Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 14-03-2007, 12:15
kör_saatçi kör_saatçi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Hz. Muhammed bugün yaşasaydı nasıl giyinirdi

Bugün Hürriyet'in internet sitesinde en üstte duyurulan bir Ahmet Hakan yazısı. Dini içerikli başka bir siteyi kaynak gösteren bu yazı, durduk yerde, neden önplana çıkarılmaktadır? Yorumlarınızı bekliyorum.

Ahmet HAKAN
ahmethakan@hurriyet.com.tr

SON günlerde kendisini ilgiyle takip ettiğim bir "dindar yazar"dan söz edeceğim sizlere...

Adı: İhsan Eliaçık...

Yazılarını iddiasız bir mecrada, "Haber10.com" adlı bir internet sitesinde yayınlıyor.

Dindarlığın alışılmış ve yaygın tutumlarına diken batırıyor...

Yani...

"Rahat kaçıran yazarlar" familyasından kendisi...

Kendisiyle ilgili elde ettiğim bilgiler şunlar:

İslamcı politik çizgiden geliyor.

80 öncesi Akıncılar örgütünde görev almış.

12 Eylül’de yargılanmış ve Mamak’ta hapis yatmış.

Sonra... İlahiyat okumuş...

Önceleri "radikal İslamcı" tezleri savunurken, adı konulmamış bir değişim geçirerek, Müslümanlığın kalıplaşmış anlayışlarına itiraz eder bulmuş kendini...

* * *

İlgiyle okuduğum bu yazar, benim gözümde bir tabu yıkandır.

Evet, tabu yıkıyor...

Ancak bunu ne popülizm uğruna yapıyor, ne de bir "yaranma duygusu" içine girerek yapıyor.

Ayrıca...

Alabildiğine "içeride" kalmaya da özen gösteriyor...

Dolayısıyla...

Onu "tabu yıkma" iddiasıyla ortaya çıkan, ancak daha sonra bizzat kendisi bir tabu haline gelen Yaşar Nuri Öztürk ile mukayese edemeyiz.

Zekeriya Beyaz’ı ise geçiyorum...

Çünkü arada sadece mahiyet değil, büyük bir derinlik farkı var...

* * *

Her makalesini ilgiyle okuduğum İhsan Eliaçık, son makalesine "Hz. Peygamber din adamı mıydı?" başlığını atmış.

Makalede, "Din adamlığı bir meslek midir? Peygamberler dünyadan ellerini eteklerini çekmiş, yaşlı ve ulu zatlar mıydı? Nasıl giyinirlerdi? Toplum içinde nasıl davranırlardı?" sorularına esaslı yanıtlar var...

Bu uzun makalenin her bölümü ilginç...

Ancak ben, Hz. Muhammed ile ilgili bölümlerine dikkat kesildim.

İhsan Eliaçık, "Hz. Muhammed bugün yaşasaydı hangi kıyafeti giyerdi?" sorusuna bakın nasıl yanıt veriyor:

"Her şeyden önce Hz. Peygamber, hiçbir zaman kendine özel bir din adamı kıyafetiyle dolaşmamıştır. Onu içinde yaşadığı toplumdan ayıran özel bir kıyafeti asla olmamıştır. Bu konuda kendini toplumdan ayırmamıştır. Ömrü boyunca Ebu Cehil nasıl giyiniyorsa öyle giyinmiştir. Demek ki Peygamber bugün yaşasaydı, hangi toplumda yaşıyorsa o toplumun genel, yaygın ve makul kıyafeti neyse öyle dolaşacaktı. Onu kıyafet bakımından halkından ayıramayacaktık. Onun bu konudaki sünneti budur."

Ne güzel değil mi?

İslami kesimin yıllardır tartıştığı "kıyafet" meselesi, bir paragrafta nasıl da etkili, ikna edici ve çarpıcı bir biçimde çözülmüş...

* * *

Daha önce de yazdım...

Yaşar Nuri Öztürk, bu memlekette "dini anlayışta değişim" yaşanmasının önünde en büyük engel oldu.

Çünkü...

Öztürk, kıvrak zekasıyla ve muazzam bilgi birikimiyle mevcut yanlışlara parmak basarken, alabildiğine hesaplı davrandı.

"İçeriden" konuşmadı...

Yanlış bulduğu dindarlık tezahürlerine şefkatsiz ve acımasız bir şekilde hücum ederken, dinle ilgisi olmayanlara alabildiğine anlayışlı yaklaştı.

Popülerleştikçe ipin ucunu kaçırdı...

İpin ucunu kaçırdıkça da hem inandırıcılığını, hem etki gücünü zayıflattı...

İşin daha vahimi, İslami kesimden çıkacak her türlü eleştirel yaklaşımın ve değişim talebinin önüne "Yaşar Nuri olgusu" çıkarıldı.

Her aykırı çıkış, "Yoksa sen de mi Yaşar Nurileşiyorsun?" takılmasıyla karşılaştı.

Böylece cesaret kırıldı...

Ben de diyorum ki:

"Yaşar Nuri gibi olmamak" adına cesaretini kırmamış, kendine güvenen ve "içeriden" konuşan bir yazar var karşımızda...

O yazarın adı: İhsan Eliaçık’tır.

Kendisini saygıyla selamlıyorum.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...id=131&gid=112

"Dinsel çılgınlığın çekiciliği her şeyi açıklayabilme gücündedir. Her şeyin sebebi olarak Tanrı (ya da Şeytan) bir kere kabul edildiğinde, ölümlü dünyada şansa yer kalmaz. Artık "sağduyu", rahatça kapı dışarı edilebilir." Stephen King
Alt 14-03-2007, 12:34
sodomo-- sodomo-- isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: Hz. Muhammed bugün yaşasaydı nasıl giyinirdi

Ahmet Hakan son günlerin gözde yazarı oldu. İyi de bu yukarıdaki yazısı beni hiç açmadı doğrusu. Y.Nuri ile ilgili analizleri yanlış. Bence Y.Nuri, Türkiye'de Â*yıkılıp gitmekte ve kitlesel kopuşlar sürecine girmiş olan islama tekrar güç vermiştir. İslamcılar yatıp kalkıp dua etsinler ona
Baksana sosyeteye bile islamı anlatmayı başardı adam. Diğerleri mahalle aralarında cahil köylü kadınların bileziklerini cemaate yardım diye toplarken o çıktı sesiyle, fikriyle gür bir şekilde savundu islamı. Â*
Y.Nuri dışarıdan bir ses olabilir mi ? Ne mümkün ? Â*"Kadına dayak atılacaksa bile bu koca tarafından değil resmi otorite tarafından uygulanacaktır" diyecek kadar şerri hukuka sadıktır kendisi.

Asıl cesaret islama topyekün karşı çıkabilmktedir. Var mı bunu yapan birisi ?

Ahmet Hakan daha "aykırı çıkış" nedir hiç görmemiş
Alt 14-03-2007, 12:54
Üye Değil

İhsan Eliaçık'ın yazısını yeni okudum.

Bende bıraktığı ilk izlenim, Kur'an'ı Hz.Muhammed'in yazdığına inanıyor, ama açıkça söyleyemiyor şeklinde. Bir de ilk üç halifeden Ebubekir, Ömer ve Ali'den bahsediyor, Osman'ın adı yok. Yazım hatası mıdır, başka birşey midir anlayamadım. Din bezirganı ruhban sınıfına epeyce giydirmiş, bence olumlu bir yaklaşım.
Alt 14-03-2007, 13:40
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Hiç de tabuları yıkan farklı biri değil.
Bildiğimiz sıradan dincilerden hatta gericilerden biri işte.
Yfln, nasıl o izlenimi edindin bilemiyorum ama, yok öyle bir şey.
Kur'an'ı Muhammed'in yazdığını falan hiç de ima etmiyor.
İslam'ın ilk üç halifesi derken de herhalde bilgisizliğinden değildir,
eğer öyleyse "yuh" demek lazım. Ama Osman'ı halifeden saymıyor ve
bunu da 3 halife diyerek yansıtıyorsa daha büyük "YUH".
Böyle birşey var mı? Tarihi çarpıtarak yorum olur mu?
Diğer yazılarından önemli bulduklarımı da okudum.
Yaşar Nuri' nin yanında bunun adını zikretmek Yaşar Nuri'ye hakarettir yahu!!
Adam en başta ulusal bilinçten yoksun, ümmetçi bir niteliğe sahip.
"Kölelik hakkında illa yasak diye emir mi gelmesi lazım?" diyor.
Tabi lazım. Domuz eti kadar önemi yok mu insan hayatının?
Domuz etinin zararı kölelikten daha mı fazla ki onu açıkça yasakladın?
Bunları savunan insan hangi tabuyu yıkmış? Açıklasın Ahmet Hakan?
Sırf gayrimüslime rahmet konusunda kendisini desteklediği için öne çıkarmış bu adamı,
başka bir anlam veremiyorum. Çünkü öne çıkarılır bir özelliğini göremiyorum.
Alt 14-03-2007, 13:49
commandante commandante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

commandante - MSN üzeri Mesaj gönder

ahmet hakanı es geçerek ihsan eliaçık tan bahsetmek daha uygun olur şimşekleri üzerine çekebilecek nitelikteki yazılarını bende okuyorum bir yazar islama ne kadar ılımlı bir eleştiri getirirse getirsin islamcıların sert tutumu ile karşılacaşacaktır.Bence Eliaçıkta bu tutuma maruz kalacaktır.

dinlerin olmadığı beyinlerin zehirlenmediği bir dünya için....

http://commandantembaran.blogcu.com
Alt 14-03-2007, 14:07
Üye Değil

asla marka giyinmez realden carfurdan alışveriş yapmaz sosyal dengelerin bozulması için küçük esnaftan alış veriş yapar.sahte ucucluğa kanmaz.marketlerin indirim ilanlarını fareye yem atmak gibi bir şey olduğunu anlar uzak dururdu.
Alt 14-03-2007, 14:12
Üye Değil

Sevgili pante,

Zaten ben de ima ediyor demedim, sadece yazıyı okuyunca bende öyle bir izlenim bıraktı. Sanki yeni bir Mutezile ekolü oluşturmak istiyor gibi geldi ama diğer yazılarını okumadan birşey söylemek zor tabii ki. Fotoğrafındaki görüntüsünün ise eleştirdiği kılık-kıyafet-görünüm konularına ters düşen bir hali var . Osman olayı -eğer bir yazım hatası değilse- çok ilginç, peygamber ve 3 halife'nin yoksulluğundan bahsedip saraylar kuran bir diğerini yok saymak ne kadar dürüstlüktür bilinmez. Gene de hacı-hoca takımını oldukça sert eleştirmesi hoşuma gitti açıkçası.
Alt 14-03-2007, 14:22
kör_saatçi kör_saatçi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

İhsan *Eliaçık'ın yazdıklarından çok bu olayın tirajı yüksek bir gazetede aniden gündeme getirilmesine dikkat etmek gerekir.

Ahmet Hakan'ın yazısında gayet bilinçli bir şekilde, Eliaçık ve Öztürk kıyaslamasına gidilmiştir ("bakın aslında o samimiyetle yapmıyordu bile..." gibi.)

Kısacası, birileri Yaşar Nuri'nin kendi kitlesinden gelecek olan oy potansiyelini engellemek için düğmeye basmıştır.

"Dinsel çılgınlığın çekiciliği her şeyi açıklayabilme gücündedir. Her şeyin sebebi olarak Tanrı (ya da Şeytan) bir kere kabul edildiğinde, ölümlü dünyada şansa yer kalmaz. Artık "sağduyu", rahatça kapı dışarı edilebilir." Stephen King
Alt 14-03-2007, 14:40
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

İhsan Eliaçık mı?...Üstaddır O Üstad. Özellikle "Yaşayan Kur'an"isimli meal çalışmasını,"İslamın Yenilikçileri ve Adalet Devleti" isimli eserlerini şiddetle tavsiye ederim.
Alt 14-03-2007, 14:42
AYATA AYATA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Hepsi yer edinme çabası, Ahmet Hakan'ınkide, diğeride, Ahmet hakan Ahmet hakan olmuşsa dini kullanarak olmuştur...Din onların motor gücü...

Önerilen Siteler