Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 25-10-2012, 15:02
balyapan balyapan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart adalet

insan doğası gereği adalet talep etmeye meyillidir.hiç kimse bana haksızlık yapılsın temennisinde bulunmaz.bununla birlikte dünyada adaletin kesin hüküm sürdüğünü de kimse iddia edemez.çünkü insan faktörü vardır.birilerine para vererek te adaleti tecelli ettirmeye çalışabilir bazı insanlar.kısaca dünya istediğimiz kadar adil olamıyor.dünyada tesis edilmeyen adalet bir gün tesis edilmemeli mi?bir örnek:bir adam birini öldürdü ve yurtdışına kaçtı.bir türlü bulunamadı.bunun hesabını soracak bir güç olmamalı mı?
Alt 25-10-2012, 15:11
Şüpheci Dinsiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Şüpheci Dinsiz Şüpheci Dinsiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sevgili balyapan, hoşgeldiniz.
balyapan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
insan doğası gereği adalet talep etmeye meyillidir.hiç kimse bana haksızlık yapılsın temennisinde bulunmaz.bununla birlikte dünyada adaletin kesin hüküm sürdüğünü de kimse iddia edemez.çünkü insan faktörü vardır.birilerine para vererek te adaleti tecelli ettirmeye çalışabilir bazı insanlar.kısaca dünya istediğimiz kadar adil olamıyor.dünyada tesis edilmeyen adalet bir gün tesis edilmemeli mi?bir örnek:bir adam birini öldürdü ve yurtdışına kaçtı.bir türlü bulunamadı.bunun hesabını soracak bir güç olmamalı mı?
"Olmalı" dersek bu güç kendi kendine oluşuyor mu ?

Sevgiler

* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
Alt 25-10-2012, 15:42
Üye

Standart deist tr ye yanıt

teşekkürler.sizce nasıl oluşmalı?Bu gücün varlığı kendinden değilse kendisi de sorgulanmaya muhtaç olmuyor mu?
Alt 30-10-2012, 03:44
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Balyapan hoşgeldin...

bir örnek:bir adam birini öldürdü ve yurtdışına kaçtı.bir türlü bulunamadı.bunun hesabını soracak bir güç olmamalı mı?
Örneğine göre bakarsak, bir adamın, bir adamı öldürmesi bir güç ise, beklediğiniz adalet için o gücü insanlarda bulamadığınız sürece, adalet gelmeyecektir. tabi aslında adalet gelen değilde, uygulanabilen bir şey olmalı...

Kısaca bir eylemi işleyen güç ne ise, o eylemi irdeleyecek olan güçte o güçtür... Ve insanlığın bin yıllardır kendisinde değilde, hayali argümanlarda aradığı, güç, beklediği adalet yüzünden de adalet olmuyor denebilir.. Bence meseleye birde buradan bakmak gerekir...

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 30-10-2012, 09:24
Olimpiyat Olimpiyat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

bir adam birini öldürdü ve yurtdışına kaçtı.bir türlü bulunamadı.bunun hesabını soracak bir güç olmamalı mı?
Elbette olmalı ama doğaüstü bir güçten beklemek mantıklı olmaz.
Ya yoksa?

Adaleti ahirete erteleye erteleye biat kültürü ile yetişmiş ve adaletsizliklere ses çıkarmayan ve hakkını öte aleme bırakan aciz bir dindar nesil yetişiyor.
Alt 01-11-2012, 05:14
Üye

Standart hoşbulduk spartacus

Örneğine göre bakarsak, bir adamın, bir adamı öldürmesi bir güç ise, beklediğiniz adalet için o gücü insanlarda bulamadığınız sürece, adalet gelmeyecektir. tabi aslında adalet gelen değilde, uygulanabilen bir şey olmalı...

Kısaca bir eylemi işleyen güç ne ise, o eylemi irdeleyecek olan güçte o güçtür... Ve insanlığın bin yıllardır kendisinde değilde, hayali argümanlarda aradığı, güç, beklediği adalet yüzünden de adalet olmuyor denebilir.. Bence meseleye birde buradan bakmak gerekir...[/QUOTE]
Alt 01-11-2012, 06:04
Jingo Jingo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

bir örnek:bir adam birini öldürdü ve yurtdışına kaçtı.bir türlü bulunamadı.bunun hesabını soracak bir güç olmamalı mı?
Her insan böyle birşey olmasını ister.

Ancak birşeyi istemek farklıdır, o şeyin "OLMASI" farklıdır.

Biz de isteriz tabi, bu dünyada işlediği suçların cezasını çekmeyenlerin, "başka bir hayatta" ceza çekmesini. Ama istiyoruz diye, "VAR" anlamına gelmiyor.

Eskiden ben de saçma bulurdum bunu. Derdim ki "Tanrı yoksa, bunca haksızlık ne olacak? Bunca insan, alabildiğine insanlara zulmedip, sonra ölüp gitmişler. Bunların bir karşılığı olmalı." ve bu saplantım, beni bir Tanrı fikrine götürürdü. Teizm'in Tanrı'sına yani.

Ancak sonra fark ediyoruz ki, bu gibi isteklerimiz, boş bir umut sadece. Bir "Tanrı"nın "var olmadığı" gerçeğini değiştirmiyor. Çünkü insanlar, bu gibi istekler neticesinde, "hayallerinde" Tanrı'lar yaratıyorlar ve dinler oluşturuyorlar, sonra bu dinlere bağlı dindarlar olarak, tüm haksızlıkları "öbür tarafa" havale etmekle bir ömürü geçiriyorlar. Böylece, bu dünyada alamadıkları "adalet"in, "başka bir hayatta" sağlanacağına inanarak yaşıyorlar. Sadece "umut" yani.

O yüzden bizim "hesap sorulması" hayalimiz, sadece "hayal" olarak kalıyor.

Bu arada, hoşgeldiniz.
Alt 03-11-2012, 17:02
Üye

herkese hoşbulduk diyorum.
haksızlık yapanlara hesap soracak bir güç olmama lımı?diye sormuştum.jingo rumuzlu arkadaşımız,bir şeyi istemek farklı,olması farklıdır demiş.bu fikrin biraz sorunlu olduğunu düşünüyorum.zira,insanın her isteğinin karşılığı yokluk olmasa gerek.bir de 'sonradan farkediyoruz ki bu istekler boş bir umut' demiş.ölmeden bunu nasıl farkedebildiniz merak ettim doğrusu?
Alt 03-11-2012, 18:02
Üye

(iki önceki mesajım eksik gitti,özür)
ayrıca,benim verdiğim örnekte konu dine havale edilmemiş bilakis sorgulanmış,araştırılmış ve öldüren adam bulunamamıştı.bir de öldürülen adamın yakını inancı gereği konuyu ayrıca 'Büyük Güç'e havale etse mantıksal olarak ne zararı var?bu dünyadaki adalet isteğini red anlamına mı geliyor?
sonuç olarak,haksızlıkların hesabını hakkıyla soracak 'Büyük Güç'ün olması gerektiği akla da uygun gelmiyor mu?empati yaparsak,haksızlığa uğradıysak bunun hesabının bir gün hakkıyla sorulabileceği bilmek duygularımıza hitap ederek te bizi mutlu etmez mi?vicdanımızda 'Büyük bir Güç' olmalı demiyor mu?
Alt 03-11-2012, 18:20
ALKA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ALKA ALKA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Zaten herkes dünyada yaptığı kötülüğün cezasını ahirette çekecekse neden o halde onları bu dünyada yargılayıp 2 defa ceza çekmek zorunda bırakıyoruz? Öbür dünyaya olan imanımız yoksa çok mu zayıf mı? Öbür dünyada zaten yargılanacaklarsa bu dünyada ceza vermenin ne anlamı kalacak?

Önerilen Siteler