![]() |
Niye Bazı İnsanlar Kötü Bazıları İyi?
hepsinin menbai bir, ama kisilikleri *farkli farkli niye ?ben bilmiyorum.
|
Re: niye bazi insanlar kotu bazilari iyi?
kendi iradeleriyle iyiligi veya kotulugu seciyorlar.
iyiligi secenlerin kotuluk tanimina kotulugu secenler katilmiyor herhalde.kotuluk de nisbi ve degisken demekki. |
Insanın yetişmesini mutasyonlara benzetirim. Bir sekilde iyilige yonelenler yasama olumlu katkılarda bulunuyorlar ve yasam seruveninde bu kimseler kotulere galip gelebilirlerse yasam hiç olmadıgı kadar ozgur olacaktır.
Kişilik olusumu bilimsel olarak incelenmekte ve bazı acıklamalarda bulunulmaktadır. *Bazı cevre sartlarında yetisen cocukların bırakın duzgun bir karaktere ulasmalarını biyolojik olarak da gelişimleri tamamlanamıyor. Oyleki beyin bile olgunlasamıyor bu cocuklarda, ornegin bazı aileler cocugunu evde kilitli tutyorlar, konusmuyorlar ve kimseyle konusturtmuyorlar ve bu cocukların beyin gelişimi tamamlanamıyor. *Bir de zaten kişilik olusumu uzum uzume baka bakadır, ozgur irade denen sey tamamıyla gecerli degildir. Iyilik ve kotuluk kavramına da şimdilik deginmek istemiyorum, aslında su an uzun uzun yazasım yok, o yuzden beni maruz gorurseniz sevinirim, ama en basta soylemiş olduklarım belki de bir iki ip cu olabilir. Saygılarımla... |
Birkaç gün önce çocuklarla beşinci boyut'u seyrediyoruz. Şunu da belirteyim çocuklarımı Allah korkusuyla değil, Allah sevgisiyle yetiştirmeye gayret ediyorum. Dizide bir kadın fakir birine yardım ediyor. O yardım esnasında kızını okuldan almak için geç kalıyor ve okulun önüne gittiği gibi kızının trafik kazasında ölümünü görüyor. Kızımın ilk dediği şey; "Ama bu kadın iyilik yapmıştı niçin çocuğu öldü?" iyiliğe karşı iyilik bulunacağını biliyordu çocuk. Hiçbir şey diyemedim. Aklımdan 'imtihan' diye geçirebildim sadece, üzüntüyle. Sonra çocuğu ölen o kadın bir yetimhane kızını evlat edindi. Buna da ayrıca hayret ettim ki evlat edinmek İslamiyet'te yasaklanmıştır ama dini kanal bu yasağa uymayan bir olguyu örnek ve ibretlik olsun diye yayımlıyor.
Niye iyi ve kötü insanlar var. Üstteki arkadaş yetiştirilme tarzına değinmiş. Evet, psikologlar da aynı şeyi söylüyor. Yanında pek çok sebebi de sayıyorlar. Çocukluktaki kötü tecrübeler, çevre etkisi şu bu... Yine bir yerde gelip tıkanıyor uzmanlar ve "bu insanın hamurunda" var diyorlar. |
Allah İnsanlari yaratmiŞtir ve onlari İrade vermİŞtİr.saĞa yada sola gİtmek İnsanlarin elİnde
|
Çünkü çıkar ilişkilerin dayalı bir sistemde yaşıyoruz. Bu sistemi de dinle koruyorlar. Onun içinde kimse birşey diyemiyor. Dinin savunduğu sistem, paranın ve gücün en üst değer olduğu sistemdir. Halbuki koloniler halinde yaşıyorsak en üst değer ahlak ve insanlık olmalı.
|
Alıntı:
islam'ın bazı çevrelerde çıkar için kullanıldığı konusunda senle hem fikirim. ama bazı insanların dini kötüye kullanması,dinin olmadığı veya dinin aslının bu olduğu anlamına gelmez |
Alıntı:
|
Alıntı:
o hadis ve ayetleri söylede bizde bilelim o zaman |
Alıntı:
"Allah istediğini doğru yola koyar ,istediğini saptırır" gibi gök(!)ten inme ayet varken hangi iradenle hangi yolu seçeceksin yahu.Bu nasıl bir bunalım durumu ,bu nasıl bir cinnet halidir. İnanmak ,doğru yola (!) girmek isteyeni bile saptıran ("Allah istediğini doğru yola koyar ,istediğini saptırır") Allah fikri ,nasıl bir fikirsizliğin ürünüdür? |
Acaba bir önceki iletimi silebilir misiniz? O simdi gönderecek oldugum iletinin editlenmemis halidirde =D.
Insanlarin iyi veya kötü olmasinda en büyük etken elbette cevredir. Nasil bir ortamda, hangi sartlar altinda yetistigi cok önemlidir. Bu yüzden „kötülük“ yapanlari direkt olarak suclamak ne kadar dogru tartisilir. Ben bir arkadasimdan örnek vererek devam edecegim. Ailesi kendisi henüz 10lu yaslarin basindayken ayrilmis. Henüz 20lerinde fakat cogu kisiye cok zarari dokunmustur. Her an, herseye köstek olur. Aslinda cok yalniz fakat kendisini öyle degilmis gibi gösteriyor. Cok hircin. Asi. Aslinda ona mutlak kötü bile diyebilir miyiz bilmiyorum. Nedenlerini ise sunlar ile iliskilendirebiliriz: Ailesinin ayri olmasinin yani sira kiskanclik, haset, psikolojik bozukluklar, bireysel cikarlar, sevgisizlik, kötülük yapmaktan zevk almak vs. Bu listeyi dahada uzatabiliriz. |
Alıntı:
untmamak gerekir ki allah insanları evlatlarından da sorguya çekecek. |
Nahl (93)
Allah dileseydi, sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat O, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Yapmakta olduğunuz şeylerden mutlaka sorguya çekileceksiniz. Fatır (8) Kötü ameli kendisine süslü gösterilip de onu güzel gören kimse, ameli iyi olan kimse gibi mi olacaktır? Şüphesiz Allah dilediğini saptırır, dilediğini hidayete erdirir. (Ey Muhammed!) Onlar için duyduğun üzüntüler yüzünden kendini helak etme! Şüphesiz ki Allah onların yaptıklarını hakkıyla bilendir. Zümer (23) Allah sözün en güzelini; âyetleri, (güzellikte) birbirine benzeyen ve (hükümleri, öğütleri, kıssaları) tekrarlanan bir kitap olarak indirmiştir. Rablerinden korkanların derileri (vücutları) ondan dolayı gerginleşir. Sonra derileri de (vücutları da) kalpleri de Allah'ın zikrine karşı yumuşar. İşte bu Kur'an Allah'ın hidayet rehberidir. Onunla dilediğini doğru yola iletir. Allah kimi saptırırsa artık onun için hiçbir yol gösterici yoktur. Müddessir (31) Biz, cehennemin görevlilerini ancak meleklerden kıldık. Onların sayısını inkar edenler için bir imtihan vesilesi yaptık ki kendilerine kitap verilenler kesin olarak bilsinler, iman edenlerin imanı artsın, kendilerine kitap verilenler ve mü'minler şüpheye düşmesin, kalplerinde bir hastalık bulunanlar ile kâfirler, "Allah örnek olarak bununla neyi anlatmak istedi" desinler. İşte böyle. Allah dilediğini saptırır, dilediğini doğru yola iletir. Rabbinin ordularını ancak kendisi bilir. Bu, insanlar için ancak bir uyarıdır. |
YAHU NE ALAKASI VAR???????????
Burada esas aranması gereken nokta yaratıcısının olacakları tamamen bilmesidir.bu nedenle bize oluşturcağı senaryo ne değişik olursa olsun aynı sonuca çıkar..... tıpkı bir sorunun farklı yapım şekilleri olması gibidir........ saygıalrımla SULTAN..... |
Alıntı:
Allah açık açık bazılarınızı saptıracağım, kötü yola düşüreceğim diyor işte, sorunun cevabı bu kadar basit. |
ANLAMA GAYRETİ GÇSTERMEYEN ARKADAŞLARA CEVAPLAR...................
yaratıcının nasıl bir hayat çizdiği mühim değildir sonuşta nereye gidiceğidir.aynı kişi bin farklı şekilde sınav olur ama sonuş aynıdır..dahada anlamak istemiyorsan ne diyeyim(!) evet kasıtlı olarak kafir yapar çünkü o öyle olucaktır zaten........öfff ben senle ne diye konuşuyorum yahu....... |
Alıntı:
Senin de katıldığın gibi kötülük de Allahın isteği ve sayesinde gerçekleşiyor, Allah saptırıyor. |
al bundy, bence bosuna ugrasma onlarin gözüne ne kadar bu ayetleri sokarsan sok, anlamazlar..
1. De ki: Rab, bizi anlamayanlardan, gözleri görmeyenlerden, kulaklari duymayanlardan etmesin. 2. Sacma ve celiski dolu olan seyleri pervarsizca savunanlardan korusun. 3. Allah'a sirk kosma korkusu ile aklini calistirmayanlari islah etsin. uydurdum ayeti 1-3. |
Allah diledigini saptirir diyorsa ayet, daha neyin munasakasini yaparsiniz anlamam Diledigine uflemisse , dilenen ne yapabilir? allahin emrine karsi konulmaz!
|
Alıntı:
Onlara şu kimsenin haberini de oku: Biz ona âyetlerimizi vermiştik. Ama o bundan sıyrılıp çıktı. Sonra şeytan onu peşine taktı; böylece azgının biri olup çıktı. Dileseydik, onu âyetlerimizle yüceltirdik. Lâkin o yere saplandı ve heveslerinin peşine düştü. A’râf Sûresi allahın ayetlerinden sıyrılın sonra allah bızı neden saptırdı dıyın |
Alıntı:
Gayet acik bir sekilde, dilemedigimizden seytana yoneldiler anliyorum ben.Bu kadar basit birsey anlasilmaz mi? hem diledigimi diledigim sekilde yaratirim de, sonra da yok diledigim sekili, ufacik kulum degistirebilir de. Hangisi dogru? Demek insanin allaha kafa tutabiilecegini, onun cizdigi yoldan cikabilecegine inaniyorsun? Hani herseye kadir olan oydu? Bir karar verseniz de biz de ona gore elestirseydik su kafanizda yarattiginiz allah adindaki tanriyi.. allahın ayetlerinden sıyrılın sonra allah bızı neden saptırdı dıyın Bizi neden saptirdi diyenimiz yok zaten de, sizler neden kafayi bu ici bos, ancak 1400 yil oncesi insanlarin deger verebilecegi sacmaliklara tanri sozu dediginize sasiyoruz sadece..Uyanin 21'inci asirdayiz, millet nelerle ugrasiyor, siz ayetlerle.... |
Alıntı:
Eğer biz onu başka dilde bir Kur’an yapsaydık onlar mutlaka, “Onun âyetleri genişçe açıklanmalı değil miydi? Başka dilde bir kitap ve Arap bir peygamber öyle mi?” derlerdi. De ki: “O, inananlar için bir hidayet ve şifâdır. İnanmayanların kulaklarında bir ağırlık vardır ve Kur’an onlara kapalı ve anlaşılmaz gelir. (Sanki) onlara uzak bir yerden sesleniliyor (da anlamıyorlar).” sanki burda senden bahsediyorlar. |
anlaşılmayacak bir şey yok
allah insana irade vermiştir.insan iyi,yada doğru olmayı kendi seçer.bir kul kötü olmayı seçtikten sonra allah cc buyuruyor ki dileseydim iman ederlerdi. |
lahahahahah ha;
arkadaşım en az 7-8 yerde daha aynı şeyi yazmışsın.aynı yanıtları alıyorsun.inatla yazmaya devam ediyorsun.bu ısrarın sonunda "ya bu herif sussunda,tek biz de inanalım" falan diyeceğimizi sanıyorsun heralde. senin allahın dilesin ben de iman edeyim,arkadaşlarda görsün!varsa atma yahu din kardeşiyiz:bounce: |
Alıntı:
"Dileseydim iman ederdi" ,işte teolojik Allahın gerçek yüzü. Dileseydin be rabbim(!). Dileseydin be Allahım(!) Dileseydin de bu kötülük olmasaydı Dünyada.Hem her kötülüğün sorumlususun hem ibadet beklersin kullarından.Dileseydin keşke be yavrum.Bir "OL" deseydin de "OL"saydık. |
Alıntı:
müdessir/31 seni anlatıyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
"Biz, cehennemin görevlilerini ancak meleklerden kıldık. Onların sayısını inkâr edenler için bir imtihan vesilesi yaptık ki kendilerine kitap verilenler kesin olarak bilsinler, iman edenlerin imanı artsın, kendilerine kitap verilenler ve mü’minler şüpheye düşmesin, kalplerinde bir hastalık bulunanlar ile kâfirler, “Allah, örnek olarak bununla neyi anlatmak istedi” desinler. İşte böyle. Allah, dilediğini saptırır, dilediğini doğru yola iletir. Rabbinin ordularını ancak kendisi bilir. Bu, insanlar için ancak bir uyarıdır."
müdessir 31 buymuış.yalnız lellelleh haklı...aynı beni anlatıyor.melek gibi adamımdır.:bounce:çok pis ateş yakarım birde.dost meclislerinde hep mangal bana kalır. |
Alıntı:
|
Alıntı:
ateş yine sana kalacak merak etme. |
Alıntı:
ateş bana kalsın ben bu angaryadan memnunum da,rakı var mı rakı... |
Alıntı:
|
neyse bugunluk bu kadar yeter
|
Alıntı:
Bu örneği vermekten bıktım ama ne yapayım ; Jules Verne "Denizler Altında 20000 Fersah" ve "Aya Yolculuk (1865)" kitabını yazdığında kaç kişi dalga geçti ,aptalca hayaller olduğunu söyledi acaba?Keşke onlar bugün yaşasalardı da bir "USS Philadelphia" (A.B.D. Nükleer denizaltısı) yı ,bir Eagle 'ı (20 Ağustos 1969'da Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 'i aya indiren modül.) ,bir Sojourner 'ı (1997 yılında Mars'a inen küçük mekanik sevimli dostumuz) görselerdi.UTANIRLARMIYDI SENCE? |
Alıntı:
Dinler, insanlar ahlakı aramasınlar diye, bir ahlak üst sınırı olarak insanlara dikte edilmiştir. Akabinde şartlandırılmış bir ahlak oluşturulmuştur ki insan ahlakı aramasın diye. Dolayısı ile, dinler aracılığı ile kötülüklerin temeli korunmuştur ki insanları kendi çıkarlarına çalıştırabilsinler. Kötülük yer yüzünden silinseydi kimse kimseyi böyle kullanamazdı. Ahlakı arayan bir insanın kalesini içeriden fethetmişlerdir kısaca... |
Alıntı:
islamda faizin olmadığını görmen için veda hutbesini okuman yeterli,cariyelik ve kölelik sistemine gelince bunlar dönemin şartlarının gereğiydi. ayrıca ilk önce köleyi ve cariyeyi azad etmek tavsiye ediliyor. |
Alıntı:
Bugünün hayali de yarın gerçekleşir.Yeter ki engel koyanlar çıkmasın. Birde Jules Verne örneği ortada iken hayal diyebilenler varya.O üzer insanlığı. |
Alıntı:
Kölelik ve cariyelik mevzuna gelince. Bana köleliğin ve cariyeliğin kötü birşey olduğuna dair bir tane hadis gösterebilirmisin? Alkolü nasıl yasakladıysa, köleliği ve cariyeliğide yasaklayabilirdi. Ama bırak yasaklamayı, islam ticari hukukunda yer alıyor :). Yani at, eşek, deve, inek nasılsa, o insanlarda o değerde. |
Alıntı:
kölelik sistemini eleştiriyorsun da kölelik sanki islamiyet'in icadı. sizin (haşa)allah diye taptığınız avrupalı,amerikalı kişiler insanları gemiye bindirip bindirip,oraya buraya götürüyorlardı bundanda bahsetsene biraz.avrupada,abd de kaç tane siyahi var bak bakalım. hem merak ettim söyle bakalım hz muhammed(sav);nerede ne zaman; 'faiz yasaktır,ama kapitalizm serbesttir'demiştir veya ima etmiştir. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:26 . |