![]() |
İslam Sanata Bilime Engelmi ?
islamı sanki kıyım makinası gibi , çok tehlikeli birseymiş gibi görmeye / göstermeye lüzum yok , şu anda
bilimde sanatta dünyaya yön veren avrupanında bir zamanlar islam coğrafyasında yetişmiş müslüman bilimadamlarından etkilendiklerinide iyi biliyoruz. buna binaen , günümüzde bazı hristiyanların cıkıpta islamı kötülemeleri yokmu , tamda evlere senlik artı , her müslümanda aynı değildir yani , mesela vahabi manyakları sovyet işgalini bahane edipte afganistana gidip "kendi islam ekollerini" yayana kadar , afganistan türkiyeyle aynı düzeydeydi , keza iranda aynı sekilde mollalar gelene kadar gayet iyi düzeydeydiler ayrıca şunuda aklımızdan cıkarmayalım , cumhuriyeti kuran kemalist kadronun tamamıda müslüman ailelerden gelen adamlar , hatta içlerinde bazıları dahada dindar ailelerden gelenler. sonuc olarak islam sanata bilime , hristiyanlıkta olduğu gibi engel değil , hritiyanlıktan kastımsa 500 yıl önceki gercek vatikan hristiyanlığı şimdiki değil haydin bana eyvallah.. |
sevgili Davudi;
Müslümanlar bilime ne katkıda (buluş anlamında) bulunmuşlardır. Bir düşün sorunun cevabını zaten bulursun. Çevrene şöyle bir bak 100 yıl ev daha eski kaç tane heykel, resim var etrafında? Camiden başka ne yapmıştır islam kültürü? Avrupa'da rönesans ve reform hareketleri niçin yapıldı sanıyorsun. sanatın ve bilimin önündeki en büyük engel olan kilise kanunlarından kurtulmak için yapılmadı mı? Bu hareketlerden sonra Avrupa'da bilim ve sanat alanında patlama yaşanmadı mı? İslamiyette şiire, heykele, müziğe, kadının saçınının görünmesine kadar büyük yasaklar varken sanattan nasıl söz edilebilir? İslam ülkelerini boşverdim. İster reform yapsınlar ister yapmasınlar. Bilime ve sanata ihtiyaçları olduğunu sanmıyorum. Bağımsızlığa da ihtiyaçları yok. Müslüman olarak kaldıktan sonra kimin sömürgesi olacakları hiç önemli değil onlar için. İran (Persler) ve Türkiye (Türkler) hariç tüm islam ülkeleri dönem dönem bağımsızlıklarını kaybetmişlerdir. Hatta bağımsızlıklarını geri kazanmak için savaşmamışlardır. Kuzu kuzu İtalyan'ların, Fransız'ların, İngilizlerin egemenliğine girmişlerdir. Bağımsızlıklarını ise Birleşmiş Milletler kararıyla elde etmişlerdir. Bu islam ülkelerinin batıya olan aşağılık kompleksleri de bundan kaynaklanmaktadır. Ama güzel ülkemizde Mustafa Kemal tarafından yapılmış olan devrimler, islamcılar tarafından rafa kaldırılmak üzere. Hayalini kurdukları cennete gitsinler ama bu dünyada bize ayak bağı olmasınlar. Şu anda hayatta olan değerli bilim adamlarımız, yazarlarımız, sanatçılarımız öldükten sonra belki bir nesil daha gelir ama ondan sonrasından ümidim yok. Bu gidişle ortaçağ Avrupası'na hızla yaklaşıyoruz. Ne acı. saygılar... |
Cumhuriyeti kuran kemalist kadronun tamamı müslüman gibi bir ifadeye yer vermişsin yazında Davudi.
Benim de kimliğimdeki din ibaresinde islam yazıyor. Yani bilmem kaç milyarlık müslüman nüfusundanım kayıtlara göre. Bahsettiğim bir ifade bunun gibi bir genelleme mi? Ya da bu kadrodaki kişilerle ilgili bu hükme nasıl vardın öğenebilir miyim ? |
Alıntı:
tamda yazdığım gibi. aldıkları dini egitim engel teskil etseydi , kendilerini ne geliştirebilirlerdi nede o modern kafalarla modern türkiyeyi kuramazlardı , devlet organları içinde bilime ve sanata dair dinamikler oluşturamazlardı , islam her yerde aynı islam değil , coğrafyadan coğrafyaya değişim gösteriyor. |
Alıntı:
bizdende saygılar sevgiler |
Saygideger davudi;
Islam anlayisinda "Nu" icerikli, bir resmin, heykelin, ya da cinsellik iceren bir sanat dalinin, "ayip/mustehcen" algisiyla, engellenmesi; sence, sanata engel degil midir? Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Hep beraber bir görüş savunalım ama doğrusunu savunduğumuz gibi yanlışını görmemezlikten gelmeyelim. Saygılarımla.. |
İslam, bana göre sanat/sanatcı ile problemi olmaması gereken bir kurumdur,
Gerçek islam Sanat'ı tanımadan yok olmuştur zaten Muhammed'in vefaati ile, Kendi dönemi sanatın tek örneği Şiir ve Şair edebiyatı olduğuna göre, Muhammed efendide iyi bir Şair olduğuna göre Muhammed dönemi Gerçek İslam için Sanat düşmanı demek haksızlık olur:) Ancak diğer dinler gibi Gerçek islamda TAHRİF edilmiş bir halde olduğundan, İslam adı altında Aykırılıklar ile yaşanmasını doğal/olağan karşılıyorum.... Muhammed efendi'nin 6236 ayet'inde 1 tek sanat konulu açılım söz konusu değildir, Ancak Muhammed Efendi sonrası İslam dünyası sanırım hristiyanlıktan esinlenerek Sanat'a ve Sanatcıya Savaş açmış bir görünüm sergilemiştir,,, Bunun Hatasını TAHRİF edilmiş Kur'an da değil, Tahrifata sebep olan İnsani yönetime bağlamak gerek.. Saygılarımla |
Alıntı:
Bu sizin yaptığınızın adı, yorum yada eleştiri değil, düpedüz nankörlüktür. Bugün Türkiye'de, Osmanlı'dan geriye kalan birkaç köprü ve bilmem kaç tane camimidir? Sırf, Fatih Sultan Mehmet'in binbir zorluklarla fethettiği İstanbul bile, Osmanlı'nın bizlere bıraktığı en büyük hazinelerden biridir. Osmanlı'nın bıraktıklarını mahvedip, mirasını satıp, yiyip içip geriye birşey bırakmazsanız elbette ki geriye kala kala bir kaç köprü ve bilmem kaç tane cami kalır. |
Hangi Osmanlı?
Alıntı:
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:31 . |