Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   adalet (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=29970)

balyapan 25-10-2012 15:02

adalet

insan doğası gereği adalet talep etmeye meyillidir.hiç kimse bana haksızlık yapılsın temennisinde bulunmaz.bununla birlikte dünyada adaletin kesin hüküm sürdüğünü de kimse iddia edemez.çünkü insan faktörü vardır.birilerine para vererek te adaleti tecelli ettirmeye çalışabilir bazı insanlar.kısaca dünya istediğimiz kadar adil olamıyor.dünyada tesis edilmeyen adalet bir gün tesis edilmemeli mi?bir örnek:bir adam birini öldürdü ve yurtdışına kaçtı.bir türlü bulunamadı.bunun hesabını soracak bir güç olmamalı mı?

Şüpheci Dinsiz 25-10-2012 15:11

Sevgili balyapan, hoşgeldiniz.
Alıntı:

balyapan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 463238)
insan doğası gereği adalet talep etmeye meyillidir.hiç kimse bana haksızlık yapılsın temennisinde bulunmaz.bununla birlikte dünyada adaletin kesin hüküm sürdüğünü de kimse iddia edemez.çünkü insan faktörü vardır.birilerine para vererek te adaleti tecelli ettirmeye çalışabilir bazı insanlar.kısaca dünya istediğimiz kadar adil olamıyor.dünyada tesis edilmeyen adalet bir gün tesis edilmemeli mi?bir örnek:bir adam birini öldürdü ve yurtdışına kaçtı.bir türlü bulunamadı.bunun hesabını soracak bir güç olmamalı mı?

"Olmalı" dersek bu güç kendi kendine oluşuyor mu ?

Sevgiler

balyapan 25-10-2012 15:42

deist tr ye yanıt

teşekkürler.sizce nasıl oluşmalı?Bu gücün varlığı kendinden değilse kendisi de sorgulanmaya muhtaç olmuyor mu?

spartacus 30-10-2012 03:44

Balyapan hoşgeldin...

Alıntı:

bir örnek:bir adam birini öldürdü ve yurtdışına kaçtı.bir türlü bulunamadı.bunun hesabını soracak bir güç olmamalı mı?

Örneğine göre bakarsak, bir adamın, bir adamı öldürmesi bir güç ise, beklediğiniz adalet için o gücü insanlarda bulamadığınız sürece, adalet gelmeyecektir. tabi aslında adalet gelen değilde, uygulanabilen bir şey olmalı...

Kısaca bir eylemi işleyen güç ne ise, o eylemi irdeleyecek olan güçte o güçtür... Ve insanlığın bin yıllardır kendisinde değilde, hayali argümanlarda aradığı, güç, beklediği adalet yüzünden de adalet olmuyor denebilir.. Bence meseleye birde buradan bakmak gerekir...

Olimpiyat 30-10-2012 09:24

Alıntı:

bir adam birini öldürdü ve yurtdışına kaçtı.bir türlü bulunamadı.bunun hesabını soracak bir güç olmamalı mı?

Elbette olmalı ama doğaüstü bir güçten beklemek mantıklı olmaz.
Ya yoksa?

Adaleti ahirete erteleye erteleye biat kültürü ile yetişmiş ve adaletsizliklere ses çıkarmayan ve hakkını öte aleme bırakan aciz bir dindar nesil yetişiyor.

balyapan 01-11-2012 05:14

hoşbulduk spartacus

Örneğine göre bakarsak, bir adamın, bir adamı öldürmesi bir güç ise, beklediğiniz adalet için o gücü insanlarda bulamadığınız sürece, adalet gelmeyecektir. tabi aslında adalet gelen değilde, uygulanabilen bir şey olmalı...

Kısaca bir eylemi işleyen güç ne ise, o eylemi irdeleyecek olan güçte o güçtür... Ve insanlığın bin yıllardır kendisinde değilde, hayali argümanlarda aradığı, güç, beklediği adalet yüzünden de adalet olmuyor denebilir.. Bence meseleye birde buradan bakmak gerekir...[/QUOTE]

Jingo 01-11-2012 06:04

Alıntı:

bir örnek:bir adam birini öldürdü ve yurtdışına kaçtı.bir türlü bulunamadı.bunun hesabını soracak bir güç olmamalı mı?

Her insan böyle birşey olmasını ister.

Ancak birşeyi istemek farklıdır, o şeyin "OLMASI" farklıdır.

Biz de isteriz tabi, bu dünyada işlediği suçların cezasını çekmeyenlerin, "başka bir hayatta" ceza çekmesini. Ama istiyoruz diye, "VAR" anlamına gelmiyor.

Eskiden ben de saçma bulurdum bunu. Derdim ki "Tanrı yoksa, bunca haksızlık ne olacak? Bunca insan, alabildiğine insanlara zulmedip, sonra ölüp gitmişler. Bunların bir karşılığı olmalı." ve bu saplantım, beni bir Tanrı fikrine götürürdü. Teizm'in Tanrı'sına yani.

Ancak sonra fark ediyoruz ki, bu gibi isteklerimiz, boş bir umut sadece. Bir "Tanrı"nın "var olmadığı" gerçeğini değiştirmiyor. Çünkü insanlar, bu gibi istekler neticesinde, "hayallerinde" Tanrı'lar yaratıyorlar ve dinler oluşturuyorlar, sonra bu dinlere bağlı dindarlar olarak, tüm haksızlıkları "öbür tarafa" havale etmekle bir ömürü geçiriyorlar. Böylece, bu dünyada alamadıkları "adalet"in, "başka bir hayatta" sağlanacağına inanarak yaşıyorlar. Sadece "umut" yani.

O yüzden bizim "hesap sorulması" hayalimiz, sadece "hayal" olarak kalıyor.

Bu arada, hoşgeldiniz.

balyapan 03-11-2012 17:02

herkese hoşbulduk diyorum.
haksızlık yapanlara hesap soracak bir güç olmama lımı?diye sormuştum.jingo rumuzlu arkadaşımız,bir şeyi istemek farklı,olması farklıdır demiş.bu fikrin biraz sorunlu olduğunu düşünüyorum.zira,insanın her isteğinin karşılığı yokluk olmasa gerek.bir de 'sonradan farkediyoruz ki bu istekler boş bir umut' demiş.ölmeden bunu nasıl farkedebildiniz merak ettim doğrusu?

balyapan 03-11-2012 18:02

(iki önceki mesajım eksik gitti,özür)
ayrıca,benim verdiğim örnekte konu dine havale edilmemiş bilakis sorgulanmış,araştırılmış ve öldüren adam bulunamamıştı.bir de öldürülen adamın yakını inancı gereği konuyu ayrıca 'Büyük Güç'e havale etse mantıksal olarak ne zararı var?bu dünyadaki adalet isteğini red anlamına mı geliyor?
sonuç olarak,haksızlıkların hesabını hakkıyla soracak 'Büyük Güç'ün olması gerektiği akla da uygun gelmiyor mu?empati yaparsak,haksızlığa uğradıysak bunun hesabının bir gün hakkıyla sorulabileceği bilmek duygularımıza hitap ederek te bizi mutlu etmez mi?vicdanımızda 'Büyük bir Güç' olmalı demiyor mu?

ALKA 03-11-2012 18:20

Zaten herkes dünyada yaptığı kötülüğün cezasını ahirette çekecekse neden o halde onları bu dünyada yargılayıp 2 defa ceza çekmek zorunda bırakıyoruz? Öbür dünyaya olan imanımız yoksa çok mu zayıf mı? Öbür dünyada zaten yargılanacaklarsa bu dünyada ceza vermenin ne anlamı kalacak?

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:14 .