Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   "Allah'a yardım ederseniz..." (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=7360)

yucemanitu 30-08-2008 18:51

"Allah'a yardım ederseniz..."
 
Yorum yapmadan bir ayeti aktarıyorum.

"Ey iman edenler, eğer siz Allah'a yardım ederseniz, O da size yardım eder ve sizin ayaklarınızı sağlamlaştırır. (Muhammed Suresi ayet 7)"

imhotep 30-08-2008 19:10

Fazla da yorum gerek yok sanırsam :)

Saygılar

pante 30-08-2008 21:04

Alıntı:

"Ey iman edenler, eğer siz Allah'a yardım ederseniz, O da size yardım eder ve sizin ayaklarınızı sağlamlaştırır. (Muhammed Suresi ayet 7)"

Bu ayet, İslamcılar tarafından mecazi olarak nitelenir.
"Allah, yardımdan, ihtiyaçtan münezzehtir, hiçbirşeye muhtaç değildir, herşey O'na muhtaçtır." denilir.
Ayette kastedilen Allah'ın dini ve bu dinin kurucusu olan Muhammed'e destek olmaktır.

Örneğin Enfal-41'de der ki "Ganimetlerin beşte biri Allah'a, peygambere, peygamberin hısımlarına, yakınlarına, yoksullara, yolda kalmışlara aittir."

Herhangi bir savaştan elde edilen ganimetten önce 1/5 ayrılır, kalan 4/5 savaşa katılanlara paylaştırılır. 1/5 ganimet ise Muhammed'e teslim edilir.
Hani Allah'ın payı?
O da Muhammed'e..
Çünkü Allah'ın vekili Muhammed.
Allah ganimeti ne yapsın?!
Burada "Allah" diyerek "Beytül Mal" yani devlet hazinesi kastedilmiştir.
Beytül Mal'e ayrılanın Allah yolunda harcanacağı amaçlanarak...

Benzer şekilde "Allah'a yardım" dan da kastedilen Muhammed'e ve müminlere yardımdır. Allah'ın vekili Muhammed'dir ve yolunda savaşanlar da müminlerdir.

Bunun karşısında tabi ki haklı olarak başlık konusu olan soru gündeme gelecek ve yardıma muhtaç olmayan Allah, ayetle yardım istemek yerine neden gönderdiği melek sayısını 3000 değil de 30-40 bin yapmıyor?
Ya da neden müslümanları daha güçlü kılmıyor?
Niçin müslümanlar bugün en geri kalmış toplumlardır?
Madem yardım isteyecek kadar konuya hassasiyet gösteriyor, o halde müslümanları neden terketti?
Filistin'de, Irak'ta, Afganistan'da, Pakistan'da, hindistan'da müslümanlar neden eziliyor?
Allah için savaşıyor, Allah yolunda ölüyorlar ama Allah'tan tık yok.

okinono 30-08-2008 21:13

Yazan :Adip Taherzadeh

Mezra ve Behci 1877-92

Çeviren : Süreyya Güler

Kazanci Matbaacılık
0212-887 10-48

Sayfa 128-132
.............

Selamlar

HarunKAHYA 31-08-2008 00:19

ee " baldırı tutulan, görülen, görüşülen sohbet edilen bir allah olursa...;) "
tabii ona yardım da edilir..:D

Khomaniac 31-08-2008 00:40

burada bas bas bağırılıyor. Kuran, muhammed'in kendi çıkarları için uydurduğu bir kitaptır. Hatta kendinden sonra gelenler de çıkarlarına göre bu kitabı ve dini şekillendirmişlerdir diye.

bu ayet de örneklerden biri. Buna bile kılıf uydurulması insanların gerçekten ne zor durumda, ne kadar mantıksız olduklarının kanıtı bariz

ey inananlar, kullanılıyorsunuz. Yüzyıllardır

ugorur 18-12-2009 13:45

Tam bu konu ile ilgili yazı asacaktım ki biri daha önceden yazmış.

mongus 19-12-2009 01:46

Siz Allah'a yardım ederseniz demekle, şu anlam çıkabilir, Allah'a 1 adım yaklaşırsanız o size 10 adım yaklaşır bağbında, böyle yorumlanabilir.

müşkülpesent 19-12-2009 02:06

Alıntı:

mongus´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 272095)
Siz Allah'a yardım ederseniz demekle, şu anlam çıkabilir, Allah'a 1 adım yaklaşırsanız o size 10 adım yaklaşır bağbında, böyle yorumlanabilir.

Yani apaçık "yardım ederseniz" sözünün anlamını bile sırf Kuran'a uydurabilmek için, yorumlayıp kıvama sokmak gerek, öyle mi?

güneşinzaptıyakın 19-12-2009 02:06

(Ali İmran/118: Ey iman sahipleri! ………………………... Eğer aklınızı işletirseniz Allah size ayetlerini açık-seçik göstermiştir. )

Diyen Allah'ın ne demek istediğine dair bir yorum saçma olur. O değilmiki size açık-seçik emirde bulunuyor?

(Kamer/ 22: Yemin olsun ki, biz, Kuran`ı öğüt ve ibret için kolaylaştırdık. Fakat düşünen mi var? )

Bu kadar kolaylaştırılmış bir emri hala öylemidir böylemidir diye yorumlamak biraz Allah emrine ters değilmi?

Demekki sadece Kur'an demekle olmuyor bu işler. Anlamak için ilk önce ayetin geliş şekline ve tefsirine bakarız.

Tefsirler:

İskender Ali Mihr:
Allah'a ulaşmayı dileyenlerin Allah'a yardım etmeleri zaten onların temel dilekleridir. Harp sırasında en güzel savaşanlar, Allah'ın mutlaka kesin yardımını alacakları için âmenû olanlardır. Allah onların ayaklarını sabit kıldığı için yardım aldıkları ve alacakları kesindir.

TürkAnsiklopedisi:
Bu mübarek âyetler, Allah yolunda çalışanların ilâhî yardıma nail olacaklarını müjdeliyor, kâfirlerin de ilâhî kitaba inkârları yüzünden helake uğrayıp amellerinin boş yere zayi olacağını ihtar buyuruyor. İnkarcıların dikkatlerini kendilerinden evvel ilâhî kahra uğramış olan eski kâfir milletlerin tarihî hâllerine çekiyor. Ehl-i imânı Allah Teâlâ'nın koruyacağını, ehl-i küfrün ise koruyucudan, yardımcıdan mahrum kalacaklarını beyân buyurmaktadır. Şöyle ki: (Ey imân edenler!.) Ey ehl-i İslâm!. (Eğer siz Allah için yardım ederseniz) Cenab-ı Hak'kın dinine. Peygamberine hizmet eder, o uğurda cihâd meydanlarına at ılırsanız, Hak Teâlâ Hazretleri de (size yardım eder) sizi düşmanlarınıza galip kılar (ve ayaklarınızı) harb meydanında (sabit kılar) İslâm hukukuna riâyet hususunda, dinsizler ile cihâd hususunda sizi teyid buyurur, siz Allah'ı dinini yüceltmeye muvaffak olursunuz. Elverir ki: Cihâdınız sırf Allah rızâsı için olsun, ilâhî dine hizmet maksadına dayanmış bulunsun.

Hamdi Yazır:
Ey iman edenler siz Allah'a yardım ederseniz, Allah Teâlâ kendisi ihtiyaçtan münezzeh yardımcı olduğu için burada Allah'a yardım ifadesi emrini tutmak dinine ve Resulüne yardım etmek mânâsından mecazdır. Bunun asıl nüktesi şudur: Dinî fiiller zorla değil, kulların iradeleriyle yapılması matlub olan ihtiyarî yani isteğe bağlı fiillerdir. Onun için kulun cüz'î iradesi harekete geçmeden istenen netice ve sevap meydana gelmez. O hususta ilâhî irade kulların niyet ve isteklerine bağlıdır. İşte bu şekilde Allah'ın emirlerini yerine getirmek için kulların cüz'î iradelerini sarfetmekle yapacakları hizmetlerine, Allah'a yardım denilmiştir ki isnadda mecaz, yahut istiaredir. Yani imandan sonra siz, Allah'ın emirlerini yerine getirmek, rızasına ermek için size şart kılmış olduğu niyet ve gayretlerinizi sarfetmek suretiyle dinine hizmet edersiniz. Allah size yardım eder, sizi düşmanlarınıza galip ve muzaffer kılar. Ve ayaklarınızı sıkı bastırır. Savaş alanlarında, cihad mevkilerinde ayaklarınızı kaydırmaz ve metanetle sizi üstün kılar.

Anlaşılacağı gibi ayet savaşla ilgilidir, siz benim adıma savaşın bende size kıyak geçeyim diyor savaş öncesinde İslama, Kur'anın tanrısı. Daha sonra bunu doktrine edip cihad kavramını ortaya atmıştır. Cihad kavramından da şehit kavramını doktrine etmiştir tanrı. Yani özetle cihad edin benim için bende size karşılığını vericem diyor...


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:02 .