Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Nüzul sırasına göre Kuran okuma 1. Alak/İkra Suresi (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2112)

sargon 13-05-2006 12:43

Nüzul sırasına göre Kuran okuma 1. Alak/İkra Suresi

Yeni bir çalışmaya başlamak istiyorum. Bu çalışmayı da ortak yapmak istiyorum. Düşüncem şu. Her gün belli sayıda sure veya ayeti nüzul sırasına göre birlikte okuyalım ve tartışalım. Önce günün konusu olan ayetleri yazacağım. Sonra o konu hakkında herkes görüşünü belirtsin. İnternette benim bildiğim üç tane tefsir var. Onların linklerini de vereceğim. Çok sayıda farklı meal de var. Sonuçta çevirilerle ilgili sorunlar olduğunda karşılaştırma şansımız var. Ben bu çalışmayı aslında kendim için yapmayı düşünüyordum. Ama birlikte yaparsak daha da verimli olacağına eminim.

Elimde Hz.Osman'ın sıralaması var. Dücane Cündioğlu'nun hazırladığı Elmalılı *Hamdi Yazır'ın mealinde verilmiş. Inu kullanacağım. Farklı sıralamalar olabilir. Tabii sonradan eklenen, çıkarılan ayetler gibi sorunlar da olabilir. Bir başlayalım diyorum. Sorunlar çıkınca yolumuzu değiştiririz.

Başlıyorum:

İlk sure 96 nolu sure. Alak adıyla da İkra adıyla da geçiyor. Alak "insanın yaratılış aşamalarından olan aşılanmış yumurta" demekmiş. 19 ayetten oluşuyor.

1.Yaratan Rabbin adıyla oku.
2.O, insanı bir alak'tan yarattı.
3.Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir;
4.Ki O, kalemle (yazmayı) öğretendir.
5.İnsana bilmediğini öğretti.
6.Hayır; gerçekten insan, azar.
7.Kendini müstağni gördüğünden.
8.Şüphesiz, dönüş yalnızca Rabbinedir.
9.Engellemekte olanı gördün mü?
10.Namaz kıldığı zaman bir kulu.
11.Gördün mü? Ya o (kul) doğru yol üzerinde ise,
12.Ya da takvayı emrettiyse.
13.Gördün mü? Ya (bu engellemek isteyen) yalanlıyor ve yüz çeviriyor ise.
14.O, Allah'ın gördüğünü bilmiyor mu?
15.Hayır; eğer o, (bu tutumuna) bir son vermeyecek olursa, andolsun, onu perçeminden tutup sürükleyeceğiz;
16.O yalancı, günahkar olan alnından.
17.O zaman da meclisini (yakın çevresini ve yandaşlarını) çağırsın.
18.Biz de zebanileri çağıracağız.
19.Hayır; ona boyun eğme (Rabbine) Secde et ve yakınlaş.

Tefsirler:

Elmalılı için
http://www.biriz.biz/kuran/ikra/96ik.htm
http://www.enfal.de/telmalili/alak.htm

Mevdudi için
http://www.enfal.de/tefhim/index.htm

Seyyid Kutub için
http://www.enfal.de/Kuran-Tevsiri/Kuran_Tefsiri.htm

Sizden ricam, uzun uzun kopy-paste'ler yapmamanız. Dünya kadar yazı var çünkü. Linklerini verip önemli gördüğünüz yerleri yazınıza alabilirsiniz tabii ki. İyi çalışmalar.

korelmis 13-05-2006 13:07

Re: Nüzul sırasına göre Kuran okuma 1. Alak/İkra Suresi

Değerli Sargon kardeşim,

Aslında buna benzer bir çalışmayı http://www.ateizminsonu.com sitesinde "Kuran'ı Baştan Sona Inceleyelim!/Her gün birkaç ayet" adıyla başlatmıştım. Şu an Bakara Suresi-61.ayetteyim. Madem ki böyle bir niyetin var, orada birlikte konuşabiliriz, zaten farklı açılardan bakabilecek katılımcıların olmaması nedeniyle biraz rahatsızdım, seni ateizminsonu'nda görmek isterim!

sargon 13-05-2006 13:45

Sevgili Korelmiş, birkaç foruma birden zaman ayıramıyorum. Yetişemiyorum. Üstelik yakında bu forumu bile bırakmak zorunda kalabilirim. Yeni bir topic'e başladım ama ne kadar sürdürebileceğime emin değilim. Gelip senin çalışmana da katılmak isterdim ama beni hoşgör. İlerde emekli falan olursam heryere yazarım. Yine de nazik çağrın için teşekkürler.

Elmalılı 6. ayetin (anlaşılacağı gibi 6. ayet ve sonrasının) sonradan geldiğini yazıyor.

Ve inmesine sebep de Ebu Cehil olduğu rivayet ediliyor. Bu arada Buhari ve Tirmizi'de
İbnü Abbas'tan rivayet edildiği üzere: "Eğer Muhammed'i Kabe'de namaz kılarken görürsem
boynunu çiğnerim." demişti. Bu sebeple ile sakındırma, her şeyden önce ona ait olmak üzere
öyle azgın kâfir insana hitapdır. (Elmalı)

Aslında 6. ayete geçişte akış bozuluyor. Oku derken birden Hayır'a geçiliyor. Zaten daha ilk gelen ayetlerde namaza girilmesi insanı düşündürüyor. Ya eski arap geleneği olarak namazdan bahsediliyor yada namaz emredildikten sonra yazılan bir ayet olması gerekiyor bu durumda. Ve surenin sonraki ayetleri de Ebu Cehil'in bu tehditi ile ilgili görünüyor. Kendini müstağni görmek, zenginliğinden dolayı büyüklenmek anlamındaymış. Ebu Cehil büyükleniyor yani. Muhammed de ayetlerle Ebu Cehil'e cevap veriyor. Eğer bu tutumuna son vermezse saçından tutup sürüyeceğiz diyor, daha doğrusu Allah paygamber için diyor bunu.

17. ayette "O zaman da meclisi çağırsın" denmiş. Ne zaman? 6. surede olduğu gibi kötü bir bağlantı sözcüğü, ama bir şekilde meclisi çağırsın Ebu Cehil diyor yani. Elmalılı o zaman Mekkelilerin bir kurultayı olduğunu yazıyor. "Nitekim İslâm'dan önce Mekke'de Kureyşin toplandığı parlamento binasına "Darü'n-nedve" denilirdi. *Nadi orada ve o gibi yerlerde toplanan heyettir ki eğlence meclisi, meclis, mahfel, kongre, parlamento terimleri gibidir." diyor. Yani tanrı Muahmmed'e Ebu Cehil meclisi toplar, öldürtme kararı falan alırsa, bir de zebanileri çağırıp hepsini cehenneme yollarız. Sen ona boyun eğme, secde et, bana yaklaş diyor.

Seyyid Kutub ise şöyle diyor:

Bazı sahih rivayetlerde ilk bölümü dışında bu surenin Ebu Cehil hakkında indiği belirtilir. Ebu Cehil Hz. Peygamber Kabe'de namaz kılarken ona rastlamış ve demişti ki: "Ey Muhammed! Sana bunu yasak etmemiş miydim?" Sonra Rasulullah'a tehdidiler savurmuştu. Resulallah da ona sert davranarak onu kovmuştu. Belki de Rasulullah'ın Ebu Cehil'in boğazından tutup "Vay başına geleceklere" dediği olay budur. O sırada Ebu Cehil Hz. Peygamber'e Ey Muhammed beni ne ile tehdid ediyorsun? diye sormuş sonra, Allah'a and içerim ki, bu gördüğün vadide en çok taraftarı olan insan benim demişti. Bunun üzerine yüce Allah da şu ayeti indirdi. "O zaman gitsin de taraftarlarını çağırsın." *ibn Abbas der ki: "Ebu Cehil taraftarlarını çağırmaya kalksaydı azap melekleri o anda işini bitirirlerdi."

sargon 13-05-2006 16:53

Kuran'ın açıklanan ilk ayetleri bu 5 ayet. Diğer ayetler sonradan bu sureye eklenmiş. Bir sürü tartışmaya neden olmuş bu 5 ayet. Cebrail gelip Muhammed'i sıkıyor. Oku diyor, bu olay üç defa tekrarlanıyor. Bütün tefsirlerde bu öykü anlatılıyor. Bir sürü sahih hadis var. Tekrar bakalım bu ayetlere

1.Yaratan Rabbin adıyla oku.
2.O, insanı bir alak'tan yarattı.
3.Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir;
4.Ki O, kalemle (yazmayı) öğretendir.
5.İnsana bilmediğini öğretti.

Peki Muhammed ne okuyor. Birşeye yazılı olarak mı veriliyor bu ayetler? Okuma yazma biliyor muydu, bilmiyor muydu? Hepsi için dünya kadar tartışma yapılmış. Hiçbirşey belli değil.

Şunu merak ediyorum. Hep iddia ettiğim şey şudur. Bu sureyi alın çevrenizdeki 50 kişiye okutturun. 19 ayet. Ne anladığını sorun bakalım. Ne diyecekler size. Sürekli anlaşılır, apaçık deniyor. Ben anlayabilmek için tefsir, tevrat, incil okumak lazım diyorum, kabul ettiremiyorum. Yazılırken kesinlikle bir anlaşılma kaygısı güdülmemiş, yüzyıllar sonrası falan düşünülmemiş, o zamanki Muhammed'in çevresi, yaşadığı olaylar düşünülmüş. Sadece o zamanın Mekke civarı için yazılmış yani.

Ayrıca bu 5 ayetin arkasına Ebu Cehil'in Muhammed'i tehdit etmesi sonrasında yazılan yada söylenen 14 ayetin konmasının mantığını da anlayabilmiş değilim. Nasıl bir sıralama yapıyorlar. Kim koymuş bu ayetleri bu surenin içine acaba?

last_danger 13-05-2006 17:10

Sargon Selam ;
Ayetlerin konu farklılaşması ile ilgili daha önce bir araştırma yapmıştım. *Muzaffer ecevit diye birine rastladım değişik geldi düşünceleri. Aksiyon dergisini kendisi ile söyleşi yapmış. İstersen bir incele http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=22921

13-05-2006 17:15

Sureye adını veren 2. ayetteki Alak kelimesidir ki kan pıhtısı anlamına gelir. Erken dönemde düşük yapan kadınlar o dönemlerde de çoktu. Dolayısıyla insanın kan pıhtısına benzeyen bir yapıdan oluştuğu o dönemlerde hatta daha öncesinde bile biliniyordu. Ancak gene de insanın kan pıhtısından oluştuğu iddiası yanılgıdır. Çünkü kan pıhtısı ve insan embriyosu farklı içeriklere sahiptir. Muhtemelen embriyonun erken dönemde kan pıhtısına benzemesi nedeniyle Kuran yazarı böyle bir yanılgıya düşmüş.

Suredeki ikinci önemli özellik, nüzul sırasında 1. sırada iken Kuran sırasında 96. sıraya konmuş olmasıdır.

Sure iki kısma ayrılıyor. İkinci kısmı Sargon açıkladı. Birinci kısım ile ilgili ve sahih kabul edilen şöyle önemli bir hadis var:

Rasulullah Hıra mağarasında iken birden bire vahiy nazil oldu. Melek gelerek ona "oku" dedi. Hz. Aişe Rasulullah'ın sözünü şöyle nakletmektedir: "Ben okumuş değilim, dedim. Bunun üzerine melek beni tutarak sıktı. O kadar şiddetliydi ki tahammül edemiyordum. Sonra bıraktı ve tekrar "oku" dedi. Ben tekrar "okumuş değilim" dedim. Beni tekrar o kadar şiddetli sıktı ki tahammül edemedim. Sonra bıraktı ve tekrar "oku" dedi. Ben tekrar "okumuş değilim" dedim. Beni üçüncü defa öyle kuvvetli sıktı ki, tahammülüm kalmadı. Sonra beni bıraktı ve "Ikra bismi Rabbike'llezi halak" (Yaratan Rabb'inin ismiyle oku) dedi. Bu ayetten "ma lem ya'lem" e kadar okudu.

Muhammedin "ben okuma bilmem" demesi bu ayetlerin yazılı olarak ona gösterildiğini düşündürtür bazı tefsircilere. Prof. İlhan Arsel'e göre:

1) Muhammed "ben okuma bilmem" demesine rağmen meleğin üç kez ona "oku" demesi "Allahın", Muhammedin okuma-yazma bilip bilmediğini bilmediğini gösterir gibi bir izlenim verir ki bu yüce tanrı vasfını yaralar.
2) "Allah" ilk ayetine "oku" diye başlaması ve okumaya böylesine önem atfetmesi söz konusu iken Muhammedin ömrü boyunca okuma öğrenemesi bir iç çelişkidir.

Cebrailin, Muhammedin okuması için üç kez sıkması da anlaşılması zor bir tuhaflıktır. Çünü okumayı öğrenmeyle, tahammülü kalmayacak şekilde bunalana kadar sıkılması arasında nasıl bağlantı olabilir? Bir an için kendinizi Muhammedin yerine koyun ve o anı yaşayın:

Cin midir, şeytan mıdır ne olduğunu bilemediğiniz bir şey siz yapayalnız dağ başında iken karşınıza çıkıyor, ne yapar ne hissederdiniz?

a) Tabana kuvvet dağdan aşağı koşarak kaçmaya çalışırdım.
b) Hayal gördüğümü düşünür, bacağıma çimdik atardım.

Şaka bir yana konuya devam edelim. Cebrail size "oku" diyor. Demekki önünüzde okunması gereken bir şey var. Ne derdiniz:

a) "Hem melek olacaksın hem de benim okuma bilmediğimi bilmiyorsun. bu nasıl iş?" derim.
b) "Ben okuma bilmemki kardeş" derim.

Muhammed "ben okuma bilmem" demeyi tercih etmiş kibarca. Şimdi düşünün ki siz böyle dediğiniz için karşınızdaki yaratık sizi kollarıyla iyice sarmış ve sıkıyor, ne düşünür ve hissedersiniz?

a) Eyvah, okuma bilmediğim için beni sıkıyor, şimdi boğulacağım. Keşke okuma-yazma öğrenseydim :(
b) Arkadaş üstüme ne diye abanıyorsun, güzellikle söylesene şunu, sıkmakla olmaz bu iş, bak baya canım sıkılıyor.

İnananların hoş görüsüne sığınarak birkaç espri yapmaya çalıştım, umarım kırmamışımdır.

Eski İran dini Zerdüşlükte de benzeri bir öykü var:

Ey Vivanhat oğlu Yima! Benim şeriatımı (dinimi) öğrenmek ve gereğini üstlenmek (yaymak) ister misin?

Yima buna şu karşılığı verdi:

Ey Zerdüşt:

'"Ben bu göreve elverişli değilim daha. Şeriat dersini alamam, öğrenemem ve gereğini üstlenemem!'"

Muhammedin bu Zerdüşt öyküsünden esinlenmesi ihtimali de bulunmaktadır.

sargon 13-05-2006 19:19

Cebrailin Muhammed'i sıkıp durmasını Cem anlatmış. Mevdudi'nin tefsirinde bir başka açıklama daha var, Muhammed eve döndükten sonra Hatice'ye olanları anlatıyor. Tefsirden okuyalım:

Hz. Aişe diyor ki: Sonra Rasulullah, titreyerek eve döndü ve Hz. Hatice'ye "beni örtün" dedi. Rasulullah'ı örttüler. Bu korku durumu geçtikten sonra Rasulullah şöyle buyurdu: "Ey Hatice! Bana ne oldu?" Daha sonra bütün olanları Hz. Hatice'ye anlattı. Ve "Canımdan korkuyorum." dedi. Hz. Hatice "Kesinlikle değil. Memnun ol. Allah'a yemin ederim ki, O seni rezil etmez. Sen akrabalarına iyi davranırsın. Doğru sözlüsün (Diğer bir rivayette emaneti yerine getirirsin) , çaresiz olanların yükünü hafifletirsin, fakir ve yoksullara yardım edersin, misafirperversin, iyi işlerde yardımcısın..." dedi. Hz. Hatice daha sonra Resulullah'ı yanına alarak amcasının oğlu Varaka b. Nevfel'e gittiler. Varaka, cahiliye döneminde Hristiyan olmuştu. İbranice ve Arapça olarak İncil yazıyor, okuyordu. Çok yaşlı olduğundan gözleri görmüyordu. Hz. Hatice ona şöyle dedi: "Ağabeyciğim! Yeğenini biraz dinler misin?" Varaka Rasulullah'a sordu ve Rasulullah olanları anlattı. Varaka: "Bu aynı Namustur (Vahiy getiren melek) . Allah, onu Hz. Musa'ya da göndermişti. Keşke senin nübüvvet zamanında genç olabilseydim. Keşke kavminin, seni yurdundan çıkaracağı zamana kadar yaşayabilseydim." Rasulullah sordu: "Onlar beni buradan kovacaklar mı?" Varaka: "Evet, senin getirdiğini getiren bir şahsa insanların düşman olmadığı bir zaman yoktur. Eğer senin döneminde yaşarsam bütün gücümle sana yardım ederim." dedi. Ancak çok geçmeden öldü.

Varaka Hatice'nin amca oğluymuş. Bu Varaka ile ilgili başka bir yerde daha bişeyler okumuştum. Muhammed ile birlikte bir grupları vardı sanırım. Erken ölüyormuş da o yüzden müslüman olmamış. Ama burda görüldüğü gibi müslüman olma şansı var. Hatice oluyor, o da olabilirdi yani. *Bir de Allah'ın Musa'ya melek göndermesi nerden çıkmış. Musa ile direk görüşüyor RAB. Ya Varaka yanlış biliyor ya da yanlış aktarılmış.

Panteidar Varaka ile ilgili linki sen vermiştim, bulamadım ben, elinde mi hala.

korelmis 13-05-2006 20:37

Allak Suresi'nin 16. ayetinin tıbbi bir gerçeğe işaret ettiği düşünülüyor. Bu konuda aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz:

http://www.ateizminsonu.com/forum/in...?showtopic=435

sargon 13-05-2006 20:53

Korelmiş ciddi olamazsın. "Eğer yalan söylerse perçeminden tutup sürükleriz" diyor ayette. Böyle yorum yaparsak Kuran'dan tabii kimya kitapları da çıkar, astronomi kitapları da.

Ama sadece üçbeş tane inanan müslüman dışındakiler buna güler.

korelmis 13-05-2006 21:16

Sargon,

ilk iletinde verdiğin mealde

"16.O yalancı, günahkar olan alnından."

yazıyor.

Eğer prefrontal korteksin işlevlerini araştırırsan, neden böyle bir ifadenin kullanıldığını sen de görebilirsin!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:30 .