![]() |
Aziz Sancar: Ben Allah'a inanıyorum evrime isteyen inanır
Nobel ödüllü Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, yeni bilimsel çalışmasını anlatırken ülkemizdeki sorunlara da değindi ve "Ben Allah'a inanıyorum. İsteyen evrime inanır" sözleriyle gündeme oturdu
Devamı... http://www.milliyet.com.tr/aziz-sanc...undem-2470087/ Tayyip'in bilim adamı sonuçta..Yani diyor ki bu sözde bilim adamı,''Bırakın çocuklara biyoloji öğretmeyi filan,çocuklara Muhammed'in hayatını öğretin''.. ''Bu tartışmalar boşuna,isteyen evrime inansın,biz Allah'a inanıyoruz'' diyor..Tam bir radikal müslüman kafası.. Türkiye'deki ünlü profesörümüz Celal Şengör gibi bir kafa yapısına sahipmiş..Celal'de ''ezandan rahatsız olan dağa çıksın'' demişti.. Türk profesörlerimiz bu haldeler..! |
Wiki'den baktım da adamın kardeşi emekli general, kuzeni de HDP'li Mithat Sancar. Siyaseten baya karışık. :biggrin1:
Bu adam biyokimyacıymış. Büyük ihtimalle çalışmalarında o kadar detay şeylerle uğraşıyor ki büyük resmi görmekte zorlanıyor. O yüzden evrime inanmıyordur. Yazık tabii. Yakışmıyor da. |
Ben Allaha inanmıyor Biliyorum.
Allah insandır. Bu kadar savaşacak bir şey yok Allah la savaş insanla savaştır. Aziz Sancar da kendini rahatlatmak istemiş Toplumla, sistemle, devletlerle çatışma yerine toplumla uzlaşmayı seçmiş. Allah soyuttur onu somut yapan insandır. İyi insanların elinde olursa iyi kötü insanların elinde olursa kötü oluyor. |
Bir bilim adamı "Evrime inanmıyorum" diyorsa demek ki evrim teorisi henüz kanıtlanabilirlik düzeyinde değil. Zaten kanıtlanmış olsa "teori" denmez, Evrim yasası adını alırdı. Nobel ödüllü bir bilim adamı da bu durumda "inanmıyorum" şeklinde bir ifâdeyi tercih etmezdi.
|
Aziz Sancar başarılı ve bu başarısı bizzat akademik olarak tescillenmiş bir bilim adamıdır. Fakat diğer yandan Lenin'in belirttiği gibi sınıflı toplumlarda sınıflardan bağımsız bir bilim anlayışı yoktur. Dolayısıyla Aziz Sancar'ın bu yorumunu bilimsel olmaktan ziyade, ideolojik olarak değerlendirmeliyiz.
Ayrıca akademik sıfatları bu kadar abartmamalı, sahibinin ağzından çıkan her sözün mutlak doğruluk taşıması gerektiği kanısında olmamalıyız bence. Tarihe damgasını vurmuş, pek çok bilimsel disiplin içinde önemli buluşlara ve gelişmelere yol açmış bir çok kişinin akademik sıfatı yoktu. |
Alıntı:
Celal Şengör yorumu ile Aziz Sancar ın asıl demek istedikleri https://m.youtube.com/watch?v=l3KxhzAHd7w |
Alıntı:
Halk açısından konuşmuş, yani halk inanıyorum dese de inanmıyorum dese de fark etmez demiş, ülkenin daha önemli problemleri var demiş. Onun dışında evrim yasası var zaten. Evrim yasası ve evrim teorisi farklı şeyler. Evrim teorisi evrim yasasının canlılar üzerindeki işleyişini açıklayan kısmı. Aziz Sancar kimya konusunda uzman olabilir, ama gerçekten müslümansa din konusunda cahil kalmış demektir. Evrimi bilmenin ne önemi var diyorsa, bu ifadesi kendi hayatı boyunca yaptığı işe hakaret olur. Madem önemsiz o halde kendisi niye bilimle uğraşmış sürekli.. Ona birileri bilimi anlatmasaydı bilimle ilgilenemeycekti ve nobel alamayacaktı. Kendi söylemlerini kendi pozisyonu çürütüyor. Belki ifadeleri yanlış anlaşılmıştır veya kendisi yanlış ifade etmiştir. |
Alıntı:
Alıntı:
|
Sancar hoca inanıyorumdemiş. VAR diyememiş.
İnanıyorumla - var demenin ayrımını onlar çok iyi bilirler. Bir bilim insanı mesajını bu kadar politik verirse , bilimden siyasete kaydığı yada kaydırıldığı , dikkatli gözlemcilerden kaçmaz. Bende süpermene inanıyorum ama var demiyorum. |
Alıntı:
Bir kişinin Nobel ödüllü bir profesör olması,o kişinin tüm sözlerinin doğru olduğu anlamına gelmez..Profesörler de saçmalayabilir ve bu profesörün yaptığı da budur..Saçmasapan bir açıklama yapmış ve siz de bu açıklamasını,kişinin statüsü yüzünden ciddiye almışsınız..Sizin tavrınız doğru..Çünkü bilmiyorsunuz konuyu.. İnanmak,bilmek ve anlamak.. Nuh tufanının tarihi bir olay olduğuna inanabilirsiniz ve bu inanmak,tamamen akıl dışı birşeydir.. Nuh tufanının bir mit olduğunu bilebilirsiniz..Bunu birkaç kitap okuyarak öğrenebilirsiniz..Buna rağmen Nuh tufanına inanabilirsiniz..Bu mitin sizi pozitif yönde geliştirdiğini söyleyip,bu tufana inanmaya devam edebilirsiniz.. Nuh tufanının Sümer ve devamındaki toplumlarda,köleleri kontrol altında tutmak amacıyla yazılmış bir mit olduğunu anlayabilirsiniz..Bunu anladığınız zaman,otomatikman bu tufanın gerçekliğini iddia edenleri ciddiye bile almazsınız.. Bir Hristiyan biyolog evrimi herkesten daha iyi bilebilir ama yine de İsa'nın öldükten sonra dirildiğine inanabilir..Ya da Hristiyanlara göre Dünya'nın yaşını gerçek kabul edip,buna inanabilir..Aslında Dünya'nın gerçek yaşını bildiği halde,inancının söylemini kabul edebilir.. Niye? Çünkü anlama kapasitesi yok..İdrak/algı sorunu var..Yani bilmek herşeyi çözmez..Asıl bundan sonrası,yani anlamak önemlidir.. Evrime inanıyorum veya inanmıyorum söylemleri hatalıdır..Evrimi ya kabul edersiniz,ya da etmezsiniz..Eden normal bir insandır,etmeyen anormal.. Bakın teori neye deniyor; Bilim ve Yaratılışçılık Amerikan Ulusal Bilimler Akademisinin Görüşü kitabındaki teori tanımı; Kuram(Teori): Bilimde, doğal evrene ilişkin olarak bilimsel anlamda gerçekleri, yasaları, çıkarımları ve sınanmış hipotezleri içeren ve kuvvetle desteklenen bir açıklama. Evrimin “bir bilimsel gerçek olarak değil, yalnızca bir kuram” olarak öğretilmesini isteyenler, gerçekte bu sözcüklerin genel kullanım anlamlarıyla, bilimsel anlamlarını karıştırmaktadırlar. Bilimde, bulguların birikimiyle kuramlar gerçeğe dönüşmezler. Tam tersine, kuramlar bilimin son noktasıdır. Kuramlar, yoğun bir gözlem, deney ve bilimsel yaratıcılık sonucu geliştirilmiş ileri bir anlayış gösterirler. Çok büyük miktarda bilimsel gerçek, sınanmış hipotez ve mantıksal çıkarım içerirler. Bu anlamda evrim, en güçlü ve yararlı bilimsel kuramlardan biridir. https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=39327 Alıntı:
Evrimi yanlışlayamazsınız..Artık bu konu kapanmıştır..Evrim,Dünya'nın dönmesi kadar gerçektir..Yani şempanzeler sizin kuzeninizdir..Bundan 1 yıl sonra da,1000 yıl sonra da şempanzelerin sizin kuzeniniz olduğu gerçeği değiştirilemeyecek.. Evrimin yanlışlanabilir olduğunu söyleyen birisi,evrimi anlamamıştır.. |
Alıntı:
Başka bir örnek de yerçekimi teorisidir. Her insan yerçekimini bilir. Ama bunun nasıl gerçekleştiğini açıklayan düşünceler vardır. Bu düşünceler içerisinde en kuvvetli argümanlara ship olan ve şimdilik aksi ıspat edilemeyen açıklama teori olur. Teori yanlışlansa dahi, bu yerçekiminin olmadığını göstermez. Evrim teorisi denen şey aslında teori de değil; hipotez. Çünki; yerçekimi veya atom örneğinde olduğu gibi varlığı kesin kabul gören bir husus değil. |
Inancli biri de bilim insani olabilir. Inanc ic dunyasiyla ilgili, duygulariyla imaniyla ilgili bir konu. Inancli olabilir, inancsiz da olabilir. Bilim farkli bir alandir. Bilim inanctir, iman etmektir dese, tamam..bilim insani kimligini sorgulariz da, inancli diye "soz de" yakistirmasi gereksiz ve anlamsiz.
|
Alıntı:
Alıntı:
Akpliler bu profesörün açıklamalarını işaret edip,okul müfredatlarından azaltılan veya kaldırılan biyoloji derslerinin doğru bir karar olduğunu söyleyebilirler ve bu akplilere söylenecek pek fazla şey de olmaz..Çünkü ne söylersek söyleyelim bizi dinlemeyeceklerdir..Sonuçta ''Nobel ödüllü bir profesör bizim yanımızda,siz kimsiniz? diyeceklerdir.. O yüzden nazikçe ''sözde bilim adamı'' dedim..Çok daha ağır şeyler demekte isterim açıkçası.. Faşizme,milyonlarca çocuğun geleceğine negatif anlamda etki edip,sigaranın zararlarını keşfettiğini söyleyen bilim adamı değil,başka birşeydir.. Türkiye yangın yerine dönmüş,gericiler her yerden darbe alıyorlar..Bu da tutmuş gericileri destekleyen bir açıklama yapmış..Bu profesöre göre,ne gerek varmış evrimin tartışılmasına filan..Allah varmış ya..Herkes ona inansınmış..Evrime inananlar da evrime inansınlarmış..Evrimi inanç sanıyor..Evrimi Allah'la bir tutuyor..Bu tam bir ışid kafasıdır.. Sen kimsin de,Türkiye siyasetini yorumlama gereği duyuyorsun? Siyaset bilimci misin,siyasi misin,gazeteci misin? Sıradan bir bilim adamısın..Türkiye'den defolup gitmişsin ama Türkiye'deki iktidarı yalayacağım diye,yırtınıyorsun..Çok seviyorsan gelsene buraya..Gelirler mi?Onlar oradan konuşacak,Tayyip bizi düdükleyecek..Onlar oradan oy verecek,Binali bizi düdükleyecek.. Gerçek bu.. |
Celal Şengör konu hakkında konuşmuş;
|
Alıntı:
Onları, başkalarına hakâret ve aşağılama aracı olarak kullanmadım. Bu yaşıma kadar ne kötülük gördüysem, adına "insan" denen mahlûktan gördüm. Zor olan 'hayvan' olmak değil. İnsan olmak Tanrı fikrini yadsıyan, yok sayan hiçbir düşünceyi kabul edemem. Meselenin aslı, faslı bu !.. |
Ben biliyorum demicem cünkü benim konu hakkinda fazla bilgim yok ama izlediyim videolar beni ikna etdiyi icin evrile evrile bugüne geldiyimize inaniyorum ama kafami bir soru kurcaliyor,madem primatlardan evrile evrile bugüne geldik,neden birden cok atalarimiz yokda afrikada tek bir ciftden üredigimiz iddia ediliyor?Birde bu evrim degisimse neden evrim denince hep maymundan geldik anlasiliyor?Dünyada birzamanlaar ates topuyken degiserek toprak oldu,buda bir evrim deyilmi?
|
Bilim insani kimligi ile konusuyorsa, oyle bir agirliga sahipse, kalkip da bilimsel dusuncenin onemine ve evrime atifta bulunabilir, bu dusunceyi gelistirmek adina bir mesaj verebilirdi.
Bilim butunu parcalara bolerek inceler, kategorize eder, test eder, tanimlar. Olani ortaya koyar. Ne dedik en cahil durumumuzla? Konulari alanlarinda inceler. Biyolojik evrim olgusu..neyse dogrusu ortaya koy. Yaw, tc'nin binbir turlu derdi var, ne ugrasiyosun bu tartismalarla soylemi DOGRU BIR YAKLADIM DEGILdir. Evrimse konu, soyle gercekleri. Tc'nin saplantili ve fasizan yonetimi ise, onu da nesnel olarak ortaya koy. Bu ayni seye benzedi.. Yaw paran yok, bosver duaunme, sorgulama, ogrenme..ne isin var senin bunlarla..sen olayina bak..koyver kendini bosver.. Gibisinden.. Sosyolojisi ise toplumsal normlari yada duzenekleri ortaya koyabilirsin. antropoloji ise, o olcude nesnel verileri paylasabilirsin.. Ama bu ne yaa!! |
Alıntı:
Evrim teorisi, yanlışlanana kadar doğrudur.Bir başkasının ona inanıp inanmaması birşeyi değiştirmez. Bilimdeki yanlışlanabilirlik, dogmatik olmayışının özelliğidir. Yoksa, kabul gören teoriler yasa olana kadar, ister inanın ister inanmayın her ikisi de makbuldür demek değildir. |
Alıntı:
Fakat evrim konusu böyle değil. Darwinden bu tarafa bir araştırma konusu, hipotez. Türlerin evrimine ilişkin bulunanlar mevzuyu "yasa" düzeyine taşımadı henüz. Eğer, evrimle ilgili ortaya konanlar bilimsel yasa olsa idi herhangi bir bilim adamının "evrimi kabul etmiyorum" ya da "inanmıyorum" demesi bir matematik prof.unun 2 kere 2 üç eder demesi kadar absürd olurdu. |
Aziz Sancar neden böyle bir cümle kurdu bilmiyorum
Dünyanın yuvarlak olduğuna inanmak isteyen inanır, ben Allaha inanıyorum demekten farklı değil , eğer karşılaştırma amaçlıysa resmen saçma olmuş kurduğu cümle. evrim inanmakla ilgili bir konu dahi değil. Neyse bence biraz ne sorulduğu ve neye göre o cevabı verdiğini kendi biliyor ki bence özensizce verilmiş bir cevap. Çünkü çok tuhaf olmuş ve bilim ve din karşılaştırması gibi olmuş. Şimdilik saygımla gittim... |
Alıntı:
Ama yaklaşımları genelde şu: Evrimi kabul etmiyorum, çünkü ben bir müslümanım(ya da hristiyanım vs..) Oldu mu şimdi. Olur mu hiç böyle. Evrimi savunan bilim adamları diyor ki, evrim vardır, şu şu nedenlerle... Karşı çıkanlarda diyor ki, biz evrime inanmıyoruz çünkü biz inançlıyız. Ama bu haksız bir karşılaştırma. Evrime inanmayabilirler ama evrimcilerin hatalarını gösterip çürütmeleri lazım. Yoksa ortada bir yasa yok diye at koşturmak, bilim adamlığı kimliğine yakışmaz. Mertçe değildir. |
Alıntı:
Bunu avamdan biri olarak ben söyleyebilirim. Ama; bilim adamına böyle gerekçe üretmek yakışmaz tabii. Belki de neden kabul etmediği ile ilgili detaylı açıklamalara girmekten ve bu açıklamaların oluşturacağı polemikler ile sun'i günden oluş(turul)masından çekinmiş olabilir. Ayrıca, Aziz Sancar'ın ifâdesi sadece kendisini bağlar. Kendisi gibi düşünmeyen binlerce bilim adamı vardır mutlakâ. |
Vefik sami;ben bir hayvanım,sizde bir hayvansınız..
Öyle bir algı yaratılmış ki,hayvan demek hakaret sanki..Halbuki gerçeğin ta kendisi.. Bilimsel adımız homo sapiens..Homo insan,sapiens zeki demek.. Siz bu homo ifadesine yüce bir anlam yüklüyorsunuz..İnsanın,yani homonun diğer hayvanlardan farklı olduğunu düşünüyorsunuz ama evrimin bize öğrettiği en önemli şey,insanın yani homo cinsinin,diğer hayvan cinsleri ile aynı önemde olduğudur.. Ben insanım demek,ben homo cinsindenim demektir..Yalnız hangi tür olduğunuzu da belirtmeniz lazım..Homo sapiens dediğiniz zaman,bir anlam taşır..Yoksa sadece homoyum/insanım demek doğru değildir.. Şöyle.. Mercedes marka bir otomobilsiniz diyelim..Size ''kimsiniz/necisiniz?'' dendiğinde ''ben mercedesim'' demeniz yeterli olmaz..Mutlaka modelinizi de söylemeniz lazım..Mercedes marka bir kamyon mu,yoksa Mercedes marka bir spor otomobil mi? Homo ergaster,homo neandertal veya homo erectus..Bu türlerin hepsi farklıdır ama özünde hepsi insandır..Yani homo cinsine mensupturlar..Bugün hiçbiri yok..! Yani insan,bizim cinsimizin adı..Türümüz adı ise sapiens.. Zor olan insan(homo) olmak dediğiniz zaman,onbinlerce/yüzbinlerce yıl önce yaşamış olan diğer insan cinslerini de kastediyor olursunuz..Farzımuhal,bugün dağda karşınıza bir homo erectus çıksa,sizi öldürüp yiyebilir..Sonuçta insan bu da.. Ayrıca evrim bir düşünce değildir ve evrim YANLIŞLANAMAZ..! Evrim içeriğindeki parçalar değişebilir ama evrim hep olduğu gibi kalacaktır..Bu olduğu gibi kalan şey de,sizin bir hayvan cinsine mensup olmanızdır..Sizin hayvan olmanız kesindir ve bu gerçek YANLIŞLANAMAZ..Gelecekte sizi bitki olarak kabul eden bilim adamları olmayacak..Yani önünüzde iki seçenek var..Ya hayvan olduğunuzu kabul edeceksiniz,ya da bitki..! Profesörler de saçmalar..Bunu daha önce demiştim..Size daha önce bir papazın ettiği lafı da belirtmiştim..Ne demişti bu papaz? ''TANRI MANTIKLI OLMAK ZORUNDA DEĞİLDİR..'' Bu lafı tüm Dünya'da izlenen bir tv kanalında söyledi.. Bu papazla,bu Aziz Sancar aynı kafaya sahipler..Yani BOŞ kafa..Kafa boş olunca,içinden değişik değişik sesler geliyor işte.. Nobel ödüllü bir profesör ''evrime kim inanırsa inansın'' diyebiliyor..Çünkü kafa boş.. Sizde bu kafası boşların laflarını dikkate alıp,evrim bir hipotezdir filan diyorsunuz..Yapmayın bunu..Bilmediğiniz konuda atıp tutmayın..Evrimin bir hakikat olması,Dünya'nın dönmesi veya yerçekiminin varlığı kadar KESİNDİR..Hipotez apayrı bir konu..Size teori tanımı da verdim ama dikkate almıyorsunuz yazılanları..! Antika;primatlardan evrile evrile bugüne gelmedik..Zaten biz de bir primatız..Burası önemli.. Tek bir atamız yok..Tek bir çiftten geliyor filan değiliz..İnsan neslinin haritası bilimsel olarak çıkarılıyor ve en eski dişinin ve erkeğin varlığı bulunabiliyor..Mesela ilk homo sapiens dişinin 170.000 yıl önce yaşadığı düşünülüyor..Yalnız bu zaman aralığında başka dişiler de vardı..Bu dişi tek başına doğada gezinmiyordu sonuçta.. Bu maymundan gelme söylemleri gericilerin söylemleri..Hem bilimi,hem de maymunları aşağılamak için böyle söylüyorlar.. Tekrar belirteyim..Biz maymundan gelmedik,zaten maymunuz..! Evrim sadece canlılar için geçerli değildir tabi..Cansızlar da evrim geçirir..Buna galiba jeolojik evrim deniyor.. |
Alıntı:
Dikkatli yazmak lâzım !.. "Ben "Âdem/adam" olduğum kanâ'atindeyim. Siz "Homo" iseniz bu beni ilgilendirmez. |
Vefik sami;evrim hipotez değil,TEORİ..!
Homo bizim cinsimizin adı..Mesela köpek gibi..Dünya'da binlerce,belki daha fazla köpek türü var..Sivas kangal köpeği,fino köpeği,buldogg köpeği gibi bir sürü TÜR var..İnsan da(yani homo) böyledir..Bugün Dünya'da bir tür homo var ve bu homo türünün adı da sapienstir..Diğer türler,mesela ergasterler veya neandertaller yok oldular..Bu yok olan türlerin hepsi de homoydu..Yani insandı.. İnsan=hayvan..Homo=İnsan..Bakın bu söylediklerim asla yanlışlanamaz ve yanlışlanamayacak..Bu konular kapanmıştır artık..Sadece teori içindeki verilerde oynama/revizyon olabilir..Teori olduğu gibi kalacaktır.. |
Cehaletten kurtulmak Nobel'e rağmen mümkündür
Alıntı:
Aziz bey'in, bay Allah'ın Arapların Odin'i olduğunu anlamadığı pek aşikar. Cehaletten kurtulmak için asla geç değildir Aziz amca. Ama biz seni yine de seviyoruz, bilesin. :baby: |
Bizde insanlar inananlara yalakalik olsun diye islami ve hayali tanrisi allahi savunur böylece yüceltir yükseltir ama bu zorbaligin altinda inim inim inleyenleri zerre kadar düsünmezler.Benim inancima göre bu tür yalakalikla islamin bütün zulmüne ortak oluyorlar.(yalakalar yalakaligini yapar ama inaniyorum dedikleri dinin hükümlerinide tinlamazlar,inaniyorum dedikleri ilahda söyle der onlar icin.Allahin indirdigiyle hükmetmeyenler kafirlerin ta kendileridir) Yalakalik kolay ama artisini eksisini hesapliyan yok.saygilar
|
Alıntı:
Evrime inanmak ne demek ? Evrim teorisi de bari. Evrim teorisi tartışmasından sebep Enerjimizi boşuna harcıyorsak , sen ne bok yemeye bu konuya dahil olup körükledin. Birileri DEHH sancar dediyse, semerin altın olsa ne olur. Anlamıyorum bu adamları ? Birilerine rahatlık işte bunun gibilere de bilim batıyor. |
Ben Allah'a inanıyorum. İsteyen evrime inanır, isteyen inanmaz fakat bunu kalkıp büyük devlet, millet sorunu yapıp kavga ederek bütün enerjimizi boşa harcıyoruz" ifadelerini kullandı.
Tam bir siyasetçi gibi konuşmuş En popilist cümleleri kurmuş birde alçak gönüllü gibi davranıp benim sözlerimi mesele yapıp kavga etmeyin diye tavsiyede bulunmuş. Arkasında bir şeyler olabilir. |
Celal Şengör, Aziz Sancar'ın o şekilde verdiği evrim yorumuna sebebin, Amerika'daki yaşadığı ortama uyum sağlamak ve Amerika'da çevresinden tepki çekmemek için olduğunu söylüyor ve evrim mekanizmalarına pek de kafa yormamış birisi olduğunu...
|
Alıntı:
Marifet bunu burada söylemek değil; Nobel ödülünün alındığı yerde söylemektir! |
Aziz Sancar ın işi çok zor.
Mardinli olduğu için, Nobel aldığıı ilk duyulduğunda, türk milliyetçileri, gene ülke düşmanına ödül verdiler, demiş ve yaygara koparmışlardı.Kürtler ise bizden biri ödül aldı demiş ve sevinmişlerdi. (Malum, Aziz Sancar ın akrabası HDP li Mithat sancar) Sonra Atatürkçü olduğu ortaya çıkınca, Kürtler ona hain, dönek derken , bu seferde ilk başta ona küfreden Türk Milliyetçileri bu sefer ona sahip çıktı:) Tüm bunlar tam bitti denirken, evrimi havada bırakan söylemi ile, toplumu gene 2 ye böldü:) Bana göre, Aziz Sancar evrime inanıyor, ama ya Türkçesi derdini anlatmaya yetmedi ya da popülist yaklaşmaya çalıştı. |
Aziz Sancar, kendisine ateist denilmesin diye allah'a inanıyorum demiş gibi bir hali vardı videoda. Kendisine ateist denilmesinden korkuyor sanki. Aziz Sancar 70 yaşında bir adam. Yaş faktörüyle beraber durumu değerlendirmek lazım. İlber Ortaylı da Teketek programında din değiştirenleri tartışırlarken Fatih Altaylı'ya şöyle bir şey demişti:"Bazıları çekinmeden din değiştiriyorlar, ben bu yaştan sonra pasaportumu bile değiştirmem." 70 yaşındaki insanların etrafında gençliklerine oranla daha az sayıda dostları vardır. Bu dostları zaten en sağlam olanlarıdır ve onları kaybetmek istemezler. Aile faktörünü çevreden korumak da işin içine girince, asli fikirlerini arka plana itmeleri kaçınılmaz olabiliyor. Ben anlayışla karşılıyorum şahsen. Bütün bunlarla beraber yerinde olsak bir çoğumuz da aynısını söyleyebilirdi.
|
|
Once ben muslumanim dedi. Sonra evrim inanc meselesi degildir bilip bilmeme meselesidir dedi. Bu ikisini arka arkaya soylemesi daha iyi bence. Hem inancli olup hem evrimi kabul edebilirsiniz dedi yani sonuc olarak ki bu su an en cok ihtiyac duyulan pozisyon.
Ateistlerin evrim konusundaki gorusleri muslumanlari cok irite ediyor, korkutuyor. Argumanlari dinlemeyip tartismalarda safsatalara basvuruyorlar. Dini egitim ile beyin yikamanin karistirildigi ulkemizde artik ilimli muslumanlarin destegine ihtiyacimiz var. Yoksa bir kac nesil daha kaybolacak. Aziz hocanin ikili hamlesini cok takdir ettim. :hippie: |
Yani başlığa söyle bir baktım da durum gerçekten içler acısı. Aziz Sancar gibi Nobel Ödüllü bir bilim adamının bilim adamlığı sorgulanmış.
Buna ne denir biliyormusunuz? Sizin millete yakıştırmayı çok sevdiğiniz "Yobazlık" denir. Aziz Sancar evrimi kabul etmese ne olur? Buluşları bir anda yalan ve fizik kanunlarına aykırı hale mi gelir? Hayır. Ama sizinkilerin bir kısmı artık ona "Bilim Adamı" demez, kutsal evrime karşı çıktığından. bilim adamı onlara göre "Evrim Mümini"dir çünkü. Siz aslında bir "Evrim Putperesti"siniz. Adam evrimi reddetmemiş bu arada. Sadece "Kardeşim isteyen inanır isteyen İnanmaz" demiş. Ama bu bile bizim dogmatik evrimcilere çok ağır geliyor. Sen kim oluyorsun da evrime imanı kişisel tercihe indiriyorsun. Salavat getir! Ben dahil bu forumdaki hiç kimse o adamın labaratuvarındaki deney tüpü olamaz, buna rağmen adama yok Tayyip'in bilim adamı yok cahil falan diyebiliyorsunuz. Aslında sizin derdiniz ne biliyormusunuz? Siz böyle bir bilimadamının Müslüman yada Hristiyan yani teist olmasını beğenmiyorsunuz. Siz istiyorsunuz ki sizin sevmediğiniz, sizin gibi düşünmeyen insanlar aynı zamanda cahil insan olsun. Hatta o da yetmiyor aynı zamanda kötü bir insan olsun istiyorsunuz. Putperestliğinizin size bunu yapmasına izin vermeyin. Dönelim evrim konusuna, bal gibide evrime inanmak yada inanmamak diye bir şey vardır. Çünkü evrim içinde bir takım olasılıksal süreçler vardır. Olasılığın olduğu her yerdede inanç vardır. Olasılığın tanımı zaten inançtır. Ancak evrim tartışılmaz bir gerçek, bunu en koyu Katoliğide, İslamcısıda kabul ediyor artık. Tür içi değişimler, mikro evrim su götürmez bir gerçek. Kutup ayısı ve boz ayı, yapay seçilimle oluşturulmuş yüzlerce köpek ırkı, zencisinden asyalısına insan ırkları. Bunların hepsi evrime kanıt. Ama dikkat ederseniz bunların hepsi aynı tür. Evrim Teorisi denilince işin rengi değişiyor işte. Çünkü Evrim Teorisi mikro evrimler birleşerek makro evrimi oluşturur diyor. Problemde zaten buradan çıkıyor. Bakın arkadaşlar siz Darwin'yen Evrimin "kesin" bir gerçek olduğunu, akademik camiada bunun doğruluğunun tartışılmadığını falan sanıyorsun değil mi? Evet öyle sanıyorsunuz çünkü sadece Evrim Ağacı sitesini okuyorsunuz. Ki bu sitenin amacı bilimsel paylaşım yapmak değil ideoloji pompası yapmak. Size çarpıtmalarını kanıtlarıyla gösterebilirim. Arkadaşlar malesefki akademik camiyada işler "Dawkins Harikalar Diyarında" şeklinde gitmiyor, tam tersi bu teori gün geçtikçe kan kaybediyor. Siz sanıyormusunuz ki artık akademik camia Evrim Teorisini tümden kabul etti? Bunun geçerliliği artık tartışılmıyor? Tam aksine, her gün bu konuda bilimsel münazaralar yapılıyor, bilimsel makaleler yoluyla tartışılıyor. Siz sanıyormusunuz ki buna Harun Yahya'dan başka karşı çıkan yok? Expelled: No İntelligence Allowed diye bir belgesel var, ilgili yerlerde alt yazılı bulabilirsiniz. Evrim Teorisin kabul etmeyen biyologların ve biyo-kimyacıların nasıl kovulduklarını, çalışma yapmalarının engellendiğini anlatıyor. Son olarak demem o ki; Evrim Teorsi hala kanıtlanmış, su götürmez bir gerçek değil. Akademik camiada hala çok tartışılıyor. Not: Evrim Teorisine inanıyorsanız dahi bunu inançsızlığına sebep olarak görmeyin. İnanan biri çıkar Allah evrimle yaratmış der olur biter. |
Sn. hoatzin;
Evrim konusunda girdiğiniz tartışmayı ilgi ile tâkip ediyor ve sayenizde birşeyler öğreniyorum. Şahsen bu mevzûda bilgili olmadığımdan, bu tip tartışmalarda taraf olmuyor, izlemekle yetiniyorum Benim kafama takılan husus şu: Tanah'a göre Âdemden bu tarafa 6000 küsur yıl geçmiş. Fakat; bilimsel veriler bu günki insanın atalarının 170.000 yıl önce yaşadığını söylemekte. Gerçi Kur'an Âdemle ilgili bir tarih vermez. Ama; insan neslini bu şekilde açıklamaya çabaladığımızda ister istemez çoğalmak için ensest ilişki kurduklarını kabul etmemiz gerekiyor. Kıpti Râhip Zekeriya Butros; "O zaman yasa yoktu" der. Ama; bir yanlışın insana söylenmemiş olması o yanlışı meşrulaştırmaz. Ensest yanlışsa bunu yapısallıkta aramak şarttır; yasada değil. Bu noktalarda ne düşünmektesiniz ? Yalnız, ben uzun yazıları okuyamıyorum. Mümkün mertebe kısa bir cevap olsun isterim. Saygılar. |
Tanrı denilen fikrin bile evrim geçirmiş olması evrime bir kanıttır.
Tanrı denilenin dönem dönem isminde ki değişimler , tanrı dediklerinin göndermiş olduğu iddia edilen dinlerin dönem dönem oluşan değişiklikleri de evrime bir kanıttır. Aziz sancarın kendine özel bir tanrısı olabilir bunda sıkıntı yok. Sancarın sıkıntısı bedenindeki değişiklikten sebep oluşan bunama durumudur. Bunamakta evrime dairdir. Benim bildigim bir çok bunak , sağlıklı yaşamının ardından , bunamaya başlayınca , kendilerini cami kapısına bırakıyorlar. Ölüm yaklaşınca oluşan bu tanrı korkusu da evrime dairdir. Halbuki gençken her halttan bir avuç almışlardı. Buraya gelip müslüman yada öbür dinlere mensup olduğunu söyleyen muhteremlerin evrimi konuşmak yerine , kendilerine en yakın noktadaki ibadethanede tapınmaları gerekirken burada tereciye tere satma durumları gavurluğa meyilli olduklarını gösteriyor. Aziz sancar evet bilim insanıdır. Aziz sancara milli kimlikle bakmak olmaz . Birtek bizde yok sancar hocalar , dünyada bir çok bilim insanı var. Dünyadaki bilim insanlarınıda bilmek ve konuşmak gerekir. Sancar hoca bilim insanıdır. Taslaman hoca efendi hazretleri değildir. |
Alıntı:
Aslında her şeyi şimdi birden göreyim, bütün süreci göreyim de o zaman kabul edeyim yaklaşımı tabiki yanlış. Her şeyi görmemiz mümkün değil, bazı şeylerde dolaylı gözlem yapabiliyoruz veyahut sürecin ufak bir kısmına tanık oluyoruz, tamamını şimdi görmemize imkan yok. Fakat tamamını bir anda görmedik diye de gerçekleri inkar edemeyiz. Her şeyi doğrudan görmeyi bekleyerek çoğu gerçeği inkar etmiş oluruz, bu yöntem doğru değil. Dolaylı gözlemle de gerçeklere ulaşmalıyız ama ne derece ulaşabiliriz o merak konusu. Mikro ve makro evrim arasında yalnızca nicelik farkı varsa uzun zaman sonra makroya yol açacaktır diye düşünmek mantıklı. Ama arada bariyer mariyer var da geçiş olmuyorsa yani bi nitelik farkı varsa o zaman elbette farklı mekanizmalar öne sürmek lazım. Yani makro evrimi kabul etmeyenler her şeyi doğrudan görme yanlışına düşmekteler. Fakat gerçeklerin tamamını doğrudan görmeden de bilebilirizi kabul ettikten sonra evrim şu nedenden dolayı bilinemez çünkü makro ile mikronun farkı niteliksel olarak şudur diye ortaya konması lazım. Mesela türleşme gerçekleşiyor, fakat bu yeni cinslere yol açmaz çünkü DNA'da limit vardır diye gösterilirse makro evrim çöpe gider. Fakat limit yoksa mikronun makroya yol açacağını varsaymak bana mantıklı geliyor. Ama mantıklı gelse bile bu bilimsel gerçek midir bu tartışılabilir. Bu forumdaki ateist felsefeciler bu konuya yaklaşımını ortaya koyarsa seviniriz. Ufak zamanda ufak değişimler gerçekleşebiliyor. Düşünün mesela türleşme veya tür içindeki değişimler, yeni cins ve familya oluşumundan daha kısa sürecektir. Tabi türden tür değişebilir mesela bir böcek türündeki ile insan türündeki değişebilir ama denk tür ve grupları aldığımızda önce tür içinde değişim olacak sonra tür sonra cins diye devam eder. Yani hiyerarşik bir şey. Özelden genele gidiş var. Birden familya değişmez de önce tür ve cins değişecektir. Yani böyle bir yolda ilerleniyorsa fark nicelikseldir. Yani değişim az olduğu için mi türleşme ile yetiniyor türler yoksa farklı nitelikte bir değişime uğradıkları için mi? Farklı nitelikte bir değişim yoksa uzun zaman sonra birike birike daha büyük değişimlere yol açacaktır gerçekten. Aslında burda makro evrime varmak için natüralist de bakmak gerekiyor. Yani tanrı gökten düşürdü veya tasarlayıp dünyaya gönderdi açıklamalarını ciddiye almayarak, doğadaki mekanizma ve etki-tepki ile oluşmak durumundadır diye düşündüğümüzde makro evrime çıkıyor kapı. Aslında felsefi bir tartışma var. Natüralist baktıktan sonra evrimden başka şans yok, tanrı falan dersek her şekilde yaratabilir. Ama tanrı desek bile doğanın kendi içinde işleyişi var, etki-tepki ve koşullara bağlı olarak süreçler işliyor. Tanrı ise uzay zamanı aşkın bir şey olabilir ve uzaktan yönetiyor ya da sistemi kurmuş olabilir denebilir ama doğadaki işleyiş ayrı bir şey. Yani doğada bir işleyiş var, süreç ve koşullar var. Süreci takip ettiğimizde yolu makro evrime çıkıyor aslında. Yani böyle görünüyor. Ufak değişim için daha az zaman lazım, o ufak değişimler artınca da yani zaman geçince de büyümüş olurlar. Zamanın nasıl soyutlandığı ile ilgili de bir şey. Ufak dediğimiz mikro evrimler, makroya göre daha kısa sürede gerçekleşir. 1 günde bakteri insan olmaz, veya maymun insan olmaz. Milyonlarca, milyarlarca yıl sürer. Çünkü değişim birden olursa canlının vücut dayanmaz ve ölür. Tek nesilde büyük mutasyon değişiklikleri o yüzden genelde zararlı oluyor. Bu yüzden bu tür makro değişiklikler mantıki olarak zaten uzun zamana yayılmak durumundadır. O yüzden şimdi göreyim demek bence mantıklı değil. Dolaylı gözlemlerle nereye varılabiliyor ona bakmak lazım. Bazıları şöyle bakıyor canlılar bir ailedir, karmaşık canlılar birden oluşamaz öncüllerden gelir diyorlar. Aslında mesela bir meyve çürüyor ordan bir sinek böcek çıkması yani orada oluşmasına imkansız diyorlar. Cansız maddeden canlı çıkmaz diyorlar. Aslında doğrusu şu o oluşacak canlı karmaşık olduğu için onun öncülü basit cansızlar değildir öncülü canlılardır. Cansızdan canlı basit olursa oluşabilir ama kompleks bir canlı cansızdan oluşmuyor. Mesela cansız madde biraraya gelsin ve insan çıksın olmuyor, çıkacaksa bile çok basit ve öncül organizmalar çıkar. O yüzden canlılar öncüllerinden geliyor, görece kompleks ise canlıdan geliyor, canlı veya cansız diyemeyecek kadar basit ise orada oluşabilir. O yüzden kompleks canlılar aslında kendi öncüllerinden gelir, yani insan veya başka kompleks canlı pat diye oluşmaz. Atalarından gelmek durumundadır. Ataları da kendi atalarından gele gele bunu uzun zamana yayarsanız makroya ulaşmış oluyoruz. Yani fark nicelikteyse, değişimin azlığı ve çokluğundaysa birbirinden gele gele makro evirm olmuş oluyor zaten. Çünkü uzun zamana yayılmış olan makro, kısa zamandaki mikro ise zaten uzun zaman geçince daha büyük değişimler olabileceği için doğrudan makroya ulaşılır. Yok fark niteliksel ise o zaman makroya ulaşılamaz. Ama fark niceliksel ise makro evrimi böyle bilebiliriz sanırım. Filosof arkadaşlar ne der bu konuya |
Aziz sancar evrim bir gerçek tir dedikten sonra , dinci kafaların da bu gerçeği idrak etmeleri an meselesidir
Aziz sancar tanrıya inanıyorum demekle , tanrı denilen VAR diyemiyor. Diyemezde zaten. Bu durum birilerini okşamaktan başka da bir şey değildir. Evrim bir gerçektir diyebilen bir bilim insanı , neden tanrı bir gerçektir diyemez ? Diyemez |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:32 . |