![]() |
Hz. Muhammed bugün yaşasaydı nasıl giyinirdi
Bugün Hürriyet'in internet sitesinde en üstte duyurulan bir Ahmet Hakan yazısı. Dini içerikli başka bir siteyi kaynak gösteren bu yazı, durduk yerde, neden önplana çıkarılmaktadır? Yorumlarınızı bekliyorum.
Ahmet HAKAN ahmethakan@hurriyet.com.tr SON günlerde kendisini ilgiyle takip ettiğim bir "dindar yazar"dan söz edeceğim sizlere... Adı: İhsan Eliaçık... Yazılarını iddiasız bir mecrada, "Haber10.com" adlı bir internet sitesinde yayınlıyor. Dindarlığın alışılmış ve yaygın tutumlarına diken batırıyor... Yani... "Rahat kaçıran yazarlar" familyasından kendisi... Kendisiyle ilgili elde ettiğim bilgiler şunlar: İslamcı politik çizgiden geliyor. 80 öncesi Akıncılar örgütünde görev almış. 12 Eylül’de yargılanmış ve Mamak’ta hapis yatmış. Sonra... İlahiyat okumuş... Önceleri "radikal İslamcı" tezleri savunurken, adı konulmamış bir değişim geçirerek, Müslümanlığın kalıplaşmış anlayışlarına itiraz eder bulmuş kendini... * * * İlgiyle okuduğum bu yazar, benim gözümde bir tabu yıkandır. Evet, tabu yıkıyor... Ancak bunu ne popülizm uğruna yapıyor, ne de bir "yaranma duygusu" içine girerek yapıyor. Ayrıca... Alabildiğine "içeride" kalmaya da özen gösteriyor... Dolayısıyla... Onu "tabu yıkma" iddiasıyla ortaya çıkan, ancak daha sonra bizzat kendisi bir tabu haline gelen Yaşar Nuri Öztürk ile mukayese edemeyiz. Zekeriya Beyaz’ı ise geçiyorum... Çünkü arada sadece mahiyet değil, büyük bir derinlik farkı var... * * * Her makalesini ilgiyle okuduğum İhsan Eliaçık, son makalesine "Hz. Peygamber din adamı mıydı?" başlığını atmış. Makalede, "Din adamlığı bir meslek midir? Peygamberler dünyadan ellerini eteklerini çekmiş, yaşlı ve ulu zatlar mıydı? Nasıl giyinirlerdi? Toplum içinde nasıl davranırlardı?" sorularına esaslı yanıtlar var... Bu uzun makalenin her bölümü ilginç... Ancak ben, Hz. Muhammed ile ilgili bölümlerine dikkat kesildim. İhsan Eliaçık, "Hz. Muhammed bugün yaşasaydı hangi kıyafeti giyerdi?" sorusuna bakın nasıl yanıt veriyor: "Her şeyden önce Hz. Peygamber, hiçbir zaman kendine özel bir din adamı kıyafetiyle dolaşmamıştır. Onu içinde yaşadığı toplumdan ayıran özel bir kıyafeti asla olmamıştır. Bu konuda kendini toplumdan ayırmamıştır. Ömrü boyunca Ebu Cehil nasıl giyiniyorsa öyle giyinmiştir. Demek ki Peygamber bugün yaşasaydı, hangi toplumda yaşıyorsa o toplumun genel, yaygın ve makul kıyafeti neyse öyle dolaşacaktı. Onu kıyafet bakımından halkından ayıramayacaktık. Onun bu konudaki sünneti budur." Ne güzel değil mi? İslami kesimin yıllardır tartıştığı "kıyafet" meselesi, bir paragrafta nasıl da etkili, ikna edici ve çarpıcı bir biçimde çözülmüş... * * * Daha önce de yazdım... Yaşar Nuri Öztürk, bu memlekette "dini anlayışta değişim" yaşanmasının önünde en büyük engel oldu. Çünkü... Öztürk, kıvrak zekasıyla ve muazzam bilgi birikimiyle mevcut yanlışlara parmak basarken, alabildiğine hesaplı davrandı. "İçeriden" konuşmadı... Yanlış bulduğu dindarlık tezahürlerine şefkatsiz ve acımasız bir şekilde hücum ederken, dinle ilgisi olmayanlara alabildiğine anlayışlı yaklaştı. Popülerleştikçe ipin ucunu kaçırdı... İpin ucunu kaçırdıkça da hem inandırıcılığını, hem etki gücünü zayıflattı... İşin daha vahimi, İslami kesimden çıkacak her türlü eleştirel yaklaşımın ve değişim talebinin önüne "Yaşar Nuri olgusu" çıkarıldı. Her aykırı çıkış, "Yoksa sen de mi Yaşar Nurileşiyorsun?" takılmasıyla karşılaştı. Böylece cesaret kırıldı... Ben de diyorum ki: "Yaşar Nuri gibi olmamak" adına cesaretini kırmamış, kendine güvenen ve "içeriden" konuşan bir yazar var karşımızda... O yazarın adı: İhsan Eliaçık’tır. Kendisini saygıyla selamlıyorum. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...id=131&gid=112 |
Re: Hz. Muhammed bugün yaşasaydı nasıl giyinirdi
Ahmet Hakan son günlerin gözde yazarı oldu. İyi de bu yukarıdaki yazısı beni hiç açmadı doğrusu. Y.Nuri ile ilgili analizleri yanlış. Bence Y.Nuri, Türkiye'de Â*yıkılıp gitmekte ve kitlesel kopuşlar sürecine girmiş olan islama tekrar güç vermiştir. İslamcılar yatıp kalkıp dua etsinler ona
Baksana sosyeteye bile islamı anlatmayı başardı adam. Diğerleri mahalle aralarında cahil köylü kadınların bileziklerini cemaate yardım diye toplarken o çıktı sesiyle, fikriyle gür bir şekilde savundu islamı. Â* Y.Nuri dışarıdan bir ses olabilir mi ? Ne mümkün ? Â*"Kadına dayak atılacaksa bile bu koca tarafından değil resmi otorite tarafından uygulanacaktır" diyecek kadar şerri hukuka sadıktır kendisi. Asıl cesaret islama topyekün karşı çıkabilmktedir. Var mı bunu yapan birisi ? Ahmet Hakan daha "aykırı çıkış" nedir hiç görmemiş :) |
İhsan Eliaçık'ın yazısını yeni okudum.
Bende bıraktığı ilk izlenim, Kur'an'ı Hz.Muhammed'in yazdığına inanıyor, ama açıkça söyleyemiyor şeklinde. Bir de ilk üç halifeden Ebubekir, Ömer ve Ali'den bahsediyor, Osman'ın adı yok. Yazım hatası mıdır, başka birşey midir anlayamadım. Din bezirganı ruhban sınıfına epeyce giydirmiş, bence olumlu bir yaklaşım. |
Hiç de tabuları yıkan farklı biri değil.
Bildiğimiz sıradan dincilerden hatta gericilerden biri işte. Yfln, nasıl o izlenimi edindin bilemiyorum ama, yok öyle bir şey. Kur'an'ı Muhammed'in yazdığını falan hiç de ima etmiyor. İslam'ın ilk üç halifesi derken de herhalde bilgisizliğinden değildir, eğer öyleyse "yuh" demek lazım. Ama Osman'ı halifeden saymıyor ve bunu da 3 halife diyerek yansıtıyorsa daha büyük "YUH". Böyle birşey var mı? Tarihi çarpıtarak yorum olur mu? Diğer yazılarından önemli bulduklarımı da okudum. Yaşar Nuri' nin yanında bunun adını zikretmek Yaşar Nuri'ye hakarettir yahu!! Adam en başta ulusal bilinçten yoksun, ümmetçi bir niteliğe sahip. "Kölelik hakkında illa yasak diye emir mi gelmesi lazım?" diyor. Tabi lazım. Domuz eti kadar önemi yok mu insan hayatının? Domuz etinin zararı kölelikten daha mı fazla ki onu açıkça yasakladın? Bunları savunan insan hangi tabuyu yıkmış? Açıklasın Ahmet Hakan? Sırf gayrimüslime rahmet konusunda kendisini desteklediği için öne çıkarmış bu adamı, başka bir anlam veremiyorum. Çünkü öne çıkarılır bir özelliğini göremiyorum. |
ahmet hakanı es geçerek ihsan eliaçık tan bahsetmek daha uygun olur şimşekleri üzerine çekebilecek nitelikteki yazılarını bende okuyorum bir yazar islama ne kadar ılımlı bir eleştiri getirirse getirsin islamcıların sert tutumu ile karşılacaşacaktır.Bence Eliaçıkta bu tutuma maruz kalacaktır.
|
asla marka giyinmez realden carfurdan alışveriş yapmaz sosyal dengelerin bozulması için küçük esnaftan alış veriş yapar.sahte ucucluğa kanmaz.marketlerin indirim ilanlarını fareye yem atmak gibi bir şey olduğunu anlar uzak dururdu.
|
Sevgili pante,
Zaten ben de ima ediyor demedim, sadece yazıyı okuyunca bende öyle bir izlenim bıraktı. Sanki yeni bir Mutezile ekolü oluşturmak istiyor gibi geldi ama diğer yazılarını okumadan birşey söylemek zor tabii ki. Fotoğrafındaki görüntüsünün ise eleştirdiği kılık-kıyafet-görünüm konularına ters düşen bir hali var :) . Osman olayı -eğer bir yazım hatası değilse- çok ilginç, peygamber ve 3 halife'nin yoksulluğundan bahsedip saraylar kuran bir diğerini yok saymak ne kadar dürüstlüktür bilinmez. Gene de hacı-hoca takımını oldukça sert eleştirmesi hoşuma gitti açıkçası. |
İhsan *Eliaçık'ın yazdıklarından çok bu olayın tirajı yüksek bir gazetede aniden gündeme getirilmesine dikkat etmek gerekir.
Ahmet Hakan'ın yazısında gayet bilinçli bir şekilde, Eliaçık ve Öztürk kıyaslamasına gidilmiştir ("bakın aslında o samimiyetle yapmıyordu bile..." gibi.) Kısacası, birileri Yaşar Nuri'nin kendi kitlesinden gelecek olan oy potansiyelini engellemek için düğmeye basmıştır. |
İhsan Eliaçık mı?...Üstaddır O Üstad. Özellikle "Yaşayan Kur'an"isimli meal çalışmasını,"İslamın Yenilikçileri ve Adalet Devleti" isimli eserlerini şiddetle tavsiye ederim.
|
Hepsi yer edinme çabası, Ahmet Hakan'ınkide, diğeride, Ahmet hakan Ahmet hakan olmuşsa dini kullanarak olmuştur...Din onların motor gücü...
|
sevgili hiramusta,
Halifeleri sayarken Osman'ı atlamasını nasıl yorumluyorsun? Unutmuş mudur, yoksa yazım hatası mı olmuştur? Ya da onu halifeden saymıyor mu? |
Osman varlıklıydı....Ölürken de.Diğerleri ise öldüklerinde geriye birşey bırakmadılar.Bu yüzden İhsan Eliaçık,ilk halifelerden olan Ebubekir,Ömer ve Ali'nin tıpkı Peygamber gibi geriye pek bir miras bırakmamalarından dolayı Osman'ı diğerlerinde ayırma ihtiyacı hissetmiştir.Lütfen bu makalenin tamamını okuyun.İhsan Bey bu makalede tarihsel bir gelişim olarak Peygamber ve din adamı ayrımını çok iyi tahlil etmiş.Bize mükemmel bir Muhammed portresi çizmiştir.Makalenin tamamı için;
http://haber10.com/makale/6477/ |
sevgili hiramusta,
Hz.Muhammed ve ilk üç halife, Ebubekir, Ömer ve Ali diyor, yani ilk halifelerden demiyor, sanki ilk üç halife arasında Osman yokmuş gibi yazmış. Eğer kastettiği gerçekten buysa ben buna en iyi olasılıkla "çarpıtma" derim. Ben ve benim gibi pek çok insanı islam dininden soğutan, sorgulamaya sevk eden nedenin de sürekli karşılaşılan bu çarpıtmalar, farklı göstermeye çalışmalar, hatta yalanlar-dolanlar olduğunu belirteyim. |
Yok zannettiğin gibi değil.
|
Okudum, özellikle Muhammed için söyediği şu cümlesi hoştu:
"Dolu dolu diyebileceğimiz bir aşk ve evlilik hayatı yaşadı" :) |
"Geride birkaç kap ve bir kitap”dan başka bir miras bırakmadı. İslam’ın ilk üç halifesi (Ebubekr, Ömer, Ali) de vefat ettiklerinde aynı durumdaydılar"
hiramusta, "üstad" sürç-i kalem etmeyecek kadar dile hakim görünüyor. Osman hilafet makamından indirildi mi merak gerçekten ettim ? |
Yav arkadaşlar siz koca yazıdan takıla takıla oraya mı takıldınız?Arkadaşlar Halife Osman zenginliği ve bazı zaaflarıyla diğer 3 Halifeden farklıdır.Yani Halife Osman'ın adı
"Geride *birkaç *kap *ve *bir *kitap”dan *başka *bir *miras *bırakmadı." cümlesine uymaz.Bu yüzden O dışarıda bırakılarak diğer 3 ü zikredilmiştir.Mesele budur,birbirimize dua edelim inşallah.(yok burası uymadı :)) |
hiramusta, zaten üç halifesi kısmında bir sorun yok, ilk üç kısmı sıkıntılı, sanırım bir anlaşmazlık var.
|
sevgili hiramusta,
en göze çarpan o olduğu için oraya takıldık, yazıyı baştan sona tekrar ve daha dikkatli okursak başka takılacak yerler de bulabileceğimizi düşündüren önemli bir nokta değil mi sence? İlk üç halife, Ebubekir, Ömer ve Ali diyor üstad açıkça. Osman'ı nesh etmiş yani :) |
Neyse kardeş, İslam tarihi konusunda eserleri olan bir insanın, Halife Osman'ın ilk halifelerden olduğunu bilmemesi düşünülemez herhalde.
|
Sevgili hiramusta,
Senin üstadın yazısını ikinci okuyuşta takılacak bir şey daha buldum. Bak Hilfu’l-Fudul’dan bahsettikten sonra verdiği örnekte ne demiş: Örneğin böylesi bir olayda, Mekke’ye kızı ile birlikte gelen bir köylünün yolu kesilmiş, satmak için getirdiği malına ve kızına şehre hükmeden yedi-sekiz tefeci bezirgandan birisi olan Ebu Cehil el koymuştu. Adam yana yana derdine çare arıyordu. Oradan birisi “Muhammed adında bir genç var, ona git, böyle işlerle ilgileniyor, sana yardımcı olur” dedi. Halbuki islami sitelerde olay şöyle anlatılıyor: Has'am kabilesinden birisi kızı ile birlikte Hac için Mekke'ye gelir. Mekke'nin güçlü kişilerinden Nübeyh b. Haccac çok beğendiği kızı babasının elinden zorla alarak evine kapatır. Kızını kurtarmak için çırpınıp duran adama Hılfu'l-Fudûl'a başvurması tavsiye edilir. Adamın başvurusu üzerine hemen Nubeyh'in evi kuşatılır ve çaresiz kalan zalim, kızı babasına teslim eder. Üstad en az 10 sitede bu şekilde anlatılan ve hiç birinde Hz.Muhammed'in ya da Ebu Cehil’in adının geçmediği bu olayı da yanlış mı hatırlamış acaba? |
O başka bir olay sevgili Yfln.
|
Uydurma bir olay anlatmış. Yok öyle bir olay. :)
|
Sevgili hiramusta,
Nübeyh b. Haccac ile ilgili olaya kaynak çok da Ebu Cehil olayına üstad'dan başka kaynak bulamadım. Sen bir kaynak gösterebilirsen memnun olurum, böylece hem İhsan Eliaçık, hem de onu referans gösteren Ahmet Hakan temize çıkar. |
“Hz. Peygamber'in "Oku" hitabına "Ben okuma bilmem" demesinin, onun okuma yazma bilmediğine dair delil olduğu tezi isabetli görünmemektedir. Çünkü buradaki okumanın, bildiğimiz anlamda okuma yazma olmadığı anlaşılıyor. Bunun ne demek olduğunu anlamamız için ortada daha hiçbir şey yokken vahyin ilk suresinin ilk kelimesinin "Oku" olması üzerinde iyi düşünmeliyiz.
Ayette geçen "İQRA" sözlükte mastar olarak "Okumak, incelemek, selam söylemek, bir araya getirmek, yüklenmek, taşımak" gibi anlamlara geliyor. Okutmak, öğretmek (iqrâen), birisinin okumasını istemek, dikkatle inceleyip araştırmak (istiqrâ), okuyan, okuyucu, okur (qârî), hayız, hayızdan temizlenme (gur), okuma, okuyuş, kıraat (qırâat), medyumluk, fal bakma (qırâeh), rahle (mıqra), okunmuş, okunan (maqru), okunanlardan toplanan (qurân), doğurmak (qare'e'l-hâmileh), devenin rahminde meni tutunmak (garae'l-nâgati), yel vaktinde esmek (gara'e'l-riyâh) kelimeleri bu köktendir… Eski Türkçe'de "Yüksek sesle seslenmek, çağırmak, okumak" ifadesi "okı-mak" şeklinde söyleniyordu. Fransızca "ecole" sözcüğü buna benzetilerek yeni Türkçe'de (1935) Arapça mekteb ve medrese yerine okuma, öğrenme yeri anlamında "okul" şeklinde yeniden türetilmiş. İlginçtir, gerçi kelimenin Sami/Arami kökünde de bu anlam var ama "Yaratan Rabbinin adıyla oku" ayeti Türkçe'deki "Yükses sesle seslendir, çağır, dile getir" anlamında kullanıldığında bağlama uygun düşmektedir. Çünkü sanki yeminin cevabı gibi gelen ilk beş ayetten sonraki bölüm "Buna rağmen insan küstahça azgınlık yapıyor. Zira kendini her türlü ihtiyacın üstünde görüyor" (6-7) denilerek önceki beş ayeti gerekçelendiriyor. Gerçi bu bölümler ayrı ayrı zamanlarda gelmişti ama böyle alt alta aynı bölüme yerleştirilmiş olmasının da bir anlamı olmalı. Demek ki bir "okuma" yapılması gerekiyor. Öyle ki bu okuma insanı, toplumu, dünyayı, yaşamı, geçmişi, geleceği, iyiyi, kötüyü, varlığı, oluşu, akışı içine alan ve varoluşun özünden gelen derin bir "sesleniş, çağrı ve dillendirme" şeklinde bir okuma olmalıdır. Eşyanın ne manaya geldiğini ve yaşamın anlamını gösteren, örnekleyen bir okuma olmalıdır. Bu anlamda ayetteki okuma "yazılı bir metni yüzünden okumak, tilavet etmek"den ziyade bir eylem çağrısı olup Türkçe'deki "Ezan okumak (yükses sesle çağırmak), meydan okumak, gözlerinden okumak, yüzüne yüzüne okumak, hayatı okumak, rahmet okumak" deyimlerindeki "okuma"nın kullanılışı gibidir. Bu durumda mana "Ey öksüz! Tarihin önüne çık ve kendini peygamber olarak tanıt. ALLAH'ın sözünü insanlığa götür, mesajı taşı, insanları buna çağır. Zulüm karanlıklarını bir güneş (şems) gibi yararak zulme meydan oku. Bunun için varlığı ve hayatı yeni baştan bir okumaya tabi tut. Sonraki çağlar için bunun nasıl olacağını göster. Vahyi yüklen, insanlığa taşı" demek olur. "Ben okuma bilmem" cevabı da, "Bu okumayı nereden nasıl başlayarak yapacağım", Dahası "Bunları ben mi yapacağım? Hiç beklemediğim bir şeydi" anlamında (geçici) şaşkınlık halini ifade eder. Nitekim Hz. Peygamber'in Hira mağarasından indikten sonraki hayatını takip ettiğimizde bildiğimiz anlamda bir "kitap okuma faaliyeti" içine girdiğini göremiyoruz. "Oku" dendi diye kendine kitaplarla dolu kütüphaneler aradığı görülmemiştir. Okuma yazması olmadığını varsaysak bile, eğer buradaki "oku" bildiğimiz anlamda "oku, yaz" vs. olsaydı derhal emre uyarak okuma yazma seferberliği başlatması, buna ilk uyanın da kendisi olması gerekmez miydi? Demek ki buradaki okuma bildiğimiz anlamda okuma değildir. Peki Hz. Peygamber bu ilk emri aldıktan sonra ne yapmıştır? Bu bize onun "oku" emrinden ne anladığını da gösterecektir. Ne yaptığına bakımızda, öncelikle vahyi "yüklenmiş", onu şehre (insanlığa) "taşımış", meydana atılarak Mekke'de hüküm süren Tanrı, din ve Kabe istismarına dayalı tefeci bezirgan düzenini (yeda Ebu Lehep) tam bir "meydan okuyuşla" sarsmış, "vaktinde esen yel" misali esmeye başlamış, tarihin önüne çıkarak kendini peygamber olarak tanıtmıştır. İşte bu "okuma" (yüklenme, taşıma, esme, meydana okuma) tam yirmi üç yıl sürmüştür. Yirmi üç yılın sonunda bu meydan okumayı her aşamasında yönlendiren sözler bir araya getirilmiş ve ona da söz konusu bu okumayı yönlendiren metinlerin bir araya getirilmesi/toplanması anlamında "Qur'an" denmiştir.” Bu uzun alıntı spot ışıkları altına sürülmeye çalışılan “üstad İhsan Eliaçık” tan. Burada “üstad” Muhammed’in aslında söylendiği gibi “ümmi” olmadığını ilk nuzül olan İkra (oku) ayetinin Â*de Muhammed’in ümmiliğinin kanıtı olmadığını anlatıyor. Muhammed’in cebrailin oku buyruğuna : "Ben okuma bilmem" cevabı da, "Bu okumayı nereden nasıl başlayarak yapacağım", Dahası "Bunları ben mi yapacağım? Hiç beklemediğim bir şeydi" anlamında (geçici) şaşkınlık halini ifade eder.” miş. Üstadın hafızası zayıf galiba. Osman’ı Halife olarak unuttuğu gibi aşağıda Ali Bulaç’ın mealinden aldığım Ankebut suresini de unutmuş. 48’de Â*açıkça eğer sen daha önce okur yazar olsaydın batılda olanlar bunları bir yerde okumuş deyip kuşkuya kapılırlardı denmektedir. Ve devamla 50’de de bunun aslında bir mucize olduğunun altı çizilmektedir. Çünkü “birtakım mucizeler” olarak parantez içinde yapılan açıklama, başka meallerde “başkaca” diye çevrilmektedir. E.H.Mealinde olduğu gibi... Peki ne yapılmaya çalışılıyor ? İslamda reform, kurandaki din adı altında yeni bir din yaratılmaya mı çabalıyorlar ? Ama bu çaba ,oluşturulacak her senaryoyu çürütecek başka bir ayet nedeniyle tökezleyip duruyor .. Ankebut 46 : İçlerinde zulmedenleri hariç olmak üzere, Kitap Ehliyle en güzel olan bir tarzın dışında mücadele etmeyin. Ve deyin ki: 'Bize ve size indirilene iman ettik; bizim ilahımız da, sizin ilahınız da birdir ve biz O'na teslim olmuşuz 47 : İşte biz sana böyle bir Kitap indirdik. Bundan dolayı kendilerine Kitap verdiklerimiz ona iman etmektedirler. Bunlar (putatapıcılar)dan da ona iman edecek olanlar vardır. İnkârcılardan başkası bizim ayetlerimizi inkar etmez 48 : Bundan önce sen hiç kitap okuyan değildin ve onu sağ elinle de yazmıyordun. Böyle olsaydı, batılda olanlar kuşkuya kapılırlardı. 49 : Hayır, o, kendilerine ilim verilenlerin göğüslerinde apaçık olan ayetlerdir. Zulmedenlerden başkası, bizim ayetlerimizi inkar etmez. 50 : Dediler ki: 'Ona Rabbinden ayetler (birtakım mucizeler) indirilmeli değil miydi?' De ki: 'Ayetler yalnızca Allah'ın katındadır. Ben ise, ancak apaçık bir uyarıcıyım.' |
bugün yaşasaydı ????
1-kapkaççıdan bir laptop 2-korsan yazılım işletim sistemi 3-kapkaççıdan cep telefonu 4-taklit versace 5-taklit lacoste, son peygamber yazan çoraplar 6-şasi numarası değiştirilmiş oto sanayide boyası değiştirlmiş çalıntı araba 7-kopya kredi kartı ile alışveriş taklitçiliği seven biri için ideal liste |
Olay İbn-i Hişam'ın İslam Tarihi eserinin 2.cild 37-38-39.sayfalarında anlatılmaktadır.Ayrıca şu linke de bakabilirsiniz.
http://www.darulkitap.com/akaid/tevh...m#_Toc62751663 |
Sevgili Frodo Ankebut 48i Şura 52 ile beraber okursan,ayetin ne demek istediğini daha iyi anlarsın.Ankebut 48 de kasdedilen kitap seninde anlayacağın gibi herhangi bir şiir,hikaye,roman kitabı değil.Müşriklerin iddia ettikleri "sen tevrat ve incili okuyorsun bunlardan öğrendiklerinle bir kitap yazıp bize peygamberim diyorsun." şeklindeki itirazlarına bir cevaptır.Yani Peygamber daha önce ne tevratı ne de incili okumuştur,ne de bunlardan birşeyler derleyip yazmıştır.Ayrıca Kur'anda Peygamberin okuyabildiğine dair birçok ayet te vardır.Ankebut 48 in 3 ayet aşağısına ve 3 ayette yukarısına bakman bunu anlaman için yeterlidir.Ama ben hala anlamadım diyorsan işte sana bu konudaki en net ayeti veriyorum;
Allah'tan gönderilmiş-bir elçi (ki,) tertemiz sahifeleri okumaktadır; Beyyine 2 |
Alıntı:
Yanlışın var Hiramusta. Bu olay, üstadının anlattığı olay değil. |
Ayrıca bu İbn Kudame'nin El-Muhabber diye bir kitabı var mı?
Üstadından başkasında yok galiba bu kitap. Öyle doğrulamadan her bilgiyi taşıma bloğuna.. Ama bloğunun başka binlerce blogdan bir üstünlüğü var, övünebilirsin. Google'da "İbn Kudame el-Muhabber" yazdın mı sadece senin blog çıkıyor. Dene istersen. :) Tabi bu ne anlama geliyor? Onu da sen yorumla.. Sen ki hadisleri değil Kur'an'ı rehber alan bir müslümansın, yoksa değişti mi düşüncelerin? Bilelim de ona göre yazalım. :) |
Sevgili pante,
İbn kudame'nin El-Muhabber diye bir kitabını ben de bulamadım ama El-Muhabber ile ilgili şöyle bilgiler buldum: Gerçekten de İbn Hacer, adı geçen eserinde (III, 13), aralarında bu rivayetin de bulunduğu "akıl hadisleri"ni zikrettiği faslın bir arabaşlığını şöyle koymuştur: Dâvûd b. el-Muhabber'in "Kitâbu'l-Akl"ından (konuyla ilgili rivayetler). Bunları el-Hâris b. Ebî Üsâme, "Müsned"ine almıştır ki, hepsi uydurmadır, aralarında sabit olan herhangi bir rivayet yoktur." Dâvûd b. el-Muhabber'in "Kitâbu'l-Akl"ı hakkında ilgi çekici bir malumatı daha zikrederek diğer rivayete geçeceğim: Burhânuddîn el-Halebî, "el-Keşfu'l-Hasîs"de (113 vd.) şöyle der: "Dâvûd b. el-Muhabber b. Kahzem Ebû Süleyman el-Basrî… "Kitâbu'l-Akl" (adlı eserin) sahibi… Keşke bu kitabı hiç kaleme almamış olsaydı. "Abdülganî b. Sa'îd, ed-Dârekutnî'nin şöyle dediğini nakletmiştir: "Kitâbu'l-Akl'ı Meysere b. Abdirabbih kaleme almıştır. Sonra Meysere'den onu Dâvûd b. el-Muhabber çalmış ve Meysere'nin zikrettiği senetlere başka senetler karıştırmıştır. Mezkûr kitabı ondan Abdülazîz b. Ebî Recâ, ondan da Süleyman b. İsa es-Siczî aşırmıştır…" |
Sevgili Pante kitap Arapça.Bu yüzden bulunamıyor...Sizin bana sorduğunuz soruyu bende İhsan Eliaçık'a sordum.Bana verdiği cevabı alıntılıyorum;
"Hiram bey, Bir değil bir kaç olay var. Ebu Cehil, Nuhey bunlardan bir kaçı.Ben onlara makelede Mekkeli tefeci bezirganlar, kodamanlar dedim. Verdiğim kaynak Arapça. Fakat siz benim Adalet Devleti adlı kitabımın "Hilfu'l-Fudul" başlıklı bölümüne bakın orada kaynaklarını verdim. Bu konuda rivayette geçen müşriklerin kim olduğu konusunda değişik rivayetler var. Ebu Cehil geçtiği gibi Nuhey de geçiyor. Ebu Cehil ile peygamberlikten önce (ve sonra) değişik olaylarda karşı karşıya gelmiş Hz. Peygamber önemli olan bu. Fakat o makalede ben hepsini özetleyerek bir parağraf içinde öykülendirmeye çalıştım. İsimlere takılmayın. Selamlar İhsan Eliaçık " |
Sevgili hiramusta,
El-Muhabber gerçekten İbn Kudame'nin kitabı mıymış, yoksa Sn Eliaçık İbn Kudame, El-Muhabber derken İbn Kudame ve El-Muhabber isimli iki farklı kişiden alıntı yaptığını mı belirtmek istemiş, buna bir açıklık getirdi mi ya da getirebilir mi? Google'da arayınca İbn Kudame'nin 1271 yılında ölmüş bir Hanbeli fakih olduğu ve El-Muğni isimli çok kapsamlı bir fıkıh eseri yazdığı görülüyor, El-Muhabber diye aranınca da pek muteber kabul edilmediği anlaşılan Davud b. El-Muhabber isimli hadisçi çıkıyor. |
Arkadaşlar el-Muhabbar İbn Habib'in eseridir ve bundan KC'nin şu "kına" topiğinde bahsetmiştik.
İkincisi, kızı kaçıran adam Nubeyh İbn el Haccac'dır. (Suheyli-Munemmak) Üçüncüsü, Zubeyd kabilesinden mallarını satmak için gelen tüccarın mallarını "düşük bedel" ödeyerek zorla satın alan ise Ebu Cehildir. (Belazuri, Ensab) |
Ayrıca Ebu Cehil'in diğer vukuatı ise Araş kabilesine mensup bir Arap'tan satın aldığı malların bedelini ödememesidir ve bu konuyla da Muhammed bizzat ilgilenmiştir ve borcu tahsil etmiştir.
(İbn Hişam s.257) |
Sn sodomo'nun verdiği değerli bilgilere bakınca anlıyorum ki doğru yere takılmışım, yani Sn.Eliaçık'ın verdiği bilgide hata var. "isimlere takılmayın" sözü ise bence pek geçerli bir savunma değil. Nubeyh b. Haccac ile ilgili rivayet çok daha yaygınken ve Sn Eliaçık'ın bunu bilmemesi mümkün değilken neden hatalı bilgi vermek pahasına olayı Ebu Cehil'e mal ettiği ise ayrı bir soru işareti, aynen Osmanın 3.halife olduğunu bilmemesi hiiiç mümkün değilken "ilk üç halife, Ebubekir, Ömer ve Ali demesi gibi.
|
Ne de olsa Hiramusta'nın hocası, olacak o kadar :)
|
Alıntı:
* * * * * * * * * * * * * * * * Bahsettiğin ayetleri defalarca tek tek de bütün olarak da okuduğumda tek anlam çıkıyor. Muhammed bu kitap vahyolana kadar ümmi imiş. Ne kadar zorlanırsa zorlansın başka bir anlam çıkarmak için "özel" çaba lazım. * * * * * * * "sen tevrat ve incili okuyorsun bunlardan öğrendiklerinle bir kitap yazıp bize peygamberim diyorsun." iddiasının savunması sen daha önce hiç tevrat ve incili okuyan ve yazan değildin olmaz. Çünkü zaten iddia bu. Ama sen daha önce okuma yazma bilmezdin -ki bu anlaşılan herkesin malumu imiş- olur. Ve devamla bu bir mucize değil mi ki başkaca mucizeler bekliyorsunuz deniyor. * * * * * * *Beyyine suresi 2.ayeti bu tartışma ile ilgili değil. Zaten vahyolan kitabı okumaya başlamıştı. Yani kuran yazılmaya başladığı andan itibaren "mucizevi" biçimde, Muhammed okur yazar olmuştu. * * * * * * *Elmalı'lının meali bu konuda en güzeli: 47 (Resulüm!) İşte sana (önceki kitapları tasdik eden) bu kitabı indirdik. Onun için, kendilerine kitap verdiklerimiz ona iman ediyorlar. Şunlardan da ona iman eden nice kimseler vardır. Ayetlerimizi ancak kâfirler bile bile inkâr eder. 48 Sen bundan önce, ne bir yazı okur, ne de elinle onu yazardın. Öyle olsaydı, batıla uyanlar kuşku duyarlardı 49 Hayır, o (Kur'ân), kendilerine ilim verilenlerin sinelerinde (yer eden) apaçık âyetlerdir. Ayetlerimizi ancak ve ancak zalimler bile bile inkâr eder. 50 "Ona Rabbinden (başkaca) mucize indirilmeli değil miydi?" derler. Cevaben de ki: "Mucizeler ancak Allah'ın katındadır. Ben ise sadece apaçık bir uyarıcıyım." 51 Sana indirdiğimiz ve onlara okunmakta olan kitap, kendilerine yetmedi mi? Bunda iman edecek bir kavim için elbette bir rahmet ve öğüt vardır. 52 De ki: Benimle sizin aranızda şahit olarak Allah yeter. O, göklerde ve yerde ne varsa bilir. Batıla inanıp inkâr edenler var ya, işte ziyana uğrayacaklar onlardır. |
aslolan hayattır * * * * değişmemezlik doğaya aykırıdır *din bunlardan biridir *ahmet hakanın mazalara gitmessine gerek yok çünkü her yaptığı işler o *dediklerine hizmet ediyor
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:28 . |