Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Hiramusta'nın yazıları bizi bağlamaz! (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2282)

soro 27-06-2006 16:32

Hiramusta'nın yazıları bizi bağlamaz!

hiramustanın yazdıkları islama maledilemez.
mesela ben yazılarımın kaynağını belirtiyorum,kimse kabul etmek zorunda değil.
hiram sen de madem değişik bir fırkayı temsil ediyorsun,ya o fırka adına yaz veya bizim miracımızı kamerimizi mucizemizi yoktur uydurmadır deme.yazıların sen ve sizi bağlar islamı ve müslümanları bağlamaz.
biz aşağılık kompleksinde değiliz,aklımızın almadığını uydurmadır diye reddedecek.dininden *utanıyorsan hiç yazma.veya çok büyük meselelerde kendi görüşünü dininkidir diye yazma.
ehli sünnetin durumu budur,bizimki de budur de iyice bulandır.
sen nereden bildin miracı veya şakk-ı kameri de ebu cehilin demediğini diyorsun ohiç değilse bu sihirdir demiş.
ebu bekirin peygamber ne derse doğrudur demesine sen oradamıydın ki,yorum getiriyorsun.
cennetin cehennemin müteşabih olduğunu sana kim söyledi.
hz ademin ilk insan mı beşer mi falan karmakarışık etmişsin.nerden çıkarıyorsun bu işleri.zorlamaya ne gerek var.
senden ricam islamın görüşü diye yazma,yazının sahibi din adına birşeyler söyleyebilme açısından genel bir kabul görmediyse eger.
veya yazarın adını yaz ve "yazara göre" de,
kendi görüşünse eğer yazdıkların "bence" de yazının başında.

hiramusta 27-06-2006 16:58

Re: Hiramustanın yazılar bizi bağlamaz.

Evet,arkadaşımız haklı.Bu yüzden bir not düşmek istiyorum.

Kendi şahsi görüşlerimin,başkalarının katıldığım görüşlerinin ve inancımın Risale-i Nur diniyle bir alakası yoktur.Kur'andan anladığım hiçbirşey nurcuları bağlamaz.Zaten bağlamak gibi bir düşüncemde yok.(burası espridir:))Yalnız Kardeşimize birşey soracağım.Cennet-cehennem,ahiret,hesap günü ,vs.müteşebih ayetler değilse hangi ayetler müteşabihtir,bana açıklar mısın?

soro 27-06-2006 17:27

hiram
"Risale-i Nur diniyle "

bu ifade turan dursun sitesinin ifadesidir.ateistler de kullanıor.
sen de kullandın.
ben daha önce de sana ateiste hizmet etme demişdim.kendi tercihine saygı duyarım.diğerlerine de saygı duyduğum gibi.
hz muhammede muhammed diyecek kadar ateistlerin jargonunu kullanan birine cevap verme durumumda yok.

o sorduğun soruların cevabını da merak ediyorsan,yüzlerce imam müfessir gelmiş geçmiş onlara sor.
ben kimseye cevap verme zahmetine giremem.

yalnız sen müteşabih ne demek biliyormusun merak ettim.
hesap günü müteşabih se cennet cehennem müteşabihse bu dinin derdi ne,ne anlatıyor bu din.

last_danger 27-06-2006 18:01

Aranıza girmek gibi olmasın ama hiramustafa bu konuda sonuna kadar haklı. Nurcular Allaha şirk koşuyor.

soro 27-06-2006 20:46

last danger
soylediginiz bu 'Nurcular Allaha şirk koşuyor.' cumlesini *neye dayanarak soylediginizi ogrenebilirmiyim.
ayrica kendi iman durumunuzu belirtirseniz de sevinirim.

hiramusta 27-06-2006 23:21

Kardeş sen önce bana hangi ayetler müteşabihtir onu söyle de ben sana müteşabihat nedir açıklarım.Ateistlerle bazen aynı söylemleri kullanma sebebine gelince de (ki ben sadece ateistlerle değil her düşünce sistemiyle bazı ortak söylemlerde bulunurum.) ortak vijdan veya ortak akıl diyebiliriz.Esen kal.

last_danger 27-06-2006 23:33

Dayanağım ve gözlemim şudur :

İslam dininin temeli Kuran'ı Kerim dir.Hz. Muhammed ise Allahın ayetlerini insanlara ileten ve onları açıklayan elçidir. Bugün bu açıklamaları yetersiz görüp, 1400 sene sonra yaşamış birinin yazdıklarını, Kuran'ı Kerimi en iyi açıklayan *tesfir olarak değerlendirmeniz ve cemaat içinde olup bir yol tutmanız,başka kaynaklara ilgisiz olmanız, Şirktir. Belki adam iyi niyetiyle bişeyler yazdı ama bugünkü nurcu oluşumu adamı putlaştırmaktan başka bir şey yapmıyor. *Said'in böyle bir kitap yazacağına dair bir hadis yada bir ayet mi var da bu adamın yazdıklarını herşeyin önünde tutarsınız. Samimi bir soru Said haricinde başka bir kaynak sizin için kabul edilebilir mi ? Yoksa sen bizim herşeyimiz sin Said mi ?

aldostu 27-06-2006 23:34

Hiramusta akılcı müslümanlardan.

Pante iyi yakalamışsın,doğru lafı çok severim.

Hiramusta dostumuzun tarafsız dini yaklaşımlarını ilgiyle izliyorum.

Soröğren dostumuz da efendilik sınırlarını zorlamadan,inançlarını müdafaa ediyor.

Bütün inanç sahibi arkadaşlarımız, özellikle de
"Allah" adını yücelttiklerini *sanarak siteye
iğrenç saldırılar yapan ah-mak müslüman bozuntuları
bu iki arkadaşımızı örnek alsınlar.

Şia ve Ensareo dostlarımızı da bu sınıfta görüyor ve takdir ediyorum.

Sevgilerimle…

İyiliklerde görüşmek üzere.. Gönül kırdıysak affola..
Bütün dostlarıma selam ederim... (Dost olmayanlarıma da...)
***********….*************….***********….********* ****….*********
Her şey Tanrı 'dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı 'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrim/tekamül den geçmektir.

ESLEMTU 28-06-2006 00:13

Bu zamanda kişisel din moda..o uygun değil bana göre,şu bana göre uygun değil.Böyle şey olmaz..vs..hirada ona katılmış anlaşılan..bunların nedeni yeterli bir bilgiye sahip olmama ve doğru söyleme titizliğinin olmaması.

yoksa hiramusta arkadaşımız eğer müslümansan,ahırette konuştuğundan hesap vereceğini biliyorsan 1000 kere düşün 1 kere konuş..boş yere günaha girme,gıybet etme,iftira atma..

Günümüz tabiriyle bir cahilin ilmi olarak kapsadığı alanla,bir peygamberin,bir alimin kapsadığı alan karşılaştırılamaz bile...''Ben'' katılmıyorum demekle iş bitmiyor,bitmemesi lazım..sen kimsin?kapsamı alanın ne?ne için kabul etmiyorsun?neden kabul etmiyorsun?kim demiş?ne demiş?nasıl demiş?niçin demiş? türü araştırmalar yapmadan,bana öyle görünüyorla hüküm verilmez..

bunlar iyilik için hira,kibrine yenilmezsen düşünmeni tavsiye ederim..

hiramusta 28-06-2006 01:03

Yeryüzünde böbürlenerek yürüme; çünkü sen ne yeri yarabilirsin, ne dağlara boyca ulaşabilirsin. (17/37)

Sevgili Eslemtu bu ilahi düstur hayatımın her anında gözümün önündedir.Yine de uyarın için sağol.Allah azze ve celle Kur'anın da defalarca Nebisine sakın kafirlere uyma,adalete ayakta tut,yalan söyleme ,doğru ol gibi birçok emirler veriyor.Peki Peygamber bunların aksini mi yapıyordu?Tabi ki hayır.Bu bir otokontroldür,hatırlatmadır,bilinci ayakta tutmadır.Mü'minler burdan örnekle birbirlerini kontrol etmelidirler.Bir kardeşimiz bana sakın yalan konuşma haaa! dese bundan kesinlikle gocunmam.Yalan konuşmuyorsam bir mesele yok,yalan konuşuyorsam da bu öğüdü tutarım ve halimi düzeltirim.Kişisel bir din üretme gayretinde değilim.İnandığım ve söylediğim şeylerin yenibirşey olmadığını hatırlatmak isterim.Sizin bunları yeni duymanız bunların yeni olduğu anlamına gelmez.Öncelikle Kur'anı doğru bir okuyuşla okuduğunuz zaman zaten orada görürsünüz.İsmini hatırlayamadığım bilge bir kişinin güzel bir sözü var:"Şu gökyüzünün altında dinde konuşulacak olan herşey konuşuldu "diye.Katıldığım bir sözdür.Hemen bu gün başıma gelen bir örneği vereyim.Bugün Elmalı tefsirinde Mü'minun 12 nin tefsirine bakarken Elmalının *İbnü Türkete'l-İsfahânî'nin Füsûs Şerhinden alıntıladığı ve katıldığı bir yoruma rastladım.Şöyle diyordu İsfahani::"Yeryüzünde ilk meydana gelen madenler, sonra bitkiler, sonra hayvanlardır. Ve Allah Teâlâ bu mevcut şeylerin cinslerinden her sınıfının sonunu, takip edenin başlangıcı kıldı da madenlerin sonunu ve bitkilerin evvelini mantar, bitkilerin sonunu ve hayvanların evvelini hurma, hayvanların sonunu ve insanın evvelini maymun kıldı ki, birbirine ulanma birliği bozulmadan, değişmeden, aralanmadan, kesilmeden korunsun ve birbirine bağlansın."Aynı görüşü İbni Arabiden de okumuştum.Müslümanlar bide darwini beğenmezler.halbuki ondan yüzyıllarca önce bu görüşler dile getirilmiştir.Belki de darwin bu görüşlerden etkilenmiştir.Ne dersiniz olamaz mı?:)Benim bu noktadaki görüşümü soracak olursanız.Evrime inanıyorum ama maymundan gelmeye inanmıyorum.Her canlının kendi formlarında evrimleştiklerine inanıyorum.Sözlerimi bağlayacak olursam;şahsım vahyi dinin merkezine koyarak anlamaya çalışan bir insandır.Vahye uygun olan her kelime inancımın bir parçasıdır ve inancımı tarif eden sözlük nisbetindedir.Bu noktadaki kıstasımda"O kullarımı ki, onlar sözü dinlerler,sonra da en güzeline uyarlar. İşte onlar, Allah'ın doğru yola ilettiği kimselerdir. Gerçek akıl sahipleri de onlardır. (39/18)"ayetidir.
Ne dersiniz Eslemtu ve Soröğren kardeşler sizce ben veya benim gibi düşünenler,yeni birşeyler mi ortaya koyuyorlar?

soro 28-06-2006 01:15

sayin arkadaslarim,oncelikle;
hiram:
('Kardeş sen önce bana hangi ayetler müteşabihtir onu söyle de ben sana müteşabihat nedir açıklarım.Ateistlerle bazen aynı söylemleri kullanma sebebine gelince de (ki ben sadece ateistlerle değil her düşünce sistemiyle bazı ortak söylemlerde bulunurum.) ortak vijdan veya ortak akıl diyebiliriz.Esen kal.')

bak kardesim'seninle biz ayet veya mutesabih konsuna girmemize gerek yok.
sen ne istiyorsan digerleri gibi soyle,soyledigini de islam bunu diyor diyerek soyleme.
neden mi,cunki senin islam bunu diyor dedigin her seyi islam oyle soylemiyor.bizler genelde birsey islami mi degil mi diye aklimizin olcusune vurmuyoruz.aklimizi dinin ustunde tutmuyoruz.bu demek degil ki aklimiz yok veya akla onem vermiyoruz.ama bir mevzu dinde varsa once ozu vicdani teslim olan islama uygun sekilde kabul edip sonra da aklen hikmetlerini anlamaya calisiyoruz .ki sonunda o isin akla mani olmadigini da goruyoruz.ama evvela aklimiza vurursak kendi akilcigimizla dini esir almis olur ve sinirlarini kendi aklimizla cizmis oluruz.aklimizin eksik kaldigi her noktada da dinden gelenleri disarida birakmis oluruz.
yani boyle bir usul farki var aramizda.
sen mutesabih ayeti napican.mutesabih demek omer nasuhi bilmenin istilahat-i fikhiye kamusunda soyledir:
* * * * * "73 - (Müteşabih) : Efradı ümmet için kendisile ne murad edildiğini anlamak ümidi munkati olan lâfızdır. Bazı mübarek surelerin evvellerindeki Elif Lâm Mim, Tâhâ gibi hurufı mukattaa «Yedullah, Vechullah» gibi tabirler bu cümledendir....

...(2) : Lâfızlar, vazolundukları mânâya vazıh bir tarzda delâletleri itibaril zahir, nâs, müfesser, muhkem kısımlarına ayrılırlar. Kapalı bir tarzda delâletleri itibarile de hafi, müşkil, mücmel, müteşabih kısımları¬na münkasimdirler.

....309 - : Müteşabihe gelince, bu da: kendisinden murad, ne olduğunu bilmek ümidi ümmet hakkında munkati olmuş olan lâfızdır. Müteşa¬bih mühhemiyetindeki ehemmiyeti itibariyle muhkeme mütekabildir, birinin manası ne kadar vazıh ise diğerinin de o nisbette müphenidir.

.....310 - : Müteşabihin nevileri ikidir. Birisi: kendisinden lûgat itiba¬riyle hiç bir şey anlaşılmayan lâfızlardır. Bazı surelerin evvelindeki harf¬ler gibi.
Diğeri de lûgavi manasını iradeye aklın müsait olmadığı bazı tabirlerdir. (………..) âyeti kerîmesindeki yed = el lâfzı gibi.

.....311 - : Müteşabihin hükmü, hakkiyetine itikat ve manasının kat'i surette tayinini ilmi İlâhîye havaleden ibarettir. Selefi salihin bu gibi müteşabihleri te'vilden kaçınmışlardır, eslem olan yol da budur. Halef ise görülen lüzuma mebni müteşabihatı şer'i şerife muhalif olmayacak bir tarzda te'vil etmiş, mesela: Hak Tealâ'ya isnat edilen yedden murad, «Kudreti İlâhîyedir» demişlerdir. Böyle bir te'vil, yanlış zehablara mey¬dan vermemek maksadına müstenit olduğundan zamanın icaplarına muvafıktır.
Velhasıl: müteşabihatın nüzulü veya vürudü, bir hikmete müste¬nit, bir iptila ve imtihan mahiyetini haiz, beşerin aczini müş'ir bulunmuştur.

simdi cennet cehennem hesap hz adem gibi lafizlarin ne oldugu herkesce malumken bunlara mutesabih diyerek manalari anlasilmaz seylerdir diyip bunlara tum muslumanlarin aksine manalar vermek ve bunlari islamdandir demek ,senin belki hakkindir amam dogru degildir.

ateistlerle ortak jargon kullanmak da senin en dogal hakkindir.tabii ki onlarin sevdiklerini sevip onlarin sevmediklerini de sevmeyebilirsin.
biz ise genelde Allahin sevdiklerini sevip Allahin sevmediklerini de sevmeyiz.
en azili islam dusmanlariyla bir olup 'risale-i nur dini' ifadesini kullanman da senin hakkindir.ama unutma risale-i nur dini islamdir.islamin sahibi de Allahtir.

sevgili last_danger *evvela imani durumunu sordum cevap vermeyi unuttun.sen yazdiklarini kim adina yaziyorsun bir soyle de bilelim.demissin ki;

"Dayanağım ve gözlemim şudur :

İslam dininin temeli Kuran'ı Kerim dir.Hz. Muhammed ise Allahın ayetlerini insanlara ileten ve onları açıklayan elçidir. Bugün bu açıklamaları yetersiz görüp, .."

simdi uctun iste.kim dedi sana bunu.kandirmislar seni.

"1400 sene sonra yaşamış birinin yazdıklarını, Kuran'ı Kerimi en iyi açıklayan *tesfir olarak değerlendirmeniz "

ne var bunda daha iyisi ciksin onu okuyalim.bu kadar ateist isi gucu birakmis risale-i nura saldirirken saldiriya deger baska kitap mi yok sirf buna saldiriyorlar.

"ve cemaat içinde olup bir yol tutmanız,başka kaynaklara ilgisiz olmanız, Şirktir. '

boyle bir sirk tanimi duymadim ben.akliniz ermedigine sirk diyorsunuz.

"Belki adam iyi niyetiyle bişeyler yazdı ama bugünkü nurcu oluşumu adamı putlaştırmaktan başka bir şey yapmıyor. *"

ya bu ateist soylemler dolmadan baska birsey degil.ayiptir bunlari yaziyorsun da yani bos laf bunlar.napiyoruz putlastiripta heykeline saygi mi duruyoruz.

"Said'in böyle bir kitap yazacağına dair bir hadis yada bir ayet mi var da bu adamın yazdıklarını herşeyin önünde tutarsınız. "

bu adam dediginin yazdiklari kur'anin ve hadislerin tefsiri olmasi dolayisiyla bunlardan sonra gelen her seyin ustundedir elbette muslumanlar icin.
risalelerin her sayfasi ayet ve hadislerle doludur.boyle bir kitap diger kitaplardan ustun degilmidir.

"Samimi bir soru Said haricinde başka bir kaynak sizin için kabul edilebilir mi ? Yoksa sen bizim herşeyimiz sin Said mi ? "

ya boyle cocukca seyler yaziyorsun.ne demek simdi bu.hem sana ne.
risaleler imani mevzulari tevhid ahiret adalet hasir kiyamet gibi konulari isler ki,bu konular gunumuz dinsizlerince en fazla elestirilmek istenen ayet ve hadislerle alakali olanlaridir.
simdi bu meselede risalelerin tarzinda ve fevkinde baska kaynak varsa soyle onu okuyalim.
diger ilmihal fikih vs konulari ise risalelerin bransina girmez onlari da kendi kaynaklarindan okurum.ornegini yukarida verdim iste .

hiramustanin akilci ve tarafsiz musluman olarak algilanmasi benim kendim icin onerecegim en son seydir *Allah korusun.ben aklimin izin verdigi kadar dine okey gerisi din degildir diyemem.ve fakat benim dinimin de akla aykiri bir tarafi yoktur.ayrica her konu akla uyacaktir diye bir sorun da yok zira insan sadece akildan yapilmamis'bunun ruhu kalbi ve diger sir ve latifeleri de var.akil sadece bunlardan biridir.bir fakire para vermek de akla aykiri belki ama kalbe uygun .
akil meselesini bahsederken benim akli reddettigimi zannetmeyiniz.sadece aklin dini yonlendirmesine sinir cizmesine karsi ciktim.peygamberin dedigi birseyi akla uygun gormeyip inkar etmeti veya bir ayeti akli ermedigi icin degisik zoraki yorumlara kacmayi elestirdim ben.

ESLEMTU 28-06-2006 01:22

Hira,biliyorsun ki tefsirler ve tarih İslam'ın temeli değil..tefsirler sadece o zamana ait düşüncelerdir..hatta o kişinin yorumlarıdır,müteşabih ayetlerde de nedense bu müteşabihtir bilmiyoruz denmemiş.bilinen meseleler harcindekileri diyorum..muhkem ayetler..Peygamber efendimiz'i dinleyeceksin evet..Kur'an'ı dinleyeceksin..ama yeteri kadar bilgin yoksa hüküm vermeye kalkmayacaksın..

Bugün Elmalı tefsirinde Mü'minun 12 nin tefsirine bakarken Elmalının *İbnü Türkete'l-İsfahânî'nin Füsûs Şerhinden alıntıladığı ve katıldığı bir yoruma rastladım.Şöyle diyordu İsfahani::"Yeryüzünde ilk meydana gelen madenler, sonra bitkiler, sonra hayvanlardır. Ve Allah Teâlâ bu mevcut şeylerin cinslerinden her sınıfının sonunu, takip edenin başlangıcı kıldı da madenlerin sonunu ve bitkilerin evvelini mantar, bitkilerin sonunu ve hayvanların evvelini hurma, hayvanların sonunu ve insanın evvelini maymun kıldı ki, birbirine ulanma birliği bozulmadan, değişmeden, aralanmadan, kesilmeden korunsun ve birbirine bağlansın."Aynı görüşü İbni Arabiden de okumuştum

ben şimdi bu zata sorarım delilin ne?Kur'an'da mesela otların sonra hayvanların yaratıldığına dair ayetler var hatırladığım kadarıyla ama bitkini evveli mantar demek için hangi bilgiyi kullanıyor?heve ve hevesmi?hezeyan mı?israilliyat mı?

Kur'an'ı açıklayan bir peygamber var,hira..ondan,bundan,şundan,benden ve senden önce..Onun yaşadığı gibi yaşayıp,onun dediklerine öncelikle kulak vermeliyiz.İslam;Kur'an,Sünnet,İcma-i Ümmet ve Kıyas-ı Fukahaya dayanır..heve,heves,hezeyan ve zanna yer yoktur..hangi soru varda ,cevabı yok söylermisin?ashab-ı kehf'in köpeğinin rengi dışında!...bilmem anlatabildim mi?

hiramusta 28-06-2006 09:17

Soröğren kardeş hurufu mukattanın müteşebihle hiç alakası yoktur.Çünkü teşbih değildir.Özellikle sonrasında gelecek Kur'anı niteleyen ayetlere dikkat çeken birer ünlemdirler.Hurufu Mukatta ile başlayan surelere bir bak sonrasında mutlaka Kur'anı niteleyen ayet ve ayetler gelir.Şimdi sana güzel müteşabihat tarifi getireyim iyice anla.Doç.Dr. Yaşar Düzenli den:
Müteşâbih ise, ŞBH kökünden gelir ve iki şeyin birbirine benzemesi sebebiyle, birini diğerinden ayırma noktasındaki müşkilattır.[14] Nesnesini doğrudan değil fakat bir başka şeye benzeterek anlatmayı hedeflediği, dolayısıyla dolaylı bir dil kullandığı için anlaşılmasında farklı anlamların çıkarılması mümkün olan anlatım tarzıdır. Bu tarz keyfi bir durum değil, nesne olarak seçilen alanın insanın doğrudan anlatamadığı, fakat dolaylı olarak anlatabildiği alan olmasındandır. Bir başka ifadeyle, insanın bilebildiği bir alandan, onun malzemesinden, onda oluşan tasavvurlardan yola çıkarak, onun ulaşamadığı bir alan hakkında söz söylemeye çalışır.[15] Bir başka açıdan bakacak olursak müteşabih, insanın hakikat ve künhüne vakıf olmaktan aciz bulunduğu alana[16] ilişkin kullanılan bir dildir.

Burada yer verdiğimiz tanımların geleneksel anlatımdaki karşılığını ilk dönem müfessirlerden Zeccâc Ra’d (13) suresi, müttakilare vaad edilen cennetin misalinden bahseden 35. ayeti münasebetiyle şöyle dile getirmektedir: *“Bana göre –Allâhu a’lem- Allâh, bizim görmediğimiz ve müşahade etmediğimiz cenneti, bu dünyada benzeri olarak görüp, müşahede ettiğimiz şeyler üzerinden tanıtmaktadır.”[17] Aynı ayet çerçevesinde Zemahşerî ise; “Bizim için gayb olanları, müşahede edebildiklerimize temsil ederek açıklamaktadır”[18] diyerek, aynı hususu anlatmaktadır.

Bu tanımlardan ortaya çıkmaktadır ki muhkem, daha çok buraya, bizim dünyamıza ait, müşahede ve duyularımızla algılayabileceğimiz dünyaya ait ve o oranda, efradını cami, ağyarını mani olacak bir düzeyde kullanılan bir dil iken, mütaşabih, daha çok gabya dair, duyu değil, duygularımızın geçerli olduğu alanla ilgili ve fakat bizim kullandığımız materyalleri kullanarak, muhataba telkin edici, çağrıştırıcı bir dildir.

Bundan dolayı müteşabih dile konu olan, bilhassa ğayba dair hususlar, manası anlaşılan, bir başka ifade ile hem “ne dediği” ve hem de “ne demek istediği” anlaşılan; böylece ilahi hitabın kendileri vasıtasıyla vermek istediği mesajın alınabildiği ve fakat “keyfiyetleri” bu dünyada bilinemeyecek olan konulardır. Çünkü anlamaya konu olan bir nesnenin, manasını anlamakla, keftiyetini,/asli mahiyetini/o şeyi kendisi yapan sınırları dâhilinde künhünü anlamak arasında elbette fark bulunmaktadır. Anlam arayışında olan insanın idrak kapasitesinin ötesinde olmaları sebebiyle keyfiyetlerinin bilinme imkânı olmayan ve müteşabih bir dille anlatılan bu tür konular karşısında, muhkem dille ortaya konan temel prensipler muvacehesinde anlamaya çalışmakla birlikte, mahiyet ve keyfiyetlerine karşı imanla mukabele etmek Kur'ân’ın önerdiği bir yoldur.

pante 28-06-2006 18:50

Hiramusta'nın yazıları tabi ki kimseyi bağlamaz. Soröğren'inki de, benim ki de.
Yalnız Soröğren'in başlıkta ve içeriğinde kastı, sanki Hiramusta'nın yazdıkları müslümanları bağlamazmış gibi..
Yani bir anlamda hakiki müslümanlığın kendi söylemleri olduğu iddiasında. Eslemtu'dan da destek gelmiş.
Bugünlerde ise kamuoyu tersi iddia ile çalkalanıyor. Nurculuğun lider adamlarından Fetullah'ın sağ kolu Nurettin Veren'in açıklamaları ortalığı karıştırdı. Nurcuları İslam'ın içinde görmeyenlerde büyük artış var. Özellikle evlenme yasağı büyük tepki görüyor ve "bunlar müslüman dahi değil kafir" suçlamalarına neden oluyor.
Soröğren ise, Hiramusta'ya cevap verirken bunun Turan Dursun sitesi anlayışı olarak gördüğünü belirtmiş. Bak bakalım Soröğren Kimler kafir diyor Nurculara ve Said Nursi'ye:

http://forum.iktibas.info/thread.php...rdid=39&page=8

soro 28-06-2006 20:27

baktim pante,Allah akil fikir versin dedim kendi kendime.ne diyim baska.
adamlarin kafir demedigi kimse yik ki.
mevlana ve inb-i arabiye de sapik diyorlar.
degerlendirmeyi muslumanlar yapar.
museylimeler her devir var olur boyle.
zaten peygamberimizde demis 72 firka diye .

K.C. 28-06-2006 20:44

Re: Hiramusta'nın yazıları bizi bağlamaz.

Linkten birkaç mesaj okudum ruhum daraldı.
MFÖ'nın bir şarkıları vardı; En güzel dansı sen yaptın, en güzel kızı sen kaptın, en uzağa sen attın... peki peki anladık...

Millet de aynı havada ama tersten esmiş rüzgar; En iyi iman benim, en hak mezhep benim, en şahane tarikat benim... gerisi kafir, ötesi münafık...

Kimin yerine kimi yargılıyorlar. Birilerine kafir diyebilmek ne kolay. Başkasına derken kendilerini aklamış oluyorlar zira, kendi İMANLARINI TESCİL ETTİRİYORLAR.

Biri açıkça BEN KAFİRİM demediği sürece ona kafir demek günah değil mi? Bu söz iki kişiden birini kafir yapmaz mı? Söyleyen iftira attıysa kendisi kafir olmaz mı?
Bir zamanlar aynı şeyleri yaşadığım için şu anda yazarken bile sıkıntı üstüne sıkıntı basıyor.
Yazık ya... İslam bu olmamalı. :cry: :cry:

sodomo-- 28-06-2006 21:55

pante verdiğin linke baktım, bildik vahabi şeriatçı ağızları bol bol kullanılmış. Özellikle Mevlana'nın kabak hikayesi üzerine o kadar galiz laflar söylenmiş ki insan bir bakıma memnun oluyor çünkü Mevlana'nın şeriatçı kafa ile bir ilişkisinin olmadığının ve onlara ters bir insan olduğunun ispatı gibi duruyor.

Tabi bu vahabi kafalı şeriatçılara Kuran dan Ahzap 37. ayeti hatırlatıyorum hani Muhammed'in üvey evladı Zeyd'in eşi ile evlenmesi ve üvey evladının eşi ile evlenmeyi bütün müslümanlara helal kılmasını anlatan ayet.

Ahzap 37. Hani sen, Allah'ın nimetlendirdiği ve Senin ve nimet verip beslediğin kimseye "eşini nikahında tut : Allahtan korkup sakın !" diyordun da allah'ın açığa vuracağı şeyi içine gizliyordun; insanlardan endişe ediyordun. Halbuki allah, kendisinden korkup sakınmana daha layıktır. Zeyd o eşiyle ilişkisini kestiğinde
biz onu seninle evlendirdik ; ta ki oğullukları eşleriyle ilişkisini kesince onlarla evlenme hususunda mü'minler üzerinde bir vebal ve sakınca olmasın. Allah'ın emri mutlaka yerine gelir.

Mevlana'nın kabak hikayesi neticede bir hikaye, ama bu bizzat yaşanmış bir vaka üstelik bir Kuran ayeti ve dikkat edersen bütün müslümanlara da helal kılınmış üvey evladının eşi ile evlenmek.
Sağa sola çok ahlak vaazı verip onu bunu beğenmeyenler ve her önüne gelen insana KAFİR, MÜNAFIK vb. ifadeler ile aşağılamaya ve hakaret etmeye çalışanlar önce kendi kitaplarını iyi okusunlar.

28-06-2006 22:21

Sevgili Sodomo,
Hoşgeldin.Seni aramızda görmek ne güzel.Daha önceden geldiğini biliyorum.
Sargondan dolayı.Doğru demiştin.Meydanı boş bırakmamak gerekir.Yazmaya devam
dostum.Sevgiler...Saygılar...

sodomo-- 28-06-2006 22:36

Sevgili Ezkamo,

Dur bir Zen hikayesi anlatayım ;

Bir Zen ustası ölümcül bir hastalığa yakalanmış bir keşişin yanına gelmiş.
Demiş ki : "Son nefesini verene kadar yanında olacağım ve aydınlanmana yardımcı olacağım"
"Gerek yok" demiş keşiş "Yalnız geldim yalnız gideceğim"
"Hayır" demiş Zen ustası "Bu bir yanılgı, bir ilüzyon"
ve devam etmiş, "Aslında gelmekte yok gitmekte "

İşte böyle. Aslında gelmekte yok gitmekte.

Birlikte mücadeleye devam....

Sevgilerle

pante 28-06-2006 23:26

Sodomo, Soröğren,K.C.;
Sizin de bir göz atmayla farkettiğiniz gibi adamların zerre hoşgörüsü yok. Değil Tanrı-Din tartışması, herhangi bir ayeti biraz ılımlı yorumluyanlara "Kafir" yaftası yapıştırıyorlar. Örneğin bizim Aspartam onların gözünde kesinlikle kafir. Şimdi Soröğren ya da Hiramusta 1-2 yazı yazsalar hemen hepsi birden peşpeşe saldırıya geçer ve illallah dedirtirler.
T.D. hacklandığı sıra Turkish Media Forum'da Kürşat'a bir destek verdim. Kürşat benden bu iktibas forumda destek istedi. Daha 2 yazımda banlayıverdiler. Baktım 1 hafta uzaklaştırmadan sonra açıldı. Sitede Tasavvuf üzerine müthiş saldırıyı görünce dayanamadım, banlanmayacak ölçüde arada çürütücü yazılar atıyorum. Bunlardan daha beterleri var. Salavat getiren forumlar var mesela. Herkes belli sayıda salavat alıyor. Diyelim o hafta için 1000 salavat getirecek şekilde adını yazdırıyor. 10.000 salavata yazılan var. Bunlara insan akıl erdiremiyor. Bu nasıl bir mantık, nasıl bir inanç?
Düşünün, burada karşılıklı tartıştığımız Aspartam'la orada birbirimizi destekliyoruz.
Demek ki, şimdi tartıştığım, öfkelendiğimde gerici dediğim kişiyle, örneğin Soröğren'le orada aynı safta olacağız.
Dolayısıyla T.D.'daki İslamcı katılımcıları bunlarla kıyaslamak mümkün değil. Bırakın insanlığı, müslümanlıktan nasibini almamış bunlar. Adam camiye gitmeyi reddedecek kadar vatan düşmanı. Onlara göre Türkiye'nin %99'u kafir. Bunlar nerede yetişti, nasıl bu hale geldiler?
"Madem Küffarda yaşıyorsunuz, göç edin o zaman" dediğimizde;
"Dünyada İslam ülkesi yok ki hepsi kafir" diyorlar. Gülelim mi ağlayalım mı bilmiyorum...

ESLEMTU 29-06-2006 11:52

Hiramusta'nın yazıları tabi ki kimseyi bağlamaz. Soröğren'inki de, benim ki de.
Yalnız Soröğren'in başlıkta ve içeriğinde kastı, sanki Hiramusta'nın yazdıkları müslümanları bağlamazmış gibi..
Yani bir anlamda hakiki müslümanlığın kendi söylemleri olduğu iddiasında. Eslemtu'dan da destek gelmiş.

Pante okuduğunu öncelikle anlamaya çalış;peşin hüküm veriyorsun ve yanılıyorsun.Önce oku,sonra geriye şöyle bir yaslan ve düşün..Benimki ne destek ne de köstek..Sadecve hiramusta'nın günaha girmesini engellemek...çünkü iftira ve gıybet bize hafif gelsede büyük suçlardandır..Hele şirkle itham etmek birini...benim yazımda bu çerçevede..kimse kendi aklına göre bu doğru-bu yanlış demesin.İslam'ın temeli Kur'an,Sünnet,İcama-i Ümmet ve Kıyas-ı Fukaha'dır..Yok ben hüküm vermek istiyorum diyen biri varsa;şu gayet doğrudur ve mantıklıdır ki;Ku'an'ı iyice bilsin,Sahih hadisleri bilsin,daha önceden verilmiş hükümleri bilsin ve buyursun kendi fikrini söylesin.Şimdilerde cahil müctehidlerin olması bizi onları tasdike götürmüyor..

Biz bu Kitab'ı sana sırf hakkında ihtilafa düştükleri şeyi insanlara açıklayasın ve iman eden bir topluma da hidayet ve rahmet olsun diye indirdik.
Sure : Nahl Sûresi 16-64

Eğer samimi isek,önce Peygamber(s.av) efendimiz'den öğreneceğiz..Şu yanlış anlaşılmasın Kur'an'ı okumayalım demek değil bu..Hayır kendi kendimize hüküm çıkarmayalım;şirkle itham etmek ne demek bunu bilmeden,başkalarını şirkle itham etmeyelim.günahı boynuna dolamak isteyen varsa,ve korkmuyorsa buyursun istediğini yapsın bu dünyada..müfteri iftirasını spatlamakla mükellefitr.bu bir kaidedir.eğer ispatlayamıyorsa..vebalinin ağırlığını kabul etsin..herkes için herşey için geçerli bu..

bir sohbette duymuştum yanılmıyorsam,500 kusur ayet hüküm ayetidir.yani geri kalanı zaten açıktır..okunup ibret alınacak-düşünülecek ayetlerdir..Konuya sadece bu açıdan yaklaşıyorum diğer konularda iyice arştırma yapmadan herhangibir yorum yapmak istemiyorum..vesselam..

hiramusta 29-06-2006 15:37

Sevgili Eslemtu kardeş sünnişlerin hak mezhep olarak kabul ettikleri 4 mezhep arasındaki ihtilaflardan 100 tanesini aşağıya alıyorum.Lütfen bana buradaki icma-i ümmeti gösterebilirmisin?Daha sünnilerin sapık olarak gördükleri,şahsımın ve benimle aynı düşünceyi paylaşanların içinde doğrularında olduğu ve bu doğruların alınabileceği diğer mezhepler arasındaki ihtilaflara gelmedik.Tabi onları ümmetten sayıyorsanız.Saymıyorsanız haccınız da (tabi hacca gittiyseniz)kabul değildir.Çünkü Vahhabi bir imamın arkasında namaz kılmış oldunuz.

*Konular
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Hanefi * * Maliki * * Şafii * *Hanbeli

1 Ölü Hayvanın derisi helal midir? Haram * * Helal * * Haram * Helal
2 Pislikle beslenen hayvanların eti helal midir – Helal – Haram
3 Yılan balığı yemenin hükmü nedir? Helal – – Haram
4 Erkeğin kırmızı elbise giymesinin hükmü nedir? *Mekruh Helal Haram Mekruh
5 Erkeğin sarı elbise giymesinin hükmü nedir? Haram Helal Haram Haram
6 Ud, zurna, dümbelek, boru davul çalmak nedir? Mekruh helal Helal Haram
7 Karga eti yemenin hükmü nedir? Haram Helal Haram Haram
8 At eti yemenin hükmü nedir? Haram Helal – –
9 Midye yemenin hükmü nedir? Haram Helal – –
10 İstiridye yemenin hükmü nedir? Haram Helal – –
11 Istakoz yemenin hükmü nedir? Haram Helal – –
12 Kırlangıç eti yemenin hükmü nedir? Helal Helal Haram Haram
13 Kartal eti yemenin hükmü nedir? Haram Helal Haram Haram
14 Yarasa eti yemenin hükmü nedir? Haram Mekruh Haram Haram
15 Beyt-i Tavaftan öne abdest almak nedir? Vacip Farz Farz Farz
16 İlk iki rekatta Fatiha okumanın hükmü nedir? Vacip Farz Farz Farz
17 Rüku ve secdelerde tesbih etmek nedir? Sünnet – Sünnet Vacip
18 İlk iki rekatta Fatiha’dan sonra sure okumak nedir? Vacip Mübah Sünnet Sünnet
19 Fatiha’dan evvel Besmele çekmek nedir? Sünnet Mekruh Farz –
20 Namazda ayakların arası ne kadar açık olmalı? 4 parmak 2 karış 1 karış 2 karış
21 Vitir namazının hükmü nedir? Vacip Sünnet Sünnet Sünnet
22 Tüysüz bir delikanlıya değen erkeğin abdesti bozulur mu? Hayır Evet Hayır Hayır
23 Namazda selam almak abdesti bozar mı? Evet Hayır – –
24 Namaz kılan kimsenin önünden geçilmesinin haram olduğu mesafe ne kadardır? 40 kulaç 1 kulaç 3 kulaç 3 kulaç
25 Namaz içinde unutarak konuşmak namazı bozar mı? Evet Hayır Hayır Evet
26 Namazda hatayla yanlış bir kelime geçerse namaz bozulur mu? Evet Hayır Hayır Hayır
27 Namazda af ve of demek namazı bozar mı? Evet Hayır Evet Evet
28 Eti yenen hayvanların sidiği ve artığı necis midir? Evet Hayır Evet Hayır
29 Eti yenen hayvanların menisi necis midir? Evet Evet Hayır Hayır
30 Abdestin farzları kaçtır? 4 7 6 7
31 Abdesti belli bir sıra ile almak farz mıdır? Hayır Hayır Evet Evet
32 Abdesti ara vermeksizin almak farz mıdır? Hayır Evet Hayır Evet
33 Abdestin sünnetlerinin sayısı kaçtır? 18 8 30 20
34 Misvak kullanmak sünnet midir? Evet Hayır Evet Evet
35 Abdestte ellerin, yüzün ve kolların üçer kere yıkanması sünnet midir? Evet Hayır Evet Evet
36 Abdestte başın üç defa mesh edilmesi sünnet midir? Hayır Hayır Evet Hayır
37 Abdestte kulakların içten ve dıştan meshi sünnet midir? Evet Evet Evet Hayır
38 Abdestte kulaklar kaç defa mesh edilmelidir? 1 1 3 1
39 Abdesti bozan şeylerin sayısı kaçtır? 12 3 5 8
40 Cinsellik organına dokunmak abdesti bozar mı? Hayır Evet Evet Evet
41 Namazda kahkaha ile gülmek abdesti bozar mı? *Evet *Hayır *Hayır *Hayır *
42 Deve eti yemek ve cenazeyi yıkamak abdesti bozar mı? *Hayır *Hayır *Hayır *Evet *
43 Abdest şüphe ile bozulur mu? *Hayır *Hayır *Hayır *Evet *
44 Kan akması abdesti bozar mı? *Evet *Hayır *Hayır *Hayır *
45 Delikli meshin üzerinden mesh etmek caiz midir? *Evet *Evet *Hayır *Hayır *
46 Gusül abdesti almayı gerektiren sebeplerin sayısı kaçtır? *7 4 5 6
47 Gusül abdestinin farzları kaç tanedir? *11 5 3 – *
48 Umursamazlıktan veya tembellikten dolayı namaz kılmayanın hükmü nedir? *Hapsedilir, kanatılana kadar dövülür, öldürülür *Tevbe etmezse öldürülür *üç güniçinde tevbe etmezse öldürülür *üç güniçinde tevbe etmezse öldürülür *
49 Ezanın sözleri peşpeşe okunmasa da geçerli olur mu? *Evet *Evet *Hayır *Hayır *
50 Arapça bilmeyen kimsenin kendisi için ezanı kendi dilinde okuması caiz midir? *Hayır *Hayır *Evet *Hayır *
51 Ezanda niyet şart mıdır? *Hayır *Evet *Hayır *Evet *
52 Ezan ve kamet esnasında selam almak caiz midir? *Hayır *Hayır *Hayır *Evet *
53 Fatiha suresi okunmadan kılınan namaz geçerli olur mu? *Evet *Hayır *Hayır *Hayır *
54 Namazı bitirirken selam vermenin farz olduğu miktar nedir? *Farz değildir *1 tarafa vermek farzdır *1 tarafa vermek farzdır *2 tarafa vermek farzdır *
55 Erkeğin avret yeri neresidir? *Göbeğiile diz kapağı arası *Ön ve arka uzuvları *Göbeğiile diz kapağı arası *Göbeğiile diz kapağı arası *
56 Ölünün yıkanmasının farz olması için cesedin ne kadarının bulunması gereklidir? *01.Şub 02.Mar Az da olsa olur *Az da olsa olur *
57 Ölüyü yıkarken ağzına ve burnuna su vermek gerekir mi? *Hayır *Evet *Evet *Hayır *
58 İhramlı iken hacda ölen kişinin üstüne hoş koku sürülüp başı örtülür mü? *Evet *Evet *Hayır *Hayır *
59 Cenaze namazını kimin kıldırması gerekir? *Sultan Devlet Başkanı *Kaldırması vasiyet edilen kişi *Velisi *Kaldırması vasiyet edilen kişi *
60 Cenaze namazı, namaz kılmanın yasak olduğu kaç vakitte kılınmaz? *5 3 k Her vakitte ılınabilir 3
61 Ölü gömülmek için, öldüğü yerden başka bir yere nakledilebilir mi? *Evet *Evet *Hayır *Hayır *
62 Oruç için dil ile söyleyerek niyet etmek şart mıdır? *Evet *Evet *Hayır *Evet *
63 Ramazan orucu için hergün ayrı ayrı niyet etmek şart mıdır? *Evet *Hayır *Evet *Evet *
64 Kan aldırmak orucu bozar mı? *Hayır *Hayır *Hayır *Evet *
65 Zekatın farz olması için hangi mallardan borçlu olmamak şarttır? *Zirai ürün dışındaki mallardan *Altın ve gümüş *Böylebir şart yoktur *Bütün mallardan *
66 Erkek ve kadının ziynet eşyalarından zekat vermeleri farz mıdır? *Evet *Hayır *Hayır *Hayır *
67 Kâğıt paradan zekat vermek farz mıdır? *Evet *Evet *Evet *Hayır *
68 Madenlerden ne kadar zekat verilmesi gereklidir? *01.May 01.May Oca.40 Oca.40
69 Ticarî bir eşyanın zekatının şartları kaçtır? *4 5 6 2
70 Topraktan çıkan her şey için zekat vermek farz mıdır? *Evet *Hayır *Hayır *Hayır *
71 Balın zekatını vermek farz mıdır? *Evet *Hayır *Hayır *Evet *
72 Vakfedilen topraktan zekat vermek farz mıdır? *Evet *Evet *Hayır *Hayır *
73 Kiralanan veya emanet alınıp ekilen toprağın zekatını vermek farz mıdır? *Hayır *Evet *Evet *Evet *
74 Zeytinin zekatını vermek gerekli midir? *Evet *Evet *Hayır *Evet *
75 Yem ile beslenen ve çalıştırılan hayvanlardan zekat vermek farz mıdır? *Hayır *Evet *Hayır *Hayır *
76 Koyun ile keçi kaç yaşlarında olursa zekatı farzdır? *Koyun 1 Keçi 1 *Koyun 1 Keçi 1 *Koyun 1 Keçi 2 *Koyun 1/2 Keçi 2 *
77 Kadın yanında kocası olmadan hacca gidebilir mi? *Hayır *Evet *Evet *Hayır *
78 Acizlik veya zaruret yüzünden hacca gidemeyen kişinin kendi yerine başkasını göndermesi caiz midir? *Evet *Hayır *Evet *Evet *
79 Haccın şartı kaç tanedir? *2 4 5 4
80 Şeytan taşlarken atılan taşın cemreye düşmemesi caiz midir? *Evet *Hayır *Hayır *Hayır *
81 Müslüman olmayan bir fakire yemek verilmesi caiz midir? *Evet *Hayır *Hayır *Hayır *
82 İpeğin üzerine oturmak, yaslanmak, yastık olarak kullanmak, duvar örtüsü yapmak haram mıdır? *Hayır *Evet *Evet *Evet *
83 Erkek çocuğa ipek giydirmek caiz midir? *Hayır *Hayır *Evet *Evet *
84 Gümüş ile süslenmiş kaptan su içmek ya da abdest almak caiz midir? *Evet *Hayır *Hayır *Hayır *
85 Sakalı kesmek haram mıdır? *Evet *Evet *Hayır *Evet *
86 Tavla oynamak haram mıdır? *Hayır *Evet *Evet *Evet *
87 Satranç oynamak haram mıdır? *Evet *Evet *Hayır *Evet *
88 Ölen bir kişinin borçları ödenmeli midir? *Hayır *Evet *Evet *Hayır *
89 Kişi kendi arazisinde bulunan maddenin ne kadarını devlete vermelidir? *01.May Hiç *Hiç *Hiç *
90 Bir araziyi gasp edip eken kimse çıkan ürünün sahibi midir? *Evet Evet *Evet *Hayır *
91 Yapılan bir sözleşmeyi değiştirme veya feshetme süresi ne kadardır? *3 gün *İhtiyaç gereği kadar *3 gün *Anlaşma ile belirlenir *
92 Cinsi tecavüzde bulunulan hayvanın hükmü nedir? Öldürülür, eti yenmez *Öldürül mez, etiyenebilir Öldürülmez, etiyenebilir Öldürülmesi gerekir
93 Şarap ve diğer sarhoş edici maddelerin içilmesinin cezası kaç değnektir? 80 80 40 80
94 Şarap kokan veya şarap kusan kişiye değnek cezası uygulanır mı? Hayır Evet Hayır Hayır
95 Dinden döndüğü için öldürülen bir kişinin malı mirasçıla-rına verilebilir mi? *Evet Hayır Hayır Hayır
96 Dinden dönen kadın öldürülür mü? Hayır Evet Evet Evet
97 Terketmek, hapsetmek, aç ve susuz bırakmak suretiyle bir kişiyi öldürmek, kasten öldürmek gibi midir? Hayır Evet Evet Evet
98 Bir kadının hakimlik yapması caiz midir? Evet Hayır Hayır Hayır
99 Köpek necis bir hayvan mıdır? Hayır Hayır Evet Evet
100 Müezzin okuduğu cezandan dolayı ücret alabilir mi? Hayır Evet Evet Hayır

soro 29-06-2006 20:12

hiramusta merak ettim bu 100 konuda sizin gorusunuz nedir yazarmisin.

ESLEMTU 29-06-2006 22:51

hiramusta,'sünnişlere' küçümseme ve yazım hatası olduğunu düşünerek düzeltmeni tavsiye ederim...ateistlere demiyorum,belki onlar mazur,ama sen değilsin..

peki arkadaşım bu dediğin şeylerde ihtilaf eden mesela ben evete inanmışım,sen hayıra bu o kişinin imanını tehlikeye sokar mı?bak bu aktardığın tüm meseleler de ihtilaf olabilir ama hiçbirinin imanını götürmez..ihtilaf olacak elbet..vahhabi imamım arkasında namaz kılınmaz diyen kim?benim gördüğüm Allah'a ve ahıret gününe,hz.Muhammed(s.av)'e ve tüm peygamberlere inanan insanlardı?vaktimde yok neye inanıyorlar neye inanmıyorlar..lakin peygamber efendimiz'in hatıralarına karşı acımasız olmalarını(-gerçi kendi nedenleri olsa da),kabeden yüksek bina yapmalarını ben yadırdıyorum alkin onlar müslüman değil,ben müslümanım demiyorum..ayrıca imamım aneye inandığını,şirk koşup koşmadığını ben nerden bileceğim.benim niyetim namazdı..ve din alimleri olan bilgili insanlarda kıldılar..ve bende kıldım..şimsi söylermisin şu vahhabi imamın arkasında namaz kılınmaz diyen görüşü.şuraya yazda neymiş nedenmiş görelim..bence bir behis yok.sende kılabilirsin..arkadaşım bu aktardığın meseleler basit meseleler,tali uç meseleler..ha ona evet demişsin,ha ona.sen haram olduğuna şüphe ettiğin şeyi araştırdın mı?buyur birine uy..evet dese ne olmuş,hayır dese ne olmuş..sen ona uydun,ben diğerine.imanımızda bir eğrelti oldu mu?:=)) bak kardeşim zaruret halinde biliyormusun?öbürkü mezhebe tabi olabiliyorsun :=)) höt,pöt mezhep çatışması yok yani..hatta geceleyin hacda şafi olduk..arkadaşım bakın eksik bilgileriniz var,kusura bakmayın cahiliz herşeyi bilmiyoruz.öyle zannediyoruz ma öyle değil..buda bir yola uyma zorunluluğu, şahsen ben tüm hadisleri bilmiyorum,Kur'an'ı tam bilmiyorum arapçayı belki anlıyorum ama derinliğinden haberim yok..sadece Kur'an'i kelimelere aşinalığım var..şimdi ben ne yapacağım... Müslümanım...elbette alimlerden birine uyacağım..peki bu alimlerden herhangibiri temel imani konularda zıt birşey demiş mi?hayır..ihtilaf hükmü bildirilmeyen,peygamber efendimiz'in(s.av) kendi rey'inize uyun dediklerinden..yani yeni çıkan meseleler gibi...kredi kartı kullanalım mı?kime soracam?alimlere..iskender evrenesoğlu'na değil yalnız!.. :=)) öğrendiğimi de uygulayacağım..ictihat kapısı kapanmamıştır..lakin o kapıyıda açacak alim sayısı çok azdır..önce ilmini ortaya koyması lazım..her sakallıyı deden zannedersen,sonunda eyvah dersin..vesselamu ala menittebeal huda..

hiramusta 30-06-2006 09:19

Sünniş diye mi yazmışım,hiç farkında değilim.Bir yazım hatası olmuş,kusura bakmayın arkadaşlar.Diğer sorularınla ilgili cevabı daha sonra vereceğim İnşallah.Hoş ve esen kal.

ESLEMTU 30-06-2006 14:34

Kur'an ve Hadis psikoterapi..Hadisler zaten Kur'an'ın açıklamasıdır,tefsiridir..Aynı zamanda Kur'an ayetleriyle kendi kendinide açıklamıştır...

Hira acelen vardı herhalde;düzeltipte gitsene arkadaşım..hiçbir müslümana diğer kardeşine lakap takması güzel bir davranış değildir..gerisi sana kalmış artık..

ESLEMTU 30-06-2006 21:33

psiko,yazdığımın neresi yanlış...benimde seninde bilgi kapasitesi ne kadar?bir alimle karşılaştırılabilinir mi?Peygamberin bilgisiyle kendini karşılaştıranlar ne yaptıklarını biliyorlar mı?bir damla bilgi bilen,kendisini ben okyanusum diyebilir mi?

ESLEMTU 02-07-2006 12:06

psiko yazdığın doğru olsun.şu ruh oğluda ne arkadaşım....ruhu gördün de oğlu olduğuna mı tanık oldun..alimlerle zalimleri karıştırma..ikisi ayrı ayrı..alim bilen,bildiğiyle amel eden ve yayan kişidir.alim bildiğyle amel etmiyor,gizliyor ve tabliğ görevini yapmıyorsa zalimdir..demekki burada aynı bilgiye sahip olan kişi hem alim olabilir hem zalim..

hepimiz cahliz..ben araba tamir etmesini bilmem..bu konunun cahiliyim.ekmek yapmasını bilmem bunuda cahiliyim.ve cahil olduğum şeylerin sayısı çoktur..bilgim bir damlanın bir parçası olsa ve bilginin tamamı olarak bir okyanusu düşünsek bu okyanusun karşısında bir damla su neyi ifade eder?Ben herşeyi biliyorum' umu!?

Peygamberlerde ahıret bilgisine sahiptirler ve bu manada hepimiz cahiliz..onlar ise bilgiye sahip olan..ve ahıret için dünyada ne yapmmaız gerektiğini nelerden sakınmamız gerektiğini onlardan öğreneceğiz..Onlar bir derya,bizim bilgimiz ise hadi bir damla su diyelim!..onun için herkes edebini bilsin,terazisini doğru ölçekle tartsın..vesselam..

dilaver 07-09-2007 19:20

güncelleme

thunderpoint 07-09-2007 19:37

Hiç birininki bir diğerini bağlamıyor zaten! Kıvıra kıvıra binlerce din yarattılar...

07-09-2007 22:09

Re: Hiramusta'nın yazıları bizi bağlamaz!

Sevgili habilis ve pante, yazilanlarin hepsini okuduktan sonra bu konuda acik farkla hakli oldugunuzu farkettim. Islam'a gore kafir olmamak gercekten zor zanaat.

eylull 08-09-2007 03:49

araba tamir etmesini bilmem ,onun cahiliyim ,ekmek yapmasini bilmem,onun cahiliyim.Peygamberlerde ahiret konusunda bizi uyarmaya calismislar,bilgilerini bizimle paylasmislar..

simdi boyle bir mantigi ben anlamakta gercekten zorluk cekiyorum.Ekmeyi yemek isterim,zorda kalinca kafama gore unu bislerle karistirip yaparim.Arabam bozulursa motorundan sa hic anlama,ama tekerlegiyle ilgiliyse degisirim..Amam somut seyleri gorurum,cabalarim.

Peygamberlerin hic gorunmeyen var oldugu bilinmeyen bir yerle ilgili bilgi sahibi olduklarinin soylenmesi kadar mantiksiz bir sey yok.Cok acelece verilmis bir ornek.Tatmin edici degil.

Oyle tek tek hadisleri sayip dokemem,hadisleri sayip dokseniz ne yazar,zaten diyor aranizdan biri,ne gerekiyorsa yapilmali kitapta,sorgulamak bize dusmez diye.islerine geleni islerine geldigi sekilde yorumlamak bizlerin isi degil,onlarin..

herkese, inanci akil fikir versin arkadaslar..

InVitatio 08-09-2007 07:31

Vallaha öyle düsünyorum ki *tüm akli basinda Müslümanlar, ( virgülü dogru yere koydum degilmi ;-) )
benim gibi HiramUstanin islam üzerine *yazilarni sevkle okuyor,
Din'de tabiki reform olmaz ! ama Müslüman'da mutlaka olmali !
Bu dini bir kac kendini bilmez tarikatci yobazin elinden alip, insanlarin gönlüne yerlestirmenin
zamani icinde yasiyoruz, Kuran Merkezli Islama cagri , tabiki tarikatci takimin gücüne gidecek,
cünkü bu cagrinin sonucu olarak gelecek zamanda hic bir "Kul" baska bir Kula, Kulluk etmeyecek.

Allah'in haram kilmadigni haram kilarak , sirkin daniskasini yapan bu zihniyet
tabi Kuran'daki Din'den rahatsiz olacak.
Sanmiyorum ki Hiramusta kendi kisisel yorumlarini "tepeden" inme bir sekilde herkeze , kendi istemlerine ragmen kabul etirmek istesin *, kendisinin islam hakkindaki yorumlari akli basinda insanlara hitap ediyor, soro forumdasimizin bundan rahatsiz olmasi ise , müslümanlar arasindaki durumun ne kadar vahim oldugunu göstermektedir.

Analmatka zorlandigim nokta ise , soro "bizi" baglamaz derken , acaba bu "Biz" kim ?
eger Müslümanlar ise ona benim ve benim gibi düsünüp yasayanlarin "temsil" hakkini kim verdi ?
benim vermedigim kesin, baska birisine "sen bunu yapma, yapacaksan söyle böyle yap diyen bir insana önce demezlermi sende kendi veya yetin varsa Üstadin adina konus".
Soro sunu bilmede fayda var, mutlak gercegi tek ben bilirim ve bu gercegi ben ve benim gibilerin Üstadi ipotek altina aldi diyenler ile benim gibi Müslümanlarin isi olmaz.....
Tek Gercek olan Hu'dir gerisi ise yesillik....

thunderpoint 08-09-2007 11:30

Alıntı:

InVitatio";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 90866)
Anlamakta zorlandigim nokta ise, soro "bizi" baglamaz derken , acaba bu "Biz" kim ? eger Müslümanlar ise ona benim ve benim gibi düsünüp yasayanlarin "temsil" hakkini kim verdi ?

Sevgili InVı,

Hani bana demiştin ya; "demokrasi var, biz çoğunluğuz" diye.. Soro da aynısını söylüyor işte!

Gerisi yeşillik InVı, yeşillik...

Sevgiler...

okinono 08-09-2007 11:53

Sevgili İnvitatio,

Aslında kilit bir soruya gelmiş ve bir cevap vermiş bu cevabından doğruluğu üzerinde karar kılmışsın gibi görünüyor. O da şudur;

Alıntı:
"Allah'in haram kilmadigni haram kilarak , sirkin daniskasini yapan bu zihniyet
tabi Kuran'daki Din'den rahatsız olacak. "
Alıntı bitti.
……
Evet, ortada bir dayanak noktası olarak Kuran'ı kabul ettiğinizde buradan çok rahatlıkla çıkılabilir. Gerçekten de toplumsal çoğunluğun kabulünü kabul etmek beni ve benim gibi doğruyu arayanları rahatlatır.

Ancak;

Kabul edilen bir görüş vardır ki, "KURAN TEVATÜR YOLU İLE NAKLEDİLE GELMİŞTİR"

Bu şu demektir.

Kuran'ı Mushaf haline getiren ve bu zamana kadar aktaran Peygamber değildir. Ayrıca peygamberin yanında vahiy kâtipleri olduğu savı doğru ise bunun bir kitap olması gerektiği açıktır. Hatta deriye, kemiğe, taşa değil 4000 yıl öncesinden bilinen en azından papirüslere yazılması gerekir.

Vahiy kâtipleri var olduğu bilgi olarak aktarıldığı halde, Kuran toplanırken bir sürü tartışma olmuştur. *Bu tartışmalarda hangi tarafının haklı olduğundan ziyade artık bu tartışmanın olmasına neden olan asıl mesele üzerinde düşünmek zamanı Müslümanlar için gelmiştir kanaatindeyim.

Bugün sarsılmaz olarak kabul edilen kitapta ki bilgileri Tanrı mesajı olarak ele almadan önce bu tür teknik olayların tarafsızca ortaya konması gerekir. Ve bu tartışmalardan Müslümanların rahatsız olmak bir yana memnun olmaları da gerekir.

Ortaya çıkacak sonuçların gerçekliği ve doğruya varmak için kullanılması ise inanç kavramının bir barometresi olarak gerçek yerini bulacağına kesinlikle yardım edecektir. *Varılan karar Evrim teorisi de olabilir, Tanrı’nın varlığı da. * Bu o kadar önemli değildir. Ama insan soyu içerisinde cereyan eden din adı altında ki mücadelelerin artık o kadar önemsiz bir hale geleceği açıktır. *

...
Yukarıda ki paragraf cümlesinde söz ettiğim papirüse neden yazılmadı da derilere yazıldı meselesi açısından bakarsak,

Bu Müslümanların fakirlik hali ile açıklanamayacak kadar geniş bir meseledir. Kâğıdı tarih için kullanmaktan başka hiçbir iş kullanmayan o zaman toplumların, Kuran gibi bir kitabı yazmayacaklardı da neyi yazacaklardı. Kaside i büride bir kâğıda yazılı iken, Kâbe duvarına asılı şiirler kâğıda yazılı ilken, Peygamberden dalga, dalga gelen kelamların kâğıda geçirilmesinden önemli midir sizce, pazarda atın satın alınması için yapılan pazarlık.

Eğer, Kuran'ın Mushaf haline gelmesinin önemini peygamber kavrayamadı ve tahrifat tehlikesini göremedi denirse, o zaman başta Şia'nın 14 masum dayanağı düşer. Akabinde de Peygamberin hata yapması ve tebliğin doğru ulaşmaması hususu olur ki bu da tüm din olgusunu ortadan kaldırır. TD sitesine yazdığım ilk yazılardan birinde aşağıda ki söylemim mealinde demiştim,

"Bugün Kuran'ın bir harfinin değişmediği düşüncesi kulağa hoş gelse bile zamanla bu söylemin Müslümanlar ile peygamberi arasındaki bağı koparacağı kaçınılmazdır"

Şahsen bana Tanrı kavramı, Peygamber kavramı, Ahret, melek, evrim vs. kavramları muhal gelmiyor. Bana ve sanıyorum benim gibi arayanlara muhal gelen şey, bu kavramların yeryüzünde uygulanması ve kavramların ortaya çıkardığı tablo.

Çok açık söylemek gerekirse, bugün Kuran'ı dayanak olarak alıp inandım diyen birisinin, tarihin bütün olaylarını savunması gerekir. Zira o Kuran o tarihin bize aktarması ile gelmiştir.

Bir adam düşünün yalancı olduğuna dair binlerce delil var.

Aynı adam size bir mektup veriyor ve diyor ki, bu mektubu aldığında mektubu getiren şahsa 100 kese altın ver.

Mektubun doğru olduğunu araştırmak gerekmez mi sizce?

Veya bu mektubu getiren adam evvelinden üçkâğıtçının teki babam neden bu adamla bu mektubu yolladı diyerek bu sefer babanızın bilmediğiniz işler yapıp yapmadığını araştırmaz mısınız peki. *

Veya bu mektubu getiren adama “Yav arkadaş az soluklan ben bir düşüneyim” derseniz babanıza olan iman mı gitmiş olur?

İşte bu durumda kalan bir adama lazım olan tek şey, babasının el yazması ile o mektubun yazısını karşılaştırmaktır.

Babanızın mektuplarını ölür ölmez şöminede yaktıysanız, yapacağınız şey o mektubun doğru olup olmadığını bilemeden ölmektir. Belki tarzı cümleleri ile ipucu ararsınız ama bu sizi salt doğruya götürmez.

Bu aşamada devreye vicdan girer ve bilmediğiniz bir noktayı sezgileriniz ile nihayetlendirmek zorunda kalırsınız. *Artık o mektuba göre ne karar verdiğiniz sizi bağlar.

Ama babanız bir gün çıkıp gelince derse ki, ey benim avanak oğlum ben bu kadar mı değersizdim gözünde toprak olunca hemen yırttın attın mektuplarımı. Hâlbuki ben o mektuplar için hayatımı verdim.

Ne dersiniz?

...
İşte tek Kaynak Kuran diyenlerin zannımca atladığı yer burasıdır.

Zaten Tek Kaynak Kuran neden denmek lüzumu toplumda hâsıl olmuş diye bir yüzeysel araştırma yapılsa dahi görülecektir ki, artık din kavramı ile toplumsal yaşam arasında büyük bir uçurum oluşmuştur.

Bu uçurumun meydana gelmesinde ki en büyük faktör hiş şüphesiz dini uygulayan kişi gurup cemaat ruhban vs lerin kişisel ve keyfi uygulamalarını, iletişimin hızlanması ve internetin paylaşım gücü ile saklayamamaları olmuştur.

Göreceksiniz bugün evrime karşı insanları öldürmek için kışkırtan sözde Tanrı buyruğu yer sözcüleri, kendi otoritelerini savunmak için evrimin en büyük savunucuları olacaktır. Çünkü asıl olan onlar için gücün kullanılmasıdır. *Gücü kullanırken yaptıkları söylemler ve savundukları fikirler hallkın kabul potasına girdiği sürece içerik olarak ne olduğu bir anlam ifade etmez.

Bu güç için her yol ve yöntem ve düşünce işlerine geldikten sonra onlar için meşrudur. *

Bu meşruluğu test etmek isterseniz, farklı fikirler ile farklı gurupları din adına *toplayanların tek ortak noktalarının “Allah adına dünya için hedefler” olduğunu görürsünüz.,

İzninizle sormak isterim bunun adı kraldan çok kralcı olmak değil de nedir?
...
Denilirse ki kavga Kitapta değil kitabın gücündeydi;

O zaman da ortaya şu çıkar.

Kitabın içeriğinin ne anlattığını dahi anlayamamış bu insanları eğiten öğreten ve öyle veya böyle bir devlet teşekkül ettirmek için ilk harcı koyan peygamber nakıs olur. Peygamberin nakisası ise, onun yanılabileceği ve unutabileceği ve kişisel duygularının emirlerine ve uygulamalarına etki edeceğini tetikler.

Bu ise Kuran'ın peygamber sözü olduğu savını güçlendirir. Ki burada birçok arkadaş da bunu söylüyor. *

Bu görüşe benim de birçok şerh koyarak katıldığımı belirtmek isterim.
Örnek olarak şerhlerimden birisi ise, Kuran’ın peygamber sözü olduğunun kolaylıkça kabul edilemeyeceğidir. *

Ben de bunun doğru olup olmadığını öğrenmek için burada araştırma yapıyorum zaten.

Sitede bulunduğum bu kısa süre içerisinde edindiğim izlenimi paylaşmak isterim yeri gelmişken.

Bu sitede Müslümanlar akıl ile sorgulama yöntem ve yollarını evrim savunucularından öğrenirken, Evrim savunucuları ise inancını sorgulamadan tarihe dayanarak savunma yapan inananları alt ettiklerini düşünerek sarsılmaz bir doğruya yapıştıklarını sanıyorlar. *

Azımsanamayacak bir çoğunluk olduğunu tahmin ettiğim soranlar gurubu ise sormaya aramaya her yerde devam ediyor. Bu izlenimimin bir kanaat olmadığını özellikle belirtmek isterim.

Not: *Kuran tek kaynak konusu çok daha teferruatlı ve çok yönlü bir konu. *Vakit darlığından sadece iki noktadan bakabildim. Başka arkadaşlarda diğer noktalardan bakarak ortaya koyarlarsa çok memnun olurum. *
Ateist düşüncenin de aslında temelinde Kitapların sarsılmaz kabulü yatmaktadır. Birisi sarsılmaz doğruluğunu savunurken, *diğeri sarsılmaz yanlışlığını savunmaktadır. Kitabın olmadığını savunmak ile kitapta yazanlar yanlış demek arasında ki farkı tüm okuyucu değerli arkadaşların anlayacağından eminim.

Teşekkürler
Selamlar

thunderpoint 08-09-2007 12:41

Alıntı:

okinono";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 90876)
Bu sitede Müslümanlar akıl ile sorgulama yöntem ve yollarını evrim savunucularından öğrenirken, Evrim savunucuları ise inancını sorgulamadan tarihe dayanarak savunma yapan inananları alt ettiklerini düşünerek sarsılmaz bir doğruya yapıştıklarını sanıyorlar.

Sevgili okinono,

Ortada olmak avantajlıdır; 'etliye-sütlüye karışmamak...

Alıntıdaki paragrafta 'sonsuza kadar aramayı' zihnine saplamış birinin rahatlığını gördüm. Ve bunun için koca yazıda sadece bu bölüme bir itirazda bulunmak istiyorum:

Bu güne kadar Allah,Tanrı, Yaratıcı -ya da adı her neyse- kavramı insan genetiğine din uygulamaları ve baskılarıyla nakşedilmiştir. Ayrıca bu yaratıcı-lar-'nın tek olası kanıtı da bu dinlerin kutsal sayılan kitaplarıdır. Başkaca da bir belirti yoktur. Anlatılan efsane ve hurafeler insanları sadece inanı konusunda zorlamakta fakat bizler gibi bilimsel güvenliliğe meyleden insanlara fiziki dünya şartlarında pek akıllıca gelmemekte. Zaten inananlar için bu olgu da yalnız 'inanı' çerçevesinde kalmaktadır.

Bu durumda "inancını sorgulamayıp kıvırma dayanaklı savunma yapan inançlıları, onların inanç kitaplarından sahih örnekler vererek alt eden insanlar sizce doğruya yapışıyor mu, yoksa yapıştığını mı zannediyor?

Bence bunu açıklamam doğrultusunda bir daha düşünün. Bunu düşünürken de extrem olduğunuz fikrini aklınızdan çıkarın. Çünkü sizin arama ve sorgulama sebebiniz de o kitaplardır...

Sevgiler...

okinono 08-09-2007 13:47

Sevgili Thunderpoint,
Alıntı:
Bu *durumda *"inancını *sorgulamayıp *kıvırma *dayanaklı *savunma *yapan *inançlıları, *onların *inanç *kitaplarından *sahih *örnekler *vererek *alt *eden *insanlar *sizce *doğruya *yapışıyor *mu, *yoksa *yapıştığını *mı *zannediyor?
…………..

Öncelikle bu izlenimimin bir kanaat olmadığını yazımda özellikle belirtmiş olduğum tekrar hatırlatmak isterim.

Sonsuza kadar aramayı zihne saplamak sandığınız gibi bir rahatlık değil, aksine çok ağır bir yük.

En azından ben böyle düşünüyorum. Ama şunu da belirtmek isterim ki, bu partilerin hepsi kötü o zaman kötünün iyisine oy vereyim gibi bir düşüncem hiç olmadı. Bundan memnunum. *

Kendime kızdığım şeylerden biride şudur.

Diyorum ki Yav *Okinono, yemek yerken önüne ne gelirse yiyorsun yemek seçmiyorsun. O zaman neden önüne inanç gelince kırk dereden su getiriyorsun.

Bunun cevabı belki, yemek her seferinde değişebilen bir meta iken, inanç değişmez olmalıdır düşüncesinin getirdiği dıştan bakınca fasit bir döngü gibi görünen ama içinde yumakların çözüldüğü bir gerçeğin verdiği doyum duygusunun tadıdır. Bu tada olan aşinalık sorgulamaların da temelini oluşturuyor olabilir.
Evet, bunu da sorgulamak lazım *:)
.
İnançlılar karşısında onların silahı ile onları vurmak karşı tarafın çoğalmasına değil aksine potansiyel çoğalma elemanlarının azalmasına neden olur diye düşünüyorum. Bu da sadece bir düşünce özellikle bir belirtmek isterim.

Amaç olarak inanç adı altında yüzlerine taktıkları maskenin onların nefes almalarını engellediğini ve dışarıda daha temiz bir hava olduğunu anlatacak yöntemler merakı ve akabinde denemeyi tetikler diye düşünüyorum. *

Yapılan çabanın maksadı, maskenin düşürülmesinden ziyade kat ettikleri yolun en başına o insanları götürmek ve karar vermeleri için iradelerini kullanmalarını öğretmek olmalıdır diye düşünüyorum.

Takdir edersiniz ki, aynı düşünceler ile farklı maskeler takmak o insanları aydınlatmaktan ziyade, aynı yüzün dışta farklı algılanmasından başka bir işe yaramaz.

Bence amaç, bağcıyı dövmek değil üzümü yemek olmalıdır.

Bağcının salladığı önemsiz cümleler ise aklın cehalete karşı savunması karşılanmamalı, aklın cehalete şefkati olarak yansıtılmalıdır cehalete karşı.

Toplumsal şefkatin de toplumsal aklı sahiplenenlerin üzerinde bir görev olduğunu düşünüyorum ben. *

Diyeceksiniz ki, Okinono bunlar verimsiz ortam lafları sen Ay’da mı yaşıyorsun.

İşte bu soru karşısında duruyor, duruyor ve hala duruyorum. *Belki de sorgu dallarından nehrin sakin yerinde yuva yapan kunduzdan öğreneceğim daha çok şey var.

Şu anki yapılan uygulamanın da bir yöntem olduğunu ve bu yöntemin de zaman, zaman başarılı olduğunu kabul ediyor, ancak tek yöntem olmadığını da dikkatlerinize sunmak istiyorum.

Şahsımla ilgili yaptığınız anlamlı tespiti değerlendireceğimden emin olabilirsiniz. Teşekkür ederim.

Sevgiler

08-09-2007 13:56

"İşte bu soru karşısında duruyor, duruyor ve hala duruyorum. *Belki de sorgu dallarından nehrin sakin yerinde yuva yapan kunduzdan öğreneceğim daha çok şey var."

Sevgili okinono ;

O sakin yerde yuva yapan kunduz'u bulursanız lütfen bana da haber verin.
Ben de,hepimizin öğreneceği daha çok şey olduğuna inananlardanım *:)

okinono 08-09-2007 14:26

Sevgili psikokemoterapi,

Kunduzu bulmak için suda ıslanmak gerekiyor. Kıyıdan ancak bu kadar görebiliyorum. Yüzme öğrenmek için buradayım.

Sizlerin suyun yüzeyinde *kalma sitillerinize gerçekten ihtiyacım var. Zira çağlayana karşı yüzmek kuvvetten ziyade stil gerektirir.

Yav biz aslında bir sandal alsak diyorum ne dersin :)

Adını da şey koyalım, hımmmmm... Nuhun filikası.. :)

Yol arkadaşlığı olarak kabul ettiğim mesajınızı seve seve kabul ettiğimi belirtmek isterim.

Sevgiler.

thunderpoint 08-09-2007 14:46

Alıntı:

okinono";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 90890)
Sonsuza kadar aramayı zihne saplamak sandığınız gibi bir rahatlık değil, aksine çok ağır bir yük. En azından ben böyle düşünüyorum.

Sevgili okinono,

Ben zaten bunu söylemedim ki, sanırım yanlış anlamışsınız.. Sadece bu düşüncede olduğunuz için, sözü edilen konuya risk almadan yaklaşabilmenizin rahatlığından bahsettim.

Şunu da eklemek istiyorum ki hepsi zor... İnanmak da, inanmamak da.. Ya da ortada durmak... *

Alıntı:

okinono";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 90890)
Bence amaç, bağcıyı dövmek değil üzümü yemek olmalıdır.
Bağcının salladığı önemsiz cümleler ise aklın cehalete karşı savunması karşılanmamalı, aklın cehalete şefkati olarak yansıtılmalıdır cehalete karşı.

Yukarıdaki düşüncenizin burada kaldığınız sürece çok kısa bir zaman içinde değişeceğini hissediyorum..

Tespitimi anlamlı bulup dikkate aldığınız için ben de size teşekkür ederim..

Sevgiler...

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:22 .