektirmez.ateistlerin çoğuna göre yok edilmeli.Allah sizden daha merhametli.size kalsa hemen uçuracaksınız şeytanı.
biz insanların *vazifesi ise şeytanın *dolduruşuna gelmemektir.şeytan da cinlerden olduğundan yaratılış itibariyle insanlardan basittir.ve insanlarca dizginlenebilir.
peygamberimizin meselesi de aynı hakikata bakar.
şeytan olmasaydı.iyi kötü olmazdı.herkes melek olurdu.

vartor 07-07-2006 17:35

Sevgili Sorogren.
*Henuz seker hastasi ilan edilmedim, yiyeceklerle idare ediyorum. Gunde en az bir saat yuruyus tavsiye ediyor doktoplar. Yapabilirsen faydasini gorebilirsin.
* *Allah hiçbir şeyi yok etmiyor ki,vucudunun formunu değiştiriyor bazen. Bu sozun, tabiat kanununa benzetmis allahi. Dunyada hicbir sey yok olmaz, sadece sekil degistiri. Madde ile enerji denklemi de bunu dogrulamakta. Senin masallara inancin seni mutlu ediyor ise, oyle kal. Yok olmaya yok olacagiz (spiritual yonden) fakat ,kimimiz daha mutlu ,daha kolay *kavusacak ham maddesine.
*Butun iyiniyetime ragmen, anlamakta zorluk cekiyorum bazen dusunce seklini. Din disi konularda, buyuk olgunluk gosterirken, is dine geldi mi sanki o ayni insan degilsin.
*şeytan olmasaydı.iyi kötü olmazdı.herkes melek olurdu.
Cumlende bile bir mantik hatasi goremiyorsun, allahin seytani insanlari cehenneme atabilmek icin bilhassa yarattigini ima ediyor bu sozlerin ve bunu da normal addediyor mantigin.
* Iman ask gibidir, gozleri koreltir, beyni muhurler sevgili dostum.

soro 07-07-2006 20:38

vartor,
"Butun iyiniyetime ragmen, anlamakta zorluk cekiyorum bazen dusunce seklini. Din disi konularda, buyuk olgunluk gosterirken, is dine geldi mi sanki o ayni insan degilsin. "

demissin.sagol.

din disi konular benim sahsi hayatimdandir ve istedigim kadar ozverili ve comert olabilirim.kendi hakkimdan vazgecebilir ve aslinda insan iliskilerinde hicbir seyin insanlari uzmeye degmeyecegini bilerek tam tesekkullu olgunluk gosterebilirim.

dini meselelerde ise,aynen hirsizin elini kesen gorevlini duygularinin esiri olur da *hirs gosterir *ve zevk duyarsa bu isten, kendisi zalimlerden olacagi gibi,duygularimi karistirmam dini meselelere.insani iliskiler olarak anlarim duygularini karsimdakinin ama Allahin ve peygamberin hakkini feda edemem dostluga.zira inancim belki amel ve ibadetlerim eksik de olsa,yuzde yuzdur dinime karsi.gercekten Allahi cok defa hissediyorum,ve her varlikta Ona bir yol buluyorum.dolayisiyla medeni olculer icinde fikirimi savunurum.

'şeytan olmasaydı.iyi kötü olmazdı.herkes melek olurdu.
Cumlende bile bir mantik hatasi goremiyorsun, allahin seytani insanlari cehenneme atabilmek icin bilhassa yarattigini ima ediyor bu sozlerin ve bunu da normal addediyor mantigin.
*Iman ask gibidir, gozleri koreltir, beyni muhurler sevgili dostum.'

seytan insanlari cehenneme atmak icin degil,cenneti kazansinlar diye var.isteyen cehenneme de gider ona karisamayiz.
netice itibariyle Allaha inananlarin Allaha hesap soracak hali de yok.seytan var ise,ister onu izle ister ona mukavemet et .serbestsin.biz buna soyle olsun boyle olsun diyemeyiz.siz de zaten seytanlik isiniz yok,herkes rahat.sorun yok.

vartor 08-07-2006 02:34

Samimi cevabin icin tesekkur ediyorum.

necdeathx 09-07-2006 00:13

Arkadaşlar herkes şeytanla ilgili birşeyler söylüyor,bu konuda daha değişik görüşlerde mevcud onlarda incelenebilir.
* * Şeytan asıl adıyla İblis tir,şeytan onun ortaya çıkış hali,eylemleri ve taraftarlarını tanımlar,Kuranda 11 yerde iblis,88 yerdeyse,şeytan ve şeytanlar olarak geçer ( 11 *ve 88 *mucize avcıları belki bundanda bişeyler çıkarabilir) *şeytan kök itibarıyla *ş.t.n dir yani *uzak olan uzakta olan,Belkide iblis, uzaklaştırılmış olmasından dolayı şeytan diye adlandırılmıştır.

* * *Bazı arkadaşlar iblisin, Ademe secde etmeyişini bir başkaldırı olarak değerlendiriyor,Ancak Tasavvuf'taki bazı kesimler,hatta sufiler iblisi sadakat ve aşkın sembolu olarak görürler,ötneğin Hallac-ı Mansur eseri Tavasinde *İblis'i ''Allahtan başkasına secde etmemekteki ısrarı yüzünden Tevhidin en güçlü savunucusu olarak sunar ve İblisin Allahın azap edeceğini bilmesine rahmen buyruk la şirk arasında tercih yapması gerektiğinde *Allaha duyduğu aşk nedeniyle buyruğa karşı gelip şirk e
sapmadığını bu nedenlede Sadakatin ve Aşkın sembolü olduğunu söyler,
İblis Allahın düşmanı değil,İnsanların düşmanıdır.der hallac'ı Mansur

* * * *sevgilerimle

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:45 .