![]() |
mecusiliği ve kitabını daha iyi tanımak isteyenler için
dikkatlice okursanız özellikle sırat köprüsünü ve ahireti islama ne kadar çok benzediğini. daha doğrusu islamın zerdüştlükten neler çaldığını görürsünüz.
http://www.gizlimi.com/dinler-tarihi...end-avesta.pdf |
— Zerdüştîlikte namaz
Daha önce belirttiğimiz gibi Zerdüştîlikte de günde beş defa namaz kılınır. Sabah namazının Ze rdüş t lükte özel bir yeri oldu ğundan ve s abah namazına da insanları horoz kaldırdığından bu hayvan kut s al kabul olunur. Zerdüştîlerde asıl kıble güneştir. Gü* neş olmadığı zaman da daha önce görmüş olduğumuz gibi ateşe yö- nelinir. Önceleri ibadet açıkda yapılırken daha sonra ateşgede yap* ma usulü yerleşmiştir. İbade t in ferdi ya da toplu halde yapılma* sı mümk ü n d ü r. Toplu haldeki ibadetleri mubi t l er yönetir. Zer* d ü şt r ahipl e ri üç sınıftır : Bunl ar sırasıyla Herbit, Mubit, ve Des* t ur Mubit adını a l ı r l a r. (13) http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/38/335/3394.pdf III — Zerdüştîlikte kurban Mazdeizmin gelişmesinden önce İ r a n da yığın halinde hayvan kesme suretiyle ömrün uzatılabileceğine dair bir inanç va rdı. Zer* düşt bu inancı o r t a d an ka ldı rmak için çok mücadele e tmi ş t i r. Zerd ü ş t ün bu çabasının nedenini hayvanları k o r uma a r zusunda oldu* ğu kada r, sosyal görüş açısının genişliğinde de a r amak gerekir. Ni* tekim bu toplu hayvan imhasının toplumun ekonomik gücüne olan menfi tesirlerini görmemek imkânsızdır. Toplumun fertlerinden büyük bir kısmının yiyecek et bulamazken, diğer bir kısmının da ömür uz a tma ümidiyle toplu hayvan kesimini benimsemesi Zerd ü ş t ün sosyal adalet anlayışıyla bağda ş amıyordu; Bu sebeple kan* lı, hayvan ka t l i aml a rı Ga t a l a rda menedi lmekt edir yahudilerde olduğu gibi Zerdüştilikte de ateş yakmak kurban sayıl* makt adı r — Evlenme Mazdeizmin evlilik konusunda ortaya koyduğu zannedilen kai* deler son derece yanlış anlaşılmakta ve Mazdeizmden önce î r a n da yürür lükte olan evlenme ile ilgili kaideler bu dine mal edilmekte* di r. O kadar ki meselâ; Londra Üniversitesi Profesörlerinden Deniş Saur a t, meslekdaşlarınm büyük çoğunluğu gibi mazdeizmin, ana, bacı ve evlâtla evlenmeyi teşvik ettiğini yazabilmektedir. (15) Oy* sa Zerdüştilik en fazla amca kızı ile evlenmeyi kabul eder. î r a n d a, mazdeizm yerleşmeden önce, yakın akr aba l a r l a, hat* ta derecesi yuka rda belirttiğimiz ölçüde de olsa evlenmeye cevaz vardı. Ancak Zerdüşt bu kötü adetleri asla kabul etmiyerek bun* larla devamlı olarak mücadele e t t i. Eski İ r a n da evlenme konusundaki bu kötü adetlerin dışında buna paralel diğer garip âdetler de va rdı r. Meselâ evlenmenin di* ni şeklî ş a r t l a r ının yerine getirilmiş sayılması için muğl a rdan fet* va almak yani gelinin önce muğ ile yatması gerekir. (16) Bu saf* hadan sonr adır ki kadın kocasına teslim olunurdu. Zerdüştün b ü t ün bu adatlerle çok sıkı mücadele etmesine ve «size ki t ap bı r akdım, sizi şuurluluğa davet ediyorum. Kızınız, ana* nız, bacınız size h a r am kılındı» (17) demiş olmasına rağmen or* taya koyduğu dini bu gibi kusur l a r la malûl göstermek bilgisizlik değilse eğer, kasıt eseri sayılmak gerekir. Ayrıca Sasaniler zamında Mazdek adında birisinin; insanların b ü t ün ma l l a ra ve kadınl a ra or t ak olması gerektiğini ileri sürdüğü* nü görmüş tük. Bu şahsa göre suya, ışığa or t ak olunduğu gibi her- şeye o r t ak olunmalıdır, evlenme akti kaldırılmalıdır. Nuşi Revan zamanında Mazdek, taraftarlarıyla bi r l ikte isyan etmiş ve bunla* rı Mazdekle bi r l ikte öldürülmüşse de, ileri sürdüğü fikirler âdet olarak muayyen bir bölgede yaşamağa devam e tmi ş t i r. Özetleyecek olursak, î r a n da yerleşmiş bulunan ve Mazdeizmle hiçbir ilgisi bulunmayan bir çok kötü âdet bilerek ya da bilme* yerek zoroastrizme mal edilmiştir. Bu konuda söylenenlerin yan* lış olduğunu, halen toplu halde ya ş amakta olan Zerdüştîlerin ha* yat ve evlenme tarzlarını inceleyerek doğrulamak herzaman müm* k ü n d ü r |
şu dergi reklamınıda yapamadan edemedim.
harika bir dergi portalı ben çok beğendim ve faydalandım umarım sizde faydalanırsınız http://milelvenihal.org/milel-ve-nih...lt6-sayi3.html |
Yanlis hatirlamiyorsam Kabir Azabi kavrami da Zerdustluk'ten alinma islamiyete..
|
sevgili neva her din bir evvelinden bir şeyler çalarak gelişmiş ve ilkelerini oluşturmuş
mecusilikteki cinvat islamın sırat köprüsü. mecusilikte iki tanrı var biri iyilik tanrısı öteki kötülük tanrısı islamdaki sanki değişikmi allah iyilik tanrısı şeytan ise kötülük tanrısı. hep bir birini tekrar eder dinler. çünkü şekil bu |
YanliŞ baŞlik...
|
verdiğim linkte sorun var yazıya yeniden link veriyorum
http://gizlimi.com/dinler-tarihi/avesta-zend-avesta |
burasıda önemli b ir belgesel bence. konuyladirekt alaksı olmasada
http://www.youtube.com/watch?v=AnFPa_6dwFI |
Guncelleme.
|
Bu dine genelde yanlış olarak Zerdüştlük, inanırlarına da Zerdüşt deniyor. Oysa Zerdüşt bu dinin peygamberinin adı, dolayısıyla bu dine inanan kişilere Zerdüştî ya da Türkçesiyle Zerdüştçü, dinin adına ise Zerdüştîlik ya da Zerdüştçülük denmelidir, önce bunu belirtmek istedim :)
Bugün hâlâ Zerdüştçüler var, İran'da az miktarda ve İran'dan dinlerini daha rahat yaşamak amacıyla Hindistan'a göçmüş olan Zerdüştçüler. Bugünkü Irak, eskiden tümüyle İranî bir bölgeydi. Hatta Bağdad adı bile eski Farsçadır (Pehlevice), Bag "Tanrı" + dâd "verdi" > Bagdâd "Tanrıverdi 2. Tanrı'nın lûtfu/hediyesi" gibi bir anlama gelir. Yani, Irak ve çevresinde derin bir İranî etki vardır, mesela din sözcüğü de İranî bir sözcüktür, Pehlevîcesi dên'dir. Hatta eski Maniheist metinlerde Soğdca olarak dêndâr "dindar" sözcüğü aynen geçer, "Maniheizme sıkı sıkıya bağlı olan kişi" demektir. Nemâz sözcüğü de zaten Farsçadır, Avestacası nemah, Hintçesi namas. Hindularda da namaskar adlı bir ibadet vardır, Güneşi Selamlama demektir, ki zaten namas "eğilmek 2. selamlamak" demektir; namas te "sana eğiliyorum" yani seni selamlıyorum demektir. Tüm Hindî ve İranî halklarda benzeri ibadetler vardır, Ezidilerde ve Zaza Alevilerinde de Güneşe Selam ritüeli vardır. Bir de İslam'daki Huri kavramı da Zerdüştçülükten gelir, hatta Huri sözcüğü dahi eski Persçedir hû-rû "güzel yüz(lü)". Nişanyan'ın bu konuda bir yazısı vardı, şimdi bulamadım bloguna bakıp arayıp bulabilirsiniz. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:05 . |