![]() |
Atatürk ve Din
|
Paylaşım için sağol cigi, daha önce sadece bazı kitaplarda ve internet sitelerinde bu konuşmayı yazılı olarak okumuş, pek de itibar etmemiştim. Bu konuşmasıyla Atatürk bana göre tamamen realist biri.
|
Bir videoyu kes kotu amacla yaz ataturk dinsizdir dindar degildir diye nereden biliyorsun arkadas ulke dinle elden gidiyor su an.
https://m.youtube.com/watch?v=LFLxtAhX_kY Adamin onerilerine uyunda daha dindar olun. |
Ataturku severim ben yalniz ataturk en agir dindar olsaydi bile sevgim artardi simdiki nesil genclik yerlerde surunuyor.
|
Ataturk ateist olsa daha fazla ovuyorlar adam ateist diye.
|
Şu aşağıdaki linki okumanızı tavsiye ederim, başka bir bakış açısı Atatürk'e dair:
http://blog.radikal.com.tr/politika/...i-yavrum-29848 Bu konuyla ilgili bir yerinden alıntı yapacak olursam: Alıntı:
|
Ataturk her konu ve kavramda oldugu gibi din konusunda da pragmatistti.
Ataturkun pragmatisizmi, kisisel degil; toplumsaldi. Yani kendi icindegil, toplumu ve ulkesi icin pragmatistti. Bu konuda toplumun dinden tamamen kopamayacagini biliyordu ve I.Marsi'ni Kabul etti, diyanetidevlete bagli olarak kurdu ve mezhep ayrimina girmeden, herkesin dinini islam ve kisiyi musluman ilan etti. Kendisi de kisi olarak dinsizdi. Eger bir dini soylem ya da eylemi varsa da, bu toplumsal politikanin getirdigi "topluma uygun gorunme" den yani pragmatisizmden kaynaklaniyordu. Dine karsi milliyetciligi dunya otesine karsi dunyeviligi din sistemine karsi kendince laikligi getirdi. Dini ogretim/egitime karsi, bilimselogretim/egitimi getirdi. Ummeti, millet yapti. Cemaati toplum yapti. Kisiye karar ve secme ozgurlugunu tanidi. Tanri konusuna gelince, bu pek belirgin degil. Belirgin degil darken, Allah olarak degil; deism olarak yaziyorum. O yuzden buradaki pragmatisizmi pek soylem/eylemlerine yansimadi. Benim kisisel fikrim, oyle ya da boyle bir yaraticinin varligina inaniyordu ve deistti. Zaten bu da Anadolunun tarihi ve cografi tasavvuf gelenegine uygun. Yani yaraticiya, birbelirli din ile degil de, kisinin kendi inanci ve Imani ile ulasmasi. |
✔ Atatürk 1923'den 1938'e kadar yalnızca 15 yıl hükümet kalabildiği için islam ile mücadele edecek zaman bulamadı bence. Bir de hastalık sıkıntısı nedeniyle "deniz havası siroz'a iyi gelir" doktor önerisine uyarak Savarona yatıyla Başkent Ankara'dan uzaklaşmak zorunda kalması, hükümet ve toplum işleriyle yoğun bir şekilde ilgilenememesi, laiklik ilkesinin yeni atılan temellerini zayıf bıraktı.
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:48 . |