Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   İslamiyet günümüze kadar nasıl gelmiştir? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=7683)

zeitgeist 20-09-2008 22:14

İslamiyet günümüze kadar nasıl gelmiştir?

peygamberliğin arap ve yahudi geleneği ve mesleği olduğu,birçok bölgede kendini peygamber ilan edenlerin olduğu söylendiğinde haliyle "peki ozaman,o peygamberlerin biçoğu tarihe gömüldüde neden islamiyet günümüze kadar geldi?" sorusuyla karşılaşılır...

peki neden islamiyet günümüze kadar gelmiştir...bu bir tesadüfmüdür,yoksa mantıklı sebeplerle ilişkilendirilebilecek bir durummudur...1400yıl önce temelleri atılan bu görüşün zaman içinde kıvrılmasına rağmen,günümüzde varoluşunu yorumlayalım...

1)Düşünce özgürlüğünden yoksun olma: İslamiyet farklı fikir ve düşünceleri içinde barındırmaz,yayılmasına müsade etmez ve öncülerini yaşatmaz..eleştiriyi asla kabul etmez,eleştireni öldürür,farklı sesleri bitirerek karanlığı daim kılar...

2)Sorgulama yasağı:kendisine bağlı bireylerin kendini sarsacak düşüncelere dalmasını istemez ve onları bunlardan uzak tutar...birçok semavi dinde karşılaşılır aslında islamiyete has bir durum değildir..

3)Usavarımdan uzaklaşma:Din adamları dahi insanın dini konular dahil tüm konularda mantığını kullanırsa dinden çıkacağı söylemlerinde bulunur...bu sebeple kendine bağlı bulunan bireylere "kalbinle iman et,mantığınla uzaklaşma"mesajı vererek,bireylere imanın yalnız kalple olabileceğini aşılamış,zararlı(!) düşüncelerden uzak tutmuştur...

4)Toplum baskısı:İslamiyetin en önemli silahlarından biri olup,islamiyetin en zayıf zamanlarında yetişmekten geri kalmamıştır...islamiyetten uzaklaşma eğiliminde olan bir insanı önce kazanmaya çalışır,kazanamazsa başkalarını yanına çekmemesi için içinde barındırmaz...

5)Din kardeşliği:Temelinde ümmetcilik yatan bu anlayış arkasında çok sıkı bir beraberlik getirir...kız alıp verirken namaza niyaza bakılır,herhangi bir ürün alırken hacıdan alınır..

günümüzde sebeplerin sadece bir kısmı olarak göze çarpıyor...peki başlangıc itibariyle islamiyet nasıl (hangi sebeplerle) yayılmıştır?
o da başka sefere

Lucretius 20-09-2008 23:03

Sayın zetgeist açdığınız konuyu anlamlı buluyorum.

Şöyle denir sık sık, "tarihte ,bir olay, başka bir biçimde olamayacağı için bu şekilde olmuştur." İslamiyet de herşeyden önce tarihsel bir olgu olarak kendisinden önce gelen ve/veya hala etkisi süren,sayısız nedenden ötürü etkisini devam ettirmiştir.

Tarih yazıcıları ve teologlar sayesinde edindiğimiz bilgiler bize tüm inançların bir yakıtı olduğunu söylüyor.Bu yakıt bir gün bitecek.Biz istesek de istemesek de...

İslamiyeti var eden tarihsel-toplumsal koşullar,nedensellikler hala var olduğu için o da yaşamaya devam edecek elbette.

Genel anlamda din olgusu insanlık tarihinin sömürü üzerine kurulu evresinin bir ürünüdür.Bu evre kapanmadan din olgusunun ortadan kalkabileceğini sanmıyorum.

Özelde İslamiyetin çağımız dünya sistemlerindeki yeri,gerekliliği sürdükçe var olacaktır.Yukarda sözünü ettiğim varlık koşulları da dahil kılıktan kılığa girmesi dinin bu canlılık özelliğini açık bir göstergesidir.Bu 'canlılık' sözcüğüyle dinin tartışılmaz biçimde tarihesel bir olgu,toplumsal bir biliç biçimi olduğunu kast ediyorum.

Sıralamış olduğunuz gerekçeler elbette akla ilk gelenler arasında ne var ki tüm bunlardan önce,ilk olarak belirttiğim tarihsel yasa ortaya çıkıyor :

'İslamiyetin devamlılığı, inanıldığı coğrafyada başka türlü olamayacağı için,sürmektetir.'

İrdelememiz gereken işte konudur...

kenny 20-09-2008 23:23

İslamiyet ya da diğer dinler...Sanki ezilmiş halkı uyutmaya dayalı ve fakirlerin sayesinde ayakta kalan inanç sistemleri_? Bu kadar basit mi yani_?
Uzunca felsefe yapmaya gerek yok, eğer denildiği gibi olsaydı zengin insanların dinle alakalarının pek olmamaları gerekirdi.Fakat istisnalar da olsa ultra-zengin insanlardan da dinine bağlı insanlığa hizmet etmek isteyen insanların sayısı azımsanmayacak derecede çoktur,,peki buna ne diyeceksiniz_? Ve ezilen insanlardan birçok kişi de dine allaha küfredip kötü yollara düşebiliyorlar,nerde dinin etkisi peki_? Dünyada her inancın bir yakıtı vardır o yakıt bitince inançlar da biter demiş arkadaşımız.Peki bana söyler misiniz dünyada dinlerden başka hangi inanç binlerce yıl süregelmiştir _? Nasıl bir inançla insanlar dinlerine bağlanmış da binlerce yıl aynen korunmuş,pes yani tebrik ediyoruz bu arkadaşları...

kenny 20-09-2008 23:25

zeitgeist sana birazdan cevap verecem..

Ride 20-09-2008 23:39

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129917)
Peki bana söyler misiniz dünyada dinlerden başka hangi inanç binlerce yıl süregelmiştir _? Nasıl bir inançla insanlar dinlerine bağlanmış da binlerce yıl aynen korunmuş

Söylüyorum: Güneş tapıcılığı. İnsanoğlunun tarihinde insanların güneşe taptığı zamanın toplamı, semavi dinlere taptığı zamanın toplamından fazladır.

Lucretius 20-09-2008 23:52

Sayın Kenny konu dinsel düşüncenin kökenleri değildir.Başlığa tekrardan dikkat etmenizi salık veririm.Sayın Zetgeist İslamiyetin nasıl olupta günümüze kadar devamlılığı olduğunu sorgulamak istemiş yoksa dinin kökenlerini ya da insanların dine neden inandıklarını değil...

Öte yandan Siz şöyle demişsiniz :

ALINTI

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129917)
İslamiyet ya da diğer dinler...Sanki ezilmiş halkı uyutmaya dayalı ve fakirlerin sayesinde ayakta kalan inanç sistemleri_? Bu kadar basit mi yani_?
Uzunca felsefe yapmaya gerek yok, eğer denildiği gibi olsaydı zengin insanların dinle alakalarının pek olmamaları gerekirdi.Fakat istisnalar da olsa ultra-zengin insanlardan da dinine bağlı insanlığa hizmet etmek isteyen insanların sayısı azımsanmayacak derecede çoktur,,peki buna ne diyeceksiniz_? Ve ezilen insanlardan birçok kişi de dine allaha küfredip kötü yollara düşebiliyorlar,nerde dinin etkisi peki_? Dünyada her inancın bir yakıtı vardır o yakıt bitince inançlar da biter demiş arkadaşımız.Peki bana söyler misiniz dünyada dinlerden başka hangi inanç binlerce yıl süregelmiştir _? Nasıl bir inançla insanlar dinlerine bağlanmış da binlerce yıl aynen korunmuş,pes yani tebrik ediyoruz bu arkadaşları...

Siz fazlasıyla kısır algınızla "tarihsel-toplumsal nedenler","tarihsel koşullar"
gibi kavramları gördüğünüzde direk 'dinlerin egemen sınıfın bir baskı aracı olduğunu' iddia ettiğimizi sanırsınız.

Bu iddia kesinlikle doğru olmakla birlikte,durumun yegane açıklaması olmaktan uzaktır.Dinlerin temelinde yatan tarihsel toplumsal nedenler çeşitlidir.Belki henüz keşfedemediklerimiz bile vardır.

Yazımı tekrarda dikkatlice okuyacak olursanız genel bir hat çizdiğimi göreceksiniz.

Öte yandan zenginlerden dindar çıkabileceğini,fakirlerden kutsal değerle küfredenlerin çıkabileceğini söylemişsiniz...Bu söyledikeriniz elbette doğrudur.Her toplumsal katmandan dine inanan da inanmayan da çıkabilir.Kimse bunu tersini iddia etmedi ki şimdiye kadar.

Ayrıca bu cümleniz neyi ispatlıyor ya da neyi çürütüyor açıklamanızı isterim...Benim yazımın haricinde de kast ettiğiniz 'sol'
dünya görüşleri de böyle bişey demiyor.En azından ben duymadım.

kenny 20-09-2008 23:59

Ride arkadaşım,
Güneş tapıcılığı, yıldırıma , aya ,ineğe ya da timsaha insanlar ''tanrı,yüce varlık'' diye tapmışlardır.Hemen de cevabı yapıştırmışsınız düşünmeden.
Yukardaki yazılanları dikkatlice okursanız ne demek istediğimi anlayacaksınız ama ben yine de açıklıyım.
Arkadaşımız diyor ki dinler de insan ürünleridir ve bir ihtiyacı karşılamak için ortaya çıkarılmışlardır.Peki dini sistemlerden başka dünyada din dışı herhangi bir sistem neden kurulamıyor_? Sonuçta dinler de insan yapımı olduğuna göre insan yapımı olan ve insanlığa hizmet edecek mesela bir devlet şekli ya da siyasi anlayış ortaya çıkarılamıyor_? Bugün kapitalizm bile çökecek nerdeyse ama bir düzen sağlanamamış insanlar tarafından. Batmaz denen titanic bile batmış ama dinler varlıklarını sürdürüyorlar,bu peygamberlere sırf bu yüzden bile saygı gösterilmeli bence,,ateistlere duyrulur :)

Ride 21-09-2008 00:04

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129932)
Ride arkadaşım,
Güneş tapıcılığı, yıldırıma , aya ,ineğe ya da timsaha insanlar ''tanrı,yüce varlık'' diye tapmışlardır.Hemen de cevabı yapıştırmışsınız düşünmeden.
Yukardaki yazılanları dikkatlice okursanız ne demek istediğimi anlayacaksınız ama ben yine de açıklıyım.
Arkadaşımız diyor ki dinler de insan ürünleridir ve bir ihtiyacı karşılamak için ortaya çıkarılmışlardır.Peki dini sistemlerden başka dünyada din dışı herhangi bir sistem neden kurulamıyor_? Sonuçta dinler de insan yapımı olduğuna göre insan yapımı olan ve insanlığa hizmet edecek mesela bir devlet şekli ya da siyasi anlayış ortaya çıkarılamıyor_? Bugün kapitalizm bile çökecek nerdeyse ama bir düzen sağlanamamış insanlar tarafından. Batmaz denen titanic bile batmış ama dinler varlıklarını sürdürüyorlar,bu peygamberlere sırf bu yüzden bile saygı gösterilmeli bence,,ateistlere duyrulur :)

Çıkmaz olur mu? Dünya nüfusunun beşte biri "non-religious"tur bugün, yani hiçbir dine bağlı değildir. Hıristiyan da değildir, Müslüman da değildir, Musevi de değildir, Hindu da değildir, Budist de değildir, Şintocu da değildir, Caynacı da değildir, Bahaî de değildir, Zerdüştçü de değildir, Taocu da değildir, ilkel kabile dinlerinden de değildir... Sizin bana sorduğunuz gibidir. İnsanoğlu ve insaoğlunun yarattığı uygarlık doğaya karşı üstün hale geldikçe, doğadan güçlü hale geldikçe, olağandışı varlıklara olan inancı sönecektir, sönüyor.

Lucretius 21-09-2008 00:14

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129932)
Ride arkadaşım,

Sayn Kenny gayet iyi anlamıştık yazdıklarınızı...Şimdi de yazdıklarınız bir cevap olamadı malesef ....

Demişsiniz ki :

"Sonuçta dinler de insan yapımı olduğuna göre insan yapımı olan ve insanlığa hizmet edecek mesela bir devlet şekli ya da siyasi anlayış ortaya çıkarılamıyor_?"

Çıkarılmıyor çünkü,bugün kü dünya sisteminin böyle bir derdi yoktur :
İnsanlığa hizmet edecek bir devlet şekli ya da siyasi anlayış gibi...

Belirtmekde fayda var ki İnsanlığa tam anlamıyla hangi düşüncenin hizmet edeceği aşikardır ya...Ama düzen koruyucularının işine gelmez.Bu da :
"Üretenlerin üretim sürecinin efendisi olduğu düzen".dir

Peygamberlere saygı meselesine gelince bu konunun tamamen dışındadır..

saygılarımla

kenny 21-09-2008 00:32

Alıntı:

Ride´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129934)
Çıkmaz olur mu? Dünya nüfusunun beşte biri "non-religious"tur bugün, yani hiçbir dine bağlı değildir. Hıristiyan da değildir, Müslüman da değildir, Musevi de değildir, Hindu da değildir, Budist de değildir, Şintocu da değildir, Caynacı da değildir, Bahaî de değildir, Zerdüştçü de değildir, Taocu da değildir, ilkel kabile dinlerinden de değildir... Sizin bana sorduğunuz gibidir. İnsanoğlu ve insaoğlunun yarattığı uygarlık doğaya karşı üstün hale geldikçe, doğadan güçlü hale geldikçe, olağandışı varlıklara olan inancı sönecektir, sönüyor.

İnsanoğlu ve insaoğlunun yarattığı uygarlık doğaya karşı üstün hale geldikçe, doğadan güçlü hale geldikçe, olağandışı varlıklara olan inancı sönecektir, sönüyor.

Bu mudur yani olay :)
Şimdi dünyada var olan ''non-religious'' arkadaşlar doğa bilgisine ulaşıp tanrı ve dinin yalan olduğunu anlıyor da ,geri kalan yüzde seksenlik kısım hala doğa bilgisine ulaşamamış zavallılar mı _? Dünyada amma cahil varmış o zaman desenize :)

Ride 21-09-2008 00:37

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129949)
İnsanoğlu ve insaoğlunun yarattığı uygarlık doğaya karşı üstün hale geldikçe, doğadan güçlü hale geldikçe, olağandışı varlıklara olan inancı sönecektir, sönüyor.

Bu mudur yani olay :)
Şimdi dünyada var olan ''non-religious'' arkadaşlar doğa bilgisine ulaşıp tanrı ve dinin yalan olduğunu anlıyor da ,geri kalan yüzde seksenlik kısım hala doğa bilgisine ulaşamamış zavallılar mı _? Dünyada amma cahil varmış o zaman desenize :)

Ben sosyalist adamım, cehaleti ayıp saymam. Benim anlayışımda, sömürücü sınıfların herşeyden yoksun bıraktığı ezilen kitleler vardır ve din bunların daha iyi sömürülmesi için bunlara empoze edilmektedir, işin aslı budur. Müslümanların yüzde kaçı Kuran'ı okumuştur? Kaçı pozitif bilimin meyvesi olan diğer kaynakları okumuş ve bunlarla kutsal kitapları karşılaştırmıştır? Aynı şey Hıristiyanlar ve diğerleri için de geçerli tabii ki. Benim agnostikliğim, iki "cephe"nin kaynaklarını okuyarak ve bunun üstüne düşünüp yorumlayarak kararı verilmiş bir duruş. Oysa daha kendi kutsal kitabını kendisi okumadan bize "okuyun" diyen adamlar var.

kenny 21-09-2008 00:40

Alıntı:

Lucretius´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129939)
Sayn Kenny gayet iyi anlamıştık yazdıklarınızı...Şimdi de yazdıklarınız bir cevap olamadı malesef ....

Demişsiniz ki :

"Sonuçta dinler de insan yapımı olduğuna göre insan yapımı olan ve insanlığa hizmet edecek mesela bir devlet şekli ya da siyasi anlayış ortaya çıkarılamıyor_?"

Belirtmekde fayda var ki İnsanlığa tam anlamıyla hangi düşüncenin hizmet edeceği aşikardır ya...Ama düzen koruyucularının işine gelmez.Bu da :
"Üretenlerin üretim sürecinin efendisi olduğu düzen".dir

saygılarımla

Hadi ama yapmayın ciddi olamazsınız bu söylediklerinizde.Dünyadaki mevcut düzen sizce adil ve herkese hemen hemen aynı refahı mı getiriyor_? Yapmayın allah aşkına bugün dünyanın acil bir ekonomik sisteme ihtiyacı var.Var olan kapitalist sistemin sonuçları ortada : Dünyadaki gelirin yüzde 75 inden fazlasını yüzde 15 lik kısım elde ediyor,, bu mu yani insanlığın yeni bir sisteme ihtiyacı olmayacak kadar mükemmel sistemi ...Söyleyecek sözüm yok başka...

Neden bence en alakalı kısmı burası :) Konunun başlığını hatırlatmakta fayda var: ''Dinler günümüze kadar nasıl gelmiştir''.Binlerce yıl günümğze kadar süregelen bu dinleri oluşturanlara saygı duymak kadar normal bir şey yok,sevmeseniz de başarısını onaylayın bari :)

kenny 21-09-2008 00:51

Alıntı:

Ride´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129952)
Ben sosyalist adamım, cehaleti ayıp saymam. Benim anlayışımda, sömürücü sınıfların herşeyden yoksun bıraktığı ezilen kitleler vardır ve din bunların daha iyi sömürülmesi için bunlara empoze edilmektedir, işin aslı budur. Müslümanların yüzde kaçı Kuran'ı okumuştur? Kaçı pozitif bilimin meyvesi olan diğer kaynakları okumuş ve bunlarla kutsal kitapları karşılaştırmıştır? Aynı şey Hıristiyanlar ve diğerleri için de geçerli tabii ki. Benim agnostikliğim, iki "cephe"nin kaynaklarını okuyarak ve bunun üstüne düşünüp yorumlayarak kararı verilmiş bir duruş. Oysa daha kendi kutsal kitabını kendisi okumadan bize "okuyun" diyen adamlar var.

Kendince haklısın Ride,sana verebilecek bir cevabım yok.Nasrettin hoca hikayesi gibi,,sen de haklısın :)

Lucretius 21-09-2008 00:53

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129956)

Hadi ama yapmayın ciddi olamazsınız bu söylediklerinizde.Dünyadaki mevcut düzen sizce adil ve herkese hemen hemen aynı refahı mı getiriyor_? Yapmayın allah aşkına bugün dünyanın acil bir ekonomik sisteme ihtiyacı var.Var olan kapitalist sistemin sonuçları ortada : Dünyadaki gelirin yüzde 75 inden fazlasını yüzde 15 lik kısım elde ediyor,, bu mu yani insanlığın yeni bir sisteme ihtiyacı olmayacak kadar mükemmel sistemi ...Söyleyecek sözüm yok başka...

Neden bence en alakalı kısmı burası :) Konunun başlığını hatırlatmakta fayda var: ''Dinler günümüze kadar nasıl gelmiştir''.Binlerce yıl günümğze kadar süregelen bu dinleri oluşturanlara saygı duymak kadar normal bir şey yok,sevmeseniz de başarısını onaylayın bari :)

Sayın forum üyesi Kenny kasten mi yapıyorsunuz? yoksa yazılanları anlayamadınız mı?

Yazdıklarımdan dünyadaki düzenin adil olduğunu iddia ettiğim gibi bir sonucu mu çıkardınız? Ben bunu belirtmiştim zaten : 'dünya düzeni elbette adil değil'. Okumadan yazıyorsunuz galiba...Çünkü alıntılamış olduğunuz cümlenin altında çözüm olarak da şu yazıyordu:

"Üretenlerin, üretim sürecinin efendisi olduğu bir düzen"

ama anlamamışsınız.Söyleyecek birşey bulamıyorum.

kenny 21-09-2008 01:06

Lucretius,
Saat 12 yi geçti normaldir bende dikkatsizlikler :)
Yazınızda belirtmişsiniz çözümü isim vermeden sosyalizmi ima etmişsiniz.Fark edemedim kusura bakmayın.Ama yine de bu aradığım cevap olamıyor malesef izah edeyim.
Dünyada var olan kapitalist sistem ve ondan kaynaklanan olumsuz sonuçların giderilmesi gerekiyor burda hemfikiriz.
Ama çözümünüz yeterli değil..Sosyalizm zatan sovyet zamanında da uygulandı hala da bazı ülkelerde uygulanmaktadır.Peki insanlığın sorunlarına çözüm getirebilmiş midir_? Samimi bir şekilde cevap verirsek koskocaman bir ''hayır'' cevabını bulmak zor değil.
Ve sosyalizm demokratşk değil faşist bir yönetim anlayışı doğurmaktadır.
Ben sosyal demokrasiyi savunuyorum şahsen.Devletler vatandaşlarının asgari geçim şartlarını sağlamakla yükümlü olmalı ve herkese zengin olabilecek şansı verebilmelidir,,bence böyle bir sistem uygulayabilirsek tüm dünyada daha adil ve barışcıl bir yaşam söz konusu olabilcektir...Dinden girdik ekonomiden çıktık hadi hayırlısı :)

zeitgeist 21-09-2008 01:15

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129956)
sevmeseniz de başarısını onaylayın bari :)

cahilleri kandırma konusundaki başarısına mı onay...
buda ve konfüçyus bence daha çok saygıyı hakediyorlar.
tanrıyı kullanmıyorlar çünkü,o şekilde kendine çekmek zor değilmi?
konuyu fazla dağıtmayalım lütfen arkadaşlar...
bir madde daha yazıyorum geldikce devam ederim

6) Alternatifsizlik:Mutluluğu için çabalayan insanlar,gerçeği gözardı etmek isteyen pragmatistler herzaman tanrıya ihtiyac duymuş ona sığınarak çaresizliklerini dile getirmişlerdir...bilinen tarihte süregelen zaman içinde tanrı sayısı azalmış,nitelikleri ve becerileri artmış,biliminde az çok ilerlemesiyle yokluğu ispat edilemeyecek şekilde bir tanrı icad edilmiştir...ozamandan buzamana moda olan soyut tanrı inancının en güçlü alternatifi hristiyanlıksa,zaten bu pragmatist insanların islamiyetten başka birşeye yönelmeleride beklenemez...

Lucretius 21-09-2008 01:23

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129978)
Lucretius,
Saat 12 yi geçti normaldir bende dikkatsizlikler :)
Yazınızda belirtmişsiniz çözümü isim vermeden sosyalizmi ima etmişsiniz.Fark edemedim kusura bakmayın.Ama yine de bu aradığım cevap olamıyor malesef izah edeyim.
Dünyada var olan kapitalist sistem ve ondan kaynaklanan olumsuz sonuçların giderilmesi gerekiyor burda hemfikiriz.
Ama çözümünüz yeterli değil..Sosyalizm zatan sovyet zamanında da uygulandı hala da bazı ülkelerde uygulanmaktadır.Peki insanlığın sorunlarına çözüm getirebilmiş midir_? Samimi bir şekilde cevap verirsek koskocaman bir ''hayır'' cevabını bulmak zor değil.
Ve sosyalizm demokratşk değil faşist bir yönetim anlayışı doğurmaktadır.
Ben sosyal demokrasiyi savunuyorum şahsen.Devletler vatandaşlarının asgari geçim şartlarını sağlamakla yükümlü olmalı ve herkese zengin olabilecek şansı verebilmelidir,,bence böyle bir sistem uygulayabilirsek tüm dünyada daha adil ve barışcıl bir yaşam söz konusu olabilcektir...Dinden girdik ekonomiden çıktık hadi hayırlısı :)

Saygıdeğer Kenny

Geç de olsa doğru anlamak,doğru anlaşılmak güzel.Kapitalizmin insanlığı mutlu etmediği gerçeğinin farkında olmanız da güzel.PEk çok inananın tersine...

Kapitalizmin alternatifinin sosyalizm olup olamayacağı elbette tartışmaya muhtaçtır.Ne var ki bu başlık altında bunu tartışmak vicdansuzlık olur :) değil mi?

Sovyet sosyalizmine gelince bana göre hakkında herkesin konuştuğu,ama sadece sosyalistlerin konuşamadığı -konuşturulmadığı diyelim- bir konudur.
Konuşsak da dinletemediğimiz...şüphesiz konu geniştir ayrıca ele alınmalı.

Sovyetler deneyimi sosyalizm midir? Değil midir? Sosyal darbe midir? devlet kapitalizmi midir? gibi başlıklar altında uzun tartışmalar yapılmıştır.Bu konu etraflıca ayrı bir başlık altında tartışılabilir.Bundan mutluluk duyarım ..

Şahsen benim fikrim;

daha düne kadar,nerdeyse dünyanın yarısı marksist olduğunu iddia eden rejimlerle yönetiliyordu.Ben Bu döneme hatasıyla sevabıyla bir güzel sosyalizm olarak bakıyorum.Özellikle sovyetler birliği ile ilgili 'faşist' yakıştırmasını kabul etmek mümkün değil.Bu konuda Kapitalist dünyanın ciddi bir tarih çarpıtma çalışması olduğunu biliyorum.Hem okuduklarımdan hem de bire bir gözlemlediğim bazı yaşamsal gerçekliklerden kaynaklı olarak..

Ama şunu da eklemeliyim ki:

Yaşanalar sosyalizmin tarih öncesiydi.Sosyalizm, elbet yaşanacak buna inanıyorum da...

dilaver 21-09-2008 01:42

Yaşanalar sosyalizmin tarih öncesiydi.Sosyalizm, elbet yaşanacak buna inanıyorum da...

Bir imza da benden

saygılarımla

zeitgeist 21-09-2008 01:46

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129919)
zeitgeist sana birazdan cevap verecem..

tartışılacak pek bişey yok sanıyorum yazdıklarımda...nasıl bir cevap olabilirki?
düşünce özgürlüğü varmı islam ülkelerinde,kutsal dedikleri şeyler dinin yelpazesini oluşturmuyormu,haricinde dahi çizilen karikatürle kiliseleri yakıp papazları öldürmüyorlarmı?,kağıt üzerinde laik olan ülkemizde din eleştirileri içeren kitaplar hiç sıkıntı çekmeden,yargıya takılmadan diğer kitaplar gibi yurda girip okuyucu kazanabiliyormu,dahada önemlisi müslümanlar bu uğurda öldürmüyorlarmı?
istediğin gibi sorgulamak serbestmi,kutsal denilen kitapta "hoşunuza gitmeyecek şeyleri sormayın,sizden öncede soranlar vardı inkar etti"şeklinde ayet yokmu?
toplum baskısı yokmu islam ülkelerinde?insan kendini teşhir edip kafasına göre yaşarsa zaiyat vermezmi?sevdiği kızdan,malından mülkünden yada hayatından olmazmı?
Usavarım inkara sürükler demiyormu din adamları?hatta islamiyet mantık dini değildir diyenleri yokmu?peki onlara "islamiyet akıl mantık dini değilse,bi gayrimüslimin müslüman müslüman olmasını nasıl beklersin"diye sormak gerekmezmi?

yucemanitu 21-09-2008 01:48

http://i414.photobucket.com/albums/p...atlas/Musa.jpg

Bi şey yapıyordum konuyla ilgili buldum devamı geledebilir...

kenny 21-09-2008 15:26

Alıntı:

zeitgeist´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129989)
tartışılacak pek bişey yok sanıyorum yazdıklarımda...nasıl bir cevap olabilirki?
düşünce özgürlüğü varmı islam ülkelerinde,kutsal dedikleri şeyler dinin yelpazesini oluşturmuyormu,haricinde dahi çizilen karikatürle kiliseleri yakıp papazları öldürmüyorlarmı?,kağıt üzerinde laik olan ülkemizde din eleştirileri içeren kitaplar hiç sıkıntı çekmeden,yargıya takılmadan diğer kitaplar gibi yurda girip okuyucu kazanabiliyormu,dahada önemlisi müslümanlar bu uğurda öldürmüyorlarmı?
istediğin gibi sorgulamak serbestmi,kutsal denilen kitapta "hoşunuza gitmeyecek şeyleri sormayın,sizden öncede soranlar vardı inkar etti"şeklinde ayet yokmu?
toplum baskısı yokmu islam ülkelerinde?insan kendini teşhir edip kafasına göre yaşarsa zaiyat vermezmi?sevdiği kızdan,malından mülkünden yada hayatından olmazmı?
Usavarım inkara sürükler demiyormu din adamları?hatta islamiyet mantık dini değildir diyenleri yokmu?peki onlara "islamiyet akıl mantık dini değilse,bi gayrimüslimin müslüman müslüman olmasını nasıl beklersin"diye sormak gerekmezmi?

İslam ülkelerinde düşünce özgürlüğü...Sadece düşünce değil birçok konuda özgürlükler sağlanmış değil.Uygulamalar ile kitapta yazılanlar çoğu kez çelişiyor malesef sorun burada..Kuran haksız yere cana kıymayı yasaklar ama bazıları gider turan dursunu din düşmanlarını öldürür ve bunu allah için yaptıklarını , ödüllendirilceklerini söylerler...İşte çelişkinin daniskası...Evet kabul ediyorum birçok sorun var islam toplumlarında bunu görmemezlikten gelemeyiz.Ama sorunun sebebini islamda aramak bizi bir yere ulaştırmaz.Olaylara daha geniş bir pencereden ve objektif bir biçimde bakarsak sorunun asıl nedenlerini görebiliriz..

İslam mantık dini değildir he :)
Bu cümle gerçekten üstünde kafa yormaya değer.Ben de şöyle soruyum o zaman : Din mantık işi midir_? Salt mantıkla iman olur mu_? Mantık önemlidir ama tek başına asla yeterli değildir.Hangi dinde olursa olsun salt mantıkla bir sonuca varılamaz,bir noktadan sonra ''İman'' devreye girer.İnanırsın ya da inanmazsın bu seni diğerlerinden ayıran özelliğin olur.Ben mantığımı kullanıyorum ama bir noktadan sonra sadece mantık yeterli gelmiyor..Hisler,kalp,sevgi,hayatta karşılaştığın olaylar vs bütün bunlar insanı başka yerlere götürüyor,kimi inkar ediyor kimisinin imanı kuvvetleniyor..Herkes olayları kendi penceresinden bakarak izlediği sürece diğer pencerelerden bakanları asla anlayamayacak.İzlenen yer aynı ama apartmandaki pencerelerin konumları farklı...Arada komşuları ziyarete gitsek hayatımız için öenmli bir kazanım olabilir,ve ben bu yüzden bu sitedeyim..

Herneyse konuyu dağıtmayalım..Yazımı bir örnek vererek bitirecem.Bu örnek özellikle dinin bilimdeki gelişmeye köstek olduğunu savunan ve bilim ilerledikçe insanların dinden soğuyacağını düşünen arkadaşlara olsun..
Prof dr. Faruk el-baz...Araştırın ve her şeyin sandığınız kadar basit olmadığını anlayın...
http://yenisafak.com.tr/diziler/nasa/index.html

kenny 21-09-2008 15:31

Alıntı:

zeitgeist´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129982)
6) Alternatifsizlik:Mutluluğu için çabalayan insanlar,gerçeği gözardı etmek isteyen pragmatistler herzaman tanrıya ihtiyac duymuş ona sığınarak çaresizliklerini dile getirmişlerdir...bilinen tarihte süregelen zaman içinde tanrı sayısı azalmış,nitelikleri ve becerileri artmış,biliminde az çok ilerlemesiyle yokluğu ispat edilemeyecek şekilde bir tanrı icad edilmiştir...ozamandan buzamana moda olan soyut tanrı inancının en güçlü alternatifi hristiyanlıksa,zaten bu pragmatist insanların islamiyetten başka birşeye yönelmeleride beklenemez...

bilinen tarihte süregelen zaman içinde tanrı sayısı azalmış,nitelikleri ve becerileri artmış,biliminde az çok ilerlemesiyle yokluğu ispat edilemeyecek şekilde bir tanrı icad edilmiştir

Yukardaki çıkarımı neye dayanarak yapıyorsun açıklayabilir misin_? Örnekler vererek açıkla da haklı olduğunu anlayalım ,,hadi merakla bekliyorum.

dilaver 21-09-2008 16:05

Platon’un amcası Kritias’ın oyunundan bir parça :

Bir zamanlar insan yaşamı
Zorla yönetilirdi, yabanıl ve düzensizdi,
Dogrulugun ödülü yoktu
Günahlarsa cezasız kalırdı. Sonra, sanırım
İnsanlar ceza biçen yasalar koydular
Adaleti yüceltmeye, küstahlıgı dizginlemeye,
O zamanlar bile, yasalar önlüyorsa da insanı
Açıkça kötülükler işlemekten,
Gizlice yapılıyordu kötülükler ta ki
Sagduyulu ve uzak görüşlü bir düşünür
Tanrıları icat edinceye kadar
Bütün yaptıkları ya da söyledikleri
Hatta hayal ettikleri bile
Korkulacak kötülükler olan tanrıları;
Ve Tanrıyı tanıttı insanlara
Aklıyla gören ve işiten ve bütün insanların
Söylediklerine ve yaptıklarına kulak veren
Ölümsüz bir ruha inanmayı ögreterek.

Kritias, Peloponnesos Savaşının son yıllarında (İÖ 404) Atina’da bir terör yönetimi kurmuş olan Oyuz Tirandan biriydi. Etkin ve sınıf bilincine sahip bir karşı devrimci olarak yasa ve düzenin bastırma işlevini açık açık ilan ediyor, sinik bir içtenlikle kitleleri cehalet ve kulluk altında tutma aracı olarak dinin degerini tanıyor.

Zamanımızdan 2400 yıl önce insanlar daha gerçekçi olabiliyorlarmış demek ki.

saygılarımla

zeitgeist 21-09-2008 18:58

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 130046)
bilinen tarihte süregelen zaman içinde tanrı sayısı azalmış,nitelikleri ve becerileri artmış,biliminde az çok ilerlemesiyle yokluğu ispat edilemeyecek şekilde bir tanrı icad edilmiştir

Yukardaki çıkarımı neye dayanarak yapıyorsun açıklayabilir misin_? Örnekler vererek açıkla da haklı olduğunu anlayalım ,,hadi merakla bekliyorum.

tek tanrı inancının 3500yıllık geçmişi vardır..bu sürenin yarısında çok küçük nüfuza sahip olmuştur taa ki hristiyanlık doğana kadar...
örneklemeye yunan ve sonrasında doğan roma mitolojisindeki tanrılarla başlayabiliriz.
yunan mitolojisindeki tanrılar insan suretindedir,olimpos dağında oturan 12 adet yönetici tanrı ve oraya ulaşmak isteyen diğer tanrılar vardır... ..bazı tanrıların yaradılış hikayeleri dahi vardır..birbirleriyle kavga edebilir,yenilebilir,hasta olabilir,seks yapabilir vs...ölümsüz insanın biraz nitelikli hali gibi...sonrasında yunan mitolojisinden etkilenerek doğan roma inanışında ise yönetici tanrılar ebedidir ve hiçbirzaman değişmezler onların haricinde tanrı yoktur,ayrıca onlar yaratılmamışlardır...

bilimin ilerlemesiyle tanrının soyutlaştırılmaya başlanması arasında birçok somut bağ kurabiliriz...
bilinen tarih boyunca insanoğlu bilinmeyene tapmıştır ve hala devam etmektedir..güneşe,aya,marsa tapan milletler onların birer gezegen oldugunu anlayınca bundan vazgeçebilir,
bulutun gökyüzündeki hareketlerine hayran kalıp hareketlerden anlam çıkarmaya çalışan bir millet,onun hareketine rüzgarın sebeb oldugunu anlayınca bulutu bırakıp rüzgara tapabilir,rüzgarın sadece basınç farklılığıyla oluştugunu anlayan millet bırakta basınca tapmasın...
söylediğim gibi tek bir ihtimal kalıyor geriye,
öyle bir tanrı yaratacağızki yokluğunu ispat edemeyecekler...
soru:tanrı nerede?
cevap:heryerde..
soru:neden göremiyorum
cevap- görünmez..
soru: nasıl var oldu...
cevap- doğmamış ve doğrulmamıştır,yaradanı yoktur...
soru:nezamandan beri vardır.
cevap-ezelden(sonsuz önce)den beri vardır..

güzel bi geyiktir aslında,bizim evde mavi kanatlı beyaz bir peri olmadıgını ispatlayabilirmisin?şunlar aklına gelir mesela ilk

:her tarafı ararım,sonuçta bulamayacağım..
-hayır ama,o görünmüyor..

:hmm...ozaman yerlere un sererim,ayak izi çıkmayınca yoktur deriz...
-olmazki ama o uçuyor...

:hmm...ozaman x-ray cihazı getirir onla ararım...
-yok,x-ray cihazında da çıkmaz...

zaman içinde soru-cevap şeklinde gidersek bisüre sonra bizim evde yokluğu ispatlanamayacak,herşeye gücü yeten bir peri çıkar...

kenny 21-09-2008 20:57

Zeitgeist..
Cevabın hiç tatmin edici değil, sadece kendine göre mantık yürütmüşsün ve inanmamızı beklemişsin.Ben senden net örnekler istedim.Varmı önceden buluta tapıp da sonradan bulutların kaynağını öğrenip ona tapmaktan vazgeçen_? Diğerleri için de aynı mantık söz konusu.
Sen bana desen ki bak tarihte şu kavim önceden doğadaki şu varlığa tapıyordu,sonradan bu varlıkta bir numara olmadığını anlayıp ona tapmaktan vazgeçmişler_? Varsa gösterebileceğin kaynak buyur söyle,yoksa söylediklerin tamamen senin şahsi düşüncen olur ve karşındakileri ikna etmen çok zor olur.
Hadi bütün bunları geçtim..Bugünkü anlamda semavi dinlerin ortaya attıkları tanrı anlayışına gelelim..Binlerce sene evvel o arkadaşlar doğada üstün bir bilgiye mi sahipti ki tanrıyı bugünkü kalıplara soktular_? Peygamberler şöyle diyemezmiydi, tanrı ya da tanrılar gökyüzünde ve onlara ulaşmak imkansız ancak kuşlar gidebilir yanlarına !
Bana böyle net cümleler kur, yuvarlak şekilde oluşturulan ve genellemeden öteye gitmeyen cümleler ikna edici olmuyor malesef,,saygılar..

zeitgeist 21-09-2008 21:23

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 130097)
Bana böyle net cümleler kur, yuvarlak şekilde oluşturulan ve genellemeden öteye gitmeyen cümleler ikna edici olmuyor malesef,,saygılar..

yorumlamalarıyla tanrıya inanan birinin benden belge yada kanıt isteme hakkı yoktur...şayet,bizimki yorum değil,elbette bizimde kanıtlarımız var diyorsanız,siz buyrun,ikna edici bir şekilde tanrıyı doğrulayın...
ama bana böyle net cümleler kur yuvarlak şekilde oluşturulan ve genellemeden öteye gitmeyen cümleler ikna edici olmuyor malesef,saygılar...

kenny 21-09-2008 21:25

Hahahaa :)
Bir de bize diyorlar konuyu değiştirip demagoji yapmayın diye..Ben sana ispatlayabileceğin bir şeyi soruyorum ama sen dersen ispatlanamaz iman edilir ona bir şey diyemem,,saygılar :)

zeitgeist 21-09-2008 22:39

zamanında güneşe tapanlar vardı,şimdi yok,neden?
diye basit bir soru sorsalar aklına gelen ilk sebep "bilimin ilerlemesi ve insanların bilinçlenmesi"olmazmı?
bu arada konuyu fazla dağıtmayalım

kenny 21-09-2008 23:17

Zamanında güneşe neden tapıyorlar da bugün tapmasınlar_?
Bu mantıkla gidersek putlara tapan insanların durumu ne olacak_?
Bugün uzakdoğuda ineğe bile tapanlar varken güneşe tapınmak normal olmalı,en azından insanlara birçok faydası var :)
Yani anlayacağımız şey basit,dinlerde ve tanrı inancında salt akıl kullanma ya da bilimsel ilerlemenin verdiği birikim yeterli gelmiyor,bunu görmemek zor değil...

zeitgeist 21-09-2008 23:40

hindistanda ineğe tapan çoğunluk olmasada bi nüfuz söz konusu haklısın...ineğe tapanların içlerinden bir profesör varmıdır peki?
demagoji yada konuyu değiştirme de demiyorum..hakikaten anlamak istemiyorsunuz

Lucretius 22-09-2008 03:42

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 130046)

Sayın Kenny
Gördüğüm kadarıyla sizin anlamak istemediğiniz bazı noktalar var.Belki de anlamadığınız...

Sosyal bilimlerde ulaşılan bulgu ve/veya sonuçlar sunulduğu zaman bunlar için öne sürülen dayanaklar,pozitif bilimlerde veya matematikteki gibi 'net' ispatlar değildir..Bildiğim kadarıyla 'ispat', formel bir bilim olan matematik ve bir kısım fizik dallarına aittir...Sosyal bilimlerin alanına ait olduğunu söylyemeyiz..Elbette Sosyolojinin bazı istatiski verilerle iş gördüğü doğrudur ama bu defa olay 'verilerden' öteye gitmez.

Konu 'din' olgusu gibi İnsanlık tarihinin en muğlak konularından biri olunca da bizden laboratuar kurup deney gözlem yapmamızı filan beklemiyorsunuzdur umarım...Bu ilginç olurdu hakikaten.

Hadi ispatlayın diyip duruyorsunuz.Ben aşağıdaki sözlere katılıyorum.Bu meseleyle ilgili yegane 'en olası açıklama' bu dur bence :

1)Tanrı sayısı tarih boyunca elbette azalmıştır.İnsanlığın top yekun doğaya dair bilgisi arttıkça tanrıların azalması da doğal olur.Unutmayın tanrılar boşluklardadır ve boşluklar,her geçen gün dolmaktatır.

2)Tanrı tasarımının insanoğlunun soyutlama yeteneğinin keşfinden sonra ortaya çıktığı kuvvetle muhtemeldir.Burda ki önemli meseler insan oğlunun hiçlik,sonsuzluk ya da sınırsızlık gibi kavramları icadıylada düşünülmelidir.Çünkü hepsi soyutlama yeteneği içindedir.Bu alanda yapılan araştırmalar bu yönde bulgulara ulaşmıştır.Böyle olunca,soyutlama yeteneği bir 'entellektel insanlık etkinliği' olarak doğduğu günlerden bu yana durmadan gelişmeye devam etmiştir.Tanrı tasarımı da doğal olarak ,deyim yerindeyse 'gelişmiştir'.

3)Geçmişte,Dinsel inanışlar yok olup yerlerine yenileri geldiği zaman...Bizler akıl sağlığı yerinde insanlar olarak bu geçiş dönemlerini sağduyu ile okumak zorundayız.Arabistanda, bundan 1400 yıl evvel ,bir insanlık ailesi,inançlarını terk edip yerine bir yenisini koymuşsa;

-yeni gelen tanrı tasarımının bekleyenlere bir umut olduğunu,

-çağın sosyal siyasal problemlerine -bir ölçüde de olsa - çözüm getirebildiğini

-En önemlisi yeni 'tanrı tasarımının' tüm özellik ve muhtevasıyla inanırlarını tatmin ettiğini

anlamalıyız... Elbette bu söylediklerim dinsel inaçların oluştuğu çağlar için geçerlidir.Günümüzde bu meselelerr, akılın araçlarıyla -çoktan beri açıklığa kavuşturulduğu için bir geçerlilik taşımamaktatır...

Lucretius 22-09-2008 04:08

Alıntı:

kenny´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 130097)
Zeitgeist..
Cevabın hiç tatmin edici değil, sadece kendine göre mantık yürütmüşsün ve inanmamızı beklemişsin.Ben senden net örnekler istedim.Varmı önceden buluta tapıp da sonradan bulutların kaynağını öğrenip ona tapmaktan vazgeçen_? Diğerleri için de aynı mantık söz konusu.
Sen bana desen ki bak tarihte şu kavim önceden doğadaki şu varlığa tapıyordu,sonradan bu varlıkta bir numara olmadığını anlayıp ona tapmaktan vazgeçmişler_? Varsa gösterebileceğin kaynak buyur söyle,yoksa söylediklerin tamamen senin şahsi düşüncen olur ve karşındakileri ikna etmen çok zor olur.
Hadi bütün bunları geçtim..Bugünkü anlamda semavi dinlerin ortaya attıkları tanrı anlayışına gelelim..Binlerce sene evvel o arkadaşlar doğada üstün bir bilgiye mi sahipti ki tanrıyı bugünkü kalıplara soktular_? Peygamberler şöyle diyemezmiydi, tanrı ya da tanrılar gökyüzünde ve onlara ulaşmak imkansız ancak kuşlar gidebilir yanlarına !

Sevgili Kenny,

Burda bir soru sormuşsun.Güzel de bir soru :

Bu sorunun yanıtı da çok hoş :

Bütün dinler tarihi senin bu sorunun yanıtıdır.İnsanoğlu, tanrılar yaratmış, hem de ,milyonarca olduğu söylenen tanrı tasarımları...İnsanoğlunun 'inanmasının tarihi' bu dur zaten...aşağıdaki dizleri senin için yazıyorum..

Bir tanrı yaratıp koca bir yalan söylemiş birisi...

Sonra o birisi de söylediği yalana inanmış.

Koca koca adamlar koca yalanlara...

Ama,

hiçbiri kalamamış ebediyete..

çünkü her bir kez sonunda çöpe atılmış,

yerini de

bir yeni tanrı almış

Bir de kaynak istemişsin bu konuyla ilgili türkçede benim karşılaştığım
en güzel yapıtlardan birini önermek istiyorum 4 ciltlik dinler tarihi.. Mircea ELİADE ..Gelmiş geçmiş en büyük din araştırmacılarındandır.Bu eser baştan sona, 'tapılıp sonra vazgeçilen tanrılardan- dinlerden' söz ediyor..
Hem de Tüm dünya coğrafyasında.

Bu arada eklemeden geçemeyeceğim.Bu eser Ülkemizdeki pek çok ilahiyat fakültesinde ders kitabıdır.

Lucretius 22-09-2008 04:29

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 129987)

Bir imza da benden

saygılarımla

Saygıdeğer dilaver

:) İmzanız mutlu etti beni.İnsanlığın biricik kurtuluşu olan sosyalizmli günleri umut etmeye devam edelim.

Aydınus 22-09-2008 04:40

Başlıktaki soru şu :

İslamiyet günümüze kadar nasıl gelmiştir ?

Önce kafasında bir Tanrı yaratıp sonra da ona inanan ve inanmak ihitiyacında olan insanların olduğu yerde dinlerin de var olması kaçınılmazdır .

Bu dinin adı Hristiyanlık olmuş , İslamiyet olmuş , Yahudilik olmuş farketmez .

Eğer ki biz Türkler müslüman olmasa idik , bu sefer de başka bir dini tercih edecektik .

Eskiden de , ki henüz daha tek Tanrılı dinler ortada yokken , Yunanlıların insan görünümlü birçok Tanrısı vardı ve bu Tanrılar gökteki yerlerini alıp tahtlarına kurulmuşlar , adına insan denilen yaratığa tepeden bakıyor , sonra da onlarla dalgalarını geçiyorlardı .

Fakat insanoğlu bu Tanrıların kendileriyle resmen dalga geçtiğini ancak yüzyıllar sonra anladılar ve çok bozuldular . Hassas ruhları incinmiş , resmen aldatılmışlardı ; küstüler , öyle ki dönüp de bir daha yüzlerine bile bakmadılar , lanet olsundu onlara , hem insan kılığında Tanrı mı olurdu , hay kafama ...

O arada kopyacı Yahudi milleti de oradan buradan sürülmelerinin etkisinde olsa gerek , yeni bir Tanrı arayışına girdiler ve buldular ; Yahudi'den daha Yahudi , ırkçı mı ırkçı bir Tanrı idi bu . Bu Tanrı , Yahudileri resmen el üstünde tutuyor , diğer milletten olanların ise canına okuyordu ; oraya buraya sürülmelerinin , ezilmelerinin hıncını Allahları vasıtasıyla bir güzel çıkarıyorlardı işte , oh olsundu , Yahve onlara gösterecekti daha .

Sonra İsa Baba ortaya atıldı ve gökteki babasının söylediklerini insanlığa aktaracağım derken kendini çarmıhta buldu .

Haykırıyordu :

- Baba baba , affet onları ; onlar ne yaptıklarını bilmiyorlar baba .

( Ne kadar inandırıcı ; eski Türk filmlerinde bile yok bu kadar abartı . )

Oğlunun çarmıhta asılmasına göz yumamazdı baba ; onu yanına , göğe aldı .

İsa insanları o kadar seviyor ki , her yıl noelde yeniden diriliyor , aramıza katılıyor , Allah eksikliğini göstermesin .

( Gören yok ama , olsun ; her noelde hristiyan ülkelerde İsa baba sayesinde ekonomi canlanıyor , devletin kasasına milyarlarca vergi akıyor ya , sen ona bakacaksın , iyi ki varsın İsa Baba . )

Oysa ki o kendisi için birşey istememişti ; istiyordu ki , insanlık kurtulsun , paranın ne önemi var , para dediğin el kiri değil mi , gelir geçer . Hem mal sahibi mülk sahibi , hani bunun ilk sahibi değil mi ve zaten bu sözler değil midir ki zenginleri çok hislendirip ellerinde avuçlarında ne varsa hemencecik fakirlere dağıtmalarına sebep olan ?!

( Sahi yahu ; İsa diye birisi yaşamış mıydı ? )

Evet , yaşamıştı ; Muhammet ''yaşamış'' diyorsa kesin yaşamıştı .

Ama İsa'dan geriye bir kıl tanesi dahi kalmamıştı , Hristiyanların sonradan yapıp da duvarlara astıkları ikonoları saymazsak .

( Gerçi bizim müslümanlar da Kuran'ı açıp okuyacakları yerde Hristiyanlar gibi duvara , boynuna veya arabasına asar , sonra da bu siteye gelip ''Kuran'ın ilk emri 'oku'dur '' diye hava atarlar ama , bunun konumuzla alakası yok , o sebeple pes demek yerine es diyor ve geçiyorum . )

Ben şu Yunan Tanrılarına taktım ; hani şu , gökyüzüne kurulup da bizlere nanik yapıp duran ...

Sahi neredeler şimdi ?

Uçmadı ya bu mübarekler ?

Hala daha onlardan medet umunı da var mıdır ki ?

Gelelim bizimkine ...

Bizimki de almış oradan buradan ( çalmış demeyelim , dinimizde hırsızlık yasaktır ve cezası da kol kesmektir . Şimdi ''Muhammet resmen çalmıştır '' desek kolunu kesmemiz gerekecek ki , olmaz . )

Ne diyorduk ; almış ve bizlere satmış .

Biz de ondan almışız ve ona buna satıyoruz .

Bu almalar -satmalar hep biz insanoğlunun bencilliği , menfaatçiliği ve sapıklığı yüzünden .

Sen ki ey bencil yaratık ; bir leoparın , bir atın , bir arslanın umurunda mıdır öbür dünya , cennet-cehennem ?

Hayır !

Ama sen onlardan daha akıllısın ya !

Yoktan gelip de yokluğa gitmek işine gelmiyor değil mi ?

İstiyorsun ki , yok olmayasın .

İstiyorsun ki , yeni bir yaşam olsun .

Çünkü sen akıllısın !

O kadar akıllısın ki , kafanda önce bir Tanrı yaratır , sonra da ona resmen inanırsın .

İnanmakla kalmaz , başkalarını da zorla inandırmaya çalışırsın , adeta kendi suçuna ortak arayanlar gibi .

Niye ?

Çünkü sen çok akıllısın da , ondan !

Ve senden daha akıllılar da işte böyle ortaya çıkar , ben peygamberim der , atar da atar , öyle ki sıktığı yalanların ardına kurşun yetişmez .

Sen bu kadar akıllı olursan , onlar da işte böyle senin kafanda yarattığın öbür dünyayı işte böyle tersyüz eder , başına geçirirler .

- Bana inanana cennet , inanmayana cehennem .

Ondan sonra gelsin karılar kızlar , 9 yaşındaki Ayşeler , 13 yaşındaki Cüveyriyeler , ganimetler , köleler , develer ...

Bu durumda develer ne yana düşer , inanmak ne yana usta ?!

Ve dinler de böyle çeşitli kılıklarda sürer gider .

''İslamiyet günümüze kadar nasıl geldi ?'' mi dediniz ?

zeitgeist 22-09-2008 15:28

aslında konumuz daha çok,islamiyetin kendini daim kılmak için zamanla oluşturduğu, üstüne koyarak nitelikler kazanan oldukca etkili savunma mekanizmasıdır...
ayakta kalmak için evrim geçiren anlayış...

Lucretius 23-09-2008 01:43

Alıntı:

zeitgeist´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 130232)
aslında konumuz daha çok,islamiyetin kendini daim kılmak için zamanla oluşturduğu, üstüne koyarak nitelikler kazanan oldukca etkili savunma mekanizmasıdır...
ayakta kalmak için evrim geçiren anlayış...

Sayın zetgeist

Konuyu tekrardan, şu nazikçe toparlayışınız hoş oldu.Şöyle demişsiniz;

"...islamiyetin kendini daim kılmak için zamanla oluşturduğu, üstüne koyarak nitelikler kazanan oldukca etkili savunma mekanizmasıdır..."

Şimdi sizin açmış olduğunuz yolda şunu anlıyorum

İslamiyetin çağdaşı pek çok inanışa göre daha uzun ömürlü olabilmesinin neden ve koşullarını inceleyelim...

1-son tahlilde islam da,toplumsal bir bilinç biçimi olarak 'ideologya' özelliği taşıdığından;zaman içinde değişik düşünsel argümanlar ve savunma mekanizmaları geliştirmiş olması..

Biraz açmak istiyorum bunu;dinsel inançla temel de pek de problemi olmayan ama yine de zaman zaman kafasında 'sorular' uyan o milyonlarca insan evladıyla ilgilidir tüm bunlar.İslamın aslında geliştirebildiği müthiş düşünsel ya da ideolojik bir sistemden söz etmek olanaksızdır.Onların 'ürettikleri' zaten inanmak isteyen ama buna bazı 'akılcı' nedenler de arzulayan insanlar içindir.Bunun nasıl bir akılcılık olduğunu hepimiz biliyoruz.

Ya yalanla, iftirayla bazı bilim insanı,sanatçı,düşünür vs..'leri 'müslüman' yapmaları.

Ya da dünyanın herhangi bir yerinde bir ağacın üzerinde ayet mucizesi..Bu bazan doğan bir bebek olabilir;bebeğin sırtında bir mühür ve ya bebeğin konuşması şeklinde zuhur edebilir :) Ayda ve marsda ezan okutabilirler

Ya da biraz daha ortalamanın üstü inasanlar için kendi kutsal kitapların pek çok ilahi sır ve şifreyle dolu olduğunu...rakipsiz bir fizik,kimya,biyoloji,matematik,astronomi,astro-fizik ..vs..kitabı olduğunu söyleyebilirler...Hatta hiç unutmuyorum bundan bir kaç sene evvel,lisedeyken ben,bir tarih öğretmeni şöyle demişti;Enver paşanın Almanlarla birlikte savaşa girmemiz konusundaki ısrarının derin nedenleri vardır...'O , İmam-ı Rabbanni Hazretlerinin mektubatlarından geleceğe ilişkin çeviriler yapmıştı..Bu yüzden Almanların savaşı kazanacağına inanıyordu.' Bir arkadaşımız sordu; 'hocam' dedi..ama almanlar savaşı kaybetti osmanlı da büyük yenilgi aldı..Hocamız 'evet çocuğum' dedi.'Haklısın çünkü Enver paşa mektubatları yalnış çevirmişti'
sayın forum üyeleri böyle bir mantıktır işte inananların ki...

Ortalamanın çok çok daha üstüne çıkınca söz gelimi profesör kertesine..
İslamcılar bu defa da,biçim büyük oranda değişmekle birlikte özü aynı olan saçmalıkları sürdürürler.'Tasarımcı görüş','indirgenemez komplesk yapılar', 'varlığın insan zihnince algılanamazlığı' giderek bilimin,bulgunun ters yüz edilişi...cehalet.

2-Dünya coğrafyasının önemli bir kısmında tıpkı doğduğu gibi bir 'devlet dini' olarak yaşamaya devam etmesi...Bu konu siyaset bilim ekseninde ayrı bir başlıkda tartışılmalıdır bence.

3-İslam inancının tarih boyu aldığı 'şekillenmelerle' ve 'mühendislik tasarımlarıyla' tarihsel bir olgu olmayı başarabilmesi.Diğer maddelerle bağlantılı olmakla birlikte..Dinsel kuralların yaşam gerçekleri karşısından çaresiz kalmasıyla zaman içinde ona durmadan yeni elbiseler giydirmektir kast ettiğim.Hiç düşündük mü acaba Türkiyede ki burjuvazinin bu kadar gelişmediği zamanlarda Yaşar nuri Öztürk gibi düşünen ilahiyatçı var mıydı?
Toplumsal katmanlar değiştikçe birileri o yeni insanlar için yeni din'i yazacaklardır,yeniden....

4-Diğer inanç sistemlerinde pek de bulunmayan, az rastlanan bir özellik olarak;islamiyetin ciddi bir yerelleşebilme yeteneğinin olması..şöyleki islam doğduğu biçimiyle arap milliyetçisi olan bir din iken,yayıldığı coğrafyalara bakınca aynı durumu oralarda da görmekteyiz ...İlginç bir biçimde Arap müslümanlıklarından başka, bir Türkiye müslümanlığından ya da malezya vs. müslümanlıklarından rahatlıkla bahsedebiliriz.Bu inanış gittiği memleketlerin gelenkleriyle iç içe geçebilmiştir.Söz gelimi Türkiyede bu o kadar ileri gitmiş ki milyonlarla ifade edilebilecek insan kitlelerini,Türk-islam sentezi gibi saçmalıkların peşine düşürebilmiştir.bildiğiniz üzere türkçülük islamcılığın bir arada olması düşünsel açıdan imkansız noktasındadır.

5-Öyle bir inançtır ki bu,kısım kısım, inananları tarafından liberal islam,marksist islam,Atatürkçü islam...vs.gibi görünümlere sokulabilmiştir.
Anlayacağınız islamın buluşmadığı düşünce sistemi ya da ideoloji kalmamıştır.Foucoultcu post modern müslümanlardan,sorokinci ya da hegelcilere,hitlerci müslümanlara kadar tarihte rastlayamayacağımız müslüman tipi yok gibidir.Peki bu durum nereden kaynaklanıyor?

Elbette sözünü ettiğimiz 'din'dir.Ve o, dünyanın en elastike kavramlarından biridir.Çekilemeyeceği hudut,sınır ya da nokta yoktur.
İslamın varlık tarihi bence,biraz da bu dur : çekiştirilme tarihi..Ancak görünen o ki çekilecek bir tarafı kalmamıştır.Bu durumu en iyi örnekleyen vak'a ise bu siteye gelen inançlı arkadaşlardır...

Bazıları kapitalizmin zorunlu olduğunu bundan başka bir toplum biçimi düşünülemeyeceğini,

Bazıları dünyanın adaletsiz olduğunu ama bunun da ancak imanla çözülebileceğini,

Bazıları iman+sosyalizmin mümkün olduğunu,

Bazıları İran gibi bir devlet tipinin çözüm olduğunu

Bazıları bu dünya ile ilgilenmenin bir anlamı olmadığını çünkü onun da gerçek olmadığını..

söylerler.

kenny 23-09-2008 14:36

Alıntı:

İslamın varlık tarihi bence,biraz da bu dur : çekiştirilme tarihi..Ancak görünen o ki çekilecek bir tarafı kalmamıştır.Bu durumu en iyi örnekleyen vak'a ise bu siteye gelen inançlı arkadaşlardır...

Bazıları kapitalizmin zorunlu olduğunu bundan başka bir toplum biçimi düşünülemeyeceğini,

Bazıları dünyanın adaletsiz olduğunu ama bunun da ancak imanla çözülebileceğini,

Bazıları iman+sosyalizmin mümkün olduğunu,

Bazıları İran gibi bir devlet tipinin çözüm olduğunu

Bazıları bu dünya ile ilgilenmenin bir anlamı olmadığını çünkü onun da gerçek olmadığını..
Sanırım sen çözümü bulmuşsun,,bizimle paylaş da insanlığı kurtaralım he ne dersin_? Ama ütopyalardan bahsetme,realitelerden bahset bana.

kenny 23-09-2008 14:40

Alıntı:

Ya yalanla, iftirayla bazı bilim insanı,sanatçı,düşünür vs..'leri 'müslüman' yapmaları.

Ya da dünyanın herhangi bir yerinde bir ağacın üzerinde ayet mucizesi..Bu bazan doğan bir bebek olabilir;bebeğin sırtında bir mühür ve ya bebeğin konuşması şeklinde zuhur edebilir :) Ayda ve marsda ezan okutabilirler

Bana kaç kişi bu yollarla müslüman oldu söyleyebilir misin_? Bu tip olaylar ancak islamiyete zarar verir fayda değil..Ancak bazı cahil kesimlerin imanı artırılır ona diyecek bir şey yok.Ama neticede bütün bunlar yapılmasa dahi islamın bu tip argümanlara ihtiyacı yoktur, binlerce yıllık geçmişi bu durumu açıklıyor.

kenny 23-09-2008 14:49

Alıntı:

İslam inancının tarih boyu aldığı 'şekillenmelerle' ve 'mühendislik tasarımlarıyla' tarihsel bir olgu olmayı başarabilmesi.Diğer maddelerle bağlantılı olmakla birlikte..Dinsel kuralların yaşam gerçekleri karşısından çaresiz kalmasıyla zaman içinde ona durmadan yeni elbiseler giydirmektir kast ettiğim.Hiç düşündük mü acaba Türkiyede ki burjuvazinin bu kadar gelişmediği zamanlarda Yaşar nuri Öztürk gibi düşünen ilahiyatçı var mıydı?
Toplumsal katmanlar değiştikçe birileri o yeni insanlar için yeni din'i yazacaklardır,yeniden....
1400 yıl önceki islamiyet ile bugünkü islamiyet arasında öz olarak bir fark bulunmamamktadır.Dinler geldiği toplumları etkilemişlerdir ancak o toplumların kültürü ile iç içe geçerek değişik sentezler oluşturmuşlardır(öz itibari ile aynı kalarak)
Bugün dünyadaki farklı toplumlarda din adına farklı algılamalar oluşmuşsa,bu o toplumun kültüründen kaynaklanmaktadır.
Son olarak yine vurgulamak gerekirse gerçek anlamda islamiyet kavramı 1400 yıl önce ne ise bugün de odur.Değişen çağın gerektirdiği koşullara da kendini adapte edecektir islamiyet çünkü yapısı her çağa hitap edecek şekilde olşturulmuştur yeter ki onu doğru anlayalım..

zeitgeist 23-09-2008 15:17

aslında yukarıdaki konu da üstünde durulması gerekenlerden...
"Bana kaç kişi bu yollarla müslüman oldu söyleyebilir misin_? ":kelly
arkadaşın bahsettiği konuda Neil armstrong ve Kaptan custo ilk akla gelenler...
doğru olmadığını bildiği halde kendini tatmin etmek için yalanlar,islam birliğini daha sıkı tutmak için gayrimüslim tarafından yapılacağı söylenen kompo teorileri..
diğer taraftan bizler "neden yapıyorlarki,bunlar hiçbir işe yaramaz" deriz,ama yarar...
yabancı generallerin söylemediği halde,
"bu milleti ezmek için,ellerinden ilk önce kuranı almalıyız"dediğini idda eden anlayış farkındamıdır ki asıl bir milleti yerin dibine sokmak için eline kuran tutuşturulmalı..
Herşeye rağmen insanlar inanıyor,
sistem tıkır tıkır işliyor...

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:13 .