Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Tanrının İnancı (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=19003)

aliyarasfal 18-06-2010 14:33

Tanrının İnancı

Hepinize saygılarımla bir soru sorayım
Tanrı ateist midir?

Ovidius 18-06-2010 16:30

Alıntı:

aliyarasfal´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 313220)
Tanrı ateist midir?

Hangisi?
Kime göre?

aliyarasfal 18-06-2010 17:39

Sayın Canip Atay sırf sorduğunuz için söyleyeyim, herkesin kendi anlayışına göre, aslında hangisi olursa olsun farketmeyeceğini görürsünüz cevap vermeye başlayınca.Çünkü ister yaratıcı konumuna koyun tanrıyı ister insanın yarattığı konumuna, hepsinde aynı sonuçlarla karşılaşacağız. Tabi cesaret edip bu cevabı vereceklerin sayısıyla daha net çıkacak demek istediğim.
Biraz düşünerek tartışılsın istedim bu kavram. Neyse cevap bekliyorum .
Şimdilik saygımla gittim...

ulpian 18-06-2010 17:59

''Tanrı inançlı mı?'' sorusunu üç farklı düzleme ayırabiliriz sanırım:

1. Tanrı kendi varlığına inanıyor mu?
:)
Belki Tanrı da kendi kendine ''düşünüyorum, o halde varım'' diyordur. :happy:

2. Tanrı'nın kutsalları var mı?

Her halükarda Kuran'ın resmettiği Allah, gayet 'inançlı' ve kutsalları olan biri olacak ki, sık sık yemin ediyor.

3. Tanrı, kendinden bağımsız doğrular tanıyor mu?
Ama 'inanç' terimini, kendinden üstün veya en azından kendinden bağımsız bir takım mutlak hakikatlerin kabulü olarak tanımlarsak, teistler ve deistler için çıkmaz bir sokağa girilmiş olur sanırım.

Örneğin: Doğru/iyi ve yanlış/kötü Tanrı'dan (Tanrı'nın iradesinden) bağımsız olarak 'var' mı? Öyleyse, iyi ve kötü kavramlarının Tanrıya ihtiyacı yok. Yok eğer, bunlar Tanrı kaynaklı ise, o halde ''Tanrı iyidir'' bile diyemeyiz, çünkü neyin 'iyi' olduğu Tanrı iradesiyle belirleniyor, bu durumda ''Tanrı iyidir'' demek mantıksal bir fasit daire (kısır döngü) içerir.

saygılarımla

İvan Karamazov 18-06-2010 21:23

Alıntı:

ulpian´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 313252)
Örneğin: Doğru/iyi ve yanlış/kötü Tanrı'dan (Tanrı'nın iradesinden) bağımsız olarak 'var' mı? Öyleyse, iyi ve kötü kavramlarının Tanrıya ihtiyacı yok. Yok eğer, bunlar Tanrı kaynaklı ise, o halde ''Tanrı iyidir'' bile diyemeyiz, çünkü neyin 'iyi' olduğu Tanrı iradesiyle belirleniyor, bu durumda ''Tanrı iyidir'' demek mantıksal bir fasit daire (kısır döngü) içerir.

saygılarımla

Mesela doğru/iyi ve yanlış/kötü tanrının iradesinden özerkse ne olacak sevgili ulpian? :)

evrensel-insan 18-06-2010 21:32

Saygideger Ivan Kramazov;

Mesela doğru/iyi ve yanlış/kötü tanrının iradesinden özerkse ne olacak sevgili ulpian?-IK-

Zaten oyle, iyi/kotu, insanoglunun kavramsal yarattigi tanrisina verdigi, kendi algi karsitlaridir. Yani tanrisinin, insanoglu ozelligidir. Iyi/kotu, Dogru/yanlis v.s. temelli karsitlilar (karsitlilik), Derrida'nin dilinde "binary opposition" dir. Yani "birlesik karsitlar/zitlar."

Saygilarimla;
evrensel-insan

İvan Karamazov 18-06-2010 21:41

Alıntı:

aliyarasfal´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 313220)
Tanrı ateist midir?

ilginç bir tesadüftür ki ben bu konunun islam için olanını bugün düşündüm. ancak sizin sorunuz kadar ileri götürememiştim.

benim düşündüğüm allahın müslüman olup olmadığı sorusuydu. bu soruyu: "allah müslüman değildir." şeklinde cevaplandırmanın daha mantıklı olduğunu düşündüm daha sonra. sonra da sevgili ulpian'ın bahsettiği yemin konusu aklıma gelince de: "yemin etmek için illa müslüman olmak gerekmiyormuş demek ki" demiştim kendi kendime :)

ulpian 18-06-2010 21:56

Alıntı:

İvan Karamazov´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 313286)
Mesela doğru/iyi ve yanlış/kötü tanrının iradesinden özerkse ne olacak sevgili ulpian? :)

dedim ya :)

eğer tanrının iradesinden özerkse, o halde iyi ve kötü için Tanrıya ihtiyaç yok.

başka birşey mi kastettin yoksa?

İvan Karamazov 18-06-2010 22:13

Alıntı:

ulpian´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 313289)
dedim ya :)

eğer tanrının iradesinden özerkse, o halde iyi ve kötü için Tanrıya ihtiyaç yok.

başka birşey mi kastettin yoksa?

yani duruma, sizin dediğiniz gibi deizm üzerinden kavramsal olarak yaklaşırsak tuhaf sorular takılıyor benim aklıma. belki ben bunların cevabını tam olarak bilmediğimdendir. mesela deizme göre tanrı illa ki iyi midir? ya da illa ki her şey tanrıya bağımlı olarak varlığını sürdürmek zorunda mıdır? benim bildiğim kadarıyla: evreni yarattıktan sonra, tanrının evrenle ilgili her şeyden elini eteğini çekmiş olduğunu düşünen deistler de var. yani aslında tanrı, doğru/iyi veya yanlış/kötü algısına sahiptir de kendi doğru/iyi ve yanlış/kötü algısını dayatmıyordur bize. bunlar bizim tanrının eleni eteğini, evrenin işinden gücünden çektikten sonra kendi kendimize oluşturduğumuz kavramlardır belki. yani doğru/iyi yanlış/kötü tanrıdan tam olarak bağımsız olmamakla birlikte, tanrının dayatmasından ibaret olmak zorunda da olmayabilir.

tekrar etmekte fayda var: tüm bunlar olaya sadece kavramsal olarak yaklaşarak ortaya konan düşünceler :)

ulpian 18-06-2010 22:20

haklısınız bence.

'Arı' deizmde iyi ve kötünün Tanrı'dan özerk olması herhangi bir sorun teşkil etmese gerek. Bildiğim kadarı ile Voltaire gibi meşhur deistler de böyle bir tasavvura yakındılar. Yani iyi ve kötünün 'varlığı' (daha doğrusu: geçerliliği) ve bunların insan tarafından bilinebilmesi için herhangi bir tanrıya ihtiyaç olmadığı görüşündeydiler zaten.

saygılarımla

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:01 .