Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Yeni Üyeler (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Merhabalar ! ben natan (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=14779)

Natan 19-11-2009 23:33

Merhabalar ! ben natan

merhaba, özellikle islam dışındaki dinler bölümünde yazıyorum. uzun zamandır da burdayım. Biraz bahsedeyim , ben deist ,ateist, agnostik yada klasik bir teist değilim. aslında kendimi bir ist lede tanımlamak istemiyorum. alevi kültüründen gelip bir çok inanç üzerinde araştırma yapmış ve ora yolda bir yerlerde olduğumu söyleyebilirim ,

kahramanım , omer hayaym dır :)

ilgi alanlarımda ,sosyoloji, felsefe, dinler, bilim, antropoloji ,muzik vs gelmekte.

tanrı hakkında görüşüm ; bence Tanrı vardır hatta subjektif olarak bakarsak kişilerin bile tanrı kavramları değişiktir. Tanrı bir üçlük tanrısı değil, yada yukarda bulutlar arasında sakallı , tacı olan, cübbeli, sürelikli birilerini gözetleyen ,kızgın bir adam değildir. Bu çocuksu bir bakış açısı bence.

Kitabı mukaddes doğru & dürüst bir yaklaşıma sahip olduğunu düşünüyorum.

cennet cehennem üzerine bazı başlılar açtım ve görüşüm ortadadır. bu yaklaşımlarımla genel bir hrıstıyandan farklı düşündüğüm ortaya çıkmaktadır.

tekrar merhaba

evrensel-insan 20-11-2009 00:21

Saygideger natan;

Karsilamamiz, gec olsun da; guc olmasin.

Sitemize ve aramiza hosgeldin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

vartor 20-11-2009 02:28

zaten aramizda olduguna gore , hosgeldin demege gerek var mi?
Aklini celmek istemem ama kitabi mukaddesi mukaddes kilan sence nedir? icindeki masallar mi? Butun kainati yaratan Tanrinin bunlarla vakit harcayacak kadar basit mi oldugunu dusunuyorsun?

Natan 21-11-2009 10:42

selamlar,

tanrının basit olduğunu düşünmüyorum, aksine karışık bir disiplin &ploblem olarak görüyorum , epistemolojik düzlemde her zaman anlaşılır &kavranılabilir olduğunu sanmıyorum. Kitabı Mukaddes ise içinde tanrısal bir öz olan kitap olduğunu düşünüyorum. Aslında insanların çağdaş yaşamlarının ,bir kalıp yada dogmaya göre düzenlenmesi her nekadar subjektif bir değer yansıtsa da ,k. kitabın bunu ,yani bu emredici baskıcı davranışsal kalıpları dışladığını ve insanı aydınlatıp , (cehennem gibi bir kavramın olmamasını vs) bilgilendiriyor. Kutsal kitabın içinde masal mı var ? Olabilir bazı sembolik ve masalsı yaklaşımları, bu kitap kaç bin yılllık kitap sonuçta , insanlar tarafınmdan anlaşılması içn bazen bu öykülemeye başvurmak gerekiyor , bu doğal değil mi :)

sevgiler

Titan 22-11-2009 18:16

Natan, belki de çok eskiden insanlar kendilerinden akıllı ve gelişmiş bir varlığın olduğunu tahmin etmiş olabilirler, bu tahminlerle beraber geçen süreçte, dünya da yeni yeni oluşan uygarlık ve kültürlere geçerken, o ülkelerin kültürlerine göre şekillenmiş olabilir. Mesela bir nuh tufanı, arap kültüründe veya batı kültüründe öz olarak aynıdır ama sunum şekilleri farklıdır. Semavi dinlerden önce de, insanlar bilmediği bir doğa olayının sırrını bilmeden ona taparlardı, çünkü o doğa olayının kendi yaptığı kötü bir eylem nedeniyle cezalandırdığını sanırdı, derken bu tapınım olayı semavi dinlerin ortaya çıkmasıyla tanrı tanımı farklı bir boyut kazandı, bu da o kültürlerde yazılı olarak bugünlere kadar geldi, benim tahmimi açıklamam bu ve hoşgeldin tekrar...

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:05 .