Sevgili Natan,
|
Eski Antlasma'da, dört müjdenin vurguladiklariyla çok güzel bir uyum saglayan, birkaç dörtlü
motif daha vardir.
Rabbimizin unvanlarindan biri olan "Filiz" asagidaki metinlerde bulunur:
"...Davut'a... bir kök sürgünü (filiz)...bir kral" (yeremya 23:5,6)
"Hizmetkarim Filiz" (Zekeriya 3:8)
"Adi Filiz olan adam" (Zekeriya 6:12)
"Rab'bin Filiz'i" (Yesaya 4:2)
Eski Antlasmada ayni zamanda, Müjdelerin ana temalarina tam olarak uyan, dört tane "iste" vardir.
"Iste Kralin" (Zekeriya 9:9)
"Iste Hizmetkarim" (Yesaya 42:1)
"Iste Adam" (Zekeriya 6:12)
"Iste Tanri'niz" (Yesaya 40:9)
Tapinaktaki kumaslarin renkli olusu, Müjde yazarlarinin Rabbimizin sifatlarini, dörtlü sunus biçimine benzer:
"Mor" un Kralin Müjdesini yazan Matta için seçilmis oldugu bellidir.Hakimler 8:26, bu rengin krallara
uygin oldugunu göstermektedir.
"Al" renkli boya, antik zamanlarda kirmizi renkli solucani ezerek elde edilirdi.Bu Markos müjdesindeki
"insan degil solucan" denilen (Mezmur 22:6) Hizmetkarin müjdesine isaret eder.
"Beyaz", kutsallarin adil islerini simgeler. (esinleme 19:8) Luka, Mesih'in kusursuz insanligini
vurgular.
"Mavi" adina gök dedigimiz safir kubbeyi simgeler. (Çikis 24:10) bu da Yuhanna2daki temel düsünce olan,
Mesih'in Tanriliginin çekici bir sekilde sunulusudur.
|
Elini vicdanına koy söyle bana, şimdi bunlar mıdır dört İncil'in yazılma sebebi?
Bunlar zorlama şeyler...
Ne bileyim ya... Mesela ilk aklıma gelen dörtlü: Mevsimler. Yaz, kış, sonbahar, ilk bahar. Acaba mevsimlerin 4 tane olması ilahi bir işaretmidir dört incil için?

Yani böyle komik bir yere gelir konu.
Ama bu konunun farklı bir boyutu. Benim asıl üzerinde durmak istediğim konu; eğer Markos İncil'ini Markos İncili yapan (yani diğer İncillerden farklı kılan) ve Markos İncili'ni kanondan çıkarttığımız zaman bilemeyeceğimiz şeyler vermiş olduğun on küsur ayet ise... O zaman niçin 678 tane ayet yazıldı (Markos İncili 678 ayetten oluşuyor)? 10 tane ayet yazsaydı bıraksaydı. 668 ayeti üst üste 4 kez okumuş olmazdık.
___
Hadi bunu da anlarım... Eğer zorlama bilgilerle değilde, birisi bana 4 farklı İncil'in olduğunu çünkü bu şekilde insanların güvenini kazanmak istenildiğini, bir kişi bir olayı anlatınca pek inandırıcı olmayacağını ama aynı olayı dört farklı kişi anlatırsa daha inandırıcı olduğunu söylerse o kişiye hak vermesemde dediklerini mantıklı ve tutarlı bulurum. O kişinin dediklerini tutarlı bulurum ama ona hak vermem çünkü Rab, Rab'dir. İnsanlara birşeyleri açıklama mecburiyetinde değildir. "Ben bunun böyle olmasını istiyorum, çünkü ben Rab'bim" der işi bitirir. Ki bunun çokta örneği vardır Kutsal Metinlerde. Neyse... Konu dağılmasın... Hadi diyelim ki insanların aklından yalan şüpesi kaldırmak için 4 farklı kişi bir olayı anlattı.
Ama bu seferde neden bu farklılıklar sorusu doğar benim aklımda.
Örneklemiş olduğun Markos Kitabı bu olayın belkide en masum kitabıdır.
Yuhanna İncilini örneklendirsene
Yuhanna İncilinin bahsettiği, diğer İncillerin bihaber olduğu şeyler nelerdir?
İşte burada farklılıkların ne denli önemli ve akıl almaz olduğunu görürüz.