Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Politika (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=21)
-   -   Türkiye'den İnsan Manzaraları (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2866)

07-10-2006 19:35

Türkiye'den İnsan Manzaraları

Yeryüzünde insanlar ya sigara içerler ya da içmezler. Içenlersigaralarini çakmak ya da kibritle yakarlar. Ve bunlarin bir kismi da kanserden ölür.Ama, dünyada demir çelik haddehanesinde çalisan hiçbir isçinin, sigarasini yakmak amaciyla 600 tonluk pres makinesinin arasindan emekleyerek geçip 2450 santigrad sicakligindaki firina ulasmaya çalisirken can verdigi görülmemistir.

Türkiye'de görülmüstür.Karabük'te.

Bütün dünyada hasarat,özellikle sivrisinek vardir, buralarda da sinek ilaci kullanilir.Ama, sivrisinek yutup da midesine kaçan sinegi öldürmek üzere agzina Shelltox sikmak suretiyle zehirlenip ölen,
Türkiye'dedir.Istanbul, Sultanbeyli'de.

Dünyanın her yerinde insanlar berbere gidip tiras olurlar ama, hiçbir berber, rahatlatmak amaciyla müsterinin kafasini saga sola kanirtirken adamin boynunu kirip onu öldürmemistir.
Türkiye'de öldürmüstür.
Erzurum'da.

bir bankamatikten para çekmek için dügmeye bastiginizda elektrik çarpmaz ve ölmezsiniz ...
Türkiye'de ölürsünüz.
Bozcaada'da

hiçbir yerde, otoyolda giderken radyoda duydugu göbek havasi esliginde göbek atmak için arabayi 'sag seride çeken' ve az sonra da arkadan gelen arabanin çarpmasi sonucu ölen bilinmez.

Türkiye'de bilinir.
Adapazari'da.

Nüfus sayim günü sokaga çikma yasagi nedeniyle bombos otoyolda (Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sey yoktur ve olamaz) sayimgörevlisi 'bariyerlere' çarpip ölmez.
Burada ölür.
Gebze'de.

Ayni isyerinde biri gece, biri de gündüz vardiyasinda çalismakta olanve her ikisi de 'mobilet' kullanan bir baba-ogul, birisi isten çikip eve gider, öteki evden ise gelirken bir kavsakta karsilasmazlar ve birbirlerine selam vermek için ellerini kaldirinca çarpisip her ikisi
de ölmezler.
Konya 'da.

Marangoz atölyesinde çalisan isçiler paydosta üzerlerindeki talaslaritemizlemek için birbirlerine 'kompresör' tutarlarken, biri ötekine saka yapmak için kompresörü onun arkasina yöneltmez
adam bagirsaklari patlayarak ölmez.
Istanbul, Ayazaga'da.

Gemi mühendisi kazani kontrol etmek için kazana girdiginde biri gelip kazanin kapagini kapatmaz ve sonra da gemi yola çikmaz.
Kocaeli, Dilovasi 'nda.

Bir adam ayakkabisinin içine kaçan tastan kurtulmak için elektrikdiregine yaslanip ayakkabisini çikarip silkelediginde, yoldan geçen bir baskasi onu elektrik çarptigini sanmaz ve elektrikle
baglantisini kesmek amaciyla kafasina kürekle vurarak onu öldürmez.
Rize'de.

Yorumsuz..

walla 07-10-2006 19:43

Re: Türkiye'de Can Bu Kadr Ucuz mu?

Hiç bir adamda oruç tutmadığı için dövülüp öldürülmez, erzurumda antalyada...
Hiç bir kız sevdiğine kaçtı diye töre gereği öldürülmez güney doğuda
Hiç bir insan (T. Dursun) Kuran muhammedin uydurmasıdır dediği için öldürülmez benim ülkemde
Hiç bir çocuk orucunu bozdu diye ölesiye dövülmez babası tarafından benim ülkemde.

mep 07-10-2006 19:46

merwe ablam acımızda bile komik bi yanımız var.hoca nasrettinin torunları olmamızdan diyecem ama.aptallığımız kimden onu hiç bilemiyorum.

07-10-2006 19:48

merve bu yazdıkların zaten gereksiz insanlar, kendileri ucuz oldukları için ölümleri de haliyle ucuz olacak, ölümlerinde bir sakınca görmüyorum :D

walla 07-10-2006 19:52

Sevgili gandalf
ölümlerinde bir sakınca görmüyorum dedin.
Kazan kapısı senin üstüne kapatılsa ne olacak. normal mi ölümün...
Bankamatikten para çekerken elektrik çarpıp ölen sen olsan, paramatik teknisyeni göbek mi atsın kendi ihmaline...

07-10-2006 20:15

dostum walla biz isdediğimiz kadar burda kendimizi yırtalım değişen hiç bir şey olmayacak,sonuçta başımıza gelecek o kaza, arkadaşının makatına
hava tutan zihniyetin elinden olacak,çünkü o zihniyet bu ülkenin % 90
nına hakim.

spartacus 07-10-2006 21:52

Re: Türkiye'de Can Bu Kadar Ucuz mu?

çünkü o zihniyet bu ülkenin % 90 (Gandalf)

O zihniyet nerede eğitilmektedir? Biz %10 olmayı neye göre hakettik?

Üreten ve çalışanların, SSK da tedavi olmak için akşama kadar beklediği, emekliliğini mezar taşına yazdığı, asgari ücretin bir ev kirası bile etmediği, bir film için 3 gün beklediği, 3 aylık hamile kadına özel parahanelere muhtaç kalarak sağlığın toplumdan çıkıp paraya dönüştüğü ve oraya yönlendirmek için 6 ay sonraya Ultrason günü verdiği, başı ağrıyor diye gidenin apandistini almaya kalkıldığı, acil kapısında adam ölüyor dediğinizde Güvenlik ile yumruklaşmadan doktora ulaşamadığı, dedesi Zonguldak da ölenin, kömür çıkan topraklarında hiç bir hakkı olmadığı halde, kendi toprağında, kendi hammaddesinde köleler gibi çalıştığı, Divriğide dedeleri ölenlerin, kendi topraklarında demir işletiminde köle olarak çalıştığı, bir insan hayatının, bir yol mütehati ile onunla kağıda imza atacak olanın götüreceği 3-5 paradan ve 3-5 uyarı levhasından daha değersiz olduğu, insanların sosyal yaşamının her gün televizyonlarda kusulan bakırköy dizilerinden daha değersiz olduğu, kitap parasına zor yeten bir kemer değil boğaz sıkmanın getirdiği başarısızlıkla, milyonlarca gencin geleceğinin, hiç bir şey öğretmemek için çalışan ve atomun parçalanmasından 40 yıl sonra bile parçalanamaz en küçük yapı taşı diyen okul kapıları ve müfredat programları ile, özel parahanelere parsa toplamaya giden eğitim sisteminin varlığı, zihniyetin bozukluğunun temel kökenlerinin gerçekleri saklamak olduğu bir ülkede, biz ancak renkler ile, flamalar ile, takımlar ile, önümüze sunulan yarı dünya ile, müslüman-değil, oruçlu-oruçsuz, A, B, yüce, kutsal diye yediğimiz baklayı sindiremeyeceğiz.

Başbakanın günlük demeçlerinden sonra verildi
Oktay Rıfat'ın ölüm haberi
Oktay Rıfat sanki
Hergün ölecekmiş gibi.
Ş.Erbaş.

Yazık. Kavanozda olan bir insanlık ve sürekli kapağını övüyor!
Kral çıplak da, kafamızın sokulduğu kumun daha derinliğini ölçmemişiz, neyi göreceğiz ki?
Varmı içinizde Fenerbahçeli olmayan, var mı Yahudi olan, var mı oruç tutmayan, var mı kutsal temsillerine saygı duymayan, var mı benim babam senin babanı döver, var mı Kardak kayaları, Var mı Hakkari, var mı godoman dizileri, var mı silah dizileri, var mı tarih deyince sadece padişah adlarını ezberletmek, varmı sosyal bilimler deyince içinde sosyal hiç bir şey olmamak, var mı fizik deyince göz korkutmak, var mı kimya deyince masal gibi anlatmak, var mı bilgisayar deyice dünyanın 30 yıldır kullanmadığı programları laf osun diye göstermek, var mı biyoloji deyince soğan zarı anlatmak, ama ya bunların yanında var mı 6 ay sonra doğuracak olana 6 ay sonraya gün vermek, var mı ancak 3 ay yaşayacak olana 2 yıl sonraya makineye bağlamak, var mı bir tabela için 10 kişiyi yaşamından etmek, var mı oy avcılığı için her şeyi kullanmak.....?

Var mı şimdi %90 dan geriye kalan bir %10? Nerede mars'da mı yaşıyoruz? Hadi anladık %90 Üçüncü boyut alemlerinde yaşatılıyor da ya %10?
Uykuya bakılır ninniye değil?

07-10-2006 22:31

doğrusunu istersen spartacus,sıfr farklı olmak adına senin çizdiğin dar kalıplar içine kendimi sokup dunyamı zehir edemem,takımda tutarım
tv de seyrederim,ssk kuyruğunda yada maaş kuyruğunda ölenler için
üzülsem ne olacak, bu onların kendi seçimi uyanmak istemiyorlar
uyandırmak isteyenlere basıyorlar yaftayı vatan haini diye,hatta
linç etmek bile istiyorlar,onları o uykuda tutan birileri var,onlar uyanınca
uyutanların kurduğu düzen bozulacak,kimileri din iman diye uyutuyor
kimiler vatan millet sakarya diye uyutuyor,ssk *kuyruğunda neden beklediğini sorgulamıyor,ama bayhan birinci olsun diye sms atıp
yırtıyor kendini,ülkenin eğitim sistemini sorgulamak yerine telli babaya
oğlum ders çalışsın diye çaput bağlıyor,uyanmak istemiyor o uyansın
diye ben neden dünyamı zehir edeyim bu onun seçimi,uyanmak istemiyor

07-10-2006 22:36

Sevgili Spartacus,

Sormak istediğim soruları cok guzel dile getirmişsin. Teşekkür ederim.

Biz farkına varabildiysek içinde bulunduğumuz toplumun durumunun, diğerlerinin varamaması imkansız mı?

Onların bu durumun farkına varamaması onalrın sucu mu yoksa farkına vardıgı halde onları silkeleyip kendine getirme çabasına tenezzül bile etmeyen bizler mi?

Toplumun okumuş, aydın olmaya aday gençleriyiz hepimiz, aydın abilerimiz de aramızda. Söyler misiniz, biz okumuşlar ne verdik bu farkında olmayan yuzde 90'a?

Kendi adıma soyleyeyim, hiç bir şey yapmadım, utanarak belirtiyorum.

Spartacus'un ornegindeki kavanoz kapagını gorduk biz, ama bunun varlıgını mırıldanmaktan başka bişey yaptık mı?

Denilecek ki geri kalan %90 buna izin vermeyecektir. Denemeden bilemeyiz.

Her neyse diyeceğim o ki, bu ülkenin bu trajikomik sahnelerinden, boşa giden canlarından ben de suçluyum.

Buraya sadece suçlarımdan bir kısmını koydum. Suçlarıma sparta'nın bahsettiği kişilerin düştüğü durumları da ekleyebilirsiniz.

walla 07-10-2006 23:08

Türk genci Atatürkü anladığı zaman modern bir toplum olacağız, ama anlamak için daha çok zamana ihtiyacımız var, hatta anlamamak için Atatürkü düşman gibi görenler var.

Her Toplum Layık Olduğu Hayatı Yaşar.

dersimmm 08-10-2006 17:20

sevgili walla

adam bankamatikten para çekerken ölüyor,
başka bir insan sigara yakmaya kalkerken ölüyor

sence bu olayların atatürk le veya atatürkçülük le ilişkisi ne olabilir???
:roll:

cewaplarsan sewinirim

walla 08-10-2006 17:33

Alıntı:

dersimmm";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 49958)
sevgili walla

adam bankamatikten para çekerken ölüyor,
başka bir insan sigara yakmaya kalkerken ölüyor

sence bu olayların atatürk le veya atatürkçülük le ilişkisi ne olabilir???
:roll:

cewaplarsan sewinirim

Ne alakası var. Din bilime karşıdır, dolayısıyla müsbet bilimler yerine din bilimleri okutmak toplumları geri bırakır. İşte bu yüzden saçma sapan ölümler oluyor.
Zaten bu soruyu soran adam Atatürk'ü anlayamamış demektir.

08-10-2006 19:26

Biz farkına varabildiysek içinde bulunduğumuz toplumun durumunun, diğerlerinin varamaması imkansız mı?
Onların bu durumun farkına varamaması onalrın sucu mu yoksa farkına vardıgı halde onları silkeleyip kendine getirme çabasına tenezzül bile etmeyen bizler mi?
Toplumun okumuş, aydın olmaya aday gençleriyiz hepimiz, aydın abilerimiz de aramızda. Söyler misiniz, biz okumuşlar ne verdik bu farkında olmayan yuzde 90'a?
Kendi adıma soyleyeyim, hiç bir şey yapmadım, utanarak belirtiyorum.

Sevgili Merwe,
Hepimiz bu dini sorgulamadan önce o suçladığımız insanların durumunda değil miydik? Şu anda farkında olduğumuz gerçeklerin o zaman farkında mıydık?
Seni dürüstlüğünden dolayı kutluyorum. Evet. Bu insanları suçlayacağımıza acaba biz ne yaptık. Bunu dürüstçe kendimize sorabiliyor muyuz? İşte sorun burada.
Bu ülkede acı bir gerçektir ki askerlerin zorlamasıyla sekiz yıllık eğitime geçeli kaç yıl oldu ki. Dikkat edin askerlerin zorlamasıyla diyorum. Eğer siyasilere kalsaydık iddia ediyorum henüz sekiz yıllık eğitime geçmemiş olacaktık. Çünkü bu kanun yetmişli yıllarda gündeme geldi. Ancak doksanlı yıllarda uygulamaya geçti. Bu kadar eğitimin önemini algılayamamış basiretsiz liderlerle yönetilen bir ülkeden başka nasıl bir tablo beklenilebilinir ki..
Görüyoruz işte bunlar geldikten sonra eğitimin ne duruma düştüğünü. Bir ülke düşünün ki okul sayısı kadar cami olsun. Bir ülke düşünün ki körpe beyinleri kuran kurslarıyla köreltin. Bir ülke düşünün ki halen şeriat ve laiklik tartışılması yapılsın. Bir ülke düşünün ki bütçesinin önemli bir bölümünü din hizmetlerine ayırsın. Bir ülke düşünün ki bilimsel eğitim yerine dini eğitimi temel alma girişiminde bulunsun. Ve tüm bunlar yapılırken kendi irademizle değil de emperyalistlerin bilinçli güdümleriyle yapılsın. Çünkü insanlar ne kadar cahil bırakılırlarsa ve sürü haline getirilirse o insanları yönetmek kolay oluyor. Ülkemizin içinde bulunduğu durum budur.
İşte şimdi hepimizin yapacağı şey bu insanları küçümsemek aşağılamak değil bu insanları bu durumdan nasıl kurtarabiliriz arayışına girmek gerekir. Sorumluluklarımızın bilincinde olup çözüm üretmek gerekir. Mücadele etmek gerekir. Eleştirmek kolay. Yıkmak da kolay. Ya yapıcı olmak biraz zor mu acaba...
Aydın insan olmak kolay değil. Böyle toplumlarda aydın olmak özveri ister. Yürek ister. Bakın bu cesur aydınların yaşamlarına bunu rahatlıkla hepimiz görebiliriz. Masa başlarında sanal ortamlarda nutuk çekmekle bu işler olmuyor. Kendimizi sorgulamaktan korkmayalım arkadaşlar. Eğer ülkemizi ve milletimizi seviyorsak Merwe arkadaşımız gibi kendimizi sorgulayalım. Sorgulayalim ki ülkemiz bu durumlardan kurtulsun. Belki sıkıntı çekeceğiz ama gelecek nesillere güzel bir ülke birakırız...Sevgilerimle...

walla 08-10-2006 19:48

Bu yıllarda daha mı iyiydik?
http://www.ktuvakfi.org.tr/images/ikiturk.jpg

walla 08-10-2006 19:55

Üst başımız perişandı, ayağımızda çarık yoktu çünkü onu açlıktan kemirmiştik, ama yüreğimiz özgürlük için çırpınıyor, Vatan için mermilere siper oluyordu keçeleşmiş derimiz.
Şimdiki nesil yokluk nedir görmemiş, esaret nedir bilmiyor, Israr ediyor emperyalizme uşak kalmayı, Israr ediyor Arab yalakalığı yapmaya.

vartor 08-10-2006 20:03

Sevgili ezkamo, yine dusunduklerimi dile getirmissin.
* Sahiz olarak yapabileceklerimiz, bu forumda tartismak, belki etrafimizdaki, aile ve dostlarimiza dusuncelerimizi asilamaktan ileri gitmeyecektir malesef.
*Esas cozum orgutlesebilip daha buyuk kitlelere hitap edebilmektir. bizlerin gorusunun, dunyada daha guzel, daha huzurlu, daha insancil bir yasam saglayabilecegini ispat edebilmektir.
*Gencken daha fazla ihtimal gorurdum bu olasiliga, simdi o kadar umitli degilim. Tabi ki, kazanabildigimiz tek fert bile deger bu calismaya, ancak kutleleri yoneltmek biraz benim mantigimi asiyor.
* Tenkit degil, secenek gosterilerek kazanilir kalpler. Egitim sistemi, en buyuk silahtir zannimca, nasil degistirilebileceginin cevabi, sorunun cozulmesine en buyuk etken olabilir. Degerli bir ogretmen olarak, sizin bir cozum yolunuz varsa, bizlerle paylasmaniz, bir baslangic olabilir. yoksa butun yakinmalarimiz lafta kalacaga benzer.
* * *Saygilarimla...

08-10-2006 20:11

Sevgili Vartor,

Yaşımdan kaynaklı olsa gerek, ben hala bir şekilde bir şeyleri değiştirebileceğimizi düşünmekteyim. En azından sizlerden teslim aldıgımız bayragı çocuklarımıza devredeceğiz.

Bence bu ülkenin sadece bu ülkenin de değil, insanlığın boşa harcanacak canı yok!

Ve bir şekilde buna engel olacak birşey yapmadıgımız surece hepimiz suçluyuz.

Ezkamo öğretmenim,

Belirli bir yerde tıkanıp kalıyoruz. Neden? Neden bir adım oteye gecip bir seyler yapmaya calışmıyoruz?

Ne yapmalıyız peki?

walla 08-10-2006 20:15

Atatürk diyor ki;
Cumhuriyet sözcüğünü söylemekten bile çekinenler, Cumhuriyeti daha doğduğu gün boğmak isteyenlerin <<Parti Dinsel Düşünce ve İnançlara Saygılıdır>> sözlerini ilke edinip bayrak gibi kullanan kişilerden iyi niyet beklenebilir mi? Bu bayrak yüzyıllardan beri bilgisizleri, bağnazları ve boş inanlara saplanmış olanları aldatarak, özel çıkarları sağlamaya kalkışmış kimselerin taşıdığı bayrak değil miydi? Türk Ulusu yüzyıllardan beri sonu gelmeyen yıkımlara, içinden çıkabilmek için büyük özveriler isteyen pis bataklıklara, hep bu bayrak gösterilerek sürüklenmemiş miydi? Cumhuriyetçi ve ilerici oldukları sanısını vermek isteyenlerin yine bu bayrakla ortaya atılmaları; dinsel bağnazlığı coşturarak, ulusu , Cumhuriyete, ilerlemeye ve yenileşmeye karşı kışkırtmak değil miydi
Birtakım seyitlerin. dedelerin, şeyhlerin, emirlerin, çelebilerin, babaların arkasından sürüklenen ve yazgılarını ve canlarını; falcıların, büyücülerin, üfürükçülerin, muskacıların ellerine bırakan insanlardan oluşan bir topluluğa Uygar bir Ulus gözüyle bakılabilir mi? Ulusumuzun gerçek niteliğini yanlış bir yolda gösterebilen ve yüzyıllarca göstermiş olan bu gibi adamların ve kurumların Yeni Türkiye Cumhuriyeti Devletinde daha da çalışmalarına göz yumulamaz

08-10-2006 20:15

arkadaşlar hayal dünyasında yaşıyorsunuz, bizim çabamız don kişotun
yel değirmenlerine karşı verdiği savaştan öteye gitmez,bir kaç kum tanesi
koca demir çarkların önünde durmuş çarklar ders dönüyor hadi durduralım
diyorsunuz, bir fısıltıdan öteye gidemiyoruz,idealist cesur arkadaşlarım
illada bu milleti aydınlatacağız diyorsanız hadi gelin gidelim taksim
meydanına haykıralım ''ey türk milleti bu ülke bütçesinin % 40 askeri harcamalara gidiyor hesap soralım'' yada sultanahmet meydanına
gidelim '' ey türk milleti geçmişte atalarımız bir hata yapıp arapların
uydurma dinine inanmışlar,islamiyet bizi geri götürüyor,gelin camiye
kuran kursuna yatırdığınız parayı eğitime yatırın'' diyelim,peki sonra ne
olacak,ben söyliyeyim bizi linç edecekler,cenaze törenimiz bile olmayacak
çünkü en az bin parçaya bölecekler bizi,yada tüm site sakinlerinin katkısıyla bir kitap hazırlayıp bastıralım,peki sonra hepimizin hayatı kararmayacakmı belki şimdi korkak damgası yiyeceğim ama bu ülkenin gerçekler bunlar.

10-10-2006 22:47

Sevgili gandalf,

Bu yaklaşımınız beni çok üzdü açıkçası, sonucta ümidinizi kestiğiniz halk sizin içinden çıktığınız, sizin bu entellektüel birikime sahip olmanızı sağlayan halk, sizin halkınız.

Milleti uyandırma yöntemi meydana çıkıp bağırmak olmaz bunu hepimiz biliyoruz, ki bizim gibi okumuş insanlara bu yakışmaz zaten. Uyandırmak bilgilerimizi seviyeli bir sekilde objektif olarak ortaya koymakla olur.

Sizi korkak olmakla itham edemem, ama kendinizden ve insanlarınızdan bu şekilde ümidi kesmiş olmanız çok yazık.

Sadece siz değilsiniz bu şekilde olan, bir çok kişi böyle düşünüyor, ama soruyorum, bu nasıl bir aydınlanmadır ki bizden başkasına fayda vermiyor!

Bu yazım ben de dahil herkese,

Sitenin adını aldığı kişi, çok ağır bir bedelle bizim gibi binlerce kişinin aydınlanmasını sağladı, biz bu bedeli vermesek de en azından onun adına yaraşacak şekilde birilerine bir yol gosterme cabasının içinde bulunamayacak mıyız? Bayrak elimizde mi kalacak?

Bu tavırda açıkçası korkunç bir ego da görüyorum, sanki bir biz akıllıyız, başkaları bizim gördüklerimizi göremez, anlayamaz cinsinden tavırlar... Yanılmak istiyorum.

Bir şeyden şikayetçi olup devamlı bundan dolayı mızmızlanan ama bu şikayetçi oldugu sorunun da kendi kendine çözülmesini bekleyen mızmız çocuklarız biz ne yazık ki!

10-10-2006 23:23

Gandalf,

70'li yılların sonlarında birçok insanın düşmüş olduğu en büyük yanılgı, 1 yılda herşeyi değiştirebileceklerini sanmaları idi. İnançlı idiler, tutkulu idiler, büyük olasılıkla bugün bizim olduğumuzdan daha iyi donanımlı idiler. Ama gerçekçi değillerdi. 80 darbesi, o insanların büyük çoğunluğunu ezip geçti.

Burada, bu ufak sitede yaptığımız bile bir çabadır, bir uğraşıdır. 1 yılda, 10 yılda herhangi bir değişiklik olmasını beklemeden, ufak da olsa, 1 milyon kişinin içinden 1 kişiye ulaşabilecek de olsak, hiçbir şey olmamasından iyidir.

Radikal çıkışların aslında çok iyi bir donanıma sahip olmadan gerçekleştirildiğinde ters teptiğini de hepimiz biliyoruz umarım. Turan Dursun, donanımlı idi ve topluma tamamen radikal gelen bir çıkış yapabildi ve bunun arkasında da durabildi. Öldürülene kadar.

İnsanların uyanmaları, aydınlanmaları bir tek dinsel sorgulama ile olan birşey değil. Burada önemli olan, sorgulama kavramının insanlarımız tarafından anlaşılabilmesi, kabul edilebilmesi. "Sen bunu doğru sanıyorsun ama, gerçekten doğru mu, hiç araştırdın mı?" gibi oldukça basit bir sorunun bile bir fark yaratabileceğine inanıyorum ben. 1 yılda değil belki, ama bir kere bu düşüncenin, nakil yerine akıl düşüncesinin yerleşmesine bir katkı sağlayabilirsek, bunun devamı gelir. Bugün söyleyemediğin şeyi, yarın söyleyebilir hale gelirsin. Bugün savunamadığını yarın en azından birkaç kişiye daha savunabilir hale gelirsin.

Cesaret, Taksim meydanında bağırmak değildir sadece. O cesaret bile değil, doğrudan aptallık kanımca. "Herkes Mersin'e gidiyor, ama ben tersine gitmeyi tercih ediyorum" diyebilmek ve bunun arkasında durabilmek bile bir cesarettir.

Merwe çok güzel yazmış. Birşeyler yapabilmenin ne Taksim meydanında bağırarak, ne de olduğumuz yerde mızmızlanarak olamayacağını çok güzel ifade etmiş.

Buralarda, sık sık Evrim kuramından bahsediyoruz. Sanırım birçoğumuz o kuramı kabul etse bile tam olarak anlamış değiliz. "Canlılar, uzun sürelerde, neredeyse farkedilemeyecek oranlarda değişirler". Bu canlılardan biri de, H.Sapiens (insan).

neutrino

akson 10-10-2006 23:53

Sitede karanlik "din" tabusunu kafalardan silip aydinliga ve refaha dogru isik tutan tum arkadaslara bir kez daha sukran sunmak istiyorum.Aslinda ulkemizde bazi degerli arkadaslarimizin da onemle uzerinde durdugu gibi cok ciddi bir *egitim eksikligi var.Yuksek ogrenim bitirmis insanlar bile siyasi ve kisisel cikarlar ugruna maalesef ki "gudumlu"yetisiyor.Ulkemizde insan "tabu"kelimesinin anlamini bilmeden hayata meydan okuyarak bazi tabulari sirf kendi caba ve gayretleri ile yikabiliyor.Turan Dursun da bu degerli sahsiyetlerden maalesef ki sadece biriydi.Maalesef ki diyorum cunku olumun en yakismadigi,ulkemize daha cok kazandiracagi seyler vardi kanimca.
*Ulkemizin sokaklarda bagiranlara,govde gosterilerine degil,ilimle,bilimle gelecek kusaklara isik tutacak ozgur ve gercekci beyinlere ihtiyaci var.Egitim de evde analarimizdan,kadinlarimizdan basliyor.Yeni nesilleri ileriye tasimak istiyorsak once kadinlarimizi egitmeliyiz.Bu konuda ogretmenlerimize de cok degerli paylar dusuyor.Ezkomo yu bu degerli meslegi,oneminin bilincinde yuruttugu icin tekrar saygiyla kutluyorum.
*Ayrica site yonetimine de bu degerli cabasi icin sukranlarimi sunuyorum.Bir insani bile kurtarmak insanlik adina cok buyuk bir adimdir.

11-10-2006 05:23

Ezkamo öğretmenim,
Belirli bir yerde tıkanıp kalıyoruz. Neden? Neden bir adım oteye gecip bir seyler yapmaya calışmıyoruz?
Ne yapmalıyız peki?

Sevgili Merwe,
Anımsarsan ''Bana değmeyen Yılan'' diye bir başlık açmıştım. O başlıktaki amacım duyarsızlığa dikkat çekmekti. Ne kadar duyarsız insanlar olduğumuz o başlıkta da ortaya çıktı. Ne mi yapmalıyız?
Önce aydın bir insanım diyorsan aydın insan olmanın gereğini yapacaksın. Nedir aydın insan olmanın gereği. İnsanları aydınlatmak. Bu ülkenin aydınlanma devrimine katkıda bulunmak. Bu katkıyı yapabilmek için de ülkenin şartlarını çok iyi tahlil etmek gerekir. Bu tahlil temelinde doğru çözümler üretmek gerekir.
Tamam bizler burada dinlerden özgür kişileriz. Sanki tek sorunumuz dinmiş gibi başka bir şey umurumuzda değil. Ya ülke elden gitmiş. Daha bunun farkında değiliz. Ekonomik bağımlılık sonucu gelen bir siyasi bağımlılık var. Yani her şeyden önce bağımsızlığım ipotek edilmiş. Ülke olarak millet olarak özgür irademizle hareket edemiyoruz. Tamam dinleri de eleştirelim ama laik demokratik cumhuriyetimizi de sahip çıkalım. Bugün bu ülkede emperyalist gücün onayı olmadan kimse iktidara gelemiyor. İktidara gelenler de onların kuklası olarak iktidara geliyor.
Eğer aydın olma iddiasında isek her şeyden önce bir bağımsızlık mücadelesi verelim. Bence en temel sorunumuz bu.
İkinci temel sorunumuz ise gerçek anlamda bir demokrasi. Bu ülkenin aydın insanlarının bu iki asgari müşterekte birleşmeleri gerektiğini düşünüyorum.
İşte bundan hareketle neler yapabiliriz. Ben diyorum ki ülkesini ve milletini seven her bireyin bir sorumluluğu vardır. Nedir bu sorumluluk? Bağımsızlık ve demokrasi mücadelesi yürütmek. Bu mücadelenin de etkili olabilmesi için de örgütlenmek gerekir. Bu bir demokratik kitle örgütüde olabilir bir partide olabilir.
Bu gün eğer din tacirleri bu ülkeyi yönetiyorsa kimseyi suçlamayalım. Eğer bu gün bu halk bir sürü haline getirilmişse bunun sorumlusu yine biz aydınlarız. Çünkü biz bu halka bir şey veremedik. Bir şeyler vermek isteyenler ya ceza evlerine konuldu. Ya öldürüldü. Ya da ülkeden kaçmak zorunda kaldı. Ama bunun dışındakiler ne yaptı? İşte onun için dürüstçe kendimizi sorguluyarak işe başlayalım. Başta bunu sen yaptığın için seni kutluyorum. Senin gibi hepimizde bunu yapabilirsek ancak yol alabiliriz. Kendimizden ve çevremizden başlayarak bunu ülke geneline yansıtıp insanları aydınlatmak gerektiğini düşünüyorum. Yani sonuç olarak aydın bir insan olmanın sorumluluğunu taşıyıp cesurca canımız pahasına da olsa mücadele etmemiz gerekiyor. Canı pahasına mücadele etmiş insanların canı can değil miydi?...

Sevgili Vartor,
Eğitim sorunumuzun çözümü merwe arkadaşımıza yazdıklarımın içinde. Bu iki temel soruna çözüm getiremediğimiz sürece eğitimi de çözemeyiz. Çağdaş bilimsel bir eğitimin yolu çağdaş ve bilimsel düşünen bir iktidarla mümkündür. Ülke olarak millet olarak emperyalistlerin bu kukla hükümetinden kurtulmamız gerekiyor. Bunlardan kurtulmadığımız sürece çağdaş ve bilimsel bir eğitim mümkün değildir. Onun için ülkesini ve milletini seven inançlı inançsız tüm insanlarımızın birlik ve beraberlik içinde bir bağımsızlık ve demokrasi mücadelesi yürütmeye çağırıyorum. Bunu başarabilirsek diğer sorunlarımızın da çözüleceği inancındayım. İşte onun için de diyorum ki ülke hepimizin. Ben bir birey olarak ve aydın bir insan olarak inançlı ve inançsız tüm insanlarımı seviyorum. Benim gibi düşünmeyen insanların da en az benim kadar ülkesini ve milletini sevdiklerini düşünüyorum. Ben onlara saygılı olduğum zaman onların da bana saygılı olacaklarını düşünüyorum. Eğer karşılıklı böyle düşünürsek barış huzur ve mutluluk içerisinde bağımsız ve özgür bir şekilde yaşamamıza hiç bir emperyalist güç engel olamayacaktır. Çünkü onlar hep bu ülkede böl, parçala, yönet taktiği uyguladılar. Ve bizler de hep bu oyuna geldik. Bunların bu oyunlarına artık alet olmayalım. Alet olmadığımız zaman bu ülkede aynı zamanda can bu kadar da ucuz olmayacaktır. Onların canı varsa ve kıymetliyse bizim canımız da onlardan daha kıymetlidir. Bu bilince ulaştığımız zaman bu ülkede can hiç bir zaman ucuz olmayacaktır. Bunu başarmak da kendi elimizde. Başaracak gücümüzün de olduğuna inanıyorum. Yeter ki sorumluluğumuzun bilincinde olup gereğini yapalım...

11-10-2006 08:48

Eğer sorumuz "Türkiye'de CAN bu kadar ucuz mu ? ise;cevap:evet ucuzdur.
Peki bu ucuz olan hayatı sevgili Aziz Nesin'in,halk dilinde "Böyle gelmiş böyle gider" deyimini,bir kitabında "Böyle gelmiş böyle gitmez" e çevirdiği anlayışa nasıl eriştirebiliriz ?

Ezkamo hocam iki çözüm önerisi sunmuş ki gayet mantıklı.
Peki hocam siz bu ülkenin,eğitime senelerini vermiş emekli bir eğitimcisiniz?Bizlerden çok daha iyi bilirsiniz eğitimi ve önemini.Ülkemizi yöneten ister siyasi olsun ister bürokrat kesimi eksik eğitimli midir?Çoğu ülkemizin medarı iftiharı üniversitelerinden mezun değil midir?Peki iyi bir pozitif eğitim almış bu insanlarımızda ne eksik ki ülke hala bu durumdadır.

Eğer olayı dine bağlarsanız dinciler bildiğiniz gibi ahlakı,iffeti,namusu,dürüstlüğü vb olguları kimselere bırakmayıp bizleri de bunlardan yoksun diye nitelemiyorlar mı?Onlar niteleselerde bizler de biliyoruz ki Ahlaki gelişim,aklımız ve yüreğimiz zincirli olmadığından,onlarda var olduğundan daha fazla var bizlerde.

O halde nedir eksik olan ki istenilen olaylar gelişemiyor.Nehar Tüblek'in çizdiği karikatüründe ki çöpçünün dediği "Atam bugün herkes İZİNde yalnız ben çalışıyorum" da ki espri "Ben üreten ve çalışan Türkiye istiyorum" a mı ait acaba.

Ölü ozanlar derneği isimli filmde ki bir sahne güzeldi.Çocuklara tek tek bir şey olmadıkları ama BİRLİK olduklarında onları hiçbir gücün kıramayacağı sahne.

Acaba Atamız kurtuluş savaşı esnasında makus talihimizi;bu birliği akıl dolu yöntemlerle oluşturup,kırarak mı yenmişti ?

meşveret

isim, eskimiş Arapça meşveret

1 . Bir konu hakkında birinin düşüncesini sorma, danışma:
"Ne kadar hükûmetler varsa, meşveret usulüne kabul etmiş."- Ö. Seyfettin.
2 . İki veya daha fazla kişinin birbiriyle fikir alışverişinde bulunması.

Bu bir yöntemdir.Fikir teatilerinde bulunulur ve bir fikir olgunlaşır ORTAK kabulden sonra,o fikri beğenmeyenin bile(çoğunluğun kabulü olması dolayısı ile kendi egosunu bir tarafa atarak)onun oluşması için çaba sarfedeceği,son derece önemli bir yapılanmadır.

Atamızın T.B.M.M ile olan diyaloglarını şöyle bir düşünürsek acaba bu yöntem mi izlenmiştir diye bir derin düşünce içine girebilir miyiz?
Dolayısı ile şu an makus talih olan hayatın ucuzluğunu birlikte ucuz olmaktan çıkarabilirmiyiz?Düşüncede ki birliği eyleme de sokarak.

Sevgili Merwe den rica etsek sorusunu "Türkiye'de hayat bu kadar ucuz mu?" dan "Türkiye'de hayat bu kadar ucuz mu?Ucuzsa bunun pahalı olmasını nasıl başarabiliriz" e çevirip meşveret'in yolunu açabilir mi bize?
Sitede bulunan doktor arkadaşlarımız eğer yanılıyorsam lütfen düzeltsinler.İyi bir doktor önce teşhisi yapar ve teşhisten sonra tedaviye geçer.Acaba bizler teşhisi yapmadan tedavi yöntemlerinde miyiz?
Sevgilerimle.

11-10-2006 16:18

Psikokemoterapi, sorunu sanırım tam olarak açıklayamamışım, ama şöyle de bir durum var, sitenin genel konusu gördüğümüz sorunlar değil mi zaten?

Empati yoksunluğu, hakkını savunma yetisine sahip olmayan sessiz çoğunluk, sorgulamayı unutmuş halkımız... Bütün sorunlarımız buradan kaynaklanmıyor mu zaten?

Çözmek istediğimiz bu psiko arkadaşım, senin önerin nedir?

11-10-2006 17:08

"Empati yoksunluğu, hakkını savunma yetisine sahip olmayan sessiz çoğunluk, sorgulamayı unutmuş halkımız... Bütün sorunlarımız buradan kaynaklanmıyor mu zaten"
Evet ama valla çözümü bilmiyorum.Bilsem dükkan senin derler ya.Ama söz bulursam söyleyeceğim.Kendime saklamayıp paylaşacağım sitede ki arkadaşlarımla.Önce de sana söyleyeceğim *:D

K.C. 11-10-2006 17:21

"İlaçların pahalı olduğu bir ülkede insan hayatı ucuz olurmuş." diye bir sözü hatırlattı bana Merve'nin yazdıkları.

Psiko'nun güzel bir tespiti var bence. Sürekli, hepimiz 'eğitim' diyoruz. Eğitim'i okulda öğrenilen, ebeveynlerimizden öğrenilen birşey olarak algılılama hatasına düşüyoruz bence.
Asıl eksikliğimiz 'birlik' olma güdüsü. Öylesine 'ben' merkezciyiz ki, gerçeği ve doğruyu biliyor olsak bile 'ben' yüzünden gerçeklerden de doğrulardan da taviz verme durumunda kalıyoruz.
Çünkü biliyoruz ki 'biz' olarak düşünmeyi zorlanarak da olsa başarsak bile 'ben' olmayı tercih edenler yüzünden bu 'birlik' bozulacaktır.
'biz' kelimesini kapsayan fertlere güvenimiz yok çünkü. Onların da bize yok zaten.

Bir zamanlar SSCB'de işçilik ucuzken o işçiler 'biz' olmayı başaramadan haklarını alamayacaklarını geç de olsa fark ettiler. Fakültede okutulanlardan çok az şey kalmış aklımda, hatırladığım tek şey, biri işinden çıkarılacak olsa bile dışarıda bir ploretarya ordusunun bekliyor olduğunu bilmekti. Hal böyle olunca da 'ne kadar köfte, o kadar iş' deme şansları yoktu. Daha az köfteye daha çok iş yapacaklar kuyruktaydı zira.

Bizdeki durum da farklı değil. Onlardan onyıllar önce Cumhuriyet olmuş olsak da (SSCB'nin Cumhuriyet anlayışından farklı bir Cumhuriyet) bizler onlardan daha geç akıllanıyoruz.

Türkiye'de insan hayatının ucuzluğunu hele ki Merve'nin ilk mesajında verdiği örneklere bakınca dinle bağlantılı olduğunu düşünmüyorum ben. Dinin etkisi bazı olaylarda vardır, kabul ediyorum, ancak tek ve yegane sebep bu değil. Hatta din önemsiz bir sebep bile sayılabilir.

Eğitim, evet, ama öğretim anlamında kullandığımız eğitim değil. Sadece okullardan, aileden alıp kabulleneceğimiz ders bilgileri değil. Ki o derslerin de 'insan hayatını pahalılaştırma' üzerinde bir etkileri olduğunu hiç sanmıyorum.
Bizler doğrular dayatılmadıkça, birşeyler başımıza zorla çakılmadıkça doğruyu bilse de uygumaya geçiremeyen insanlarız kanımca.
Merve'nin dediği gibi, şikayet ediyoruz, doğruyu da biliyoruz ancak uygulamada hep korkuları yüzünden, 'biz' olamamış insanların varlıkları ve güvensizliğimiz yüzünden, kaybedecek maddi değerlerimizin varlığı yüzünden tökezleyen, susan insanlarız.
Vakitsiz öten horozların başına neler geldiğini bildiğimizden, sindirilmiş insanlarız.
Nasreddin hocanın 'Fil' hikayesindeki gibi, birlikte çıktığımız yolda arkamızdakileri kaybetme korkusu yüzünden hükümdardan daha çok fil tahsis etmesini istemeye kadar gidebilecek insanlarız.
Bu yüzden öncelikle 'birlik' olma duygularımızı geliştirmemiz ve birbirimize güven duymamız gerekir diye düşünüyorum.
Bir 'Türke birşey olmaz' zihniyetinden tez vakitte kurtulmalı ve özellikle sağlık konusunda fabrikalarda, şurda burda konulan kurallara uymayan 'üstün zekalı' milletimizi uyarmayı da görev bilmeliyiz.

Bir hususta mercedes arabasındayken uyardığım bir kişinin 'pardon siz salak mısınız?' sorusuyla her ne kadar zıvanadan çıkıp ağzıma geleni söylemiş olsam da, ben hala yanlış bulduklarımı hakarete uğrama pahasına uyarıyorum arkadaşlar. Bazı doğruları savunmak için birlik olmaya gerek yok ama aynı doğrular ne kadar çok insanca dillendirilirse o kadar çok insan da o doğruları kabullenebilir, en azından belki kendilerini sorgulamaya başlarlar.

Merveciğim, ilk mesajında yazdıklarına ben de bir ilavede bulunayım.
Uğur Dündar güya bir hayat kadınını otobana bırakır ve kamerayla görüntüler çekilir. Kadın arabadakiyle pazarlığını eder, herşey tamam, son olarak önemsiz bir hususu dile getirir: "yalnız bende AİDS var" el cevap: "Ben Türküm anam, bana bişey olmaz."
Kaza; bir tek Türkiye'de 'geliyorum' der.

The end.

11-10-2006 17:26

Bir dakika bir dakika aklıma bir kaç şey geldi bir anda.Ukraynada seçime hile karıştırılmıştı.Halk meydanda 3 gün boyunca toplanmış ve seçimin yenilenmesini istemişti.Turuncumuydu bordomuydu neydi öyle bir devrim dediler.Kan falan da akmadı.Hani F.B-G.S-BJK gibi takımlar şampiyonluğu kaybettiklerinde bir araya gelen ve olmaz türlü taşkınlığı yapan arkadaşlarımız bu tür demokratik bir yaklaşımda da bunu yapabilirler mi?
Mesela İngilterede yapılan et zammına tüm kadınlar et almayarak demokratik bir tepki, ile zammı geri aldırmışlardı.
Sanırım burada ki ortak özellik BİRLİK
Şimdilik aklıma gelenler bunlar umarım çocukça değildir :D

vartor 11-10-2006 17:30

Belki, bir siyasi partiyi destekleyip, ayni goruse yakin diger partileri de bir araya toplayabilmek, kolay degil ama bir cozum yolunun ilk basamagi olabilir, diyecektim ki, daha yazarken bir utopya oldugunu farkettim.
* Aslinda Tanri coktan oldu, gunumuzun allahi para Partiler bile ideal icin degil, memeleketi nasil biraz da biz soyabiliriz art niyetiyle hareket eden insanlar toplulugu. Tabi ki sonuc, sahsi menfaat olucaksa vatan millet Sakarya da sloganlari olacaktir.
* Emperyalist dedigimiz ulkeler bile, aslinda bakanlari tarafindan degil, buyuk sitketlerin lobisiyle idare ediliyor. Amerika baskanina kadar, secimi yapan halk degil, bu para babasi sirketler.
* Benim de butun barajlari bombalamak geliyor icimden.....

11-10-2006 17:44

Sevgili K.C yazımı yazarken senin yazını görmedim.
Değerli arkadaşım seni inan ki şaka veya alay değil ayakta alkışlıyorum.
Birlik gibi bir olguyu oluşturacak o GÜVEN eksikliğini,eksiksiz ifade eden yazın için.
Yazındaki tüm yargılara yüreğimin en içten duyguları ile katılıyor,eksik olan güven duygularının fazlalaşarak ortak güzelliklerde bizi buluşturup,bizleri bunları şikayet etmek yerine,bunları yenecek ve bizleri refaha taşıyacak olan birliğe ulaştırması temennilerimle.
S.T.K lar KATILIM ın alt yapılarıdır.Sitemizin kurucusu Cem'in bu öngörüsünü burada başarabilirsek,odada bu konuda bizimle alay etme aşağılama tavırlarında olanlara da en iyi cevabı verecektir.Bir ilki başarabileceğimizden eminim ve buna GÜVEN im tam.
Hoş ve esen kal arkadaşım.

vartor 13-10-2006 04:09

Bu onemli konu burada bitti mi? Hepimiz birseyler soylemisiz ama sonuc yok.

13-10-2006 05:29

Sevgili Vartor,
Bu konu sadece burada değil, başka başlıklarda da açıldı. Ama malesef bu konular bizim için önemli değil ki. Bir Orhan Pamuk olayındaki katılıma bak bir de burdaki katılıma bak. İşte bizim için önemli olan işin magazin boyutu. Hani bizim toplumsal özelliğimizdir. Her şeyin en iyisini ben bilirim. Bilgim olmasa da hiç önemli değil. Ben...Ben...Ben...Varsa yoksa ben...Aslında KC arkadaşımız çok doğru bir tespit yapmış. Bir türlü biz demeyi başaramıyoruz. Ülke olarak millet olarak ne zaman biz demeyi başarabilrsek o zaman kurtuluşumuz mümkün. Bir de adam gibi adam dürüst bir lider çıkarabilirsek...Aynı Atatürk gibi...

vartor 13-10-2006 06:16

Ataturk gibi liderler her zaman cikmaz. Tabi harp zamani olusu da isini biraz kolaylastirdi. Yoksa, o bile dert anlatamazdi elinde kilic olmasaydi.
* Gayet iyi bilirsin, buyuk sehirlerde guruplasir kucuk sehirden gelenler. Sonra bir rekabet baslar, Sivaslilar, Konyalilar, mersinliler, ordulular. Bunlar da aralarinda koylere bolunur. , bunlar da ailelere, sulalelere. Bolunme o kadar cok ki, ancak elinde sopayla idare edebilirsin boyle bir zihniyet sahiplerini.
* * *Kaba kuvvetle sinerler ayni hayvanlarin terbiye edildigi gibi, fakat acarsan kapiyi gunun birinde, hic degismediklerini gorursun. Senin de her zaman belirttigin gibi, egiterek, ogrendigini sindirerek basariya ulasilir, sopayla ancak sindirilir.
Nedense aklima Saddam geldi, Sopayla idare ederken halkini, binlerce vatandasini oldurtdu gerekcesi ve demokrasi adina Irak'a girenler, son dort senede, 650.000 Irakli oldurmusler, gikini cikaran yok. Bazilarinin hayati bazilarina cok, hem de pek cok ucuz.

spartacus 13-10-2006 10:17

Alıntı:

gandalf";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 49864)
doğrusunu istersen spartacus,sıfr farklı olmak adına senin çizdiğin dar kalıplar içine kendimi sokup dunyamı zehir edemem

Alıntı:

takımda tutarım tv de seyrederim,ssk kuyruğunda yada maaş kuyruğunda ölenler için üzülsem ne olacak, bu onların kendi seçimi uyanmak istemiyorlar
uyandırmak isteyenlere basıyorlar yaftayı vatan haini diye

Alıntı:

uyutanların kurduğu düzen bozulacak,kimileri din iman diye uyutuyor
kimiler vatan millet sakarya diye uyutuyor,ssk *kuyruğunda neden beklediğini sorgulamıyor,ama bayhan birinci olsun diye sms atıp yırtıyor kendini

Alıntı:

ülkenin eğitim sistemini sorgulamak yerine telli babaya
oğlum ders çalışsın diye çaput bağlıyor,uyanmak istemiyor o uyansın
diye ben neden dünyamı zehir edeyim bu onun seçimi,uyanmak istemiyor

----------------------------------------------------------
Sevgili Gandalf, sana olancevabım kesik çizgiler arasında, *banane diyorsan da, doğru noktadan yaklaşamıyorsun.
Birincisi, farklı olmak adına benim çizdiğim bir sınır yok, aksine ben o farksızlığın sınırını ifade ettim.
Öyle düşünmüyorsan, bu sınırları benim çizmediğimi bilmen gerekirdi, zehir edemem demen ise, abes kalmış, bireysel kalmış, çünkü, ben sana hayatını zehir et demedim, insanların yüzyıllardır hayatlarını zehir eden şeylerin ne olduğunu söyledim, ha sen zehir olanlar değil, zehir edenler tarafındasındır, üzerine alınabilirsin, çünkü düşüncemi söylüyorum, tespitimi koyuyorum ve bu tespit herkesin olumlayabileceği bir tespit değil, kavanozda iseniz ayrı, kapağını tutuyorsanız ayrı tepkiye yol açar..
Sonraki dediklerinde ise kendinle çelişiyorsun, işte yukarıda tek tek alıntıladım, ve benim açımdan, benim yada senin hayatının zehir olması yada senin mantıklı çabanla olmaması konunun genel düzlemi açısından hiç umurumda değil, çünkü sana rağmen, hala yaşamı zehir olanlar var demek ki, bir ayrıntı oluşturamıyor ifadelerin. SSK kuyruğunda saatlerce bekleyip, Bayhana sms atması bir sonuçtur, benim açımdan sen yada o yada bu değil bu konuda önemli olan, bu sonucu doğuran, bu koşulları böyle tezat bir biçimde oluşturan öze, nedenlere inmektir, sonuçlar ile ilgileniyorsan, bunun nednelerine inmek gibi bir çaba, bilgi alışverişinde olmayacaksan, zaten farklı konuları konuşuyoruz demektir, benim söylediklerimi, sırf sonuçlardan yorumlayarak, ancak kendinize pay çıkartabilirsiniz(senin sınırınla kendimi zehir edemem), benim böyle bir iddiam yok.
Mütahitin, binanın harcından çalması, yüzlerce binanın yıkılması söz konusu iken, siz banane benim oturduğum bina sağlam, yıkılmadı deme durumunda oluyorsunuz, iyi o halde, benim binamda yıkılmadı ama o binaların çökmesinin nedenini araştırmaya çalışıyorum, kısaca konuya bakış açım budur, aynı açıya sahipmiyiz?

Peki neden bu kadar ucuz, çünkü yaşamının değerini bilmeyen toplumların, ölümlerinin de değeri o kadardır. Bir Afrikalı ölmüş, aman sende zaten her gün ölüyorlar, işte bu noktada duruyoruz, peki neden ölüyorlar, nasıl ölüyorlar, demek yerine, doğal afet gibi karşılıyoruz.

Gelelim televizyona, sen ben ve televizyonum olarak yaklaşmışsın olaya, oysa ben, din gibi, başka şeyler gibi, televizyonunda bir araç olarak nasıl kullanıldığını anlatmak istemiştim. Cüppeli Hoca neyi kullanmışsa, televizyonda onun cüpbesiz hocası gibidir, burada sorun televizyon değil, onun kullanımı üzerine idi, yanlış anlamak için hiç bir neden yok. Çünkü en etkili araçlardan birisidir, diğerleri gibi oda kullanılmaktadır. *Bir futbol takımı için arkadaşını dövüyorsan, ne diyeyim, demek ki, sınırlar dahilindesin demektir, ve bu sınırları ben çizmedim.
------------------------------------------------------------
Buyrun, vatan millet sakarya, din elden gidiyor, benim babam, tanrım senin babanı, tanrını döver... edebiyatını bırakalım bir yere, bu illizyonu ve durumu perdeleyen manipülasyonu çıkıyoruz, bakalım.
Yol, su, elektrik, yakacak, barınak, eğitim, sağlık, maden, toprak, hammadde......
Bunlar her önüne gelen 3-5 yerli yabancı godomanın TEKELinde olacaksa, o halde verdiğimiz vergiler nereye gidiyor-gidecek?

Bu soruyu sorabilmek bilinci yerine, şu hanımın mayosu, bu televolenin, bu pazar keyfinin son dakikası, okullardaki eğitimin mümkün olduğunca anti-sosyal, mümkün olduğunca yüzeysel bilgi ve gelecek hazırlamayan, bir ticaret kapısı olması, sağlığın bir ticarete dönüşmesi, başı ağrıyanın dalağının alınması, benim takımım senin takımını da döver senide, tüh şu ağa, beyefendi dizilerindeki kadının durumu çok kötü, tabancasıda çok güzelmiş, racon değil kelle keseriz, bu dünya fani siz sadece iman edin, ilahi düzen bu ibadet edin biat edin gerisine boşverin etmeyenler düşmanınız haydı hurra-gırla, *tekke-tarikat, şeyh mürit el-etek, , vatan millet sakarya sen o işe aldırma, onun kılı bunun tüyü, ünlünün mayosu, ünlülerin kaşı gözü, ünlüler ağladı, şü ünlü çıplak yakalandı, bu ünlünün söyledikleri, şok, şoook, şooooook al beynine sok....... Nasıl kapak güzel mi kapak.

dersimmm 13-10-2006 10:38

o resmşn dalavere olduğu ortaya çıktı walla

13-10-2006 14:56

Sevgili Vartor , merak etmeyin bu konu unutulmayacak, her ne kadar arzu ettiğimiz kadar ilgi görmese de asıl sorunumuz bu konu değil mi? Bu forumda değinilen bütün konular bir çözüme ulaşsa bile bu başlıktaki sorularımız çözülmedikçe bir değişim olmayacak , olamayacak.

Ama sadece bu başlığı çözebilirsek, toplum olarak, insanlık olarak, belki de diğer soruların çözümü sadece entelektüel bir ihtiras olarak kalacak bize.

Sizinle bugün okuma fırsatı bulduğum Yeni Aktüel Dergisinin Prof. Süleyman Seyfi Öğün'ün röportajından konumuzla ilgili bir bölümü paylaşmak istedim.

Etkilendiğim ünlü bir sosyolog , Zigmund Baumann modernliğin en büyük riskinin insanların yabancılarla ve ötekilerle zorunlu, ertelenemez bir ortak yaşayış kurma noktasında düğümlendiğini ifade eder(…) Bizim anayasamız var, yasalarımızın annesi gibi çalışıyor. Ama o bir kurucu yasa değil. Yani bu ülkede yaşayan insanlar birlikte nasıl yaşayabileceklerini yüzleşmelere dayalı bir pazarlığa döküp buradan bir ilkeler demeti türetip bunu kurucu yasa haline getirmek zorunda.
İşte o zaman tartışmalardan sonuç çıkacak. Çünkü bir ideal uğruna yapılanacaklar. Beraber yaşam ideali üzerine; bunun için kimin nelerden feragat edeceğinin de konuşulmasını sağlayacak bir cesaretle…

kerkenez 13-10-2006 16:17

Açıkçası biraz hayal kırıklığına uğradım diyebilirim!
Sorun çok büyük; öneriler ise ya genel geçer, Eğitim Şart, Atatürk'ü Anlamak, Aydın Olmakvs. gibi şeylerle dolu.
Bence Çözüm bize bu hayatı reva gören, egemen sınıflara, paşalara, hocalara, sabancılara, koçlara, badem bıyıklı, sarkık bıyıklı, pos bıyıklı ihalecilere karşı ezilenlerin yani maddi olarak bu düzenden, dinin birincil rıza aracı olarak kullanıldığı bu düzenden hiç bir çıkarı olmayanların statükodan bağımsız örgütlenmesidir. Eğer yukarıda bahsettiklerim arasında değilseniz, yada arasındaysanız "sınıf intiharınızı" yaparak kendinizden başlayarak örgütlenmek ve hayatı örgütlemek.
Halkı aşağılamak, soyut kavramlarla oynamak, kurtarıcı beklemek boşuna; yeni şeyler yaratmak lazım bu da geniş kitlelerin düzene başkaldıran eylemleriyle olur. Ancak patrona, paşaya, hocaya, düzene başkaldıran allaha başkıldırabilir. Ancak o zaman, kendi pratikleriyle anlayacaktır %90'lık kesim denilen (ki ben buna katılmıyorum, çok yanlış ve işlevsiz bir kategorizasyon) kesim, dinin, mlliyetçiliğin kendi sömürüsüne rıza göstermesinin aracı olduğunu.
Ne diyeyim? KARANLIĞA KÜFREDECEĞİNE, BİR MUM DA SEN YAK!

vartor 13-10-2006 16:26

Sevgili Merwe
* * * Guzel bir yazi. Bu da bizim gibi dusunenlerin, sesini duyurabilme imkanina sahip uldugu zaman gerceklesebilir.Donup dolasip ayni noktaya variyoruz, insanlari uyandirip bireysellikten uzak, bir butun gibi dusunmelerini saglayabilmek, tek bir ses haline getirebilmek.
* *Gercek su ki, bu konuda, din daha guclu su anda, kutlelere hukmedebiliyor,sattiklari tek sey umit. daha guzel yarinlar umidini, biz de sermaye diye kullanabiliriz. Belki bir araya gelip dinlerden ozgur, insani temel alan noktalari bir araya getirmemiz gerekiyor baslangic olarak.

29-10-2006 21:50

Re: Türkiye'den İnsan Manzaraları

Başlığı değiştirdim, çünkü konuyu biraz daha genişletmek istiyorum.

Bugun Mehmet Tezkan'ın Vatan gazetesindeki köşe yazısını okudum. Bir parça alacağım ondan..

.....Şunu kabul edelim.. En altta yaşayan, otobüse vereceği parayı bile hesap eden o kadar çok kişi var ki..

Bir simit, bir çay parasını düşünen.. Sigarasını idareli tüttürmeye çalışan..

Pazar pazar canınızı sıkmak istemiyorum.. Ama bu, hayatın gerçeği.. Ve bayram günü tokat gibi yüzümüze çarptı..

.....En alttakiler çoğaldıkça.. Toplu taşıma araçlarına ödeyeceği paranın hesabını yapanlar çoğaldıkça, kentin ana gövdesini bilmeyen, merak eden ama gitmekten korkan, buna maddi gücü yetmeyenler arttıkça o ülke her yere savrulabilir..

Demokrasi tehdit altındadır..

Çünkü kaybedecek bir şeyi olmayanların ülkesinde her şey olabilir..

Politikacılar, yazarlar, çizerler, aydınlar dikkat..

Bayram İstanbul’da yaşadıklarımızı.. Bir kere değil, elli kere düşünün..

Bunlar tehlike sinyalleri..

Bu kentte yaşayanları, kentin misafiri olmaktan kurtaralım, kentin sahibi yapalım..

yazının tamamı için http://www2.vatanim.com.tr/root.vata...ryid=4&wid=131

10-11-2006 22:42

Re: Türkiye'den İnsan Manzaraları

Sabah haberlerinde tv de izlediğim bir manzara... Dikkatinize sunuyorum...

Yer; Balıkesir... Bir pazar yeri... Takım elbiseli bir adam elinde telsizi ile birisini kovalıyor...

2 dakika sonra... Takım elbiseli adam kovaladığı kişiyi yere yatırmış, üstüne çıkmış... Alttaki adam debeleniyor.. Takım elbiseli adam bağırıyor "Yardım edin, ben komiserim. Bu adam da hırsız! "... Etrafta çıt yok.... İki adam boğuşuyorlar....

10 dakika sonra... Takım elbiseli adam pazar yerinin oratsında bağırıyor, bir kamera da onu çekiyor... Etrafta hala çıt yok...

"Şu halime bakın, önemli değil, bu elbiseyi yıkarım geçer... Ya bu haliniz? Devletin bir komiseri hırsızı yere yatırmış, yardım için bağırıyor, bir tek kişi yardım etmiyor... Yazıkalr olsun!"

Pazarcılardan biri "Benim evde 6 çocuğum var". Bri diğeri " Bugün yakalasanız yarın bırakıyorsunuz, niye yardım edeyim?"

Hayal kırıklığına uğramış komiser;" Siz gelip şahit olmazsanız, tabi bırakılır. Neden korkusunuz, biz bu ülkeye 235000 şehit verdik, siz neden korkuyorsunuz? Yazıklar olsun!"

Yorumsuz...

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:01 .