![]() |
Hangi torbada ne var?
Elimizde 3 torba var..hepsinin içinde aynı sayıda ve aynı şekilde toplar var..birbirinin aynısı ve aynı sayıda.. Dışarıdan ağırlığı anlaşılmayacak şekilde...
bu torbalardan herhangi ikisinin üstündeki yazıyı değiştiriyorum..Torbaların üzerinde A,B ve (A,B) yazıyor..) . A Torbasının içindeki toplarda A yazıyor..B torbasının içindeki toplarda B yazıyor vs...ben torbaların içindekilerine dokunmuyorum ama 2 torbanın üstündeki harflerini değiştiriyorum. Siz sadece 2 tane top çekerek hangi torbada hangi harfler var bulabilirmisiniz?nasıl? |
Sayın Olimpiyat.
Bir torbadaki toplarda sadece A yazıyor. Diğer torbadaki toplarda sadece B yazıyor. Bunları anladım. Acaba üçüncü torbadaki topların üzerinde A veya B mi yazıyor yoksa her topun üstünde A,B mi yazıyor. Eğer A,B yazıyorsa çözüm çok kolay olurdu. Saygılarımla. |
diyelim her torbada 10 tane top var.
A torbasında, üstünde A yazan 10 tane top var.. B torbasında, üstünde B yazan 10 tane top var.. A,B torbasında, üstünde A yazan 5 tane ve B yazan da 5 tane top var.. |
ben cevabı buldum sanırım :) fakat uğraşmak isteyenler için biraz daha bekleyeyim cevap için...
ben de aynı durum üzerinden bir soru sorayım sana. fakat bu soruyu sadece sevgili olimpiyat'a yöneltiyorum :) torbaların ikisinin değil de üçünün de ismini yer değiştirirsem, hangi torbada hangi topların olduğunu kesin biçimde anlamak için en az kaç top çekmelisin? |
Alıntı:
Biz herhangi iki top çekmeden önce, sen iki torbanın üstündeki işareti birbiriyle değiştirmiş olacaksın. A torbasına B, B torbasına A yazmış olacaksın. veya A torbasına AB, AB torbasına A yazmış olacaksın. veya B torbasına AB, AB torbasına B yazmış olacaksın. Bu üç mümkün değişiklikten sadece birini yapmış olacaksın, ama biz hangisini yapmış olduğunu bilmeyeceğiz. Doğru anlıyor muyum soruyu? |
nedir bu toplardan çektiğimiz arkadaş ya o.O .P
|
Bu güzel soru cevapsız kalmış, uğraşmak isteyen ya da soruyu önceden görmeyenler için güncelleyeyim.
Oldukça güzel bir sorudur. Kimse cevaplayamazsa ben çözümümü yazarım. |
İhtimalleri yazalım
İlk Durum.................Olası İkinci Durum .....A......................................A .....B......................................AB .....AB.....................................B .....A......................................B .....B......................................A .....AB....................................AB .....A......................................AB .....B......................................B .....AB......................................B A torbasından yaptığımız çekime göre düşünürsek: A=A ise A=A (1) ya da A=AB (2) ...........B=AB.............B=B ...........AB=B.............AB=A Bu durumlara göre sadece 2 top ile karar vermek bana pek olası gibi görünmedi. |
A torbasından bir top çekeyim.
Çektiğim top B ise: A torbası değiştirilmiştir.O halde, ya A torbası B ile değiştirilmiştir ya da A torbası (A,B) ile değiştirilmiştir. Üstünde B yazan torbadan bir top çektiğimizde bu top A ise ilk durum doğrudur, eğer bu top B ise ikinci durum dogrudur. Eğer A torbasından çektiğim top A ise: Demek ki B torbası ile A torbası değiştirilmemiştir. O halde, . ya A torbası (A,B) ile değiştirilmiştir ya da B torbası (A,B) ile değiştirilmiştir. Eğer (A,B) torbasından bir top cekersek, çektiğimiz top A ise ilk durum doğrudur. Eğer B ise 2. durum dogrudur. Görüldüğü 2 top çekerek bunu bulabiliyoruz. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:37 . |