Sayın Neva;
Ya bakış açınız olabildiğince bozuk yada ingilizceniz yetersiz. Bir insan, sadece eleştirmek için yazar mı? Savunma psikolojisiyle hareket eder mi? Neden bunları söylediğimi size açıklayacağım ama bunları söylemeden edemezdim.
Şunu söylüyorum. Lütfen kutsal yazıları acımasızca eleştirip yargılamadan önce kutsal kitabın orijinal sözcük ve kelime anlamlarına dikkat ediniz. Sözcüğün orijinal İbranicesi ve Yunancası bize ne diyor? Ne anlatmak istiyor? Ayetin bağlamı ile nasıl bir ilişkisi var? Bu noktalara bakmadan, dikkat etmeden sağlıklı bir yorum getiremezsiniz. Sonuçta yukarıda olduğu gibi yeterli olgunlukta olmayan eleştiriler getirirsiniz. Ben de diyorum ki bunu devam ettirirseniz sadece zaman kaybına uğrar ve kendi ateist, eleştirel duygularınızı tatmin edersiniz.
Herhangi bir ayetin ne anlama geldiğini öğrenmek için öncelikle yargılamadan onu okumak gerekir. Takıldığımız bir sözcük var diyelim. Hoooop eleştiri değil, kelimenin araştırılması, orijinal dilde anlamı ve ayetle ilişkisi hatta yorumcu ve teologlara başvurulması gerekir. Ben öyle yapıyorum ve bunun bana çok faydası oluyor. Sizin yaptığınızın tam tersi olarak ben araştırma metotlarına uygun davranmaya çalışıyorum. Anlamadığımda yada bana tuhaf geldiğinde ACELEYLE eleştirmek yerine, sözcüğün İBRANİCESİ yada GREKÇESİ nedir diye incelemeye koyuluyorum.
Yukarıya saolasınız koymuşsunuz Bir kaç tercüme örneği. Tamam güzel. Bunlar İngilizce tabiki. Allah'tan az buçuk ingilizcemiz var da kafamız karışmıyor. Benim ortaya koyduğum bilgi ile sizin ortaya koyduğunuz paralel çevirilerin bütünü, sizin vardığınız sonuçla uyuşmuyor daha doğrusu herhangi bir paralellik de göstermiyor. "Touch" olarak çeviren var, " "Cling" olarak çeviren var ( ki bu asıl anlamıdır), "hold" olarak çeviren var.
Sayın istatistik de sanırım hiç okumadan paralel çevirilerin sayı çoğunluğundan dolayı "büyük çoğunluğun dokunmak olarak verdiğini" zannediyor. Ne yazıkki o da yanılıyor. Umarım bu yanılgının kaynağı dikkatlice bakmamasından kaynaklanmıştır. Yoksa bir önyargı taşıdığını ben düşünmüyorum. Dikkatinden ka çmış olabilir.
İngilizcede ;
"hold" ne demek?
"Cling" ne demek?
Touch ne demek?
Sözcüğü "touch" olarak çeviren kitaplar sözcüğün asıl anlamını yansıtmamışlardır. Bu King'in James olsa ne yazar. Sonuçta o çeviride de bazı sorunlar olabilir. "Touch" fiilini kullanan çeviriler olduğu gibi "SARILMAK", "YPIŞMAK" yada "TUTUNMAK" veyahut "TUTMAK" olarak çeviren çeviriler de vardır. Yani dünyadaki tüm kutsal Kitap Çevirileri " dokunmak" olarak çevirmiyor. Bu yönde çeviriler olduğu gibi , farklı ve ESAS anlamını veren çeviriler de VARDIR.
Yukarıda siz de eklemiştiniz zaten.
"
C-ling" ----------= Sarılmak demektir. Dokunmak değil.
Seslisözlük:
1 yapışmak
2 sarılmak fiil
3 (hatıra v.b.'ne) bağlı olmak
4 yakınında olmak
5 yapışmak, sıkıca sarılmak, tutunmak
6 tırmanmak
7 tutunmak
8 bağlanmak
9 sıkıca tutma
10 sadık kalmak
"
Hold" -----------= tutunmak, tutmak demektir öncelikle. Bu sözcük dokunmaktan farklı bir anlam ifade eder.
Seslisözlük:
1 tutmak fiil
2 AMBAR, TUTMAK, BEKLETMEK:1. Bir gemide yük istif bölmesi. 2. Bir mevzi veya bölgeyi zorla elde bulundurmak. 3. Taarruzda, düşman kuvvetlerinin hareketine veya yeniden gruplanmalarına engel olacak şekilde baskı yapmak. 4. Hava trafiğinde, uçuş halindeki bir uçağı, hava trafik kontrol talimatlarına uygun olarak, gözle veya diğer vasıtalarla tanınabilecek belirli bir saha veya bölge dahilinde tutmak
3 kaldırmak fiil
4 kavramak fiil
5 tutma isim
6 gemi ambarı
7 kabul ve tasdik etmek
8 tutunma isim
9 savunmak (mevzi)
10 bagaj bölümü (uçak) isim
Görüldüğü üzere farklı fiiller de vardır ve bu fiiller sizin de yukarıda alıntıladığınız bazı çevirilerde mevcuttur.
Kaldı ki dokunmak olarak çevirmeyen çevirilerin varlığı da ortadadır:
New International
Jesus said, "Do not hold on to me, for I have not yet returned to the Father. Go instead to my brothers and tell them, 'I am returning to my Father and your Father, to my God and your God.'"
New Living Translation (©2007)
"Don't cling to me," Jesus said, "for I haven't yet ascended to the Father. But go find my brothers and tell them, 'I am ascending to my Father and your Father, to my God and your God.'"
English Standard Version (©2001)
Jesus said to her, “Do not cling to me, for I have not yet ascended to the Father; but go to my brothers and say to them, ‘I am ascending to my Father and your Father, to my God and your God.’”
New American Standard Bible (©1995)
Jesus said to her, "Stop clinging to Me, for I have not yet ascended to the Father; but go to My brethren and say to them, 'I ascend to My Father and your Father, and My God and your God.'"
King James Bible (Cambridge Ed.)
Jesus saith unto her, TOUCH me not; for I am not yet ascended to my Father: but go to my brethren, and say unto them, I ascend unto my Father, and your Father; and to my God, and your God.
International Standard Version (©2008)
Jesus told her, "Don't hold on to me, because I have not yet ascended to the Father. But go to my brothers and tell them, 'I am ascending to my Father and your Father, to my God and your God.'"
Aramaic Bible in Plain English (©2010)
Yeshua said to her. “Don't cling to me, for I have not yet ascended to join my Father, and go join my brothers and say to them that I ascend to join my Father and your Father, my God, and your God.”
GOD'S WORD® Translation (©1995)
Jesus told her, "Don't hold on to me. I have not yet gone to the Father. But go to my brothers and sisters and tell them, 'I am going to my Father and your Father, to my God and your God.'"
Weymouth New Testament
"Do not cling to me," said Jesus, "for I have not yet ascended to the Father. But take this message to my brethren: 'I am ascending to my Father and your Father, to my God and your God.'"
World English Bible
Jesus said to her, "Don't hold me, for I haven't yet ascended to my Father; but go to my brothers, and tell them, 'I am ascending to my Father and your Father, to my God and your God.'"
Young's Literal Translation
Jesus saith to her, 'Be not touchING me, for I have not yet ascended unto my Father; and be going on to my brethren, and say to them, I ascend unto my Father, and your Father, and to my God, and to your God.'
Eğer olaylar gerçekleşmişse /diyoruz/ -ki ben öyle demiyorum ama- Kadın İsa'ya sarılmış, onu kucaklamış olmalı. İsa da artık bunu yapmamasını, kendisini bırakmasını istemiştir. Bunu da babaya gitmek için söylemiştir. Burada öyle büyültülecek bir sorun da görülmüyor. Tutmak mı dedi, dokunmak mı dedi, sarılmayı bırak mı dedi gibi sığ bir bakış açısı İncil'in özü ve öğretileri, verdiği mesaj ve kurtuluş planı göz önünde bulundurulduğunda bir sorun teşkil etmiyor.
Sarılmayı bırak, tutma beni gideyim, gibi ifadelerde hangi fiil sözcüğü kullandığı çok da önemli değil.
Isa'nin bahcivan kiyafetiyle Meryem'e gorunmesi(varsayim) veya Meryem'in kendisini bahcivan sanmasi da ayri bir celiski!Bahcivan pasajin kilit noktasi adeta! Ustelik sadece bu pu pasajda geciyor olmasi daha da ilginc!
Ayetler İsa'nın "bahçivan kıyafetiyle göründüğünü" söylemiyor. Yada daha farklı bir söylemle İsanın "bahçivan olarak göründüğünü"de belirtmiyor. Ayet, Meryem'in "İsa'yı bahçivan" sandığından bahsediyor. Yani Meryem'in bir düşüncesi ve sanması söz konusu. Peki neden öyle sandı onu bir düşünelim.
Cevabını ben de kesin olarak bilmiyorum ama fikir yürütüyorum: İsa'nın gömüldüğü alanda bahçeler vardı ve Meryem de o insanlardan olabileceğini düşündü bir an. [
Bu arada 41. ayette şu not da düşülmektedir bununla ilgili olarak: isanın direğe gerildiği yerde BİR BAHÇE DE VARDI; orada henüz içine kimsenin koyulmadığı YENİ bir mezar bulunuyordu.]
Yani durum ortadadır. Meryem'in neden öyle düşünmüş olabileceği üzerine bir fikir yürütebiliriz.
Meryem'in içinde bulunduğu o karmaşık ve telaşlı duygu yoğunluğu içinde çok da mantıklı düşünememiş olabileceğini de hatırlamalıyız. Bu etken hepimizde olur bazen. Öyle durumlarla karşılaşırız ki neyin ne olduğunu anlayamaz, çözemeyiz. Hatta gözümüzün önünde olan bir şeyi bile o telaşda fark edemediğimiz durumlar oluyor. Dolayısıyla Meryem'in bu yanlış sanısı Meryemle ilgili bir durum olup herhangi bir öneme de sahip değildir.
Sizin için bahçivan olayı kilit nokta olabilir ancak İncil metinleri ve Hristiyanlık açısından Hayır, bahçivan kilit nokta değildir; bölümde kilit olay İsa'nın dirilmesi olayı ve öğrencilerle diğer kişilere görünmesidir. Herşey burada dirilişle ilgilidir. Bahçivan, marangoz vs. Belki ilk defa da geçmiş olabilir, bunun da bir önemi yoktur. Bir defa, iki defa, üç defa..bunlar gereksiz ve Teolojik açıdan da önemli olmayan ayrıntılardır.
Yuhanna, Luka ve Matta özellikle mezara ilişkin, yeni ve kimsenin koyulmadığı bir mezar olduğunu söylüyor. Dolayısıyla o mezarda sadece İsa'nın bedeni vardı. Dirilen kişi de İsa olarak tanıtılmaktadır.
Pek çok kutsalın dirilmesi konusu ise belirsizdir ve bu noktayı var olan bu belirsizlikten dolayı detaylandıramıyorum. Yorumcular bu konuda genelde şunu söyler: bu toplu diriliş, İsa'nın diriltilmesinden sonra gerçekleşen bir olaydır. Farklı bir sahne olarak sonraki ayette yazılmış olabilir. Çünkü İsa'nın dirilişiyle kutsalların dirilişi iki ayrı sahne olup, sonra gerçekleşecek bir olay olabilir. Geçmiş zaman kipinin kullanılması kehanetlerde çok kilit bir durum değildir. Yani bu olay sonra gerçekleşen yada gerçekleşecek bir olay olup çok net bir yorum getirmez. Benim de çok bilmediğim bir kısım bu.
Sayın istatistik;
Geçmiş bir olayla ilgili yani tarihsel anlatımları tekrar tekrar gerçekleştirme imkanımız yok biliyorsunuz. Teyit edilebilirlik önemli ve gereklidir. Dinozorların nasıl öldüğüyle ilgili varsayımlar mevcuttur ancak bunlar da teyit edilemiyor şuan. Yada biyogenez/ abiyogenezi tekrar ederek yaşamın nasıl başladığını gösteremezsiniz. Canlılığın nasıl başladığına ilişkin bir iki fikir ortaya atıldıysa da hücre / tüm birimleriyle nasıl oluştu bunu bire bir gösteremezsiniz. (Siz derken şahsınızdan bahsetmiyorum.)
İncille ilgili olarak tarihe tanıklık etmiş kişi ve belgelere başvurarak teyit edebileceğimiz bazı noktalar vardır. Bir iki örnekle göstermek isterim.
1- hem İncil hem de İncil dışı seküler kaynaklar İsanın tarihsel bir kişi olduğunu ortaya koymaktadır. Hatta Hristiyanlık karşıtı bazı kaynaklarda da bu konu işlenir. ( İncil, kilise babaları, Flavius Josephus, Talmud/ hristiyanlık dışı Roma kaynakları: Pilinius, Tacitus, Suetonius, Philo)
+ Ayrıca İncildeki belirtilen yöneticilerin isim ve ünvanları vs. Seküler/ İncil dışı kaynaklarda TEYİT EDiLEBİLİR bir durumdadır.
+ incilin çoğu bölümü İsa'dan sonraki İLK NESİL DÖNEMİNDE kaleme alındığından efsanelerime mümkün olmaz.
2- İncil ve İncil dışı tarihsel belgelere göre İsa'nın mucizeler gerçekleştirdiği/ en azından büyü gibi adlandırılan olağan üstü şeyler yaptığı açıkça kayıtlıdır. Hatta İsa'dan "büyücü" olarak bile bahsedilir. İman etmeyenler bu şekilde suçlamada bulunmuştur bu TARİHSEL kişiye! ( Talmud-Babil /san. 107b vs.)
3- İsa'nın idam edildiği tarihsel bir gerçektir. ( Talmud san43a, Tacitus, Annals XV, 44)
Bu noktaları ve pek çok şeyi araştırıp, teyit etme imkanınız vardır. Sanırım hristiyanlardan cevaplar başlığıydı; orada İsa'nın tarihsel bir kişi olduğuna dair detaylıca anlatmıştım. İsanın Meryem'den doğduğunu, mucizelerinin tanrısallığı kabul edilmediğinden büyü olarak nitelendirildiğini, çevresinde en az beş öğrencisi olduğu, Davut soyundan geldiği, tanrılık tasladığını..bunları hristiyanlığa inanmayan Yahudi kaynaklardan araştırabilirsiniz.
Www.iespana.es/deismo/cristomitologico1.htm
Www.aciprensa.com/controversias/evangelios.htm