Sanırım şu soruyu sormam için iyi bir başlık olmuş, S. Hawking'in no boundary proposal'ı ile iligili bir gelişme var mı? Kitabından alıntı yapıyorum (Ceviz Kabuğundaki Evren):
-Evrenin gerçek zamandaki geçmişi, hayali zamandaki geçmişleri; ve gerçek zamandaki geçmişi de, hayali zamandaki geçmişleri belirler ama bu iki geçmiş türü çok farklı olabilir. Evrenin, hayali zamanda, özellikle bir başlangıcı veya sonu olması gerekmez. Hayali zaman, tıpkı uzaydaki başka bir yön gibi davranır. Bu şekilde, evrenin hayali zamandaki tarihleri bir top, düzlem veya semer şeklinde, ancak iki yerine dört boyuta sahip, eğrei yüzeyler olarak düşünülebilir.
Evrenin geçmişleri, sonsuzluğa bir semer veya düzlem şeklinde uzansaydı, sonsuzluktaki sınır koşullarının belirlenmesi problemi ortaya çıkacaktı. Ancak evrenin hayali zamandaki bütün geçmişleri Dünya'nın yüzeyi gibi kapalı yüzeyler olursa, sınır koşullarının belirlenmesi zorunluluğundan kaçınılabilir. Dünya'nın yüzeyi hiçbir sınır veya kenara sahip değildir.
Eğer evrenin hayali zamandaki geçmişleri; Hartle ve benim önerdiğimiz gibi aslında kapalı yüzeylerse, bunun felsefe ve geldiğimiz yerin tanımı için önemli imaları var demektir. Çünkü bu durumda evren tamamen bağımsız olacaktır! Dışarıdan hiçbir şeyin saat düzenini kurmasına ve çalıştırmasına gerek duymayacaktır. Bunun yerine evrendeki herşey bilim kanunları ve zar atışlarıyla belirlenecektir. Bu, size küstahça gelebilir ancak ben ve diğer birçok bilim adamı buna inanıyoruz.
Hayali zamanda evrenimizi oluşturan yapı herneyse zamandan bağımsızdır. Bizim evrenimiz için gerçek zaman bigbang ile başlamıştır. Bu arada bigbange sebep olan yapının pi zarlar olabileceği iddiası varmış, gene S. Hawking'den ama hangi kitabı hatırlamıyorum, bu saatte onu aramayayım lütfen

Bu yapı herneyse -ki gene Hawking'e göre bu yapının ortaya çıkardığı tek evren bizimki değil, zamandan bağımsız olduğu için bir şekilde yaratılmış olması gerekmez.
Bana kalırsa bu yapı semavi dinlerde anlatıldığı gibi evrene müdahale eden bir tanrı değil, ki Hawking'in yukarıda söylediklerini onun da Einstein'cı anlamda bir ateist olduğunu hatırlayarak okuduğumda benzer bir şey söylediği sonucuna varıyorum- fiziksel bir yapı ve zamandan bağımsız olduğu için başlangıcından ve sonundan bahsedilemez.